Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Кой от заместник-кметовете на Красно село да бъде избран от СОС за временно изпълняващ до местните избори?
  • Николай Веселинов (23%, 88 Гласове)
  • Веселин Кирев (12%, 45 Гласове)
  • Албена Белянова (65%, 250 Гласове)
Общо гласували: 383 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 8463
Започват празниците „Горешляци 2022“ в Банкя (Програма)

Започват празниците „Горешляци 2022“ в Банкя (Програма)

За поредна година Банкя ще отбележи своите Празници на минералната вода, здравето и дълголетието „Горешляци 2022“ с богата културна програма, съобщават от организаторите. Самите празници Горешляци са на 15, 16, и 17 юли, но програмата в емблематичния парк „Ротонда“ ще започне още от днес – 9 юли, и ще продължи почти до края на месец август. Всички събития са с вход свободен. Днес посетителите ще могат да се насладят на Лятно кино под звездите с прожекцията на ретро лентата „Баш майстора на екскурзия“.  Ето и пълната програма на Горешляци 2022 9 юли (събота) 20:30 – представяне на биографичната книга „Баща ми Баш Майстора“ и на албума с филмова музика „Вескеее, музика!“ – Веси Господинова 21:30 – „Баш Майстора на екскурзия“10 юли (неделя) 19:00 - Концерт от проекта „България – Норвегия пеят!“, Фондация „Дарби“, с участието на Детския радиохор на БНРПарк „Ротонда“11 юли (понеделник) 18:00 – „Автентичният вкус на Банкя“ – представяне на книгата на Румяна НиколоваГалерия „Тандра“ 12 юли  (вторник) 19:30 – КЛАСИЧЕСКА ВЕЧЕР с квартет „ОРФЕЙ“ („Музикални вторници“)Парк „Ротонда“ 13 юли (сряда) 11:00 – Среща на дълголетницитеПавлина Теова, Женски хор към НЧ „Отец Паисий“ресторант „Жеравна“ 19:30 – БРАЗИЛСКА ВЕЧЕР с Джаз формация София и квартет „Тукан“ (Симфониета София)парк „Ротонда“14 юли (четвъртък) 18:00 – ФОЛКЛОРНА ВЕЧЕР с участието на ФА „Банкя“, ТК „Пъстра китка“, ТК „Пендари“ и ТК „Имане“; 19:30 – 85 г. НА СЦЕНА – празничен концерт на ФА „СРЕДЕЦ“ и на ФА „ЗДРАВЕЦ“ (ОКИ „Средец“) 20:30 – ПОЛИ ПАСКОВА – 25 ГОДИНИ НА СЦЕНА Парк „Ротонда“ 15 юли (петък) 9:00 ч. – Тържествена света литургия в храм „Св. Кирик и Юлита“ и курбанТЕАТРАЛНА ВЕЧЕР 18:00 – 19:00 - ЖАР ТЕАТЪР – „КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ“ 20:30 ч. – „НА ЖИВО ОТ ОНЯ СВЯТ“ – с Евгени Будинов, Албена Михова и Кирил ЕфремовПарк „Ротонда“  16 юли (събота) 11:00 –  XIII АВТО РЕТРО ПАРАД с БАК Ретро 11:30 - Концерт на школа „Есенс“парк „Кестените“ 19:30 – „ГОРЕШЛЯЦИ 2022: КОНЦЕРТЪТ“K.LINA & LIVE BANDтрио VIVAВладимир Ампов - ГРАФА  17 юли (неделя) 11:00 ч. – 13:00 – XII Пленер на художниците – съвместно с Галерия „Тандра“ 11:00 – 12:00 - детски концерт на Музикална къща „А Камертон“ 12:00 - Театър „Сириус“ – „Кучето, което не може да лае“ (ОКИ „Красно село“)Парк „Кестените“  ЛЯТНО КИНО В БАНКЯ: 23 юли21:30  - „Рокендрол“ (реж. Борислав Колев) 30 юли21:30 - Късометражна кино вечер (Френско кино, Насред бетона, Изяж ме!, Диагноза, На червено)6 август21:00 - „Засукан свят“ (реж. Мариус Куркински)13 август21:00 – „Останалото е пепел“ (реж. Георги Костов)20 август21:00 - „Ботев“ (реж. Максим Генчев) 27 август19:00 – Джаз формация София и квартет „Емоция“ – Вечер с музиката от филмите за ДЖЕЙМС БОНД 21:00 - „Голата истина за група Жигули“ (реж. Виктор Божинов) Събитията са част от Календара с културните събития на Столична община за 2022 г. Организаторите запазват правото да правят промени.      

