Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Одобрявате ли именуването на улици и пространство в София в подкрепа на Украйна?
  • - Да, цяла Европа изразява своята солидарност (13%, 150 Гласове)
  • - Не, преименуването на алея пред Руското посолство е провокация (85%, 970 Гласове)
  • - Не мога да преценя (2%, 21 Гласове)
Общо гласували: 1141 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 2866
Ранни гърмежи и фойерверки шашкат в столичния "Дружба"

Предновогодишни гърмежи и фойерверки шашкат в столичния "Дружба" (ВИДЕО)

Новогодишните пукотевици запознаха три дни по-рано в столичния "Дружба". Нощното небе се озари от фойерверки, а гърмежите не спират в продължение на 5 минути. За нощните гърмежи съобщават възмутени жители на квартала в социялната мрежа. В София използавенто на пиротехнически средства е забранено след 22 часа, но явно това не се спазва. От 2022 г. ще бъде въведен режим и пиратки и фойерверки ще се изпозват само с разрешение от общината. Фойерверки и бомбички стряскат столичани за последно в края на 2021И въпреки забраната снощи в Дружба зарята стресна домашни любимци, събуди малки деца и изнерви съседи. И с нова наредба проблемът си остава. Кой ще контролира и санкционира нарушителите. В "Дружба 1" редовно има локална пукотевица, а маняците си остават ненаказани. "Изключително "забавно", освен животинки има и малки деца, които се стряскат...", коментират в мрежата столичани.

comment 0
visibility 1942
Наградиха училищен логопед в столичния район „Искър“

Наградиха училищен логопед в столичния район „Искър“

Високо признание за изпълнението на свой проект получи 4. ОУ „Проф. Джон Атанасов“. Наградата беше връчена на конференция, организирана от Центъра за развитие на човешките ресурси за оценка на качеството и добавената стойност на приключилите през 2021 г. проекти по Програма „Еразъм+“ и Програма „Европейски корпус за солидарност“, съобщиха от районната администрация „Искър“. Наградата беше връчена от зам.-министъра на образованието проф. д.ф.н. Генка Петрова-Ташкова за проекта „Вдигам ръка за приобщаването - едно училище за всички“. Получи я координаторът на проекта - училищният логопед Десислава Илиева. Проектът на 4. ОУ е за квалификация в сферата на работата с ученици със специални образователни потребности. Седем учители и педагогически специалисти от училището са били на обучение в Италия, Великобритания и Испания, след което от своя страна, са предали знанията на цялата педагогическа колегия. Оценката за резултатите и въздействието е висока и отчита повишено качество на обучението и социализацията на учениците със специални нужди в училището. Все по-често учебното съдържание се адаптира към възможностите на тези деца. Направени са стъпки за адаптиране на образователната среда към техните нужди, като мерки за намаляване на шума в класната стая, създаване на условия за отдих и релаксация. Осигурени са множество възможности за изява на специалните ученици, което откроява силните им страни и повишава мотивацията им за участие в образователния процес. Кметът на район „Искър“ Ивайло Цеков поздравява ръководството и колектива на 4. ОУ за инициативността, професионализма и усилията за изпълнение на проекта! Та са в основата на високите постижения и признание.

comment 0
visibility 1775
Деца от столичния район „Искър” направиха рисунки за безопасното движение н

Деца от столичния район „Искър” направиха рисунки за безопасното движение на пътя

Познаването на правилата на движение по пътищата намалява риска от инциденти и спасява живот. Под мотото „Щом правилата зная, спокойно мога да играя“ , подготвителните групи на 96. ДГ „Росна китка“ изработиха групови проекти и рисунки, свързани с безопасността на движение по пътищата, съобщиха от районна администрация „Искър”. С изпълнение на проекта се цели възпитаване на транспортна култура и формиране на умения на децата да опазят здравето и живота си на пътя. По инициатива на ръководството на 96. ДГ е проведена и анкета с родителите на децата от всички групи, в която са споделили мнение за важността и ефективността от обучението по Безопасност на движението по пътищата в ранна детска възраст. Районна администрация „Искър“ подкрепя образователните инициативи за запознаване на правилата за движение. Давайки си сметка, колко важно е познаването им от ранна детска възраст, през 2018 г. изградихме интерактивна площадка за обучение по „Безопасност на движението по пътищата“. Площадката е разположена до бл. 86 и бл. 87 в ж.к. „Дружба 1“ и дава възможност периодично да се провеждат разяснителни кампании за безопасността на движение сред децата на район „Искър“. Площадки по безопасност на движението бяха изградени и в детски градини в района.

