Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Одобрявате ли именуването на улици и пространство в София в подкрепа на Украйна?
  • - Да, цяла Европа изразява своята солидарност (15%, 233 Гласове)
  • - Не, преименуването на алея пред Руското посолство е провокация (83%, 1275 Гласове)
  • - Не мога да преценя (2%, 36 Гласове)
Общо гласували: 1544 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 1883
-

В Банкя деца и възрастни боядисаха 2022 яйца

Десетки деца и възрастни се включиха в боядисването на великденски яйца в парк „Кестените” в Банкя, разказаха от районната администрация. Организаторите от район „Банкя” подготвиха условията за това. 2022 яйца, дарени от частна фирма, бяха сварени в местните заведения и почивни бази. Акцията, която донесе много въодушевление сред малки и големи, е по идея на презвитера Йоанна Василева. Децата от групите „Мечо Пух” и „Мики Маус” от 25. ДГ „Изворче” и 1а клас от 78. СУ „Христо Смирненски” бяха особено радостни да се включат в боядисването на яйцата. Случайно преминаващи или нарочно доведени от родителите си малчугани също се включиха в събитието. Сред желаещите да усетят удоволствието от подготовката за празника бяха и украински деца, които също се наслаждаваха на красивите резултати от своето творчество. "Дори и за преминаващите граждани гледката на боядисващи яйчица деца и тяхната глъч бе особено приятна, защото се случваше по алеята с Галерията на открито, приютила прекрасни фотоси от най-знаковите места в Банкя", разказват още от района. В края на яйчената фиеста, след игра с децата с водещ актрисата Димитрина Василева, заместник-кметът Александра Александрова връчи поздравителни адреси на участниците от името на кмета Рангел Марков и за всеобща радост им подари по една красива поставка за великденски яйца. И сега възниква въпросът: какво ще се правят тези яйца. Те ще се раздават по Великденските празници в местния храм в Банкя „Св. Кирик и Юлита”. Вече с тях бяха зарадвани домуващите във Военно-инвалидния дом и потребителите на „Топъл обяд” от Банкя.  

comment 0
visibility 2140
Боядисват 2022 яйца за Великден в парка на Банкя

Боядисват 2022 яйца за Великден в парка на Банкя

Дни преди най-светлия пролетен празник – Великден, жителите на столичния район „Банкя“ ще се включат в боядисването на 2022 яйца, съобщават от местната администрация. Инициативата ще се състои в два дни – както традицията повелява – на Велики четвъртък и на Велика събота – 21 и 23 април, от 10:00 до 12:00 ч. в парк „Кестените“, край Галерията на открито.Преди това яйцата ще бъдат сварени в кухните на местни заведения, които са изявили желание да се включат безвъзмездно в празничното събитие. „Яйцата, които ще боядисаме заедно, ще бъдат раздавани в църквата на Банкя „Свети Кирик и Юлита” на Великденските празници. В акцията ще се включат ученици от 78. СУ „Христо Смирненски“ и дечица от 25. ДГ „Изворче“, обясняват от районната администрация.

comment 0
visibility 2168
-

В Банкя ще отбележат Лазаровден с пъстро Лазарско хоро

Навръх Лазаровден лазарски песни ще огласят Банкя, съобщават от районната администрация. Ако желаете да почувствате празника, заповядайте в парк „Ротонда” в 12:30 часа, където ще се люшне Лазарско хоро „Лазарчице – китчице”. За да влезете в ритъма му, преди това можете да се насладите на изпълненията на Ансамбъл „Банкя”, Танцов клуб „Пъстра китка” и Женския хор при НЧ „Отец Паисий” Банкя. Специално за празника, водещ на който ще е актрисата Димитрина Василева, ще гостуват самодейците от НЧ „Иван Вазов 1916” с художествен ръководител Виктория Радева. И за да е преживяването ви автентично, облечете си носиите на своите предци или специално подготвени за такива събития носии. Нека се изпълним с духа на онези, от които продължаваме да черпим сили и вдъхновение, призовават от район "Банкя". Събитието е част от Календара с културните събития на Столична община за 2022 година.

