Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
  • Да, ще избере (21%, 33 Гласове)
  • Няма да избере (26%, 41 Гласове)
  • Да, на ротационен принцип (12%, 19 Гласове)
  • Ще има нови избори (29%, 46 Гласове)
  • Ще почакаме до пролетта (11%, 18 Гласове)
Общо гласували: 157 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 731
Измазват стените на първия православен храм в столичния Изгрев

Измазват стените на първия православен храм в столичния Изгрев

Със затоплянето на времето продължава и работата по изграждането на първия православен храм в столичния район „Изгрев“ – „Св. Пимен Зографски“. В момента се извършва измазване стените и таваните на сутеренните помещения и неделното училище, съобщава районният кмет д-р Делян Георгиев. „Работата напредва с добри темпове и високо качество. През пролетта на тази година трябва да бъде готова външната изолация на храма и да започне изографисването, реденето на интериорните мозайки и монтажът на иконостаса“, посочва кметът. Всеки, който желае и има възможност, може да подпомогне изграждането на храма, като направи дарение на сметката на Църковно настоятелство към новостроящ се православен храм “Св. Пимен Зографски”, район “Изгрев”, гр. София. Дарителска сметка Общинска банка IBAN- BG80SOMB91301064474201 BIC - SOMBBGSF

comment 0
visibility 1230
Кметът на столичния Изгрев: Ще положим всички усилия, за да не допуснем пре

Кметът на столичния Изгрев: Ще положим всички усилия, за да не допуснем презастрояване

Кметът на столичния район „Изгрев“ успокои своите съграждани, че презастрояване в района няма да се позволи. С пост във Фейсбук д-р Делян Георгиев обясни, че „хипотетичните застроявания“ не могат да се случат без съгласието на няколко институции. Той подчертава, че администрацията на "Изгрев" няма да допусне безразборно презастрояване. Ето какво съобщи в социалната мрежа районният кмет. Публикуваме текста без редакторска намеса: Поради зачестилите в последно време спекулации и фундаменталното неразбиране на някои градоустройствени процеси, което сериозно притеснява жителите на нашия район, ще споделя някои важни опорни точки, по отношение на строителството, “новите блокове”, унищожаването на зелените площи и т.н. От месеци, в социалните мрежи се тиражират едни картинки с червени силуети на сгради, зловещо пръснати измежду съществуващите вече такива, “заграбващи” едва ли не всяко свободно пространство. Тук е важно да знаем: -Това не са сгради, които имат разрешение за строеж. Т.е. това са хипотетични застроявания някога във времето, които се предвиждат в Подробния устройствен план на София, изработен от главния архитект на града и представят ВЪЗМОЖНОТО, но не задължително застрояване. -Тези хипотетични застроявания обхващат частната, държавната и общинската собственост. Т.е тук е важна и волята на различни институции и притежатели на земя. Ами ако някоя институция (визирам район “Изгрев”, например) не желае да строи? -Има не една и две законови разпоредби, което допълнително урегулират процесите по застрояване на всеки терен, което съществено може да промени пожелателните “червени картинки”. Във връзка с основателното притеснение на хората от застрояване на два частни имота на ул. ”Кирил Цонев” между бл.29 и бл.30 в ж.к. ”Дианабад”, ви информирам: - Районната администрация следи внимателно процеса. - Футболното игрище НЕ е засегнато от градоустройствените изменения. То е общинска собственост и предстои отново да бъде ремонтирано основно. Отново напомням, непроменената позиция на нашата община, срещу необоснованото презастрояване на кварталите ни. Ще положим всички усилия, съобразно законовите рамки, за да не допуснем безразборно уплътняване на междублоковите пространства. Наясно сме, че по-голямата част от проблемите ни в тази посока, имат корени доста назад във времето и са формирани при други условия, но това не означава, че ние днес, не трябва да се борим. Районната администрация на “Изгрев” изразява пълната си подкрепа към гражданите на района и техните действия и ще бъде до тях, както през миналия кметски мандат.

