Кметът на столичния Изгрев: Ще положим всички усилия, за да не допуснем презастрояване

Кметът на столичния Изгрев: Ще положим всички усилия, за да не допуснем пре

Снимка: Фейсбук

Кметът на столичния район „Изгрев“ успокои своите съграждани, че презастрояване в района няма да се позволи.

С пост във Фейсбук д-р Делян Георгиев обясни, че „хипотетичните застроявания“ не могат да се случат без съгласието на няколко институции. Той подчертава, че администрацията на "Изгрев" няма да допусне безразборно презастрояване.

Ето какво съобщи в социалната мрежа районният кмет. Публикуваме текста без редакторска намеса:

Поради зачестилите в последно време спекулации и фундаменталното неразбиране на някои градоустройствени процеси, което сериозно притеснява жителите на нашия район, ще споделя някои важни опорни точки, по отношение на строителството, “новите блокове”, унищожаването на зелените площи и т.н.

От месеци, в социалните мрежи се тиражират едни картинки с червени силуети на сгради, зловещо пръснати измежду съществуващите вече такива, “заграбващи” едва ли не всяко свободно пространство. Тук е важно да знаем:

-Това не са сгради, които имат разрешение за строеж. Т.е. това са хипотетични застроявания някога във времето, които се предвиждат в Подробния устройствен план на София, изработен от главния архитект на града и представят ВЪЗМОЖНОТО, но не задължително застрояване.

-Тези хипотетични застроявания обхващат частната, държавната и общинската собственост. Т.е тук е важна и волята на различни институции и притежатели на земя. Ами ако някоя институция (визирам район “Изгрев”, например) не желае да строи?

-Има не една и две законови разпоредби, което допълнително урегулират процесите по застрояване на всеки терен, което съществено може да промени пожелателните “червени картинки”.

Във връзка с основателното притеснение на хората от застрояване на два частни имота на ул. ”Кирил Цонев” между бл.29 и бл.30 в ж.к. ”Дианабад”, ви информирам:

- Районната администрация следи внимателно процеса.

- Футболното игрище НЕ е засегнато от градоустройствените изменения. То е общинска собственост и предстои отново да бъде ремонтирано основно.

Отново напомням, непроменената позиция на нашата община, срещу необоснованото презастрояване на кварталите ни.

Ще положим всички усилия, съобразно законовите рамки, за да не допуснем безразборно уплътняване на междублоковите пространства.

Наясно сме, че по-голямата част от проблемите ни в тази посока, имат корени доста назад във времето и са формирани при други условия, но това не означава, че ние днес, не трябва да се борим.

Районната администрация на “Изгрев” изразява пълната си подкрепа към гражданите на района и техните действия и ще бъде до тях, както през миналия кметски мандат.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
 • Да, ще избере (21%, 33 Гласове)
 • Няма да избере (27%, 42 Гласове)
 • Да, на ротационен принцип (12%, 19 Гласове)
 • Ще има нови избори (29%, 46 Гласове)
 • Ще почакаме до пролетта (11%, 18 Гласове)
Общо гласували: 158 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Над 500 деца спортуваха в столичният парк “Тинтява” (СНИМКИ)...

Над 500 деца от район “Изгрев” превърнаха парк “Тинтява” в голяма спортна площадка. Инициативата...

Прочети още keyboard_arrow_right