Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Да се ограничили използването на фойерверки в София?
  • - Твърдо ДА (42%, 478 Гласове)
  • - Твърдо НЕ (20%, 231 Гласове)
  • - Да, защото е проблем за децата с аутизъм, домашните любимци и замърсява въздуха (21%, 241 Гласове)
  • - Не, защото е красиво и тържествено (16%, 182 Гласове)
  • - Не мога да преценя (1%, 14 Гласове)
Общо гласували: 1146 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 6396
Кола се заби в къща с газопровод на столичния "Монтевидео"

Кола се заби в къща с газопровод на столичния "Монтевидео"

Лек автомобил се заби в къща с газопровод на столичния "Монтевидео" в Овча купел. Имало е изтичане на газ, но веднага на мястото са изпратени екипи, течът е спрян и мястото е обезопасено, съобщават очевидци в социалната мрежа. Ударът е в резултата на катастрофата, станала преди 45 минути, между Мерцедес и Тойта на "Монтевидео". Немското возило е с размазана предница, след като е изхвърчало на тротоара, а под него се вижда теч. Снимката на инцидента е публикувана в "Катастрофи в София". За щастие няма пострадали хора. Все още се изяснява причината за удара. Тойотата е със смачкана задна дясна врата, което показва, че точно там е "влязъл" мерцедеса. 

comment 1
visibility 3520
Добротворци: 20-годишни момчета изписаха слово на Любен Каравелов на блок в

Добротворци: 20-годишни момчета изписаха слово на Любен Каравелов на блок в Банишора

Историческо слово на поета и писател Любен Каравелов изписаха 20-годишни младежи на блок в столичния квартал Банишора, район Сердика. Добротворците поставиха думите на Любен Каравелов, публикувани във вестник "Свобода", бр. 3, на фасадната стена на бл. 20. ''Когато се той [българският народ] освободи от гръцкото духовенство и от турското иго, то ще бъде свободен политически, а когато се освободи от своята простота и незнание, от своите стари суеверия и допотопни нрави, то той ще бъде свободен и духовно.''Любен Каравеловв-к."Свобода" И днес думите на  български поет, писател, журналист, национален герой и борец за освобождението на България са актуални и въздействащи. "Браво на тези достойни младежи!!!! Дано да има повече като тях!!!", коментират столичани във фейсбук. Местните жители в Банишора припомнят, че в квартала има патриотични много послания и графити. Холата се гордеят с и уникален графит на пилота Димитър Списаревски, който е в близост до бл. 20 с думите на Каравелов. 

comment 1
visibility 6725
Лисици редовно наобикалят Студентски град и софийските квартали

Лисици редовно наобикалят Студентски град и софийските квартали (ВИДЕО)

Почти обичайно стана столичани да се срещат с лисици, особено вечер, в жилищните квартали. За последната година софиянци редовно сигнализират за лисици в различни квартали. Те все още не приемат това за нормално, страхуват се и са изненадани. Последната хитруша сред дивите животни беше забелязана да се разхожда в столичния „Студентски град". Лисица изненада софиянци в Панчарево Видеоклип на дивото животно беше публикуван в групата „Забелязано в София“ и предизвика множество реакции и бурни коментари от граждани. Оказва се, че дивите животни слизат в града все по-често. Жители на кварталите Лозенец и Люлин също са виждали лисици наскоро, а преди време дивите животни се разхождаха свободно около детски градини в кварталите „Младост“ и „Люлин 6“ и Овча купел. Надежда Максимова

Реклама
comment 0
visibility 2688
Контейнери преливат от боклуци в централната Зона Б5

Контейнери преливат от боклуци в централната Зона Б5

Поредната миришеща гледка се заформи в централния Зона Б5 в столичния район Възраждане. Възмутени граждани публикуваха снимката в социалната мрежа и коментират, че това е често срещана картинка напоследък. Пет контейнера на ул. Позитано са препълнени с отпадъци, а пространството около тях също е с боклуци. Очевидно е, че има и нарушители, търговци, които са си изхвърли обемистите кашони в съдовете за битови отпадъци. "Не общината, а хората са направили тази свинщина. Около контейнерите има и строителни отпадъци", коментират в социалната мрежа столичани.

