Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Кой от заместник-кметовете на Красно село да бъде избран от СОС за временно изпълняващ до местните избори?
  • Николай Веселинов (23%, 93 Гласове)
  • Веселин Кирев (14%, 56 Гласове)
  • Албена Белянова (64%, 264 Гласове)
Общо гласували: 413 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 899
Поставят топлоизолацията на първият православен храм в Изгрев

Поставят топлоизолацията на първият православен храм в Изгрев

Започна поставянето на топлоизолацията на първата православна църква в столичния район “Изгрев” – “Св. Пимен Зографски”, съобщава кметът д-р Делян Георгиев. Когато приключат тези дейности, ще продължи работата по църковната фасада, която ще бъде облицована с Врачански камък. „За две години, заедно с църковното настоятелство, свършихме много работа, за да построим храма от “гола поляна”, но имаме нужда от още средства, за да довършим градежа отвътре. Всяка помощ е добре дошла“, посочва районният кмет. Всеки, който желае, може да помогне за изграждането църквата, като направи дарение на сметката на Църковно настоятелство към новостроящ се православен храм “Св. Пимен Зографски”, район “Изгрев”, гр. София. Дарителска сметка Общинска банка IBAN- BG80SOMB91301064474201 BIC - SOMBBGSF

comment 0
visibility 719
Започват мащабни ремонти на тротоарите в „Изгрев“

Започват мащабни ремонти на тротоарите в „Изгрев“

До дни в столичния район “Изгрев” започват най-мащабните ремонти и изграждания на тротоари от създаването на кварталите, съобщава във Фейсбук кметът д-р Делян Георгиев. „Благодарение на качествената и упорита работа на нашата администрация, “Изгрев” е един от първите софийски райони, които стартират дейностите по изграждане на тротоарни мрежи по програмата на Столична община.“, уточнява Геоегиев. Ще бъдат ремонтирани всички тротоари в: ж.к. ”Изток”, където положението е най-сериозно. Там работата ще започне от ул. ”Райко Алексиев” към бул. ”Драган Цанков”. Първоначално ще бъдат изградени тротоарите от едната страна на всички улици, след което и от другата, за да не се затормозява движението на автомобилите и гражданите. Планирано е до края на лятото всички строителни дейности в квартала да приключат. „Удовлетворен съм от работата на служителите на нашата община, които за пореден път доказаха своя професионализъм и отговорност към района. “Изгрев” уверено се променя към по-добро и това се вижда. Постигнахме много заедно, въпреки финансовата рамка, в която сме поставени, и можем да постигнем още много.“, казва още районният кмет.

comment 0
visibility 867
-

100-годишен юбилей празнува столичанка от "Изток"

Кметът на столичния район "Изгрев" д-р Делян Георгиев отбеляза двойния празник на една забележителна жена от район “Изгрев” - баба Неда Цакова, която днес празнува 100-годишен юбилей. Баба Неда от столичния квартал Изток е човек, който с позитивното си настроение, силен дух, любов и вяра в доброто вдъхновява не само собствените си деца, внуци, правнуци и праправнуци, но и всички нас. В голямото ѝ сърце има място и за няколко поколения деца на “Изгрев”, които е отгледала и възпитала през дългия си стаж в една от детските градини в района. "За мен беше истинско удоволствие, да се докосна до вековната мъдрост и доброта на тази истинска, достойна българка. Благодаря на семейство Цакови за честта, която ми оказаха, канейки ме у дома си и споделяйки личния си празник", каза кметът на Изгрев.   

