Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Кое е събитието на 2022г. в София?
 • Ремонтът на жълтите павета (19%, 110 Гласове)
 • Новата билетна система на София (29%, 173 Гласове)
 • Въвеждането на нискоемисионните зони (20%, 121 Гласове)
 • Откриването на най-големия леден парк на Балканите (6%, 36 Гласове)
 • Ремонтът на бул. "Цар Борис" (6%, 35 Гласове)
 • Разширението на метрото към Левски Г (11%, 63 Гласове)
 • Удължаването на концесията на Софийска вода (1%, 4 Гласове)
 • Дълговете на Топлофикация София (0%, 1 Гласове)
 • Разширението на Ломско шосе (2%, 11 Гласове)
 • Фестивал на светлините LUNAR (3%, 20 Гласове)
 • Минералната баня в Банкя отвори врати (3%, 19 Гласове)
Общо гласували: 593 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 453
-

Над 700 кг капачки събраха в столичния "Изгрев"

Столичният район “Изгрев” за пореден път се включи активно в кампанията “Капачки за бъдеще”, похвали се районният кмет д-р Делян Георгиев. Районната администрация, заедно с трите общински училища, отново дадоха своя принос в националната инициатива. В неделната акция на кампанията "Капачки за бъдеще" от района са предадени над 700 кг. капачки. В неделя, 30 октомври, на пл. Батенберг в столицата се проведе 11-то издание на акцията за предаване на пластмасови отпадъци. Този път тя беше с цел закупуване и оборудване на трета детска линейка. Акцията на "Капачки за бъдеще" в София е за трета детска линейка В сградата на СО-район „Изгрев“ на ул.”Атанас Далчев”12 в ж.к.”Изток” се намира пункт-сърце за приемане на капачки, където всеки гражданин може да остави събраните от него пластмасови отпадъци, напомни д-р Георгиев. Впоследствие служителите на общината имат ангажимент да транспортират събраните количества капачки до съответните приемателни пунктове на инициативата.

comment 0
visibility 442
Кметът на „Изгрев“: Строежът на първия православен храм в района сплотява о

Кметът на „Изгрев“: Строежът на първия православен храм в района сплотява общността ни

Строежът на първия православен храм в столичния район „Изгрев“ върви с пълна сила. Днес кметът д-р Делян Георгиев обсъди с църковното настоятелство предстоящите задачи около поставянето на топлоизолацията на църквата, облицовката ѝ както и някои интериорни решения. „Този важен, голям и дълго чакан проект, обединява и сплотява общността ни. Убеден съм, че с Божията помощ, в обозримо бъдеще в “Изгрев” ще изградим една от най-красивите църкви в София, която да пази християнската вяра в нашия район. Когато сме заедно, можем да постигнем всичко, въпреки трудностите и условията на съвремието ни.“, казва районният кмет д-р Георгиев. Всеки, който желае и има възможност, може да подпомогне изграждането на храм „Св. Пимен Зогравски“ в район „Зигрев“, като направи дарение на банковата сметка, разкрита за тази цел: Дарителска сметка Общинска банка IBAN- BG80SOMB91301064474201 BIC - SOMBBGSF

comment 0
visibility 512
Кметът на Изгрев спрял презастрояването в района, стопирал 19 обекта

Кметът на Изгрев спрял презастрояването в района, стопирал 19 обекта

19 строежа на жилищни сгради е спрял кметът на Изгрев д-р Делян Георгиев, с което от части е стопирал и презастрояването в района. Това не е достатъчно, написа районният кмет във фейсбук. Презастрояването и пренаселването на район “Изгрев” и София трябва да спре незабавно, призова д-р Георгиев. Спирането за строежите е за периода от избирането му за кмет, през есента на 2019 г., досега. "Големите обекти, които не са от компетенциите на районните кметове, продължават да никнат като гъби в софийските квартали, затормозявайки инфраструктурата и нарушавайки качеството на живот на софиянци. Тежкото презастрояване и нарастването на населението двойно, завинаги промени облика на “Изток”, “Изгрев” и “Дианабад”. От някогашния тих и зелен район остана само спомен. Изглежда някои инвеститори са всесилни, техните интереси се бранят от редица институции, отделни политици и държавни служители", коментира кметът на столичния Изгрев. През 2020 г. той  е поискал да проведем референдум за въвеждане на десетгодишен мораториум върху жилищното строителство в “Изгрев”, но Столичният общински съвет отхвърлил искането му. "Добронамерено припомням на съветниците в СОС, че софийското поле има огромен потенциал и градът може да се развива спокойно, без да се презастроява", коментира районният кмет.  

