Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Кой от заместник-кметовете на Красно село да бъде избран от СОС за временно изпълняващ до местните избори?
  • Николай Веселинов (23%, 93 Гласове)
  • Веселин Кирев (14%, 56 Гласове)
  • Албена Белянова (64%, 264 Гласове)
Общо гласували: 413 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 538
Район „Искър“ посреща Деня на народните будители с празничен концерт

Район „Искър“ посреща Деня на народните будители с празничен концерт

Жителите и гостите на столичния район „Искър“ ще посрещнат Деня на народните будители с празничен концерт. Събитието ще се проведе във вторник – 1 ноември, от 18:30 ч. в концертната зала на Дом на културата „Искър", при вход свободен, съобщават от местната администрация. Инициативата се организира от СО – район „Искър“ и ОКИ-Дом на културата „Искър“. Публиката ще има възможност да се наслади на изпълненията на хор „Нуша“ с диригент Нели Андреева, на ненадминатата хореография на ансамбъл „Горна баня“ – Читалище „Пробуда 1926“ и на обичаната от малки и големи народна певица Валентина Шерденкова. Водещ на концерта ще е Галя Андреева. И тази година по традиция районна администрация „Искър“ ще отбележи Деня на народните будители като засвидетелства уважението си към всеотдайността и професионализма на учителите от район „Искър“. На празничния концерт от името на кмета на района ще бъдат връчени почетни плакети за заслуги в сферата на образованието на учители, предложени от ръководствата на училищата в „Искър“. Церемонията ще проведе общинският съветник от район „Искър“ и председател на Постоянната комисия по екология към Столичния общински съвет Лорита Радева.

comment 0
visibility 1924
Кметът на Искър се срещна с недоволни и собственици на зелен терен в Дружба

Кметът на Искър се срещна с недоволни от строеж и собственици на зелен терен в Дружба 1 (С...

Кметът на столичния район Искър Иво Цеков по спешност отиде вчера на среща на открито в кв. Дружба 1. В зоната между 108 ОУ "Никола Беловеждов" и супермаркет имаше сериозен спорт между граждани, които са срещу застрояване и собственикът на терен. Живеещите в квартала недоволстваха от заграден от собственика терен, който е за жилищно строителство, а хората искат да се запази зеленото пространство. Всъщност проблемът се оказа в непълната информация, която имали гражданите. Имотът е между училището и супермаркета и в момента е зелена площ (снимка 1). По-голямата част от него - над 5000 кв. м е отредена за градинка, а само 1100 кв. м (снимка 2) са за застрояване, което не се знае кога ще започне. Кметът Иво Цеков подробно обясни на гражданите, че се запазва за зелена площ повечето от терена и тя няма да бъде застроена. Сред гражданите пристигна и бившият служебен премиер Стефан Янев, който живее в съседен блок и общинският съветник и председател на Комисията по екология и член на Комисията по архитектура Лорита Радева. Заедно с кмета разясняваха и подробно информираха хората за законовите процедури, правата им, както и тези на собственика на терена и какво е направила общината.  На срещата вчера също беше и собственикът, които чинно преди дни си заградил само частта, върху която имат право да строи. Да, обаче граждани решили да "дадат урок" и махнали част от елементите за ограда. На следващия ден собственикът започнал отново да загражда, но извикал и полиция заради кражбата. Така по спешност се получи една добра информационна среща и за двете страни, разказаха пред Столица.bg хора от съседните блокове.  Общо теренът е с големина близо 7 декара - 6805 кв.м. и могат да се застроят само 1104 кв. м. Всъщност собствениците трябва да извървят процедурата до получаване на разрешително за строеж. Към момента те са внесли План за застрояване, за него имат становище от комисиите на СОС и сега трябва да представят коригир План. Но към момента няма разрешително за строеж. На 24 октомври т. г. районният кмет Иво Цеков е възложи на служители от отдел „Контрол по строителството“ да извършат проверка на място, която се установи, че се касае за част от частен поземлен имот с предходен номер ПИ 1289 с площ 6805 кв.м. Към момента на проверката вчера и последвала втора проверка днес, на мястото няма изградени заграждения на терена, съобщиха от район Искър. "Към настоящия момент няма одобрен застроителен план в УПИ IX-1289, а само регулационен и то в частта, предвидена за застрояване – под номер 1 на приложената схема, което не дава възможност за строителство в тази част от имота на този етап. Собственикът има право да загради при спазване на определени изисквания единствено частта, предвидена за застрояване – УПИ IX-1289, но не и тази за озеленяване", допълниха от районната администрация.

