Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
  • Да, ще избере (17%, 19 Гласове)
  • Няма да избере (27%, 30 Гласове)
  • Да, на ротационен принцип (12%, 13 Гласове)
  • Ще има нови избори (32%, 36 Гласове)
  • Ще почакаме до пролетта (12%, 13 Гласове)
Общо гласували: 111 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 934
Граждани пуснаха подписка за детска площадка, кметът на Искър се отзова

Граждани пуснаха подписка за детска площадка, кметът на Искър се отзова

Жители на блоковете 9 и 10 в столичния ж.к. „Дружба 1“ се срещнаха с кмета на район „Искър“ Ивайло Цеков, за да обсъдят с него възможността за облагородяване на междублоковото пространство. Срещата беше инициирана от районния кмет във връзка с постъпила в администрацията подписка от живущите с искане за обновяване на настилката и реновиране на детска площадка в пространството между двата жилищни блока. Ивайло Цеков обясни на жителите, че по утвърдената регулация и съгласно приетия от Столичния общински съвет Подробен устройствен план, теренът е отреден за изграждане на паркинг, а не за детска площадка. Обсъдена беше възможността на пространството да се съвмести изграждането на нова детска площадка, а по протежението на улицата –  между двата блока – да се обособят и паркоместа. Жителите единодушно одобриха този вариант. Кметът на „Искър“ пое ангажимент при постъпване на подобно искане от етажните собствености на блоковете, да инициира промяна в регулацията на терена, за да може районната администрация да възложи проектиране и изграждане на детска площадка и паркинг зона на мястото.    

comment 0
visibility 822
Училищата и детските градини в Искър получиха комплекти за игра на шах

Училищата и детските градини в Искър получиха комплекти за игра на шах

Всички детски градини и училища на територията на столичния район „Искър“ получиха комплекти за игра на шах. Подаръците са осигурени от Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни по идея на районния кмет Ивайло Цеков. Инициативата е по повод Международния ден на шаха „Шахматът е състезание на умовете! Смята се, че играта на шах повишава креативността и нивото на интелигентност, развива стратегическото мислене и логика и подобрява концентрацията. Това прави играта много подходяща за деца. Самият аз играя шах от дете“, коментира Ивайло Цеков. Районният кмет неведнъж е сядал на черно-бялата дъска с деца от района, за да ги мотивира да развиват уменията си в тази посока.

comment 0
visibility 911
Кметът на Искър се поклони пред паметта на кап. Димитър Списаревски

Кметът на Искър се поклони пред паметта на кап. Димитър Списаревски

Кметът на столичния район „Искър“ Ивайло Цеков и неговият екип почетоха 107-годишнината от рождението на легендарния летец изтребител кап. Димитър Списаревски. По традиция пред паметника в кв. „Дружба 1“ бяха поставени цветя. „Поднесохме цветя в знак на почит към един наш герой, който през Втората световна война с личната си саможертва е успял да торпелира един бомбардировач, придвижващ се към София. Почитта към Списаревски и това, че той не трябва да бъде забравян, е нещо, което аз като кмет и колегите от районната администрация се опитваме да поддържаме“, заяви Ивайло Цеков.   През 2016 г. районната администрация облагороди пространството около монумента. „Това нещо изисква поддръжка. Опитваме се да го правим. Благодаря на хората, че мястото се пази и паметникът не се обругава, за да може да стои за поколенията и всеки да му се поклони“, каза още Ивайло Цеков. На 20 декември 1943 година 60 „летящи крепости” „Либърейтър” Б-24 с охрана от 50 изтребителя „Лайтнинг” се насочват към София, пише bulgarianhistory.org Българските изтребители са многократно по-малобройни. Отбранявайки небето над столицата, в първия си и последен боен полет, Списаревски сваля една и се врязва със самолета си в друга „летяща крепост”, като сваля и нея, но загива и самият той. Целта на Списаревски обаче е постигната – американските бомбардировачи не успяват да спуснат смъртоносния си товар върху столицата. Самолетът на самия Списаревски пада в околностите на София и само по сребърната верижка с кръстче разпознават овъгления труп на летеца.

