Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Одобрявате ли именуването на улици и пространство в София в подкрепа на Украйна?
  • - Да, цяла Европа изразява своята солидарност (13%, 169 Гласове)
  • - Не, преименуването на алея пред Руското посолство е провокация (85%, 1070 Гласове)
  • - Не мога да преценя (2%, 27 Гласове)
Общо гласували: 1266 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 1858
Димитрина Василева обрича на щастие в Банкя

Димитрина Василева обрича на щастие в Банкя

Тя е актриса, която възпламенява страсти на празнични програми в Банкя. Тя е ритуалчик в районната администрация. Тя е човекът, пред когото влюбените казват заветното „Да” и се превръщат в семейство.  Тя е Дшимитрина Василева и в тази роля е от 14 години, от 2008 година. От тогава тя е длъжностното лице, пред което двойките дават своя обет за вярност и поемат по пътя на семейния живот. И може би защото самата Диди, както я знаят в Банкя, е весел и атрактивен човек с чувство за хумор, желае ритуалът, достатъчно съдбовен и сериозен сам по себе си, да носи усещане за приятност и лекота. Ако се заеме да опише преживяванията си като сватбен ритуалчик, би се получил бестселър и това си има своето обяснение – животът ни стана толкова пъстър и непредвидим, хората все по-разнолики, разномислещи и разночувстващи, а ситуациите като по филмите. Но Димитрина Василева с опита си на актриса успешно овладява всичко, което животът ѝ предлага в битността ѝ на длъжностно лице. На година обрича на щастие между 72 и 76 младоженски двойки. Най я боли, когато след време разбере, че хората, които тя е бракосъчетала, поемат по свой собствен път, отделно един от друг. Другото име на отговорността пред себе си, любимия и живота е бракът. И в тази отговорност атрактивно, но с много обич в Банкя ги въвежда Димитрина Василева. Нека е дълъг пътят ѝ като ритуалчик! Нека се сбъдват нейните благослови! Нека са повече семействата, обречени на щастие! Румяна Николова

comment 0
visibility 2144
Историята на един дом в Банкя

Историята на един дом в Банкя (СНИМКИ)

Може би знаете, а може би – не, че известни години в Банкя, в квартал Градоман живее и твори големият български поет Дамян Дамянов. Спомняме си този факт, защото на този ден - 18 януари 1935 година, се ражда човекът с толкова силен дух, че побеждава физическите си ограничения и се превръща в мащабен творец, който е вълнувал и ще вълнува всяко чисто, настроено на вълната на поезията, сърце. Малко се говори обаче, че и баща му - Петър Дамянов, има принос за неговото оформяне като поет. В своята биография младият Дамян споделя: “От дядо си по баща съм наследил моряшката волност, а от баща си – художник-резбар, обичта си към слънцето и простора.”    По някаква случайна неслучайност къщата в Градоман и днес се населява от артистични души. Мая Събева, художник на икони, живяла дълги години в Италия и Швейцария, бе така любезна да ни покаже картини на бащата на Дамян Дамянов, които тя е наследила заедно с къщата. Показа ни и масичка, изработена от Петър Дамянов, която великолепно хармонира с фрески от иконата, рисувана от самата нея. А един прекрасен иконостас, изработен от Дамянов – баща, е довършен от Мая, която е нарисувала в него икона на свети Георги. Това е духовно сродяване на две фамилии на интелектуалци, обитавали един и същи дом. Мая обича да рисува този светец и от любов към брат си Георги Петров, завършил преди години ВИТИЗ (фотография), асистент-оператор на филма „Вчера” , съпруг на известната в миналото актриса Росица Брадинова.Той няколко години е глас в „Свободна Европа”, а съпругата му работи в „Гласът на Америка”. Преди време домът е бил обитаван от свещенослужител със своето семейство, така че тази хубава и на външен вид къща в Градоман е облъчена от също така добро човешко присъствие, което се превръща в част от духовната атмосфера на Банкя. Румяна Николова

comment 0
visibility 1763
-

Професионалната гимназия по туризъм в Банкя с акредитация по програма "Еразъм+"