comment 0
visibility 809
-

В "Искър" облагородяват още 23 междублокови пространства и градинки

Нови 23 междублокови пространства и локални градини в район „Искър“ ще бъдат облагородени с растителност и паркова мебел. За това съобщиха от районната администрация. Дейностите ще се извършат по програмата на Столична община – „Зелена София“ за 2022 г. До момента с участието на гражданите и неправителствения сектор в район „Искър“ са обновени над 240 междублокови пространства и локални градини. Чрез програмата „Зелена София“ от Столична община предоставят безвъзмездно посадъчен материал – фиданки, храсти и цветя; паркова мебел – пейки, беседки, кашпи, кошчета за отпадъци; инструменти за поддържане на засадената растителност и материали за ремонт - тротоарни плочки, бордюри. След получаването им, бенефициентите – одобрените проекти на кандидатствалите етажни собствености или неправителствени организации с доброволен труд облагородяват зелените пространства около блоковете и ги превръщат в зони за отдих и социално общуване. Районната администрация "Искър" благодари на всички участници в програмата от района за активността и желанието да допринесат за създаването на по-красиви зелени пространства!  

Реклама
comment 0
visibility 657
-

Образователната кампания по пожаробезопасност в училищата в „Искър“ приключи с демонстраци...

С демонстрации в 69 СУ „Димитър Маринов“ и 89 ОУ „Христо Стамболски“ приключи образователната кампания по пожаробезопасност в училищата в столичният район „Искър“. Това съобщават от районната администрация. Кампанията се провежда по инициатива на кмета на „Искър“ Ивайло Цеков с любезното съдействие на служителите от Осма Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението“. Служителите на Осма РСПБЗН и служители на районната администрация посетиха всяко едно от училищата и показаха на учениците от какво се състои екипировката на пожарникарите и какво представлява оборудването на пожарния автомобил. Огнеборците пуснаха светлинната и звукова сигнализация на пожарните коли, демонстрираха пускането на водната струя на пожарникарските шлангове и заедно с учители и ученици гасиха огън с пожарогасители. Пожарникарите разясниха и как трябва да се реагира при пожар и разказаха какво точно правят, когато влязат в горяща сграда при произшествие. Кампанията ще се провежда ежегодно в училищата в район „Искър“, съобщават още от районната администрация. Целта на инициативата е да запознае учениците отблизо с професията на пожарникарите, с пожарната безопасност и правилното поведение при възникване на пожар.  

comment 0
visibility 810
-

„Детско полицейско управление“ стартира в столичния район "Искър" (СНИМКИ)

Четвъртото издание на инициативата „Детско полицейско управление“ започна в столичното 4. ОУ „Проф. Джон Атанасов“ в район "Искър". Програмата е на МВР и се провежда в училища на територията на цялата Столична община, съобщават от МВР и районната администрация. Стартът на инициативата беше даден с демонстрации на конния ескадрон към Столична дирекция на вътрешните работи, специалните полицейски сили, спецсилите на мотоциклет и водачи на служебни кучета. Децата наблюдаваха с интерес демонстрациите, специално организирани за тях. Инициативата е част от Национална превантивна програма към 08 РУ-СДВР, която се организира с финансовата подкрепа на районната администрация „Искър“. Специални гости на събитието бяха кметът на район "Искър" Ивайло Цеков, зам.-директорът на СДВР старши комисар Георги Алексиев, началникът на Осмо РПУ на МВР комисар Валери Симеонов, началникът на Осми сектор на СДВР гл. инспектор Стефан Попов, началникът на сектор Детска престъпност в Главна дирекция Национална полиция гл. инспектор Петър Петров и уредника на музея на МВР Пепа Видаркинска и др. „Инициативата е изключително полезна, защото ще научи вас - ученици, на ценности като уважение, защита, спазване на правилата, добронамереност, приятелство и партньорство. Убеден съм, че във ваше лице представителите на Осмо полицейско управление ще открият верни помощници, на които могат да разчитат!“, обърна се към доброволците кметът Цеков. В учебната програма на третокласниците, участващи в поредното издание на превантивната инициатива „Детско полицейско управление“, е предвидено обучение по безопасно поведение на пътя, лична защита, справяне с агресията, вземане на адекватни решения в рискови ситуации, достъпна информация за вредата от наркотиците. В рамките на обучението са предвидени и редица дейности, които да стимулират детската инициативност, тяхната принадлежност към една общност и да повишат доверието към полицията. на доброволците в Детското полицейско управление бяха връчени почетни знаци, светлоотразителни жилетки и тениски, осигурени от районната администрация на район "Искър". Всички те обещаха да спазват Етичния кодекс в Детското полицейско управление – да уважават и защитават хората, да познават и спазват законите и да не се примиряват с нарушенията, да се грижат за своята безопасност и тази на другите, да носят отговорност за своите постъпки, да овладяват гнева и страха си, да бъдат вежливи и добронамерени, да познават своите права и задължения да отстояват правата си без да засягат правата на другите, да не отминават зов за помощ и да бъдат готови да помагат на хора в беда, да допринасят за приятелството и партньорството в детския полицейски екип, да вярват в себе си и никога да не се предават.    