Реклама
comment 0
visibility 1034
-

В Изгрев поставиха пейки на спирките на градския транспорт

Четири спирки на градския транспорт в столичният район "Изгрев" вече са с нови пейки, похвалиха се от районната администрация. От района споделят, че многократно са настоявали пред Центъра за градска мобилност на въпросните места да бъдат изградени спиркови навеси. До момента обаче няма резултат, което е наложило служителите от "Изгрев" да поставят на спирките излезли от употреба пейки от парк Тинтява. "Надяваме се, това скромно действие от наша страна, да засрами поне малко отговорните институции", отбелязват от районната администрация.  

comment 0
visibility 946
Работата по разширенията на детските градини в „Изгрев“ напредва

Работата по разширенията на детските градини в „Изгрев“ напредва

Кметът на столичния район „Изгрев“ д-р Делян Георгиев провери докъде са стигнали строителните дейности по разширенията и изграждането на нови детски градини. В инспекцията се включиха още главният архитект, главният инженер и началникът на правния отдел на район “Изгрев”.   Проверени бяха работите по разширенията на 30 ДГ “Радецки” и 49 ДГ “Радост”, както и строежът на новата самостоятелна детска ясла на ул.”Вълко Радински”5 в ж.к.”Изток”. „Работата напредва с много добри темпове, качествено и при стриктно спазване на всички правила при строителството. Уверено нашият район напредва към целта - за всяка дете от “Изток”, “Изгрев” и “Дианабад” да има място в детска градина и ясла.“, казва д-р Георгиев. Той подчертава, че благодарение на усилията на районната администрация в “Изгрев” се случва най-голямото строителство на детски градини от 1973 г. насам, както и най-мащабното такова, в програмата на Столична община, за разкриване на нови места в детските градини 2020-2023г. „Доказахме, че когато има желание, мисъл и работа в интерес на хората, могат да се случват и хубави неща, а общината не е някаква имагинерна структура, незаинтересована от никого и нищо. Жителите на “Изгрев” имат силен съюзник в сградата на ул.”Атанас Далчев”12“, посочва районният кмет.

comment 0
visibility 949
Кметът на „Изгрев“ с приз от Българската федерация по шахмат

Кметът на „Изгрев“ с приз от Българската федерация по шахмат

Кметът на столичния район „Изгрев“ д-р Делян Георгиев получи приз от Българската федерация по шахмат. Отличието му е връчено заради принос в развитието на шахмата в София. „През годините активно работихме заедно за развитието на шахмата и различните детско-юношески школи. Нашият район, неизменно бе домакин на десетки турнири и съревнования, безвъзмездно предоставяхме общински помещения, за да могат децата на “Изгрев” и София да придобиват познания и умения в най-стратегическия спорт“, посочва кметът Георгиев. Той е убеден, че общината трябва да бъде активна страна в обучението на подрастващите, да дава своя принос към личностното развитие на децата, да подпомага спорта и хората, които дават толкова много, тренирайки и обучавайки бъдещите шампиони на България. „Горд съм, че в мандата ми като кмет успяхме да издигнем на високо ниво партньорството между общината и различните спортни клубове, неправителствени, граждански организации и сдружения“, коментира още кметът на „Изгрев“.

comment 0
visibility 674
Поставиха нови пейки на четири спирки в „Изгрев“

Поставиха нови пейки на четири спирки в „Изгрев“

Служители от администрацията в столичния район “Изгрев” поставиха пейки на четири спирки на градския транспорт. „Многократно сме настоявали пред Центъра за градска мобилност на въпросните места да бъдат изградени спиркови навеси, както е редно да бъде, но до този момент нямаме резултат. Това бездействие ни принуди да вземем мерки поне малко да облекчим положението на гражданите, които от години чакат превозните средства прави и изложени на всички атмосферни условия, като поставихме няколко излезли от употребя пейки от парк “Тинтява” на т.нар. “спирки“, посочва кметът д-р Делян Георгиев.   Той изказва надежда, че тези действия на местната администрация ще провокират отговорните институции да се задействат, така че „и нашия “елитен”, централен софийски район, да навлезе европейската, отговорна за хората ера, която всички чакаме вече няколко десетилетия“.

comment 0
visibility 1200
Санкционираха бързо хранене в Изгрев за маси и столове без документи

