Времето в София

Въздухът в София

Анкета

За кого ще гласувате за кмет на София?
  • Антон Хекимян /ГЕРБ-СДС/ (0%, 0 Гласове)
  • Ваня Григорова /БСП-Лява България/ (0%, 0 Гласове)
  • Васил Терзиев /ПП-ДБ-СС/ (0%, 0 Гласове)
  • Вили Лилков /Синя София/ (0%, 0 Гласове)
  • Карлос Контрера /ВМРО/ (0%, 0 Гласове)
  • Ивайло Вълчев /ИТН/ (0%, 0 Гласове)
  • Друг (0%, 0 Гласове)
  • Няма да гласувам (0%, 0 Гласове)
Общо гласували: 0 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 1276
-

Преход до заслона на с. Люлин организира район Банкя

Район „Банкя”, съвместно с Туристическо дружество „Люлин – Банкя”, организира поход, който ще потопи участниците в красотата Люлин планина, съобщават от районната администрация. Походът ще бъде в неделя, 19 март. Сборен пункт: 10:00 часа до кафе-аперитива в квартал Михайлово. Предвижда се да бъдат изминати около 6 км. до заслона на село Люлин – „Почивалото”. Всеки, който желае, може да се включи в събитието. Разходката е дълга, но маршрутът е лек и приятен, отбелязват от района. На заслона ще бъде направена почивка преди връщането в обратна посока. Ще можете да си починете и да се насладите на зашеметяващата гледка, която ще се открие пред очите ви, обещават организаторите. Желателно е участниците в похода да си носят вода/чай и нещо за хапване, а усмивките и доброто настроение са задължителни.

comment 0
visibility 1410
-

За първи път в Банкя ще има кукерско шествие

В столичният район "Банкя" за първи път ще се проведе кукерско шествие, съобщават от районната администрация. В събитието, което ще се проведе тази събота, 25 февруари, ще участват ученици, учители и родители от района. Събитието е организирано от 78 СУ „Христо Смирненски”. В съботния ден на 25 февруари деца и родители, някои маскирани като кукери, други в народни носии, ще се съберат в 10:00 часа в двора на училището, от където шествието ще потегли в 10:30 часа по ул. „Петко Д. Петков”, по ул. „Свети Свети Кирил и Методий”, ул. „Княз Борис 1“, Военноинвалиден дом „Елена и Никола Иванови“ до парк „Ротонда“. И тъй като има дрескод - кукерска маска или народна носия и за ученици, и за учители, и за родители, спазилите дрескода ще са в авангарда на шествието, а немаскираните и без носии ще се придвижват в ариергарда му, предупреждават от района.        

comment 0
visibility 17114
Тяло е открито на пътя при входа на Банкя

Тяло е открито на пътя при входа на Банкя

За тяло на загинал човек при входа на Банкя съобщават във Фейсбук групата „Катастрофи в София“. Трупът се намира от страната на Хиподрума, малко след подлеза. По непотвърдена информация мъжът, който е на видима възраст около 50 години, е ударен от автомобил. „Шофьорът е избягал. Карайте внимателно. Гледката е потресаваща, за да я публикувам в снимки. Ако някои е видял нещо, моля за инфо във 9 РПУ“, апелира Анатоли Иванов, който е открил тялото на човека тази вечер. Все още няма официална информация от МВР какво точно се е случило. Очаквайте подробности!

Реклама
comment 0
visibility 1085
-

В Банкя обсъждаха „за” и „против” строеж на Младежки образователен център

Обществено обсъждане, свързано с процедирането на ПУП, за местността между улиците “Варна” и „Окол” се проведе в Туристическия информационен център в столичния район "Банкя". Това съобщават от районната администрация. Проектът предвижда обособяването на два УПИ, единият от които за Учебен център, а другият за прилежащ парк. По думите на кмета Рангел Марков идеята за изграждането на Младежки център за изкуство, култура и образование е мотивирана от желанието енергията на младите хора от Банкя да се насочи в градивни дейности. Тя е срещнала широко одобрение в града и е била подкрепена през годините от подписка с над 3000 души. Проектантът на Младежкия център за подкрепа на личностното развитие - арх. Иво Владимиров, кореняк банчанин, проектирал Пешеходната зона и реконструкцията на парк „Ротонда”, представи мултимедийно своята визия за това, как според него би изглеждал този Център. В проектът са предвидени закрита и открита амфитеатрална зала със съответно 200 и 400 места, десетметрова сцена, кабинети, зали за занимания по интереси – танци, музика, рисуване, хорово пеене, фотография и дори обсерватория на покрива на модерно изглеждащата сграда. Чуха се и гласовете на живеещите в близост до бъдещия строеж, както и техните опасения от компрометиране на околните сгради. Кметът Рангел Марков разсея опасенията, свързани с канализацията на района, като увери гражданите, че вторият ѝ етап ще завърши тази година, отбелязват от района. Поради големия обществен интерес и значимост на проекта, тази среща на гражданите с Рангел Марков, Ивайло Владимиров и главния архитект на Банкя - Милена Будинова няма да е последна, категорични са от районната администрация. "Засега се открои становището на болшинството от присъстващите, че такава сграда е необходима на Банкя, но дали това е най-подходящото място за нея, бъдещето ще покаже", отбелязват от "Банкя".  