Реклама
comment 0
visibility 821
Ремонтират тротоари и обособяват още паркоместа в Изгрев

Ремонтират тротоари и обособяват още паркоместа в Искър

Започна изграждането на джоб-паркинг с капацитет за 18 коли, както и нов тротоар между бл. 125 и парка до 108. СУ „Никола Беловеждов“, съобщават от администрацията на столичния район „Искър“. Обновяване на тротоарната настилка и облагородяване на съществуващата „кална точка“ се извършва и по протежението на ул. „5039“ до бл. 102 в ж.к. „Дружба – 1“. Там ще бъде обособен паркинг с 12 паркоместа. В края на миналата седмица стартираха дейностите и по реновирането на тротоара пред 13. ДГ „Калинка“. Финансирането на ремонтите дейности за този текущ ремонт е осигурено по програмата на Столична община за изграждане и реновиране на тротоари. Ремонти на тротоари се извършват и в кв. „Димитър Миленков“ - в участъка от разклона в посока ул. „5001“ и срещу №24-27а.

comment 0
visibility 1992
Деца и кмет обединиха усилия за по-чист парк „Дружба“

Деца и кмет обединиха усилия за по-чист парк „Дружба“ (СНИМКИ)

Деца от столичния район „Искър“, кметът Ивайло Цеков и заместникът му по образованието Анжелина Тотева обединиха усилия и направиха парк „Дружба“ по-чисто място, съобщават от районната администрация. Действията им бяха част от инициативата за безплатни занимания за най-малките през лятото „Весела ваканция“. „Заедно с децата се разходихме в парк „Дружба“ и видяхме, че макар служители от дирекция „Зелени системи“ на Столична община току-що да бяха почистили парковото пространство, самите ние – гражданите, не пазим чистотата. Открихме празни бутилки от напитки, кофички от сладолед, опаковки от пакетирани храни, фасове, обелки от слънчогледово семе в храсти, около дървета и пейки за отдих…“, посочва с разочарование кметът Цеков. Той благодари на „Булекопак“ (Bulecopack) за това, че вече осем години, съвместно с Дом на културата "Искър", организират „Веселата ваканция“ с акцент върху екологията и разделното събиране на отпадъци. „Днес с децата говорихме затова, че основно от нас зависи в колко чист град и квартал ще живеем и че рециклирането на отпадъци от опаковки е една от крачките, които можем да направим, за да бъде планетата по-чиста.“, казва още кметът Цеков.

comment 0
visibility 918
Пръскат срещу комари, кърлежи и бълхи в район Искър

Пръскат срещу комари, кърлежи и бълхи в район Искър

Обработка срещу комари ще бъде извършена на територията на район „Искър“ днес, съобщават от местната администрация. Третирането се прави в тъмната част на денонощието - след 21:00 ч., с генератори за ултра малообемно разпръскване. Въздушната обработка се извършва поетапно в „Дружба – 1“, ж.к. „Дружба-2“, кв. Абдовица, кв. Димитър Миленков и с. Бусманци. За използваните препаратите е издадено разрешение за предоставяне на пазара от Министерство на здравеопазването при спазване на изискванията на Закона за защита от вредното въздействие на химичните вещества и смеси.  Освен третиране срещу комари, през следващата седмица в район „Искър“ започва и обработката на тревни площи срещу кърлежи и бълхи. Планираното изпълнение по обработката пряко зависи от метеорологичните условия и се извършва при прогноза за минимум 48 часа без валежи.

comment 0
visibility 874
-

15 междублокови пространства в "Искър" ще се обновят по общинска програма

15 междублокови пространства и локални градини в район „Искър“ ще бъдат облагородени с растителност и паркова мебел по програмата на Столична община – „Зелена София“, съобщават от районната администрация. Общинската програма “Зелена София“ се реализира от 2011 г. по идея на кмета на София Йорданка Фандъкова. По нея могат да кандидатстват етажни собствености, читалища или неправителствени организации. Крайният срок за кандидатстване за тази година приключи през април. На одобрените проекти Столична община предоставя безвъзмездно посадъчен материал – фиданки, храсти и цветя; паркова мебел – пейки, беседки, кашпи, кошчета за отпадъци; инструменти за поддържане на засадената растителност и материали за ремонт - тротоарни плочки, бордюри. След получаването им, бенефициентите с доброволен труд облагородяват зелените пространства около блоковете и ги превръщат в зони за отдих и социално общуване. От създаването на програмата до момента с участието на гражданите и неправителствения сектор в район „Искър“ са обновени 267 междублокови пространства и локални градини.

comment 0
visibility 835
Добротворци: Ученици от столичния "Искър" подобриха с тон рекорда си за съб

Добротворци: Ученици от столичния "Искър" подобриха с тон рекорда си за събрани отпадъци (...

