Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Одобрявате ли именуването на улици и пространство в София в подкрепа на Украйна?
  • - Да, цяла Европа изразява своята солидарност (14%, 194 Гласове)
  • - Не, преименуването на алея пред Руското посолство е провокация (84%, 1163 Гласове)
  • - Не мога да преценя (2%, 31 Гласове)
Общо гласували: 1388 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 661
Отново: Ремонтираха потрошената от вандали тенис маса в жк Изток (СНИМКИ)

Отново: Ремонтираха потрошената от вандали тенис маса в жк Изток (СНИМКИ)

За пореден път вандали вилняха в София и трошиха съоръжения, които се ползват безплатно от столичани. Една от последните „жертви“ на хулиганите е масивна тенис маса в ж.к. „Изток“. Благодарение на бързите действия на кмета на район "Изгрев" д-р Делян Георгиев масата беше възстановена вчера. „Надяваме се ремонтираната тенис маса да служи за забавление на деца и възрастни дълго време. Молим жителите и гостите на района, които стават свидетели на вандалски прояви, да подават сигнал в МВР. Тези действия ощетяват всички нас, жителите и гостите на район „Изгрев““, казва районният кмет. Хулигани потрошиха масивна тенис маса в столичния кв. Изток (СНИМКИ) Само преди три месеца отново в ж.к. "Изток" вандали успяха да счупят масивната тенис маса. Мести хора недоумяват каква може да е мотивацията да се вложи толкова енергия, за да се потроши масивното съоръжение.  

comment 0
visibility 1945
От "Изгрев" с полиция си взимат магазините в подлеза на "Студентски общежит

От "Изгрев" с полиция си взимат магазините в подлеза на "Студентски общежития" (СНИМКИ)

От район "Изгрев"-Столична община, ще си върнат заграмени търговски обекти в подлеза на "Студентски общежития" в София.  Районната администрация ще изземе принудително с полиция собствеността си, съобщи кметът на района д-р Делян Георгиев в социалната мрежа. "Борбата срещу ограбването на общината и жителите на район “Изгрев” продължава", обеща той. Магазините в подлеза работят без да имат правни основания за това и без да заплащат наем. "Лицето, което ги преотдава в разрез с действащата наредба, излежава ефективна присъда в централния затвор. Общината губи ежемесечно хиляди левове от неплатени наеми, които влизат в джобовете на криминално проявени персони", коментира кметът на "Изгрев". Софиянци се оплакват от ужасния подлез на Цариградско при БАН (ВИДЕО) Д-р Георгиев е категоричен, че след изземването на магазините, ще бъдат направени нови търгове, наемните цени ще бъдат актуализирани, осъвременени и най-важното - ще се спазят законовите разпоредби. И по този начин интересите на гражданите и общината ще бъдат защитени отново. От началото на този мандат до момента, районната администрация на “Изгрев” е иззела и освободила 20 свои заграбени имоти, разрушила над 30 незаконни постройки, премахнала десетки “частни” заграждения. "Крайно време е София да се превърне в “добър стопанин” на имотите си, да се увеличат приходите и да се спре “изтичането” на народните пари, за да може същите да работят за обществения интерес а не за частните такива. София е на всички нас, не на шепа нагли “бизнесмени”. Докато съм кмет на нашия район, ще работя за законността и справедливостта. Правдата е на наша страна, заедно ще успеем!", убеден е кметът на "Изгрев".

comment 0
visibility 1299
Една от чешмите в столичната Борисова градина отново работи

Една от чешмите в столичната Борисова градина отново работи

Чешмата до тенис кортовете в столичния парк “Борисова градина” отново работи. Тя беше възстановена с помощта на доброволци, които са се заели с благородната кауза. Добрата новина съобщи районният кмет д-р Делян Георгиев във Фейсбук. „Благодарим за инициативата на Бойко Благоев. Активността и добрите дела, които граждани и неправителствени организации показват и искат да извършват, винаги са добре приети в район “Изгрев”. Само заедно ще успеем да превърнем нашия град в едно по-добро място за живот“, посочва д-р Георгиев. Това е единствената работеща чешма в източната част на Борисовата градина в момента. Предстои да бъде ремонтирана и чешмата до Обсерваторията в Борисовата градина.