comment 0
visibility 1296
„Зелена“ вендинг машина поощрява рециклирането сред децата в Банкя

„Зелена“ вендинг машина поощрява рециклирането сред децата в Банкя

Иновативна вендинг машина провокира възпитаниците на 78 СУ ”Христо Смирненски” в Банкя да събират разделно, съобщават от районната администрация. Целта е децата да предават празни метални кенчета и пластмасови бутилки, като в замяна получават карта, в която събират бонус точки. В края на годината тези, които са събрали най-много точки, ще получат награди. Машината е създадена по проект “Заедно за чиста планета” по ОПОС и има за задача да подпомогне процеса по разделно събиране на отпадъци. Новата придобивка беше представена пред учениците и училищното ръководство от кмета на Банкя Рангел Марков, общинския съветник Анна Стойкова, началника на Районния инспекторат на Банкя Христо Кърначев и представител на фирмата, внедряваща иновацията. 

comment 0
visibility 1160
Още една престижна награда за Балнеолечебницата в Банкя

Още една престижна награда за Балнеолечебницата в Банкя

В рамките на Форум РЕАЛ - най-значимото събитие за строителство, инвестиции, недвижими имоти, иновации - кметът на Банкя Рангел Марков прие Голямата награда за инвеститор на Балнеолечебницата в Банкя. Това се случи на церемонията по връчването на „Годишните награди за Строителство М2 за 2022г.” в категория „Инвеститор на Атракционни и спортни сгради за 2022”. Награди получиха и проектантът Чавдар Георгиев от „Георгиев Дизайн Студио” ЕООД, строителите от „Стреза” ЕООД Янко и Богдан Шумкови, както и надзорът от „Строителен Стандарт” ЕООД Емил Тодоров. При получаването на наградата пред публиката от над 400 гости лидери в индустрията - архитекти, строители и инвеститори от цяла България - кметът на район Банкя-Столична община, заяви, че приоритетът при реконструкцията на Балнеолечебницата е било преди всичко качественото изпълнение. Рангел Марков увери присъстващите, че Голямата балнеолечебница след реставрацията е много по-функционална и красива дори от нейното създаване по времето на арх. Карл Хохедер и покани участниците в събитието да я посетят. Румяна Николова, район Банкя

comment 0
visibility 1123
В Банкя вече има гише за обслужване на хора с увреден слух

В Банкя вече има гише за обслужване на хора с увреден слух

Столичният район „Банкя“ вече има гише за административно обслужване на глухи и сляпо-глухи лица, съобщават от местната администрация. Комуникацията се осъществява чрез тристранна онлайн видео връзка между глухото лице, администратора на съответното гише и жестови преводачи, назначени в Контактния център на Столична община. Това е едно от трите направления за достъпност за глухи и сляпо-глухи граждани по Плана за действие в прилагане на ЗБЖЕ, който беше приет в Столичен общински съвет. На електронния портал на Столична община се намира “Рубрика за глухи и сляпо-глухи граждани” с информация, преведена на български жестов език. „Имаме и решение на СОС за предоставяне на сътрудничество за “споделена услуга” към останалите общини в страната за ползване на тази услуга. По този начин ще улесним колегите от страната да приложат Закона и ще предадем опита, който натрупахме за близо две години чрез широка комуникация с организациите на и за глухите хора.", коментира общинският съветник Анна Стойкова, която е председател на Консултативен съвет по прилагане на Закона за българския жестов език (ЗБЖЕ).

comment 0
visibility 1221
Специализираната болница за рехабилитация „Здраве”