comment 0
visibility 4184
Брутално: Крадец взе 2 колела за 3 минути в столичния кв. Манастирски ливад

Брутално: Крадец взе 2 колела за 3 минути в столичния кв. Манастирски ливади (ВИДЕО)

Два велосипеда за 3 минути са откраднати от столичния квартал "Манастирски ливади-запад" на 18 август т. г. Заключените входна врата на блока и втора, на помещението с колелата не са спрели, дори не са затруднили бруталния крадец. Видеото бе публикувано в социалната мрежа в "Забелязано в София". Сякаш с поглед - за 8 секунди апашът отваря входната врата, за следващата, където са колелата е отключва за 6 секунди и минута и 3 секунди иззлиза с първия откраднат велосипед велосипед. Кражбата е между 5.25 часа и 5.35 часа сутринта, съобщава веселин Малезанов, който публикува записа от охранителните камери. Знам че това ще е поредния клип с кражба на колело, който виждате в мрежата, но все пак смятам че е добре да се дава гластност на тези неща, колкото и отчаян опит да е.  Лицето е преодоляло двете заключени врата на входа и стълбището с метален лост и спокойно ги е извадил едно след друго през 1 минута. Следите му се губят на 300 метра от блока, където временно е оставил едното колело. Същия се опитва час по рано да влезе във входа, но или не успява да отвори или нещо го подплашва.Колелата са: Drag grace 27.5 TE и BMX WIPE 520 BTWIN", пише Малезанов. Освен че търси съдействие целта на видеото е да стане "известен" бруталният крадец. Същата нощ апашът се е опитал да влезе и в съседен блок, но там е бил изненадан от буден съсед.  

comment 0
visibility 8113
В частна градина в София:  Далеч от другите деца, ти не можеш да се контрол

В частна градина в София: Далеч от другите деца, ти не можеш да се контролираш (ВИДЕО)

Няма да играеш, далеч от другите деца, ти не можеш да се контролираш. Това се чува от видео, направено в частна детска градина в София и публикувано в социалната мрежа , заедно със снимки и разказ за учителки и ревящи деца. Авторът на поста е Д. В. и живее в съседство, една огради я дели от частната детска градина. "Не мога да бъда безучастна към това, което се случва в тази частна детска градина. Живея, граничейки буквално с нея. Не знам как и кой е позволил такова нещо, но не това е притеснителното, дори да оставим сутрешния рев. Възмущението ми, както може да разберете е от системното крещене и обиди към 2 и 3-годишни ангелчета. Двор има, но децата не се допускат да играят там. Игрите се осъществяват на пътека с широчина 1 м. В края и както се вижда от снимките са опасни стълби, на които децата играят. От другия край крещяща госпожа дава разпореждане да си съберат играчките или да не вижда играчки по земята. На един от записите се чува как дете бутнало друго. Първо къде е била тази госпожа, че не е видяла какво се случва? Разбирайки, заплаши детето, че ще го набие. Не издържах и отидох лично да видя това лице, на което толкова родители са си поверили децата. Попитах я, как може на тези малки създания да им крещи. И защото едно дете ревеше 30 мининути, защото тя му изтръгна от ръцете играчката?", написа в социалната мрежа възмутената съседка на частната градина.    

comment 0
visibility 4304
Председателят на транспортна комисия в СОС:  АПИ и МРРБ са на път да блокир

Председателят на транспортна комисия в СОС: АПИ и МРРБ са на път да блокират 1/3 от трафи...