Реклама
comment 0
visibility 414
Още 70 стари коли ще бъдат вдигнати от район „Изгрев“

Още 70 стари коли ще бъдат вдигнати от район „Изгрев“

Продължава масираната акция по стикиране и премахване на излезли от употреба автомобили в столичния район “Изгрев”, съобщава кметът д-р Делян Георгиев. „В предстоящите седмици ще бъдат репатрирани над 70 изоставени коли и бусове. Заповедите са изпратени на собствениците на возилата, като се надяваме част от тях сами, доброволно да премахнат собствеността си“, посочва районният кмет.

comment 0
visibility 485
-

В "Изгрев" премахват незаконни включвания в канализацията

Две неправомерни включвания на канализации в река Аджибарица са установили проверките на районната администрация на столичният район "Изгрев". Те ще бъдат премахнати, а на нарушителите ще бъде наложена максималната глоба по закон. Това съобщава кметът на "Изгрев" д-р Делян Георгиев. По думите му, това става след като от района успешно са се справили с 5 незаконни зауствания на отпадни и промишлени води в река Новачица, която от години често течеше в цветовете на дъгата. Недопустимо е в 21 век, в столицата на държава от Европейския съюз да има такива фрапантни нарушения на законите и по такъв начин да бъде замърсявана природата и то в градска среда, категоричен е районният кмет. "Опазването на окръжаващата ни среда, биоразнообразието и здравето на хората са приоритети за район “Изгрев”, които не подлежат на коментар и компромис", заявява той. "Изненадан съм, че всички замърсители, които установихме и премахнахме, години наред са тровили района и реките ни без последици", казва още Георгиев, като добавя, че общината е длъжна да подсигурява сигурност на хората и да подхожда отговорно към природата, която ще завещаем на нашите деца.

comment 0
visibility 465
Кметът на Изгрев предлага диференцирани бюджети заради спецификата на район

Кметът на Изгрев предлага диференцирани бюджети заради спецификата на районите

Кметът на район Изгрев д-р Делян Георгиев предлага да се вземе предвид спецификата на всеки район на Столична община и бюджетите да са диференцирани при обсъждането на Бюджет2023 на София. Д-р Георгиев призова за диференцирани и адекватни бюджети за районите, защото всеки от тях има определена специфика и местни проблеми, коренно различни от другите. "Ако за район “Изгрев” и район “Лозенец” например, е важно да разполагат с повече средства за кастрене на дървета и храсти, то да район “Кремиковци” това не най-приоритетният за разрешаване проблем. Ако в район “Средец” имат общоградски паркове, но детските площадки се броят на пръсти, то в “Изгрев” площадките за игра са 94 и всички имат нужда от сериозни ремонти и подмяна на съоръжения. Ако в район “Нови Искър” хората искат улици и канализация, то в “Красна поляна” имат проблем с чистотата на въздуха… Градът е един организъм, но със специфични проблеми по места", обеснява кметът на Изгрев. Той апелира за отговорност и далновидност при изработването на Бюджет 2023 на столицата. Кметовете по места се борим с проблемите, като се стараем да отговаряме на изискванията на обществото, но с мизерните бюджети, които ни ”отпускат” съветниците, нашите усилия се превръщат в сизифовски труд, крайно недостатъчен в условията на XXI век, коментира д-р Делян Георгиев.

comment 0
visibility 465
Започна последното за годината премахване на опасни дървета в район „Изгрев

