Времето в София

Въздухът в София

Анкета

За кого ще гласувате за кмет на София на балотажа в неделя?
  • Васил Терзиев (42%, 188 Гласове)
  • Ваня Григорова (36%, 161 Гласове)
  • Не подкрепям никого (13%, 56 Гласове)
  • Ще отида за гъби (9%, 39 Гласове)
Общо гласували: 444 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 742
-

Рекорден брой художници в традиционната изложба на район "Изгрев"

Рекорден брой от 44 участници регистрира тази година традиционната изложба на художниците от район „Изгрев“, съобщават организаторите от районната администрация. Официалното откриване на културното събитие ще бъде на 17-и май в сградата на "Интерпред". „Творческият дух на „Изгрев“ е мотото, което обединява художниците от трите квартала на района – „Дианабад“, „Изгрев“ и „Изток“. За първи път в събитието гостуват творци от сферата на дигиталното изкуство. Изложбата се провежда ежегодно, като началото е поставено през 1996 г. Целта ѝ е да популяризира и насърчава творците от района, но успоредно с това, с времето се превърна в културно събитие не само за местната артистична гилдия, но си запази постоянно място и в Календара на културните събития на столицата, казват още от местната администрация. „Спазваме традицията - в навечерието на най-българския празник – 24-ти май, Денят на славянската писменост и култура, район „Изгрев“ отново се превръща в културния център на София. За пореден път ще се вдъхновим от достиженията на местните художници чрез събитие, превърнало се в емблема на района ни. Така още веднъж ще се преклоним пред таланта, мотивацията и устрема на творците да създават жизненоважен за духовното ни оцеляване дефицит- изкуството. Напук на бездуховната реалност, напук на трудните времена, културното събитие на района събира за 28-ми път културния елит на столицата“, заяви кметът на район „Изгрев“ д-р Делян Георгиев. Той допълни, че творческият дух на „Изгрев“ е неизчерпаем, силен и неуморим, а настоящата експозиция е едно от доказателствата за това. Изложбата на художниците от столичния район Изгрев може да се разгледа до 30-и май в сградата на „Интерпред“. Събитието се организира от администрацията на „Изгрев“, със съдействието на Столична община и подкрепата на  Съюза на българските художници и е под патронажа на кмета на района-д-р Делян Георгиев. Една от творбите отново ще бъде удостоена със Специалната награда на кмета. 

comment 0
visibility 824
-

Новият паркинг в Дианабад е почти готов, продължава работата по тротоарите

До дни ще бъде завършен новият паркинг на ул."Кирил Цонев" в столичния ж.к."Дианабад". "Остават ни по-малко от 10 кв.м., за завършването на които попречи дъждовното време", съобщи кметът на "Изгрев" д-рр Делян Георгиев. Продължава и работата по изграждане на тротоарите в района. Работи се по тротоарът на ул.”Латинка” в отсечката между бул.”Цариградско шосе” и бул.”Драган Цанков”. "Изпълнението на програмата на Столична община в района се движи предсрочно, с отлични темпове, добра организация, контрол и качество. “Изгрев” видимо се променя!", казва още районният кмет.

comment 0
visibility 784
Готов е паркингът на ул. ”Кирил Цонев” в жк Дианабад

Готов е паркингът на ул. ”Кирил Цонев” в жк Дианабад

Готов е новият паркинг на ул. ”Кирил Цонев” в столичния ж.к. ”Дианабад”. До дни ще бъде завършен и тротоарът, съобщава кметът на район „Изгрев“ д-р Делян Георгиев. „Остават ни по-малко от 10 кв./м, за завършването на които попречи дъждовното време“, посочва районния кмет. Ремонтите и изграждането на тротоари в район “Изгрев” продължава ул. ”Латинка” – в отсечката между бул. ”Цариградско шосе” и бул. ”Драган Цанков”. „Благодарение на всеотдайната работа на нашата районна администрация изпълнението на програмата на Столична община в района се движи предсрочно, с отлични темпове, добра организация, контрол и качество. “Изгрев” видимо се променя!“, казва кметът Георгиев.  