Реклама
comment 0
visibility 421
Заради дъждовете косят за трети път в район Изгрев

Заради дъждовете косят за трети път в район Изгрев

Заради обилните дъждове и бързия растеж на тревата тази година се налага да бъде извършено трето косене в столичния район „Изгрев“, съобщава кметът д-р Делян Георгиев. „Въпреки ограничените финансови средства, с които разполага районната администрация, такова ще започне до дни. Релевантно е бюджетите за поддръжка на “зелената система” на районите да бъдат коригирани, за да можем да се справяме адекватно със ситуацията“, коментира кметът. По думите му в “Изгрев” трябва да бъдат окосени 330 дка тревни площи. „Това е сериозна сума, особено когато трябва да се случи три пъти в години като тази. С остатъка трябва да бъдат премахвани изсъхнали и опасни дървета, да се подрязват храсти и да се почистват междублоковите пространства от издънкова растителност“, уточнява още д-р Георгиев. Той настоява районите с много дървета да получават повече средства от бюджета на Столична община, тъй като от години не извършвани дейности като кастрене, повдигане на короните и премахване на изсъхнали клони. „С тези малки бюджети по това перо, трудно ще наваксаме 30-40 години бездействие. През изминалите две години на настоящия мандат, свършихме много работа - премахнахме големите, опасни и изсъхнали дървета от кварталите на 90%, което сведе до минимум инцидентите в “Изгрев” през есенно-зимния период, на това не е достатъчно“, категоричен е районният кмет. Според него ако има достатъчно финансиране, за две години всичко ще може да се преведе в ред.

comment 0
visibility 8889
Граждани в столичния "Изгрев" за пейките от камък и дърво: Станало е цивили

Граждани в столичния "Изгрев" за пейките от камък и дърво: Станало е цивилизовано и красив...

Пейки като никъде другаде в София има в столичния район Изгрев. Те са поставени на мястото на някогашните будки на ул. "Ф.Ж.Кюри" в жк Изток. И вместо мириса на дюнери, алкохол и цигарен дим, сега там е красива градинка за отдих. Заслугата е на районната администрация, която успя да премахне незаконно поставените павилиони, на гърба на кино "Изток". Но за дизайна на пейките, комбинацията от камъни и дърво, заслугата е на инж. Емануела Щъркова, служител в общината. Именно нейна е идеята и тя разработва целия проект, през реализация и финансиране, похвали я кметът на район "Изгрев"-Столична община д-р Делян Георгиев през Столица.bg. Поздравленията разбира се са за целия екип на кмета, казват живеещи в района. Хората дават висока оценка на трансформацията на градинката с новите пейки, които привличат да се поспреш и поседнеш в междублоковата градинка. Поставиха пейки на мястото на премахнатите будки за дюнери в "Изток" Стотици не сдържаха удовлетворението от промяната и коментираха новите пейки под поста на кмета д-р Делян Георгиев във фейсбук. "Вчера минах от там, станало е цивилизовано и красиво място! Браво! Много красиво. Браво на администрацията под ваше ръководство. Но изключително важно ще бъде да се преборите за цялостна подмяна на уличните настилки и тротоари в района", пише човек от района. Той припомня, че е сегашното състояние на инфраструктурата е недопустимо в район, в който квадратен метър на жилищна площ не пада под 2500 евро, а на територията на "Изгрев" има много посолства. Коментарите са от "Много добре се е получило", "Може да помислите къде още няма пейки", през "Досега толкова активен и комуникативен кмет не сме имали",до "Прекрасно! Браво, г-н Георгиев, поредната трудна, но довършена докрай инициатива" и много поздравления с препоръки какво още очакват и искат гражданите. Сред многобройните похвали обаче се забелязва и притеснението на гражданите, как ще се опазят пейките и градинката. "Станало е страхотно, сега трябва и да се пази" и "Благодаря за красивия кът. Има надежда. Дано даго опазим!", споделят пиртесненията си хората. "Браво, г. Георгиев, продължете с подкастрянето на дърветата и храстите пред читалище "Н. Хайтов" и изсъхналите кипарис по ул. "Жолио Кюри". Поздравления. Много по - хубаво е станало отпреди!", граждани не пестят удовлетворението си от свършеното от районната администрация.