comment 0
visibility 650
Столичният Изгрев и Италианската търговска камара обмислят общи проекти

Столичният Изгрев и Италианската търговска камара обмислят общи проекти

Кметът на столичния район „Изгрев“ д-р Делян Георгиев се срещна с председателя на Италианската търговска камара в България Алесандро Джеретто и с Георги Бебечев, който е член на Управителния съвет на камарата. Тримата обсъдиха възможностите за сътрудничество в различни сфери между район “Изгрев” и италианските институции и бизнес. „Неформалната приятелска среща положи основите на едно ползотворно и успешно бъдещо сътрудничество. Нещо, в което съм уверен. Отличната работа на нашата районна администрация с дипломатическия корпус и чуждестранния бизнес у нас, допринесе за реализацията на редица общественополезни проекти в множество сфери“, посочи районния кмет. Той беше поздравен за победата на местния вот. Представителите на Италианската търговска камарата заявиха, че имат желание да се задълбочи партньорството между двете институции.

Реклама
comment 0
visibility 696
„Солени“ глоби в столичния Изгрев за снегопочистващата фирма

„Солени“ глоби в столичния Изгрев за снегопочистващата фирма

“Солени” глоби бяха наложени на снегопочистващата фирмата в район “Изгрев”, заради пропуски в дейността ѝ по почистването на няколко заледени тротоара, улици и друга транспортна инфраструктура, съобщава районният кмет д-р Делян Георгиев. Той припомням, че само за първия ден от снеговалежа, почистващите фирми в София бяха глобени с над 200 000лв. „Въпреки че за пръв път от години уличната мрежа на града бе почистена добре и навреме, имаше и някои пропуски, които принудиха Столичен инспекторат да наложи рекордни санкции, предвидени в концесионните договори“, посочва районния кмет. В момента работата по почистване на отделни заледени участъци продължава. Районната администрация на “Изгрев” е в постоянен контакт със Столичен инспекторат и за доброто изпълнение на договорните ангажименти на концесионерите със Столична община. „При поредно неизпълнение, имаме готовност за налагане на още глоби“, казва още районният кмет.  

comment 0
visibility 1106
-

Кметът на столичния "Изгрев": Липсата на места в училищата е следващия проблем на София

През тази нова учебна година няма да намаляваме границите на прилежащите към нашите училища територии на съседните райони. Това съобщава кметът на столичния район Изгрев д-р Делян Георгиев.На този етап в района има достатъчно места в трите общински училища за всички бъдещи първокласници, което ще позволи на района да подпомогне “Лозенец”, “Студентски” и “Слатина”, като приеме и част от децата живеещи в тях. "В миналия мандат се наложи да намаля част от териториите им, които попадат в обхвата на нашите училища, защото имаше сериозен риск деца от “Изток”, “Изгрев” и “Дианабад” да не бъдат приети в първи клас в кварталните училища, поради недостиг на места", припомня Делян Георгиев.Районният кмет отбелязва още, че след проблема с липсата на места в детските градини и яслите, недостигът на места в училищата се очертава като следващия сериозен проблем пред София, който ще стои на дневен ред само след броени години. Общината трябва бързо и превантивно да търси устойчиво решение и на тази задаваща се на хоризонта трудност. В спешен порядък трябва да бъдат обсъдени възможностите за изграждане на нови училищни сгради, да бъдат придобити терени за тях, да се проектира и разработи програма за изпълнение, отбелязва Георгиев. Той отбелязва още, че очаква сформирането на работещ Общински съвет и комисии, за бъде поставен въпроса пред съветниците и да бъде намерено най-правилното решение както за район “Изгрев”, така и за града. 

comment 0
visibility 1147
Строителна фирма получи акт заради тротоар в столичния Изгрев

