Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Кой от заместник-кметовете на Красно село да бъде избран от СОС за временно изпълняващ до местните избори?
 • Николай Веселинов (23%, 88 Гласове)
 • Веселин Кирев (12%, 45 Гласове)
 • Албена Белянова (65%, 250 Гласове)
Общо гласували: 383 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 2616
-

Почистиха купища отпадъци в ж.к Захарна фабрика и ж.к. Св. Троица

В рамките на двата почивни дни - 27 и 28 ноември, Столичен инспекторат е организирал почистване на терени в ж.к Захарна фабрика и ж.к. Св. Троица в район "Илинден". В съботният ден са били почистени отпадъците от тревните площи между бл. 120, бл. 79, ул. „Билянини извори“ и бул. „Сливница“ . В неделя работата е продължила в ж.к. Света троица. Почистени са били пространства между ул. „Илийчо Илиев“, ул. „Перник“ и ул. „Алдомировска“. Купищата отпадъци, които са дело на недобросъвестни граждани бяха отстранени, а терените отново са върнали чистия си вид, съобщават от инспектората.

comment 0
visibility 2083
-

Данъчната служба в столичния район "Илинден" възобновява дейността си

Отдел "Общински приходи - Илинден" възобновява нормалния си режим на работа от днес, 27 октомври. Това съобщават от дирекция "Общински приходи" на столична община. Ремонтът на сградата на община "Илинден", който започна в средата на септември, вече е приключил и гражданите от района отново могат да получат на място услугите, свързани с местни данъци и такси, подаване на декларации и др.

comment 0
visibility 2158
Район „Илинден” припомня имейла за уникалния код от преброяването

Район „Илинден” припомня имейла за уникалния код от преброяването

Гражданите, които са се преброили електронно и не са посетени от преброител, могат да изпратят уникалния си код на codecensus2021@nsi.bg, съобщават от район „Илинден”. Освен кода, в писмото трябва да се напише също община, населено място, квартал, улица, номер (или квартал, номер на блок, вход, етаж, апартамент), където живее и се е преброило съответното домакинство.

Реклама
comment 0
visibility 4440
Набират заявления за участие на етажни собствености в саниране

Набират заявления за участие на етажни собствености в саниране

Започва набирането на заявления за участие на етажни собствености в проект „Интегрирани услуги за енергийно обновяване на жилищните сгради – SHEERenov“, съобщават от администрацията на район „Илинден”. От началото на месец юни Столична община изпълнява проект „Интегрирани услуги за енергийно обновяване на жилищните сгради – SHEERenov“, финансиран по Програма „Хоризонт 2020“, в партньорство с Министерство на регионалното развитие и благоустройството, Българска фасилити мениджмънт асоциация, Българо-австрийска консултантска компания, Клийнтех България, Асоциация за глобален екологичен и социален бизнес (Унгария) и Естонски съюз на жилищните асоциации. Основната цел на проекта е да разработи и тества устойчив модел за предоставяне на интегрирани услуги за жилищно енергийно обновяване на територията на София, като се създадат необходимите предпоставки за енергийно обновяване на многофамилните сгради при съфинансиране от страна на собствениците. В рамките на проекта между 30 – 50 етажни собствености ще бъдат подготвени за енергийно обновяване на техните сгради, като получат безвъзмездно организационна и техническа подкрепа, включително обследване за енергийна ефективност и предписание за пакета от необходими мерки. Общият бюджет на проекта възлиза на 1 399 867,50 евро, като бюджетът на Столична община е 182 530 евро.

comment 0
visibility 2212
Ремонти затварят временно Данъчната служба на столичния "Илинден"

Ремонти затварят временно Данъчната служба на столичния "Илинден"

Данъчната служба в "Илинден" временно няма да работи, съобщиха от Столична община. Причината са наложителните, спешни ремонтни дейности на сградата, в която е разположенa община „Илинден“, съобщиха от Московска 33. Гишето на отдел „Общински приходи-"Илинден“, временно няма да работи и ще е затворено от 17 септември 2021 г., петък. За подаване на декларации или дейности по извършване на услуги, свързани с местни данъци и такси, можете да посетите отдел „ОП – Красна поляна“, намиращ се на адрес: бул. "Възкресение" № 1-а За заплащане на местни данъци и такси столичани, могат ползват всеки удобен отдел Общински приходи в другите райони. Съжаляваме за причиненото неудобство!

