Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Одобрявате ли именуването на улици и пространство в София в подкрепа на Украйна?
  • - Да, цяла Европа изразява своята солидарност (13%, 144 Гласове)
  • - Не, преименуването на алея пред Руското посолство е провокация (85%, 949 Гласове)
  • - Не мога да преценя (2%, 20 Гласове)
Общо гласували: 1113 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 1889
При горене на отпадъци на открито в София, извършителят получи акт

Глобиха мъж за горене на отпадъци в "Банкя"

Нов акт за горене на отпадъци на открито беше съставен в район „Банкя“, съобщават от Столичен инспекторат. Изгаряни са отпадъци от плоскости ПДЧ на уличното платно. Нарушителят, който разчиствал отпадъците по този начин и получил акт.

comment 0
visibility 1657
-

В детската градина в Банкя разкриха три нови групи

След направено преустройство и обновяване на етаж в корпус на 78-о СУ „Христо Смирненски” в Банкя бяха разкрити три нови групи към детска градина „Изворче“, съобщават от Столична община. В новите групи ще могат да се обучават още около 70 деца.Така детското заведение вече ще разполага с общо 17 групи за деца градинска и яслена възраст. Изградени са и детски площадки. Инвестицията е над 400 хил. лева и е направена от Столичната община по програмата за строителство на детски градини и ясли. На официалното откриване бе отслужен водосвет в присъствието на кмета на район „Банкя“ Рангел Марков и общинският съветник Ани Стойкова, а представител от Столична община беше госпожа Елка Илиева - главен експерт в Дирекция „Образование”. От думите на Рангел Марков стана ясно, че Детската градина в Банкя е на второ място в София по големина спрямо броя на групите. Той изрази задоволството си от отличния синхрон между отделните звена, свързани с проекта, от сговорната и добра екипна работа на всички, и сподели разбирането си, че ако има подобен синхрон и единомислие не само на общински, но и в държавен мащаб, нещата в България биха стояли по по-различен начин. До края на годината се предвижда въвеждането в експлоатация на още 4 нови детски градини. Те ще са в районите „Студентски“, „Връбница“, „Триадица“ и „Кремиковци“, допълват от Столичната община.      

comment 0
visibility 1941
Първа копка на нови съоръжения за военните в столичния район Банкя

Първа копка на нови съоръжения за военните в столичния район Банкя

В Банкя, в присъствието на кмета на града Рангел Марков, беше даден старт на изграждането на нови сгради и съоръжения и ремонтни дейности в района, където е дислоцирана 1-ва група Специални сили на Съвместното командване на специалните операции. Представители на Министерство на отбраната и фирмата - изпълнител на проекта „Техно-Енерджи“ ООД, подписаха Акт образец 2. Проектът трябва да бъде завършен за 360 дни, като ще премине през три етапа, съобщиха от районната администрация. Водосвет за здраве и благополучие беше отслужен от отец Милко Топузлиев и отец Василий Топузлиев, които благословиха начинанието и се помолиха за благодат, сила и успех. Командирът на Съвместното командване на специалните операции генерал-майор Явор Матеев благодари на всички, които са били ангажирани в процесите по стартиране на реновирането и изграждането на нови съоръжения във войсковия район на СКСО в Банкя и на фирмата-изпълнител „Техно-Енерджи“ ООД. Кметът на Банкя Рангел Марков пожела успех на новото начинание и обеща да оказва съдействие, когато е необходимо. Символичният акт на „първата копка“ извършиха командирът на СКСО генерал-майор Матеев, Рангел Марков, архитект Павлова, и ИД командирът на 1 група Специални сили подполковник Борис Василев.