Строителна фирма получи акт заради тротоар в столичния Изгрев

Екип на Столичния инспекторат извършиха текущ контрол на новозапочнал строителен обект на ул. "Константин Щъркелов", съобщават от ведомството. На проверяващите не са били представени разрешителни документи за заемане на тротоара, който е общинска собственост, за което е съставен акт. „Санкцията е съставена на основание чл. 51 от Наредбата за организация на движението на територията на Столична община, където се казва, че се забранява нерегламентираното поставяне и/или разполагане върху улици, площади и тротоари общинска собственост на всякакви подвижни, неподвижни и други прегради, знаци, табели, съоръжения и други подобни, които затрудняват и/или препятстват преминаването, спирането, престоя и/или паркирането на ППС и/или пешеходци.“, посочват от Инспектората. Предстои да бъде извършен последващ контрол за спазване на нормативните изисквания.  

comment 0
visibility 9153
Кметът на столичния Изгрев: Няма да допуснем да се излее бетон върху поредн

Кметът на столичния Изгрев: Няма да допуснем да се излее бетон върху поредното „обречено“ ...

Администрация в столичния „Изгрев“ ще положи всички усилия, за да не допусне презастрояване в района, категоричен е кметът д-р Делян Георгиев. Той се обявява категорично срещу решението на съда, според което статутът на терен трябва да се промени от ПИ (поземлен имот) в УПИ (урегулиран поземлен имот) и там да бъде издигната сграда. „Няма да позволим, без съпротива, стотици кубически метри бетон да се излеят върху поредното „обречено” свободно пространство в район “Изгрев”. Въпреки отказа на главния архитект на София Здравко Здравков да допусне изменение на плана и да предвиди застрояване на ъгловия имот на ул. “Ф.Ж. Кюри”, ул. “Николай Хайтов” в ж.к. “Изток”, който има за цел да запази зеленото пространство, и въпреки отрицателното становище на нашата районна администрация, Съдът задължи архитекта да стартира процедура по изработването на ПУП и да промени имота от ПИ в УПИ“, обяснява д-р Георгиев. Той подчертава, че съдът не се е съобразил с аргументите в полза запазване съществуващата растителност, както и с фактът, че високите “дипломатически блокове” в съседство са изчерпали архитектурната плътност на общия имот. Не е взети под внимание и общественото мнение. „Неаргументираното презастрояване на района е един от най-сериозните проблеми, който нарушава качеството на живот на хората и облика на кварталите ни. Районната администрация на “Изгрев” изразява категоричното си несъгласие с евентуалното застрояване на конкретния имот и ще положи всички усилия, базирайки се на законите, за да не допусне поредната кооперация да изникне и върху това зелено парче земя“, казва още районният кмет. Делян Георгиев подчертава, че през изминалия мандат той и екипът му са постигнали редица успехи в борбата с презастрояването. „През този мандат ще продължим да браним интереса на жителите на “Изток”, “Изгрев” и “Дианабад”. Благодарим на арх. Здравко Здравков за отстояването на общинските интереси и съвместната ни работа по този казус до момента“, допълва кметът.  

comment 0
visibility 754
Нуждаещи се от столичния район Изгрев отново ще получават топъл обяд

Нуждаещи се от столичния район Изгрев отново ще получават топъл обяд

За поредна година социално слаби хора от столичния район „Изгрев“ ще могат да се възползват от услугата „Топъл обяд“. Това съобщава кметът д-р Делян Георгиев. Благодарение на този проект вече четири години стотици нуждаещи се жители на “Изток”, “Изгрев” и “Дианабад” получават ежедневно топла храна за обяд. „Общинските ни експерти бяха едни от първите, които подготвиха и подадоха документите за кандидатстване по програмата на Агенция за социално подпомагане“, посочва кметът. Той подчертава, че от първия ден на проекта район “Изгрев” участва в него, подсигурявайки на своите най-нуждаещи се жители топла храна. „Грижата за хората в неравностойно положение, възрастните и социално слабите наши съкварталци, ще продължи бъде един от основните ми приоритети и през този мандат. Общината трябва да има “човешко лице” и ясно очертани отговорности в социалната сфера“, казва още Георгиев.