Реклама
comment 0
visibility 1088
Родни звезди пяха благотворително за храма в Изгрев (СНИМКИ)

Родни звезди пяха благотворително за храма в Изгрев (СНИМКИ)

Родни звезди се включа в благотворителния концерт, който имаше за цел да подпомогне изграждането на първия православен храм „Св. Пимен Зографски“ в столичния район „Изгрев“. Събитието се състоя вчера в парк “Тинтява” (градинката на КАТ) и събра много жители и гости на София. На сцената се качиха Васил Петров, Мария Илиева, Графа, Любо Киров, Миро и Орлин Павлов, които пяха безплатно за благородната кауза. „Благодарим им от сърце за настроението, което създадоха с таланта си и подкрепата, която ни засвидетелстваха! Всички ние жителите на район “Изгрев” доказахме, че можем много заедно. Време е да докажем, че можем и да си построим нашата първа, дългоочаквана църква. Уверен съм, че ще успеем!“, заяви кметът на района д-р Делян Георгиев. Всеки, който желае да помогне за изграждането на храма, може да направите дарение по сметката на Църковно настоятелство към новостроящ се православен храм “Св. Пимен Зографски”, район “Изгрев”, гр. София. Дарителска сметка Общинска банка IBAN- BG80SOMB91301064474201 BIC - SOMBBGSF

comment 0
visibility 595
В район Изгрев искат повече контейнери за разделно събиране

В район Изгрев искат повече контейнери за разделно събиране

Приключи миенето и дезинфекцията на контейнерите за смесен и разделен битов отпадък в столичния район „Изгрев“, съобщава районният кмет д-р Делян Георгиев. „Служители на нашата районна администрация осъществяваха контрол по отношение на качеството на процеса. В момента подготвяме и поредно предложение за увеличаване на контейнерите за разделно събиране на отпадъци в “Изток”, “Изгрев” и “Дианабад”, което ще бъде внесено в началото на месец юни“, посочва районният кмет. Според него опазването на околната среда и разделното събиране на различни суровини, които могат да бъдат рециклирани, трябва е приоритет за обществото. „За щастие жителите на район “Изгрев” показват голям интерес към разделното събиране и се нареждаме сред първите в София, по ползване на разделните съдове“, похвали се кметът Георгиев.

comment 0
visibility 1015
Монтират ново осветление в столичния парк „Тинтява“

Монтират ново осветление в столичния парк „Тинтява“

До дни започва изграждането на ново осветление в реновирания парк “Тинтява” (градинката на КАТ), съобщават от администрацията на район „Изгрев“. „Старите соларни лампи отдавна не работят, да не говорим, че подобен тип осветление не е ефективно за нашите географски ширини, особено през есенно-зимния период. Сега, след ремонта на алейната мрежа и подмяната на парковата мебел, ще подменим изцяло и осветлението. Предстои изграждане на електрическа мрежа, монтаж на нови стълбове и лед осветителни тела.“, заявява районният кмет д-р Делян Георгиев. По думите му така ще бъде завършено още едно място за почивка и игра, което заедно с новостроящата се първа православна църква, ще оформи своеобразен център за кварталите в района. „Подобряването на средата на живот и обновяването на междублоковите пространства, които тънат в разруха от десетилетия, е основен приоритет на нашата администрация през настоящия мандат. Въпреки ограничителната финансова рамка, в която районът ни е поставен, и малкото време, с което разполагаме, успяхме да постигнем много и това се вижда.“, коментира кметът Георгиев.

comment 0
visibility 909
-

Приключва строежът на нов паркинг и тротоар на ул. “Кирил Цонев” в Дианабад

До броени дни една от най-натоварените улици в столичния квартал Дианабад ще се сдобие с проходим тротоар и специално обособен голям “джоб” за паркиране до бл.30. Това съобщи кметът на район Изгрев д-р Делян Георгиев. По думите на кмета районът е изпълнил предсрочно първият лот от програмата на Столична община за ремонт и изграждане на тротоари. Той отбеляза още, че за пръв път от десетилетия в кварталите кипи активно строителство, но не на жилищни блокове, а на общинска инфраструктура - паркове, детски градини, паркинги, пешеходни алеи и много други. В същото време Георгиев отбеляза, че скоро може да се наложи да бъе спряно строителството на редица започнати вече обекти, а много проекти да си останат само “на хартия”, поради липса на финансови средства. "Към момента в район “Изгрев” общинските строежи се изпълняват благодарение на разбирането и помощта от страна на строителите, които често работят без да получават съответното заплащане за това", каза районният кмет. Той подчерта, че липсата на бюджет поставя под въпрос много проекти, които са важни и за града, и за района.