Реклама
comment 0
visibility 1884
„Разходка с находка” в Банкя

„Разходка с находка” в Банкя

На 23 октомври от 11:00 часа в началото на Пътеката на здравето в Банкя ще стартира за пореден път инициативата „Разходка с находка”. От инициативата информират, че ще е нужно: „Желание, мотивация, добро настроение, чували/торби (по възможност хартиени или биоразградими) и ръкавици или щипки за събиране на отпадъци”. Препоръчва се ръкавиците да са за многократна употреба. Времетраенето е 2 ч., в което приятното ще се слее с полезното. Столична община - район "Банкя" е информирала Столичния инспекторат и събраното след това да бъде прибрано в оперативен порядък.  

comment 0
visibility 1868
Нова услуга в микробиологичната лаборатория в Банкя

Нова услуга в микробиологичната лаборатория в Банкя

Микробиологичната помощ в лабораторията на СБР „Здраве” се разширява. Там вече разполагат с нова модерна апаратура за количествено изследване на антитела срещу COVID-19 по метода ELISA, съобщиха от районната администрация в Банкя. Там се извършват още PCR –изследвания, бързи антигенни и антителни тестове за COVID-19 и грип А/В. Извършват се и широк набор микробиологични изследвания. Лабораторията работи и с НЗОК, уточняват още от администрацията.  

comment 0
visibility 1980
завод за минерална вода, Банкя

Заводът за бутилиране на минерална вода „Банкя“ празнува 15 г.

През 2021 г. „Кока-Кола ХБК България“ отбелязва 15-годишнина на производствения си център за минерална вода в Банкя и 25-годишнината на този за газирани безалкохолни напитки в Костинброд. Фирмата чества годишнините на двата си завода в България със специална видео поредица, която разказва историята им и представя хората, които стоят зад производството на продуктите. Първият епизод - "Пътят на бутилката", е своеобразна интродукция за зрителите в света на производството на "Кока-Кола" в България. В него участват дългогодишни служители в заводите, сред които Иван Гигов (началник-смяна "Бутилиращи линии" - Банкя) и Асен Момчилов (ръководител "Поддръжка" - Банкя). Те представят пътя на една бутилка с напитка и трансформацията, която тя претърпява, преди да попадне в ръцете на потребителите - от пластмасов PET материал, през преформа до готов висококачествен продукт. "Кока-Кола ХБК България" ще потопи зрителите в магията на производството и ще ги запознае с някои от главните герои, благодарение на които любимите им напитки стигат до тях. Водена от убеждението, че хората са основният двигател както на бизнеса, така и на прогреса на една организация, системата поставя именно тях във фокуса на кампанията. Първият епизод е вече онлайн, а през следващите седмици ще бъдат представени и останалите части от поредицата, с която системата на "Кока-Кола" в България отбелязва годишнините на заводите в Банкя и Костинброд.

comment 0
visibility 2224
Танцьорки от Банкя в челната десятка на световен конкурс

Танцьорки от Банкя в първите 10 на световен конкурс

Две прекрасни танцьорки от Банкя-  Ралица и Яница Бобеви за втори път попаднаха в призовата десятка на Финалите на Световния танцов конкурс Dance World Cup. Те спечелиха зрители и жури с български танц. Добрата новина съобщават от адмиистрацията на "Банкя" в социалната мрежа. Ралица и Яница печелят   осмо място в Португалия през 2019 г. и трето място на квалификациите 2020 г. Тази година те заеха 9-о място на  стълбичка на Финалите в Телфорд с танца "Палави муцунки",  дело на хореографа от "Лира Денс" Лорета Димитрова. За три години танцът е носител на два бронзови, един сребърен и един златен медал от Национални състезания и квалификации в България.  Независимо от пандемията децата продължиха своята подготовка при строга самодисциплина и прецизен здравословен режим.               

comment 0
visibility 2878
"Табела на ценностите" провокира жителите и гостите на Банкя