Реклама
comment 0
visibility 1949
-

Деца от Банкя бяха „на гости” на Космоса в Деня на космонавтиката

В Деня на авиацията и космонавтиката, който отбелязахме на 12 април, децата от 78 СУ „Христо Смирненски“ проведоха открит урок с тема "Космосът" в STEM кабинета на училището, разказаха от районната администрация на столичния квартал "Банкя". След като кметът на Банкя Рангел Марков положи цветя на паметника на Юрий Гагарин, той се отправи към 78 СУ „Христо Смирненски“. Там заедно със заместник-кмета д-р Александра Александрова и директора на училището г-жа Д. Герасимова, присъстваха на открит урок в STEM кабинета, който, откакто е създаден, фокусира не на шега интересите на любознателните ученици. Космосът беше темата на днешните занимания, увлекателно проведени от учителката Елисавета Иванова. Преди тях обаче, с възможностите на кабинета да „изстрелва” и в космическото пространство, се запознаха четири групи деца от 25. ДГ „Изворче”. Те проявиха особена спонтанност при запознаването си с историята на овладяване на Космоса и с внимание изслушаха интересните презентации на големите ученици. Попитани за първия български космонавт - Георги Иванов, хорово с гордост отговориха, че живее в Банкя. В обучението с по-големите ученици успешно се включиха Ал. Александрова и Рангел Марков. Кметът смело задаваше доуточняващи въпроси на обучителката, като с това даде пример на децата да не се стесняват да питат. Именно чрез въпроси се постигат по-задълбочени познания и се осъществяват логическите връзки между тях. Десетина ученици от шестите класове се включиха в обучителния урок като лектори. Едно от децата - Зафир Зафиров - с почти професионална вещина изнесе своята презентация, от която пролича дълбоката му информираност в областта на космическите знания, а самоувереността, с която говореше, впечатли гостите. В 78 СУ „Христо Смирненски“ вероятно сред мнозина от учениците се запали искрата на интереса към космоса, а дали е така, ще разберем след години, когато някой от тях, полетял в космоса, изпрати въздушна целувка по телемоста на своята директорка г-жа Герасимова, както тя сама си пожелава. Сигурно някое дете в себе си си е обещало да стори това. А дотогава да бдим и да пазим майката Земя, която ни е дала условията за живот, на които всеки може да се радва според мъдростта си, казват от районната администрация на "Банкя".    

comment 0
visibility 1977
Библиотеката на СУ „Христо Смирненски” в Банкя се обогати със 70 книги

Библиотеката на СУ „Христо Смирненски” в Банкя се обогати със 70 книги

Училищната библиотека на 78. СУ „Христо Смирненски” в Банкя получи като дарение 70 книги от Сдружение „За градските читални”. Това е вторият подобен жест, който "Читалнята" прави към учебното заведение в рамките на една година, съобщават от администрацията в район „Банкя“. Сред дарените книги са задължителните за всяка детска библиотека заглавия като "Бай Ганьо", "Принцът и просякът", "Карлсон, който живее на покрива" и "Емил от Льонеберя". Включени са обаче и класически произведения като "Гордост и предразсъдъци" и "Разум и чувства" от Джейн Остин, "Името на розата" от Умберто Еко, "Процесът" на Франц Кафка. Добавени са също съвременни детски и тийнейджърски романи като "Есен в Пекин" на Борис Виан, "Островът на изгубените" от Мелиса де ла Круз, "Приказка без край" на Михаел Енде и много други. Туристическият информационен център "Читалнята" в Банкя се е превърнал в своеобразен пункт за събиране и даряване на книги. Годишно от там изпращат над 40 000 тома към библиотеките в България. „С това дарение район "Банкя" стартира успешно своята акция по набиране на книги за училищната библиотека като част от инициативата на Столична община и Асоциация Българска книга "Походът на книгите". Надяваме се с интересни и полезни заглавия да подпомогнем и поощрим детското четене и интереса на децата към книгите“, съобщават от районната администрация. Служителите от район "Банкя" със собствени средства също са закупили близо тридесет заглавия, които тази седмица ще бъдат дарени на училището. Всеки, който иска да се включи в инициативата, може да го направи до 21 април.