Професионалната гимназия по туризъм „Алеко Константинов“ - гр. Банкя придоби едно от най-престижните признания за утвърждаване на европейските ценности и европейската интеграция на училището – акредитация по програма „Еразъм+“, съобщиха от районната администрация. Акредитацията е за целия програмен период до 2027г. След успешно реализиран и отчетен проект за мобилност на учители по програма „Еразъм+“ в гр. Лайпциг, Германия предстои нов проект на тема "Заедно в клас – европейски опит за успешна социална интеграция!” в областта на Училищното образование – през месец април 2022 г. в гр. Малага, Испания. Програмата отваря нови хоризонти за сътрудничество на гимназията с други европейски страни и обогатяване на практическия, езиков и културен мироглед на възпитаниците. "Това е и огромна отговорност пред нашите ученици, както настоящи, така и бъдещи, отговорност пред бъдещите ни партньори за поддържане на високото качество на проектните дейности, отговорност пред цялото общество за високия стандарт на професионалните компетентности, с които излизат нашите възпитаници на българския и европейски пазар на труда. През периода на акредитация ще се проведат: шест мобилности за обучаеми по професии и шест мобилности за училищен персонал", казват от ръководството на гимназията. "Придобитата Акредитация ще даде възможност: да задълбочим връзките с утвърдени партньори, да създадем нови взаимоотношения с партньори от други европейски страни, да повишим уменията на персонала и обучаемите за адаптация към динамично глобализиращата се образователна, работна и социална среда. Днес ние с гордост можем да кажем, че ПГ по туризъм „Алеко Константинов“ – гр. Банкя е част от общоевропейското образователно пространство," споделя с радост екипът на ПГТ.

Реклама
comment 0
visibility 2934
Вандали прекършиха и изкорениха над 30 фиданки в Банкя

Вандали прекършиха и изкорениха над 30 фиданки в Банкя

Поредният вандалски акт насесе сериозни щети в Банкя в Коледната нощ. Хулигани са прекърсили и изкоренили над 30 млади дръвчета по главната улица на курортното градче, съобщи Нова телевизия. Те са безчиствали в късните часове в навечерието на Коледа и след себе си оставили погром в центъра на Банкя. Фиданките са садени преди 2 години. Изкъртили са и антипаркинг колчета и улични знаци. Очевидци разказват, че групата е била от четирима младежи и към 2 часа през нощта за вилняли. Пияни, друсани или просто идиоти няма значение, щетите в общинска собственост са факт. Въпросът е къде е била полицията и колко бързо са реагирали служителите на МВР. Продължава издирването на извършителите, в  града има видеонаблюдение и се очаква да бъдат заловени.

comment 0
visibility 2255
-

Район "Банкя" честити празника с видео поредицата "Коледна приказка в Банкя"

Светло и уютно посрещане на Бъдни вечер и на Рождество Христово пожела на жителите на района общинската администрация на район "Банкя". За празника беше заснета видео поредица, озаглавена "Коледна приказка в Банкя". Първият епизод от поредицата представя детската коледна приказка „Боби и тайните агенти на Дядо Коледа“ на писателката Юлия Спиридонова – Юлка. Вторият епизод е посветен на традициите и модерността за Бъдни вечер, а третото видео е заснето в храм "Св. Кирик и Юлита" - Банкя.Талантливият славей от Банкя Емилиян Бърдарски влиза в ролята на водещ и задава своите дълбокомислени, но по детски искрени въпроси за вярата на двамата най-млади отци от Банкя: отец Петър Василев и отец Никола Чочев. Проектът е осъществен с подкрепата на Дирекция "Култура" на Столична община и е част от Културния календар на СО за 2021 г.