Над 5 тона отпадъци от хартиени опаковки събраха и предадоха училищата в район „Искър“ в ежегодната кампания на районната администрация и „Булекопак“ (Bulecopack) за разделно събиране на хартиени отпадъци „Хартиена надпревара“. С гордост се похвалиха от район Искър и поздравиха участниците в еко инициативата. Активността на учениците показва не само, че ги е грижа за околната среда, но и че това вече  тенденция, защото с тон е увеличено количеството на събраните отпадъци. Най-голямо количество хартиени отпадъци събраха учениците от 163. ОУ „Черноризец Храбър“ – 1513,1 кг. На второ място се нареди 108. СУ „Никола Беловеждов“ с 1437 кг, следвано от 69. СУ „Димитър Маринов“, чиито възпитаници събраха 1323,1 кг. Учениците от 68. СУ „Акад. Никола Беловеждов“ предадоха за рециклиране 585,3 кг., а 150. ОУ „Цар Симеон Първи“ - 275,7 кг. В петък лично кметът на район „Искър“ Ивайло Цеков връчи грамоти на представители на всяко едно от училищата, взело участие в инициативата. „Благодаря на всички ученици, които се включиха в тази „Хартиена надпревара“! Разделното събиране на отпадъци е един от пътищата към по-чиста околна среда, по-чист град и по-чист район. Когато ученици участват в подобни кампании, те от рано развиват ангажираност към екологията и „зелено мислене“, а по този начин приобщават и своите родители“, каза Ивайло Цеков. Призьорите - първите 3 училища, събрали най-много хартиени отпадъци от опаковки, получават  съоръжения и принадлежности за спорт, осигурени от партньора в инициативата „Булекопак“ . С първото място победителят 163. ОУ спечели маса за игра на тенис на маса, 69. СУ – мрежа за бадминтон на стойка, а 108. СУ – футболни, волейболни и баскетболни топки за игра. А от район Искър припомнят, че…С обработката на 5 тона хартиени отпадъци учениците на район „Искър“ спестиха 20KW/h електроенергия, общо 159 хил. литра питейна вода и спасиха 65 дървета. ?Това е огромен принос в екологията! Различните видове хартия и картон се рециклират отделно, макар че процесът е подобен. Стъпките при рециклиране са следните: - Хартията се събира от домакинства, домове, училища, офиси и др.- Сортира се по вид и се балира.- Хартията се обработва с голямо количество вода, докато напълно се просмуче и започне да се разпада.- Наквасената хартия се изстръсква чрез голямо сито, за да се изцеди излишната вода.- След това, останалото по-малко количество вода се изтисква, като напоената хартия минава през специални ролки и се изсушава.- Хартията се навива на макара и е готова за повторно използване и създаване на нови хартиени продукти.

comment 0
visibility 2093
Добротворци: Ламбрини и Захаринка изчистиха от треви тротоар в Дружба, иска

Добротворци: Ламбрини и Захаринка изчистиха от треви тротоар в Дружба, искат да е красиво ...

