Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Одобрявате ли именуването на улици и пространство в София в подкрепа на Украйна?
  • - Да, цяла Европа изразява своята солидарност (12%, 113 Гласове)
  • - Не, преименуването на алея пред Руското посолство е провокация (86%, 818 Гласове)
  • - Не мога да преценя (2%, 15 Гласове)
Общо гласували: 946 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 1656
-

Започна измиването на централните пътни артерии на район “Изгрев”

Столичен инспекторат стартира миенето по график на централните софийски булеварди, по които се движи градският транспорт. Едни от първите обекти бяха в район “Изгрев”. Измити са бул.”Драган Цанков”, бул.”д-р Г.М.Димитров”, бул. “Симеоновско шосе”, бул.”Цариградско шосе” и ул. “Никола Габровски”, съобщи кметът на района д-р Делян Георгиев. Очакваме в най-скоро време да започне и миенето на вътрешнокварталните улици, което е и една от важните мерки срещу замърсяването на града с прахови частици, добави той.  

comment 0
visibility 1600
Глобиха 10 търговски обекта в район „Изгрев“ за смесване на отпадъци

Глобиха 10 търговски обекта в район „Изгрев“ за смесване на отпадъци

Столичен инспекторат глоби десет търговски обекта в жк. Дианабад за смесване на отпадъци. Това е станало рано тази сутрин в рамките на няколко часа, съобщават от инспектората. Причината за санкциите е смесване на битови отпадъци с био, а също и изхвърляне на опаковки и кашони в съдовете за битов отпадък. След глобите е извършено почистване.

comment 0
visibility 1581
-

Общо 20 стари автомобила бяха премахнати в "Изгрев"

Премахването на излезли от употреба автомобили от улиците на район “Изгрев” в столицата продължава, съобщават от районната администрация. През изминалата седмица в района са били репатрирани 12 превозни средства, а други 8 са премахнати доброволно от собствениците си. Служителите на общината продължават да стикират автомобили, които да бъдат вдигнати през следващите седмици. Капацитетът на фирмата, с която Столична община е сключила договор за репатриране на старите возила, е твърде ограничен, отбелязва кметът на района д-р Делян Георгиев. Работи се по график в няколко столични района, което не е достатъчно ефективно от гледна точка на бързина и мащабност на процеса, допълва той. По думите му, ако искаме видима промяна към по-добро, трябва децентрализация на местното самоуправление.

Реклама
comment 0
visibility 1451
-

Почистиха ръчно основните булеварди и улици в "Изгрев"

Служители на Столичен инспекторат почистиха ръчно основните улици и булеварди в столичния квартал "Изгрев", съобщават от районната администрация. Оперативните дежурни на администрацията следят 24 часа от денонощието нивото на водите на двете реки на територията на район “Изгрев” по разпореждане на кмета д-р Делян Георгиев. От пътните платна са премахнати листа и земна маса, които пречат на отводнителната система. До дни ще бъде извършено и измиване на улиците, съобщават още от района. Почистването е превантивно с цел подготовка за пролетните дъждове и снеготопенето от Витоша. Като превенция на наводняванията, служители на общината извършват огледи на подлезите и дъждоприемните шахти в трите квартала. Проблемите ще бъдат отстранени своевременно, за да не се допускат инциденти и щети на територията на района.

comment 0
visibility 1443
Глобиха няколко души за незаконна търговия в „Изгрев“

Глобиха няколко души за незаконна търговия в „Изгрев“

От Столичен инспекторат при текущ контрол в район „Изгрев“ глобиха няколко души за незаконна търговия на открито. Първите нарушители, които са продавали цветя и други артикули са били установени на ул. „Никола Габровски“ в столицата.