Започна последното за годината премахване на опасни дървета в район „Изгрев“

Започна финалната за тази година акция по премахване на високи, опасни и изсъхнали дървета от кварталите на столичния район „Изгрев“, съобщи кметът д-р Делян Георгиев. „В хода на кампанията ще премахнем над 150 предварително картотекирани от експертите на общината дървета, които създават предпоставки за инциденти с настъпване на зимния период. Години наред почти нищо не е правено по отношение поддръжката на “зелената система” в “Изток”, “Изгрев” и “Дианабад”, което ни поставя в нелеката ситуация да наваксваме десетилетно бездействие. Много части на района ни приличат на неподдържана джунгла“, посочва кметът Георгиев. Той подчертава, че миналата зима в междублоковите пространства, където е извършена цялостна обработка на дървесната и храстова растителност, не е имало нито един инцидент, който да нанесе щети след снеговалежите. „Въпреки, че работата ни е много вярвам, че с това темпо на работа и последователния подход, който възприехме, в обозримо бъдеще ще успеем да се справим с тежката заварена ситуация“, допълва районният кмет.

comment 0
visibility 738
-

Продължава акцията по премахване на автомобили в "Изгрев"

В столичният район "Изгрев" продължава масовата акция по премахване на излезли от употреба автомобили. В рамките на няколко дни, десетки стари возила ще бъдат репатрирани до складовете за скрап, като по този начин ще се освободят още паркоместа в “Изток”, “Изгрев” и “Дианабад”, съобщи кметът на района д-р Делян Георгиев. Районната администрация е организирала репатрирането на стотици автомобили, отговарящи на изискванията на наредбата за управление на отпадъците, съобщи той, като добави, че въпреки непрестанните усилия от страна на района, все още много коли заемат и без това малкото паркоместа в кварталите. По думите му разрешаването на този сериозен проблем на Столична община, трябва да бъде един от приоритетите на администрациите по места, които трябва да имат по-тясна комуникация помежду си. Честа практика е собствениците на излезли от употреба автомобили да ги местят в съседни райони след стикиране, което реално блокира цялата процедура.  

comment 0
visibility 656
-

В район „Изгрев“ вдигат излезли от употреба автомобили

По график днес, 20 октомври, в столичния жк. „Дианабад“, ул. „Лазар Станчев“, ул. „Тарас Шевченко“, ул. „Самоков“, бул. „Драган Цанков“ се вдигат излезли от употреба превозни средства. Това съобщават от Столичен инспекторат. На премахнатите коли е имало стикер- предписание, с който са били уведомени собствениците им да предприемат мерки да ги преместят на частни терени или добровелно да ги предадат на площадка за временно съхраняване. След установяване на неизпълнение на предписанието и издадени заповеди от районния кмет, днес тези стари коли освобождават заетите общински площи като се вдигат принудително и ще бъдат транспортирани на площадка за разкомплектоване, припомнят от инспектората. Успоредно с това се извършва и стикиране на други стари возила, които отговарят на критериите за излязло от употреба моторно превозно средство. До настоящия момент комисията е поставила на 12 коли такива предписания. Инспекторите съветват гражданите да не чакат принудителните административни мерки, а да се възползват от възможността в рамките на гратисния период сами да предадат старите си коли на фирми за рециклиране или ги преместят в частни имоти.

comment 0
visibility 1989
Наказаха общински служител от Изгрев заради драсканици по мост

Наказаха общински служител от Изгрев заради драсканици по мост

Общинският служител от столичния район „Изгрев“, който надраска новия мост над река Новачица до ул. “Русаля”, е наказан дисциплинарно, съобщи районният кмет д-р Делян Георгиев. Докато боядисвал парапетите на съоръжението, мъжът изписал върху мазилката символа “Z” и абревиатурите ДНР, ЛНР и БНР. „Недопустимо е общински служител да извършва хулигански действия и то върху общински обект, вместо да бъде за пример, изразявайки чрез своята работа и поведение обич към града, за който реално работи. Графитите ще бъдат премахнати за сметка на извършителя, като се надявам да нямаме подобни инциденти в бъдеще“, посочва районният кмет. По думите му ”Изгрев” е един от елитните райони на София и подобен тип вандалски прояви са недопустими. „Районната администрация полага много усилия, за да облагороди междублоковите пространства, да разреши колкото се може повече инфраструктурни проблеми, въпреки мизерния бюджет, с който разполага. Редно е всеки от нас да цени труда на другия, защото да се руши е лесно, но да се гради не е чак толкова“, казва още д-р Георгиев.