comment 0
visibility 666
-

В училищата в столичния „Искър“ стартираха кампания по пожаробезопасност

Образователна кампания по пожаробезопасност стартира в училищата в столичният район „Искър“ от днес, 23 септември. Това съобщават от районната администрация. Кампанията се провежда по инициатива на кмета на район "Искър" Ивайло Цеков, съвместно с 08 Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението“. Инициативата започна от 163 ОУ „Черноризец Храбър“, където огнеборците показаха на учениците от какво се състои екипировката на пожарникарите и какво представлява оборудването на пожарния автомобил. Пожарникарите пуснаха сирените, качиха децата на пожарния автомобил, а накрая и заедно гасиха огън с пожарогасители. Огнеборците обясниха на учениците как трябва да се реагира при пожар и разказаха какво точно правят, когато влязат в горяща сграда. От районната администрация „Искър“, съвместно с 08. РСПБЗНС, подготвиха за учениците информационни брошури с полезни съвети за пожарната безопасност.

comment 0
visibility 1000
-

Детска градина в район „Искър“ се разрасна с нови 4 групи

"Построяването на новия корпус на детската градина и обновяването на стария е резултат от съвместна успешна дейност между Столична община, район „Искър“ и екипа на детското заведение. Продължава работата по изпълнение на Програмата за строителство на детски градини и ясли в София, по която в момента се изпълняват 30 сгради." Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова, която присъства на празник в детската градина по повод нейното откриване. "Предвижда се до края на годината да бъдат завършени 11 от детските градини, които се изпълняват" – посочи също кметът Фандъкова. Йорданка Фандъкова подари детски книги на възпитаниците на „Детски рай“ и им пожела да са здрави, да играят и да са любознателни. Строителните дейности в детската градина „Детски рай“ в ж.к. “Дружба 2“ започнаха през март 2021 г. Изградена е нова двуетажна сграда, която разширява детската градина с четири нови групи. Направена е и топла връзка към съществуващата сграда. Цялостно е санирана старата сграда. Изградени са четири нови детски площадки, а всички съществуващи са обновени. Извършена е подмяна на настилките в целия двор, като е осигурена и достъпна среда. След разширението детската градина е с 14 групи. На събитието присъстваха общинските съветници Лорита Радева, Малина Едрева, кметът на района Ивайло Цеков и зам.-кметът по строителство Ангел Джоргов.

comment 0
visibility 1236
Инспекторат и районна администрация изчистиха подлеза на гара Искър

Инспекторат и районна администрация изчистиха подлеза на гара Искър (СНИМКИ)

Подлезът на гара Искър светна от чистота. Съоръжението на улица "Поручик Христо Топракчиев" бе измито и изчистено със съдействието на Столичен инспекторат районната администрация „Искър. Работниците положиха максимални усилия да се отстранят замърсяванията по подовата настилка и стените, за да изчезне и неприятната миризма. Мястото е трудно за цялостно почистване, тъй като при изграждането на подлеза не е предвидена канализация, която да отвежда водите, обясниха от район Искър. Районната администрация „Искър“ полага всички усилия според възможностите си, да се грижи за стопанисването на подлеза, който е собственост на Национална компания „Железопътна инфраструктура“. За съжаление железопътната компания не го поддържа по никакъв начин, а подлезът е прилежаща част към гара „Искър“ и без него е невъзможно функционирането й. Кметът на Искър Ивайло Цеков и от администрацията призовават гражданите да не изхвърлят отпадъци в подлеза и да го използват единствено по предназначение – за преминаване. "Апелирам и имуществото в подлеза да се пази. Неведнъж осветлението е било изпочупвано и изтръгвано. За последно - само преди няколко месеца", написа във фейсбук Цеков. В подлеза редовно се настаняват бездомници и тяхна е и до голяма степен замърсяването на пешеходното съоръжение. За набезите от район Искър са Осмо РУ – СДВР, да организират денонощен обход от униформени на мястото. Граждани, които забелязват нередности също могат да сигнализират полиция или районната идманистрация.