comment 0
visibility 1450
-

Кметът на район "Изгрев" отново ще приема граждани

Утре, на 15 февруари, отново ще се проведе приемна на кмета на район „Изгрев“ д-р Делян Георгиев. Това съобщават от районната администрация. Срещите ще се провеждат от 10,00 до 12,00 часа. Срещите ще стават след предварително записване на info@so-izgrev.bg или на тел. 02/970 10 32. Кметът д-р Георгиев ще разглежда въпроси от обща компетентност в сферата на неговата дейност. Ако имате въпроси, които желаете да зададете, или теми, които искате да поставите, ви очакваме, казват от района.

comment 0
visibility 1524
В „Изгрев“ глобиха търговски обекти за смесване на отпадъци

В „Изгрев“ глобиха търговски обекти за смесване на отпадъци

Столичен инспекторат санкционира четири търговски обекта на ул. „Атанас Далчев“ в район „Изгрев“ за смесване на отпадъци. Те са били глобени, след като не са спазили писмени предписания, които са им били връчени, за да не смесват битови отпадъци с рециклируеми. Контейнерите, поставени в новоизградения „джоб“ са предназначени за битови отпадъци и изхвърлянето на опаковки, кашони, пластмаси и други боклуци в тях е забранено, а нарушителите ще бъдат глобени, предупреждават от Столичен инспекторат. След наложените глоби днес, мястото е било почистено.

comment 0
visibility 1707
В "Изгрев" удължи с няколко часа срока за становищата за ПУП на Борисовата

"Изгрев" удължи с няколко часа срока за становищата за ПУП на Борисовата

Районната администрация на "Изгрев" ще разгледа всички становища и предложения за ПУП на Борисовата градина, подадени до 23.59 часа на 4 февруари, съобщиха от района. Крайният срок бе удължен с няколко часа, след като първоначално бе края на работното време, за да се удовлетворят желанията на граждани и граждански организации. Както е известно проектът на ПУП на Борисовата градина се работи вече 2 години и след първото обществено обсъждане през 2019 г. бяха направени корекции от автора арх. Ковачев. Заключителната дискусия е на 17 февруари т. г. В "Изгрев" трябва да прегледат 1072 становища, постъпили до 23.59 часа на 04.02.2022 г. по електронен път. До 17:30 часа 04.02.2022 са постъпили 951 становища. В понеделник, на 07.02.2022 година, са обработени постъпилите вечерта, в петък до 23.59 часа, становища. И към момента, извън срока, продължават да постъпват предложения и становища", съобщиха от район "Изгрев". От там съобщиха, че часово становища на граждани изразяват негативно мнение по проекта за ПУП. техните опасения са от строителство и изсичания на дървета. Има и положителни становища, които подкрепят проекта. В по-голямата си част, становищата са изпратени едновременно до трите столични района – „Изгрев“, „Средец“, „Лозенец“, на чиято територия е разположена Борисовата градина, както и до Направление „Архитектура и градоустройство“. Към момента администрацията на район „Изгрев“ обработват внесените становища. Те ще бъдат качени на сайта на районната администрация. След като бъдат обработени, комисия назначена от кмета, ще изготви доклад по тях. Кметът на район „Изгрев“ д-р Делян Георгиев следи внимателно дискусията относно бъдещето на Борисовата градина. „Паркът е едно от богатствата на района. За нас е важно той да бъде защитен от строителство и продажба. Същевременно се надяваме да се помисли и за по-добрата му поддръжка. В момента в районната администрация получаваме редица жалби за неподдържана растителност, особено в Ловен парк. Редно е да се вземат мерки и по отношение на сградите, които се намират на бившата гара „Пионер“. От години там има складове и неподдържана растителност. Предвид бъдещото изграждане на линейния парк и подкрепените планове на районната администрация да се изгради и нова детска градина, е добре тази част да бъде облагородена за рекреация и отдих“, коментира кметът д-р Дилян Георгиев.