Доброто не е  на думи, то е на делаи то не зависи от кметовете, а от хората. И това го доказаха за пореден път две жени в столичния Дружба 1. Рано сутринта, по хлад, в събота Захаринка Владимирова и Ламбрини Тодорова изчистиха прилежащия тротоар до блок 10, в който живеят. Двете с ножове оскубаха тревата, израснала между фугите на плочките. И някак си незабележимо, докато си говорят наведени, плочка по плочка, около 15 метра тротоар светна и сякаш е чисто нов, видя Столица.bg. Усмихнати и удовлетворени двете седнаха за почивка и споделиха, че това го правят на всеки 2 - 3 месеца. "Тревата повдига плочките", убедителни бяха Ламбрини и Захаринка. А там често се спират на раздумка майки с колички. На тротоара има огромни кашпи, с които паркирането на коли беше стопирано. Двете се грижат и за здравеца и цветята в огромниге бетонни кашпи и редовно ги поливат и чистят от плевели. Добротворци: Княжевци се събират да обновяват емблематична покрита спирка в квартала Често посядат на хлад на ъгъла на блока и искат да им  е красиво и чисто наоколо. А мястото е стратегическо, защото отсреща се наслаждават на малчугани, прохождащи, палави и смеещи се на детската площадка с нацепен и неравен асфалт. И въпреки това децата са като малки маймунки по останалите от соца три железни катерушки. Двете жени са извикали багер и са изчистили коренищата на саморасляци на няколко квадрата зад блок 10. Там има дебела сянка от дърветата и те са подготвили мястото за цветна градинка. А корените, не пипани от 60 години са надигнали плочите на тротоара и редовно там се спъват и падат бягащи деца,  а за майките с колички и възрастни хора е трудно преминаването. Захаринка ще донесе от вилата си храстовидна растителност и искаме да заградим карето зад блока и да посадим различни цветя, разказва за плановете им Ламбрини. Не очакват помощ, никой не ги кара да работят и да чистят общински територии. Не се оплакват, не плюят по кмета и не подават жалби. Искат да е красиво и приятно на всички, и го правят! Иначе не бяха чували за проектите по общинската програма Красива София, но вече са готови следващата година да кандидатстват. А дотогава имат нужда от подкрепа, не финансова. "Към кого да се обърнем да оправят надигнатите от старите корени плочи на тротоара, за да не се спъват хората", питат двете дами - добротворци.

comment 0
visibility 868
Изложение на средното образование се проведе в Искър

Изложение на средното образование се проведе в Искър

За втора поредна година столичният район „Искър“ организира изложение на средното образование. Целта е да се популяризират специалностите и дисциплините, които местните училища предлагат, съобщават от районната администрация. Събитието се проведе днес до сградата на ОКИ-Дом на културата „Искър“. На мястото бяха разположени щандове на всички средни училища на територията на района – 68. СУ „Акад. Никола Обрешков“, 69. СУ „Димитър Маринов“, 108. СУ „Никола Беловеждов“, Професионалната гимназия по транспорт и Частната професионална гимназия по сценични изкуства „Акатамус“.  На изложението присъства и кметът на района Ивайло Цеков, по чиято инициатива се проведе събитието.

comment 0
visibility 1046
-

Столичният район Искър с награда за добра градска среда

Награда в категорията „По-добра градска среда“ бе присъдена на столичния район „Искър“ от Асоциация на българските градове и региони, похвалиха се от районната администрация. Призът бе връчен вчера на кмета на район „Искър“ Ивайло Цеков. Церемонията се проведе в рамките на конференцията „Стратегически хоризонти пред Зеления пакт и дигиталната трансформация в България“, организирана от АБГР и фондация Конрад Аденуаер. Наградата е от национално ниво и се връчва ежегодно в различни категории за осъществени общински планове с ясни и устойчиви резултати.

comment 0
visibility 4852
Обещано и изпълнено: Събориха опасна сграда до детска площадка в Дружба (СН

Обещано и изпълнено: Събориха опасна сграда до детска площадка в Дружба (СНИМКИ/ВИДЕО)

Опасна сграда, пълна с боклуци и пустееща от години, беше премахната тази сутрин на ул. „Тирана“ в столичния кв. „Дружба“, район „Искър“. Събарянето започна в 10:00 ч., като бяха предприети всички охранителни мерки за обезопасяване на терена и сигурността на гражданите. Точно в 15:00 ч. последният камион със строителни отпадъци потегли от мястото на някогашните съблекални. Постройката беше изоставена преди повече от 15 години. След това бивши наематели са трупали там различни отпадъци и ненужни вещи. През последните години сградата беше пред рухване и застрашаваше здравето и живота на стотици деца и живеещи в квартала. Обектът беше залепен до голяма спортна площадка и детски кът, а от другата страна се намира частна детска градина. Притесненията на хората от съседните блокове бяха, че ако пламнат натрупаните в изоставената сграда боклуци, огънят ще се овладее трудно, а рискът за съседните постройки е огромен.  В Дружба премахват мърлява и опасна сграда и будка (СНИМКИ) Припомняме, че през ноември 2022 г. Столица.bg първа писа за проблема и подаде сигнал до район „Искър“. Още тогава от администрацията направиха оглед и кметът Ивайло Цеков обеща да предприеме всички законови действия по премахване на опасната сграда. Днес обещанието му е факт.