comment 0
visibility 3758
Обгорялата кола в "Илинден" е обект на престъпление

Стикерирана и не премахната кола в "Илинден" е обект на престъпление

Изоставената над 6 месеца лека кола, която не е в движение, в столичния район "Илинден" е обект на престъпление. Това отговориха от Столичен инспекторат на запитване на Столица.bg.  Вчера публикувахме материал, че 3 месеца от поставянето на стикер отдавна са изминали и в този срок автомобилът продължава да заема паркомясто и не е премахнат доброволно или принудително. Стикериран таралясник 6 месеца стои и заема паркомясто в "Илинден" (СНИМКИ) Автомобилът е бил запален и е имало образувано следствие за извършеното престъпление. Именно това е забавило дейстивята по премахване . В най-скоро време опожарената кола ще бъде премахната и документите се привижват, отговориха от Столичен инспекторат.

comment 0
visibility 4904
Стикериран таралясник 6 месеца стои и заема паркомясто в "Илинден"

Стикериран таралясник 6 месеца стои и заема паркомясто в "Илинден" (СНИМКИ)

Разкостен автомобил, който е стикериран, вече 6 месеца продължава да стои и да заема парко място в столичния район Илинден. Колата е закотвена в кв. Св. Троица до бл. 2981. Заетото паркомясто е най-малкия проблем. Ламаринените останки от колата са приютили всякакви летящи и пълзящи гадини, а под колата е боклучарник. Жена, която живее наблизо сигнализира пред Столица.bg за проблема. "Вече сме се отчаяли.Тази кола се намира в кв. Света Троица срещу ТЦ”Глобус”.Вече незнам колко години е там. Имаме множество сигнали за извозването, но никой не предприема нищо. Молим ви за съдействие, защото никой не реагира на сигналите ни", написа до Столица.bg жена, която живие в квартала. От стикера се вижда, че той е поставен на 24 февруари т. г. и отдавна е изтекъл доброволния срок на собственика за премахване,  както и тримесечният на районната администрация за принудителното извозване за вторични суровини. Някой от районните инспектори в "Илинден" е пропуснал да си довърши работата.

comment 0
visibility 3677
type-photo.svg
Вандали омазаха с нечистотии детска площадка в "Света Троица"

Вандали омазаха с нечистотии детска площадка в "Света Троица" (СНИМКИ)

Детската площадка, която се намира между блоковете 315 и 316 в "Света Троица", днес е осъмнала омазана с нечистотии. Гадостите са полепнали по седалките на люлките на площадката и върху част от уредите за игра. Направени са опити да се повреди и настилката, пробвано е да се чупят и пейки.  За грозната проява съобщи в социалната мрежа кметът на "Илинден" Иван Божилов. Той помоли родителите да не водят децата си там, докато от администрацията не оправят проблема. За момента ленти са оградили мястото за игра.   

comment 0
visibility 4007
Добротворци: До шадравана пред бл. 19 в Захарна фабрика вече има и цветно в

Добротворци: До шадравана пред бл. 19 в Захарна фабрика вече има и цветно влакче (СНИМКИ)

В Захарна фабрика се случват хубави и красиви неща, но особено привлекателно е вече зелената площ пред бл. 19 в квартала. Заслугата е на младо семейство с две деца, а двигателят е майката Тамара и с неизменната помощ на съпруга си. Както Столица.bg писа само за два дни те направиха кокетен шадраван с рибки до беседката в градинката, след като идета им получи одобрението на живеещите в бл. 19. Облагороденото пространство вече има и цветно влакче с красиви градински растения. През всички дни на майсторене най-активни са малките им наследници, които неизменно са до мама и тате и помагат с лопатите. А и какво по-добро от личния пример! Семейство с 2 деца сътвори приказно езерце с фонтан и рибки в Захарна фабрика (СНИМКИ) Притесненията и очакванията да има поразии и щети останаха неоправдани. Още в началото имаше предупредителна табела да се пази чиста градинката. Три седмици след като бе напълнен шадраванът всичко е опазено и продължава да е красиво и чисто. Единствено улично куче бе стъпкало цвете, но това е поправимо, съобщи тамара пред Столица.bg. За новата придобивка - влакчето с цветя, Тамара е направила подготовка на село. Там сама е нарязала дърветата, от които измайстори детската композиция, а в градинката пред блока съпругът й ги сглобил.   

comment 0
visibility 5998
2-годишно, без родителски надзор, изскочи пред автомобил в Западна фабрика

2-годишно, без родителски надзор, изскочи пред автомобил в Западна фабрика (ВИДЕО)