От некадърност и силен дефицит на средни интелектуални способности АПИ и МРРБ са на път да блокират около една трета от трафика София-Перник. Става дума за отсечката от първокласния път I-1 между ж.п. гара „Владая“ и пътен възел „Даскалово“. Това предупреждава председателят на Постоянната комисия по транспорт и пътна безопасност в Столичиня общински съвет Карлос Контрера в социалната мрежа. Той прогнозира серизони проблеми, защото се създава неодубство за гражданите, които работят в столицата, трафика и протести. "Ремонтът де факто е блокиран, изпълнителят не работи, защото държавата не му е разплатила извършените дейности. Виси въпросът с вторият етап - пътното платно в посока Перник - кога ще бъде започната реконструкцията и рехабилитацията и кога ще завърши? АПИ обесняват, че свършили първия етап по-рано (три-четири дни преди крайния срок) и затова не били платили, което, разбира се, е израз на откровена дебилност", коментира Карлос Контрера. Според него проблемът е, че ако ремонтът не се завърши в срок, има риск от септември де факто да се блокира една трета от трафика от и към София. "Това означава километрични задръствания в участъка от кв. Княжево до детелината на с. Драгичево. За да не се случи това ремонтните дейности следва да бъдат възстановени. След 15-ти септември иначе ще настъпи ад. Очакванията са АПИ и МРРБ в следващите дни да намерят решение, в т.ч. да вземат да платят за извършените дейности, а не да се правят на тарикати с държавните пари. Ако не могат, целият управителен съвет на АПИ и неадекватната министър на МРРБ Комитова да се махат"", прогнозира общинският съветник. Едно трябва да бъде ясно - ако не се отпуши трафикът, и АПИ и МРРБ ги чака изключително сериозни протести - и в София, и в Перник, предупреждава Карлос Контрера. От няколко дни столичани и перничани в социалната мрежа се възмущават, че нямало реверсивно движение по София - Перник. От коментарите става ясно, че имало проблем с фирмата, която отговоря за реверсивното движение. 

comment 0
visibility 3088
Боклуци затрупаха тротоар по Драгалевци - Симеоново II

Боклуци затрупаха тротоар по Драгалевци - Симеоново II (СНИМКИ)

Голям участък от тротоара по пътя Драгалевци - Симеоново е затрупан с боклуци. Миришещата гледка е постоянна  в Драгалевци-Симеоново II. За проблема съобщават в социалната мрежа в Забелязано в София. Публикуваните снимки са потресаващии жена. "Как да не съм "доволна", тук плащаме най-високите данъци не само в София, но и в цяла България. Обслужването от сметосъбиращита фирма винаги е било "европейско". Две години тук камион, който да мие улицата не е минал", написа авторът на снимките. Сметосъбирането било веднъж на няколко дни, а отпадъците се трупат ли трупат.

comment 0
visibility 2253
На плажа в Люлин: Мъж с малко дете открадна 300 лв. и хвърли портмонето

На плажа в Люлин: Мъж с малко дете открадна 300 лв. и хвърли портмонето

Поредната лятна кражба е регистрирана и на плажа в столичния Люлин. Мъж с малко дете, които е бил там е откраднал портмоне от дамска чанта. Отмъкнал е 300 лв. и е захвърлил аксесоара. За обирът съобщи пострадалата жена в социалната мрежа. От записите на камерата плажа, се вижда как крадецът бърка  ивзима портмонето. Снимката му е разпространена в групата "Забелязано в София". "Да отидеш на плаж с малко дете и да крадеш. Бял ден няма да видиш с тези пари , нали знаеш ...", написа във фейсбук жертвата Поли Ванкова. Според коментарите мъжът може да е румънец и да гастролира в София. За да се появи на плажа в Люлин и да краде очевидно е имал добър опознавателен престой, смятат други.

comment 0
visibility 6177
Софиянци цъкат, мечтаят и оглеждат обявеното на търг БМВ, возило уволнен ди

Софиянци цъкат, мечтаят и оглеждат обявеното на търг БМВ, возило уволнен директор на Банка...

