Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Одобрявате ли предложения от Трифонов кабинет?
  • Да, Слави ще направи правителство. (26%, 206 Гласове)
  • Не, нямат достатъчно депутати. (36%, 289 Гласове)
  • Не се интересувам от политика. (3%, 21 Гласове)
  • Нови избори. (28%, 228 Гласове)
  • Незнам, време е за плаж. (7%, 58 Гласове)
Общо гласували: 802 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 1924
type-photo.svg
Правят тротоарите в квартал "Изток"

Правят тротоарите в квартал "Изток" (СНИМКИ)

Започнато е изграждането на тротоарите в квартал "Изток". Програмата на администрацията на район "Изгрев" стартира с голям участък от ул."Майор Юри Гагарин" между улиците "Самоков" и "Тарас Шевченко". Реновирането ще обхване и други тротоари в квартала. За това съобщават от администрацията на района в социалната мрежа.   

comment 0
visibility 2310
type-photo.svg
Заради забавен ремонт на 30 ДГ "Радецки"- неустойки от 200 000 лв. за строи

Заради забавен ремонт на 30 ДГ "Радецки"- неустойки от 200 000 лв. за строителите (СНИМКИ)

Неустойки от 200 000 лв. са наложени на фирмата строител, която е ремонтирала 30 ДГ "Радецки" в "Изгрев" Причината за глобата в максимален размер е забавянето на ремонтните работи. За това съобщи в социалната мрежа кметът на района д-р Делян Георгиев. Той обясни още, че работите по градината са приключили преди седмици. Но по все още неясни причини строителят бави нещата да бъдат оформени документално. Оправданията били "организационни затруднения".   "Това, от своя страна забавя въвеждането в експлоатация на обекта, а децата няма как да посещават детското заведение без съответните актове, декларации за изпълнение, съответствие, качество и др. За мен и сегашната администрация това е заварен проект. Изпълнителят му е избран от предишното ръководство на район “Изгрев”. Интересно е, че всичко се е финализирало 4 дни преди да положа клетва като новоизбран кмет и 5 дни след втория тур на местните избори през 2019г., а всички документи са подписани от временно изпълняващият длъжността кмет на района. В конкурса са взели участие 17 фирми, но 16 от тях са били отстранени с различна мотивировка и на практика не са допуснати до финалния етап. Нещо повече, пред настоящата администрация стоеше въпросът дали изобщо да се стартират ремонтни дейности или не, защото буквално след 1 месец щяхме да загубим финансирането от Столична община. Избрах да започнем, да дадем на децата една нова, уютна детска градина. В процеса на работа се убедих в правилността на това решение, защото се оказа, че основите на сградата са сериозно пропаднали, а цялата канализация е тежко повредена, което застрашаваше цялостно конструкцията. Отстраняването и на тези допълнителни повреди също забави изпълнението. Казвам всичко това, не за да оправдавам строителя, който за мен е и основният виновник за създалата се ситуация, а за да се придобие по-пълна представа за случилото се”, коментира казуса в социалната мрежа кметът на района.                   

comment 0
visibility 2230
type-photo.svg
Прави се паркинг и подход към бл. 57 в "Дианабад"

Прави се паркинг и подход към бл. 57 в "Дианабад" (СНИМКИ)

Вече е в ход направата на паркинг и подход към бл. 57 в "Дианабад". Проектът се изпълнява по програмата на администрацията на район "Изгрев" и кмета д-р Делян Георгиев.  Още от 2020 година се извършват дейности по благоустройство в тази част на района. Беше сложено ново лед парково осветление около блока, а дарител построи рампа за хора с увреждания. Заедно с новия паркинг, общината ще изгради и алеята, свързваща бл.57 и бл.56.  "Едно по едно нещата се случват. Имаме още много работа, но вярвам, че с общи усилия ще успеем да променим максимално облика на района си", коментира реновирането в социалната мрежа кметът на "Изгрев".     

Реклама
comment 0
visibility 2411
Разрушават незаконни постройки на общинска земя на ул. "Св. Пимен Зографски

Разрушават незаконни постройки на общинска земя на ул. "Св. Пимен Зографски" 15

  Ще бъдат разрушени поредните незаконни постройки върху общинска земя в район "Изгрев". Издадена е и заповед за махането им от кмета  на района д-р  Делян Георгиев. Автосервизите, офисите и складовите помещения на ул. "Св. Пимен Зографски" 15 са разположени на общински имоти повече от 20 години, без правно основание за това и без да плащат наем.  "Това е поредният пример за ощетяване на хората и общината, продължило с десетилетия, на което трябва да се сложи край. Държавата и общинските власти трябва да влязат в ролята, която народът им е отредил. Като кмет, няма да допусна да бъде ощетяван общественият интерес, това е част от разбирането ми за честно, коректно управление”, коментира кметът на района в социалната мрежа.     