comment 0
visibility 804
Още 4 блока в столичния Изгрев ще бъдат санирани

Още 4 блока в столичния Изгрев ще бъдат санирани

Още четири блока в столичния район „Изгрев“ ще бъдат санирани по новата програма на Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ). Това съобщи районният кмет д-р Делян Георгиев. Сградите, на които ще бъдат въведени мерки за енергийна ефективност, са на: ул. “Асен Пейков”17, бл.36А; ул. “Незабравка”, бл.1, входове А, Б и В; ул. “Акад. Методи Попов”76; бул. “Цариградско шосе”4, бл.2. Проектите на всички общо десет сдружения от района, които с помощта на районната администрация бяха подготвени и подадени в срок, са одобрени. „Четири големи, жилищни блока ще бъдат финансирани по новата програма, шест остават резерва, на този етап. Радвам се, че нито един от проектите ни не е отхвърлен и има реална възможност броят на санираните жилищни сгради да нарасне през следващите месеци“, заявява кметът Георгиев. Той допълва, че Общината ще направи всичко възможно това да се случи, а одобрените проекти да бъдат реализирани максимално бързо, още през следващата календарна година. „Благодаря, на експертите от районната администрация, които помогнаха на сдруженията на собствениците и за пореден път доказаха своята компетентност и загриженост за кварталите и жителите на “Изгрев”, каза още кметът на „Изгрев“. Веднага след празниците ще се проведат срещи с домоуправителите на следните одобрени за саниране сгради, за да започнем реалната работа.

comment 0
visibility 841
-

В столичния "Изток": Изхвърлиха в реката беседка

Беседка до моста на р. Новачица в столичния ж.к. Изток е била разрушена от вандали, а масата и пейките са изхвърлени в реката. За поредната вандалска проява в столицата съобщи кметът на "Изгрев" д-р Делян Георгиев. "Вече няколко пъти районната администрация на “Изгрев” възстановява мястото за почивка, което коства усилия и разход на обществен, финансов ресурс", отбелязва районният кмет, като припомня, че вандалските прояви ощетяват всички столичани и пречат да живеем в един красив и подреден град. "Общите ни усилия да направим кварталите си едно по-добро и уютно място, не бива да бъдат зачерквани и унищожавани по такъв варварски начин от една група недостойни жители на града ни", отбелязва Георгиев. Районният кмет припомня още, че безразличността ни, когато видим извършване на нередност, ни прави съучастници на деянията. Районният кмет вече е разпоредил беседката отново да бъде възстановена, като се надява, че този път съоръжението ще има "по- дълъг живот".

comment 0
visibility 1037
type-photo.svg
Четири маси за настолни игри радват децата в столичния Изгрев

Четири маси за настолни игри радват децата в столичния Изгрев

Четири маси за настолни игри бяха монтирани в столичния район „Изгрев“. Две от тях са в градинката на КАТ, една – в двора на 105. СУ „Атанас Далчев“ и още една е до бл. 13 в „Дианабад“. Това съобщи районният кмет д-р Делян Георгиев. Върху всяка маса може да се играе „Не се сърди човече“ и „Дама“. Инициативата е на Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетните и непълнолетните в район „Изгрев“ и цели да провокира децата да се събират и да играят на открито. „Според експертите по този начин се подпомага развитието на умения за концентрация и наблюдателност, така необходими за съвременните деца, които изкарват прекалено дълго време пред екраните на различни устройства.“, посочва районният кмет. Георгиев допълва, че се вече се планира провеждането на турнири, на които учениците от 105. СУ „Атанас Далчев “ да премерят сили на настолните игри.