comment 0
visibility 471
Покривът на столичната 133 ДГ “Зорница” вече е ремонтиран

Покривът на столичната 133 ДГ “Зорница” вече е ремонтиран

Приключи ремонтът на плоския покрив на 133 детска градина “Зорница” столичния в ж.к. ”Изток”, съобщи кметът на район „Изгрев“ Делян Георгиев. Той посочва, че районната администрация е извършила поетапно и сериозни ремонтни дейности по скатния покрив през 2021 г., който е бил в изключително лошо състояние. По този начин сградата е подготвена за предстоящия зимен период а течовете при всеки валеж, вече няма да създават затруднения за персонала на градината и децата. „Образованието и условията, в които учат нашите деца, са приоритет за общината ни. За последните три години извършихме редица подобрения и ремонтни дейности в детските градини, което промени значително към по-добро състоянието на материалната база и сградите“, посочва д-р Георгиев.

comment 0
visibility 655
Над 130 жители на район Изгрев ще получават безплатен топъл обяд

Над 130 жители на район Изгрев ще получават безплатен топъл обяд

Над 130 човека от трите квартала на столичния район „Изгрев“ ще получават отново безплатен топъл обяд в домовете си. Средствата идват от програма на Европейския съюз, по която местната администрация е кандидатствала. „През последните три години администрацията на район “Изгрев” доказа, че общината може да има и “човешко лице”. Благодаря, на колегите за поредната добре свършена работа!“, заявява районният кмет г-д Делян Георгиев. Ползвателите на услугата се одобряват от Агенция социално подпомагане. Кандидатите трябва да отговарят на следните критерии: - лица и семейства без доходи или с ниски доходи; - възрастни семейства, пенсионери и самотно живеещи пенсионери, които имат ниски доходи, не могат да се издържат с тези доходи и с имуществото си и не получават подкрепа от близките си; - лица, обект на социално подпомагане, включително и от кръга на лицата по чл. 4, ал. 1 от Наредбата, които са в невъзможност да задоволят основните си жизнени потребности и за тях е установена нужда от допълнителна подкрепа; - лица с ниски доходи, които поради налични увреждания или здравословни ограничения са със затруднено или невъзможно самообслужване, в това число самотни лица с трайни увреждания с ниски лични доходи от пенсия, за които няма подходящ кандидат за асистент по механизма лична помощ; - лица, които поради инцидентни обстоятелства са в затруднена и уязвима ситуация и за тях е установена нужда от този вид подпомагане; скитащи и бездомни лица; -лица от уязвими групи - граждани на трети страни, по смисъла на § 1, т. 17 от допълнителните разпоредби от Закона за убежището и бежанците

comment 0
visibility 510
-

В "Изгрев" премахват 150 опасни дървета

В столичният район "Изгрев" подновяват кампанията по премахване на опасни изсъхнали дървета от междублоковите пространства, съобщи кметът д-р Делян Георгиев. Набелязани и картотекирани от експертите на района са 150 дървета, които ще бъдат отрязани в оставащите месеци до края на 2022г. В района е в ход и кампания по машинното почистване на падналите листа по уличната мрежа, съобщи още районният кмет. Тротоарите се почистват ръчно, като контролът на дейността се осъществява от Столичен инспекторат. Ще бъдат обработени всички възможни улици в “Изток”, “Изгрев” и “Дианабад”, добави той. Работата по поддръжка на “зелената система” на района ни е много, но ще се справим с най-належащите проблеми още преди зимата, за да не допуснем щети върху имуществото на хората, заяви д-р Георгиев.  

comment 0
visibility 439
-

Премахнаха незаконни складове в столичния район "Изгрев"

Вече са премахнати незаконните контейнери на ул.”Вълко Радински” в ж.к.”Изток” в София. Те са само неприятен спомен, съобщи кметът на район "Изгрев" д-р Делян Георгиев. По думите му, контейнерите заемат неправомерно общински терени от повече от 20 години. Районната администрация на “Изгрев” премахна металните “складове” на живеещия наблизо местен бизнесмен, който въпреки всички разпоредби, отказваше сам да ги премести и да освободи общинската земя, отбеляза районния кмет. Това са поредните незаконни обекти, които общината отстранява, добави той. "Интересът на хората и общността трябва да бъде защитен. Отново доказахме, че никой не е над законите, че парите, позициите и арогантността, няма да ни попречат да отстояваме справедливостта и реда. Район “Изгрев” се променя към по-добро в интерес на всеки от нас", заяви д-р Делян Георгиев.    