comment 0
visibility 2026
В "Изгрев" удължават проекта "Топъл обяд" до края на септември

В "Изгрев" удължават проекта "Топъл обяд" до края на септември

До края на месец септември тази година в "Изгрев" удължават проекта „Топъл обяд в условията на пандемията от COVID-19”, по който се доставя топла храна на най-нуждаещите се.   От районната администрация кандидатстваха по проекта на Оперативна програма за храни и/или основно материално подпомагане, финансирана от Фонд за европейско подпомагане на най- нуждаещите се лица. Представляващ за България е Агенция за социално подпомагане.   Във времена на криза, от "Изгрев" успяват да помогнат  с топла храна на 146 души, одобрени от Агенция за социално подпомагане.

comment 0
visibility 2159
ЦГМ ремонтира и монтира емблематичната за дианабад спирка "Оригами"

ЦГМ ремонтира и монтира емблематичната за кв. Дианабад спирка "Оригами"

Емблематичната за столичния кв. Дианабад, район Изгрев-столична община, инсталация Оригами на спирката при едноименния плувен комплекс отново е на мястото. Обещаният ремонт и възстановяване от ЦГМ е изпълнен. Днес около 11 часа бе монтирана въстановената творба на арх.  Любомир Шиников на спирка "Дианабад". Точно 3 месеца отне на ЦГМ да демонтира, възстанови и постави отново надрасканата и корозирала инсталация на спирката. ЦГМ възстановява спирка "Оригами" в Дианабад (СНИМКИ) Тя бе премахната  през януари т. г. заради корозия. След настояване на кмета на “Изгрев” д-р Делян Георгиев стана ясно, че ще бъде реставрирана и върната в първоначален вид. До края на деня ще бъдат готови пейката и новата настилка, съобщиха от Столична община.

comment 0
visibility 1945
В "Изгрев": Всички отопляващи се с твърдо гориво вече имат филтри на комини

В "Изгрев": Специални филтри на комините за всички домакинства на твърдо гориво

Вече са сложени специални филтри на комините на всички домакинства от "Изгрев", които се топлят на твърдо гориво. Инициативата на Столична община за подобряване качеството на въздуха  в градска среда, чрез безплатно поставяне на филтри, пречистващи пушека, срещна разбиране от гражданите. Администрация на района помага и координира процеса. Бяха направени няколко разяснителни кампании, презентации и обучения. "Изгрев" вече не е в картата на замърсители от този род в София.    "Чистотата на въздуха, който дишаме, трябва да е приоритет. Радвам се, че нашата община се включи адекватно и на 100% в борбата с това битово замърсяване на околната среда”, коментира в социалната мрежа и кметът на "Изгрев" д-р Делян Георгиев.   

comment 0
visibility 1646
63 излезли от употреба автомобили са стикирани в Изток

63 излезли от употреба автомобили са стикирани в Изток

Столичен инспекторат информира, че 63 стари автомобили в столичния квартал Изток са стикирани за предписание за доброволно преместване от общински терени в частни. От Инспектората обясниха, че за тях вече тече тримесечният срок, в който собствениците трябва да ги премахнат. Ако предписанието не бъде спазено, колите ща бъдат репатрирани принудително на площадка за разкомплектоване. Припомняме, че прoцeдурaтa зa прeмaхвaнe нa изocтaвeни aвтoмoбили в Coфия вeчe e в пъти пo-бързa. Общинcкaтa нaрeдбa cъщo e уeднaквeнa c вcички нoвocти. Цeлтa e ocвoбoждaвaнe нa cтoличнитe улици oт cтoтицитe aвтoмoбили, изоставени нa oбщинcки тeрeни и ocвoбoждaвaнe нa мecтa зa пaркирaнe.

comment 0
visibility 1898
Градежът на столичната църквата "Св. Пимен Зографски" е на финала, започна

Градежът на столичната църквата "Св. Пимен Зографски" е на финала, започна кампания за дар...