comment 0
visibility 1337
-

Поставиха пейки на мястото на премахнатите будки за дюнери в "Изток"

Незаконните будки за дюнери, алкохол и цигари на ул. “Ф.Ж.Кюри” в ж.к.”Изток”, които бяха премахнати от районната администрация, вече са заменени от нов, красив кът за отдих с цветя и пейки. Това съобщи кметът на район "Изгрев" д-р Делян Георгиев. Събарят незаконните будки за дюнери на ул. “Ф. Ж. Кюри” в ж.к. Изток  От началото на този мандат, на територията на трите квартала на района, бяха разрушени над 20 незаконни постройки и заграждения, припомня районният кмет, като добавя, че предстои още много работа. "През годините, общината е “пропуснала” да приложи стриктно закона в определена посока, от което са се възползвали някои “бизнес кръгове”. Ощетяването на хората трябва да спре!", категоричен е д-р Георгиев. По думите му настоящата районна администрация работи активно в посока премахване на всички незаконни обекти на своя територия. Задвижени са десетки процедури, предстоят действия в посока принудителни изземвания и физически премахвания. "Докато законността не бъде възстановена, няма да преустановим работата си. Жителите на “Изгрев” заслужаваме да живеем в един красив, уреден и справедлив район!", заявява още кметът.    

comment 0
visibility 641
-

В "Изгрев": Ученици изрисуваха района около училището си

Ученици от столичното 119 СУ „Акад. Михаил Арнаудов" изрисуваха района около училището с емблематични сгради и известни архитектурни обекти на София, похвалиха се от районната администрация на "Изгрев". Жителите и гостите на района могат да видят произведенията на учениците по ул. "Латинка" в квартала. Инициативата се проведе съвместно между районната администрация и 119 СУ и е под надслов “Нашата столица през очите на децата от „Изгрев““. Целта на кампанията е учениците да се включат със своето въображение в облагородяването на района. Инициативата се провежда от Местна комисия за борба с противообществените прояви на малолетните и непълнолетните, съвместно с проект „Младежки културни пространства в район „Изгрев‘ – мост към по-добро бъдеще“, финансиран по Програма „София – град на младите и активните“ на Столична община.

comment 0
visibility 781
И кметът на "Изгрев" се хвана на хорото на празника на района

И кметът на "Изгрев" се хвана на хорото на празника на района (ВИДЕО)