Санкционираха "бързо хранене" в Изгрев за маси и столове без документи

Екип на Столичния инспекторат санкционира управител на търговски обект заради нерегламентирана дейност на обществени места. Заведението се намира на ул. „Елемаг“ 15 в район „Изгрев“. Инспекторите са съставили акт за това, че разположените маси и столове на общинска територия са без необходимите разрешителни документи. Търговците не са представили пред контролните органи одобрена схема за разполагане на подвижните съоръжения и платена такса.

comment 0
visibility 998
Университети и бъдещи кандидат-студенти се срещнаха на изложение в „Изгрев“

Университети и бъдещи кандидат-студенти се срещнаха на изложение в „Изгрев“

  Столичният район „Изгрев” беше домакин на първото за годината Изложение на университети в гр. София, проведено на районно ниво. Събитието се организира от Местна комисия за борба с противообществените прояви на малолетните и непълнолетните (МБКППМН) към района, съвместно с 119 СУ “акад. Михаил Арнаудов”.  Ученици от единадесетите и дванадесетите класове от цяла София, проявиха изключително голям интерес към организираната кампания, съобщават от местната администрация. Бъдещите кандидат-студенти имаха възможност да се срещнат лично с представители на различни университети и да получат информация за условията и начина на кандидатстване, възможностите за бъдещата професионална реализация и др.  На събитието присъстваха представители на Софийският университет „Св. Климент Охридски“, Университетът за национално и световно стопанство, Техническият университет, Медицински университет – София, Лесотехническият университет, УНИБИТ, Националната спортна академия „Васил Левски“ и Химикотехнологичният и металургичен университет. Те разясниха подробно на учениците всичко, касаещо кандидатстудентска кампания 2023 г. и раздадоха информационни материали на всеки ученик.

comment 0
visibility 830
Глоби в район „Изгрев“ за смесване на отпадъци

Глоби в район „Изгрев“ за смесване на отпадъци

Проверяващи от Столичния инспекторат наложиха санкции за смесване на отпадъци в район „Изгрев“, съобщават от ведомството. Нарушителите са санкционирани за това, че в контейнери за битови отпадъци на ул. „Николай Хайтов“ се изхвърлят рециклируеми. Освен това на ул. „Незабравка“ и ул. „Майор Ю. Гагарин“ е установено, че нерегламентирано са поставени контейнери за строителни отпадъци. Служителите на Столичния инспекторат са наложили санкции на нарушителите.

comment 0
visibility 1100
-

В столичния "Изток" изсякоха градинка за разширяването на детска градина

С отсичането на здрави дървета започна работата по раширяването на детска градина 23 "Здраве" в столичния район "Изгрев", оплакаха се гаждани в социалните мрежи. На снимките, направени от гражданите при началото на дейностите на 18 февруари се вижда, че отсечените дървета са видимо здрави. "Няма сянка, няма площадка, ще има бетон за спане на още 50-70 деца, но няма да има къде да излизат!", недоволстват живеещите в квартала. По думите им площадката е унищожена без знанието и съгласието на родителите.  „Изгрев“ с най-мащабното строителство на детски градини от 50 години насамПроектът предвижда детска градина 23 "Здраве" да бъде разширена с още един корпус и след разширението да приема общо 10 групи. Изпълнението трябва да приключи до есента.

comment 0
visibility 591
-

В "Изгрев" продължава премахването на стикирани автомобили

Акцията по премахване на излезли от употреба автомобили в столичният район "Изгрев" продължава, съобщи районният кмет д-р Делян Георгиев. В днешният ден от територията на кварталите “Изток”, “Изгрев” и “Дианабад” ще бъдат репатрирани 10 автомобила. До дни се очаква още 20 стари автомобили да бъдат премахнати. Екипите на районната администрация, Столичен инспекторат и I РПУ продължават и с описването и поставянето на стикери на автомобилите, които отговарят на изискванията на Наредбата за управление на отпадъците. По смисъла на Наредбата "излязло от употреба моторно превозно средство" е отпадък. На принудително преместване подлежат МПС, които:- са с прекратена регистрация, за което има изрично писмено уведомление от лицензиран застраховател; - моторно превозно средство, на което не е заверен знакът за технически преглед за повече от две години, в случай че то се намира върху държавна или общинска собственост; - изоставено регистрирано МПС. През 2022 г. близо 200 броя излезли от употреба моторни превозни средства са били стикирани в района, от тях 88 броя доброволно са били преместени от собствениците. От района и Столичен инспекторат съветват гражданите да не изчакват принудителната мярка.  

comment 0
visibility 744
Кметът на Изгрев: От опасна пасарелка над реката в Дианабад, сега има стаби

Кметът на Изгрев: От опасна пасарелка над реката в Дианабад, сега има стабилен мост (СНИМК...