comment 0
visibility 1398
Столичният парк „Тинтява“ ще бъде изцяло ремонтиран

Столичният парк „Тинтява“ ще бъде изцяло ремонтиран

Продължава цялостният ремонт на столичния парк “Тинтява”, съобщава кметът на район „Изгрев“ д-р Делян Георгиев. „Работата е много, защото паркът не е ремонтиран от създаването си преди 40 години, но напредваме с много добри темпове. Скоро ще бъде завършено възстановяването на алейната мрежа, след което продължаваме с изграждане на парково осветление и цялостен ремонт на спортното игрище“, посочва районният кмет. Той подчертава, че екипите имат за задача да работят усилено, за да може по-голямата част от работата да приключи до края на календарната година. „Мащабните ремонти и строителства на обществени сгради в “Изгрев”, са резултат от добрата и професионална работа на нашата районна администрация, която доказа, че заслужава доверие. Най-доброто за нашия район тепърва предстои!“, оптимист е д-р Георгиев.

Район Изгрев

Територия и население на район Изгрев

Територия и население на район Изгрев

Район Изгрев е един от столичните райони. Заема 3% от територията на столицата. Той обхваща кварталите Изток, Изгрев и Дианабад. На територията на район Изгрев са разположени 14 чуждестранни дипломатически посолства. Населението е над 33 000 души.

Транспорт в район Изгрев

Транспорт в район Изгрев

На разположение на жителите на район Изгрев са автобусите от градския транспорт с номера 67, 69, 70, 88, 94, 102, 123, 280, 413. Линия М1 на метрото минава през район Изгрев. Тук функционират две метростанции - "Жолио Кюри" и "Г. М. Димитров". Движението на трамваите през район Изгрев е било спряно с началото на строежа на метрото.

История на район Искър

История на район Искър

В периода до 1987 г. настоящият район Изгрев е бил в пределите на Ленински Районен Народен Съвет. През 1988 г. става ОбНС “Червена звезда, а през 1995 г. район Изгрев вече е факт.

Здравеопазване в район Изгрев

На територията на район Изгрев се намират няколко здравни заведения. Там е разположен 15 ДКЦ. В район Изгрев се намира и Многопрофилна болница за активно лечение по неврология и психиатрия "Св. Наум". Това е една от първите болници, обслужващи неврологията и психиатрията. Днес здравното заведение се е превърнало в съвременен медицински център, в който се извършва профилактика, лечение и рехабилитация на редица неврологични и психиатрични заболявания. Центърът предлага извършването на: електромиографии, електроенцефалографии, треморография, доплерова сонография, компютърна томография и рентгенография, електрокардиография, абдоминална ехография. Медицинският център работи с пациенти с направление от НЗОК, както и с платени пациенти.

В район Изгрев е разположен и Националния аптечен център.

Учебни заведения в район Изгрев

Учебни заведения в район Изгрев

В район Изгрев се намират две от държавните училища на столицата. Това са Софийската професионална гимназия по електроника „Джон Атанасов“ и Професионалната гимназия по фризьорство и козметика „Княгиня Евдокия“.

Децата от район Изгрев могат да избират къде да учат и сред три общински училища.

Детските градини в район Изгрев са седем. В район Изгрев функционира една ясла и една детска кухня, която е огромно леснения за младите майки.

Спорт в район Изгрев

Спорт в район Изгрев

Жителите на район Изгрев могат да разчитат на достатъчно съоръжения за спортуване както любителски, така и професионално.

На територията на район Изгрев функциоанират 6 спортни площадки като една от тях е пригодена за деца с увреждания.

В район Изгрев се намира Национален спортен комплекс „Диана“. В комплекса могат да се тренират различни видове спорт. Често се използва за лагер-сборове на клубни и национални отбори. Комплекс „Диана“ в район Изгрев разполага с най-много зали, открити плувни басейни и площадки, фитнес центрове, игрища за плажен волейбол, бейзбол в страната. Заради многообразието на спортове, които могат да се практикуват тук, хората го наричат „Малкия олимпиец“.