Ден след празника на столичния район Изгрев-Столична община, жителите продължават да коментират и да хвалят администрацията за приятното изкарване и хубавата програма. На Петровден стотици живеещи в кварталите “Изток”, “Изгрев” и “Дианабад” се веселиха на празника. Градинката на "Тинтява" до столичния КАТ и новосторящата се църква "Св. Пимен Зографски" бе огласена от детски смях, танци, песни и народни хора. Малчуганите бързо влизаха в ритъма на ръченицата пред сцената с оркестра. Кметът д-р Делян Георгив бе сред жителите на района и получи десетки поздравление, но разбира се и оплаквания. "Второто честване на районния ни празник, затвърди увереността ми, че музиката, доброто и приятелството са най-мощните обединители на хората. Заедно за “Изгрев” - нашият общ дом!", каза кметът д-р Делян Георгиев. За да поздравят жителите на Изгрев с празника, на сцената излязоха майсторите на ритмите от ансамбъл "Филип Кутев". За празничните емоции се погрижиха и Трио Вива и Джина Иванова от емблематичната група Трамвай №5. Родители и граждани бурно аплодираха децата от училищата в района, които участваха в програмата, както и активното участие на възпитаниците и техните ръководители на двете читалища в Изгрев - "Добри Чинтулов" и "Никола Хайтов". Най-много хората се радваха на хорото, а на фолклорните ритми не издържа и кмета на район Изгрев д-р Делян Георгиев. И той се хвана на хорото и показа завидни умения.  След фолклорните песни и танци, неуморните малчугани и родителите им продължиха със Зумба.

comment 0
visibility 966
Още 23 стари коли трябва да бъдат премахнати от район „Изгрев“

Още 23 стари коли трябва да бъдат премахнати от район „Изгрев“

В рамките на два дни комисия от експерти постави стикери за преместване на 23 стари автомобила в столичните квартали „Дианабад“ и „Изток“, съобщават от Столичния инспекторат. Колите отговарят на критериите за излезли от употреба. За тях вече започва да тече тримесечният предупредителен срок, в който собствениците им доброволно трябва да освободят общинските терени, на които са изоставили автомобилите си.

comment 0
visibility 590
-

Честит празник на район "Изгрев"!

Днес, на Петровден, празнува столичният район "Изгрев". Район „Изгрев“ носи това име от 1995 година. Името е свързано с името и делото на Петър Дънов. През 1922 година Учителя извежда последователите си в югоизточния край на София, за да посрещнат изгрева на слънцето. Бялото братство купува мястото, което тогава се нарича Баучеровите поляни, и изгражда свое селище, наречено „Изгревът“. Постепенно на това място заживяват хора с различни професии – общо около 350 души от 11 националности. Днес на мястото на Баучеровите поляни се издигат сградите на „Интерпред“, посолството на Руската федерация в България, както и много жилищни сгради. Запазен е гробът на Учителя Петър Дънов, който се намира в красива градинка, разказват от района. Днес район „Изгрев“ обхваща три квартала на София – „Изток“, „Изгрев“ и „Дианабад“, и представлява около 3 на сто от територията на столицата. Неговите граници са бул. „Цариградско шосе“,  бул. „д-р Георги М. Димитров“, бул. „Симеоновско шосе“, ул. „Стоян Михайловски“, бул. „Пейо К. Яворов“. По данни на ГРАО, на територията живеят около 45 000 души. Празникът на района ще бъде отбелязан от 18,00 часа в парк “Тинтява” /градинката на КАТ/. От районната администрация са подготвили богата и интересна програма за жителите и гостите на "Изгрев". Участие в празника ще вземат гостите от ансамбъл “Филип Кутев”, Джина Иванова от “Трамвай номер 5”, формации от НЧ “Добри Чинтулов - 1935”, НЧ “Николай Хайтов”, а Петър Ганев от Бялото братство ще изпълни на цигулка "Българска рапсодия". Ученици от училищата в района ще покажат талантите си. Столица.bg честити празника на жителите, районната администрация и кмета д-р Делян Георгиев!    

comment 0
visibility 853
Подлезът на Духовната семинария отново светна

Подлезът на Духовната семинария отново светна

Подлезът на Духовната семинария отново светна. След подаден сигнал от граждани от район "Изгрев" веднага се заеха да възсатновят осветлението. От тази сутрин то е възстановено за пореден, съобщи кметът д-р Делян Георгиев. Надяваме се да няма повече вандалски прояви, които са лишават преминаващите през съоръжението от светлина и да ощетяват финансово общината. Всички ние, трябва да бъдем отговорни стопани на нашия дом - район “Изгрев”, призова районният кмет. И въпреки възстановеното осветление подлезът трябва да се поддържа и да се изчистят драсканиците по стените. "Нека агресията и безхаберието останат на заден план, за да можем да направим така, че кварталите ни да са едно по-добро място да живот. Всички го заслужаваме", убеден е д-р Георгиев. Подлезите в София се поддържат от районните администрации.

