Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Да се ограничили използването на фойерверки в София?
  • - Твърдо ДА (42%, 478 Гласове)
  • - Твърдо НЕ (20%, 231 Гласове)
  • - Да, защото е проблем за децата с аутизъм, домашните любимци и замърсява въздуха (21%, 241 Гласове)
  • - Не, защото е красиво и тържествено (16%, 182 Гласове)
  • - Не мога да преценя (1%, 14 Гласове)
Общо гласували: 1146 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 2279
В "Искър" стартират "Зелени предизвикателства"

В "Искър" стартират "Зелени предизвикателства"

От „Искър“ подкрепят инициативата "Зелени предизвикателства" в района. Всъщност това е едно прието страхотно предизвикателство на три екологични организации от района - Сдружение “Дружба – София”, Инициативен комитет „Дружба-2“ и Фейсбук група "Да запазим "Дружба-2" зелена.  Кметът на района Ивайло Цеков и от администрацията ще се включат в старта на инициативата на 30 май, неделя. Тогава ще участват в засаждането на нови дървета в парка до сградата на районната администрация заедно с неправителствените организации.  

comment 0
visibility 2018
Отложиха миенето в Дружба 2, паркирани коли пречат на дейността (СНИМКИ)

Отложиха миенето в Дружба 2, паркирани коли пречат на дейността (СНИМКИ)

Механизираното миене в столичния квартал „Дружба“2 в трети микрорайон е отложено, съобщиха от Столичен инспекторат.  Причината е невъзможността за качествено миене на предвидените улици по график за район "Искър", поради паркираните коли. Независимо от писмените уведомления на входовете на кооперациите към живущите в района, столичани не са преместили автомобилите си. Инспекторите разяснявали лично на столичани да окажат съдействие като преместят паркираните си  автомобили, докато трае миенето на тяхната улица. Преди да започне работата на фирмата, беше констатирано, че колите не са преместени, което наложи отлагането на дейността.

comment 0
visibility 2011
Над 200 рисунки за конкурса в "Искър" за корица на любима книга

Над 200 рисунки за конкурса в "Искър" за корица на любима книга

Над 200 деца от район "Искър" са изпратили своите рисунки за конкурса  „Прояви въображение и създай корица на любима книга“. Проявата е организирана от Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетни и непълнолетни. От администрацията на района споделят във Фейсбук, че са се зарадвали много на нестандартните и цветни предложения на малчуганите.  Заради силното участие са раздадени и допълнителни награди. Конкурсът бе за децата от 1 до 4 клас от училищата в "Искър".  "Благодарим както на децата, така и на учителите, родителите, бабите и дядовците, които пазят и предават любовта към книгата и заедно участват в нашите инициативи", пишат от администрацията на района в социалната мрежа.  

Реклама
comment 0
visibility 2217
В столичния Дружба 1 косят междублокови пространства

В столичния Дружба 1 косят междублокови пространства

Паркове, градини и междублокови пронстранства в кв. Дружба 1, район Искър-Столична община, вече са окосени. От рано сутринта общинските косачи бръмчат в градинките между блок 9, 10, 11 и 14 в квартала. За броени минути тревата е "подстиргана". По график днес  продължават и в Дружба 1 от другата страна на бул. "Христофор Колумб". Междублоковите пространства са ангажимент на  район "Искър". Градинките са обработени  и срещу кърлежи. Препълнени от малчугани и родители вече са парк "Дружба" около езерото и парка между кметството и II РУ на МВР. Поддържаните от "Зелени системи" пространства също са почистени и окосени.

comment 0
visibility 2900
Опасната ограда край езерото в Дружба е на частен терен

Опасната ограда край езерото в парк Дружба е на частен терен

Метална ограда в парка на езерото в Дружба 1 е сериозно наклонена и има опасност да падне. Тя отделя една от централните алеи на зеленото пространство и скат към езерото. От няколко месеца оградата е в аварийно състояние и може всеки момент да падне. Проверка на Столица.bg установи, че оградата се намира в два частни имота в парка и затова от районната администрация нямат право на каквито и да било ремонтни дейности. В момента продължават разговорите със собствениците на терените за изкупуване или отчуждаване. След окончателно договаряне със собствениците от район Искър имат готовност за внасяне на доклад в СОС за започване на порцедура по изкупуване или отчуждаване. А след това и скоростно започване на ремонт на опасната ограда. За сигурност на гражданите от общината са се опитали да я обезопасят, като са поставили върху металната ограда червена мрежа, която да пердупреждава да не се допират деца и възрастни. Всъщност проблемът е в основата на парапета, тъй като е изронен асфалтът и забитите, носещи, метални елементи всеки момент ще изкочат и оградата ще падне. Другият проблем е, че при падане на заграждението може да затисне човек.