comment 0
visibility 1148
-

Район "Искър" кани столичани на празника на Бусманци

Районна администрация „Искър“, кметство Бусманци и Народно читалище „Елин Пелин – 1926“ канят столичани на празника на Бусманци, съобщават от районната администрация. Традиционният събор на селото ще бъде отбелязан на 28 август 2022 г., неделя, на площада в Бусманци, с голям фолклорен празник. Празникът ще започне в 11 ч. с програма за малките – песни и танци ще изпълняват деца за децата от село Бусманци. Кметството кани всички деца, които са подготвили свое представяне, но все още не са се включили като участници в програмата, да го направят, като заявят участие в библиотеката на читалището в Бусманци най-късно до 26 август 2022 г., петък, или на телефон 0888 510055. Официалната част на празника ще стартира в 17 ч. На сцената в центъра на селото ще се качат Джина Иванова от група „Трамвай №5“, народните изпълнители Венцислав Пенев и Георгия Райкова, фолклорен танцов ансамбъл „Огнените“ и др.

comment 0
visibility 1135
Район „Искър“ има още една площадка за разходка на кучета (СНИМКИ)

Район „Искър“ има още една площадка за разходка на кучета (СНИМКИ)

Нова площадка за разходка на кучета е изградена на бул. „Цветан Лазаров“ до блок 602А и 602Б, съобщават от администрацията на столичния район „Искър“. Теренът е с размер 300 кв.м. и на него са монтирани съоръжения за тренировка и игра на домашните любимци. Създадени са и удобства за отдих на стопаните им. „Площадката е разположена върху общински имот и е изградена от частен инвеститор. Теренът е заграден с оградна мрежа с височина 1,5 м. Монтирани са врати със заключващ механизъм. За пълноценната игра на домашните любимци са изградени тренировъчни съоръжения от типа „Везна за преминаване“, „Стъпки“, „Кучешки слалом“. А за удобството на стопаните им – пейки, кошчета за отпадъци и кошчета за кучешки екскременти“, уточняват от районната администрация. През последните години площадки за разходка и игра на кучета в район „Искър“ са изградени още: в ж.к. „Дружба-1“ – в парка до 108. СУ „Никола Беловеждов“, в ж.к. „Дружба-2“ – в близост до бул. „Копенхаген“, в парк „Дружба“ – между ул. „Кап. Димитър Списаревски“ и бул. „Цветан Лазаров“.

comment 0
visibility 1013
ОУ „Д-р Хр. Стамболски“ в „Искър“ ще има чисто нов физкултурен салон

ОУ „Д-р Хр. Стамболски“ в „Искър“ ще има чисто нов физкултурен салон

Физкултурният салон на 89. ОУ „Д-р Христо Стамболски“ в столичния район „Искър“ ще бъде изцяло обновен. Основно ще бъде ремонтиран и централният вход на училището. Дейностите се извършват по възлагане на районна администрация „Искър“, съобщи кметът Ивайло Цеков. „Обновяването на физкултурния салон и хранилището към него включва цялостна шпакловка и пребоядисване на стените и таваните, ремонт на покрива, подмяна на подовата настилка, подмяна на осветителните тела с енергоефективно осветление и изграждане на нова ел. инсталация“, обясни районният кмет. Подменя се изцяло и настилката на площадката пред централния вход на училището. Изграждат се нови стълбищни рамена, обезопасени с парапети. Ще бъде монтирана и електрическа платформа за улеснение на трудноподвижните хора.

comment 0
visibility 938
-

Ремонтираха клуба на пенсионерите в район "Искър"