comment 0
visibility 1132
Изграждат нов паркинг и тротоар на ул. “Кирил Цонев” в Дианабад (СНИМКИ)

Изграждат нов паркинг и тротоар на ул. “Кирил Цонев” в Дианабад (СНИМКИ)

Работата по изграждане на нов паркинг и тротоар на ул. “Кирил Цонев” в столичния ж.к. ”Дианабад” напредва. Това съобщава във Фейсбук кметът на район „Изгрев“ д-р Делян Георгиев. До броени дни една от най-натоварените улици в квартала ще се сдобие с проходим тротоар и специално обособен, голям “джоб” за паркиране до бл. 30. „Първият лот, от програмата на Столична община за ремонт и изграждане на тротоари, е изпълнен предсрочно от нашия район“, казва районният кмет. Той подчертава, че “Изгрев” се променя осезаемо към по-добро, благодарение на желанието за работа и компетентността на районната администрация. „За пръв път от десетилетия, в кварталите кипи активно строителство, но не на жилищни блокове, а на общинска инфраструктура, паркове, детски градини, паркинги, пешеходни алеи и много други“, посочва д-р Георгиев.

comment 0
visibility 913
Кметът на Изгрев се похвали с четвърта спортна площадка

Кметът на Изгрев се похвали с четвърта спортна площадка

Четвъртата поред спортна площадка за свободен спорт на открито в столичния район Изгрев вече е готова, похвали се кметът д-р Делян Георгиев. Спортното съръжение е изцяло финансирано със собствени средства на район “Изгрев”. То се намира до бл.13 в жк Дианабад и е част от плануваното изграждане на голяма детска площадка и кът за отдих. Преди това междублоковото пространство е било запуснато и занемарено. "Тази година работата на районната ни администрация върви много трудно и бавно, поради липсата на адекватен Държавен бюджет и респективно общински такъв. Нашият район има предвидени и защитени пред Столична община, редица големи инвестиции за облагородяване на междублоковите пространства, спортните игрища и детските площадки, но липсата на финансови средства, пречи на тяхната бърза и мащабна реализация", коментира кметът на района. Той се надява заедно с екипа му да успеят да изпълнят набелязаните си цели до края на годината. "Отсъствието на работещ парламент и действащ нов бюджет, ощетява хората и общините. Губим ценно време и възможности за подобряване на средата, в която живеем. През годините на мандата ми се случиха много хубави неща и е тъжно в последната година, нашата активна и обичаща района администрацията да бездейства, заради фактори, над които няма контрол", казва д-р Георгиев, който преди 3 месеца бе изключен от БСП.

comment 0
visibility 845
-

Традиционната изложба на художниците от район "Изгрев" наближава

Срокът за участие в традиционната изложба на художниците от район "Изгрев" е удължен, съобщават от районната администрация. Изложбата "Творческият дух на Изгрев" ще се проведе от 17 до 30 май. До 5 май жителите на квартала, които искат да се включат в инициативата, могат да се запишат за участие. На страницата на районната администрация можете да намерите повече информация за това, как точно да се включите. Откриването ще бъде на 17 май от 18,00 часа в сградата на "Интерпред" на бул. Драган Цанков 36.  Събитието се провежда за 28 -и път и е под патронажа на кмета д-р Делян Георгиев. Организира се със съдействието на район "Изгрев" и Съюза на българските художници и е част от Календара на културните събития на Столична община. През 2022 г. в традиционното събитие взеха участие 33 художници от района.

comment 0
visibility 2880
Родни звезди ще пеят благотворително за храма в „Изгрев“