comment 0
visibility 2007
От 16 април в "Искър" започва пръскането срещу кърлежи, комари и гризачи

От 16 април в "Искър" започва пръскането срещу кърлежи, комари и гризачи

От 16 април- петък, в район "Искър" започва пръскането на зелените площи срещу кърлежи, комари и гризачи. Вече е направена и организация фирмите, ангажирани с третирането да  правят обработката само при сухо време. Ако има промяна на времето, графикът също може да бъде променен.  Обработките ще започнат от 7. 00 часа със специализиран препарат, одобрен от Регионалната здравна инспекция-София и министерството на здравеопазването.  На местата, където ще се извършва обработката на зелените площи, ще бъдат поставени предупредителни табели с информация за вида обработка – използвания препарат, карантинния период и фирмата изпълнител.   

comment 0
visibility 2604
Велосипедистите от "Искър" ползват две алеи, от района работят по нови 2

Велосипедистите от "Искър" ползват две алеи, от района работят по нови 2

Хората, които живеят в район "Искър", и карат велосипеди, ползват две алеи за колелетата си. Едната е от „Арена Армеец“ до гара „Искър“. Тази сравнително нова велоалея е удобна, широка и безопасна. Втората в района води от метростанция „Дружба“ до Цариградски комплекс, разказват от БНР. Според колоездачи тя също е хубава, но като недостатък може да се посочи липсата на свързаност между двете алеи. Няма напълно готова мрежа от велоалеи в "Искър", признава пред медията кметът на района  Ивайло Цеков. Последната такава алея беше изградена през миналата година на "Искърско шосе". Има още за довършване от "Дружба 2" - пета част.   Цеков анонсира разрастването на мрежата за колоездачи към "Младост" - с продължението на бул. "Копенхаген". За да стане това нещо реалност обаче има нужда от отчуждителни процедури. Обмисля се изграждане на велоалея и по бул. "Цветан Лазаров". Такава по  ул.„Обиколна“ беше направена в края на 2016 година. Колоездачите я харесват и ползват.    

comment 0
visibility 1975
Започна косенето на тревни площи в "Искър"- три групи работят в района

Започна косенето на тревни площи в "Искър"- три групи работят в района

Първото косене на тревни площи в "Искър" бе направено през вчерашния ден. Три групи започнаха паралелно работа в различни части на района. Ще бъдат обхванати поетапно общински терени по предварително направен график, съобразен с подходящите метеорологични условия.  Косенето ще се прави механизирано с тракторна косачка - за по-големите терени, и ръчно - с тример за останалите общински зелени площи. Информацията съобщиха в социалната мрежа от администрацията на района.     

comment 0
visibility 2328
В Дружба 2 премахнаха съоръжение, неправомерно запазващо паркомясто

В Дружба 2 премахнаха съоръжение, неправомерно запазващо паркомясто

От Столичен инспекторат информираха, че при при текущ контрол в ж.к. Дружба - 2 до блок 512 е установено неправомерно монтирано антипаркинг съоръжение тип “скоба” върху общинска собственост. Съоръжението е било поставено с цел обособяване на персонално паркомясто. Нарушителят доброволно е демонтирал скобата, след дадено предписание от Инспектората. От Столичен инспекторат напомнят, че съгласно чл. 51 от Наредба за организация на движението на територията на Столична община се забранява нерегламентираното поставяне и/или разполагане върху улици, площади и тротоари общинска собственост на всякакви подвижни, неподвижни и други прегради, знаци, табели, съоръжения и други подобни, които затрудняват и/или препятстват преминаването, спирането, престоя и/или паркирането на ППС и/или пешеходци.

comment 0
visibility 3127
type-photo.svg
Запалиха нов автоматичен контейнер за отпадъци в "Дружба"