Болницата за рехабилитация в Банкя получи нова апаратура

Специализираната болница за рехабилитация „Здраве” в Банкя вече разполага с нов висок клас апарати за физиотерапия. С тях се постига още по-добра ефективност при лечението, съобщават от администрацията на столичния район „Банкя“. Част от новата придобивка е апаратът за лазертерапия. Той е с роботозираната глава със сканиращи функции, която дава възможност да бъдат третирани големи зони на тялото в един сеанс, за постигане на оптимален резултат. Технологията е усъвършенствана до степен, в която дължината на вълната, интензитета и разстоянието се изчисляват автоматично и се регулират динамично по време на лечебния процес. Това минимизира риска, като същевременно прави терапията максимално ефективна, дава възможност за съвременно лечение на пациентите, минимално натоварване на персонала, бързи резултати в лечебния процес. Терапията е предпочитана като първа процедура при мускулно-скелетна болка в резултат на посттравматични и хронични състояния, хирургични интервенции и възпалителни процеси. Друг апарат, който ще помага на пациентите е за високоинтензивно магнитно поле. Той подобрява физиологичната проводимост на невромускулния апарат и довежда до силно обезболяващ ефект. Подходящ е за редица остри, подостри и хронични заболявания на невромускулната и опорно-двигателната система, дихателни проблеми, свързани с недобро състояние на междуребрените мускули, спастичност (повишен мускулен тонус), синдром на карпалния тунел, неврит, състояния след фрактура и др. Технологията на апарата се базира на електромагнитно поле с висок интензитет, което влияе положително върху човешките тъкани и води до: моменталното нехирургично облекчаване на различни остри и хронични болки; по-бързо лечение на фрактури; укрепване на отслабена мускулатура; мобилизация на ставите. Лечението с тази апаратура има по-бърз и дълготраен терапевтичен ефект. Според проведените клинични изследвания, подобрение се наблюдава при 87% от пациентите, а резултатите свидетелстват за трайно намаляване на болката след 5 до 10 терапии. Това води до по-малко време, прекарано в лечение и удовлетвореност от бързите, качествени и ефективни резултати.

comment 0
visibility 940
-

Симеон Идакиев разказа за пътешествията си на учениците в Банкя

Вълнуваща среща с именития журналист, продуцент, пътешественик и водещ на предаването „Атлас” Симеон Идакиев се състоя в 78 СУ „Христо Смирненски” в Банкя. По време на срещата беше обявено и възстановяването на клуб „Пътешественик”, за чийто почетен председател беше поканен именно Идакиев. Срещата с пътешественика беше инициирана от библиотекаря на училището Надежда Андреева и подкрепена от ръководството на училището като част от инициативата „78. СУ „Христо Смирненски” представя изкуство в реално време”. Идакиев порази учениците с най-различни екзотични кадри от някои от сто и двадесетте държави, които е посетил, както и със смелостта си на самотен пътешественик, споделящ опита си с всеки, който има интерес да разшири житейския си кръгозор. Историите от пътуванията му до най-различни точки на света са запечатани в 400-те му филма и 13 издадени книги. Разказите на Симеон Идакиев до такава степен въздействаха на учениците, че те пожелаха да опитат да снимат филми, започвайки от Банкя. Идеята беше подкрепена от директора г-жа Д. Герасимова, която видя в този импулс възможност за конкурс. От своя страна заместник-кметът на Банкя Александра Александрова предложи лауреатите в конкурса да бъдат наградени на 24 май.

comment 0
visibility 1043
Десетки жители и гости на Банкя започнаха Новата година с поход в планината

Десетки жители и гости на Банкя започнаха Новата година с поход в планината

Хубавото време провокира жители и гости на Банкя да прекарат първите дни от Новата година сред природата. Те посетиха емблематични духовни места – Дивотински манастир „Света Троица” и Клисурски манастир „Света Петка”, съобщават от районната администрация. Членове на Туристическо дружество „Люлин” направиха поход до Райлово градище. В него се включиха над 40 жители на Банкя и на столицата, както и гости от Солун. Туристите си пожелаха през Новата година да бъдат много здрави, за да могат да правят още подобни преходи сред природата. 

comment 0
visibility 1965
Още на втория ден от 2023-а туристите в Банкя тръгват на поход в Люлин план