Родни звезди ще пеят благотворително за храма в „Изгрев“

Известни български изпълнители ще се включат в благотворителен концерт, който има за цел да подпомогне строежа на първата православна църква “Св. Пимен Зографски” в столичния район “Изгрев”, съобщава кметът д-р Делян Георгиев.   На една сцена ще излязат Васил Петров, Графа, Любо Киров, Данчо Караджов, Мария Илиева и Орлин Павлов. „Нека заедно сбъднем мечтата на поколения изгревчани - да има църква и в последния софийски район, който няма такава на своя територия!“, казва още д-р Георгиев. Дарения за градежа на църквата могат да се правят също така по банков път, както и в специалните дарителски урни, които ще бъдат поставени на видно място до сцената. Дарителска сметка Общинска банка IBAN- BG80SOMB91301064474201 BIC - SOMBBGSF

comment 0
visibility 852
Започва второто косене на тревните площи в „Изгрев“

Започва второто косене на тревните площи в „Изгрев“

Второто за годината косене на тревните площи в междублоковите пространства на столичния район „Изгрев“ ще започне през тази седмица, ако метеорологичните условия позволяват. Това съобщава районният кмет д-р Делян Георгиев във Фейсбук. По думите му високата влажност и топлото време значително ускоряват растежа на тревата, затова експертите от районната администрация предвиждат трикратна коситбена кампания. Първото косене започна и приключи навреме, като за максимално кратък период бяха окосени близо 400 декара в трите квартала на района. „Добрата комуникация и координация между нашата община и фирмата за обработка срещу кръвосмучещи паразити на Столична община подсигури качествено и навременно третиране на територията на район “Изгрев” срещу вредителите. Разчитаме и на гражданите за информация и сигнали, при евентуална поява на огнищни популации на кърлежи, за да обработим повторно локациите.“, посочва районния кмет.

comment 0
visibility 878
Део и младежи от „Изгрев“ дискутираха колко опасни са наркотиците

Део и младежи от „Изгрев“ дискутираха колко опасни са наркотиците

Телевизионният водещ Деян Славчев - Део и учениците от горен курс на столичното 119 СУ „Акад. Михаил Арнаудов“ дискутираха колко опасни могат да бъдат наркотиците. Това съобщава във Фейсбук профила си кметът на район „Изгрев“ д-р Делян Георгиев. Срещата беше поредната инициатива на Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни на район „Изгрев“, насочена срещу употребата на дрога сред децата. Събитието мина под мотото „Зависим или независим – изборът е твой“. Целта на дискусията беше първична превенция срещу употребата на психоактивни вещества сред подрастващите. Део разказа за своя личен опит с наркотиците, как е започнал, какво са му причинили и отнели и как се е преборил със своите зависимости. Той  разговаря с младежите без да се опитва да ги поучава, но се опита да ги убеди в безсмислието от дрогата. Учениците се включиха активно в беседата, като зададоха своите въпроси към него. „Децата са най-ценното, което имаме, длъжни сме да ги опазим. Общината има своята роля и отговорности в тези процеси, като лекар вярвам с това“, заяви кметът на район „Изгрев“ д-р Делян Георгиев.  

comment 0
visibility 989
Кметът на „Изгрев“ се върна в класната стая за ден (СНИМКИ)

Кметът на „Изгрев“ се върна в класната стая за ден (СНИМКИ)

Кметът на столичния район „Изгрев“ д-р Делян Георгиев стана отново „ученик“ за ден. Той присъства на откритите уроци по химия, физика, биология, математика и география, които се проведоха в Деня на отворените врати в 105 СУ “Атанас Далчев”. „Не закъснях за час, а директорът г-жа Цветанка Костадинова ме запозна с материалната база, новата библиотека, модерните СТЕМ - кабинети и класни стаи, киносалона, системата за сигурност и др. Поздравявам г-жа Костадинова и учителския колектив, които са създали тази прекрасна и съвременна учебна среда за децата на “Изгрев”, посочва районният кмет. Той с интерес изслуша уроците, които учениците от горен курс преподаваха на по-малките. По думите на д-р Георгиев подготовката на децата е на много високо ниво. Според него съвременните методи на преподаване – чрез множество експерименти, опити, внедряване на техника и др. дават добър резултат. „Благодарение на усилията на директора и учителите, 105 СУ заслужено се нарежда сред най-елитните софийски средни училища. Ако имаме късмет, при подбора на обекти от Министерство на образованието, с европейско финансиране ще санираме училището и ще го разширим с още десет нови класни стаи. Нашата районна администрация изготви всички проектни предложения и документи, а Столична община кандидатства по програмата. Нашето училище е първо в списъка, което ни дава надежда за успех.“, казва още кметът на „Изгрев“.  

