Напрежение: Забуксува канализацията в столичния Драгалевци (СНИМКИ)

photo_library
 • Напрежение: Забуксува канализацията в столичния Драгалевци

  Снимка: Фейсбук, район Витоша

 • Напрежение: Забуксува канализацията в столичния Драгалевци

  Снимка: Фейсбук, район Витоша

Изграждането на канализация в столичния квартал Драгалевци-район Витоша, започва да създава напрежение и недоволство на гражданите заради забавяне и неудобство от разкопаните улици. Очевидно канализацията забуксува и в социалните мрежи се забелязват питания относно проекта.

От район Витоша публикуваха обяснени "във връзка с основателното недоволство относно изграждането на канализацията в кв. Драгалевци" и публикуваха обяснението на общинския съветник от ПП-ДБ, Спаси София Благовеста Кенарова,която също живее в ДРагалевци.

Заедно с районния кмет Зарко Клинков те бяха оторизирани от кмет на Столична община Васил Терзиев да проведат редица от срещи с граждани в квартала, каквито са се състояли през изминалите 3 месеца .

"Канализацията в Драгалевци следя още преди да е започнала и е една от моите каузи. Напомням, че на 1 март 2022, когато кметът, стоителите и др. отговорни за канализацията ни събраха в салона на училището в Драгалевци и обещаваха светлина и "от бордюр до бордюр", аз се изказах първа и казах, че това няма как да се случи", припомня Кенарова.

А защо няма как да се случи? "Защото срокът в договора 198 дни е нереалистичен", казва общинският съветник.

"Строителят "Обединение Драгалевци 21", Трейс Груп Холд и Булстрой Монтажи, нямат опит в изграждане на канализация. Напомням - изградили пътя за Своге, където загинаха 20 човека при катастрофа, поради компрометирана асфалтова настилка, а също и "изградили" жълтите павета", пише общинският съветник.

Тя напомня, че финансирането от 35 млн. лв без ДДС по ОПОС (Оперативна програма по околна среда) ще трябва да бъде възстановена, ако канализацията не завърши до 31 декември  2023 г., крайният срок на програмата.

Благовеста Кенарова е изготвила доклад за изграждането на канализацията в Драгалевци и го е адресирала до кмета Васил Терзиев.

"Направила съм и подробен финансов анализ на проекта за канализация за цяла София, в частност с повече детайли за Драгалевци. Очаквам съвсем скоро развръзка. Ще поставя и въпроса в комисиите, на които съм член - в бюджет и финанси като начало, но още не сме имали заседание", обещава съветничката. И припомня, че изборът на строител и строителен надзор за този обект не са от компетенциите на район Витоша, въпреки че проектът се реализира в района.

А на профила на район Витоша във фейсбук граждани коментират: Наблюдавайки, ежедневно прословутия строеж на великата Драгалевска канализация, по моему със тези темпове ще отнеме десетилетие и по-скоро Илон Мъск ще изгради колония на Марс, докато текат тукашните ни ремонтни дейности по Великата Драгалевска канализация..!

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
 • Да, ще избере (21%, 31 Гласове)
 • Няма да избере (25%, 37 Гласове)
 • Да, на ротационен принцип (12%, 18 Гласове)
 • Ще има нови избори (31%, 45 Гласове)
 • Ще почакаме до пролетта (11%, 16 Гласове)
Общо гласували: 147 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Доброволци ще чистят Перловската река в събота...

  Доброволческа инициатива събира желаещи да се включат в акция по почистването на Перловската река на територията...

Прочети още keyboard_arrow_right