Реклама
comment 0
visibility 2053
Кметът на "Искър" и ученици поднесоха цветя на паметника на кап. Д. Списаре

Кметът на "Искър" и ученици поднесоха цветя на паметника на кап. Д. Списаревски

Кметът на столичния район Искър Ивайло Цеков заедно с полк. Филип Ангелов, командир на 16-а Транспортна авиогрупа "Враждебна", зам.-командира подполк. Димчо Добрев и с ученици от 108. СУ "Никола Беловеждов" положиха цветя пред паметника и отдадоха почит на легендарния летец кап. Димитър Списаревски в Дружба. Днес се отбелязаха 78 години от героичната гибел на кап. Списаревски, който губи живота си при боен полет по време на бомбардировките над София през Втората световна война, сваляйки американски бомбардировач Б-24 чрез въздушен таран. Историята присъства в район „Искър“ чрез много личности, отдали живота си за доброто на нацията и народа си. Един от тях е смелият български офицер капитан Димитър Списаревски, чието име носи улица в района и в негова чест е изграден паметник в жк „Дружба-1“, написа в социалната мрежа Цеков.

comment 0
visibility 1538
„Страсти от танго, обич и звезден прах" в ДК "Искър"-София

„Страсти от танго, обич и звезден прах" в ДК "Искър"-София

На 16 декември, 18.00 часа, в концертната зала на Общински културен институт Дом на културата "Искър" ще се състои концертът-спектакъл "Страсти от танго, обич и звезден прах", съобщиха организаторите. Концертът-спектакъл е на студенти и преподаватели от специалност "Съвременна хореография" на Югозападен университет "Неофит Рилски" – Благоевград. Различни нюанси на аржентинското танго, въплътени в разнообразни танцови хореографии върху популярни музикални хитове.

comment 0
visibility 1712
-

Софийският духов оркестър отбеляза 70 години от създаването си

Коледният юбилеен концерт, с който Софийският духов оркестър отбеляза 70 години от създаването си, събра в една зала магията на духовата музика и изпълненията на големи имена на родната музикална сцена. Концертът се проведе на сцената на Дома на културата „Искър“, който е дом на Софийския духов оркестър. "Тези 70 години, през които съставът на оркестъра вдъхновява своите почитатели и печели техните възторжени аплодисменти, са показателни за изключителния заряд и емоция, които творчеството им носи на публиката! За „Искър“ е огромна чест, че именно на територията на нашия административен район се намира „домът“ на Софийския духов оркестър – Дом на културата „Искър“. Това е дар, който прави още по-близък досегът на нашите съкварталци с магията на духовата музика", написа кмета на район Искър Ивайло Цеков. Невероятните Васил Петров, Еделина Кънева, Орлин Павлов, Борислав Йоцов, Катерина Тупарова, Александър Мутафчийски и атрактивната Вокално-театрална формация „Врабчета“ накараха публиката да стане на крака под нестихващи овации. Концертът, който се проведе на 14 декември, се превърна в приказен спектакъл, ознаменувал 70-годишнината от изгряването на сцената на Софийския духов оркестър, 70 години, през които музикантите и диригентите запленяват своята публика с вълшебството на своите изпълнения! Събитието се състоя под патронажа на кмета на София Йорданка Фандъкова, а специални гости на концерта бяха изтъкнати културни дейци, общественици, музиканти и почитатели на духовата музика. Поздравителни адреси бяха изпратени от общинския съветник Лорита Радева, кмета на район "Искър" Ивайло Цеков, от бившия вътрешен министър Валентин Радев, от директора на ОКИ "Надежда" Анна Дамянова и др.

