Проф. д-р Коста Костов: Истинските народни Будители са в събудените души

Проф. д-р Коста Костов: Истинските народни Будители са в събудените души

Снимка: Фейсбук

В народната памет отлежават имена на народни будители. Будител е онзи, който държи будни в нас стремежите към красота, любознание, добротворство, добродетели. На този ден всеки прави равносметка и за собствения си принос за пробуждане на общността, в която живее.

Резултатът от тази равносметка е правопропорционален на висотата на собствената му мъдрост и представи за смисъла на човешкия живот и усилията, които полага за неговото осмисляне.

Истинските народни Будители са в събудените души. Те не се в телевизионните екрани, централните новини или челните страници на вестниците. Будителите са в "подземията" на будните сърца, които ги пазят и предават на другите чрез слово и житейски пример, чрез гените (мемите) на духовната памет на народа.

Те са духът на народа. В българският език има две думи за незримото - "дух" и "душа". Първата е силата, която води, а втората е субстанцията, която приема да бъде водена. Будителите са блуждаещият Дух на народа, който ни води към просветление.

За да не позволим да бъдем обезличени във веригата от душевни мутации, трябва да следваме будителите си, онези най-високи стожери на "самосъзнаващата се общност", която изразява нашите скърби и радости, висоти и пропадания. Днес те са толкова малко, че ме избива страх за осиротялата народна съдба. Будителите ни будят през целия си живот, но проглеждаме за тях едва тогава, когато вече не са между нас.

Помнете, че битийното е в ръцете на политиците, но духовното принадлежи на други, които стоят над политическото разделение и партийните интереси. Будителите не са политици, които ни разделят в живота, а Учители, които ни обединяват в Духа.

Когато властта е посредствена, посредствеността е на власт. Но дори и при най-посредствената власт се чува тихият шепот на будната съвест, ако имаме уши да го чуем. Ако го чуваме, значи някой живее за да ни държи будни.

Честити да са народните будители!
Да пазим душите на децата си чисти!

Проф. д-р Коста Костов

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Доброволци ще чистят Перловската река в събота...

  Доброволческа инициатива събира желаещи да се включат в акция по почистването на Перловската река на територията...

Прочети още keyboard_arrow_right