comment 0
visibility 1764
Коледен пазар зарадва хората в столичния район Банкя

Коледен пазар зарадва хората в столичния район Банкя

Коледният дух превзе атмосферата на Пазара на производителя в Банкя. Той идваше не само от коледната музика, която звучеше и насърчаваше дошлите да допуснат в сърцата си мисълта и чувството за предстоящите празници, но и от специално подготвените изненади от организаторите на пазара, съобщиха от районната администрация. Деца и възрастни се забавляваха с отгатването на гатанки, за верните отговори на които получаваха награди. Други, решили непременно от тук да си закупят подаръци за близките и благинки за трапезата, внимателно разглеждаха сергиите. А те предлагаха изобилие от храни и подаръци. Ако тази година сте се докоснали до атмосферата на идващите Бъдни вечер, Коледа и Нова година, то немалка заслуга за това има и Коледния пазар на производителя в Банкя.  

comment 0
visibility 1763
Топъл обяд за нуждаещите се в столичния район „Банкя“

Топъл обяд за нуждаещите се в столичния район „Банкя“

За 41 граждани, за които осигуряването на храна е затруднение, район Банкя предоставя топъл обяд от 04.01.2021 г. по Оперативна програма храни и/или основно материално подпомагане 2014-2020 г., съобщиха от районната администрация. Програмата е съфинансирана от Фонда за европейско подпомагане на най-нуждаещите се лица (ОПХ, ФЕПНЛ) - Топъл обяд в условията на пандемията от COVID-19“. С цел непрекъсваемост на услугата СО-район „Банкя“ удължава срока на получаване на „Топъл обяд“ до 30.06.2022 г., съгласно сключен договор с Агенцията за социално подпомагане и фирмата изпълнител.  Основната цел на програмата е свързана с намаляване на броя на живеещите в бедност, чрез осигуряване на храна за хората, засегнати в най-висока степен от пандемията COVID-19 и последиците от нея.

comment 0
visibility 2513
-

Коледен пазар на производителя в Банкя

Производители от цялата страна ще предлагат храни, напитки, натурална козметика, декорация и ръчно изработени коледни играчки в Банкя.Освен храна за празничната трапеза, могат да бъдат закупени и коледни подаръци, съобщават от районната администрация. Коледният пазар на производителя ще се проведе на 18 и 19 декември (събота и неделя) на Пешеходната зона край парк "Ротонда" в Банкя. Жителите и гостите на района могат да се заредят с коледно настроение от 10:00 до 17:00 часа . Това ще бъдат два по-различни дни в Банкя, които ще ви подготвят за настъпващите светли празници, уверяват от общината.

comment 0
visibility 1918
При горене на отпадъци на открито в София, извършителят получи акт

Глобиха мъж за горене на отпадъци в "Банкя"

Нов акт за горене на отпадъци на открито беше съставен в район „Банкя“, съобщават от Столичен инспекторат. Изгаряни са отпадъци от плоскости ПДЧ на уличното платно. Нарушителят, който разчиствал отпадъците по този начин и получил акт.

comment 0
visibility 1699
-

В детската градина в Банкя разкриха три нови групи

След направено преустройство и обновяване на етаж в корпус на 78-о СУ „Христо Смирненски” в Банкя бяха разкрити три нови групи към детска градина „Изворче“, съобщават от Столична община. В новите групи ще могат да се обучават още около 70 деца.Така детското заведение вече ще разполага с общо 17 групи за деца градинска и яслена възраст. Изградени са и детски площадки. Инвестицията е над 400 хил. лева и е направена от Столичната община по програмата за строителство на детски градини и ясли. На официалното откриване бе отслужен водосвет в присъствието на кмета на район „Банкя“ Рангел Марков и общинският съветник Ани Стойкова, а представител от Столична община беше госпожа Елка Илиева - главен експерт в Дирекция „Образование”. От думите на Рангел Марков стана ясно, че Детската градина в Банкя е на второ място в София по големина спрямо броя на групите. Той изрази задоволството си от отличния синхрон между отделните звена, свързани с проекта, от сговорната и добра екипна работа на всички, и сподели разбирането си, че ако има подобен синхрон и единомислие не само на общински, но и в държавен мащаб, нещата в България биха стояли по по-различен начин. До края на годината се предвижда въвеждането в експлоатация на още 4 нови детски градини. Те ще са в районите „Студентски“, „Връбница“, „Триадица“ и „Кремиковци“, допълват от Столичната община.      