Двегодишно дете, оставено без родителски наздор, изскочило на пътното платно, пред лека кола в столичиня квартал Захарна фабрика. За щастие шофьорът е набил спирачки и още по-голям късмет е, че е бил опитен и това не му се случва за първи път. Малкото момче е от социално заведение в Захарна фабрика,  където живее с родителите си. те обаче едва ли ги интересува къде е рожбата им и какво прави сега. Случаят е от петък, ранния слеобяд. Колата е шофирана от Б. М., която има над 20 години опит зад волана  и то всекидневен. За три месеца това редовно се случва и на пътя изскачат деца, между две и четиригодишни, оставени без родителски контрол", разказа пред Столица.bg жената. Тя сподели, че когато се прибира към вкъщи винаги кара с 20 км/ч и изклучително внимателна, за да не стане инцидент. Редовно родителите си оставят децата сами да се гледат или малко по-големите им братя и сестри. В петък това двегодишно дете бе оставено на грижата на 10-годишното си братче, което бе на спортното игрище и изобщо не е забелязало как малчуганът е излязъл на пътя, допълни Б. М., която изживя ужаса пред колата й да излезе дете. Проблемът е сериозен и от дълго време, но обитателите на социалното заведения отричат, че си оставят децата на произвола. Именно затова жената, окято за пореден път е била стресирана е направила видео на детето.  

comment 0
visibility 3922
Стикираха 36 излезли от употреба коли в "Илинден"

Стикираха 36 излезли от употреба коли в "Илинден"

От Столичен инспекторат съобщиха, че 36 излезли от употреба коли в "Илинден" са били стикирани. Експертна комисия постави стикер- предписание за доброволно премахване от общински терени  в район "Илинден“.  Старите автомобили са установени на ул. "Мияци", ул. "Иван Хаджиенев", ул. "Богданци" , ул. "Секула детенце", ул. "Столетов" и междублоковите пространства ж.к Захарна фабрика и ж.к. Гевгелийски. Собствениците им трябва да предприемат действия в рамките н тримесечен срок да ги преместят доброволно, след това ако това не е сторено те ще бъдат премахнати принудително на площадка за разкомплектоване.

comment 0
visibility 5957
Роми от „Захарна фабрика“ отказват общински жилища

Роми от „Захарна фабрика“ отказват общински жилища

Роми от квартал "Захарна фабрика", живеещи в Центъра за временно настаняване, отказват общинско жилище. Общината започва ремонт на сградата, която обитателите отказват да напуснат, съобщи „Нова телевизия". Планираният ремонт предизвика недоволство от страна на настанените там, тъй като трябва да бъдат изведени. В Центъра живеят около 35 семейства, повечето от тях вече 2 години. Не искат да напускат сградата, която се е превърнала в техен дом и отказват да бъдат настанени в общински жилища. Жители на квартала пък протестират срещу ромите, които отдавна са превърнали временния център в постоянен дом. „ Не спазват никакви правила. Те са нападнали охраната, жена от столична община, директорка на дома. Де факто са нападнали хората, които им помагат. Непрестанно се слуша силна музика, децата им вилнеят без надзор”, споделя живуща в квартала. Ромите не спазват и противоепидемичните правила и нарушават карантината, жалват се още столичани. „Започва ремонт на цялата сграда. Искам да благодаря на госпожа Фандъкова, че спази обещанието си и премести Кризисния център. Тези хора ги разделям на два вида – такива, които не спазват закона, и такива, които го спазват. Голяма част от хората тук са живеели в абсолютно незаконни постройки, някои от тях са настанени в постоянно жилище, на други намерихме работа”, сподели кметът на община "Илинден" Иван Божинов.

comment 0
visibility 12899
Глобиха 6 стопани на кучета в парк "Света Троица"

Глобиха 6 стопани на кучета в парк "Света Троица"

За разхождане на домашните кучета без повод днес са глобени 6 човека в парк "Света Троица", район "Илинден". На единия е направен акт за повторно нарушение, а на останалите са наложени глоби с фиш. Общо проверените от Столичен инспекторат и Общинска полиция стопани в парка са 15 човека.  При подобни акции се следи дали кучетата имат необходимите документи,  поставен микрочип, дали се разхождат на повод и дали стопаните  почистват след животното.   Санкциите са наложени  съгласно Закона за ветеринарномедицинската дейност. Други нарушения по време на проверката в  този парк не са установени.

comment 0
visibility 3921
Чешмата в парк "Света Троица" е възстановена след поредното чупене

Чешмата в парк "Света Троица" е възстановена след поредното чупене

Обществената чешма в  парк "Света Троица" отново е възстановена и работи. Ремонтът се прави след поредното посегателство върху чешмата. За това съобщи в социалната мрежа кметът на "Илинден" Иван Божилов.  Два пъти чупят пейки в "Дианабад", от района ги възстановяват   За жалост това не е първият, няма и да е последният случай на вандалски прояви върху публични неща. В много райони има счупени пейки след ремонт, счупени детски площадки, счупени обществени чешми. 