На територията на район Изгрев се намира и Спортна зала „София“. Тя се намира до зала Универсиада, парк-хотел Москва и Световния търговски център. Зала „София“ в район Изгрев може да поеме 520 зрители. Има кафе-бар, две съблекални, както и ресторант с паркинг. Съоръженията,с които разполага залата в район Изгрев, позволяват в нея да се порвеждат състезания от най-висок ранг. Освен състезания по художествена гимнастика, тенис на маса, аеробика, бадминтон, фехтовка, сумо, канадска борба, в залата се провеждат редица изложби, търговски изложения, шоу програми и концерти.

На триторията на район Изгрев се намира и Шахматен клуб ЦСКА. В сътрудничество с шахматните клубове „ИВИС” и „Славия” клубът ЦСКА организира Открития шампионат на София – мемориал „Никола Бахаров”.

Шахматният клуб в район Изгрев позволява на почитателите на шахмата да взимат участие втурнири и състезания, за да се насладят на магията на играта.

Паркове в район Изгрев

Паркове в район Изгрев

В пределите на район Изгрев влиза част от Борисовата градина. Това е най-големият парк на столицата. В моналото е била в покрайнините на София. В началото градината носи името Разсадник, после Пипиниер, до 1885 е Царска градина, а след раждането на Борис Търновски се именува Княз – Борисова градина. Днес Борисовата градина е любима дестинация на столични в свободното време. В рамките на район Изгрев се оказва Дендрариума на Борисовата градина. Там могат да се видят секвоите, доставени в миналото от разсадниците на Берлин и Саксония.

В район Изгрев влиза и друг забележителен столичен парк, а именно Ловния парк. Някои го бъркат с Борисовата градина, но това е отделен парк с уникална гора. През него минава Драгалевската река.

Културни институции в район Изгрев

В район Изгрев функционират две читалища. Народно читалище „Добри Чинтулов“ е основано през 1935 г. Преди се е намирало в квартал „Дан Колов“, днешният Дианабад, район Изгрев.

Народно читалище „Николай Хайтов“ започва съществуването си през 1936 г. През годините то става културен център на район Изгрев.

В район Изгрев е разположен и музеят – галерия „Дечко Узунов“. Той се намира в ателито на великия български художник. Може да бъде посетена напълно безплатно в интервала от 10 до 18 ч. без понеделник и вторник. Там се съхранява най-богатата колекция от произведения на Дечко Узунов – над 13 000 творби.

Забележителности в район Изгрев

На територията на район Изгрев е разположен един любопитен за съвременниците музей – Музеят на социалистическото изкуство. Музеят разполага с изложбена зала, видеозала и парк.

В парка са подредени 77 произведения – основно статуии бюстове на известни комунисти – бълагрски и съветски. ВИзложбената зала са експонирани 60 живоисни произведения и 25 творби на кавалетната пластика. Във видеозалата може да се гледат документални филми, които са рпавени по времето на социализма. Там могат да се купят и любопитни сувенири.

Интерес в район Изгрев представлява и гробът на Петър Дънов, разположен в цветна градинка. Интересен факт от живота на Петър Дънов е, че през 1927 г. създава селището Изгрева, днешен квартал Изгрев. Там събрал последователи, ученици и слушатели. Установява се там за постоянно и проповядва в специален салон. Дънов умира през 1944 г. Поребват го в квартал Изгрев.

В район Изгрев се намират и къщите на Никола Мирчев, живописец - илюстратор и карикатурист - и Александър Стаменов – художник живописец.

Район Изгрев не разполага с минерални извори. За сметка на това пък в пределите му се намират големите паркове Борисова градина и Ловен парк, които позволяват на жителите на район Изгрев да отмарят сред природата без да се налага да пътуват извън града, а излизайки само на няколко крачки от уютните си домове.

Територия и население на район Изгрев

Транспорт в район Изгрев

История на район Искър

Здравеопазване в район Изгрев

Учебни заведения в район Изгрев

Спорт в район Изгрев

Паркове в район Изгрев

Културни институции в район Изгрев

Забележителности в район Изгрев

Прочетете още