comment 0
visibility 1174
Дирекция „Социално подпомагане” в Банкя отваря изнесения си офис

Дирекция „Социално подпомагане” в Банкя отваря изнесения си офис

Изнесеният офис на Дирекция „Социално подпомагане” – „Люлин” отново ще отвори врати от утре – 4 юли, съобщават от администрацията на столичния район „Банкя“. Офисът се намира в сградата на районната администрация, а работното време е понеделник от 8:30 до 12:30 часа и четвъртък от 13:00 до 17:00 часа.

comment 0
visibility 1094
-

Отново отваря изнесеният офис на Дирекция Социално подпомагане – Люлин в Банкя

Дирекция Социално подпомагане – Люлин отново ще отвори изнесения си офис в сградата на районната администрация в Банкя, съобщиха от районната администрация. Във връзка с противоепидемичните мерки, свързани с разпространението на Covid-19 у нас, филиалът на дирекцията в Банкя беше затворен и гражданите се обслужваха само в бившето 23-то ОДЗ в Люлин. Дирекцията отново ще работи с граждани от понеделник, 4 юли. Приемното време ще бъде понеделник от 8:30 до 12:30 часа и четвъртък от 13:00 до 17:00 часа.

Реклама
comment 0
visibility 1559
"Завръщане" открива Лятно кино в Банкя

Със "Завръщане" започва Лятното кино в Банкя

Филмът „Завръщане“ на режисьора Николай Илиев ще бъде първата лента, показана в Лятното кино на Банкя за тази година, съобщават от районната администрация. Прожекцията ще се състои тази събота – 2 юли, от 21:30 ч. в парк „Ротонда“. Преди това – от 19:30 часа, посетителите ще могат да се насладят на  изпълненията на Софийския духов оркестър с диригент Юли Дамянов. Оркестърът на ОКИ "Искър" е подготвил специална програма с филмова музика. Лятно кино за четвърта година е в Банкя За филма "Завръщане": Точно 25 години след паметното футболно лято на България през 94-та, трима приятели се завръщат у дома от всички краища на света, за да помогнат на друг свой приятел от детството да спаси родната си къща. Алекс трябва да убеди братовчед си Бранимир да не загърбва завета на дядо им, като събори фамилния им дом и построи на негово място модерна бизнес сграда. Единственият начин за това е приятелите от детството да се обединят отново и да победят професионалния отбор на Бранимир в градския маратон.  Задачата се оказва изключително трудна, а поредица от безумни случки и абсурдни препятствия поставят на изпитания дългогодишното им приятелство.

comment 0
visibility 1519
-

Започва ремонт на пътя към Клисурски манастир „Света Петка”

Пътният участък от общинската пътна мрежа от разклона на кв. Вердикал – село Клисура до Клисурския манастир „Света Петка” ще бъде ремонтиран, съобщават от районната администрация на столичния район "Банкя". Началото на ремонтните дейности е днес, 28 юни. От района предвиждат строителните дейности да продължат три месеца. Участъкът от пътя, който ще се ремонтира, е с дължина около 3300 метра. Ще бъдат изградени платна за движение с ширина 3.50 м и двустранни стабилизирани банкети по 1.25 (Габарит Г6, колкото е и в момента). При завоите е предвидено уширение на платното за движение. Ще бъдат изградени и пет нови тръбни водостока. Ремонтът налага затваряне на движението, като при необходимост ще се осигурява достъп и пропускане на служители и доставка на материали от първа необходимост, в т.ч. достъп на линейки за спешна помощ, МПС на ПБЗН и други със специализиран статут.  

