Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Одобрявате ли предложения от Трифонов кабинет?
  • Да, Слави ще направи правителство. (26%, 205 Гласове)
  • Не, нямат достатъчно депутати. (36%, 280 Гласове)
  • Не се интересувам от политика. (3%, 20 Гласове)
  • Нови избори. (29%, 226 Гласове)
  • Незнам, време е за плаж. (7%, 57 Гласове)
Общо гласували: 788 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 1729
Читалището в Бусманци обявява конкурс за есе „Ти ни трябваш и днес, Апостол

Читалището в Бусманци обявява конкурс за есе „Ти ни трябваш и днес, Апостоле“

Читалище "Елин Пелин – 1926"  в село Бусманци обявява конкурс за есе  „Ти ни трябваш и днес, Апостоле“. Проявата е посветена на 148 години от обесването на Васил Левски. Това съобщават от администрацията на "Искър" в социалната мрежа.    Творбите ще бъдат оценени от жури, което ще присъди 3 предметни награди и грамоти.  Заради COVID-мерките, мястото и датата на връчването на наградите ще бъде уточнено допълнително! Крайният срок  за подаване на творбите е 15.02.2021 г.   Конкурсните творби се приемат на адрес: elinpelin1926@abv.bg  Или на адрес:  гр.София, пк. 1520 с.Бусманци, пл.Елин Пелин 1а, НЧ „Елин Пелин – 1926“ Изискване на организаторите е авторите задължително да напишат имената си, кратка информация за себе си и телефон за обратна връзка. Тези данни ще бъдат използвани единствено за целите на конкурса. Те са защитени от Закон за защита на личните данни.      

comment 0
visibility 1861
68. СУ „Акад. Никола Обрешков“ спечели важен проект, ще прави Център за ино

68 СУ „Акад. Никола Обрешков“ спечели важен проект, ще прави Център за иновации

В столичното 68. СУ „Акад. Никола Обрешков“, с директор г-жа Румяна Парцова, ще бъде направен Център по природни науки, изследвания и иновации. С него ще се  осигурят условия за 6 режима на учене на децата, предпоставка за формиране на култура за иновации и реализация.    Центърът ще стане възможен, след като училището спечели проект на стойност 300 000 лв., който ще се финансира от Националната програма „Изграждане на училищна STEM среда“ на Министерството на образованието и науката.   Според проекта в училището ще бъдат създадени Зона природни науки, Лаборатория, Зона презентации, Зона информационни технологии, Зона занимания по интереси, Зона свободни дискусии и релакс, Зона подготовка за учители, Сървърно помещение и WC. Проектът е продължение на STEM ориентацията на училището и е обвързан със стратегическите цели, училищните политики и тяхното надграждане.  

comment 0
visibility 2095
Деца от 68 СУ „Акад. Никола Обрешков“ с награди за вдъхновяващи послания

Деца от 68 СУ „Акад. Никола Обрешков“ с награди за вдъхновяващи послания

  Децата от трети „в“ клас и техният класен ръководител г-жа Зоя Михалкова в 68 СУ „Акад. Никола Обрешков“ получиха  награди за участието си в инициативата "Предай нататък моето послание и подари любов, надежда и оптимизъм". Благородната проява бе организирана в дните преди Коледа от Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетни и непълнолетни. За това съобщават от администрацията на "Искър" в социалната мрежа.    Наградите бяха връчени малко по-късно, заради наложена карантина на целия клас, лично от секретаря на Местната комисия Людмила Стоева и директора на училището г-жа Румяна Парцова. Останалите деца от другите училища, взели участие в инициативата, бяха наградени в дните около Коледа. Кметът на район „Искър“ Ивайло Цеков поздравява всички участници за невероятните вдъхновяващи послания. Третокласниците от 68. СУ "Акад. Никола Обрешков" получиха и още много индивидуални награди за отличното си представяне в конкурса на училището „Магията на Коледа“.  