Още на втория ден от 2023-а туристите в Банкя тръгват на поход в Люлин планина

Богатата туристическа програма в Банкя започва още на втория ден от Новата година, съобщават от районната администрация. Туристическо дружество „Люлин” – Банкя кани всички желаещи да се включат в похода до местността Райлово градище в Люлин планина. Групата ще тръгне на 2 януари в 10:30 часа от последната спирка на автобус №42 в квартал „Михайлово“. Този двучасов поход, отиване и връщане, е традиционен за дружеството. Всяка година в първите дни на месец януари неговите членове правят прехода, за да посрещнат и на открито Новата година.

comment 0
visibility 1614
Централната минерална баня в Банкя с две награди от „Сграда на годината“

Централната минерална баня в Банкя с две награди от „Сграда на годината“

Централната минерална баня в Банкя спечели две престижни отличия от конкурса „Сграда на годината“. С 4204 гласа обектът завоюва наградата на публиката. Специално отличие имаше и в категорията „Социална инфраструктура – здравеопазване”. Наградата получи кметът на район „Банкя“ Рангел Марков, съобщават от Столична община. Той благодари за реализацията на този инвестиционен проект с голяма заслуга на кмета на София Йорданка Фандъкова. Банята е обявена за недвижима културна ценност и е забележителен представител на архитектурата от началото на ХХ век. При нейната реставрация, започнала през 2018 г. по настояване на кмета Фандъкова, е съхранена оригиналната функция – балнеолечебната, както и оригиналният облик на сградата, на използваните материали и сградни елементи, разкриващи красотата на цялата сграда. Тази награда е втора за Централната минерална баня в Банкя. Тя получи Голямата награда в четвъртото издание на конкурса “Български архитектурни награди 2022“, организиран от Камарата на архитектите в България (КАБ). Още една сграда на Столична община получи отличие в конкурса „Сграда на годината“. Специална награда получи Центърът за съвременно изкуство „Топлоцентрала“. Той получи награда в категория „Социална инфраструктура – култура, наука и образование“. Наградата получи зам.-кметът по строителство инж. д-р Ангел Джоргов. Регионалният център за съвременно изкуство „Топлоцентрала“ е създаден след реконструкция на бившата топлоцентрала на НДК, след инициатива на група артисти от независимия сектор (Сдружение "Топлоцентрала") и проведен архитектурен конкурс от Столична община. Победителите в конкурса бяха избрани от над 85 ĸaндидaтypи.  

comment 0
visibility 922
Дъждът отмени гостуването на Дядо Коледа в Банкя за утре

Дъждът отмени гостуването на Дядо Коледа в Банкя за утре

Заради силния дъжд празничната програма в Коледното градче на Банкя се променя, съобщават от районната администрация. Белобрадият старец ще раздаде подаръците на децата утре – 18 декември. Той ще зарадва малчуганите в 14:30 часа на ул. „Майор Коста Паница“. Днешната празнична програма се отлага за утре: 10:00 Крисмъс Рън – Коледно бягане 12:30 Музикална къща „А Камертон” 13:00 Юнашки тиган с шеф Ангел 13:00 Награждаване на победителите от Крисмъс Рън 13:30 Хор „Планинарска песен” 14:00 Женски хор към НЧ „Отец Паисий”, ТК „Пендари 14:30 Дядо Коледа най-после в Банкя 14:50 Денс формация „Олимпея” 15:00 Детска вокално-театрална формация „Врабчета” 16:00 - VenZy 17:00 - Огнено шоу с Театрално студио „Смехурко“

comment 0
visibility 2140
Банкя посреща Дядо Коледа в парк „Кестените“

Банкя посреща Дядо Коледа с песни и танци (ПРОГРАМА)

Забавленията, които предлага Коледното градче в Банкя, намиращо се на ул. "Майор Коста Паница", продължават и днес. Малки и големи жители и гости на града ще могат да прекарат един незабравим ден, изпълнен с много положителни емоции, изненади и чудеса. Програмата ще започне още по обед с изпълненията на децата от Вокално студио „Даймънт”. След това на сцената ще излязат малките големи таланти от Център за изкуства „Зорница”. Изпълнителите от Музикална къща „А Камертон” също ще зарадват присъстващите. Кулминацията в днешния ден ще бъде посрещането на Дядо Коледа, който ще раздаде подаръци на най-малките. След срещата с добрия старец пред публиката ще излезе поп и аренби певецът VenZy. Съботният ден ще завърши наистина бляскаво, тъй като в програмата е включено и огненото шоу на ТС „Смехурко”. Програмата в днешния ден е третата част от инициативата Коледната приказка в Банкя, организирана от районната администрация. Ето и пълната програма за днешния ден: 12:00 – Вокално студио "Даймънт" 14:00 – Център за изкуство „Зорница“ 15:00 – Музикална къща „А Камертон“ 15:30 – Дядо Коледа раздава подаръци на децата 16:00 – VenZy 17:00 – Огнено шоу с Театрално студио „Смехурко“