Стабилен мост над реката в Дианабад е изграден по времето на сегашния кмет на район Изгрев - д-р Делян Георгиев. При встъпването му в управлението на столичния район там е имало опасна пасарелка, по която хората са преминавали. Съоръжението е било доста старо и с ръждясали метални елементи. От опасна пасарелка, сега има стабилен мост над реката в Дианабад, лаконичен бе коментарът на д-р Георгиев пред Столица.bg. По настояване на районния кмет е започнат ремонт, чийто резултат е сегашният стабилен мост, завършен през 2021 г., по който преминаващите имат сигурност, че няма да паднат в реката, разказаха пред Столица.bg живеещи в Дианабад и предоставиха снимки на старият мост и на сегашния. Жител на столичния Дианабад разказва за проблемите и инфраструктурата в кваратала Според тях е започнала активната кампания за местните избори през есента, защото вече са направени неверни твърдения, че обещаният мост на жителите на Дианабад не е изграден. Към кмета са отправени упреци от човек, който по политически причини отричал направеното от Делян Георгиев. Относно твърденията за презастрояване на квартала, проверка на Столица.bg установи, че от началото на мандата си досега кметът на Изгрев е спрял 19 строежа и са издадени само 2 разрешителни за терени на частни къщи, върху които са издигнати 5-етажни кооперации. Спрените са заради нередовни докуменит, неизяснена собственост, нарушения по регулацията и други дребни законови нередности, за които той не си е затворил очите. Другите разрешителни са издадени от НАГ, за сгради над 5 етажа. Но според статистиката на Направлението разрешенията за строеж са намалели със 75% за район Изгрев. до 5 от районние, над 5 он НАг и тецзи 19 са некороктни документи, собстевност, по регулации законови нарушения.

comment 0
visibility 694
Първият християнски храм в район „Изгрев“ ще е облицован с врачански камък

Първият християнски храм в район „Изгрев“ ще е облицован с врачански камък

Врачанският камък, с който ще бъде облицована първата православна църква “Св. Пимен Зографски” в столичния район „Изгрев“, вече се обработва. Това съобщи районният кмет д-р Делян Георгиев във Фейсбук. Големите скални блокове се режат и оформят в плочи. „Работата напредва, но имаме нужда от още средства, за да продължим с максимално бързи темпове строителството. Всяка помощ е добре дошла. Уверен съм, че заедно ще успеем да завършим градежа на нашата църква“, казва районният кмет. Всеки, който желае, може да помогне за изграждането на храма, като направи дарение на сметката на Църковно настоятелство към новостроящ се православен храм “Св. Пимен Зографски”, район “Изгрев”, гр. София. Дарителска сметка Общинска банка IBAN- BG80SOMB91301064474201 BIC - SOMBBGSF