Голяма атракция се оказа черното лъскаво БМВ, изложено на жълтите павета пред сградата на държавната Българската банка за развитие. Стотици столичани, които минаваха в близост до Народния театър цъкаха, ахкаха и мечтаеха да имат това бижу на колела. Очевидно 99% ще продължат да мечтаят. БМВ-то, което е возило уволнения главен директор на държавната банка Стоян Мавродиев е обявено на търг от Министерство на икономиката. Във Фейсбук министър Кирил Петков публикува снимка на автомобила и написа: "ББР продава свой актив от вчера: BMW на Мавродиев. По-добре с тези пари да финансираме още един малък бизнес!". Началната цена за търга за ВМW 750 Lі хDrіvе е 95 000 лв. Стоян Мавродиев, бивш шеф на КФН, бeше yвoлнeн пpeз aпpил 2020 г., cлeд ĸaтo се разбра, че  Българската банка за развитие е отпуснала ĸpeдит зa 75 млн. лева нa ĸoлeĸтopcĸa фиpмa. Кандидатите да се сдобият с със служебното БМВ трябва да внесат депозит от 4000 по банкова сметка на ББР до 26 август. От ББР уточняват, че стъпката за наддаване ще е 1000 лв. Търгът е на 27 август от 10:00 часа в сградата на "Интерпред", бул. ”Драган Цанков” 36. Автомобилът има куп екстри, включително и система за следене на пътните знаци, система за контрол на дистанцията от предната кола, седалките са масажни, лазерни фарове, които следят пътя в завой с автоматичен асистент за дълги светлини, асистент за следене на платното на движение. "Това е флагманът на БМВ 7-а серия (дълга база) с 5 литров бензинов би-турбо двигател. Цената на базисен модел е около 120 000 евро", обясниха експерти.

comment 1
visibility 2733
Кола се заби в багер на столичния "Г. М. Димитров"

Кола се заби в багер на столичния "Г. М. Димитров" (СНИМКИ)

Лек автомобил се удари в багер насред кръстовището на "Г. М. Димитров" и "Драган Цанков" в Дървеница. За щастие няма пострадали хора, щетите са само материални. Снимка на инцидента бе публикувана в социалната мрежа  испоред коментарите няма обяснение как шофьорът на леката кола се е блъснал в огромната машина, която се движи бавно и се вижда от километри. Лекият автомобил, който  е правил ляв завой е със смачкана предница, а багерът не е пострадал.

comment 0
visibility 4952
Кола се заби в бензиноколонка в Люлин 10

Кола се заби в бензиноколонка в Люлин 10 (ВИДЕО/СНИМКИ)

Удар в бензиноколонка стресна столичния Люлин 10 снощи. Лек автомобил Ауди се удари в колонката за зареждане с гориво на бензиностанция. За борени минути на мястото имаше пожарен автомобил и линейка. За инцидента разказват очевидци в социалната мрежа. За щастие няма пострадали хора. Дори не е имало теч на гориво от катастрофата. Но за сигурността на служители и клиенти е направена пълна проверка от огнеборците. Не се съобщават подробности за шофьора дали му е правен тест за алкохол и наркотици, както и причините за инцидента. По първоначална информация е влязъл с по-висока скорост на бензиностанцията.

comment 0
visibility 5816
Пежо излетя в полето от столичния "Ал. МАлинов"

Пежо излетя в полето от столичния "Ал. Малинов" (СНИМКИ)

Пежо 205 катастрофира и излетя от столичния бул. "Александър Малинов" в столичния "Младост". Колата се приземи в зелените площи. За инцидента съобщават в социалната мрежа и се публикувани снимки на смачкания автомобил. Не се съобщава за пострадали хора. Според коментарите причината е превишена скорост. Колата се е въртяла и през таван и материалните щети са сериозни.

comment 0
visibility 6154
type-photo.svg
Кола изпадна от ремарке и се обърна при катастрофа на Околовръстното