comment 0
visibility 1537
-

Район "Изгрев" търси финансиране за площадка за разхождане на кучета

Една от темите, обсъдени в приемната на кмета на район „Изгрев“ Д-р Делян Георгиев, беше изграждането на площадка, където хората ще могат свободно да разхождат кучетата си. Това съобщават от районната администрация. В момента в района няма обособено място, където домашните любимци могат да играят. Собственици на кучета са отправили такова искане и се повдигнали въпроса пред районната администрация. Те смятат, че това ще реши много проблеми, включително и с други жители на района. „Терен е намерен, той се намира в близост до градинката на КАТ, издадена е и виза“, обясни д-р Георгиев. За да се случи проектът обаче, е необходимо финансиране, с каквото към момента администрацията не разполага. Дали ще има такова, ще стане ясно след приемането на бюджета на Столична община. Плановете са теренът да бъде ограден, а вътре да има и съоръжения за игра. Кметът на „Изгрев“ отново акцентира върху необходимостта част от местните данъци, платени от жителите на района, да остават на разположение на районната администрация, за да могат да се реализират повече проекти на територията на района. Жителите зададоха своите въпроси към народния представител Благовест Кирилов, който също участва в приемната. Те се интересуваха именно от възможността за промяна на Закона за местната власт в посока повече самостоятелност, както и от приемането на държавния бюджет.

comment 0
visibility 1593
-

9 свободни места за „Патронажна грижа+“ има в район "Изгрев"

Район „Изгрев“ разполага с още 9 свободни места за потребители на услугите по проект „Патронажна грижа+“, съобщиха от районната администрация. В рамките на изпълнението на проекта район „Изгрев“ осигурява чрез асистенти и медицинско лице почасови социално-здравни услуги в домашна среда на възрастни хора над 65 г. в невъзможност за самообслужване, хора с увреждания или поставени под карантина заради COVID-19. Нуждаещите се могат да разчитат на екипите на „Патронажна грижа+“ за закупуване на храни, лекарства и продукти от първа необходимост (със средства на потребителя), както и за съдействие за неотложни административни услуги. Допълнителна информация за услугата и за възможността да се кандидатства живущите в района могат да получат от местната администрация на ул. „Атанас Далчев“ № 12 и на телефон 02/970 10 59.

comment 0
visibility 1731
Кметът на "Изгрев" ще приема граждани във вторник

Кметът на "Изгрев" ще приема граждани във вторник

Кметът на столичния район "Изгрев" д-р Делян Георгиев ще приема граждани всеки вторник от 10 до 12 часа. Това съобщи самият той в социалната мрежа. Бдителни граждани веднага му припомниха, че при заемането на кметския стол е обещал по всяко време да приема. "Така е, но пандемията налага по-редуциран подход. Надявам се, скоро да имаме възможност да се върнем към нормалността", отговори д-р Георгиев. Приемната за гражданите ще е всеки вторник между 10:00 и 12:00 часа, в сградата на районната администрация на ул. „Атанас Далчев“ №12. За визита трябва да се направи предварително записване на info@so-izgrev.bg или на тел. 02/970 10 32. Кметът на район "Изгрев" ще разглежда въпроси от обща компетентност в сферата на неговата дейност. При възможност в приемните ще участват и общински съветници от Столичния общински съвет и депутати от 23 МИР, от който е част районът. Първата среща ще е на 8 февруари, вторник, заедно с депутата Благовест Кирилов, съобщават от район "Изгрев".

comment 0
visibility 1937
Съветник в СОС почисти от драсканиците на спирка "Оригами" в Дианабад

Съветник в СОС почисти драсканиците на спирка "Оригами" в Дианабад

Независимият общински съветник Борис Бонев заедно с приятели изчистиха драсканиците от емблематичната сспирка "Оригами" в столичния Дианабад. Преди по-малко от половин година рухналия и ръждясъл навес на спирката бе демонитрана от Столична община, възсатновен и отново монтиран. Вандали обаче се "постараха" да съсипят творението на арх. Любомир Шиников, което е емблематично за Дианабад."След като преди година се включихме в битката спирката да се възстанови, продължаваме да се грижим за нея. Почистихме я от непристойните политически драсканици и я боядисахме, за да бъде като нова", написа Бонев в социалната мрежа и публикува снимка.