comment 0
visibility 1076
Паркирането в Изгрев остава проблем №1

Паркирането в Изгрев остава проблем №1

Липсата на паркоместа е основният проблем на район “Изгрев“. Това е един от столичните квартали с много зелени площи, с градинки, изградена инфраструктура – метро и автобуси. Има и 6 детскиградини и ясли, като в момента се строят още. В „Изгрев“ се намират кварталите „Дианабад“, „Изгрев“ и „Изток“. Въпреки това, проблеми не липсват. В квартала има много изоставени коли. Паркира се по тротоарите и в зелените площи, което остава безнаказано, казва пред Радио София Любомир Александров, който живее в „Изгрев“. По думите му, колите пречат на майки с колички и е необходим по-строг контрол. „В „Дианабад“, където има панелни блокове, навремето не са били изградени паркинги за съответния блок. Много са малко местата и колите паркират по градинки, тротоари. Общината пуска от време на време хора, които да правят фишове, но това е сериозен проблем. В сезони като сегашния, те вадят кал, която е на зелената площ, вкарва се на улицата, тая кал става на прах. Другото нещо, за което съм сигнализирал десетки пъти е за изоставени автомобили - коли, които нямат нито гражданска, нито технически преглед. Аз лично съм снимал над 30 такива“, добави Любомир Александров. По думите му, голяма част от жителите на „Изгрев“ не желаят да бъде въведена зона за почасово платено паркиране, тъй като това ще „ги ограничи“. През 2019 година имаше обществено обсъждане за въвеждане на платено паркиране - зелна зона, в Изгрев.  А проблемът остава.

Район Изгрев

Територия и население на район Изгрев

Територия и население на район Изгрев

Район Изгрев е един от столичните райони. Заема 3% от територията на столицата. Той обхваща кварталите Изток, Изгрев и Дианабад. На територията на район Изгрев са разположени 14 чуждестранни дипломатически посолства. Населението е над 33 000 души.

Транспорт в район Изгрев

Транспорт в район Изгрев

На разположение на жителите на район Изгрев са автобусите от градския транспорт с номера 67, 69, 70, 88, 94, 102, 123, 280, 413. Линия М1 на метрото минава през район Изгрев. Тук функционират две метростанции - "Жолио Кюри" и "Г. М. Димитров". Движението на трамваите през район Изгрев е било спряно с началото на строежа на метрото.

История на район Искър

История на район Искър

В периода до 1987 г. настоящият район Изгрев е бил в пределите на Ленински Районен Народен Съвет. През 1988 г. става ОбНС “Червена звезда, а през 1995 г. район Изгрев вече е факт.

Здравеопазване в район Изгрев

На територията на район Изгрев се намират няколко здравни заведения. Там е разположен 15 ДКЦ. В район Изгрев се намира и Многопрофилна болница за активно лечение по неврология и психиатрия "Св. Наум". Това е една от първите болници, обслужващи неврологията и психиатрията. Днес здравното заведение се е превърнало в съвременен медицински център, в който се извършва профилактика, лечение и рехабилитация на редица неврологични и психиатрични заболявания. Центърът предлага извършването на: електромиографии, електроенцефалографии, треморография, доплерова сонография, компютърна томография и рентгенография, електрокардиография, абдоминална ехография. Медицинският център работи с пациенти с направление от НЗОК, както и с платени пациенти.

В район Изгрев е разположен и Националния аптечен център.

Учебни заведения в район Изгрев

Учебни заведения в район Изгрев

В район Изгрев се намират две от държавните училища на столицата. Това са Софийската професионална гимназия по електроника „Джон Атанасов“ и Професионалната гимназия по фризьорство и козметика „Княгиня Евдокия“.

Децата от район Изгрев могат да избират къде да учат и сред три общински училища.

Детските градини в район Изгрев са седем. В район Изгрев функционира една ясла и една детска кухня, която е огромно леснения за младите майки.

Спорт в район Изгрев

Спорт в район Изгрев

Жителите на район Изгрев могат да разчитат на достатъчно съоръжения за спортуване както любителски, така и професионално.

На територията на район Изгрев функциоанират 6 спортни площадки като една от тях е пригодена за деца с увреждания.

В район Изгрев се намира Национален спортен комплекс „Диана“. В комплекса могат да се тренират различни видове спорт. Често се използва за лагер-сборове на клубни и национални отбори. Комплекс „Диана“ в район Изгрев разполага с най-много зали, открити плувни басейни и площадки, фитнес центрове, игрища за плажен волейбол, бейзбол в страната. Заради многообразието на спортове, които могат да се практикуват тук, хората го наричат „Малкия олимпиец“.