comment 0
visibility 7629
Семейство с 2 деца сътвори приказно езерце с фонтан и рибки в Захарна фабри

Семейство с 2 деца сътвори приказно езерце с фонтан и рибки в Захарна фабрика (СНИМКИ)

Едно малко приказно местенце при блок 19 в столичния квартал Захарна фабрика радва живеещите в кв. Захарна фабрика. Мини езеро до беседката, пейка и кашпи сред зеленинана и много палавници са привлекателно място за хората от квартала. Тази красота е от няколко дни и е дело на семейство с две деца. Главният творец е Тамара, майка на две дечица, получила пълна подкрепа и от съпруга си. Двамата се захващат и със собствените ръце и усилия правят езерцето. "Моля ви от сърце, не рушете, не крадете, не пикайте, не хранете рибките, не замърсявате. Правим го всички да му се радваме", призова Тамара в социалната мрежа. От вчера в кокетния шадраван има и фонтан и декоративни рибщи. "Живея в този блок от повече от 10 години. Попитах съседите съгласни ли са и те отговориха "да". Езерцето реших да го направя аз с мъжа ми и двете ми деца", разказа пред Столица.bg Тамара. Голямото дете на семейството е на 3 годинки, а малкото е година и половина. Преди дни Тамара и съпругът й отиват и купуват всичко необходимо. "Заедно с децата за 3 часа го направихме", обясни майката. Освен отглеждането на децата тя се е заела и коси тревата пред бл. 19 в Захарна фабрика и се грижи да е чисто. "Все пак там играят нашите деца", казва Тамара. Тя не хули никого, не иска нищо от никого, а енергията си е насочила да сътвори нещо красиво за окото и полезно за децата.          

Район Илинден

Територия на район Илинден

Територия на район Илинден

Столичният район Илинден е самостоятелна административна единица от 1988 г. Той е разположен на площ от 3 310 дка с население 36 474 души. В пределите на район Илинден влизат някои от най-старите комплекси в столицата, а именно „Илинден", „Света Троица", „Гевгелийски" и „Захарна фабрика". Столичните паркове „Западен парк" и „Света Троица" също са в границите на район Илинден. Район Илинден се намира недалеч от централната част на столицата.

Името си район Илинден е получил в чест на българите, дали живота си в Илинденско-Преображенското въстание от 1903 г. Първите заселници в покрайнините на столицата в сегашния район Илинден след Първата световна война са наследници на героични македонски родове.

Транспорт в район Илинден

Транспорт в район Илинден

На разположение на жителите на район Илинден са всички водове градски транспорт. Столичаните, живеещи ан територията на район Илинден могат да разчитат както на метрото, така и на останалите водове транспорт. Район Илинден се обслужва от трамваи № 3, 11, 8, 19, 22, автобуси № 11, 45, 77, 82, 83, 108, 309, 310, тролеи № 6 и 7 и маршрутни линии №: 3, 10, 25 и 47. Район Илинден е отлично пбслужен откъм възможност за придвижване до всички части на столицата.

Здравеопазване в район Илинден

Здравеопазване в район Илинден

За здравето на жителите на район Илинден се грижат реномирани лечебни заведения. На територията на район Илинден е разположена Национална кардиологична болница. Лечебното заведение е водещо в областта на диагностиката и лечението на съдово заболявания. Най-добра в страната е в лечението на периферните съдови заболявания. В болницата в район Илинден се намира най-голямата кардиологична клиника в България, както и единствената по рода си детска кардиология и детска кардиохирургия. В болницата е гарантиран спешния денонощен прием на деца и възрастни.

В район Илинден се намира и емблематичната Клиника по сърдечно-съдовата хирургия „Св. Екатерина“ към Медицинска академия. Създадена е през 1977 г. През 1984 г. клиниката в район Илинден поема проф. д-р Александър Чирков. Той успява да модернизира максимално клиниката и през 1986 г се извършва първата сърдечна трансплантация на Балканите. Днес клиниката е водеща нв само в страната, но и в Европа.

На разположение на жителите на район Илинден е ДКЦ 6 и стоматология.

Културни обекти в район Иинден

Културни обекти в район Иинден

В район Илинден функционират 4 читалища.