comment 0
visibility 1595
Започна строеж на жилищна кооперация при р. Новачица в "Изгрев"

Започна строеж на жилищна кооперация при р. Новачица в "Изгрев"

Нова жилищна кооперация ще се издигне при река Новачица в столичния район "Изгрев". Съдебната битка за спиране на строежа е загубена от районната администрация и новият строеж съвсем скоро ще е факт, съобщи кметът на "Изгрев" д-р Делян Георгиев. "Една битка е загубена. За съжаление гражданите и районната администрация останаха сами в нея. Строежът при река Новачица, на ул. "Н. Хайтов", започна. НАГ издаде разрешение на строеж още лятото. Съдът отхвърли жалбата на районната администрация, с която се опитахме да го спрем, атакувайки изграждането на водопровод и канализация", написа в социалната мрежа д-р Георгиев. Той се надява за бъдеще Столична община да потърси и намери подход за решаването на проблемите с презастрояването в целия град. 

comment 0
visibility 4085
12 семейства с малки деца чакат за общински жилища в столичния "Изгрев"

12 семейства с малки деца чакат за общински жилища в столичния "Изгрев"

Общински жилища в София не трябва да се продават и са необходими законови промени, с които да се забрани. Това мнение споделя кметът на столичния район "Изгрев" д-р Делян Георгиев. Към момента 12 семейства с малки деца в "Изгрев" чакат да бъдат настанени, но няма свободни жилища, съобщи д-р Георгиев. Край на купуване на общински жилища в София, наемите стават нормиран и пазарен Продажбата на общински жилища той определя като порочна практика. "През годините общините загубиха сериозен ресурс, разпродавайки на безценица хиляди апартаменти. В същото време много семейства в неравностойно положение очакват помощ, за да могат да отглеждат децата си в нормални битови условия", казва районният кмет. Осигуриха общински жилища още за година на две семейства в Подуяне Както е известно вече 4 години Столична община не е одобрила нито едно заявление за закупуване на общинско жилище. Чакащите са стотици, но СОС не е одобрил нито един кандидат. Също така от 2 години работна група прави нова наредба, с която окончателно се спира продажбата на общински жилища.  3 години СОС не решава за продажба на общински жилища в София На заседание на Комисията по архитектура и строителство към СОС, миналата седмица, председателят арх. Иво Петров съобщи, че тази седмица се събира работната група. Проектът за наредба бе представен преди повече от половин година, но все още не е приета от СОС. За периода 2000 - 2018г. в район “Изгрев” са продадени 32 общински апартамента. Целият общински актив в момента наброява 48 апартамента - всички обитавани и в момента, припомня д-р Делян Георгиев. При всъпването му в длъжност, в края ан 2019 г., той дава отказ и отрицателно становище на всички 15 молби за закупуване на такива жилища и не се пордава нито един апартамент. "Смятам, че тези жилища следва да служат по предназначение. Не мога да не си задам въпроса как един социалнослаб гражданин може и иска да си закупи жилище и то в “Изгрев”. Апелирам Столична община да обсъди този важен за социалната политика на града проблем. От медиите става ясно, че е сформирана специална работна група, която да работи в посока промяна на наредбата", коментира кметът на район "Изгрев".