Реклама
comment 0
visibility 1829
Задръстиха със строителни отпадъци контейнер в Дружба 1

Задръстиха със строителни отпадъци контейнер в Дружба 1

Инспектори от столичния район „Искър“ установиха неправомерно изхвърляне на строителни отпадъци в контейнер за битови. Препълненият контейнер за отпадъци е до блок 121 в ж. к. „Дружба-1“. След получен сигнал служители от Столичен инспекторат извършиха проверка на мястото и установиха, че е запълнен със строителни боклуци, което е довело до невъзможност живущите наблизо да си изхвърлят битовите си отпадъци. Мястото е допълнително почистено извън графика за вдигане на контейнерите с отпадъци. От Столичен инспекторат напомнят, че строителните отпадъци и едрогабаритните отпадъци се оставят в малки количества до контейнерите в определени часове и според конкретен график за всеки район.

comment 0
visibility 2421
Хора от "Дружба" с гигантски сметки за ток заради съседски кражби

Хора от "Дружба" с гигантски сметки за ток заради съседски кражби

В столичния "Дружба" едни хора плащат огромни сметки за ток. А причината е, че техни съседи крадат ток за тяхна сметка, разказват от Нова тлевизия.Хитреци „издебват” подходящ момент и пускат кабел, с който дърпат ток след електромера на техен съсед. Той разбира за дяволията чак в края на месеца, когато получава висока сметка за електроенергия. „В таблото има кабели, които не знам на кого са. Някой се прикачва към моя и в края на месеца имах сметка за 300 лева. Всеки се включва, когато може”, обясни пред камерата Марин. Домоуправителят на блока съобщи, че и той има висока сметка за ток. Сумата, която трябва да плати, е близо 430 лева. „Всеки намира начин, включва се и взима ток, за сметка на друг”, посочи пред медията живущата във входа Анка.

comment 0
visibility 1821
Тенис маса зарадва децата от 68 СУ „Акад. Никола Обрешков“

Тенис маса зарадва децата от 68 СУ „Акад. Никола Обрешков“

Тенис маса за игра на закрито зарадва децата от 68 СУ „Акад. Никола Обрешков“. Подаръкът е осурен от Комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни- район "Искър". Масата за тенис заедно с фитнес уредите в новия салон на училището са още една възможност да се развива цялостната концепция на ръководството на училището за спорт на закрито.Местната комисия в „Искър“, с председател кмета на района Ивайло Цеков, продължава кампанията в подкрепа на пълноценна физическа и двигателна активност на учениците. Кампанията стартира през септември м.г. с купване на кошове за баскетбол, волейболни, баскетболни и футболни топки, които бяха раздадени на училища в район „Искър“.

comment 0
visibility 1712
В Искър набират документи за изграждане на рампи за инвалиди

В Искър набират документи за изграждане на рампи за инвалиди

В столичния район „Искър“ продължава набирането на документи по проекти  „Достъпна жилищна среда и лична мобилност“. Припомняме, че през изминалата година в района бяха монтирани две рампи за трудноподвижни младежи по програма „Достъпна среда“ Проектите бяха реализирани със съдействието на кмета на район "Искър" Ивайло Цеков, зам.-кмета Петър Молов, гл. арх. Теодора Донкова-Сарафова, както и  екип от проектанти, които дариха техническите проекти, необходими за кандидатстване. От възможността за изграждане на рампа, стълбищна платформа, вертикален подемник или асансьор могат да се възползват столичани, които не са успели да се включат през миналата година. Програмата е на Министерството на труда и социалната политика (МТСП).

comment 0
visibility 1589
Обновиха детска площадка в Дружба 2 (СНИМКИ)

Обновиха детска площадка в Дружба 2 (СНИМКИ)

Поредната обновена площадка в столичния район "Искър" вече е готова. Тя се намира до блок 206 в „Дружба-2“. От районната администрация обясниха, че изграждането на нови площадки е един от важните приоритети в работата на кмета на района - Ивайло Цеков. Новата детска площадка е изцяло съобразна с всички критерии и разпоредби на Наредба № 1 за условията и реда за устройството и безопасността на площадките за игра. Нови люлки, пързалка, голям пясъчник, както и пейки за отдих радват живущите в квартала. Върху терените е положена ударопоглъщаща каучукова настилка, предпазваща децата от наранявания. Над 40 са обновените и ремонтирани детски площадки в район Искър в: ж.к. „Дружба – 1“, ж.к. „Дружба-2“, в с. Бусманци, кв. „Абдовица“ и кв. „Димитър Миленков“.

comment 0
visibility 2571
Заради COVID-мерките: До 25 човека за ваденето на кръста на езерото в "Друж

Заради COVID-мерките: До 25 желаещи за ваденето на кръста на езерото в "Дружба"