comment 0
visibility 1995
Първа копка на нови съоръжения за военните в столичния район Банкя

Първа копка на нови съоръжения за военните в столичния район Банкя

В Банкя, в присъствието на кмета на града Рангел Марков, беше даден старт на изграждането на нови сгради и съоръжения и ремонтни дейности в района, където е дислоцирана 1-ва група Специални сили на Съвместното командване на специалните операции. Представители на Министерство на отбраната и фирмата - изпълнител на проекта „Техно-Енерджи“ ООД, подписаха Акт образец 2. Проектът трябва да бъде завършен за 360 дни, като ще премине през три етапа, съобщиха от районната администрация. Водосвет за здраве и благополучие беше отслужен от отец Милко Топузлиев и отец Василий Топузлиев, които благословиха начинанието и се помолиха за благодат, сила и успех. Командирът на Съвместното командване на специалните операции генерал-майор Явор Матеев благодари на всички, които са били ангажирани в процесите по стартиране на реновирането и изграждането на нови съоръжения във войсковия район на СКСО в Банкя и на фирмата-изпълнител „Техно-Енерджи“ ООД. Кметът на Банкя Рангел Марков пожела успех на новото начинание и обеща да оказва съдействие, когато е необходимо. Символичният акт на „първата копка“ извършиха командирът на СКСО генерал-майор Матеев, Рангел Марков, архитект Павлова, и ИД командирът на 1 група Специални сили подполковник Борис Василев.

comment 0
visibility 1979
„Разходка с находка” в Банкя

„Разходка с находка” в Банкя

На 23 октомври от 11:00 часа в началото на Пътеката на здравето в Банкя ще стартира за пореден път инициативата „Разходка с находка”. От инициативата информират, че ще е нужно: „Желание, мотивация, добро настроение, чували/торби (по възможност хартиени или биоразградими) и ръкавици или щипки за събиране на отпадъци”. Препоръчва се ръкавиците да са за многократна употреба. Времетраенето е 2 ч., в което приятното ще се слее с полезното. Столична община - район "Банкя" е информирала Столичния инспекторат и събраното след това да бъде прибрано в оперативен порядък.  

comment 0
visibility 1961
Нова услуга в микробиологичната лаборатория в Банкя

Нова услуга в микробиологичната лаборатория в Банкя

Микробиологичната помощ в лабораторията на СБР „Здраве” се разширява. Там вече разполагат с нова модерна апаратура за количествено изследване на антитела срещу COVID-19 по метода ELISA, съобщиха от районната администрация в Банкя. Там се извършват още PCR –изследвания, бързи антигенни и антителни тестове за COVID-19 и грип А/В. Извършват се и широк набор микробиологични изследвания. Лабораторията работи и с НЗОК, уточняват още от администрацията.  

comment 0
visibility 2180
завод за минерална вода, Банкя

Заводът за бутилиране на минерална вода „Банкя“ празнува 15 г.

През 2021 г. „Кока-Кола ХБК България“ отбелязва 15-годишнина на производствения си център за минерална вода в Банкя и 25-годишнината на този за газирани безалкохолни напитки в Костинброд. Фирмата чества годишнините на двата си завода в България със специална видео поредица, която разказва историята им и представя хората, които стоят зад производството на продуктите. Първият епизод - "Пътят на бутилката", е своеобразна интродукция за зрителите в света на производството на "Кока-Кола" в България. В него участват дългогодишни служители в заводите, сред които Иван Гигов (началник-смяна "Бутилиращи линии" - Банкя) и Асен Момчилов (ръководител "Поддръжка" - Банкя). Те представят пътя на една бутилка с напитка и трансформацията, която тя претърпява, преди да попадне в ръцете на потребителите - от пластмасов PET материал, през преформа до готов висококачествен продукт. "Кока-Кола ХБК България" ще потопи зрителите в магията на производството и ще ги запознае с някои от главните герои, благодарение на които любимите им напитки стигат до тях. Водена от убеждението, че хората са основният двигател както на бизнеса, така и на прогреса на една организация, системата поставя именно тях във фокуса на кампанията. Първият епизод е вече онлайн, а през следващите седмици ще бъдат представени и останалите части от поредицата, с която системата на "Кока-Кола" в България отбелязва годишнините на заводите в Банкя и Костинброд.