comment 0
visibility 1096
-

Започна строителството на моста на улица “Блян” в Банкя

Започна строителството на моста на улица “Блян”, съобщиха от районната администрация на столичния район "Банкя". Старият мост бе компроментиран по време на големите дъждове и прииждане на реката през 2021 година. Кметът на района Рангел Марков, заместник-кметът Николай Димитров и главният инженер Асен Георгиев посетиха мястото на строителните дейности, за да видят как вървят те. Очаква се до три месеца мостът да бъде завършен и пуснат в експлоатация.

comment 0
visibility 1355
Деца от Банкя ще докажат, че „вярват, искат и могат“

Деца от Банкя ще докажат, че „вярват, искат и могат“

Осмото издание на Детския фестивал „Вярвай, искай, можеш” ще събере млади таланти в район Банкя. Събитието ще се проведе от 23 до 5 юни в парк „Ротонда“. И в трите фестивални дни програмата ще започва в 17:00 ч. Организатор на инициативата, която има конкурсен характер, е Център за изкуство „Зорница” с директор Галина Иванова. Фестивалът се реализира с подкрепата на район „Банкя” и е част от Календара на културните събития на Столична община за 2022 година. В продължение на три вечери посетителите ще имат възможност да се насладят на изпълненията на деца и младежи на възраст от 4 до 18 години. Изпълненията ще се оценяват от компетентно жури в състав: певицата Тони (Антоанета Георгиева), музиковедът Розмари Драгнева и дует Димитър и Христо. Водещ в първия фестивален ден ще бъде актьорът Евгени Будинов, а след това мястото му ще заеме Наско от БГ радио. Специални гости на фестивала ще бъдат Братя Аргирови. Те ще се включат в гала концертът, който ще се проведе на 25 юни. На сцената ще се качат и порасналите вече момичета от Център за изкуство "Зорница" – трио VIVA. Част от фестивалната програма е и Авто ретро парад, който ще се проведе на 25 юни в парк „Кестените”.  

comment 0
visibility 1039
Храм „Всех Светих“ в Банкя кани всички на своя празник

Храм „Всех Светих“ в Банкя кани всички на своя празник

Храм „Всех Светих" в кв. „Вердикал“ в гр. Банкя ще отбележи утре – 19 юни, своя празник, който се чества в първата неделя след Петдесетница, съобщават от районната администрация. Църковното настоятелство кани всички жители и гости на района на храмовия празник. Той ще се проведе при следната програма: - 09:00 ч. - Утреня - 10.00 ч. - Празнична Света Литургия - 11.00 ч. - Водосвет и освещаване на даровете на празничната трапеза.  История на храма Старинната църква в кв. Вердикал "Всех Светих" е най-старият християнски храм в района на Банкя и в нея са се черкували всички околни села. Счита се, че е построен веднага след Боянската църква (Х-ХІ в.). Но сградата е характерен образец на култова архитектура от XVII в. в Западна България. Основният строителен материал е необработен, еднороден ломен камък с хоросанна спойка – без външна мазилка, с каменни квадри. Стените са с масивен градеж – около 1 м. дебелина. Автентичното покритие при апсидата е от едноулучни турски керемиди. С художествена стойност е скромното декоративно оформление на фасадите: подпокривен корниз, опасващ всички стени, декоративни резета с кръст на източната фасада и плитка, полуобло-засведена ниша със замазано патронно изображение над главния вход на църквата. За храма се знае, че е обновен през Възраждането, от един нaдпис на царските двери се чете: "1852 ктиторьi Младен Алексо, Атанасъ па....". След Освобождението е преосветена от Екзарх Йосиф, в присъствието на княз Александър Батенберг. А в двора на църквата, опрени до камбанарията, се намират два каменни кръста, по които не личат никакви имена, но се предполага че са на служители от църквата. В интериора на църквата има иконостас, декориран с живопис и частична резба – „Венчилката”. Датира от 1382 год., ако се съди по надписа при Разпятието. Единствената икона, запазена от времето преди реставрацията, е тази на „Божия Мати”. В регистъра на царските икони са и „Богородица Елеуса”, „Христос Вседържител”, „Йоан Предтеча” и „Св. Неделя”. Царските двери са рисувани, както и останалите декоративни фризове.      Архиепископският трон е резбован с икона на Христос Вседържител. Върху старите стенописи през ХХ в.са правени нови- 42 на брой. През 2004 г., с помощта на спонсорство и средства, събрани от жителите на кв. Вердикал, е направен ремонт на покрива и частичен ремонт в сградата на църквата.  Отец Петър Василев

comment 0
visibility 1037
Никола Георгиев разказва в Банкя историята на една „Последна любов“