comment 0
visibility 4977
Столичният Дружба 1: Свежест и зеленина край езерото, от "Пеперуда" - музик

Столичният Дружба 1: Свежест и зеленина край езерото, от "Пеперуда" - музика и детски смях...

Музика и детска глъчка огласят квартала и пазара в Дружба 1 в понеделник сутринта. И тишината, и спокойствието ги нарушават приятна музика, детски смях и пъстроцветни парашути. Малчуганите от детската градина "Пеперуда" танцуват в три кръга, хванали с ръчички шарените парашути. Вдигат нагоре и свалят надолу разноцветните кръгове плат, подскачат, танцуват, бягат, клякат, въртят се и сякаш в двора на градината има море с цветовете на дъгата. "Това е занимание по музика", каза пред Столица.bg директорът на градината. А в другия край на двора най-малките играят на криеница, лудеят по люлките и се забавляват. И всяка седмица по няколко пъти децата "Пеперуда" изнасят концерт в китния двор на детската градина. А живителната шумотевица стига до Искърско шосе. Градината бе от последните в София соцсгради с азбестови стени. Беше изкорубена до основи, усилиха конструкцията и я разшириха с още групи и физкултурен салон. А в огромния двор има площадка за игра за всяка група. Спокойно и пролетно се диша е в понеделник сутринта в парка край езерото. Зеленината сякаш те превзема и искаш, не искаш тръгваш покрай хълмовете с параклиси. Чуват се в далечината водните пръски на фонтана, а по алеята,тук,  там срещаш доволно разхождащо се куче със стопанин или майка с детска количка. Покрай езерото вятърът донася аромата на прясно препечени банички от съседното пазарче. Алеите са излъскани, няма дори фасове, поляните окосени. Мериш с поглед езерото и се наслаждаваш на последния майски понеделник. След насладата от пролетната зеленина на тротоара пред Културния дом ме застопоряват деца. Русокосо момиченце е с китара на гърба, а до нея момченце. Брат и сестра са - Калоян и Сияна. И преди да попитам за имената, момченцето изстреля: Аз съм Калоян, а това е сестра ми Сияна, китарата е моя връщам се от урок. Сияна е на 4 години, аз на 6 и половина. Дори майка им не успя да реагира и самосе усмихна одобрително. "От много време свиря на китара", заяви гордо Калоян. Оказа се, че многото време е 2 години. Когато е бил на 4 пожелал да свири на китара. Никой в семейството ни не е музикант, уточнява гордата майка. А тогава учителят му Огнян Веселинов е направил изключения и е взел 4-годишният малчуган на уроци. Детски, радости викове се чуваха от съседната на Културния дом детска площадка. Там е многолюдно, въпреки че е понеделник сутринта. А Дружба 1 си остава от малкото столични квартали със спасени зелени междублокови пространства, китна зеленина и паркове. След гъмжилото в събота и неделя, в понеделник край езерото можеш да чуеш тишината и да мечтаеш. Александра Никова

comment 0
visibility 1622
Старото корабче за завърна реставрирано „у дома“ в район Изгрев

Старото корабче се завърна реставрирано „у дома“ в район Изгрев

Старата катерушка – корабче, която беше вдигната за реставрация, се завърна „у дома“ обновена и безопасна, съобщава кметът на столичния район „Изгрев“ д-р Делян Георгиев. Съоръжението е монтирано на първоначалното му място – до бл.306. Корабчето взе участие в експозиция на открито в парка до музей “Земята и хората”. „Интересът към ретро съоръженията за игра от преди повече от петдесет години става все по-голям. Районната администрация на “Изгрев” предостави на български творци няколко стари катерушки, които след реставрация към момента успешно участват в нашия павилион на биеналето във Венеция. След приключване на културното събитие в Италия, кълбото и ракетата ще бъдат върнати на местата си в ж.к. ”Дианабад”, посочва кметът Георгиев. По думите му, въпреки че не отговарят на изискванията на съвременните наредби, старите детски съоръжения имат своя чар и се пазят в спомените на много столичани. Затова районната администрация няма да предприема действия по премахването им от междублоковите пространства. “Изгрев” има история, която живее във всеки от нас“, казва още районният кмет.  