comment 0
visibility 633
Кметът на столичния "Изгрев" се подчини на ученици - бъдещето на България

Кметът на столичния "Изгрев" се подчини на ученици - бъдещето на България (СНИМКИ)

Ученици от столичното 105 СУ "Атанад Далчев" седнаха на стола на кмета на район "Изгред", а д-р Делян Георгиев, а той задоволи любопитството им и им разказваше за функциите, управлението и ангажиментите на местната власт. Кметът се подчини, макар и временно, на учениците - Бъдещето на България, а то изглежда обнадеждаващо, оптимист е той. Д-р Георгиев имаше честта да посрещне, в последния работен ден от седмицата, 24 юни, в сградата на общината представители на Ученическия парламент на 105 СУ “Атанас Далчев”. Децата изявиха желание да се срещнем, да се запознаят с работата на администрацията, да поговорим за политика, проблеми и решения, разказа кметът на "Изгрев". С него тийнеджърите обсъдиха правомощията на районните кметове, участието на гражданите във вземането на решения и разговаряха по много други теми. "Някои от тях ме затрудниха, други ме развеселиха, а трети ме накараха сериозно да се замисля. Нашите деца са будни, интелигентни, жадни за знания и готови да работят, за да променят света. Всеки от моите малки гости успя да се докосне до работата на кмета, да резолира преписки и да разпределя задачите на различните отдели. В срещата ни, продължила повече от два часа, се постарах да представя ясно на учениците, дейността на общинската администрация", разказа за интересната си среща кметът на "Изгрев". Той е обнадежден, защото учениците са го разбрали и всички заедно са категорични, че кметският стол е удобен само като мебел, единственото важно е кой седи в него. "Желая много успехи на младите парламентаристи! Вярваме във вас!", поздрави тийнеджърите д-р Делян Георгиев.  

comment 0
visibility 668
Заради вандали ремонтират отново подлез “Духовна семинария”

Заради вандали ремонтират отново подлез “Духовна семинария”

Районната администрация на “Изгрев” започна поредния ремонт на осветлението на подлез “Духовна семинария”, съобщава кметът д-р Делян Георгиев. „Заради честите вандалски прояви, нашата община всяка година е принудена да ремонтира осветителните тела и електрическата инсталация на подлеза. Вандализмът ощетява всички нас. Финансовите средства, с които разполагаме, са силно ограничени и далеч не са безгранични“, посочва д-р Георгиев. Той подчертава, че изразходването на пари за ремонтирането на едно и също нещо по няколко пъти в година, създава сериозни проблеми и допринася за недостига на средства.

comment 0
visibility 1112
Нов кът за отдих заменя стари павилиони в Изгрев

Нов кът за отдих заменя стари павилиони в Изгрев

Районът на премахнатите преди време павилиони по ул. „Ф. Ж. Кюри” в столичния район „Изгрев“ ще бъде облагороден. Това съобщава във Фейсбук страницата си кметът д-р Делян Георгиев. Преди няколко месеца по негова заповед от там бяха вдигнати принудително незаконни търговски обекти за продажба на дюнери, алкохол и цигари. На мястото се предвижда изграждане на кът за отдих. „По този начин грозната гледка ще остане в миналото, а новият вид на пространството, ще ни напомня за силата на законите и справедливостта. Жителите на “Изгрев” заслужаваме  по-добра градска среда и районна администрация, която да защитава обществения интерес, не този на определени бизнес кръгове. Заедно ще го постигнем!“, казва районният кмет.