comment 0
visibility 1622
-

Безплатен куклен спектакъл подаряват на децата от район Искър

Кметът на район „Искър“ Ивайло Цеков, районна администрация "Искър" и ОКИ Дом на културата "Искър" поздравяват децата с настъпващите коледни празници и ги канят на куклен спектакъл. Кукленото представление „Добре дошъл, Дядо Коледа!“ ще бъде със свободен вход и ще „оживее“ на сцената в концертна зала в ОКИ – Дом на културата „Искър“ на 18 декември 2021 г. /събота/ от 11 часа. "Театър на приказката София“ ще зарадва децата с едно вълшебно приказно изживяване. Входът в общинския културен институт ще става с безплатни талони, които могат да се получат на касата на ДК "Искър" от 14.12.2021 г. Талоните се раздават до запълване капацитета на седящите места в залата, съгласно заповедта на Министерство на здравеопазването. Касата работи от 15 до 19 ч. в делнични дни и от 10 ч в събота, съобщават от районната администрация. Входът за лица над 18 години е със „зелен сертификат“.  

comment 0
visibility 1857
Дом на културата „Искър“ ще е домакин на концерт на Софийския духов оркестъ

Дом на културата „Искър“ ще е домакин на концерт на Софийския духов оркестър

Софийският духов оркестър ще отбележи 70-годишнината от създаването си с юбилеен коледен концерт. Тържественото събитие ще се проведе в концертната зала на ОКИ-Дом на културата „Искър“ на 14 декември от 19 ч. под патронажа на кмета на София Йорданка Фандъкова, съобщиха от районната администрация на „Искър“. Тържественият концерт ще зарадва публиката с виртуозни изпълнения под диригентството на Юли Дамянов и Васил Делиев. Участие ще вземат и някои от най-известните имена на родната сцена – Васил Петров, Еделина Кънева, Орлин Павлов, Борислав Йоцов, Катерина Тупарова, Александър Мутафчийски и атрактивната Вокално-театрална формация „Врабчета“.Водещ ще е Лилия Големинова. Билети могат да бъдат закупени от касата на ОКИ-Дом на културата „Искър“ всеки делничен ден от 15.00 до 19.00 ч. и в събота от 10.00 до 14.00 ч. Събитието ще се проведе при стриктно спазване на противоепидемичните мерки, наложени от Министерство на здравеопазването. Входът за лица над 18 години е със „зелен сертификат“. Кметът на район „Искър“ Ивайло Цеков пожелава на състава на Софийския духов оркестър здраве и още много дългогодишни творчески изяви, с които да печелят възторжените овации на своята публика.

comment 0
visibility 1531
Малчугани украсиха двора на детската си градина в София

Малчугани украсиха двора на детската си градина в София

Децата на "Искър" вече са готови за коледни подаръци. Възпитаниците и учителите от 36. ДГ "Пеперуда" създадоха празнично настроение в двора на детската градина като я украсиха за предстоящите празници с въображение и креативност, съобщиха от районната администрация „Искър”. Това е доказателство, че децата са били много послушни през цялата година, а дядо Коледа никога не подминава послушните деца. Районната администрация им пожелава весело посрещане на празниците и много, много подаръци!

comment 0
visibility 1777
Филм-приказка в столичния Дом на културата "Искър"

Филм-приказка в столичния Дом на културата "Искър"

На 4 декември от 11.00 часа, в концертната зала на Общински културен институт Дом на културата "Искър" ще се проведе филм-приказка "Приказка за коледната звезда", съобщиха от Дома на културата „Искър”. Филмът-приказка "Приказка за коледната звезда" е подходящ за деца и родители. Смелата малка Соня трябва да намери отдавна изчезналата коледна звезда и така да освободи кралството от злите сили, които са го завладели. Входът е с билети.  

comment 0
visibility 2059
Изградиха нова фитнес площадка за спорт на открито в "Дружба 2"

Изградиха нова фитнес площадка за спорт на открито в "Дружба 2"