Никола Георгиев разказва в Банкя историята на една „Последна любов“

Литературна среща с поета-белетрист Никола Георгиев ще се състои утре в клуб „Дълголетие“ в столичния район „Банкя“. Събитието е с начален час 17:30 ч., съобщават от местната администрация. Пред публиката авторът ще представи новата си книга „Последна любов”. Присъстващите ще станат част от затрогваща житейска история, разказана в поезия и проза. Творбата разкрива дълбочината на една истинска любов, дошла с красивия залез на един човешки живот. Събитието ще е със специалното участие на актрисата Димитрина Василева и пианиста Христо Рашеев.

comment 0
visibility 907
Състезание по планинско бягане събира малки и големи в Банкя

Състезание по планинско бягане събира малки и големи в Банкя

Състезание по планинско бягане – Крос Люлин, ще се проведе в Банкя тази неделя – 12 юни, съобщават от районната администрация. Стартът ще бъде даден в края на ул. „Китката“, кв. „Михайлово“. Целта на инициативата е да популяризира любителското бягане и да привлече към спорта хора от всички възрасти. Организатор е сайтът за любителско бягане runbg.net съвместно с район „Банкя“. Ето и пълната програма на събитието: 07:30 – 8:45 ч. - Регистрация на участниците и получаване на състезателните номера. Инструктаж преди старта. 9:00 ч. – Старт на надпреварата 12:00 – Награждаване на победителите в различните дистанции 12:30 ч. - Закриване на мероприятието и почистване на района около старт/финала Организаторите съобщават, че трасето ще бъде обозначено с временна маркировка (табелки и сигнални ленти). Предварително ще има разположени съдии на всички ключови участъци, за да се гарантира безопасност на всички участници и преминаващи пешеходци и туристи. Ще бъде осигурено и медицинско лице.

comment 0
visibility 1609
Депо „Враждебна“ вече не приема смесени отпадъци

Район "Банкя": Депо „Враждебна“ вече не приема смесени отпадъци

Депото в кв. „Враждебна” прекрати приемането на смесени отпадъци, съобщават от администрацията на район „Банкя“. От Столичния инспекторат към района са уточнили, че депото подлежи на санкции, ако приема несепариран едрогабаритен отпадък – строителен, мебели, плоскости, матраци, фаянс. Зелените отпадъци се извозват до площадка „Хан Богров“, а битовите в ОП "СПТО" площадка Садината. „Това обяснява защо се бави напоследък извозването на боклука от Банкя. За една точка със смесен отпадък, трябва да се пратят различни камиони, които да извозят отделните видове отпадъци, които на място трябва да се сепарират“, уточняват от администрацията на район „Банкя“. От Инспектората подчертават, че битовият отпадък трябва да се слага само в кофите за боклук пред домовете, а зелената маса да не се смесва с никакъв друг отпадък. За извозване на едрогабаритен отпадък се прави заявка на телефона на Инспектората 029977235, като се спазва определения график. При установено смесване на различни видове отпадък, ще бъдат налагани санкции.