comment 0
visibility 2732
Съдов специалист преглежда в Банкя

Съдов специалист преглежда в Банкя

Специализирана болница за рехабилитация „Ясен” в столичния район Банкя вече има специалист по ангиология (съдови болести) и обща хирургия, съобщават от местната администрация. Д-р Димитър Димитров преглежда и консултира пациенти всеки вторник от 10:00 до 15:00. Посещението включва клиничен преглед, доплер на периферни съдове, ехографско изследване на периферни съдове, консултации за ТЕЛК, общо хирургични прегледи. Според специалистите много хора се оплакват от проблеми с кръвоносните съдове след изкарана коронавирусна инфекция. Установено е, че около 20 - 30% от тежко болните, приети в интензивни отделения с COVID-19, развиват венозни тромбози. За записване на час при д-р Димитров телефон: 0888/356536 или на easyDoc

comment 0
visibility 2142
Обогатяват библиотеката на СУ „Христо Смирненски” в Банкя

Обогатяват библиотеката на СУ „Христо Смирненски” в Банкя

Жителите на столичния район „Банкя“ имат възможност да се върнат към детството, като гостуват в 78. СУ „Христо Смирненски” и почетат на малките ученици увлекателни истории от детски книжки. Инициативата е в рамките на кампанията „Похода на книгата“, която се реализира по повод Деня на книгата и авторското право. Като част от кампанията служители от районната администрация са събрали пари и са закупили 30 книги, които през следващата седмица ще бъдат дарени на училищната библиотека. Всеки, който има възможност и желание, може да се присъедини към акцията, като дари добре запазени книги. Те трябва да бъдат издадени след 2007 година и да са подходящи за училищна библиотека, съобщават от районната администрация. Даренията ще бъдат събирани във времето от 11 до 21 април на следните пунктове: в сградата на районната администрация на ул. „Цар Симеон” №1, в кметството на село Иваняне и на входа на 78. СУ „Христо Смирненски” при охранителите.

comment 0
visibility 2477
Фотографи представят „Етюди и късчета от Банкя“

Фотографи представят „Етюди и късчета от Банкя“

„Етюди и късчета от Банкя“ е името на съвместна фотоизложба на Иван Шишиев и Симеон Кръстев. Фотографиите са подредени в новата Галерията под открито небе в парк „Кестените” в Банкя, съобщават от районната администрация. Експозицията ще бъде специално открита утре – 8 април, от 17:00 часа в близост до Голямата балнеолечебница. Иван Шишиев и Симеон Кръстев са емблематични личности за София. Първият е създател на Фейсбук страницата „Етюд-и-те на София“, а вторият на „Късчета от София“. „Етюдите“ на единия творец се преплитат по неповторим начин с „късчетата“ на другия и така по естествен начин се ражда фотоизложба, която представя Банкя като курорт на четирите сезона. ЕТЮД-И-ТЕ НА СОФИЯИван Шишиев е фотограф, пътешественик и запален читател, един от редовните автори в Списание 8. Завършил е Софийската духовна семинария и специалност „Богословие“ в Софийския университет. Автор е на най-голямата страница за стрийт фотография у нас „Етюд-и-те на София“, която се радва на над 210 000 последователи във фейсбук и 50 000 в инстаграм. Зад гърба си има 18 самостоятелни изложби. През 2020 г. е отличен с грамота на Столичната община за принос в развитието на културата в София. Автор е на две книги - “Етюд-и-те на София” (изд. „Кръг“, 2020) и „Литературна София“ (изд. „Кръг“, 2021). КЪСЧЕТА ОТ СОФИЯ Симеон Кръстев - адвокат по професия и фотограф по призвание. През 2013 г. създава фейсбук страницата "Вяра, надежда и любов", в която споделя фотографии от храмове, манастири и богослужения от страната и чужбина. Автор е на фейсбук групата "Късчета от София" и едноименната фейсбук страница. Ежедневно ни прави свидетели на магията на столицата и красотите на града. Израснал е в Банкя и обича града от своето детство. През призмата на обектива си представя ежедневните гледки по необичаен начин, правейки ни съпричастни на обаянието на това прекрасно късче от страната. Събитието е част от Календара с културните събития на Столичната община за 2022 г.