  Станалият традиция  Велик Богоявленски водосвет с ритуалното изваждане на кръста от водите на езерото в „Дружба“ и утре ще се проведе. Това обаче ще стане при стриктно спазване на всички ограничения за недопускане на струпване на хора на едно място, както и въведените в страната противоепидемични мерки. За това съобщават от администрацията на "Искър" в социалната мрежа.    Кметът на района Ивайло Цеков и районната администрация вече са създали необходимата организация по цялостното протичане на събитието. Вече са направени срещи и съгласуване с РЗИ, дирекция „Сигурност“ към Столична община, „Пожарна и аварийна безопасност“ към МВР, 8. РУ, дирекция „Здравеопазване“ към СО, с  водолази от БЧК, както и с представители на Българската православна църква.   Има създаден и регламент за записване на всички желаещи да участват в ритуала за изваждане на кръста. Заради усложнената епидемична обстановка тази година ще бъдат допуснати за участие два пъти по-малко кандидати  - до 25 човека.  Записването ще започне от 10 часа пред сградата на районната администрация на бул. „Кръстю Пастухов“ 18. Кандидатите трябва да имат навършени 18 години, да носят документ за самоличност, както на място да попълнят декларация за актуален здравен статус.  

comment 0
visibility 2550
Добротворци: "Бъдеще за Искър" зарадваха с подаръци 240 деца в неравностойн

Добротворци: "Бъдеще за Искър" зарадваха с подаръци 240 деца в неравностойно положение (СН...

В столичния район „Искър“ 240 деца от семейства в неравностойно положение получиха подаръци. Малчуганите бяха изненадани и с усмивки и радост посрещнаха пратениците на дядо Коледа  от НПО "Сдружение за Искър". Всяко дете бе зарадвано с шоколадови лакомства, шоколадов календар  и подаръци с играчка. От неправителствената организация "Бъдеще за Искър" осигуриха продукти от първа необходимост и ги дариха на 100 нуждаещи се  семейства. Средствата за благотворителната кампания са собствени на добротворците от НПО-то и са получили финансова подкрепа от дарители и приятели, както и съдийствието на кмета на район Искър Ивайло Цеков.

comment 0
visibility 2227
Възстановиха буквите на "Парк Дружба"

Възстановиха буквите на "Парк Дружба"

Надписът "Парк Дружба"  е възстановен.  След поредица вандалски прояви кметът на район "Искър" Ивайло Цеков сигнализира дирекция "Зелени системи" към Столична община и  красивите светещи букви бяха свалени за ремонт.   Слагат видеонаблюдение в парк Дружба, вандали счупиха светещия надписЗа втори път чупят буквите на "Парк Дружба" (СНИМКИ)От днес надписът отново е на обичайното си място и ще радва жителите и гостите на района. За това разказват от администрацията на района в социалната мрежа.   

comment 0
visibility 1628
Подаръци от дарители ще зарадват 175 социално слаби ученици от "Искър"

Подаръци от дарители ще зарадват 175 деца в нужда от "Искър"

175 социално слаби деца от училищата в "Искър" ще бъдат зарадвани с пакети с подаръци от дарители. Добрият жест се случва броени дни преди Коледа.    Служители на районната администрация помагаха за разнасянето на хранителните продукти до училищата, откъдето децата ще получат пакетите си. Заради засилените COVID-мерки тази година традиционният коледен обяд, който се прави повече от 10 години за децата в затруднено положение в района, ще бъде под формата на индивидуални пакети  с хранителни продукти.   

comment 0
visibility 1849
Коледната елха в Искър грейна с многоцветни лампи (СНИМКИ)

Коледната елха в Искър грейна с многоцветни лампи (СНИМКИ)

Коледната елха до администрацията на столичния район „Искър“ грейна с многоцветни лампи. Снимки на дръвчето бяха публикувани в социалната мрежа. От районната администрация обясниха, че за поредна година кметът Ивайло Цеков се грижи за празничното настроение в района. По три от ключовите булеварди в района – „Кръстю Пастухов“, „Цветан Лазаров“ и „Копенхаген“ също ще бъде поставена празнична украса. 

comment 0
visibility 2772
type-photo.svg
Слагат видеонаблюдение в парк Дружба, вандали счупиха светещия надпис