comment 0
visibility 1122
Деца от Банкя тренираха с Тервел Пулев

Деца от Банкя тренираха с Тервел Пулев

Деца от столичния район „Банкя“ имаха възможност да се запознаят лично и да направят тренировка с боксьора Тервел Пулев. Той беше официален гост на спортния празник, който се проведе на 1 юни в частното училище в града. Спортистът разказа какъв е бил пътят му към успеха и как е намирал мотивация. Всяко дете имаше възможност да се снима с него и да вземе автограф. „Щастлив съм да видя толкова млади хора, които са жадни за спорт. За мен винаги е чест да съм сред младежи, които се интересуват от здравословен начин на живот. Много е важно образованието за изграждането на една нация, на един народ, на една държава. Ние като най-малката градивна единица - семейството - имаме за цел да изградим едни подрастващи, които да учат с желание”, каза пред присъстващите Тервел Пулев. Той демонстрира различни хватки от бокса, а в ролята на негови „противници“ бяха ученици от 5, 7 и 9 клас. „Определено ще запомня днешния ден с възможността да тренирам с Тервел Пулев! Много го харесвам и съм много щастлив, че бе гост в нашето училище. Надяваме се да ни посети отново, защото с моите съученици имаме още много въпроси за спорта, които искаме да му зададем”, сподели развълнуваният деветокласник Стелян. Празникът в образователния комплекс продължи с най-различни спортни активности като зумба, йога, футбол, баскетбол, тенис и бойни изкуства, в които се включиха ученици, родители и учители. В програмата беше включена и викторина за здравословния начин на живот. Празникът завърши със забавни щафетни игри.

comment 0
visibility 2452
Със забавления за малки и големи Банкя посреща 1 юни

Със забавления за малки и големи Банкя отбелязва 1 юни

Най-малките жители и гости на столичния район Банкя ще имат възможност да отбележат Деня на детето – 1 юни, с атрактивна празнична програма, съобщават от районната администрация. Тържествата ще се състоят в парк „Ротонда“. Първата порция забавления ще бъде от 11:00 до 13:00 ч. ще се проведе музикална фиеста „Детство мое“. Участие в нея ще вземат Боряна Попова, Анета Кедева, Никол Веселинова, Дара Дебрюне и Център за изкуство „Зорница“, както и много други таланти. Малчуганите ще развихрят своето въображение в работилницата на маестро Стоян Мирчев, които е обявен за вдъхновител на Банкя за 2022 година. Заниманията са под надслов „Рисуваме мечти“. Целта е да се провокира фантазията на младите таланти и те да изобразят своите най-съкровени желания върху белия лист. Още едно творческо предизвикателство е планувано за същия ден. Децата ще създават арт графити върху платно. Заниманията ще води Елица Велкова (още един „Вдъхновител на Банкя“ за 2022 г.). В инициативата ще се включат и ученици от Националната гимназия за приложни изкуства „Свети Лука“. Предвидени са занимания и за цялото семейство. Родителите и децата ще могат да се забавляват с любими настолни игри. Пространството около Часовниковата кула ще се превърне в сцена за часа за забавни мимове. В 12:00 ч. всяко дете, което мечтае да разгледа истински противопожарен автомобил, ще може да го направи. От 16:00 – 18:30 ч. в парк „Ротонда” следва втора порция забава. Програмата продължава с изявите на талантите от школа за изкуства „Есенс“. На сцената ще се качат още Емилиян Бърдарски и Мишел Петрова. Актрисата Маргарита Костова ще покани децата на празнично пътешествие със спектакъла „Улица Радост”. Безспорно една от атракциите за малки и големи ще бъде пътуването с ретро мотриса, което ще се реализира със съдействието на БДЖ. Събитието е част от Календара с културните събития на Столичната община за 2022 г.  

comment 0
visibility 2576
Празнично шествие и алея на занаятите на 24 май в Банкя

Празнично шествие и алея на занаятите на 24 май в Банкя

С богата празнична програма столичният район „Банкя“ ще отбележи 24 май - Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, съобщават от местната администрация. Деца и младежи ще се включат в пъстро шествие, което ще премине през центъра на Банкя. Сборният пункт ще бъде в 10:30 ч. в двора на 78. СУ „Христо Смирненски“. В празничната процесия могат да се включат всички жители и гости на района, които искат да станат част от тържествата. Точно в 11:00 ч. шествието ще тръгне по улица „Петко Д. Петков“ в посока ул. „Св. св. Кирил и Методий“, ще пресече ул. „Ал. Стамболийски“ и ще се насочи към парк „Ротонда“. Именно там ще се проведе церемонията по връчване на отличията „Учител на годината” и „Вдъхновители на Банкя 2022”. Ще бъдат наградени и лауреатите в конкурсите за есе „Светлината на писмената“ и за рисунка „Радостен миг в Банкя“. В празнична програма ще вземат участие талантливи деца и младежи от град Банкя, сред които: Емилиян Бърдарски, Ралица и Яница Бобеви, Дара Стейн Дебрюне, Лира Денс Груп, Мишел Петрова, Танцов клуб „Пъстра китка“ и др. През целия ден на пешеходната зона в Банкя ще бъде разположена и Алеята на занаятите, която традиционно се радва на голям интерес. От 17:00 ч. в центъра на село Иваняне ще се проведе тържествен концерт по повод Празника на „буквеното“ село – единственото в България с Паметник на буквите. Събитията на 24 май са част от Културния календар на Столичната община за 2022 г. и са по инициатива на районната администрация и на общинското 78. СУ „Христо Смирненски“.