comment 0
visibility 2154
Пенсионерски клуб „Дълголетие” отвори врати в Банкя

Пенсионерски клуб „Дълголетие” отвори врати в Банкя

Възрастните хора в столичния район „Банкя“ имат още едно място, на което да се срещат с познати и да прекарват приятно времето си, съобщават от местната администрация.Врати отвори пенсионерски клуб „Дълголетие”. Той се намира на ул. „Цар Освободител” №1 /бивше Курортно бюро/. Посетители ще се приемат всеки ден от 9:00 до 12:00 и от 17:00 до19:00 часа.Всеки вторник клубът ще организира разходка по „Пътеката на здравето”, а четвъртък е денят за литературни беседи. Ще се провеждат и занимания по интереси.

comment 0
visibility 1769
-

Започна пролетното освежаване на Банкя

Служителите от Звеното по поддръжка на зелената система в Банкя усилено работят по облагородяване на атмосферата в града, съобщават от районната администрация. Под ръководството на ландшафния дизайнер Веселинка Петрова в района се засаждат млади широколистни и иглолистни видове. Работи се в парк „Кестените”, на ул. „Майор Коста Паница”, ул. „Шейново”, бул. „Варна” и други места. Голяма част от посадъчния материал е дарение за района от фирма „Плантика”, която и друг път с даренията си е допринасяла зелената слава на Банкя да се носи все повече извън нейните предели, отбелязват от района. В парк "Сабуров" в района (над ул. "Трапезица", зад ресторант "Хепи") по алеята за разхождане на домашни любимци са монтирани специализирани кошчета за изхвърляне на екскременти от домашните любимци. Ползването им ще направи парка по-хигиеничен, естетичен и ще внесе в Банкя някои успешни европейски практики. Именно парк "Сабуров" е пространството в курорта, отредено за разходка на домашни любимци със заповед на кмета, припомнят от районната администрация. Работи се и по пребоядисването на пейките по пешеходната зона, на която наскоро са били възстановени липсващи осветителни тела. Поддръжката е не по-малко важна от изграждането, заявяват от район "Банкя", защото което не се поддържа, то вече се руши.

comment 0
visibility 2210
-

Район Банкя осигурява топъл обяд и вечеря за украинските бежанци

Вече и в Банкя в частен дом е настанено украинско семейство, бягащо от войната. Районната администрация на район "Банкя" и Ротари клуб Банкя създадоха своевременна организация за осигуряване на топъл обяд и топла вечеря за периода, в който семейството ще остане в града ни, съобщават от администрацията. "Това, което се полага на нашите съграждани в неравностойно положение, ползващи услугата "Топъл обяд", ще бъде предвидено и за бежанците от Украйна. Ще се погрижим според възможностите си те да се чувстват спокойни тук", съобщават още от района. Ако имате информация и за други настанени в Банкя украински граждани, които имат нужда от подкрепа и закрила, можете да се свържете с районната администрация на мейл bankya@bankya.bg.

comment 0
visibility 1909
От „Четири лапи“ в Банкя помагат на домашните любимци на украинци