comment 0
visibility 2258
Танцьорки от Банкя в челната десятка на световен конкурс

Танцьорки от Банкя в първите 10 на световен конкурс

Две прекрасни танцьорки от Банкя-  Ралица и Яница Бобеви за втори път попаднаха в призовата десятка на Финалите на Световния танцов конкурс Dance World Cup. Те спечелиха зрители и жури с български танц. Добрата новина съобщават от адмиистрацията на "Банкя" в социалната мрежа. Ралица и Яница печелят   осмо място в Португалия през 2019 г. и трето място на квалификациите 2020 г. Тази година те заеха 9-о място на  стълбичка на Финалите в Телфорд с танца "Палави муцунки",  дело на хореографа от "Лира Денс" Лорета Димитрова. За три години танцът е носител на два бронзови, един сребърен и един златен медал от Национални състезания и квалификации в България.  Независимо от пандемията децата продължиха своята подготовка при строга самодисциплина и прецизен здравословен режим.               

Район „Банкя“

Представяне на район Банкя

Представяне на район Банкя

Град Банкя е известен освен като международен балнео курорт, и като район на София. Район „Банкя“ се намира в подножието на Люлин планина, непосредствено до международния път Белград – Истанбул.

Район „Банкя“ има статут на център за рехабилитация на хората, страдащи от сърдечно-съдови заболявания и профилактика на същите заболявания. В раойон „Банкя“ не само минералната вода е целебни свойства. Факт е, че и въздухът в района е лечебен. Точно затова район „Банкя“ да е известен в национален мащаб като най-доброто място за балнео и климатолечение. Доказано е, че въздухът над район „Банкя“ е богат на озон. Особено полезни са фитонцидите, които идват от боровите насаждения.

Някогашното село Банкя става град през 1969 г. За район „Банкя“ официално се споменава през 1979 г. То се обединява с околните му села, а по-късно район „Банкя“ увеличава територията си с кварталите Градоман, Вердикал и Михайлово, както и със селата Иваняне и Клисура.

Район „Банкя“ се оприличава на „перлата“ на Люлин планина.

Географски особености и минерална вода в район Банкя

Географски особености и минерална вода в район Банкя

Район „Банкя“ е разположен на около 14 км от столицата. Освен че е в полите на Люлин планина, Банкя се намира на брега на река Банкя на 630 -800 м. надморска височина. Район „Банкя“ е включен електрифицирана линия в националната железопътна мрежа.

Градът има централна част и три квартала - Вердикал, Михайлово и Градоман. Климатът, характерен за район „Банкя“,  е умереноконтинентален. Чистият планински въздух, пълен с озон, и лековитата минерална вода правят Банкя желан балнео курорт. Почивната база и отлично квалифициарния медицински персонал в район „Банкя“, както и всичко изброено по-горе, е предпоставка да се лекуват успешно редица инсултни и сърдечно-съдови заболявания.

Минералните извори в район „Банкя“ са на приблизително 850 мм дълбочина. Водата, която блика от тях е със слаба минерализация с температура 36,5 градуса. Голям плюс е това, че няма мирис, напълно бистра е и е много мека. На територията на район „Банкя“ функционират 6 лечебни заведения. В тях се рехабилитират болни с различни сърдечно-съдови и неврологични заболявания, инсулти, заболявания на опорно-двигателния апарат, стомашно-чревния тракт и др.