Около 100 000 лв. са необходими още за завършване на новостраящата се църква "Св. Пимен Зографски" в столичния район Изгрев. От 2 април т. г. е започнала нова кампания за набиране на дарения. Към момента са събрани 4126 лв., съобщавата от Църковното настоятелство. По предварителни разчети православният храм трябва да е завършен около Великден. Цел на кампанията е за дострояване на църквата, едниствената  район "Изгрев", а каузата е бързото построяване, за да бъде в услуга на православните християни. Вече е изграден сутерена, издигнати са вертикалите и е налята плочата за емпорията (вътрешен балкон). Предстои да се излеят арките, съобщи пред Столица.bg инж. Борислав Пелов от Църковното настоятелство. "Слава Богу, всичко около строежа върви добре", уверен е той. По сметна документация за грубия строеж, за акт 14, общо строителството ще струва около 600 000 лв. Предсоти да се изградят от арките нагоре колони, които трябва да се налеят около Великден, и върху тях щу бъдат куполите. Покривът на църквата ще бъде меден. Пристигнаха излетите в Украйна камбани за храма “Св. Пимен Зографски” Строежът на църква "Св. Пимен Зографски" стартира през септември 2020 г. и от тогава за 5 месеца, благодарение на дарители и кампании, са събрани около 230 000 лева. С тях бяха започнати грубия строеж на храма и е изградено сутеренното ниво, сега се разплащат етапите по строителство. От Църковното настоятелство са благодарни на помощта на всички дарители. Всеки, който иска може да дари за средства за градежът на православния храм "Св. Пимен Зографски" в столичния район "Изгрев". Ето как може да се помогне: Изпрати SMS на 17 777  - DMS SV PIMENДари чрез еднократни sms и абонаменти. За абонати на Telenor, VIVACOM и A1. Дари онлайн - с Visa или MasterCard през виртуалния ПОС на ОББ, ePay или PayPal. Направи банков преводBG06UBBS 80 0210 2607 2940Oснование на превода:Дарение за храм "Св. Пимен Зографски"

comment 0
visibility 1631
type-photo.svg
Чистене на дъждоприемните шахти в "Изгрев", дезинфекция и миене на контейне

Чистене на шахти в "Изгрев", дезинфекция и миене на контейнерите за смет (СНИМКИ)

Заради очакваните сериозни валежи в столицата през днешния ден бяха проверени дъждоприемните шахти в район "Изгрев". Направено бе и машинно почистване, за да се осигури по-добра проводимост на съоръженията към канализационната мрежа, информират от Столичен инспекторат. Екипите работиха по ул. "Никола Габровски". Отново днес в същия район бяха първо изпразнени, а след това измити и вътрешно дезинфекцирани контейнерите за битови отпадъци.   

comment 0
visibility 2009
Подготовка за пролетта в "Изгрев": Мият улици и булеварди, косят тревата, к

Готови за пролетта в "Изгрев": Мият улици и булеварди, косят трева, кастрят клони

В район "Изгрев" с пълна пара продължава подготовката за настъпващия пролетно- летен сезон. Направено е вече измиване на вътрешнокварталните улици и основните булеварди. Процедурата се прави по предварителен график и основно в почивните дни, за да не се спъва трафика, информират от администрацията на района в социалната мрежа.    Освен миенето се косят тревните площи в междублоковите пространства, извозват се окастрени клони и листна маса, правят се оборки. Работата се контролира от експерти еколози и лесовъди.    

comment 0
visibility 2008
Пристигнаха излетите в Украйна камбани за храма в "Изгрев"

Пристигнаха излетите в Украйна камбани за храма “Св. Пимен Зографски”

  Вече са пристигнали в София излетите в Украйна пет камбани на новостроящата се първа православна църква “Св. Пимен Зографски” в район “Изгрев”. Най-голямата камбана е дарение за храма от кмета на района д-р Делян Георгиев и семейството му. Останалите са жест от приятели и роднини на покойния бивш кмет инж. Панайот Бончев и семейството на касиера на църковното настоятелство инж. Борислав Пелов. Грубият строеж на църквата се очаква да завърши около Великден. След това е планирано и да бъдат монтирани самите камбани заедно с механизма за електронното им биене. Всеки, който има желание, може да помогне за изграждането на църквата с дарение за храма на сметката на Църковно настоятелство към новостроящ се православен храм “Св. Пимен Зографски”, район “Изгрев”, гр. София.    

comment 0
visibility 1903
Изграждат пречиствателна станция на ресторанта в "Ловен парк"

Изграждат пречиствателна станция на ресторанта в "Ловен парк"