От „Четири лапи“ в Банкя помагат на домашните любимци на украинци

Украинските бежанци, които са дошли в страната ни заедно със своите домашни любимци, могат да посетят безплатно клиниката на „Четири лапи“ в Банкя, съобщава БНР. Там ветеринарните специалисти ще се погрижат за четириногите, като направят необходимите идентификация, ваксинация или кастрация. По данни на граничните служби от 24 февруари досега от всички ГКПП в България са влезли около 40 хиляди украински граждани. Час от тях вече са се насочили към други страни, но над 20 хиляди са останали у нас. Нашата държава е въвела облекчена процедура за преминаване през границата на животни, придружаващи пътници от Украйна. Собствениците обаче трябва да подадат уведомление до Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ), след което имат срок от 72 часа за пълен ветеринарно-медицински преглед на животното. „След поставяне на ваксина против бяс, любимецът трябва да е в изолация 21 дни“, обяснява д-р Маргарита Чанкова, директор направление „Грижа за бездомните животни“ към фондация „Четири лапи“. Тя уточни, че вече 10 години специалисти от българската организация си сътрудничат с украински колеги. В началото на тази седмица – 7 март, украински екип на „Четири лапи“ е направил дарение от 1,5 тона суха храна за приют във Виница, където също има военни действия.  

comment 0
visibility 1904
Сръчни помагачки на Баба Марта зарадваха хората в Банкя

Сръчни помагачки на Баба Марта зарадваха хората в Банкя

Още преди настъпването на 1 март жителите и гостите на район „Банкя“ имаха възможност да усетят неповторимата атмосфера на празника. Виновници за това са талантливите жени от „Седянка Българка”, които тази събота зарадваха минувачите на пешеходната зона в района. Облечени в красиви народни носии Поли Герина, Поли Василева и Стойна Бонева, представиха ръчно изработени мартеници. Усмихнатите помагачки на Баба Марта успяха да съживят традицията и да създадат добро настроение у всеки, пожелал да се докосне до тяхното изкуство.

comment 0
visibility 2094
СУ „Христо Смирненски” в Банкя вече има модерен STEM център

СУ „Христо Смирненски” в Банкя вече има модерен STEM център

Средно училище „Христо Смирненски” в столичния район Банкя вече има модерен Център за наука, технологии, инженерство и математика (STEM). Новата придобивка е изградена по националната програма на МОН „Изграждане на училищна STEM среда.” Целта е да се провокира интересът на децата към природо-математическите науки и иновациите и да се създаде по-добра среда за обучение, съобщават районната администрация. Младите преподаватели по изобразително изкуство Елисавета Иванова и Цветан Стоянов демонстрираха нагледно как се работи с интерактивната дъска. Модерната технология дава възможност не само да се пресъздават съвсем реалистично конкретни исторически събития, но и да се симулира дори дисекция на органи. Новият STEM център включва още 3D принтер и благодарение на новата технология гостите си тръгнаха с оригинален сувенир – ключодържатели под формата на сърце с логото на 78 СУ „Христо Смирненски“. На официалното откриване общинският съветник Анна Стойкова поздрави директора на училището – Д. Герасимова, и общинското ръководство за модерната придобивка и подчерта, че по този начин децата ще се докоснат по-пълноценно до света на науката. STEM центърът разполага със свое пространство, а не се помещава в пригодени класни стаи.  "Радостен съм да ви поздравя с новата придобивка, свързана с изграждането на съвременния център за получаване на научни знания – STEM кабинетите, оборудвани с техника от утрешния. Нека всичко това провокира младите хора да проявят интерес към природо-математическите знания като фундамент на научното познание. Приемете моите поздрави, уважаема госпожо Герасимова, за смелостта Ви да въвеждате такива форми на иновативно обучение в повереното Ви училище, а вие, скъпи преподаватели, сте хората, от които зависи от искрата на интереса на учениците да пламне огънят на глобалния стремеж към овладяването на онези познания, които ще приближат доброто бъдеще към Банкя и България", написа кметът на Банкя Рангел Марков в Поздравителен адрес до училището.

