Образователният център по екология в район „Искър“ отново отвори врати (СНИМКИ)

photo_library
 • Образователният център по екология в „Искър“ отново отвори врати (СНИМКИ)

  Снимка: Район "Искър"

 • Образователният център по екология в „Искър“ отново отвори врати (СНИМКИ)

  Снимка: Район "Искър"

 • Образователният център по екология в „Искър“ отново отвори врати (СНИМКИ)

  Снимка: Район "Искър"

 • Образователният център по екология в „Искър“ отново отвори врати (СНИМКИ)

  Снимка: Район "Искър"

Всички училища и детски градини в София ще изхвърлят разделно своите отпадъци

След двугодишно прекъсване заради пандемията от коронавирус Образователният център на ЕКОПАК в столичния район „Искър“ възобнови работата си, съобщават от местната администрация. На откриването присъстваха кметът на София Йорданка Фандъкова, зам.-кметът по направление "Зелена система, екология и земеползване'' Десислава Билева и кметът на район „Искър“ Ивайло Цеков.

Първите специални посетители на Центъра бяха учениците от V „а“ клас на столичното 38. ОУ „Васил Априлов“. Те получиха отличието „Еко клас“ в пилотното издание на съвместната кампания на Столична община и ЕКОПАК. Децата са успели да съберат и предадат за рециклиране рекордните над 1 300 кг пластмасови бутилки и алуминиеви кенчета.

„Вие сте пример за всички останали училища и деца в София, защото успяхте да направите нашия град по-чист. Сигурна съм, че няма да спрете до тук! Всеки ден трябва да даваме пример, за да запазим природата и да живеем в по-чиста околна среда, а по този начин и да създаваме ползи за икономиката“, обърна се към победителите кметът Фандъкова.

По думите ѝ всички училища и детски градини в София ще изхвърлят разделно своите отпадъци. В момента това се случва в над 90% от учебните заведения на територията на столицата. По възлагане на кмета системата за разделно събиране в сградите на училищата и детските градини ще се разшири, така че те да бъдат обхванати на 100 процента.

Образователният център на ЕКОПАК в район „Искър“ е отворен за деца и възрастни, които искат да се запознаят с историята, принципите и процеса на разделно събиране и рециклиране на отпадъците. Целта е повече граждани да се убедят в смисъла, ползата и реалните мащаби на разделното събиране и рециклиране в България и да започнат да го превърнат в свой ежедневен навик.

Зам.-кметът Десислава Билева също поздрави децата от 38. ОУ за активността. Тя подчерта, че ако събраните от учениците отпадъци бяха останали в природата, щяха да са необходими 400 години за тяхното разграждане.

От своя страна изпълнителният директор на ЕКОПАК Александър Урманов обясни какви са икономическите ползи от разделното събиране на такова количество отпадъци - рециклирането на 1 тон пластмаса спестява електричеството на едно българско домакинство за две години.

Кметът на район „Искър“ Ивайло Цеков приветства екологичната кауза за популяризиране на разделното събиране на отпадъци. Само през последния месец районната администрация „Искър“ провежда три кампании сред граждани, децата в детските градини и учениците от район „Искър“. Кампаниите се организират съвместно с Булекопак АД - компанията, която обслужва разделното събиране на отпадъци в нашия район.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Одобрявате ли именуването на улици и пространство в София в подкрепа на Украйна?
 • - Да, цяла Европа изразява своята солидарност (13%, 169 Гласове)
 • - Не, преименуването на алея пред Руското посолство е провокация (85%, 1072 Гласове)
 • - Не мога да преценя (2%, 27 Гласове)
Общо гласували: 1268 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Предложение: СОПФ да даде 240 хил. лв. за ремонт две игрища в рай......

Две игрища в столичния район „Искър“ могат да бъдат основно ремонтирани с финансовата подкрепа на Специализи...

Прочети още keyboard_arrow_right