Запалиха нов автоматичен контейнер за отпадъци в "Дружба" (СНИМКИ)

Поредна вандалска проява в София. Този път жертва е запален контейнер за отпадъци от новите - автоматични. Мястото е "Дружба-1" до метростанцията. За палежа сигнализираха възмутени столичани. Съдът за отпадъци обслужва 3 блока.    "Столичани" напълниха с дограма нов, автоматичен контейнер в Дружба (СНИМКИ)   Контейнерът е поставен преди 6 месеца по пилотен проект в "Дружба". Той е с педал и автоматично затварящ се капак, така че изобщо да не се докосва. Съдът е с двойно дъно за инфилтрат и не се носят миризми.      

comment 0
visibility 2257
одрязват клони и чистят междублокови пронстранства в Дружба 1

Подрязват клони и чистят междублокови пронстранства в Дружба 1

Пролетно бръмчене не разачки се чуваше днес из целия квартал Дружба 1 на столичния район Искър. Екипи на общината чистиха и подрязваха клони на храсти и дървета, така че на де пречат на блоковете и по алеите. Градинките между блоковете придобиха приветлив вид и малчугани с родителите си спокойно могат да играят. От подрязването не оставаха никакви отпадъци. На място имаше камион с машина, която веднага ги реже и ги превръща в компост за покриване на почвата. Още от февруари започна подготовката, разбира се в топлите дни. Сега времето се затопли и се използва, за да продължи почистването и подрязването на растителност, обясниха от район Искър.

comment 0
visibility 1879
Стартира работата по разширението на 88-а градина "Детски рай" в "Дружба-2"

Стартира работата по разширението на 88-а градина "Детски рай" в "Дружба-2"

Вече са в ход строителните работи по пристройка на два етажа, с която се разширява  88-а градина „Детски рай“ в „Дружба-2". Новата сграда ще осигури място за една градинска и три яслени групи, съобщават на сайта си в интернет от район "Искър".   В проекта  е предвидено към всяка  група да има занималня, съблекалня, детски санитарен възел с тоалетна и умивалня. Срокът за изпълнение по договора е 285 календарни дни. Новата пристройка  ще бъде разположена в южната част на градината, като двете сгради ще бъдат свързани  с топла връзка. Ще има и четири нови площадки за всяка от групите. Допълнителна реконструкция ще бъде извършена на спортната площадка и четири от детските площадки. Съществуващите настилки ще се сменят.    За осигуряването на достъпна среда дворното пространство ще бъде  без стъпала и големи наклони. В новата пристройка е предвиден и асансьор.  На съществуващата сграда ще бъде направена топло и хидроизолация,ще има и цялостен ремонт на покрива.  

comment 0
visibility 2056
Конкурс провокира деца от "Искър" да направят корица за любима книга

Конкурс провокира деца от "Искър" да направят корица на любима книга

Един пролетен и свеж конкурс провокира въображението на децата от район "Искър". Предизвикателството е да направят рисунка по темата "Прояви въображение и създай корица на любима книга". Организатори са Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни с председател кмета на района Ивайло Цеков.  Конкурсът е насочен към учениците от 1 до 4 клас. Желаещите могат да предадат творбите си на своите учители. Крайният срок е  19 април. Целта е насърчаване на творческото мислене и превенция на агресивното поведение след най-малките ученици

comment 0
visibility 4464
"Столичани" напълниха  с дограма нов, автоматичен контейнер в Дружба

"Столичани" напълниха с дограма нов, автоматичен контейнер в Дружба (СНИМКИ)

Само 2 дни от поставянето на нов контейнер за отпадъци в Дружба 1, капакът бе счупен. Заслугата е на "столичани", живеещи в Дружба 1 в един от трите блока - 10, 11 или 12. Съдът е по пилотен проект в Дружба и е с педал и автоматично затварящ се капак, така че изобщо да не се докосва.  Контейнерът е с двойно дъно за инфилтрат и не се носят миризми. Оцеляването му обаче продължи точно 45 часа. На 46-ия час капакът беше счупен, защото доста "умни" обитатели, на един от трите блока, си изхвърлиха стара, дървена дограма в контейнера, който е единствено за битови отпадъци. Стърчащи пръчки не позволяваха капакът да се затвори и атоматичният механизъм бе развален. След като цялата дограма не се бе събрала, останалата бе изхвърлена до контейнера, видя Столица.bg. И докато, забелязали проблема се възмущаваха, ром с Голф, подпрял с една пръчка капака на багажника, чинно товараше дограмата. "За печката е, да се топлим, че е студено", обясняваше той на спътницата си. Светкавично на сигнала реагираха от район "Искър"-Столична община. За броени минути пристигнаха служители и извадиха дограмата от контейнера и механизмът за затваряне бе ремонтиран.  