comment 0
visibility 2179
Банкя отбелязва 3 март с цветна алея на занаятите

Банкя отбелязва 3 март с цветна алея на занаятите

С цветна алея на занаятите жителите и гостите на Банкя ще отбележат Националния празник 3 март. Инициативата се организира от Столична община район “Банкя” и Регионална занаятчийска камара – София. Събитието ще се проведе от 10:00 до 18:00 ч. в пешеходната зона до парк “Ротонда”, съобщават от районната администрация. Присъстващите ще имат възможност да видят отблизо работата на доказани майстори на традиционни художествени занаяти. На специално изградени щандове ще бъдат представени различни стоки, тематично свързани с Освобождението на България – сувенири и предмети за бита, фино бродирани ризи, майсторски изработени дървени играчки, ръчно изографисани икони, накити от дърво и стъкло, звънци и рисувани съдове. А всички любители на сладкото са добре дошли в шекерджийница на известен майстор от Троян, който ще предложи вкусни изделия, приготвени от захарен сироп, канят от Банкя.

Район „Банкя“

Представяне на район Банкя

Представяне на район Банкя

Град Банкя е известен освен като международен балнео курорт, и като район на София. Район „Банкя“ се намира в подножието на Люлин планина, непосредствено до международния път Белград – Истанбул.

Район „Банкя“ има статут на център за рехабилитация на хората, страдащи от сърдечно-съдови заболявания и профилактика на същите заболявания. В раойон „Банкя“ не само минералната вода е целебни свойства. Факт е, че и въздухът в района е лечебен. Точно затова район „Банкя“ да е известен в национален мащаб като най-доброто място за балнео и климатолечение. Доказано е, че въздухът над район „Банкя“ е богат на озон. Особено полезни са фитонцидите, които идват от боровите насаждения.

Някогашното село Банкя става град през 1969 г. За район „Банкя“ официално се споменава през 1979 г. То се обединява с околните му села, а по-късно район „Банкя“ увеличава територията си с кварталите Градоман, Вердикал и Михайлово, както и със селата Иваняне и Клисура.

Район „Банкя“ се оприличава на „перлата“ на Люлин планина.

Географски особености и минерална вода в район Банкя

Географски особености и минерална вода в район Банкя

Район „Банкя“ е разположен на около 14 км от столицата. Освен че е в полите на Люлин планина, Банкя се намира на брега на река Банкя на 630 -800 м. надморска височина. Район „Банкя“ е включен електрифицирана линия в националната железопътна мрежа.

Градът има централна част и три квартала - Вердикал, Михайлово и Градоман. Климатът, характерен за район „Банкя“,  е умереноконтинентален. Чистият планински въздух, пълен с озон, и лековитата минерална вода правят Банкя желан балнео курорт. Почивната база и отлично квалифициарния медицински персонал в район „Банкя“, както и всичко изброено по-горе, е предпоставка да се лекуват успешно редица инсултни и сърдечно-съдови заболявания.

Минералните извори в район „Банкя“ са на приблизително 850 мм дълбочина. Водата, която блика от тях е със слаба минерализация с температура 36,5 градуса. Голям плюс е това, че няма мирис, напълно бистра е и е много мека. На територията на район „Банкя“ функционират 6 лечебни заведения. В тях се рехабилитират болни с различни сърдечно-съдови и неврологични заболявания, инсулти, заболявания на опорно-двигателния апарат, стомашно-чревния тракт и др.

История на район Банкя

История на район Банкя

Много преди да стане район „Банкя“, на тази територия са живели тракийски племена. Намерени са археологически находки от римски стени и сгради, канализация, предмети от 4 – 5 век от н.е. Когато става дума за писмени доказателства, за селище на територията на днешния район Банкя се споменава в турски данъчен регистър от 15 век. Рашид бей получил в наследство земята на селището предществало днешния район Банкя, а в чифлика си наел за ратаи хора от местното население. В турския чифлик извирала лечебна минерална вода. Ратаите, които работели там, имали правото само по време на Горешляците да се потопят във водата. Тогава се смятало, че е най-лековита водата. Още тогава тези дни се считали за празнични и хора от цялата околия се събирали край извора. И днес тези дни се наричат така и жителите на район Банкя ги отбелязват като празнични.

