Проектът "Блок в езерото" в "Дружба" няма да се реализира

-

Снимка: Мина Минов

След възражения на гражданите от столичния квартал "Дружба", комисията по образование, култура, наука и културно многообразие в Столичния общински съвет реши проектът "Блок в езерото" да не се реализира.

Проектът на Мина Минов беше на стойност 16 000 лв. Той беше класиран на първо място в направление II на програмата на Столична община "Навън" - "Открито".

Блок плува в езерото в Дружба, ще бъде дом на патиците (СНИМКИ)


Езерото Дружба е избрано от Програмния съвет на направлението след обсъждане заедно с Направление „Архитектура и градоустройство“, в сътрудничество с главния архитект на Столична община арх. Здравко Здравков и Дирекция „Култура“. В последствие се проведоха срещи с администрацията на район „Искър“ и ОКИ „Искър“, обществено обсъждане на избраните локации, бе обявен конкурс и Комисията за творческа оценка избра един водещ проект. Резултатите от конкурса бяха публично представени. Беше направено публично обсъждане в района на спечелилия проект „Блок в езерото“.

Основните възражения на гражданите от квартала са в две посоки: първо, изразено нежелание да се използва водната повърхност на езерото и второ, опасението, че художественото претворяване на емблематичния за кв. „Дружба“ панелен блок ще се превърне в единствен разпознаваем символ на квартала, с което жителите на кв. „Дружба“ не се асоциират. Възраженията се оказаха пречка за реализацията на проекта и повдигнаха въпроси за преосмисляне на процедурата по избор и на цялостната комуникация в рамките на Направление 2 – „Открито“, се отбелязва в доклада, внесен в комисията от общинските съветници Малина Едрева, Веселин Калановски и Михаил Паргов. 

Изданието на Направление 2 – „Открито“ през 2022 г. е пилотно и то се сблъска с една реалност на работата в по-периферни квартали на София, която е особено важна за по-нататъшното развитие на програмата и е сред основните мотиви на настоящия доклад по отношение преразглеждане и адаптиране на направлението, се отбелязва още в доклада.

Авторът на проекта Мина Минов ще получи за работата си авторски хонорар на стойност 3 800 лева, решиха още общинските съветници.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Одобрявате ли именуването на улици и пространство в София в подкрепа на Украйна?
 • - Да, цяла Европа изразява своята солидарност (14%, 193 Гласове)
 • - Не, преименуването на алея пред Руското посолство е провокация (84%, 1154 Гласове)
 • - Не мога да преценя (2%, 31 Гласове)
Общо гласували: 1378 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Детска градина в район „Искър“ се разрасна с нови 4 групи...

"Построяването на новия корпус на детската градина и обновяването на стария е резултат от съвместна успешна дейност межд...

Прочети още keyboard_arrow_right