Кола изпадна от платформа и се обърна при катастрофа на Околовръстното (ВИДЕО)

Поредната катастрофа в София- този път на Околовръстното до "Декатлон". При ПТП-то обаче бял автомобил е изпаднал от платформа и се е обърнал. За това съобщават в социалната мрежа с коментари и снимки граждани.  Според свидетели на екшъна бялата кола се е намирала върху ремарке, теглено от "Рено". Засича ги водач с "Мерцедес". При опит "Реното" да избегне удара, платформата се обръща. Очевидци казват в Интернет, че бялата кола е била чисто нова, още не е била регистрирана.     

comment 0
visibility 7167
type-photo.svg
Катастрофа с автобус, микробус и лека кола на моста на бул. "Европа" към Бо

Катастрофа с автобус, микробус и кола на моста на бул. "Европа" към Божурище (СНИМКИ)

Станала е катастрофа между автобус, микробус и лека кола. Ударът е на моста на бул. "Европа" към Божурище над кръговото при магазин "Мосю Бриколаж" в "Люлин". За инцидента съобщиха със снимки и коментари граждани в социалната мрежа.       

От мрежата

Социалните мрежи са мощен инструмент, който често ни помага да достигнем до интересни новини. В различните групи от мрежата столичани публикуват разнообразни случки, снимки и събития, които е добре да станат достояние на повече хора. Всяка новина от мрежата е изключително интересна за всички, а и не всичко могат да уловят нашите репортери.

Нарушения от мрежата

Нарушения от мрежата

Гражданите са достатъчно будни и непримирими към нарушения от всякакъв род. Те избират да дадат гласност на това, което ги възмущава и да накара потребителите от мрежата да споделят мнението си и да се вземат мерки. Когато говорим за нарушения, това се отнася за нередности, допуснати от автомобили при паркиране, от граждани, решили, че няма кофи за боклук, фирми, които замърсяват околната среда и др. Така видяно от мрежата, то се споделя стотици пъти и ответните мерки не закъсняват. Когато има природни катаклизми, от мрежата най-бързо се научават екстремните ситуации, а помощта идва по-бързо. За това допринася и нашата медия.

Катастрофи от мрежата

Катастрофи от мрежата

В столичните групи от мрежата потребителите, станали свидетели на пътно транспортни произшествия, публикуват снимки и подробности за случаите. Това до голяма степен помага да се разбере къде има затруднения в придвижването в столицата. Почти всеки днес черпи повечето от информацията си от мрежата и така новините достигат бързо до пътуващите. Ние се стремим да предадем възможно най-бързо новината, получена от мрежата, което допълнително ускорява нещата. Факт е, че в последно време по пътищата се случват все повече зверски катастрофи. Служителите на реда се стремят всячески да ги ограничат, но сякаш става обратното. Разбира се, от мрежата идва информация не само за тежки катастрофи. В ежедневието се случват и редица леки произшествия, които просто блокират движението по основни булеварди с часове, заради недисциплинирани водачи. Голяма част от катастрофите, за които научаваме от мрежата, са с мотоциклетисти.

Информация за камери за скорост от мрежата

Информация за камери за скорост от мрежата

Изключително точна и ценна е информацията от мрежата за местоположението на камерите за следене на скоростта. В една от групите от мрежата столичани си разменят подобна информация за това къде са разположени камерите. Това определено помага за спазване на ограниченията за скоростта в съответния район. Всеки се прави на примерен на мястото, посочено от мрежата. Разбира се, има и смелчаци, които не са получили информация от мрежата и получават изключително скъпи снимки по пощата. От КАТ вероятно се дразнят, че бързо биват разкрити от мрежата, знаейки за местонахождението на камерата, водачите карат наистина внимателно.