comment 0
visibility 2375
Временно променят движението в Банкя на 24 май

Временно променят движението в Банкя на 24 май

Във връзка с отбелязването на празника 24 май, временно се променя организацията на движението в район „Банкя“, съобщават от Столична община. От 11:00 часа до 11:20 часа на 24 май се забранява влизането на пътни превозни средства в двете посоки по ул. „Петко Д. Петков“ в Банкя. От 11:20 часа до 11:50 часа в същия ден се забранява влизането на пътни превозни средства в двете посоки, с изключение на автобусите на градския транспорт по ул. „Св. Св. Кирил и Методий“ в участъка между ул. „Петко Д. Петков“ и ул. „Ал. Стамболийски“ в Банкя. От 11:50 до 12:00 часа се забранява влизането на пътни превозни в двете посоки на ул. „Ал. Стамболийски“ през кръстовището с ул. „Св. Св. Кирил и Методий“ в Банкя.

Район „Банкя“

Представяне на район Банкя

Представяне на район Банкя

Град Банкя е известен освен като международен балнео курорт, и като район на София. Район „Банкя“ се намира в подножието на Люлин планина, непосредствено до международния път Белград – Истанбул.

Район „Банкя“ има статут на център за рехабилитация на хората, страдащи от сърдечно-съдови заболявания и профилактика на същите заболявания. В раойон „Банкя“ не само минералната вода е целебни свойства. Факт е, че и въздухът в района е лечебен. Точно затова район „Банкя“ да е известен в национален мащаб като най-доброто място за балнео и климатолечение. Доказано е, че въздухът над район „Банкя“ е богат на озон. Особено полезни са фитонцидите, които идват от боровите насаждения.

Някогашното село Банкя става град през 1969 г. За район „Банкя“ официално се споменава през 1979 г. То се обединява с околните му села, а по-късно район „Банкя“ увеличава територията си с кварталите Градоман, Вердикал и Михайлово, както и със селата Иваняне и Клисура.

Район „Банкя“ се оприличава на „перлата“ на Люлин планина.

Географски особености и минерална вода в район Банкя

Географски особености и минерална вода в район Банкя

Район „Банкя“ е разположен на около 14 км от столицата. Освен че е в полите на Люлин планина, Банкя се намира на брега на река Банкя на 630 -800 м. надморска височина. Район „Банкя“ е включен електрифицирана линия в националната железопътна мрежа.

Градът има централна част и три квартала - Вердикал, Михайлово и Градоман. Климатът, характерен за район „Банкя“,  е умереноконтинентален. Чистият планински въздух, пълен с озон, и лековитата минерална вода правят Банкя желан балнео курорт. Почивната база и отлично квалифициарния медицински персонал в район „Банкя“, както и всичко изброено по-горе, е предпоставка да се лекуват успешно редица инсултни и сърдечно-съдови заболявания.

Минералните извори в район „Банкя“ са на приблизително 850 мм дълбочина. Водата, която блика от тях е със слаба минерализация с температура 36,5 градуса. Голям плюс е това, че няма мирис, напълно бистра е и е много мека. На територията на район „Банкя“ функционират 6 лечебни заведения. В тях се рехабилитират болни с различни сърдечно-съдови и неврологични заболявания, инсулти, заболявания на опорно-двигателния апарат, стомашно-чревния тракт и др.