comment 0
visibility 976
Кметът на „Изгрев“ и японският посланик с идеи за бъдещо сътрудничество

Кметът на „Изгрев“ и японският посланик с идеи за бъдещо сътрудничество

Кметът на столичния район „Изгрев“ д-р Делян Георгиев гостува на посланика на Япония у нас Н. Пр. Хироши  Нарахира. Двамата са обсъдили възможностите за бъдещо сътрудничество в различни сфери между общината и посолството. „Уважаваният от мен посланик - Н.пр. Хироши  Нарахира, е деен и изпълнен с много идеи човек. Вярвам, че традиционната добронамереност и приятелство между българския и японския народ, ще прерасне и в ползотворно сътрудничество на общинско ниво тук, в район “Изгрев”, посочва д-р Георгиев. Районният кмет подчертава, че през настоящия му мандат са реализирани редица съвместни инициативи между общината и различни дипломати. „Нашите деца и гражданите, успяха да се докоснат по-задълбочено до далечни култури и традиции. Различията са богатство, което нараства, когато бива споделяно. В края на мандата си като кмет на “Изгрев”, се чувствам удовлетворен от постигнатите високи резултати от нашата администрация, в полето на дипломацията.“, казва още Делян Георгиев. На територията на район „Изгрев“ се намират 13 посолства.

Район Изгрев

Територия и население на район Изгрев

Територия и население на район Изгрев

Район Изгрев е един от столичните райони. Заема 3% от територията на столицата. Той обхваща кварталите Изток, Изгрев и Дианабад. На територията на район Изгрев са разположени 14 чуждестранни дипломатически посолства. Населението е над 33 000 души.

Транспорт в район Изгрев

Транспорт в район Изгрев

На разположение на жителите на район Изгрев са автобусите от градския транспорт с номера 67, 69, 70, 88, 94, 102, 123, 280, 413. Линия М1 на метрото минава през район Изгрев. Тук функционират две метростанции - "Жолио Кюри" и "Г. М. Димитров". Движението на трамваите през район Изгрев е било спряно с началото на строежа на метрото.

История на район Искър

История на район Искър

В периода до 1987 г. настоящият район Изгрев е бил в пределите на Ленински Районен Народен Съвет. През 1988 г. става ОбНС “Червена звезда, а през 1995 г. район Изгрев вече е факт.

Здравеопазване в район Изгрев

На територията на район Изгрев се намират няколко здравни заведения. Там е разположен 15 ДКЦ. В район Изгрев се намира и Многопрофилна болница за активно лечение по неврология и психиатрия "Св. Наум". Това е една от първите болници, обслужващи неврологията и психиатрията. Днес здравното заведение се е превърнало в съвременен медицински център, в който се извършва профилактика, лечение и рехабилитация на редица неврологични и психиатрични заболявания. Центърът предлага извършването на: електромиографии, електроенцефалографии, треморография, доплерова сонография, компютърна томография и рентгенография, електрокардиография, абдоминална ехография. Медицинският център работи с пациенти с направление от НЗОК, както и с платени пациенти.

В район Изгрев е разположен и Националния аптечен център.

Учебни заведения в район Изгрев

Учебни заведения в район Изгрев

В район Изгрев се намират две от държавните училища на столицата. Това са Софийската професионална гимназия по електроника „Джон Атанасов“ и Професионалната гимназия по фризьорство и козметика „Княгиня Евдокия“.

Децата от район Изгрев могат да избират къде да учат и сред три общински училища.

Детските градини в район Изгрев са седем. В район Изгрев функционира една ясла и една детска кухня, която е огромно леснения за младите майки.

Спорт в район Изгрев

Спорт в район Изгрев

Жителите на район Изгрев могат да разчитат на достатъчно съоръжения за спортуване както любителски, така и професионално.

На територията на район Изгрев функциоанират 6 спортни площадки като една от тях е пригодена за деца с увреждания.

В район Изгрев се намира Национален спортен комплекс „Диана“. В комплекса могат да се тренират различни видове спорт. Често се използва за лагер-сборове на клубни и национални отбори. Комплекс „Диана“ в район Изгрев разполага с най-много зали, открити плувни басейни и площадки, фитнес центрове, игрища за плажен волейбол, бейзбол в страната. Заради многообразието на спортове, които могат да се практикуват тук, хората го наричат „Малкия олимпиец“.