comment 0
visibility 2109
Деца от ДГ 96 “Росна китка”  с награди от конкурса "Магията на Кукеровден“

Деца от ДГ 96 “Росна китка” с награди от конкурса "Магията на Кукеровден“

Деца от ДГ 96. “Росна китка” от четвърта подготвителна група “Палечка" взеха награди в Националния конкурс за рисунка на кукерски игри "Магията на Кукеровден - Да прогоним злото, да бъдем по-добри“, съобщиха от район „Искър“. Рисунката на Рая Белева беше отличена с грамота и специална награда .Грамоти за участие получиха още Николай Цокев, Гергана Василева, Станислава Бонева, Боян Григоров, Антония Анатолиева, Милена Руменова, Сиян Матева, Мария Сидерова, Крисия Хаджиева и Ивайла Колева. В надпреварата взеха участие общо 2174 деца и ученици от цяла България, на възраст от 6 до 13 години, както и деца от гр. Арма, Северна Ирландия и гр. Торент, Испания.

Район Искър

Територия и население на район Искър

Територия и население на район Искър

Район Искър е разположен в югоизточната част на София и заема площ от 25.6 кв. км. В пределите на район Искър влизат жилищен комплекс „Дружба“ с подрайоните „Дружба 1“, „Дружба 2“ и „Цариградски комплекс“, квартали „Димитър Миленков“ и Абдовица, село Бусманци, промишлената зона „Гара Искър“. Район Искър носи името на реката, която протича през него – река Искър.

Район Искът е с население около 64 000 души.

>История на район Искър

История на район Искър

През 1947 г. покрай гарата започват да се строят блокове за работниците от предприятията. Така се застроява бъдещия район Искър. Малко по малко се оформя жилищния комплекс „Дружба“. През 1983 г. вече е факт обособения район Искър.

>Транспорт в район Искър

Транспорт в район Искър

Район Искър и, по-конкретно, квартал „Дружба“, който е основната му част, е добре обслужен откъм градски транспорт. Жителите на район Искър имат възможността да използват метрото като удобен начин за придвижване. В район Искър се намират метростанции „Дружба“ и „Искърско шосе“. Метрото е удобна връзка на квартал „Дружба“ с други столични райони, центъра на града и летище София.

В район Искър е разположена и гара Искър. На нея спират всички влакове, които пътуват към Пловдив, Бургас, Варна и Централна гара София.

В район Искър пътуват автобусни линии № 84, 88, 204, 384, 404, 604. Трамвайните линии, обслужващи район Искър са 20 и 23. Тролеите, пътуващи в район Искър са 4 и 11.

>Образование в район Искър

Образование в район Искър

За нуждите на жителите на район Искър функционират 9 детски градини.

4 ОУ „Проф. Джон Атанасов“ в район Искър отваря врати през 1975 г. През годините училището е имало паралелки с преподаване на руски език, банково дело, английски език и др. Днес има паралелки с ранно чуждоезиково обучение по английски и испански, компютърно обучение. Допълнителни часове по интереси има по карате, баскетбол, шах, музика, танци – модерен балет, народни танци, латинотанци.

65 ОУ „Кирил и Методий“ в район Искър е открито през 1878 г. От 2011 училището има нова сграда.

В район Искър се намира 68 средно училище „Академик Никола Обрешков“. То е основано през 1986 г. В училището се изучава засилено математика, биология и химия, изобразително изкуство. Училището има 2 физкултурни салона, огромна библиотека, стол, спортни площадки, керамично ателие.

69 средно училище „Димитър Маринов“ в район Искър. Училището разполага с два физкултурни салона, бюфет, три компютърни кабинета. Извънкласните форми, които могат да избират учениците са футбол, карате, народни танци, вокална група, обучение за оказване на първа помощ.