Слагат видеонаблюдение в парк Дружба, вандали счупиха светещия надпис

Видеонаблюдение ще бъде поставено в изцяло обновияния парк Дружба около езерото в едноименния квартал. През лятото там бяха обособено нови зони като детска площадка със замък, фитнес на открито. Най-забележителна е трансформацията на пространстовото край езерото, откъм бул. Кръстю Пастухов, където има изгледна площадка със суха река, пейки, осветление и много зеленина. Заедно с обновяването зачестиха и вандалските прояви. Два пъти бяха изкъртени и счупени букви от светещия надпис "Парк Дружба". След поредният хулигански акт цялата конструкция на красивия светещ надпис бе свален за цялостен ремонт. Заради агресивното отношение и съсипването на общинско имущество кметът Ивайло Цеков и районната администрация сигнализираха дирекция „Зелени системи“ в Столична община и бе създадена организация за поправянето на надписа. В момента е свален изцяло, за да се оправи. За да бъдат открити и наказани вандалите ще се постави видеонаблюдение, въпреки че паркът е на 15 метра от VIII РПУ-СДВР. Люлки и пейки се чупят и в парка и детската площадка, които са срещу полицейското управление между кметството и пазара. От район Искър призовават жителите на Дружба и гости да сигнализират в полицията при всеки забелязан вандалски акт. "Нека сме отговорни заедно към съграденото, за да може дълго да му се радваме!", призоваха от местното кметство.

comment 0
visibility 2489
Жана, налита на бой в "Дружба" 2

Жена с психични отклонения налита на бой в „Дружба“ 2

Жена, живееща в блок 282 в столичния квартала „Дружба“2 срещу беседката на пазара, налита на бой на деца, съобщават от drujba2.blogspot.com. Заплашила момиче, че ще я пребие, ще я оскубе, ще разбере къде живее без да е била провокирана за това. Говорила грозни неща за майката на момичето. Веднага на мястото била повикана полиция. Свидетелите на инцидента разказали подробно какво се е случило. След кратък разговор с жената, патрулът си тръгнал. Малко след това същата жена отново намерила момичето и продължила със заядливото си поведение.

Район Искър

Територия и население на район Искър

Територия и население на район Искър

Район Искър е разположен в югоизточната част на София и заема площ от 25.6 кв. км. В пределите на район Искър влизат жилищен комплекс „Дружба“ с подрайоните „Дружба 1“, „Дружба 2“ и „Цариградски комплекс“, квартали „Димитър Миленков“ и Абдовица, село Бусманци, промишлената зона „Гара Искър“. Район Искър носи името на реката, която протича през него – река Искър.

Район Искът е с население около 64 000 души.

>История на район Искър

История на район Искър

През 1947 г. покрай гарата започват да се строят блокове за работниците от предприятията. Така се застроява бъдещия район Искър. Малко по малко се оформя жилищния комплекс „Дружба“. През 1983 г. вече е факт обособения район Искър.

>Транспорт в район Искър

Транспорт в район Искър

Район Искър и, по-конкретно, квартал „Дружба“, който е основната му част, е добре обслужен откъм градски транспорт. Жителите на район Искър имат възможността да използват метрото като удобен начин за придвижване. В район Искър се намират метростанции „Дружба“ и „Искърско шосе“. Метрото е удобна връзка на квартал „Дружба“ с други столични райони, центъра на града и летище София.

В район Искър е разположена и гара Искър. На нея спират всички влакове, които пътуват към Пловдив, Бургас, Варна и Централна гара София.

В район Искър пътуват автобусни линии № 84, 88, 204, 384, 404, 604. Трамвайните линии, обслужващи район Искър са 20 и 23. Тролеите, пътуващи в район Искър са 4 и 11.

>Образование в район Искър

Образование в район Искър

За нуждите на жителите на район Искър функционират 9 детски градини.

4 ОУ „Проф. Джон Атанасов“ в район Искър отваря врати през 1975 г. През годините училището е имало паралелки с преподаване на руски език, банково дело, английски език и др. Днес има паралелки с ранно чуждоезиково обучение по английски и испански, компютърно обучение. Допълнителни часове по интереси има по карате, баскетбол, шах, музика, танци – модерен балет, народни танци, латинотанци.

65 ОУ „Кирил и Методий“ в район Искър е открито през 1878 г. От 2011 училището има нова сграда.

В район Искър се намира 68 средно училище „Академик Никола Обрешков“. То е основано през 1986 г. В училището се изучава засилено математика, биология и химия, изобразително изкуство. Училището има 2 физкултурни салона, огромна библиотека, стол, спортни площадки, керамично ателие.

69 средно училище „Димитър Маринов“ в район Искър. Училището разполага с два физкултурни салона, бюфет, три компютърни кабинета. Извънкласните форми, които могат да избират учениците са футбол, карате, народни танци, вокална група, обучение за оказване на първа помощ.