Изградиха нова фитнес площадка на ул. „Делийска воденица“ в ж.к „Дружба 2“. Тя се намира в близост до 150 ОУ „Цар Симеон Първи“ и може да се използва освен от живеещите в близките блокове, също и от учениците. Ивайло Цеков, кмет на район „Искър“, написа във Фейсбук, че подобряването на инфраструктурата, подходяща за спорт на открито е негова цел в работата му. Изграждането на фитнеса на открито е резултат от последователната политика на Столична община и на кмета на „Искър“, Ивайло Цеков. Целта на проекта е да се насърчат децата и живущите в квартала от всички възрасти да спортуват и живеят активно. На новата площадка до 150 ОУ е монтирана мултифункционална фитнес станция. Настилката е направена от дървесен мулч. Поставени са и пейки, както и кошчета за отпадъци за удобство на гражданите. Предстои да бъде засадена декоративна растителност при по- подходящи условия. В район „Искър“, през последните години бяха изградени още три големи фитнес площадки на открито-до кооперативния пазар в „Дружба 1“ и в обновения парк „Дружба“. Разположени са и уреди за фитнес на открито на много места в района, сред които са пространствата до бл. 517,бл. 319, бл. 226, бл. 414 и до блоковете 75 и 77 и съоръжения за гимнастика на открито до бл. 301, до бл. 45, в парка до 108 СУ и до 226 блок. Три спортни площадки бяха реконструирани и обновени с финансиране от общинския приватизационен фонд. Площадките са с комбинирани игрища за футбол,ханбал и други в ж.к „Дружба-1“ до бл. 45 на ул. „Тирана“, до бл. 161 на ул. „Илия Бешков“ и на ул. „Иван Арабаджията“.Изцяло обновени са и спортните площадки в кв. „Димитър Миленков“ и до бл. 40 в ж.к „Дружба-1“. В район „Искър“ продължава работата по развитието на инфраструктурата, подходяща за спорт в района.

comment 0
visibility 1891
„Дядо вади ряпа” в столичния Дом на културата "Искър"

„Дядо вади ряпа” в столичния Дом на културата "Искър"

На 27 ноември от 11.00 ч. в концертната зала на общинския културен институт Дом на културата "Искър" ще се играе кукленият спектакъл „Дядо вади ряпа”, съобщиха от Дома на културата. Гостува кукленият театър "Мале-мале". Билети на касата на ДК "Искър".  

comment 0
visibility 1592
Облагородиха пространството пред жилищен блок в столичния район „Искър”

Облагородиха пространството пред жилищен блок в столичния район „Искър”

Променено, красиво, зелено и цветно е пространството при бл. 315 в район "Искър, където етажната собственост с доброволен труд, желание и фантазия изпълнява проект по Програма "Зелена София" на Столична община за 2021 г., съобщиха от районна администрация „Искър”. С предоставените от общината по одобрения им проект пейки, кашпи и кошчета за отпадъци, живеещите в блока са оформили красиви кътчета за отдих. Цветята, храстите и дърветата, получени по програмата, допълват уюта на мястото. Районна администрация „Искър“ поздрави живеещите в бл. 315 за старанието им да допринесат за увеличаване зеленината и красотата в района. Общо 29 проекта по програма "Зелена София" ще бъдат изпълнени да края на ноември т.г. в район "Искър". Вече са представени проектите на Народно младежко читалище "Г. Минчев-2001" при пространството със знамената до метростанция "Дружба" и красотата пред блок 68 в ж.к. „Дружба-1“.

comment 0
visibility 1615
Столичният район „Искър” с разяснителна кампания за електронното гласуване

