Рангел Марков, кмет на Банкя: Преминахме през трудности, сбъднах мечта - възстановихме минералната баня

Рангел Марков, кмет на Банкя: Преминахме през трудности, сбъднах мечта - въ

Снимка: Район Банкя

Очаквам млади хора да се присъединят към управлението на Банкя. В спорта е важен феърплея, фокусиран съм към моето представяне на изборите, категоричен е кандидатът на ГЕРБ-СДС за пети мандат

Рангел Марков е настоящият кмет на район Банкя-Столична община и е кандидатът на ГЕРБ-СДС за пети мандат да управлява курортното градче. Той е човекът, който геройски се справи с възстановяването на минералната баня. Преобрази и модернизира Банкя и продължава да работи усилено, за да направи още по-притегателна Банкя за туристи и гости. Марков е роден на 25 януари 1978 г. в град Банкя. Завършва основното си образование в родното 78 СУ „Христо Смирненски“, а средното продължава в техникум „А. С. Попов“. Той е бивш състезател по тенис и дългогодишен член на УС на БФС. Завършва НСА „Васил Левски“ през 2000 г., бил е треньор по тенис. Има магистърска степен в УНСС - „Икономика на човешките ресурси“. 

Пред Столица.bg Рангел Марков разказва за предизвикателствата, през които бе изправен като кмет, за екипа си и виждането му за бъдещето на Банкя.

- Господин Марков, как променихте Банкя през изминалия мандат?

- Изминалият мандат беше изключително различен. Наложи се близо две години да работим в ситуация на пандемия. Животът беше спрял, инвестициите също. Буквално не знаехме какво ще се случи на следващия ден. Това беше време, което работеше против развитието на града. И въпреки всичко успяхме да реализираме два ключови проекта. Пуснахме в експлоатация Голямата балнеолечебница, минералната баня, и местните жители и гости на на Банкя вече ползват банята, процедурите, услугите. Също така стартирахме с проекта на вътрешнокварталната ВиК мрежа, с дължина около 30 км, който се изпълнява в момента.

Кметът на Банкя пред Столица.bg: Ще съдействаме и за изграждането на Аквапарк в курорта (СНИМКИ)

Не ми се иска да пропусна и сградата на районната администрация, която посредством дарение, без нито един лев публичен ресурс, успяхме да санираме и обновим. Изключително се гордея с това, защото едва ли има друг кмет преди мен, който да е привлякъл такава сума като дарение, а за мен това значи едно - доверие и оценка за работата на районната администрация в Банкя. С дарения започнахме и една нова зала в училището, която ще се използва за спорт, така че децата като приключат със училищните занимания да отидат директно да спортуват.

- Не се ли изморихте, вие сте районен кмет от 2007 г.?

- Когато започнах бях излючително млад, на 29 години. Тогава в екипа имаше баланс между млади хора и такива със житейски и професионален опит. Това което ни обединяваше, беше изключителното желание да променим нашия град. Искам да се обърна към всичките тези хора, част от които днес не са между нас, и да им благодаря, за това че дори за миг не се отклонихме от това, за което се бяхме събрали и мечтаехме да направим за Банкя.

- А сега какъв е екипът ви, повече млади хора или повече опитни?

- Вече водя разговори с качествени млади хора от Банкя да се присъединят към екипа, така че на базата на моя опит и техния младежки ентусазъм да продължим да си развиваме града. Нека това да прозвучи като покана към всички млади хора в града ни, които биха искали да участват в управлението му, да не се притесняват да ме потърсят. Моите врати са отворени и ще се радвам, ако има повече такива хора. Категорично смятам е, че трябва да се работи за приемственост и надграждане на вече постигнатото. 

- Вие сте спортист, бивш състезател по тенис, как бихте оценили конкуренцията на изборния мач - Банкя? Имате ли предстартова треска или сте №1 в схемата?

- Едно от най-важните неща в спорта е феърплея. Аз подхождам с уважение към всеки един мой съгражданин. В тази връзка не бих искал да коментирам другите кандидати, а по-скоро бих искал да се фокусирам върху моето представяне.

- За какво не ви стигна времето, господин Марков, в този мандат?