В район Искър се намира 108 СУ „Никола Беловеждов“. В него учениците могат да се обучават в специализирани паралелки със засилено обучение по чужд език, профил „Предприемачество и бизнес“, профил „Стопански мениджмънт“ както и в непрофилирани паралелки. В училището в район Искър се набляга на специалността предприемачество и бизнес. То е основано през 1972 г.

На територията на район Искър се намира Професионална гимназия по транспорт. В него се подготвят професионални кадри за автотранспорта – механици и водачи на превозни средства. Училището в район Искър е основано през 1949 г.

В район Искър е разположен и Частен Професионален Колеж „Света Ариадна“. Той отваря врати през 1992 г. Учениците получават специализация в направленията дизайн, бизнес-администрация и мениджмънт. Днес броя на специалностите е увеличен и освен първите две специалности тук се изучават предприемачество и мениджмънт, бизнес администрация, оперативно счетоводство, маркетинг и реклама, туризъм – хотелиерство, туризъм – екскурзоводска дейност, барман, готвач, компютърни мрежи, програмиране и web дизайн, електронна търговия и др.

 Частен Професионален Колеж по транспорт в район Искър е основан през 2002 г. Целта е да се подготвят квалифицирани кадри за Гражданската и Държавната авиация. През 2006 получава лиценз като Авиационен Учебен Център.

>Култура в район Искър

Култура в район Искър

В район Искър не липсват добри културни центрове.

Културен дом „Искър“ в район Искър на практика е първият културен дом в София. Сградата на Културния дом в район Искър е построена през 1953 г. Изтъкнати творци са се изявявали в Културния дом в район Искър. В дома се развиват разнообразни културни дейности като Софийски духов оркестър, Фолклорен ансамбъл "Искри", Вокална група "Трендафил", РТО "Екстрийм шоу", Балетно студио "Модерато", Балетна школа "2 Dance", Школа "Слънчице", Курс по арттерапия, Детска вокална група "Искър", Пиано, пеене и солфеж, Школа по китара, Карате-клуб "Фунакоши", Aтелие "Пъстри мечти", Логопедичен кабинет, Танцов клуб "ХороТропанка", Спортни Таланти, Танцспорт клуб "ЛОТОС", Актьорска студия "Арте", Танцова школа "Вай, дудуле".

>Забележителности в район Искър

Забележителности в район Искър

Около Голямото езеро в район Искър има обособен парк. Езерото се разделя на две от пешеходен мост. Обособяването на т. нар. Дружбенско езеро е станало през 70-те години на миналия век благодарение на подпочвените води, които се появили, когато били извличани строителни материали за жилищния комплекс. С годините теренът около образувалото се в район Искър езеро бива облагороден. Около езерото се появява парк. Културният дом на район Искър се намира до моста. Край езерото има обособен и пристан, от който всяка година хвърлят кръста за Йордановден.

Друга забележителност в район Искър е дворецът „Врана“. Това е царския дворец. В него царското семейство е живяло през по-голямата част от времето. Преди Освобождението там е бил чифликът на управителя на София – Осман паша. След това, през 1879 г. съратникът на Апостола, хаджи Боне Петров, го наема, а после и купува за 500 лири. Имотът в бъдещия район Искър става царски след като Боне изпада във финансово затруднение и БНБ обявява чифлика на търг. Откупува го аптекаря на Фердинанд I за 56 000 златни лева. Царското имение получава името Врана от самия Фердинанд. Запален по орнитологията, той решил, че чифликът ще носи името на птицата, която първа кацне на неговия покрив. Така имотът в район Искър става Врана.

Царският имот е парк 950 декара, 1000 декара стопанство, както и две сгради, които са свързани с топла връзка и представляват дворцов комплекс. След като Фердинанд абдикира , собственик на двореца става Борис III.

Or 2013 г. всеки уикенд дворецът и паркът в район Искър са отворени за граждани от 10 до 16 ч. Групите се придружават от екскурзовод.

Паркът притежава разнообразни растителни видове – 821 вида от 118 семейства и 435 рода. Това го доказва високата му стойност. Изграждането му започва през 1900 г. Много от видовете растения били доставяни от различни континенти.

Територия и население на район Искър

История на район Искър

Транспорт в район Искър

Образование в район Искър

Култура в район Искър

Забележителности в район Искър

Прочетете още