comment 0
visibility 1268
type-photo.svg
С огромен контейнер извозват падналите дървета от столичния „Изгрев“

С огромен контейнер извозват падналите дървета от столичния „Изгрев“

Работата по премахване и извозване на падналите от снега клони и дървета в столичния район “Изгрев” продължава. За целта е осигурен огромен контейнер, в който да се събира дъврвесината, съобщава кметът д-р Делян Георгиев. „За улеснение на нашите работници, от Столична община получихме голям контейнер, в който да събираме дървесната маса. По този начин, курсовете, които ежедневно правят шофьорите до общинското разтоварище в Хан Богров, ще бъдат по-малко, което пести време. Благодаря на кмета Васил Терзиев, за помощта и бързата организация.“, посочва районният кмет. Районната администрация на „Изгрев“ предвижда да се справи с огромното количество паднали клони и дървета в кварталите, за срок от около месец и половина – два.

comment 0
visibility 794
Продължава разчистването на столичния Изгрев от паднали дървета  (СНИМКИ)

Продължава разчистването на столичния Изгрев от паднали дървета (СНИМКИ)

Продължава разчистването на улиците, тротоарите и междублоковите пространства от падналите дървета в столичния район “Изгрев”. Дейностите ще продължат до тогава, докато кварталите не бъдат почистени изцяло, съобщава кметът д-р Делян Георгиев. Служителите на районната администрация и Столичен инспекторат, ежедневно са на улицата и полагат усилия, за да се справят максимално бързо с тоновете дървесина, която затруднява придвижването на хора и автомобили. „Апелираме за разбиране и подкрепа към всички, които се трудят, за да върнат района към нормалния му вид, след извънредната ситуация, в която снегът и бурята вкараха кварталите ни. Заедно ще се справим и с тази неприятна ситуация. Многократно доказахме, че в район “Изгрев” можем да бъдем единни и обединени от любовта си към нашия общ дом - “Изток”, “Изгрев” и “Дианабад”!“, посочва кметът Георгиев. От районната администрация благодарят на всички граждани, които помагат с труда си на общинските служители.

comment 0
visibility 942
type-photo.svg
Над 36 часа продължава почистването на столичния Изгрев от падналите клони

Над 36 часа продължава почистването на столичния Изгрев от падналите клони

Повече от 36 часа продължава работата по премахване и извозване на падналите дървета и клони в кварталите на столичният район “Изгрев”, съобщава кметът д-р Делян Георгиев. „В рамките вчерашния ден успяхме да възстановим автомобилното движение по вътрешнокварталната улична мрежа. Девет улици в ж.к. ”Изток”, ж.к. ”Изгрев” и ж.к. ”Дианабад” бяха затворени, поради паднали напречно на платната големи дървета“, посочва районният кмет. Огромно количество дървесна маса е трябвало да бъде извозено от тротоарите и междублоковите пространства в кварталите. Районната администрация, съвместно с подразделенията на Столична община, са създали организация за поетапно премахване на дърветата и клоните и почистване на терените. В момента експертите на общината подготвят подробно описания за актуалната обстановка и извършената през двете денонощия работа. Докладът ще бъде представен пред кмета на София Васил Терзиев.

comment 0
visibility 823
Изграждат нов тротоар на ул. „Самоков“ в столичния „Изгрев“