comment 0
visibility 2272
-

Вандали надраскаха емблематичната спирка "Оригами" в Дианабад

Спирка „Оригами“ е проектирана и поставена срещу плувния комплекс "Диана" преди повече от 50 години от арх. Любомир Шинков. През април 2021г. спирката е възстановена по оригиналния проект и в оригиналния ѝ цвят от ЦГМ. Днес, само осем месеца по-късно обаче, тя отново е безобразно надраскана от вандали, разказва с огорчение кметът на района д-р Делян Георгиев. "Твърдо вярвам, че това не е дело на жител на района. Никой тук не би посегнал на един от символите ни", отбеляза кмета във Фейсбук. Той призова гражданите на района да подават сигнали на 112, ако станат свидетели на подобни действия. Вандализмът ограбва всички ни, подчертава Делян Георгиев. "Всеки ден ремонтираме средно 4 електронни табла, повредени от вандали, като 2-3 екипа обхождат по маршрут и реагират включително и на сигнали на граждани. В проблемните райони: кв. Люлин, „Триъгълника“ и Ботевградско шосе някои от спирките сме възстановявали повече от 20 пъти", отбелязват от ЦГМ.

Район Изгрев

Територия и население на район Изгрев

Територия и население на район Изгрев

Район Изгрев е един от столичните райони. Заема 3% от територията на столицата. Той обхваща кварталите Изток, Изгрев и Дианабад. На територията на район Изгрев са разположени 14 чуждестранни дипломатически посолства. Населението е над 33 000 души.

Транспорт в район Изгрев

Транспорт в район Изгрев

На разположение на жителите на район Изгрев са автобусите от градския транспорт с номера 67, 69, 70, 88, 94, 102, 123, 280, 413. Линия М1 на метрото минава през район Изгрев. Тук функционират две метростанции - "Жолио Кюри" и "Г. М. Димитров". Движението на трамваите през район Изгрев е било спряно с началото на строежа на метрото.

История на район Искър

История на район Искър

В периода до 1987 г. настоящият район Изгрев е бил в пределите на Ленински Районен Народен Съвет. През 1988 г. става ОбНС “Червена звезда, а през 1995 г. район Изгрев вече е факт.

Здравеопазване в район Изгрев

На територията на район Изгрев се намират няколко здравни заведения. Там е разположен 15 ДКЦ. В район Изгрев се намира и Многопрофилна болница за активно лечение по неврология и психиатрия "Св. Наум". Това е една от първите болници, обслужващи неврологията и психиатрията. Днес здравното заведение се е превърнало в съвременен медицински център, в който се извършва профилактика, лечение и рехабилитация на редица неврологични и психиатрични заболявания. Центърът предлага извършването на: електромиографии, електроенцефалографии, треморография, доплерова сонография, компютърна томография и рентгенография, електрокардиография, абдоминална ехография. Медицинският център работи с пациенти с направление от НЗОК, както и с платени пациенти.

В район Изгрев е разположен и Националния аптечен център.

Учебни заведения в район Изгрев

Учебни заведения в район Изгрев

В район Изгрев се намират две от държавните училища на столицата. Това са Софийската професионална гимназия по електроника „Джон Атанасов“ и Професионалната гимназия по фризьорство и козметика „Княгиня Евдокия“.

Децата от район Изгрев могат да избират къде да учат и сред три общински училища.

Детските градини в район Изгрев са седем. В район Изгрев функционира една ясла и една детска кухня, която е огромно леснения за младите майки.

Спорт в район Изгрев

Спорт в район Изгрев

Жителите на район Изгрев могат да разчитат на достатъчно съоръжения за спортуване както любителски, така и професионално.

На територията на район Изгрев функциоанират 6 спортни площадки като една от тях е пригодена за деца с увреждания.

В район Изгрев се намира Национален спортен комплекс „Диана“. В комплекса могат да се тренират различни видове спорт. Често се използва за лагер-сборове на клубни и национални отбори. Комплекс „Диана“ в район Изгрев разполага с най-много зали, открити плувни басейни и площадки, фитнес центрове, игрища за плажен волейбол, бейзбол в страната. Заради многообразието на спортове, които могат да се практикуват тук, хората го наричат „Малкия олимпиец“.