"Табела на ценностите" провокира жителите и гостите на Банкя

Жителите и гостите на Банкя вече може да се радват и на любопитна "Табела на ценностите", която се появи в града. Арт инсталацията е с височина 2.5 м. и реално представлява масивна конструкция  с цветни стрелки, сочещи в различни посоки, на които са изписани едни от най-важните думи в българския език - благодарност, честност, отговорност, търпение, добротворчество и други.   "Табелата на ценностите" е сложена до детската площадка в централния парк на града по идея на екипа на частно училище от село Иваняне и с подкрепата на район Банкя.    Локацията не е избрана случайно – целта на табелата е освен да краси града с позитивни и цветни послания, да напомни на родителите и децата едни от най-важните общочовешки правила и ценности в живота, както и думите, които ежедневно трябва да си повтаряме.     Инсталацията завършва с категоричното послание „В свят, в който можеш да бъдеш всичко, което поискаш, БЪДИ най-добрата версия на СЕБЕ СИ!“.       

comment 0
visibility 4201
Тридневна „Алея на книгата в Банкя” по време на празника "Горешляци" 2021

Тридневна „Алея на книгата в Банкя” по време на празника "Горешляци" 2021

Акцент в тазгодишните празнични дни "Горешляци" 2021 ще бъде тридневната „Алея на книгата в Банкя”. С това празникът ще носи една по-голяма одухотвореност и възможност за среща по-отблизо с добрата литература.  В Банкя – градът на водите, предстоят няколко изключително атрактивни дни на празниците на града Горешляци. 15, 16 и 17 юли са най-топлите дни в годината, в които се счита, че минералната вода е най-лековита. Храмовият празник на църквата „Свети Кирик и Юлита” е на 15 юли и тогава ще бъде отслужена Архиерейска Божествена Света Литургия в храма. С музикален привкус, ще бъде представянето на книга на Данчо Стълбицата и DJ ARGO MC, а по-късно в парк „Ротонда” те ще са основен фактор на Ретро парти под звездите на Банкя. Преди него ще се изяви с песенно-артистичното си присъствие Ралица Бежан с проекта „Незабравимите”, а на следващия ден 16 юли местни фолклорни състави ще разиграят сърцата на гостите и жителите на Банкя. Ако сте ценители на красивото, можете да се включите в арт работилница по икебана в клуб „Дълголетие”, където ще има изложба на произведения на това японско изкуство. На 17 юли можете да видите Ретро свят на колела в парк „Кестените” – 12 авто ретро парад. Незабравими ще са Горешляците същата вечер с изпълненията на джаз формация „София” и квартет „Емоция”. Ще очарова публиката талантливата Валериа Войкова, а Еделина Кънева и дует „Ритон” – жители на град Банкя, ще украсят с присъствието си вечерта, която ще завърши с огнено шоу на ТС „Смехурко” от Банкя. И понеже след трите дни на Горешляци идва неделята, организаторите район „Банкя” приобщават и този ден към дните с празнична програма. Тогава ще се състои 12-ият пленер на художниците, организиран съвместно с галерия „Тандра”. Който желае, може да рисува и с маестро Иван Яхнаджиев в парк „Кестените”. Традиционната вече Алея на занаятите ще радва на пешеходната зона всички хора, жадни за красотата на народните занаяти. Неделната вечер в парк „Ротонда” ще е посветена на най-малките, които могат да се забавляват с „Весели небивалици” на театър „Пан”, да гледат премиерата на детския мюзикъл„Смелите патенца” и накрая да се насладят на детската шоу програма с участието на Деница-Ивана Камбурова, Център за изкуство „Зорница” и Школа за изкуства „Есенс”. Събитието е част от Календара с културните събития на Столична община за 2021 г. Румяна Николова

comment 0
visibility 2973
type-photo.svg
Фандъкова провери ремонтирането на пътя за Дивотинския манастир

Фандъкова провери ремонтирането на пътя за Дивотинския манастир (СНИМКИ)

Проверка как вървят ремонтните работи на пътя за Дивотинския манастир направи днес кметът на столицата Йорданка Фандъкова. Заедно с нея на инспекцията присъстваха още заместник- кметът по строителството инж. Ангел Джоргов, зам.-кметът по екология Десислава Билева, кметът на "Банкя" Рангел Марков, общински съветник. До момента ремонтът върви по график. Направена е циментовата стабилизация, нужно е да се изчака още няколко дни и от вторник започва асфалтирането на пътя.  Гостите получиха гостоприемството и благословението на отец Доситей и отец Йоаким от монашеското братство. Предстои и към другата духовна перла на Банкя – Клисурския манастир „Света Петка” да се ремонтира пътят с отпуснати от предишното правителство общо 2,4 млн. лв. за двата пътя. Това съобщават от администрацията на "Банкя" в социалната мрежа.     