Столичният район „Искър” с разяснителна кампания за електронното гласуване

Разяснителна кампания за улеснение на гражданите при електронно гласуване на предстоящия вот за президент и парламент провежда Районната администрация „Искър“. Във фоайето на сградата на администрацията на бул. „Кръстю Пастухов“ 18 е разположена машина за електронно гласуване. Всеки гражданин, който има интерес да научи как „стъпка по стъпка“ ще протича електронното гласуване, може да го направи с посещение в районната администрация без предварително записване. Машината за гласуване ще е на разположение всеки делничен ден от 8,30 ч. до 17 ч. За улеснение на гражданите, служители на районната администрация ще разясняват при необходимост последователността от действия в процеса на електронното гласуване. Разяснителната кампания е инициирана от кмета на район "Искър" Ивайло Цеков. Целта е да се популяризира процеса на електронно гласуване сред гражданите, да се повиши избирателната активност и да се спомогне за нормално протичане на изборния ден при предстоящия вот.

comment 0
visibility 1669
В столичния Дом на културата "Искър" прожектират детски анимационен филм

В столичния Дом на културата "Искър" прожектират детски анимационен филм

На 13 ноември от 11.00 ч., концертна зала на общински културен институт Дом на културата "Искър" ще представи "Нико и пътят към звездите". Детският анимационен филм е озвучен на български език. Малкото еленче Нико се впуска в рисковано приключение, за да открие баща си, който е част от легендарните Въздушни сили на Дядо Коледа. Билети – на касата на ДК "Искър".

Район Искър

Територия и население на район Искър

Територия и население на район Искър

Район Искър е разположен в югоизточната част на София и заема площ от 25.6 кв. км. В пределите на район Искър влизат жилищен комплекс „Дружба“ с подрайоните „Дружба 1“, „Дружба 2“ и „Цариградски комплекс“, квартали „Димитър Миленков“ и Абдовица, село Бусманци, промишлената зона „Гара Искър“. Район Искър носи името на реката, която протича през него – река Искър.

Район Искът е с население около 64 000 души.

>История на район Искър

История на район Искър

През 1947 г. покрай гарата започват да се строят блокове за работниците от предприятията. Така се застроява бъдещия район Искър. Малко по малко се оформя жилищния комплекс „Дружба“. През 1983 г. вече е факт обособения район Искър.

>Транспорт в район Искър

Транспорт в район Искър

Район Искър и, по-конкретно, квартал „Дружба“, който е основната му част, е добре обслужен откъм градски транспорт. Жителите на район Искър имат възможността да използват метрото като удобен начин за придвижване. В район Искър се намират метростанции „Дружба“ и „Искърско шосе“. Метрото е удобна връзка на квартал „Дружба“ с други столични райони, центъра на града и летище София.

В район Искър е разположена и гара Искър. На нея спират всички влакове, които пътуват към Пловдив, Бургас, Варна и Централна гара София.

В район Искър пътуват автобусни линии № 84, 88, 204, 384, 404, 604. Трамвайните линии, обслужващи район Искър са 20 и 23. Тролеите, пътуващи в район Искър са 4 и 11.

>Образование в район Искър

Образование в район Искър

За нуждите на жителите на район Искър функционират 9 детски градини.

4 ОУ „Проф. Джон Атанасов“ в район Искър отваря врати през 1975 г. През годините училището е имало паралелки с преподаване на руски език, банково дело, английски език и др. Днес има паралелки с ранно чуждоезиково обучение по английски и испански, компютърно обучение. Допълнителни часове по интереси има по карате, баскетбол, шах, музика, танци – модерен балет, народни танци, латинотанци.

65 ОУ „Кирил и Методий“ в район Искър е открито през 1878 г. От 2011 училището има нова сграда.

В район Искър се намира 68 средно училище „Академик Никола Обрешков“. То е основано през 1986 г. В училището се изучава засилено математика, биология и химия, изобразително изкуство. Училището има 2 физкултурни салона, огромна библиотека, стол, спортни площадки, керамично ателие.

69 средно училище „Димитър Маринов“ в район Искър. Училището разполага с два физкултурни салона, бюфет, три компютърни кабинета. Извънкласните форми, които могат да избират учениците са футбол, карате, народни танци, вокална група, обучение за оказване на първа помощ.

В район Искър се намира 108 СУ „Никола Беловеждов“. В него учениците могат да се обучават в специализирани паралелки със засилено обучение по чужд език, профил „Предприемачество и бизнес“, профил „Стопански мениджмънт“ както и в непрофилирани паралелки. В училището в район Искър се набляга на специалността предприемачество и бизнес. То е основано през 1972 г.