comment 0
visibility 1249
Обезвредиха снаряд, открит в кв. Дружба

Унищожиха снаряд, открит в кв. Дружба

Специализиран екип на 78-и батальон за осигуряване от състава на Сухопътните войски е унищожил днес невзривен боеприпас, съобщават от Министерството на отбраната. Снарядът е бил открит в коритото на река Искър, в столичния квартал „Дружба“ през почивните дни. Той е 122 мм, силно корозирал и по него няма маркировка. Действията по безопасното унищожаване на снаряда са ръководени от капитан Мартин Маргитин. Боеприпасът е унищожен по искане на главния секретар на МВР и по заповед на командира на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов.

Район Изгрев

Територия и население на район Изгрев

Територия и население на район Изгрев

Район Изгрев е един от столичните райони. Заема 3% от територията на столицата. Той обхваща кварталите Изток, Изгрев и Дианабад. На територията на район Изгрев са разположени 14 чуждестранни дипломатически посолства. Населението е над 33 000 души.

Транспорт в район Изгрев

Транспорт в район Изгрев

На разположение на жителите на район Изгрев са автобусите от градския транспорт с номера 67, 69, 70, 88, 94, 102, 123, 280, 413. Линия М1 на метрото минава през район Изгрев. Тук функционират две метростанции - "Жолио Кюри" и "Г. М. Димитров". Движението на трамваите през район Изгрев е било спряно с началото на строежа на метрото.

История на район Искър

История на район Искър

В периода до 1987 г. настоящият район Изгрев е бил в пределите на Ленински Районен Народен Съвет. През 1988 г. става ОбНС “Червена звезда, а през 1995 г. район Изгрев вече е факт.

Здравеопазване в район Изгрев

На територията на район Изгрев се намират няколко здравни заведения. Там е разположен 15 ДКЦ. В район Изгрев се намира и Многопрофилна болница за активно лечение по неврология и психиатрия "Св. Наум". Това е една от първите болници, обслужващи неврологията и психиатрията. Днес здравното заведение се е превърнало в съвременен медицински център, в който се извършва профилактика, лечение и рехабилитация на редица неврологични и психиатрични заболявания. Центърът предлага извършването на: електромиографии, електроенцефалографии, треморография, доплерова сонография, компютърна томография и рентгенография, електрокардиография, абдоминална ехография. Медицинският център работи с пациенти с направление от НЗОК, както и с платени пациенти.

В район Изгрев е разположен и Националния аптечен център.

Учебни заведения в район Изгрев

Учебни заведения в район Изгрев

В район Изгрев се намират две от държавните училища на столицата. Това са Софийската професионална гимназия по електроника „Джон Атанасов“ и Професионалната гимназия по фризьорство и козметика „Княгиня Евдокия“.

Децата от район Изгрев могат да избират къде да учат и сред три общински училища.

Детските градини в район Изгрев са седем. В район Изгрев функционира една ясла и една детска кухня, която е огромно леснения за младите майки.

Спорт в район Изгрев

Спорт в район Изгрев

Жителите на район Изгрев могат да разчитат на достатъчно съоръжения за спортуване както любителски, така и професионално.

На територията на район Изгрев функциоанират 6 спортни площадки като една от тях е пригодена за деца с увреждания.

В район Изгрев се намира Национален спортен комплекс „Диана“. В комплекса могат да се тренират различни видове спорт. Често се използва за лагер-сборове на клубни и национални отбори. Комплекс „Диана“ в район Изгрев разполага с най-много зали, открити плувни басейни и площадки, фитнес центрове, игрища за плажен волейбол, бейзбол в страната. Заради многообразието на спортове, които могат да се практикуват тук, хората го наричат „Малкия олимпиец“.