По възлагане на районната администрация „Искър“ се извършва основен ремонт в Клуба на инвалидите, военноинвалидите и пенсионерите в ж.к. „Дружба-1“ в столицата. Ремонтиран е покривът на сградата, като е направена изцяло нова хидроизолация. Стените и таваните на помещението са шпакловани и пребоядисани. Боядисана е и фасадата на сградата. Освежени са парапетите пред входа на помещението, съобщават от районната администрация. Клубът на инвалидите, военноинвалидите и пенсионерите в ж.к. „Дружба-1“, в който членуват 130 души, е създаден през 2015г. В него съвместно с различни институции и организации периодично се провеждат беседи за безопасното движение по пътя, превенция срещу телефонните измами, медицински лекции, компютърни обучения, литературен кръжок, кулинарни изложби и др. Мястото е и репетиционна на сформираната от членове на Клуба певческа група „Искра“ към Народно младежко читалище „Георги Минчев” – 2001.

comment 0
visibility 835
Предложение: СОПФ да даде 240 хил. лв. за две игрища в район Искър

Предложение: СОПФ да даде 240 хил. лв. за ремонт две игрища в район Искър

Две игрища в столичния район „Искър“ могат да бъдат основно ремонтирани с финансовата подкрепа на Специализирания общински приватизационен фонд (СОПФ). Идеята е да бъде отпуснато финансиране до 240 000 лв., съобщават от Столичния общински съвет. Предложението на зам.-кмета Дончо Барбалов ще бъде обсъдено от местния парламент на заседанието в четвъртък. Едното игрище се намира в двора на бившето 65-о училище в с. Бусманци, а другото - в кв. „Абдовица“. Целта е спортните съоръжения да бъдат възстановени и да се превърнат в многофункционални терени за баскетбол и мини футбол с размери 30 на 20 метра. Разходването на средствата ще се извърши при спазване на Закона за обществените поръчки и Закона за публичните финанси. Бенефициентът - район „Искър“, ще контролира изпълнението на строително-ремонтните дейности, съобразно договора с изпълнителя, спечелил тръжната процедура.

comment 0
visibility 4511
-

Проектът "Блок в езерото" в "Дружба" няма да се реализира

След възражения на гражданите от столичния квартал "Дружба", комисията по образование, култура, наука и културно многообразие в Столичния общински съвет реши проектът "Блок в езерото" да не се реализира. Проектът на Мина Минов беше на стойност 16 000 лв. Той беше класиран на първо място в направление II на програмата на Столична община "Навън" - "Открито". Блок плува в езерото в Дружба, ще бъде дом на патиците (СНИМКИ) Езерото Дружба е избрано от Програмния съвет на направлението след обсъждане заедно с Направление „Архитектура и градоустройство“, в сътрудничество с главния архитект на Столична община арх. Здравко Здравков и Дирекция „Култура“. В последствие се проведоха срещи с администрацията на район „Искър“ и ОКИ „Искър“, обществено обсъждане на избраните локации, бе обявен конкурс и Комисията за творческа оценка избра един водещ проект. Резултатите от конкурса бяха публично представени. Беше направено публично обсъждане в района на спечелилия проект „Блок в езерото“. Основните възражения на гражданите от квартала са в две посоки: първо, изразено нежелание да се използва водната повърхност на езерото и второ, опасението, че художественото претворяване на емблематичния за кв. „Дружба“ панелен блок ще се превърне в единствен разпознаваем символ на квартала, с което жителите на кв. „Дружба“ не се асоциират. Възраженията се оказаха пречка за реализацията на проекта и повдигнаха въпроси за преосмисляне на процедурата по избор и на цялостната комуникация в рамките на Направление 2 – „Открито“, се отбелязва в доклада, внесен в комисията от общинските съветници Малина Едрева, Веселин Калановски и Михаил Паргов.  Изданието на Направление 2 – „Открито“ през 2022 г. е пилотно и то се сблъска с една реалност на работата в по-периферни квартали на София, която е особено важна за по-нататъшното развитие на програмата и е сред основните мотиви на настоящия доклад по отношение преразглеждане и адаптиране на направлението, се отбелязва още в доклада. Авторът на проекта Мина Минов ще получи за работата си авторски хонорар на стойност 3 800 лева, решиха още общинските съветници.

comment 0
visibility 1346
Нови паркоместа и още зеленина за жителите на столичния жк „Дружба 1“

