Кметът на столичния Изгрев: Няма да допуснем да се излее бетон върху поредното „обречено“ пространство

Кметът на столичния Изгрев: Няма да допуснем да се излее бетон върху поредн

Снимка: Фейсбук

Администрация в столичния „Изгрев“ ще положи всички усилия, за да не допусне презастрояване в района, категоричен е кметът д-р Делян Георгиев. Той се обявява категорично срещу решението на съда, според което статутът на терен трябва да се промени от ПИ (поземлен имот) в УПИ (урегулиран поземлен имот) и там да бъде издигната сграда.

„Няма да позволим, без съпротива, стотици кубически метри бетон да се излеят върху поредното „обречено” свободно пространство в район “Изгрев”. Въпреки отказа на главния архитект на София Здравко Здравков да допусне изменение на плана и да предвиди застрояване на ъгловия имот на ул. “Ф.Ж. Кюри”, ул. “Николай Хайтов” в ж.к. “Изток”, който има за цел да запази зеленото пространство, и въпреки отрицателното становище на нашата районна администрация, Съдът задължи архитекта да стартира процедура по изработването на ПУП и да промени имота от ПИ в УПИ“, обяснява д-р Георгиев.

Той подчертава, че съдът не се е съобразил с аргументите в полза запазване съществуващата растителност, както и с фактът, че високите “дипломатически блокове” в съседство са изчерпали архитектурната плътност на общия имот. Не е взети под внимание и общественото мнение.

„Неаргументираното презастрояване на района е един от най-сериозните проблеми, който нарушава качеството на живот на хората и облика на кварталите ни. Районната администрация на “Изгрев” изразява категоричното си несъгласие с евентуалното застрояване на конкретния имот и ще положи всички усилия, базирайки се на законите, за да не допусне поредната кооперация да изникне и върху това зелено парче земя“, казва още районният кмет.

Делян Георгиев подчертава, че през изминалия мандат той и екипът му са постигнали редица успехи в борбата с презастрояването.

„През този мандат ще продължим да браним интереса на жителите на “Изток”, “Изгрев” и “Дианабад”. Благодарим на арх. Здравко Здравков за отстояването на общинските интереси и съвместната ни работа по този казус до момента“, допълва кметът.  

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
 • Да, ще избере (21%, 33 Гласове)
 • Няма да избере (27%, 42 Гласове)
 • Да, на ротационен принцип (12%, 19 Гласове)
 • Ще има нови избори (29%, 46 Гласове)
 • Ще почакаме до пролетта (11%, 18 Гласове)
Общо гласували: 158 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Над 500 деца спортуваха в столичният парк “Тинтява” (СНИМКИ)...

Над 500 деца от район “Изгрев” превърнаха парк “Тинтява” в голяма спортна площадка. Инициативата...

Прочети още keyboard_arrow_right