- Не мога да кажа дали времето или липса на късмет, на този етап, не ни позволиха да започнем с възстановяването на Градския стадион на Банкя. Все пак искам да отбележа, че успяхме от една доста тежка ситуация на реституирани терени и съдебни спорове, да подсигурим окрупнен терен от 22 дка, направихме регулация и го отредихме само и единственно за спорт. Това ще рече, че ние сме абсолютно готови, след привличане на необходимия финансов ресурс, възстановяването да започне веднага. Междувременно получихме инвестиционно
намерение за обновяване на футболния терен в с. Иваняне, което като процедура може да стартира веднага след изборите, разбира се най-напред с общестено обсъждане с нашите съграждани.

Запазва се над 100-годишна дървена дограма в банята в Банкя (СНИМКИ)

- Ако спечелите изборите и пак сте кмет, какво е първото нещо, което ще направите в четвъртия ви мандат?

- Встъпвам в предизборната кампания с ясни приоритети, които искам да споделя с моите съграждани. Това, което ми се иска е да получа е обратна връзка и заедно с тях да определим посоката и най-важните неща, които да залегнат като приоритети. Първото нещо, което ще направя е да събера екипа и да им съобщя, кои са приоритетите, по които да започнем да работим още от първия ден.

- Вие бяхте двигателят и "виновник" за възстановяването на минералната баня в Банкя, доволен ли сте резултатите?

- Възстановяването на минералната баня е една сбъдната мечта за мен. Няма как да не съм удоволетворен, но още по-важно е задоволството на моите съграждани, бизнеса и многото гости на нашия град. Голямата балнеолечебница прави Банкя място със собствен дух и идентичност.

Централната минерална баня в Банкя с две награди от „Сграда на годината“

- В едно от интервютата ви пред Столица.bg заявихте, че докато сте кмет в Банкя светофар няма да има, направихте няколко кръгови и осигурихте нормален трафик. Някой иска ли да се сложи светофар и къде в Банкя?

- За мен там, където има проблемно кръстовище, кръговото движение е най-доброто решение. Това показва и европейската практика и тази в Банкя. По отношение на светофарите моето мнението е малко нестандартно.

Рангел Марков пред Столица.bg: Докато аз съм кмет, в Банкя няма да има светофар

Смятам, че в момента, в който човек мине Околовръстното шосе в посока Банкя трябва да почувства, че отива към курортно градче. В този смисъл наличието на светофар, който те връща, чисто психологически в големия град и стреса, е неприемливо.

- Приключихте ли водния цикъл в градчето?

- В момента сме в разгара на строителните дейности. В много тежък момент сме с нашите съграждани. Почти навсякъде е разкопано. Хубавото е, че вече имаме готови участъци и започна възстановявянето на пътната настилка. Успяхме за първия учебен ден да приключим и асфалтираме ул. Царибродска, защото е ключова за училището.

- Решен ли е проблемът в Банкя с местата за детски градини и ясли?

- През последните години успяхме да санираме сградите на детската ясла и градина и да разкрием нови 9 групи. За нас това е голям успех. Въпреки това към днешна дата в определени възрасти имаме малък недостиг на места. Това се дължи на засиления интерес на млади семейства към Банкя. Но имаме готовност с 4 терена на територията на Банкя, отредени за детски градини. Както се досещате, в началото на моите мандати нямаше нито един. В предизборната програма за четвъртия ми мандат, предлагам като приоритет изграждането на нова детска градина, за да осигурим още места - належащи.

Александра Никова

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

За кого ще гласувате за кмет на София на балотажа в неделя?
 • Васил Терзиев (42%, 184 Гласове)
 • Ваня Григорова (36%, 159 Гласове)
 • Не подкрепям никого (13%, 55 Гласове)
 • Ще отида за гъби (9%, 38 Гласове)
Общо гласували: 436 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Виц на седмицата Виж Още

Защо в София пукат гумите на варненци?

Защото им се диша свеж морски въздух.

Късмет на деня

Обърнете повече внимание на вътрешната красота днес – кожен салон, затоплящи се седалки, климатроник …

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Градският транспорт в снежна Банкя се движи, тежка е ситуацията в......

Градският транспорт в Банкя се движи въпреки натрупаният сняг. Цяла нощ машините на оператора по чистота са работили и у...

Прочети още keyboard_arrow_right