Започва изграждане на пречиствателна станция на намиращия се в "Ловен парк" ресторант. Това става след намесата на администрацията на район "Изгрев".    Половин век канализацията и отпадните води на заведението се изливаха в течащата наблизо река Новачица. Тя минава през жилищните територии на трите квартала на района. До дни собствениците на обекта ще започнат изграждане на модерно, пречиствателно съоръжение по немска технология, отговарящо на съвременните европейски изисквания и стандарти. За това разказа в социалната мрежа и кметът на района д-р Делян Георгиев.    "Повече капка от отпадните води няма да се излее в реката. Собствениците спазиха всички предписания на администрацията. Лично ще следя за напредъка на монтажните работи по пречиствателното съоръжение. Нашият район повече няма да бъде един от замърсителите на река Новачица. Като лекар, мога много да говоря за ефекта от замърсяването на водните обекти в градска среда, за опасността от епидемии, за заразите, които могат да предизвикат биологичните отпадни продукти и т.н. До края на мандата на сегашната администрация, ще отстраним всички замърсители по поречието, за да живеем в по-чиста и здравословна среда”, коментира във Фейсбук кметът на района. 

comment 0
visibility 2347
Вече е в ход санирането на първия от общо 4 блока в "Изгрев"

Вече е в ход санирането на първия от общо 4 блока в "Изгрев"

Стартира дълго чаканото саниране на първия от общо 4 блока в район "Изгрев". Това е кооперацията на ул. "Райко Алексиев" 5 в ж.к. "Изток". С този блок се дава и началото на обещаното от кмета   на "Изгрев" д-р Делян Георгиев саниране на няколко жилищни блока в района през април тази година.  Районната общинска администрация е готова да изпълни всички одобрени проекти по програмата за енергийна ефективност още през 2021 г., при осигурено финансиране от Българската банка за развитие.    

comment 0
visibility 2866
Ремонтират паркинга, плочника и подхода пред бл. 33 в "Изток"

Ремонтират паркинга, плочника и подхода пред бл. 33 в "Изток"

В район "Изгрев" дадоха старта на инвестиционната си програма за тази година. Първият обект от нея е пълното реновиране на подхода, паркинга и плочника пред бл.33 в ж.к. "Изток". Обновяването им ще бъде направено изцяло. Това включва и изграждане наново и преасфалтиране на всички структурни компоненти на уличната регулация и прилежащите площи на блока. За ремонта съобщи в социалната мрежа кметът на "Изгрев" д-р Делян Георгиев.  

Район Изгрев

Територия и население на район Изгрев

Територия и население на район Изгрев

Район Изгрев е един от столичните райони. Заема 3% от територията на столицата. Той обхваща кварталите Изток, Изгрев и Дианабад. На територията на район Изгрев са разположени 14 чуждестранни дипломатически посолства. Населението е над 33 000 души.

Транспорт в район Изгрев

Транспорт в район Изгрев

На разположение на жителите на район Изгрев са автобусите от градския транспорт с номера 67, 69, 70, 88, 94, 102, 123, 280, 413. Линия М1 на метрото минава през район Изгрев. Тук функционират две метростанции - "Жолио Кюри" и "Г. М. Димитров". Движението на трамваите през район Изгрев е било спряно с началото на строежа на метрото.

История на район Искър

История на район Искър

В периода до 1987 г. настоящият район Изгрев е бил в пределите на Ленински Районен Народен Съвет. През 1988 г. става ОбНС “Червена звезда, а през 1995 г. район Изгрев вече е факт.

Здравеопазване в район Изгрев

На територията на район Изгрев се намират няколко здравни заведения. Там е разположен 15 ДКЦ. В район Изгрев се намира и Многопрофилна болница за активно лечение по неврология и психиатрия "Св. Наум". Това е една от първите болници, обслужващи неврологията и психиатрията. Днес здравното заведение се е превърнало в съвременен медицински център, в който се извършва профилактика, лечение и рехабилитация на редица неврологични и психиатрични заболявания. Центърът предлага извършването на: електромиографии, електроенцефалографии, треморография, доплерова сонография, компютърна томография и рентгенография, електрокардиография, абдоминална ехография. Медицинският център работи с пациенти с направление от НЗОК, както и с платени пациенти.

В район Изгрев е разположен и Националния аптечен център.

Учебни заведения в район Изгрев

Учебни заведения в район Изгрев

В район Изгрев се намират две от държавните училища на столицата. Това са Софийската професионална гимназия по електроника „Джон Атанасов“ и Професионалната гимназия по фризьорство и козметика „Княгиня Евдокия“.

Децата от район Изгрев могат да избират къде да учат и сред три общински училища.

Детските градини в район Изгрев са седем. В район Изгрев функционира една ясла и една детска кухня, която е огромно леснения за младите майки.

Спорт в район Изгрев

Спорт в район Изгрев

Жителите на район Изгрев могат да разчитат на достатъчно съоръжения за спортуване както любителски, така и професионално.

На територията на район Изгрев функциоанират 6 спортни площадки като една от тях е пригодена за деца с увреждания.

