И в "Дружба" презастрояването е проблем №1 на жителите

-

Снимка: Столица.bg

В анкета, проведена от Радио София с жителите на ж.к. „Дружба“ за основните проблеми на квартала, гражданите са поставили на първо място презастрояването, съобщи радиото.

Рая Лечева, журналист и жител в бл. 82 в „Дружба“ 1, разказа за неволите, които са изпиталите живеещите в този блок, след като инвеститор купува парцела до тях и получава разрешение за строеж на многоетажна жилищна сграда. Отстоянието на новата сграда е на 10 метра от фасадата на блока. Оказва се обаче, че собствениците на апартаментите в него не се водят страна по казуса и затова не могат да имат възражения.

След срещи с местната администрация и множество изпратени писма, живущите в блока се споразумяват с инвеститора да включи клауза по договорите с бъдещите собственици поне да не заграждат зелените площи около кооперацията и да не се разпореждат по друг начин с тях. Целта е те да могат да се ползват свободно от всички жители в района, разказва Рая Лечева.

„Теренът е предвиден за застрояване още с подробния устройствен план и макар, че ние събрахме подписка, с която декларираме, че не искаме там да се строи, се оказа, че ние не сме били заинтересована страна и единственият момент, в който сме можели да обжалваме е било при приемането на подробния устройствен план“, обясни тя.

По думите ѝ, след преглед на ПУП на район „Искър“ се оказва, че почти всеки терен в квартала е частен, дори имотите около парка. Според нея, трябва да се предвиди финансиране и да се направи всичко възможно зелените площи да бъдат запазени. Това може да се случи по един ясен план, категорична е тя.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Виж също

close

Предложение: СОПФ да даде 240 хил. лв. за ремонт две игрища в рай......

Две игрища в столичния район „Искър“ могат да бъдат основно ремонтирани с финансовата подкрепа на Специализи...

Прочети още keyboard_arrow_right