comment 0
visibility 2463
Артисти ще забавляват малки и големи в столичния парк Дружба

Артисти ще забавляват малки и големи в столичния парк Дружба

Весел празник в парк „Дружба“ ще зарадва малки и големи жители на столичния район „Искър“. Събитието ще се проведе на 1 юни и е по повод Международния ден на детето, съобщават от районната администрация. Около детските площадки артистите от пътуващ театър „Скрин“ ще забавляват малчуганите. От 11:00 ч. до 11:40 ч. те са подготвили Клоунада, от 11:20 до 12:00 ч – Пантомима. В 11:30 стартира програмата на акробатите, която ще продължи до 12:10, а в 12 ч започват циркови куклени номера, които ще продължат до 12:40 ч. В 17:30 ч. всички могат да се насладят на семейното представление „Голямото жабешко пътешествие“, което артистите от пътуващ театър „Скрин“  ще изиграят на сцената на Концертната зала в Дом на културата "Искър".

Район Искър

Територия и население на район Искър

Територия и население на район Искър

Район Искър е разположен в югоизточната част на София и заема площ от 25.6 кв. км. В пределите на район Искър влизат жилищен комплекс „Дружба“ с подрайоните „Дружба 1“, „Дружба 2“ и „Цариградски комплекс“, квартали „Димитър Миленков“ и Абдовица, село Бусманци, промишлената зона „Гара Искър“. Район Искър носи името на реката, която протича през него – река Искър.

Район Искът е с население около 64 000 души.

>История на район Искър

История на район Искър

През 1947 г. покрай гарата започват да се строят блокове за работниците от предприятията. Така се застроява бъдещия район Искър. Малко по малко се оформя жилищния комплекс „Дружба“. През 1983 г. вече е факт обособения район Искър.

>Транспорт в район Искър

Транспорт в район Искър

Район Искър и, по-конкретно, квартал „Дружба“, който е основната му част, е добре обслужен откъм градски транспорт. Жителите на район Искър имат възможността да използват метрото като удобен начин за придвижване. В район Искър се намират метростанции „Дружба“ и „Искърско шосе“. Метрото е удобна връзка на квартал „Дружба“ с други столични райони, центъра на града и летище София.

В район Искър е разположена и гара Искър. На нея спират всички влакове, които пътуват към Пловдив, Бургас, Варна и Централна гара София.

В район Искър пътуват автобусни линии № 84, 88, 204, 384, 404, 604. Трамвайните линии, обслужващи район Искър са 20 и 23. Тролеите, пътуващи в район Искър са 4 и 11.

>Образование в район Искър

Образование в район Искър

За нуждите на жителите на район Искър функционират 9 детски градини.

4 ОУ „Проф. Джон Атанасов“ в район Искър отваря врати през 1975 г. През годините училището е имало паралелки с преподаване на руски език, банково дело, английски език и др. Днес има паралелки с ранно чуждоезиково обучение по английски и испански, компютърно обучение. Допълнителни часове по интереси има по карате, баскетбол, шах, музика, танци – модерен балет, народни танци, латинотанци.

65 ОУ „Кирил и Методий“ в район Искър е открито през 1878 г. От 2011 училището има нова сграда.

В район Искър се намира 68 средно училище „Академик Никола Обрешков“. То е основано през 1986 г. В училището се изучава засилено математика, биология и химия, изобразително изкуство. Училището има 2 физкултурни салона, огромна библиотека, стол, спортни площадки, керамично ателие.

69 средно училище „Димитър Маринов“ в район Искър. Училището разполага с два физкултурни салона, бюфет, три компютърни кабинета. Извънкласните форми, които могат да избират учениците са футбол, карате, народни танци, вокална група, обучение за оказване на първа помощ.