Изграждат нов тротоар на ул. „Самоков“ в столичния „Изгрев“

Започна изграждането на нов тротоар на ул. ”Самоков” в квартал “Изгрев”, съобщи районният кмет д-р Делян Георгиев. „До броени дни в участъка между ул. ”Русаля” и Автогара “Юг” ще се появи нов, красив, проходим и достъпен за хора с увреждания и майки с детски колички тротоар, както обещах на жителите на квартала в предизборната кампания“, посочва районният кмет.   Той подчертава, че десетилетия наред инфраструктурата в района не е ремонтирана и обновявана, което изправя местните власти пред редица предизвикателства. „През изминалия мандат, в една сложна, турбулентна обстановка, успяхме да направим максималното, за да подобрим градската среда в кварталите с ограничения финансов ресурс, с който разполагахме. Днес, когато София има възможност да бъде друга, продължаваме работа с много хъс и надежда, че в предстоящите четири години заедно със Столична община, Общинския съвет и кмета Васил Терзиев, ще успеем да променим чувствително и към по-добро междублоковите пространства, детските площадки, осветлението, улиците, пешеходната инфраструктура и много други“, казва още кметът на „Изгрев“  

Район Изгрев

Територия и население на район Изгрев

Територия и население на район Изгрев

Район Изгрев е един от столичните райони. Заема 3% от територията на столицата. Той обхваща кварталите Изток, Изгрев и Дианабад. На територията на район Изгрев са разположени 14 чуждестранни дипломатически посолства. Населението е над 33 000 души.

Транспорт в район Изгрев

Транспорт в район Изгрев

На разположение на жителите на район Изгрев са автобусите от градския транспорт с номера 67, 69, 70, 88, 94, 102, 123, 280, 413. Линия М1 на метрото минава през район Изгрев. Тук функционират две метростанции - "Жолио Кюри" и "Г. М. Димитров". Движението на трамваите през район Изгрев е било спряно с началото на строежа на метрото.

История на район Искър

История на район Искър

В периода до 1987 г. настоящият район Изгрев е бил в пределите на Ленински Районен Народен Съвет. През 1988 г. става ОбНС “Червена звезда, а през 1995 г. район Изгрев вече е факт.

Здравеопазване в район Изгрев

На територията на район Изгрев се намират няколко здравни заведения. Там е разположен 15 ДКЦ. В район Изгрев се намира и Многопрофилна болница за активно лечение по неврология и психиатрия "Св. Наум". Това е една от първите болници, обслужващи неврологията и психиатрията. Днес здравното заведение се е превърнало в съвременен медицински център, в който се извършва профилактика, лечение и рехабилитация на редица неврологични и психиатрични заболявания. Центърът предлага извършването на: електромиографии, електроенцефалографии, треморография, доплерова сонография, компютърна томография и рентгенография, електрокардиография, абдоминална ехография. Медицинският център работи с пациенти с направление от НЗОК, както и с платени пациенти.

В район Изгрев е разположен и Националния аптечен център.

Учебни заведения в район Изгрев

Учебни заведения в район Изгрев

В район Изгрев се намират две от държавните училища на столицата. Това са Софийската професионална гимназия по електроника „Джон Атанасов“ и Професионалната гимназия по фризьорство и козметика „Княгиня Евдокия“.

Децата от район Изгрев могат да избират къде да учат и сред три общински училища.

Детските градини в район Изгрев са седем. В район Изгрев функционира една ясла и една детска кухня, която е огромно леснения за младите майки.

Спорт в район Изгрев

Спорт в район Изгрев

Жителите на район Изгрев могат да разчитат на достатъчно съоръжения за спортуване както любителски, така и професионално.

На територията на район Изгрев функциоанират 6 спортни площадки като една от тях е пригодена за деца с увреждания.

В район Изгрев се намира Национален спортен комплекс „Диана“. В комплекса могат да се тренират различни видове спорт. Често се използва за лагер-сборове на клубни и национални отбори. Комплекс „Диана“ в район Изгрев разполага с най-много зали, открити плувни басейни и площадки, фитнес центрове, игрища за плажен волейбол, бейзбол в страната. Заради многообразието на спортове, които могат да се практикуват тук, хората го наричат „Малкия олимпиец“.