comment 0
visibility 1103
-

Централната минерална баня в Банкя с две награди в конкурса „Сграда на годината“

Сградата на Централната минерална баня в Банкя, която беше ремонтирана в края на септември тази година, получи две отличия в конкурса „Сграда на годината“, похвалиха се от район "Банкя". Банята беше отличена с наградата на публиката и със специалната награда в категорията „Социална инфраструктура – здравеопазване“. Тържествената церемония се проведе вчера, на 15 декември, в София Ивент Център. Селекцията на лауреатите е дело на международно жури от архитекти. Сред огромна конкуренция от близо сто архитектурни проекта, знаковата за Банкя и София „Царска баня“ получи освен специалната награда в своята категория, и най-важното за общинската администрация и за целия конкурс отличие – това на публиката, отбелязват от района. Минералната баня в Банкя отваря врати, ще работи за посетители от петък „Тази сграда я възстановихме в името на Банкя и банчаните. Тя е нашата емблема, нашата гордост и е символ на приемствеността между миналото, настоящето и бъдещето на Банкя като курорт и място за балнеолечение. Затова наградите са за жителите на Банкя!“ – с тези думи след церемонията кметът на града Рангел Марков обобщава вълнението от голямото признание, което е удовлетворяващо не само за него и екипа му, но и за всички архитекти и строители, които работиха проектът по реставрацията и консервацията да бъде изпълнен по най-добрия начин. Банята в Банкя отваря до края на годината, реставрират детайли по снимки (ВИДЕО/СНИМКИ)Сградата на реставрираната и обновена минерална баня получи и отличие за опазване на културно-историческото наследство в четвъртото издание на конкурса “Български архитектурни награди 2022“, организиран от Камарата на архитектите в България. Минералната баня в Банкя получи Голямата награда в конкурса “Български архитектурни награди 2022”  

Район „Банкя“

Представяне на район Банкя

Представяне на район Банкя

Град Банкя е известен освен като международен балнео курорт, и като район на София. Район „Банкя“ се намира в подножието на Люлин планина, непосредствено до международния път Белград – Истанбул.

Район „Банкя“ има статут на център за рехабилитация на хората, страдащи от сърдечно-съдови заболявания и профилактика на същите заболявания. В раойон „Банкя“ не само минералната вода е целебни свойства. Факт е, че и въздухът в района е лечебен. Точно затова район „Банкя“ да е известен в национален мащаб като най-доброто място за балнео и климатолечение. Доказано е, че въздухът над район „Банкя“ е богат на озон. Особено полезни са фитонцидите, които идват от боровите насаждения.

Някогашното село Банкя става град през 1969 г. За район „Банкя“ официално се споменава през 1979 г. То се обединява с околните му села, а по-късно район „Банкя“ увеличава територията си с кварталите Градоман, Вердикал и Михайлово, както и със селата Иваняне и Клисура.

Район „Банкя“ се оприличава на „перлата“ на Люлин планина.

Географски особености и минерална вода в район Банкя

Географски особености и минерална вода в район Банкя

Район „Банкя“ е разположен на около 14 км от столицата. Освен че е в полите на Люлин планина, Банкя се намира на брега на река Банкя на 630 -800 м. надморска височина. Район „Банкя“ е включен електрифицирана линия в националната железопътна мрежа.

Градът има централна част и три квартала - Вердикал, Михайлово и Градоман. Климатът, характерен за район „Банкя“,  е умереноконтинентален. Чистият планински въздух, пълен с озон, и лековитата минерална вода правят Банкя желан балнео курорт. Почивната база и отлично квалифициарния медицински персонал в район „Банкя“, както и всичко изброено по-горе, е предпоставка да се лекуват успешно редица инсултни и сърдечно-съдови заболявания.

Минералните извори в район „Банкя“ са на приблизително 850 мм дълбочина. Водата, която блика от тях е със слаба минерализация с температура 36,5 градуса. Голям плюс е това, че няма мирис, напълно бистра е и е много мека. На територията на район „Банкя“ функционират 6 лечебни заведения. В тях се рехабилитират болни с различни сърдечно-съдови и неврологични заболявания, инсулти, заболявания на опорно-двигателния апарат, стомашно-чревния тракт и др.