comment 0
visibility 2064
Блатечки се среща с фенове след прожекцията на "Бензин" в Банкя

Блатечки се среща с фенове след прожекцията на "Бензин" в Банкя

Актьорът Асен Блатечки ще се срещне днес със своите почитатели в Банкя след прожекцията на филма му "Бензин". Това съобщават от администрацията на района в социалната мрежа. Стартът на лятната прожекция под звездите в курортния град е 21:30 ч. Киното по традиция се провежда в парк "Ротонда". Вход свободен. Събитието е част от Календара с културните събития на Столична община за 2021 г.  Една от най-мащабните български продукции за последните години – екшънът “Бензин”, разкрива на зрителите как автомобилният състезател и механик Дим се връща към живота след 15 години, прекарани в затвора, за да изпълни последното обещание към убитата си любима. Режисьор и изпълнител на главната роля е Асен Блатечки. Според него това е „най-мъжки разказаната любовна история”.  В лентата участват световни звезди като Майкъл Медсън и рок музикантът Съли Ерна, както и успешните български имена Снежана Макавеева, Лиляна Станаилова, Калин Врачански и Башар Рахал.    

comment 1
visibility 3500
И в Банкя има мобилен пункт за ваксини

И в Банкя има мобилен пункт за ваксини

Мобилен пункт за ваксини срещу коронавируса има и в Банкя. Той е разположен на паркинга пред районната администрация. Ще обслужва желаещите да се ваксинират до сряда, 30 юни, включително. А ако има интерес  от страна на  гражданите към поставянето на ваксини, ще остане в Банкя до неделя. Пунктът работи от 9 до 18 часа, съобщават от администрацията на "Банкя" в социалната мрежа.          

comment 0
visibility 3457
В Банкя обучават училищни психолози за решаване на проблема с агресията

В Банкя обучават училищни психолози за решаване на проблема с агресията

В Банкя училищни психолози и педагогически съветници се обучават на съвременни методи за решаване на проблема с агресията и насилието сред подрастващите. Домакин на Програмата за превенция и интервенция на агресията и насилието в училище е Националният център за повишаване на квалификацията на педагогическите специалисти . По Програмата за превенция и интервенция на агресията и насилието в училище психолози и педагогически съветници влизат в ролеви игри, които са предназначени за учениците. Идеята е обучаващите се лично да усетят въздействието на игрите върху емоциите, мислите и поведението им, да ги споделят и обсъдят с останалите участници в обучението.  Упражненията и игрите, включени в Програмата, са обособени в два вида модули (социалнопсихологични тренинги) – за превенция и за интервенция на агресията и насилието в училище. Създадени са три отделни модула – по един за всеки от трите етапа на обучение (за ученици от I до IV клас, от V до VII клас и от VIII до XII клас).

comment 0
visibility 3335
Фестивал на детската песен ще огласи Банкя

Фестивал на детската песен ще огласи Банкя

  Седми фестивал за детска песен ще огласи Банкя. Началото е на 25 юни от 17 часа. Тридневният конкурс се казва   „Вярвай, искай, можеш” . За хубавата проява разказват в социалната мрежа от администрацията на Банкя. Освен, че децата три вечери ще пеят в парк „Ротонда” и ще покажат и най-доброто от себе си в конкурсите за изпълнители и нова песен, те и ще се забавляват с конна езда и на плажа Аквабанкя.       