На територията на район Изгрев се намира и Спортна зала „София“. Тя се намира до зала Универсиада, парк-хотел Москва и Световния търговски център. Зала „София“ в район Изгрев може да поеме 520 зрители. Има кафе-бар, две съблекални, както и ресторант с паркинг. Съоръженията,с които разполага залата в район Изгрев, позволяват в нея да се порвеждат състезания от най-висок ранг. Освен състезания по художествена гимнастика, тенис на маса, аеробика, бадминтон, фехтовка, сумо, канадска борба, в залата се провеждат редица изложби, търговски изложения, шоу програми и концерти.

На триторията на район Изгрев се намира и Шахматен клуб ЦСКА. В сътрудничество с шахматните клубове „ИВИС” и „Славия” клубът ЦСКА организира Открития шампионат на София – мемориал „Никола Бахаров”.

Шахматният клуб в район Изгрев позволява на почитателите на шахмата да взимат участие втурнири и състезания, за да се насладят на магията на играта.

Паркове в район Изгрев

Паркове в район Изгрев

В пределите на район Изгрев влиза част от Борисовата градина. Това е най-големият парк на столицата. В моналото е била в покрайнините на София. В началото градината носи името Разсадник, после Пипиниер, до 1885 е Царска градина, а след раждането на Борис Търновски се именува Княз – Борисова градина. Днес Борисовата градина е любима дестинация на столични в свободното време. В рамките на район Изгрев се оказва Дендрариума на Борисовата градина. Там могат да се видят секвоите, доставени в миналото от разсадниците на Берлин и Саксония.

В район Изгрев влиза и друг забележителен столичен парк, а именно Ловния парк. Някои го бъркат с Борисовата градина, но това е отделен парк с уникална гора. През него минава Драгалевската река.

Културни институции в район Изгрев

В район Изгрев функционират две читалища. Народно читалище „Добри Чинтулов“ е основано през 1935 г. Преди се е намирало в квартал „Дан Колов“, днешният Дианабад, район Изгрев.

Народно читалище „Николай Хайтов“ започва съществуването си през 1936 г. През годините то става културен център на район Изгрев.

В район Изгрев е разположен и музеят – галерия „Дечко Узунов“. Той се намира в ателито на великия български художник. Може да бъде посетена напълно безплатно в интервала от 10 до 18 ч. без понеделник и вторник. Там се съхранява най-богатата колекция от произведения на Дечко Узунов – над 13 000 творби.

Забележителности в район Изгрев

На територията на район Изгрев е разположен един любопитен за съвременниците музей – Музеят на социалистическото изкуство. Музеят разполага с изложбена зала, видеозала и парк.

В парка са подредени 77 произведения – основно статуии бюстове на известни комунисти – бълагрски и съветски. ВИзложбената зала са експонирани 60 живоисни произведения и 25 творби на кавалетната пластика. Във видеозалата може да се гледат документални филми, които са рпавени по времето на социализма. Там могат да се купят и любопитни сувенири.

Интерес в район Изгрев представлява и гробът на Петър Дънов, разположен в цветна градинка. Интересен факт от живота на Петър Дънов е, че през 1927 г. създава селището Изгрева, днешен квартал Изгрев. Там събрал последователи, ученици и слушатели. Установява се там за постоянно и проповядва в специален салон. Дънов умира през 1944 г. Поребват го в квартал Изгрев.

В район Изгрев се намират и къщите на Никола Мирчев, живописец - илюстратор и карикатурист - и Александър Стаменов – художник живописец.

Район Изгрев не разполага с минерални извори. За сметка на това пък в пределите му се намират големите паркове Борисова градина и Ловен парк, които позволяват на жителите на район Изгрев да отмарят сред природата без да се налага да пътуват извън града, а излизайки само на няколко крачки от уютните си домове.

Територия и население на район Изгрев

Транспорт в район Изгрев

История на район Искър

Здравеопазване в район Изгрев

Учебни заведения в район Изгрев

Спорт в район Изгрев

Паркове в район Изгрев

Културни институции в район Изгрев

Забележителности в район Изгрев

Прочетете още