История на район Банкя

История на район Банкя

Много преди да стане район „Банкя“, на тази територия са живели тракийски племена. Намерени са археологически находки от римски стени и сгради, канализация, предмети от 4 – 5 век от н.е. Когато става дума за писмени доказателства, за селище на територията на днешния район Банкя се споменава в турски данъчен регистър от 15 век. Рашид бей получил в наследство земята на селището предществало днешния район Банкя, а в чифлика си наел за ратаи хора от местното население. В турския чифлик извирала лечебна минерална вода. Ратаите, които работели там, имали правото само по време на Горешляците да се потопят във водата. Тогава се смятало, че е най-лековита водата. Още тогава тези дни се считали за празнични и хора от цялата околия се събирали край извора. И днес тези дни се наричат така и жителите на район Банкя ги отбелязват като празнични.

След като натъпило Освобождението, селяните от бъдещия район Банкя купили бейските земи. Майстор Коста Паница пръв купил земя в Банкя и издигнал хотел и малка вила. Право над извора с минерална вода получил Рашко Нешев – бивш опълченец. Веднага се заел да разшири банята, която бея имал, направил елементарни басейни и обособил женско и мъжко отделение. Минералната вода бързо се прочула сред населението. Банята в бъдещия район Банкя просперирала.

В началото на 20 век Банкя вече била достатъчно известна, за да се заинтересува държавата от нея. Минералните извори били каптирани. Малката баня била открита през 1907 г. Веднага след това стартирали строителните работи на Голямата балнеолечебница в бъдещия столичен район Бнакя, която е известна и с името Царската баня. Тя получила това прозвище заради това, че в нея имало царски вани, които се използвали от царското семейство. В Европа рядко се срещали подобни бани. Постепенно около нея се оформя и град Банкя, който по-късно става софийски район Банкя. Много жители на Югозападна Македония се заселват в града след като Македония е отделена от България.

Днес район Банкя продължава да привлича туристите с лечебната сила на минералната си вода, с чистия въздух и красотата си. Визията на столичния район Банкя значително се променя след като се извършва ремонт на градския парк „Ротонда“. Часовниковата кула и водните ефекти събират жителите и гостите на район Банкя в центъра на града.

Политика на район Банкя

Политика на район Банкя

Район Банкя е доста предпочитан и оживен. Още Цар Фердинанд и семейството му предпочитали градчето. На теериторията на район Банкя се намирала и резиденцията на Тодор Живков. Общинската администрация на район Банкя се стреми да поддътжа имиджа на града като туристически и балнеологичен център.

Икономика на район Банкя

Икономика на район Банкя

Определено район Банкя разчита основно на балнеолечението и туризма, за да се издържа. На територията му се намира и завод за бутилиране на минерална вода „Банкя“. В район Банкя се намира и завода за производство на разтворими напитки и хранителни продукти „Кенди“. В него се произвеждат известнитеStep, Frutti и Picantina. Район Банкя се гордее с Отделението по кардиология и кардиологична рехабилитация към Национална кардиологична болница. Плажът в центъра на район Банкя има огромен олимпийски басейн, джакузи и детски басейн. Привлекателни са и хотелите в града.

Институции в район Банкя

Институции в район Банкя

Район Банкя разполага със свое кметство, което функционира завидно добре, според жителите на района. В район Банкя има професионална гимназия по туризъм, която подготвя кадри за основните дейности в района. Освен това има частни училища и детска градина, както и районна пожарна.

Забележителности на район Банкя

Забележителности на район Банкя

Район Банкя може да се похвали с ценни забележителности, една от които е старта баня, която е била посроена през 1907 г. Днес сградата се реконструира. За ремонта на банята в район Банкя са предвидени 8 млн. лв. Минералната вода ще се използва за балнеолечение и за спа-процедури. Бяната се предвижда да стане модерен спа център и да увеличи потока от туристи в район Банкя.

„Вазовият дъб“ в район Банкя е мястото, където патриархът на българската литература е обичал да си почива. В кв. „Вердикал“ в район Банкя се намира църквата „Св. мчци Кирик и Юлита“. Тя е издигната в 10 - 11 век, което е почти веднага след Боянската църква.

Представяне на район Банкя

Географски особености и минерална вода в район Банкя

История на район Банкя

Политика на район Банкя

Икономика на район Банкя

Институции в район Банкя

Забележителности на район Банкя

Прочетете още