Информация за протести от мрежата

Информация за протести от мрежата

В последните месеци протестиращите на територията на София се увеличават. Всеки гражданин има право да изрази мението си чрез протест, за които също разбираме от мрежата. За голяма част от протестите Столична община е уведомена и се осигурява необходимата охрана. Факт е, че понякога нещата излизат извън контрол и протестите блокират движението по основни булеварди и улици. Предимно от мрежата се разбира къде има подобни затруднения. Информацията се пуска от попаднали в задръстването водачи. Други, научавайки от мрежата за затрудненията в района, търсят алтернативен маршрут и не задълбочават проблема. Помощта от мрежата понякога се оказва решаваща, когато трябва да се спести време или неприятности.

Информация за инциденти от мрежата

Информация за инциденти от мрежата

Не особено често, но все пак точно от мрежата научаваме за повечето инциденти с превозни средства от градския танспорт. В повечето случаи всичко се случва по невнимание на водачите. Разбира се, има изключения и ставаме неволни свидетели на трагични случаи с пешеходци или велосипедисти. Първо от мрежата също научихме за блъснатия велосипедист, който дни след инцидента почина от тежките наранявания. Автомобилът, блъснал клоездача, още не е намерен. От мрежата разбрахме и за някои подробности за таргичните инциденти с деца в края на миналата година. При единия кола на НСО блъсна момче на пътя, както научихме първо от мрежата. За щастие детето остана живо, макар и с тежки наранявания. Малко след това от мрежата научихме и за инцидент на пешеходна пътека, при който бяха блъснати две момичета, от които едно загина на място. Всички заедно трябва д проявим търпение и здрав разум и да спзваме законите на пътя, за да могат всички да се приберат живи и драви при семействата си.

Информация за градския транспорт от мрежата

Информация за градския транспорт от мрежата

В топлите месеци не бяха рядкост снимките от мрежата на младежи, които в стремежа си да спестят от билетче, се возят на задната част на мотриса на трамвай. Това е истинска лудост, но вероятно самите те не го осъзнават, а го приемат за голямо геройство. От мрежата понякога се научава за някоя авария, заради която се налагат изкопни дейности на някоя улица и съответно промяна на маршрута на линия от градския транспорт. Логично е първо от мрежата да се видят подобни информации, тъй като се пускат от хора, минали по съответния маршрут. Така всички останали знаят какво да предприемат, за да стигнат до желаната дестинация. При пътен инцидент по центарлни улици и булеверди също се налага да се забави или промени разписанието на някои линии от градския транспорт и за това научаваме първо от мрежата.

Сигнали за състояние на столичните улици от мрежата

Сигнали за състояние на столичните улици от мрежата

Най-често от мрежата може да се черпи информация за плачевното състояние на столичните улици и несполучливите ремонти. На някой може да му се струва нелепо да се използва социалната мрежа за подобни сигнали, но на столичани не им е все едно какво се случва с техния град. Те се стремят да накарат отговорните да се погрижат за изпълнение на задълженията си, па било то да се информират от мрежата.

Няма да спорим, че от мрежата научаваме значително количество новини. Точно от мрежата се виждаха и многото нередности по ключовите места с ремонти през миналата година. Не веднъж бяха публикувани снимки от „Граф Игнатиев“ и Ларгото. От мрежата изникваха снимки с опасни фасади на сгради, които бързо бяха ремонтирани, за да не се случи нащастен инцидент.

Бидейки хит сред цялата общесвеност, социалната мрежа се използва много умело за достигане на важна информация до жителите на столицата дори и от управата на Столична община и от столичния кмет Йорданка Фандъкова. Понякога от мрежата се научава всичко много бързо и ясно, затова този канал се използва все по-често и оправдава доверието, което му гласуват управници и граждани. Ако все още нямате профил там, време е да си направите.

Нарушения от мрежата

Катастрофи от мрежата

Информация за камери за скорост от мрежата

Информация за протести от мрежата

Информация за инциденти от мрежата

Информация за градския транспорт от мрежата

Сигнали за състояние на столичните улици от мрежата

Прочетете още