В район Изгрев се намира Национален спортен комплекс „Диана“. В комплекса могат да се тренират различни видове спорт. Често се използва за лагер-сборове на клубни и национални отбори. Комплекс „Диана“ в район Изгрев разполага с най-много зали, открити плувни басейни и площадки, фитнес центрове, игрища за плажен волейбол, бейзбол в страната. Заради многообразието на спортове, които могат да се практикуват тук, хората го наричат „Малкия олимпиец“.

На територията на район Изгрев се намира и Спортна зала „София“. Тя се намира до зала Универсиада, парк-хотел Москва и Световния търговски център. Зала „София“ в район Изгрев може да поеме 520 зрители. Има кафе-бар, две съблекални, както и ресторант с паркинг. Съоръженията,с които разполага залата в район Изгрев, позволяват в нея да се порвеждат състезания от най-висок ранг. Освен състезания по художествена гимнастика, тенис на маса, аеробика, бадминтон, фехтовка, сумо, канадска борба, в залата се провеждат редица изложби, търговски изложения, шоу програми и концерти.

На триторията на район Изгрев се намира и Шахматен клуб ЦСКА. В сътрудничество с шахматните клубове „ИВИС” и „Славия” клубът ЦСКА организира Открития шампионат на София – мемориал „Никола Бахаров”.

Шахматният клуб в район Изгрев позволява на почитателите на шахмата да взимат участие втурнири и състезания, за да се насладят на магията на играта.

Паркове в район Изгрев

Паркове в район Изгрев

В пределите на район Изгрев влиза част от Борисовата градина. Това е най-големият парк на столицата. В моналото е била в покрайнините на София. В началото градината носи името Разсадник, после Пипиниер, до 1885 е Царска градина, а след раждането на Борис Търновски се именува Княз – Борисова градина. Днес Борисовата градина е любима дестинация на столични в свободното време. В рамките на район Изгрев се оказва Дендрариума на Борисовата градина. Там могат да се видят секвоите, доставени в миналото от разсадниците на Берлин и Саксония.

В район Изгрев влиза и друг забележителен столичен парк, а именно Ловния парк. Някои го бъркат с Борисовата градина, но това е отделен парк с уникална гора. През него минава Драгалевската река.

Културни институции в район Изгрев

В район Изгрев функционират две читалища. Народно читалище „Добри Чинтулов“ е основано през 1935 г. Преди се е намирало в квартал „Дан Колов“, днешният Дианабад, район Изгрев.

Народно читалище „Николай Хайтов“ започва съществуването си през 1936 г. През годините то става културен център на район Изгрев.

В район Изгрев е разположен и музеят – галерия „Дечко Узунов“. Той се намира в ателито на великия български художник. Може да бъде посетена напълно безплатно в интервала от 10 до 18 ч. без понеделник и вторник. Там се съхранява най-богатата колекция от произведения на Дечко Узунов – над 13 000 творби.

Забележителности в район Изгрев

На територията на район Изгрев е разположен един любопитен за съвременниците музей – Музеят на социалистическото изкуство. Музеят разполага с изложбена зала, видеозала и парк.

В парка са подредени 77 произведения – основно статуии бюстове на известни комунисти – бълагрски и съветски. ВИзложбената зала са експонирани 60 живоисни произведения и 25 творби на кавалетната пластика. Във видеозалата може да се гледат документални филми, които са рпавени по времето на социализма. Там могат да се купят и любопитни сувенири.

Интерес в район Изгрев представлява и гробът на Петър Дънов, разположен в цветна градинка. Интересен факт от живота на Петър Дънов е, че през 1927 г. създава селището Изгрева, днешен квартал Изгрев. Там събрал последователи, ученици и слушатели. Установява се там за постоянно и проповядва в специален салон. Дънов умира през 1944 г. Поребват го в квартал Изгрев.

В район Изгрев се намират и къщите на Никола Мирчев, живописец - илюстратор и карикатурист - и Александър Стаменов – художник живописец.

Район Изгрев не разполага с минерални извори. За сметка на това пък в пределите му се намират големите паркове Борисова градина и Ловен парк, които позволяват на жителите на район Изгрев да отмарят сред природата без да се налага да пътуват извън града, а излизайки само на няколко крачки от уютните си домове.

Територия и население на район Изгрев

Транспорт в район Изгрев

История на район Искър

Здравеопазване в район Изгрев

Учебни заведения в район Изгрев

Спорт в район Изгрев

Паркове в район Изгрев

Културни институции в район Изгрев

Забележителности в район Изгрев

Прочетете още