На територията на район Изгрев се намира и Спортна зала „София“. Тя се намира до зала Универсиада, парк-хотел Москва и Световния търговски център. Зала „София“ в район Изгрев може да поеме 520 зрители. Има кафе-бар, две съблекални, както и ресторант с паркинг. Съоръженията,с които разполага залата в район Изгрев, позволяват в нея да се порвеждат състезания от най-висок ранг. Освен състезания по художествена гимнастика, тенис на маса, аеробика, бадминтон, фехтовка, сумо, канадска борба, в залата се провеждат редица изложби, търговски изложения, шоу програми и концерти.

На триторията на район Изгрев се намира и Шахматен клуб ЦСКА. В сътрудничество с шахматните клубове „ИВИС” и „Славия” клубът ЦСКА организира Открития шампионат на София – мемориал „Никола Бахаров”.

Шахматният клуб в район Изгрев позволява на почитателите на шахмата да взимат участие втурнири и състезания, за да се насладят на магията на играта.

Паркове в район Изгрев

Паркове в район Изгрев

В пределите на район Изгрев влиза част от Борисовата градина. Това е най-големият парк на столицата. В моналото е била в покрайнините на София. В началото градината носи името Разсадник, после Пипиниер, до 1885 е Царска градина, а след раждането на Борис Търновски се именува Княз – Борисова градина. Днес Борисовата градина е любима дестинация на столични в свободното време. В рамките на район Изгрев се оказва Дендрариума на Борисовата градина. Там могат да се видят секвоите, доставени в миналото от разсадниците на Берлин и Саксония.

В район Изгрев влиза и друг забележителен столичен парк, а именно Ловния парк. Някои го бъркат с Борисовата градина, но това е отделен парк с уникална гора. През него минава Драгалевската река.

Културни институции в район Изгрев

В район Изгрев функционират две читалища. Народно читалище „Добри Чинтулов“ е основано през 1935 г. Преди се е намирало в квартал „Дан Колов“, днешният Дианабад, район Изгрев.

Народно читалище „Николай Хайтов“ започва съществуването си през 1936 г. През годините то става културен център на район Изгрев.

В район Изгрев е разположен и музеят – галерия „Дечко Узунов“. Той се намира в ателито на великия български художник. Може да бъде посетена напълно безплатно в интервала от 10 до 18 ч. без понеделник и вторник. Там се съхранява най-богатата колекция от произведения на Дечко Узунов – над 13 000 творби.

Забележителности в район Изгрев

На територията на район Изгрев е разположен един любопитен за съвременниците музей – Музеят на социалистическото изкуство. Музеят разполага с изложбена зала, видеозала и парк.

В парка са подредени 77 произведения – основно статуии бюстове на известни комунисти – бълагрски и съветски. ВИзложбената зала са експонирани 60 живоисни произведения и 25 творби на кавалетната пластика. Във видеозалата може да се гледат документални филми, които са рпавени по времето на социализма. Там могат да се купят и любопитни сувенири.

Интерес в район Изгрев представлява и гробът на Петър Дънов, разположен в цветна градинка. Интересен факт от живота на Петър Дънов е, че през 1927 г. създава селището Изгрева, днешен квартал Изгрев. Там събрал последователи, ученици и слушатели. Установява се там за постоянно и проповядва в специален салон. Дънов умира през 1944 г. Поребват го в квартал Изгрев.

В район Изгрев се намират и къщите на Никола Мирчев, живописец - илюстратор и карикатурист - и Александър Стаменов – художник живописец.

Район Изгрев не разполага с минерални извори. За сметка на това пък в пределите му се намират големите паркове Борисова градина и Ловен парк, които позволяват на жителите на район Изгрев да отмарят сред природата без да се налага да пътуват извън града, а излизайки само на няколко крачки от уютните си домове.

Територия и население на район Изгрев

Транспорт в район Изгрев

История на район Искър

Здравеопазване в район Изгрев

Учебни заведения в район Изгрев

Спорт в район Изгрев

Паркове в район Изгрев

Културни институции в район Изгрев

Забележителности в район Изгрев

Прочетете още