След като натъпило Освобождението, селяните от бъдещия район Банкя купили бейските земи. Майстор Коста Паница пръв купил земя в Банкя и издигнал хотел и малка вила. Право над извора с минерална вода получил Рашко Нешев – бивш опълченец. Веднага се заел да разшири банята, която бея имал, направил елементарни басейни и обособил женско и мъжко отделение. Минералната вода бързо се прочула сред населението. Банята в бъдещия район Банкя просперирала.

В началото на 20 век Банкя вече била достатъчно известна, за да се заинтересува държавата от нея. Минералните извори били каптирани. Малката баня била открита през 1907 г. Веднага след това стартирали строителните работи на Голямата балнеолечебница в бъдещия столичен район Бнакя, която е известна и с името Царската баня. Тя получила това прозвище заради това, че в нея имало царски вани, които се използвали от царското семейство. В Европа рядко се срещали подобни бани. Постепенно около нея се оформя и град Банкя, който по-късно става софийски район Банкя. Много жители на Югозападна Македония се заселват в града след като Македония е отделена от България.

Днес район Банкя продължава да привлича туристите с лечебната сила на минералната си вода, с чистия въздух и красотата си. Визията на столичния район Банкя значително се променя след като се извършва ремонт на градския парк „Ротонда“. Часовниковата кула и водните ефекти събират жителите и гостите на район Банкя в центъра на града.

Политика на район Банкя

Политика на район Банкя

Район Банкя е доста предпочитан и оживен. Още Цар Фердинанд и семейството му предпочитали градчето. На теериторията на район Банкя се намирала и резиденцията на Тодор Живков. Общинската администрация на район Банкя се стреми да поддътжа имиджа на града като туристически и балнеологичен център.

Икономика на район Банкя

Икономика на район Банкя

Определено район Банкя разчита основно на балнеолечението и туризма, за да се издържа. На територията му се намира и завод за бутилиране на минерална вода „Банкя“. В район Банкя се намира и завода за производство на разтворими напитки и хранителни продукти „Кенди“. В него се произвеждат известнитеStep, Frutti и Picantina. Район Банкя се гордее с Отделението по кардиология и кардиологична рехабилитация към Национална кардиологична болница. Плажът в центъра на район Банкя има огромен олимпийски басейн, джакузи и детски басейн. Привлекателни са и хотелите в града.

Институции в район Банкя

Институции в район Банкя

Район Банкя разполага със свое кметство, което функционира завидно добре, според жителите на района. В район Банкя има професионална гимназия по туризъм, която подготвя кадри за основните дейности в района. Освен това има частни училища и детска градина, както и районна пожарна.

Забележителности на район Банкя

Забележителности на район Банкя

Район Банкя може да се похвали с ценни забележителности, една от които е старта баня, която е била посроена през 1907 г. Днес сградата се реконструира. За ремонта на банята в район Банкя са предвидени 8 млн. лв. Минералната вода ще се използва за балнеолечение и за спа-процедури. Бяната се предвижда да стане модерен спа център и да увеличи потока от туристи в район Банкя.

„Вазовият дъб“ в район Банкя е мястото, където патриархът на българската литература е обичал да си почива. В кв. „Вердикал“ в район Банкя се намира църквата „Св. мчци Кирик и Юлита“. Тя е издигната в 10 - 11 век, което е почти веднага след Боянската църква.

Представяне на район Банкя

Географски особености и минерална вода в район Банкя

История на район Банкя

Политика на район Банкя

Икономика на район Банкя

Институции в район Банкя

Забележителности на район Банкя

Прочетете още