Изграждат нови паркоместа и засаждат още дървета в столичния жк „Дружба 1“

Междублоковото пространство около блокове 7 - 13 в ж.к. „Дружба 1“ е един от 20-те терена, които ще бъдат облагородени тази година. Това съобщава кметът на София Йорданка Фандъкова. Предвижда се на два участъка – от 240 кв. м и 440 кв. м, да се обособяват около 50 допълнителни места за паркиране, да се засадят 14 нови дървета и 50 храста и да се създадат нови алеи. „Кметът на район „Искър“ Ивайло Цеков е от тези, които реализират пореден проект по програмата за премахване на така наречените „кални точки“ в кварталите. Стартирахме инициативата през 2020 г. като част от мерките за намаляване на запрашаването и подобряване на качеството на въздуха. До момента заедно с кметовете на райони успяхме да облагородим 59 места в кварталите, които преди това бяха източник на кал и прах“, коментира кметът Фандъкова. Тя уточнява, че инициативата на Столична община е била оценена като успешна от Министерство на околната среда и водите и в началото на годината министър Борислав Сандов е обещал, че ще се осигури финансиране и за други подобни проекти. „До момента все още не е отворена възможност за финансиране, но ние имаме готовност с подготвени проекти във всички райони на Столична община“, допълва кметът Фандъкова. Към момента са направени огледи на място и вече е създадена необходимата организация за изпълнение на 20-те обекта в районите Надежда, Овча купел, Нови Искър, Илинден, Триадица, Кремиковци, Витоша, Красна поляна, Младост, Подуяне, Оборище, Връбница, Искър, Банкя, Средец, Изгрев, Лозенец и Слатина. В бюджета на Столична община за тази година са предвидени средства в размер на 1.3 млн. лв. за изпълнение на облагородяване на пространства, източници на запрашаване.

Район Искър

Територия и население на район Искър

Територия и население на район Искър

Район Искър е разположен в югоизточната част на София и заема площ от 25.6 кв. км. В пределите на район Искър влизат жилищен комплекс „Дружба“ с подрайоните „Дружба 1“, „Дружба 2“ и „Цариградски комплекс“, квартали „Димитър Миленков“ и Абдовица, село Бусманци, промишлената зона „Гара Искър“. Район Искър носи името на реката, която протича през него – река Искър.

Район Искът е с население около 64 000 души.

>История на район Искър

История на район Искър

През 1947 г. покрай гарата започват да се строят блокове за работниците от предприятията. Така се застроява бъдещия район Искър. Малко по малко се оформя жилищния комплекс „Дружба“. През 1983 г. вече е факт обособения район Искър.

>Транспорт в район Искър

Транспорт в район Искър

Район Искър и, по-конкретно, квартал „Дружба“, който е основната му част, е добре обслужен откъм градски транспорт. Жителите на район Искър имат възможността да използват метрото като удобен начин за придвижване. В район Искър се намират метростанции „Дружба“ и „Искърско шосе“. Метрото е удобна връзка на квартал „Дружба“ с други столични райони, центъра на града и летище София.

В район Искър е разположена и гара Искър. На нея спират всички влакове, които пътуват към Пловдив, Бургас, Варна и Централна гара София.

В район Искър пътуват автобусни линии № 84, 88, 204, 384, 404, 604. Трамвайните линии, обслужващи район Искър са 20 и 23. Тролеите, пътуващи в район Искър са 4 и 11.

>Образование в район Искър

Образование в район Искър

За нуждите на жителите на район Искър функционират 9 детски градини.

4 ОУ „Проф. Джон Атанасов“ в район Искър отваря врати през 1975 г. През годините училището е имало паралелки с преподаване на руски език, банково дело, английски език и др. Днес има паралелки с ранно чуждоезиково обучение по английски и испански, компютърно обучение. Допълнителни часове по интереси има по карате, баскетбол, шах, музика, танци – модерен балет, народни танци, латинотанци.

65 ОУ „Кирил и Методий“ в район Искър е открито през 1878 г. От 2011 училището има нова сграда.

В район Искър се намира 68 средно училище „Академик Никола Обрешков“. То е основано през 1986 г. В училището се изучава засилено математика, биология и химия, изобразително изкуство. Училището има 2 физкултурни салона, огромна библиотека, стол, спортни площадки, керамично ателие.

69 средно училище „Димитър Маринов“ в район Искър. Училището разполага с два физкултурни салона, бюфет, три компютърни кабинета. Извънкласните форми, които могат да избират учениците са футбол, карате, народни танци, вокална група, обучение за оказване на първа помощ.