В район Искър се намира 108 СУ „Никола Беловеждов“. В него учениците могат да се обучават в специализирани паралелки със засилено обучение по чужд език, профил „Предприемачество и бизнес“, профил „Стопански мениджмънт“ както и в непрофилирани паралелки. В училището в район Искър се набляга на специалността предприемачество и бизнес. То е основано през 1972 г.

На територията на район Искър се намира Професионална гимназия по транспорт. В него се подготвят професионални кадри за автотранспорта – механици и водачи на превозни средства. Училището в район Искър е основано през 1949 г.

В район Искър е разположен и Частен Професионален Колеж „Света Ариадна“. Той отваря врати през 1992 г. Учениците получават специализация в направленията дизайн, бизнес-администрация и мениджмънт. Днес броя на специалностите е увеличен и освен първите две специалности тук се изучават предприемачество и мениджмънт, бизнес администрация, оперативно счетоводство, маркетинг и реклама, туризъм – хотелиерство, туризъм – екскурзоводска дейност, барман, готвач, компютърни мрежи, програмиране и web дизайн, електронна търговия и др.

 Частен Професионален Колеж по транспорт в район Искър е основан през 2002 г. Целта е да се подготвят квалифицирани кадри за Гражданската и Държавната авиация. През 2006 получава лиценз като Авиационен Учебен Център.

>Култура в район Искър

Култура в район Искър

В район Искър не липсват добри културни центрове.

Културен дом „Искър“ в район Искър на практика е първият културен дом в София. Сградата на Културния дом в район Искър е построена през 1953 г. Изтъкнати творци са се изявявали в Културния дом в район Искър. В дома се развиват разнообразни културни дейности като Софийски духов оркестър, Фолклорен ансамбъл "Искри", Вокална група "Трендафил", РТО "Екстрийм шоу", Балетно студио "Модерато", Балетна школа "2 Dance", Школа "Слънчице", Курс по арттерапия, Детска вокална група "Искър", Пиано, пеене и солфеж, Школа по китара, Карате-клуб "Фунакоши", Aтелие "Пъстри мечти", Логопедичен кабинет, Танцов клуб "ХороТропанка", Спортни Таланти, Танцспорт клуб "ЛОТОС", Актьорска студия "Арте", Танцова школа "Вай, дудуле".

>Забележителности в район Искър

Забележителности в район Искър

Около Голямото езеро в район Искър има обособен парк. Езерото се разделя на две от пешеходен мост. Обособяването на т. нар. Дружбенско езеро е станало през 70-те години на миналия век благодарение на подпочвените води, които се появили, когато били извличани строителни материали за жилищния комплекс. С годините теренът около образувалото се в район Искър езеро бива облагороден. Около езерото се появява парк. Културният дом на район Искър се намира до моста. Край езерото има обособен и пристан, от който всяка година хвърлят кръста за Йордановден.

Друга забележителност в район Искър е дворецът „Врана“. Това е царския дворец. В него царското семейство е живяло през по-голямата част от времето. Преди Освобождението там е бил чифликът на управителя на София – Осман паша. След това, през 1879 г. съратникът на Апостола, хаджи Боне Петров, го наема, а после и купува за 500 лири. Имотът в бъдещия район Искър става царски след като Боне изпада във финансово затруднение и БНБ обявява чифлика на търг. Откупува го аптекаря на Фердинанд I за 56 000 златни лева. Царското имение получава името Врана от самия Фердинанд. Запален по орнитологията, той решил, че чифликът ще носи името на птицата, която първа кацне на неговия покрив. Така имотът в район Искър става Врана.

Царският имот е парк 950 декара, 1000 декара стопанство, както и две сгради, които са свързани с топла връзка и представляват дворцов комплекс. След като Фердинанд абдикира , собственик на двореца става Борис III.

Or 2013 г. всеки уикенд дворецът и паркът в район Искър са отворени за граждани от 10 до 16 ч. Групите се придружават от екскурзовод.

Паркът притежава разнообразни растителни видове – 821 вида от 118 семейства и 435 рода. Това го доказва високата му стойност. Изграждането му започва през 1900 г. Много от видовете растения били доставяни от различни континенти.

Територия и население на район Искър

История на район Искър

Транспорт в район Искър

Образование в район Искър

Култура в район Искър

Забележителности в район Искър

Прочетете още