Изграждат нови паркоместа и засаждат още дървета в столичния жк „Дружба 1“

Нови паркоместа и още зеленина за жителите на столичния жк „Дружба 1“

Снимка: Аделина Ангелова

Междублоковото пространство около блокове 7 - 13 в ж.к. „Дружба 1“ е един от 20-те терена, които ще бъдат облагородени тази година. Това съобщава кметът на София Йорданка Фандъкова.

Предвижда се на два участъка – от 240 кв. м и 440 кв. м, да се обособяват около 50 допълнителни места за паркиране, да се засадят 14 нови дървета и 50 храста и да се създадат нови алеи.

„Кметът на район „Искър“ Ивайло Цеков е от тези, които реализират пореден проект по програмата за премахване на така наречените „кални точки“ в кварталите. Стартирахме инициативата през 2020 г. като част от мерките за намаляване на запрашаването и подобряване на качеството на въздуха. До момента заедно с кметовете на райони успяхме да облагородим 59 места в кварталите, които преди това бяха източник на кал и прах“, коментира кметът Фандъкова.

Тя уточнява, че инициативата на Столична община е била оценена като успешна от Министерство на околната среда и водите и в началото на годината министър Борислав Сандов е обещал, че ще се осигури финансиране и за други подобни проекти.

„До момента все още не е отворена възможност за финансиране, но ние имаме готовност с подготвени проекти във всички райони на Столична община“, допълва кметът Фандъкова.

Към момента са направени огледи на място и вече е създадена необходимата организация за изпълнение на 20-те обекта в районите Надежда, Овча купел, Нови Искър, Илинден, Триадица, Кремиковци, Витоша, Красна поляна, Младост, Подуяне, Оборище, Връбница, Искър, Банкя, Средец, Изгрев, Лозенец и Слатина.

В бюджета на Столична община за тази година са предвидени средства в размер на 1.3 млн. лв. за изпълнение на облагородяване на пространства, източници на запрашаване.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Детска градина в район „Искър“ се разрасна с нови 4 групи...

"Построяването на новия корпус на детската градина и обновяването на стария е резултат от съвместна успешна дейност межд...

Прочети още keyboard_arrow_right