На територията на район Изгрев се намира и Спортна зала „София“. Тя се намира до зала Универсиада, парк-хотел Москва и Световния търговски център. Зала „София“ в район Изгрев може да поеме 520 зрители. Има кафе-бар, две съблекални, както и ресторант с паркинг. Съоръженията,с които разполага залата в район Изгрев, позволяват в нея да се порвеждат състезания от най-висок ранг. Освен състезания по художествена гимнастика, тенис на маса, аеробика, бадминтон, фехтовка, сумо, канадска борба, в залата се провеждат редица изложби, търговски изложения, шоу програми и концерти.

На триторията на район Изгрев се намира и Шахматен клуб ЦСКА. В сътрудничество с шахматните клубове „ИВИС” и „Славия” клубът ЦСКА организира Открития шампионат на София – мемориал „Никола Бахаров”.

Шахматният клуб в район Изгрев позволява на почитателите на шахмата да взимат участие втурнири и състезания, за да се насладят на магията на играта.

Паркове в район Изгрев

Паркове в район Изгрев

В пределите на район Изгрев влиза част от Борисовата градина. Това е най-големият парк на столицата. В моналото е била в покрайнините на София. В началото градината носи името Разсадник, после Пипиниер, до 1885 е Царска градина, а след раждането на Борис Търновски се именува Княз – Борисова градина. Днес Борисовата градина е любима дестинация на столични в свободното време. В рамките на район Изгрев се оказва Дендрариума на Борисовата градина. Там могат да се видят секвоите, доставени в миналото от разсадниците на Берлин и Саксония.

В район Изгрев влиза и друг забележителен столичен парк, а именно Ловния парк. Някои го бъркат с Борисовата градина, но това е отделен парк с уникална гора. През него минава Драгалевската река.

Културни институции в район Изгрев

В район Изгрев функционират две читалища. Народно читалище „Добри Чинтулов“ е основано през 1935 г. Преди се е намирало в квартал „Дан Колов“, днешният Дианабад, район Изгрев.

Народно читалище „Николай Хайтов“ започва съществуването си през 1936 г. През годините то става културен център на район Изгрев.

В район Изгрев е разположен и музеят – галерия „Дечко Узунов“. Той се намира в ателито на великия български художник. Може да бъде посетена напълно безплатно в интервала от 10 до 18 ч. без понеделник и вторник. Там се съхранява най-богатата колекция от произведения на Дечко Узунов – над 13 000 творби.

Забележителности в район Изгрев

На територията на район Изгрев е разположен един любопитен за съвременниците музей – Музеят на социалистическото изкуство. Музеят разполага с изложбена зала, видеозала и парк.

В парка са подредени 77 произведения – основно статуии бюстове на известни комунисти – бълагрски и съветски. ВИзложбената зала са експонирани 60 живоисни произведения и 25 творби на кавалетната пластика. Във видеозалата може да се гледат документални филми, които са рпавени по времето на социализма. Там могат да се купят и любопитни сувенири.

Интерес в район Изгрев представлява и гробът на Петър Дънов, разположен в цветна градинка. Интересен факт от живота на Петър Дънов е, че през 1927 г. създава селището Изгрева, днешен квартал Изгрев. Там събрал последователи, ученици и слушатели. Установява се там за постоянно и проповядва в специален салон. Дънов умира през 1944 г. Поребват го в квартал Изгрев.

В район Изгрев се намират и къщите на Никола Мирчев, живописец - илюстратор и карикатурист - и Александър Стаменов – художник живописец.

Район Изгрев не разполага с минерални извори. За сметка на това пък в пределите му се намират големите паркове Борисова градина и Ловен парк, които позволяват на жителите на район Изгрев да отмарят сред природата без да се налага да пътуват извън града, а излизайки само на няколко крачки от уютните си домове.

Територия и население на район Изгрев

Транспорт в район Изгрев

История на район Искър

Здравеопазване в район Изгрев

Учебни заведения в район Изгрев

Спорт в район Изгрев

Паркове в район Изгрев

Културни институции в район Изгрев

Забележителности в район Изгрев

Прочетете още