В "Искър" проведоха обществено обсъждане за павилионите в парк "Дружба"

-

Снимка: Facebook

Заключителната дискусия на общественото обсъждане на Схемата за разполагане на преместваеми обекти на територията на столичния парк „Дружба“ проведе на 28 юни в Дома на културата „Искър“, съобщават от районната администрация на „Искър“. На заключителната дискусия присъстваха жители на района, районният кмет Ивайло Цеков и служители на районната администрация.

Първата част по представяне на схемата се проведе на 14 юни, като в срок до до 22 юни 2022 г. всеки имаше възможност да входира в деловодството на районната администрация „Искър“ мнение, възражение или предложение относно схемата.

През последните години в парк „Дружба“ се направиха значителни подобрения - реконструкция на детската площадка, нов фитнес на открито, място за мероприятия с множество пейки и сцена, кучешка площадка, отбелязват от района. Цялостната схема на преместваемите обекти е изработена от районна администрация „Искър“ по искане на живущите и след запитвания на дребния бизнес, тъй като до момента са били изготвяни само частични.

Едновременно с общественото обсъждане, схемата е обявена и по реда на чл. 128 на ЗУТ, като са уведомени всички собственици на имоти в УПИ I кв. 54 м. ж.к. „Дружба-1“. В срока са постъпили две възражения, в които собственици на частни имоти изразяват несъгласие с разполагането на преместваеми обекти в тяхната собственост. Схемата не предвижда такова разполагане.

В Схемата е предвидено разполагане на съоръжения за открити културни дейности, одобрени с виза от Главния архитект на Столична община, зона за изложби, ситуирана на моста в парка, зона за разполагане на временна сцена за културни мероприятия, намираща се на гърба на Културния дом „Искър“. Всички предвидени обекти са разположени върху алейната мрежа и не засягат съществуващата тревна и дървесна растителност и са осигурени изискуеми отстояния за пешеходна зона.

След приключване на обсъждането, схемата ще се разгледа на районен експертен съвет по устройство на територията в район „Искър“, след което ще се изпрати в Направление „Архитектура и градоустройство“ за съгласуване с Главния архитект на Столична община. Схемата се съгласува с улично осветление, експлоатационните дружества и Дирекция „Зелени системи“ в Столична община. Впоследствие с доклад на кмета на район „Искър“ се изпраща в Столичния общински съвет, който е органът по одобряването й.

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Одобрявате ли именуването на улици и пространство в София в подкрепа на Украйна?
 • - Да, цяла Европа изразява своята солидарност (13%, 169 Гласове)
 • - Не, преименуването на алея пред Руското посолство е провокация (85%, 1072 Гласове)
 • - Не мога да преценя (2%, 27 Гласове)
Общо гласували: 1268 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Предложение: СОПФ да даде 240 хил. лв. за ремонт две игрища в рай......

Две игрища в столичния район „Искър“ могат да бъдат основно ремонтирани с финансовата подкрепа на Специализи...

Прочети още keyboard_arrow_right