comment 0
visibility 4405
В Банкя вече  е готова новата зона за паркиране

В Банкя вече е готова новата зона за паркиране

Вече е готова новата зона за паркиране в центъра на Банкя. Това реално е една стара идея на кмета на "Банкя" Рангел Марков за безплатно буферно паркиране. Новата зона е в района на бившето "Топливо, ще могат да паркират 170 автомобила, предвидени са и две места за инвалиди. Движението по улица „Разтоварище” става вече еднопосочно с поставени на нея пътни знаци. За зоната разказват в социалната мрежа от администрацията на "Банкя".    Изграждането ѝ струва 50 хиляди лева. Това включва пренареждане на здравите стари бордюри и изграждане на нови, там където старите са компрометирани; разкриване на паважа; изкопаване и засипване със скална маса на част от зоната; изграждане на нов асфалтов път от сградата на бившето „Топливо” в посока Пункта за годишни технически прегледи; изрязване и отстраняване на храсти и друга растителност.   Идеята на Рангел Марков бе подкрепена и срещна одобрението на голяма част от гражданите, присъствали на общественото представяне на намерението на районната администрация да се въведе платено паркиране в центъра на града. Дебатът, провел се преди да се появят пандемичните ограничения, не е приключил. Той ще продължи, както бе обещано на срещата с гражданите, след като се направят анкети с жителите на Банкя за отношението им по въпроса с евентуално платено паркиране в центъра с оглед натоварването с автомобили на курортното градче, особено в събота и неделя.       

Район „Банкя“

Представяне на район Банкя

Представяне на район Банкя

Град Банкя е известен освен като международен балнео курорт, и като район на София. Район „Банкя“ се намира в подножието на Люлин планина, непосредствено до международния път Белград – Истанбул.

Район „Банкя“ има статут на център за рехабилитация на хората, страдащи от сърдечно-съдови заболявания и профилактика на същите заболявания. В раойон „Банкя“ не само минералната вода е целебни свойства. Факт е, че и въздухът в района е лечебен. Точно затова район „Банкя“ да е известен в национален мащаб като най-доброто място за балнео и климатолечение. Доказано е, че въздухът над район „Банкя“ е богат на озон. Особено полезни са фитонцидите, които идват от боровите насаждения.

Някогашното село Банкя става град през 1969 г. За район „Банкя“ официално се споменава през 1979 г. То се обединява с околните му села, а по-късно район „Банкя“ увеличава територията си с кварталите Градоман, Вердикал и Михайлово, както и със селата Иваняне и Клисура.

Район „Банкя“ се оприличава на „перлата“ на Люлин планина.

Географски особености и минерална вода в район Банкя

Географски особености и минерална вода в район Банкя

Район „Банкя“ е разположен на около 14 км от столицата. Освен че е в полите на Люлин планина, Банкя се намира на брега на река Банкя на 630 -800 м. надморска височина. Район „Банкя“ е включен електрифицирана линия в националната железопътна мрежа.

Градът има централна част и три квартала - Вердикал, Михайлово и Градоман. Климатът, характерен за район „Банкя“,  е умереноконтинентален. Чистият планински въздух, пълен с озон, и лековитата минерална вода правят Банкя желан балнео курорт. Почивната база и отлично квалифициарния медицински персонал в район „Банкя“, както и всичко изброено по-горе, е предпоставка да се лекуват успешно редица инсултни и сърдечно-съдови заболявания.

Минералните извори в район „Банкя“ са на приблизително 850 мм дълбочина. Водата, която блика от тях е със слаба минерализация с температура 36,5 градуса. Голям плюс е това, че няма мирис, напълно бистра е и е много мека. На територията на район „Банкя“ функционират 6 лечебни заведения. В тях се рехабилитират болни с различни сърдечно-съдови и неврологични заболявания, инсулти, заболявания на опорно-двигателния апарат, стомашно-чревния тракт и др.