Читалище „Г.С. Раковски – 1925” в район Илинден е основано през 1925 г. от няколко родолюбци, живеещи в квартал “Захарна фабрика”. То е издигнато от доброволния труд и дарения на съкварталци. Дейностите в читалището се посещават от поне 300 жители на район Илинден. Това са:

 • Китара;
 • Ударни инструменти;
 • Пиано;
 • Народни танци;
 • Изобразително изкуство /рисуване/;
 • Джаз и поп пеене;
 • Класически балет;
 • Спортни танци;
 • Младежка театрална школа.
 • Източни бойни изкуства;
 • Йога;
 • Каланетика /зумба/;
 • Астрономия.

Библиотеката на читалището разполага с електронен каталог.

В пределите на район Илинден действа и Народно читалище "Гоце Делчев - 1927". То е построено с доброволните усилия на родолюбиви нашенци от Солун, Гевгели и Велес. Библиотеката в район Илинден се е обогатявала от средствата, набавяни от организираните вечеринки в читалищния салон. В читалището в район Илинден функционират Клуб „Болярка” - за народни танци за деца и възрастни, Клуб „Македония”, занимаващ се с миналото на квартала, събира исторически данни и разкази за бежанството и живота в България на македонската диаспора, Литературен салон, представящ автори и литературни произведения; Майсторски клас на Милица Божинова, певица от популярната група „Тоника”, Студио „Поп музика” - със Соня Тодорова и Александър Александров – Алекс, Школа по пиано за деца; Школа по английски език за деца.

Доста по-ново читалище в район Илинден е „Епископ Йосип Щросмайер - 2009”. То няма своя собствена сграда, но това не пречи да развива богата културна и просветна дейност.

Народно читалище "Роден край - 1931", разположено в район Илинден, е основано от бежанци от Егейска Македония. Библиотеката стартира с дарени книги.

Днес дейността на читалището в район Илинден е насочена главно към запазване и популяризиране на народните обичаи и традиции. Тук функционират школи по изобразително изкуство и керамика, по пиано и синтезатор, детско студио по анимация, детски модерен балет „Меги денс”, курсове за подготовка на кандидати за училищата по изкуствата, английски език, йога, клуб по народни танци „Беломорие”. Библиотеката в район Илинден разполага с 22 000 тома.

Образование в район Илинден

На територията на район Илинден се намира 33. Езикова гимназия „Света София”. Тя е сред елитните учебни заведения в столицата. В гимназията се преподават като първи чужд език - английски и френски и втори чужд език - испански, немски, руски.

Друго училище, което заслужава уважение в район Илинден, е СУ „Марин Дринов”. То отваря врати през 1928 г. Материалната база на училището в район Илинден е модерна. Разполага с два компютърни кабинета, специални ателиета по изобразително изкуство, ученически стол и бюфет. Зъболекаркси и лекарски кабинет, библиотека и два спортни салона. След 7 и 8 клас учениците кандидатстват за профилираните паралелки „Реклама. Графичен и пространствен дизейн с интензивно изучаване на английски език”, „Реклама. Графичен и моден дизайн”.

В район Илинден се намира и 113. Средно училище „Сава Филаретов”. На разположение на учениците са модерно обзаведени кабинети по всички предмети, три супер модерни компютърни зали, библиотека, два физкултурни салона.

Спорт в район Илинден

Спорт в район Илинден

В район Илинден функционира Спортен клуб VIA TENNIS STAR. Той осигурява квалифирана подготовка в сферата на тениса. Желаещите могат да практикуват спорта за учдоволствие и разтоварване.

Друг популярен спортен клуб, който функционира на територията на район Илинден, е Спортен клуб по самбо и джудо „Илинден – София“. Той е водещ в сферата на тези спортове. Той разполага с голяма зала за тренировки, съблекални и санитарни помещения. Клубът осигурява отлични услови за тренировки на 120 деца.

Забележителности в район Илинден

Забележителности в район Илинден

Архитектурна забалежителност в район Илинден е сградата на Захарна фабрика. Тя е издигната през 1898 г. Със сътроежа се заема белгийската компания Солвей. Тогава тя е най-голямата фабрика в България. В сезона на захарното цвекло във фабриката били наемани 1200 души. За година на пазара фабриката изкарвала 7 000 тона рафинирана захар. Днес сградата в район Илинден е оставена на милостта на времето и на грабителите.

В район Илинден се намира и Паметникът на загиналите Илинденско-Преображенското въстание. Той е открит през 2003 г и представлява камък с черна каменна плоча. Паметникът е посветен на 100 годишнината от избухването на въстанието.

Територия на район Илинден

Транспорт в район Илинден

Здравеопазване в район Илинден

Културни обекти в район Иинден

Образование в район Илинден

Спорт в район Илинден

Забележителности в район Илинден

Прочетете още