История на район Банкя

История на район Банкя

Много преди да стане район „Банкя“, на тази територия са живели тракийски племена. Намерени са археологически находки от римски стени и сгради, канализация, предмети от 4 – 5 век от н.е. Когато става дума за писмени доказателства, за селище на територията на днешния район Банкя се споменава в турски данъчен регистър от 15 век. Рашид бей получил в наследство земята на селището предществало днешния район Банкя, а в чифлика си наел за ратаи хора от местното население. В турския чифлик извирала лечебна минерална вода. Ратаите, които работели там, имали правото само по време на Горешляците да се потопят във водата. Тогава се смятало, че е най-лековита водата. Още тогава тези дни се считали за празнични и хора от цялата околия се събирали край извора. И днес тези дни се наричат така и жителите на район Банкя ги отбелязват като празнични.

След като натъпило Освобождението, селяните от бъдещия район Банкя купили бейските земи. Майстор Коста Паница пръв купил земя в Банкя и издигнал хотел и малка вила. Право над извора с минерална вода получил Рашко Нешев – бивш опълченец. Веднага се заел да разшири банята, която бея имал, направил елементарни басейни и обособил женско и мъжко отделение. Минералната вода бързо се прочула сред населението. Банята в бъдещия район Банкя просперирала.

В началото на 20 век Банкя вече била достатъчно известна, за да се заинтересува държавата от нея. Минералните извори били каптирани. Малката баня била открита през 1907 г. Веднага след това стартирали строителните работи на Голямата балнеолечебница в бъдещия столичен район Бнакя, която е известна и с името Царската баня. Тя получила това прозвище заради това, че в нея имало царски вани, които се използвали от царското семейство. В Европа рядко се срещали подобни бани. Постепенно около нея се оформя и град Банкя, който по-късно става софийски район Банкя. Много жители на Югозападна Македония се заселват в града след като Македония е отделена от България.

Днес район Банкя продължава да привлича туристите с лечебната сила на минералната си вода, с чистия въздух и красотата си. Визията на столичния район Банкя значително се променя след като се извършва ремонт на градския парк „Ротонда“. Часовниковата кула и водните ефекти събират жителите и гостите на район Банкя в центъра на града.

Политика на район Банкя

Политика на район Банкя

Район Банкя е доста предпочитан и оживен. Още Цар Фердинанд и семейството му предпочитали градчето. На теериторията на район Банкя се намирала и резиденцията на Тодор Живков. Общинската администрация на район Банкя се стреми да поддътжа имиджа на града като туристически и балнеологичен център.

Икономика на район Банкя

Икономика на район Банкя

Определено район Банкя разчита основно на балнеолечението и туризма, за да се издържа. На територията му се намира и завод за бутилиране на минерална вода „Банкя“. В район Банкя се намира и завода за производство на разтворими напитки и хранителни продукти „Кенди“. В него се произвеждат известнитеStep, Frutti и Picantina. Район Банкя се гордее с Отделението по кардиология и кардиологична рехабилитация към Национална кардиологична болница. Плажът в центъра на район Банкя има огромен олимпийски басейн, джакузи и детски басейн. Привлекателни са и хотелите в града.

Институции в район Банкя

Институции в район Банкя

Район Банкя разполага със свое кметство, което функционира завидно добре, според жителите на района. В район Банкя има професионална гимназия по туризъм, която подготвя кадри за основните дейности в района. Освен това има частни училища и детска градина, както и районна пожарна.

Забележителности на район Банкя

Забележителности на район Банкя

Район Банкя може да се похвали с ценни забележителности, една от които е старта баня, която е била посроена през 1907 г. Днес сградата се реконструира. За ремонта на банята в район Банкя са предвидени 8 млн. лв. Минералната вода ще се използва за балнеолечение и за спа-процедури. Бяната се предвижда да стане модерен спа център и да увеличи потока от туристи в район Банкя.

„Вазовият дъб“ в район Банкя е мястото, където патриархът на българската литература е обичал да си почива. В кв. „Вердикал“ в район Банкя се намира църквата „Св. мчци Кирик и Юлита“. Тя е издигната в 10 - 11 век, което е почти веднага след Боянската църква.

Представяне на район Банкя

Географски особености и минерална вода в район Банкя

История на район Банкя

Политика на район Банкя

Икономика на район Банкя

Институции в район Банкя

Забележителности на район Банкя

Прочетете още