В район Искър се намира 108 СУ „Никола Беловеждов“. В него учениците могат да се обучават в специализирани паралелки със засилено обучение по чужд език, профил „Предприемачество и бизнес“, профил „Стопански мениджмънт“ както и в непрофилирани паралелки. В училището в район Искър се набляга на специалността предприемачество и бизнес. То е основано през 1972 г.

На територията на район Искър се намира Професионална гимназия по транспорт. В него се подготвят професионални кадри за автотранспорта – механици и водачи на превозни средства. Училището в район Искър е основано през 1949 г.

В район Искър е разположен и Частен Професионален Колеж „Света Ариадна“. Той отваря врати през 1992 г. Учениците получават специализация в направленията дизайн, бизнес-администрация и мениджмънт. Днес броя на специалностите е увеличен и освен първите две специалности тук се изучават предприемачество и мениджмънт, бизнес администрация, оперативно счетоводство, маркетинг и реклама, туризъм – хотелиерство, туризъм – екскурзоводска дейност, барман, готвач, компютърни мрежи, програмиране и web дизайн, електронна търговия и др.

 Частен Професионален Колеж по транспорт в район Искър е основан през 2002 г. Целта е да се подготвят квалифицирани кадри за Гражданската и Държавната авиация. През 2006 получава лиценз като Авиационен Учебен Център.

>Култура в район Искър

Култура в район Искър

В район Искър не липсват добри културни центрове.

Културен дом „Искър“ в район Искър на практика е първият културен дом в София. Сградата на Културния дом в район Искър е построена през 1953 г. Изтъкнати творци са се изявявали в Културния дом в район Искър. В дома се развиват разнообразни културни дейности като Софийски духов оркестър, Фолклорен ансамбъл "Искри", Вокална група "Трендафил", РТО "Екстрийм шоу", Балетно студио "Модерато", Балетна школа "2 Dance", Школа "Слънчице", Курс по арттерапия, Детска вокална група "Искър", Пиано, пеене и солфеж, Школа по китара, Карате-клуб "Фунакоши", Aтелие "Пъстри мечти", Логопедичен кабинет, Танцов клуб "ХороТропанка", Спортни Таланти, Танцспорт клуб "ЛОТОС", Актьорска студия "Арте", Танцова школа "Вай, дудуле".

>Забележителности в район Искър

Забележителности в район Искър

Около Голямото езеро в район Искър има обособен парк. Езерото се разделя на две от пешеходен мост. Обособяването на т. нар. Дружбенско езеро е станало през 70-те години на миналия век благодарение на подпочвените води, които се появили, когато били извличани строителни материали за жилищния комплекс. С годините теренът около образувалото се в район Искър езеро бива облагороден. Около езерото се появява парк. Културният дом на район Искър се намира до моста. Край езерото има обособен и пристан, от който всяка година хвърлят кръста за Йордановден.

Друга забележителност в район Искър е дворецът „Врана“. Това е царския дворец. В него царското семейство е живяло през по-голямата част от времето. Преди Освобождението там е бил чифликът на управителя на София – Осман паша. След това, през 1879 г. съратникът на Апостола, хаджи Боне Петров, го наема, а после и купува за 500 лири. Имотът в бъдещия район Искър става царски след като Боне изпада във финансово затруднение и БНБ обявява чифлика на търг. Откупува го аптекаря на Фердинанд I за 56 000 златни лева. Царското имение получава името Врана от самия Фердинанд. Запален по орнитологията, той решил, че чифликът ще носи името на птицата, която първа кацне на неговия покрив. Така имотът в район Искър става Врана.

Царският имот е парк 950 декара, 1000 декара стопанство, както и две сгради, които са свързани с топла връзка и представляват дворцов комплекс. След като Фердинанд абдикира , собственик на двореца става Борис III.

Or 2013 г. всеки уикенд дворецът и паркът в район Искър са отворени за граждани от 10 до 16 ч. Групите се придружават от екскурзовод.

Паркът притежава разнообразни растителни видове – 821 вида от 118 семейства и 435 рода. Това го доказва високата му стойност. Изграждането му започва през 1900 г. Много от видовете растения били доставяни от различни континенти.

Територия и население на район Искър

История на район Искър

Транспорт в район Искър

Образование в район Искър

Култура в район Искър

Забележителности в район Искър

Прочетете още