Жителите в район „Искър“ със смесени чувства за „Блок в езерото“

Жителите в район „Искър“ със смесени чувства за „Блок в езерото“

Снимка: Район "Искър"

Десетки жители на столичния район „Искър“ се включиха в общественото обсъждане за проекта „Блок в езерото“, който се реализира по програма „Навън“ на Столична община.

Срещата се организира по инициатива на районния кмет Ивайло Цеков и общинския съветник Лорита Радева, председател на комисията по екология към СОС.

По време на общественото обсъждане присъстващите имаха възможност да се запознаят в детайли с проекта и да зададат своите въпроси.

Идеята за „Блок в езерото“ е на Мина Минов, а дейностите по реализирането ѝ са на стойност 16 000 лв. Проектът е класиран на първо място в направление II на програмата - "Открито".

Авторът обясни, че е избрал за своя проект макет на т.нар. блокове „сиамски близнаци“, тъй като те асоциират името на квартала - ж.к. „Дружба“. Според Мина Минов сградата е красива и интересна и временната художествена инсталация ще представи зданието като част от градската среда, а освен това макетът ще бъде къщичка за патиците в езерото.

Някои от присъстващите обаче изразиха резерви по отношение на проекта, тъй като свързват езерото с красотата на водата и природата. За мнозина паркът, а не панелните блокове, са най-красивите места в района. Хората изказаха мнение, че не е нужно допълнително да се акцентира върху строителството, тъй като искат да живеят в зелена и облагородена среда.

Беше поставен и въпросът защо за проекта не е избран макет на сградата на Дома на културата „Искър“. Това е най-старият културен дом в София, изграден още през 1953 г., притежаващ безспорни архитектурни качества и също е разположен на брега на езерото. 

Някои от присъстващите се интересуваха дали при изграждане на самата конструкция няма да бъде засегната част от съществуващата край езерото растителност. Бяха поставени въпроси и за материалите, от които ще бъде изработен макетът, и дали те са най-подходящите за дом на птиците.

„Езерото в парк „Дружба е емблематично за район „Искър“. Любимо място е за отдих и разходка на повечето от нас и смятаме, че всяка намеса в парковата среда трябва да бъде обсъдена с живеещите на територията на района, независимо дали е временна или постоянна. Европейска практика е произведенията на изкуството да се експонират в парковата среда. И нашето желание е да говорим не толкова за художествената стойност на проекта - това е по-уместно да оставим на експертите в тази сфера, а по-скоро да дадем възможност на автора да презентира идеята и замисъла на своя проект, тъй като е избран макет на жилищна сграда, която буди нееднозначни възприятия сред хората в района“, заяви кметът Цеков.


Блок плува в езерото в Дружба, ще бъде дом на патиците (СНИМКИ)

От своя страна Лорита Радева подчерта, че поставянето на жилищен блок със спорни за мнозина архитектурни качества на място, на което жителите на района търсят бягство от градската среда, е неприемливо.

„Живея тук и знам, че хората в района не са против изкуството или провокацията, но е нужно да направим така, че да не остава у тях усещане на огорчение и обида от непознаване и незачитане на онова, което ценят“, заяви Радева.

Тя подчерта, че „Искър“ е първенец по изпълнени проекти по програмата на Столична община „Зелена София“ за облагородяване на междублокови пространства и локални градини. Районът е и сред първите по брой подадени проекти за финансиране по националната програма за обновяване и енергийна ефективност на многоетажни жилищни сгради.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Одобрявате ли именуването на улици и пространство в София в подкрепа на Украйна?
 • - Да, цяла Европа изразява своята солидарност (13%, 169 Гласове)
 • - Не, преименуването на алея пред Руското посолство е провокация (85%, 1071 Гласове)
 • - Не мога да преценя (2%, 27 Гласове)
Общо гласували: 1267 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Виж също

close

Предложение: СОПФ да даде 240 хил. лв. за ремонт две игрища в рай......

Две игрища в столичния район „Искър“ могат да бъдат основно ремонтирани с финансовата подкрепа на Специализи...

Прочети още keyboard_arrow_right