На територията на район Изгрев се намира и Спортна зала „София“. Тя се намира до зала Универсиада, парк-хотел Москва и Световния търговски център. Зала „София“ в район Изгрев може да поеме 520 зрители. Има кафе-бар, две съблекални, както и ресторант с паркинг. Съоръженията,с които разполага залата в район Изгрев, позволяват в нея да се порвеждат състезания от най-висок ранг. Освен състезания по художествена гимнастика, тенис на маса, аеробика, бадминтон, фехтовка, сумо, канадска борба, в залата се провеждат редица изложби, търговски изложения, шоу програми и концерти.

На триторията на район Изгрев се намира и Шахматен клуб ЦСКА. В сътрудничество с шахматните клубове „ИВИС” и „Славия” клубът ЦСКА организира Открития шампионат на София – мемориал „Никола Бахаров”.

Шахматният клуб в район Изгрев позволява на почитателите на шахмата да взимат участие втурнири и състезания, за да се насладят на магията на играта.

Паркове в район Изгрев

Паркове в район Изгрев

В пределите на район Изгрев влиза част от Борисовата градина. Това е най-големият парк на столицата. В моналото е била в покрайнините на София. В началото градината носи името Разсадник, после Пипиниер, до 1885 е Царска градина, а след раждането на Борис Търновски се именува Княз – Борисова градина. Днес Борисовата градина е любима дестинация на столични в свободното време. В рамките на район Изгрев се оказва Дендрариума на Борисовата градина. Там могат да се видят секвоите, доставени в миналото от разсадниците на Берлин и Саксония.

В район Изгрев влиза и друг забележителен столичен парк, а именно Ловния парк. Някои го бъркат с Борисовата градина, но това е отделен парк с уникална гора. През него минава Драгалевската река.

Културни институции в район Изгрев

В район Изгрев функционират две читалища. Народно читалище „Добри Чинтулов“ е основано през 1935 г. Преди се е намирало в квартал „Дан Колов“, днешният Дианабад, район Изгрев.

Народно читалище „Николай Хайтов“ започва съществуването си през 1936 г. През годините то става културен център на район Изгрев.

В район Изгрев е разположен и музеят – галерия „Дечко Узунов“. Той се намира в ателито на великия български художник. Може да бъде посетена напълно безплатно в интервала от 10 до 18 ч. без понеделник и вторник. Там се съхранява най-богатата колекция от произведения на Дечко Узунов – над 13 000 творби.

Забележителности в район Изгрев

На територията на район Изгрев е разположен един любопитен за съвременниците музей – Музеят на социалистическото изкуство. Музеят разполага с изложбена зала, видеозала и парк.

В парка са подредени 77 произведения – основно статуии бюстове на известни комунисти – бълагрски и съветски. ВИзложбената зала са експонирани 60 живоисни произведения и 25 творби на кавалетната пластика. Във видеозалата може да се гледат документални филми, които са рпавени по времето на социализма. Там могат да се купят и любопитни сувенири.

Интерес в район Изгрев представлява и гробът на Петър Дънов, разположен в цветна градинка. Интересен факт от живота на Петър Дънов е, че през 1927 г. създава селището Изгрева, днешен квартал Изгрев. Там събрал последователи, ученици и слушатели. Установява се там за постоянно и проповядва в специален салон. Дънов умира през 1944 г. Поребват го в квартал Изгрев.

В район Изгрев се намират и къщите на Никола Мирчев, живописец - илюстратор и карикатурист - и Александър Стаменов – художник живописец.

Район Изгрев не разполага с минерални извори. За сметка на това пък в пределите му се намират големите паркове Борисова градина и Ловен парк, които позволяват на жителите на район Изгрев да отмарят сред природата без да се налага да пътуват извън града, а излизайки само на няколко крачки от уютните си домове.

Територия и население на район Изгрев

Транспорт в район Изгрев

История на район Искър

Здравеопазване в район Изгрев

Учебни заведения в район Изгрев

Спорт в район Изгрев

Паркове в район Изгрев

Културни институции в район Изгрев

Забележителности в район Изгрев

Прочетете още