История на район Банкя

История на район Банкя

Много преди да стане район „Банкя“, на тази територия са живели тракийски племена. Намерени са археологически находки от римски стени и сгради, канализация, предмети от 4 – 5 век от н.е. Когато става дума за писмени доказателства, за селище на територията на днешния район Банкя се споменава в турски данъчен регистър от 15 век. Рашид бей получил в наследство земята на селището предществало днешния район Банкя, а в чифлика си наел за ратаи хора от местното население. В турския чифлик извирала лечебна минерална вода. Ратаите, които работели там, имали правото само по време на Горешляците да се потопят във водата. Тогава се смятало, че е най-лековита водата. Още тогава тези дни се считали за празнични и хора от цялата околия се събирали край извора. И днес тези дни се наричат така и жителите на район Банкя ги отбелязват като празнични.

След като натъпило Освобождението, селяните от бъдещия район Банкя купили бейските земи. Майстор Коста Паница пръв купил земя в Банкя и издигнал хотел и малка вила. Право над извора с минерална вода получил Рашко Нешев – бивш опълченец. Веднага се заел да разшири банята, която бея имал, направил елементарни басейни и обособил женско и мъжко отделение. Минералната вода бързо се прочула сред населението. Банята в бъдещия район Банкя просперирала.

В началото на 20 век Банкя вече била достатъчно известна, за да се заинтересува държавата от нея. Минералните извори били каптирани. Малката баня била открита през 1907 г. Веднага след това стартирали строителните работи на Голямата балнеолечебница в бъдещия столичен район Бнакя, която е известна и с името Царската баня. Тя получила това прозвище заради това, че в нея имало царски вани, които се използвали от царското семейство. В Европа рядко се срещали подобни бани. Постепенно около нея се оформя и град Банкя, който по-късно става софийски район Банкя. Много жители на Югозападна Македония се заселват в града след като Македония е отделена от България.

Днес район Банкя продължава да привлича туристите с лечебната сила на минералната си вода, с чистия въздух и красотата си. Визията на столичния район Банкя значително се променя след като се извършва ремонт на градския парк „Ротонда“. Часовниковата кула и водните ефекти събират жителите и гостите на район Банкя в центъра на града.

Политика на район Банкя

Политика на район Банкя

Район Банкя е доста предпочитан и оживен. Още Цар Фердинанд и семейството му предпочитали градчето. На теериторията на район Банкя се намирала и резиденцията на Тодор Живков. Общинската администрация на район Банкя се стреми да поддътжа имиджа на града като туристически и балнеологичен център.

Икономика на район Банкя

Икономика на район Банкя

Определено район Банкя разчита основно на балнеолечението и туризма, за да се издържа. На територията му се намира и завод за бутилиране на минерална вода „Банкя“. В район Банкя се намира и завода за производство на разтворими напитки и хранителни продукти „Кенди“. В него се произвеждат известнитеStep, Frutti и Picantina. Район Банкя се гордее с Отделението по кардиология и кардиологична рехабилитация към Национална кардиологична болница. Плажът в центъра на район Банкя има огромен олимпийски басейн, джакузи и детски басейн. Привлекателни са и хотелите в града.

Институции в район Банкя

Институции в район Банкя

Район Банкя разполага със свое кметство, което функционира завидно добре, според жителите на района. В район Банкя има професионална гимназия по туризъм, която подготвя кадри за основните дейности в района. Освен това има частни училища и детска градина, както и районна пожарна.

Забележителности на район Банкя

Забележителности на район Банкя

Район Банкя може да се похвали с ценни забележителности, една от които е старта баня, която е била посроена през 1907 г. Днес сградата се реконструира. За ремонта на банята в район Банкя са предвидени 8 млн. лв. Минералната вода ще се използва за балнеолечение и за спа-процедури. Бяната се предвижда да стане модерен спа център и да увеличи потока от туристи в район Банкя.

„Вазовият дъб“ в район Банкя е мястото, където патриархът на българската литература е обичал да си почива. В кв. „Вердикал“ в район Банкя се намира църквата „Св. мчци Кирик и Юлита“. Тя е издигната в 10 - 11 век, което е почти веднага след Боянската църква.

Представяне на район Банкя

Географски особености и минерална вода в район Банкя

История на район Банкя

Политика на район Банкя

Икономика на район Банкя

Институции в район Банкя

Забележителности на район Банкя

Прочетете още