На територията на район Изгрев се намира и Спортна зала „София“. Тя се намира до зала Универсиада, парк-хотел Москва и Световния търговски център. Зала „София“ в район Изгрев може да поеме 520 зрители. Има кафе-бар, две съблекални, както и ресторант с паркинг. Съоръженията,с които разполага залата в район Изгрев, позволяват в нея да се порвеждат състезания от най-висок ранг. Освен състезания по художествена гимнастика, тенис на маса, аеробика, бадминтон, фехтовка, сумо, канадска борба, в залата се провеждат редица изложби, търговски изложения, шоу програми и концерти.

На триторията на район Изгрев се намира и Шахматен клуб ЦСКА. В сътрудничество с шахматните клубове „ИВИС” и „Славия” клубът ЦСКА организира Открития шампионат на София – мемориал „Никола Бахаров”.

Шахматният клуб в район Изгрев позволява на почитателите на шахмата да взимат участие втурнири и състезания, за да се насладят на магията на играта.

Паркове в район Изгрев

Паркове в район Изгрев

В пределите на район Изгрев влиза част от Борисовата градина. Това е най-големият парк на столицата. В моналото е била в покрайнините на София. В началото градината носи името Разсадник, после Пипиниер, до 1885 е Царска градина, а след раждането на Борис Търновски се именува Княз – Борисова градина. Днес Борисовата градина е любима дестинация на столични в свободното време. В рамките на район Изгрев се оказва Дендрариума на Борисовата градина. Там могат да се видят секвоите, доставени в миналото от разсадниците на Берлин и Саксония.

В район Изгрев влиза и друг забележителен столичен парк, а именно Ловния парк. Някои го бъркат с Борисовата градина, но това е отделен парк с уникална гора. През него минава Драгалевската река.

Културни институции в район Изгрев

В район Изгрев функционират две читалища. Народно читалище „Добри Чинтулов“ е основано през 1935 г. Преди се е намирало в квартал „Дан Колов“, днешният Дианабад, район Изгрев.

Народно читалище „Николай Хайтов“ започва съществуването си през 1936 г. През годините то става културен център на район Изгрев.

В район Изгрев е разположен и музеят – галерия „Дечко Узунов“. Той се намира в ателито на великия български художник. Може да бъде посетена напълно безплатно в интервала от 10 до 18 ч. без понеделник и вторник. Там се съхранява най-богатата колекция от произведения на Дечко Узунов – над 13 000 творби.

Забележителности в район Изгрев

На територията на район Изгрев е разположен един любопитен за съвременниците музей – Музеят на социалистическото изкуство. Музеят разполага с изложбена зала, видеозала и парк.

В парка са подредени 77 произведения – основно статуии бюстове на известни комунисти – бълагрски и съветски. ВИзложбената зала са експонирани 60 живоисни произведения и 25 творби на кавалетната пластика. Във видеозалата може да се гледат документални филми, които са рпавени по времето на социализма. Там могат да се купят и любопитни сувенири.

Интерес в район Изгрев представлява и гробът на Петър Дънов, разположен в цветна градинка. Интересен факт от живота на Петър Дънов е, че през 1927 г. създава селището Изгрева, днешен квартал Изгрев. Там събрал последователи, ученици и слушатели. Установява се там за постоянно и проповядва в специален салон. Дънов умира през 1944 г. Поребват го в квартал Изгрев.

В район Изгрев се намират и къщите на Никола Мирчев, живописец - илюстратор и карикатурист - и Александър Стаменов – художник живописец.

Район Изгрев не разполага с минерални извори. За сметка на това пък в пределите му се намират големите паркове Борисова градина и Ловен парк, които позволяват на жителите на район Изгрев да отмарят сред природата без да се налага да пътуват извън града, а излизайки само на няколко крачки от уютните си домове.

Територия и население на район Изгрев

Транспорт в район Изгрев

История на район Искър

Здравеопазване в район Изгрев

Учебни заведения в район Изгрев

Спорт в район Изгрев

Паркове в район Изгрев

Културни институции в район Изгрев

Забележителности в район Изгрев

Прочетете още