На територията на район Искър се намира Професионална гимназия по транспорт. В него се подготвят професионални кадри за автотранспорта – механици и водачи на превозни средства. Училището в район Искър е основано през 1949 г.

В район Искър е разположен и Частен Професионален Колеж „Света Ариадна“. Той отваря врати през 1992 г. Учениците получават специализация в направленията дизайн, бизнес-администрация и мениджмънт. Днес броя на специалностите е увеличен и освен първите две специалности тук се изучават предприемачество и мениджмънт, бизнес администрация, оперативно счетоводство, маркетинг и реклама, туризъм – хотелиерство, туризъм – екскурзоводска дейност, барман, готвач, компютърни мрежи, програмиране и web дизайн, електронна търговия и др.

 Частен Професионален Колеж по транспорт в район Искър е основан през 2002 г. Целта е да се подготвят квалифицирани кадри за Гражданската и Държавната авиация. През 2006 получава лиценз като Авиационен Учебен Център.

>Култура в район Искър

Култура в район Искър

В район Искър не липсват добри културни центрове.

Културен дом „Искър“ в район Искър на практика е първият културен дом в София. Сградата на Културния дом в район Искър е построена през 1953 г. Изтъкнати творци са се изявявали в Културния дом в район Искър. В дома се развиват разнообразни културни дейности като Софийски духов оркестър, Фолклорен ансамбъл "Искри", Вокална група "Трендафил", РТО "Екстрийм шоу", Балетно студио "Модерато", Балетна школа "2 Dance", Школа "Слънчице", Курс по арттерапия, Детска вокална група "Искър", Пиано, пеене и солфеж, Школа по китара, Карате-клуб "Фунакоши", Aтелие "Пъстри мечти", Логопедичен кабинет, Танцов клуб "ХороТропанка", Спортни Таланти, Танцспорт клуб "ЛОТОС", Актьорска студия "Арте", Танцова школа "Вай, дудуле".

>Забележителности в район Искър

Забележителности в район Искър

Около Голямото езеро в район Искър има обособен парк. Езерото се разделя на две от пешеходен мост. Обособяването на т. нар. Дружбенско езеро е станало през 70-те години на миналия век благодарение на подпочвените води, които се появили, когато били извличани строителни материали за жилищния комплекс. С годините теренът около образувалото се в район Искър езеро бива облагороден. Около езерото се появява парк. Културният дом на район Искър се намира до моста. Край езерото има обособен и пристан, от който всяка година хвърлят кръста за Йордановден.

Друга забележителност в район Искър е дворецът „Врана“. Това е царския дворец. В него царското семейство е живяло през по-голямата част от времето. Преди Освобождението там е бил чифликът на управителя на София – Осман паша. След това, през 1879 г. съратникът на Апостола, хаджи Боне Петров, го наема, а после и купува за 500 лири. Имотът в бъдещия район Искър става царски след като Боне изпада във финансово затруднение и БНБ обявява чифлика на търг. Откупува го аптекаря на Фердинанд I за 56 000 златни лева. Царското имение получава името Врана от самия Фердинанд. Запален по орнитологията, той решил, че чифликът ще носи името на птицата, която първа кацне на неговия покрив. Така имотът в район Искър става Врана.

Царският имот е парк 950 декара, 1000 декара стопанство, както и две сгради, които са свързани с топла връзка и представляват дворцов комплекс. След като Фердинанд абдикира , собственик на двореца става Борис III.

Or 2013 г. всеки уикенд дворецът и паркът в район Искър са отворени за граждани от 10 до 16 ч. Групите се придружават от екскурзовод.

Паркът притежава разнообразни растителни видове – 821 вида от 118 семейства и 435 рода. Това го доказва високата му стойност. Изграждането му започва през 1900 г. Много от видовете растения били доставяни от различни континенти.

Територия и население на район Искър

История на район Искър

Транспорт в район Искър

Образование в район Искър

Култура в район Искър

Забележителности в район Искър

Прочетете още