В район Искър се намира 108 СУ „Никола Беловеждов“. В него учениците могат да се обучават в специализирани паралелки със засилено обучение по чужд език, профил „Предприемачество и бизнес“, профил „Стопански мениджмънт“ както и в непрофилирани паралелки. В училището в район Искър се набляга на специалността предприемачество и бизнес. То е основано през 1972 г.

На територията на район Искър се намира Професионална гимназия по транспорт. В него се подготвят професионални кадри за автотранспорта – механици и водачи на превозни средства. Училището в район Искър е основано през 1949 г.

В район Искър е разположен и Частен Професионален Колеж „Света Ариадна“. Той отваря врати през 1992 г. Учениците получават специализация в направленията дизайн, бизнес-администрация и мениджмънт. Днес броя на специалностите е увеличен и освен първите две специалности тук се изучават предприемачество и мениджмънт, бизнес администрация, оперативно счетоводство, маркетинг и реклама, туризъм – хотелиерство, туризъм – екскурзоводска дейност, барман, готвач, компютърни мрежи, програмиране и web дизайн, електронна търговия и др.

 Частен Професионален Колеж по транспорт в район Искър е основан през 2002 г. Целта е да се подготвят квалифицирани кадри за Гражданската и Държавната авиация. През 2006 получава лиценз като Авиационен Учебен Център.

>Култура в район Искър

Култура в район Искър

В район Искър не липсват добри културни центрове.

Културен дом „Искър“ в район Искър на практика е първият културен дом в София. Сградата на Културния дом в район Искър е построена през 1953 г. Изтъкнати творци са се изявявали в Културния дом в район Искър. В дома се развиват разнообразни културни дейности като Софийски духов оркестър, Фолклорен ансамбъл "Искри", Вокална група "Трендафил", РТО "Екстрийм шоу", Балетно студио "Модерато", Балетна школа "2 Dance", Школа "Слънчице", Курс по арттерапия, Детска вокална група "Искър", Пиано, пеене и солфеж, Школа по китара, Карате-клуб "Фунакоши", Aтелие "Пъстри мечти", Логопедичен кабинет, Танцов клуб "ХороТропанка", Спортни Таланти, Танцспорт клуб "ЛОТОС", Актьорска студия "Арте", Танцова школа "Вай, дудуле".

>Забележителности в район Искър

Забележителности в район Искър

Около Голямото езеро в район Искър има обособен парк. Езерото се разделя на две от пешеходен мост. Обособяването на т. нар. Дружбенско езеро е станало през 70-те години на миналия век благодарение на подпочвените води, които се появили, когато били извличани строителни материали за жилищния комплекс. С годините теренът около образувалото се в район Искър езеро бива облагороден. Около езерото се появява парк. Културният дом на район Искър се намира до моста. Край езерото има обособен и пристан, от който всяка година хвърлят кръста за Йордановден.

Друга забележителност в район Искър е дворецът „Врана“. Това е царския дворец. В него царското семейство е живяло през по-голямата част от времето. Преди Освобождението там е бил чифликът на управителя на София – Осман паша. След това, през 1879 г. съратникът на Апостола, хаджи Боне Петров, го наема, а после и купува за 500 лири. Имотът в бъдещия район Искър става царски след като Боне изпада във финансово затруднение и БНБ обявява чифлика на търг. Откупува го аптекаря на Фердинанд I за 56 000 златни лева. Царското имение получава името Врана от самия Фердинанд. Запален по орнитологията, той решил, че чифликът ще носи името на птицата, която първа кацне на неговия покрив. Така имотът в район Искър става Врана.

Царският имот е парк 950 декара, 1000 декара стопанство, както и две сгради, които са свързани с топла връзка и представляват дворцов комплекс. След като Фердинанд абдикира , собственик на двореца става Борис III.

Or 2013 г. всеки уикенд дворецът и паркът в район Искър са отворени за граждани от 10 до 16 ч. Групите се придружават от екскурзовод.

Паркът притежава разнообразни растителни видове – 821 вида от 118 семейства и 435 рода. Това го доказва високата му стойност. Изграждането му започва през 1900 г. Много от видовете растения били доставяни от различни континенти.

Територия и население на район Искър

История на район Искър

Транспорт в район Искър

Образование в район Искър

Култура в район Искър

Забележителности в район Искър

Прочетете още