История на район Банкя

История на район Банкя

Много преди да стане район „Банкя“, на тази територия са живели тракийски племена. Намерени са археологически находки от римски стени и сгради, канализация, предмети от 4 – 5 век от н.е. Когато става дума за писмени доказателства, за селище на територията на днешния район Банкя се споменава в турски данъчен регистър от 15 век. Рашид бей получил в наследство земята на селището предществало днешния район Банкя, а в чифлика си наел за ратаи хора от местното население. В турския чифлик извирала лечебна минерална вода. Ратаите, които работели там, имали правото само по време на Горешляците да се потопят във водата. Тогава се смятало, че е най-лековита водата. Още тогава тези дни се считали за празнични и хора от цялата околия се събирали край извора. И днес тези дни се наричат така и жителите на район Банкя ги отбелязват като празнични.

След като натъпило Освобождението, селяните от бъдещия район Банкя купили бейските земи. Майстор Коста Паница пръв купил земя в Банкя и издигнал хотел и малка вила. Право над извора с минерална вода получил Рашко Нешев – бивш опълченец. Веднага се заел да разшири банята, която бея имал, направил елементарни басейни и обособил женско и мъжко отделение. Минералната вода бързо се прочула сред населението. Банята в бъдещия район Банкя просперирала.

В началото на 20 век Банкя вече била достатъчно известна, за да се заинтересува държавата от нея. Минералните извори били каптирани. Малката баня била открита през 1907 г. Веднага след това стартирали строителните работи на Голямата балнеолечебница в бъдещия столичен район Бнакя, която е известна и с името Царската баня. Тя получила това прозвище заради това, че в нея имало царски вани, които се използвали от царското семейство. В Европа рядко се срещали подобни бани. Постепенно около нея се оформя и град Банкя, който по-късно става софийски район Банкя. Много жители на Югозападна Македония се заселват в града след като Македония е отделена от България.

Днес район Банкя продължава да привлича туристите с лечебната сила на минералната си вода, с чистия въздух и красотата си. Визията на столичния район Банкя значително се променя след като се извършва ремонт на градския парк „Ротонда“. Часовниковата кула и водните ефекти събират жителите и гостите на район Банкя в центъра на града.

Политика на район Банкя

Политика на район Банкя

Район Банкя е доста предпочитан и оживен. Още Цар Фердинанд и семейството му предпочитали градчето. На теериторията на район Банкя се намирала и резиденцията на Тодор Живков. Общинската администрация на район Банкя се стреми да поддътжа имиджа на града като туристически и балнеологичен център.

Икономика на район Банкя

Икономика на район Банкя

Определено район Банкя разчита основно на балнеолечението и туризма, за да се издържа. На територията му се намира и завод за бутилиране на минерална вода „Банкя“. В район Банкя се намира и завода за производство на разтворими напитки и хранителни продукти „Кенди“. В него се произвеждат известнитеStep, Frutti и Picantina. Район Банкя се гордее с Отделението по кардиология и кардиологична рехабилитация към Национална кардиологична болница. Плажът в центъра на район Банкя има огромен олимпийски басейн, джакузи и детски басейн. Привлекателни са и хотелите в града.

Институции в район Банкя

Институции в район Банкя

Район Банкя разполага със свое кметство, което функционира завидно добре, според жителите на района. В район Банкя има професионална гимназия по туризъм, която подготвя кадри за основните дейности в района. Освен това има частни училища и детска градина, както и районна пожарна.

Забележителности на район Банкя

Забележителности на район Банкя

Район Банкя може да се похвали с ценни забележителности, една от които е старта баня, която е била посроена през 1907 г. Днес сградата се реконструира. За ремонта на банята в район Банкя са предвидени 8 млн. лв. Минералната вода ще се използва за балнеолечение и за спа-процедури. Бяната се предвижда да стане модерен спа център и да увеличи потока от туристи в район Банкя.

„Вазовият дъб“ в район Банкя е мястото, където патриархът на българската литература е обичал да си почива. В кв. „Вердикал“ в район Банкя се намира църквата „Св. мчци Кирик и Юлита“. Тя е издигната в 10 - 11 век, което е почти веднага след Боянската църква.

Представяне на район Банкя

Географски особености и минерална вода в район Банкя

История на район Банкя

Политика на район Банкя

Икономика на район Банкя

Институции в район Банкя

Забележителности на район Банкя

Прочетете още