район „Красна поляна“, СО

Последни Най-четени Най-коментирани

Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Одобрявате ли предложения от Трифонов кабинет?
  • Да, Слави ще направи правителство. (26%, 205 Гласове)
  • Не, нямат достатъчно депутати. (36%, 280 Гласове)
  • Не се интересувам от политика. (3%, 20 Гласове)
  • Нови избори. (29%, 226 Гласове)
  • Незнам, време е за плаж. (7%, 57 Гласове)
Общо гласували: 788 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 4093
type-photo.svg
мартенички

Деца от 92 ОУ "Димитър Талев" станаха помощници на Баба Марта (СНИМКИ)

  Ученици от 5А и 5Б клас на 92 ОУ „Димитър Талев”, район „Красна поляна”, решиха да станат помощници на Баба Марта. Те с интерес се включиха в идеята на Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните „Дървото на Баба Марта”, съобщават в социалната мрежа от администрацията на района.  Мартениците за неговата украса са ръчно изработени от момчетата и момичета в столичното училище.   Инициативата се провежда съвместно с районната администрация, която ще помогне за украсата на мартенското дърво.  

comment 0
visibility 4315
Вандали вършеят в парк "Св. св. Петър и Павел"

Вандалско нашествие в парк "Св. св. Петър и Павел" (СНИМКИ)

Само кръв липсва, за да заприлича столичният парк "Св. св. Петър и Павел" в район Красна поляна на бойно поле. Тази нощ зеленото пространство стана мишена на вандалски действия с изкъртена и счупена паркова мебел. "За 10 дни това е втори път вандали да чупят. Смятаме, че това е целенасочено. За щастие поставените нови пейки не са счупени. Искаме да осветим целия парк и да поставим видеонаблюдение", коментира вандалското нашествие кметът на Красна поляна Иван Чакъров пред Столица.bg. Вчера Столица.bg съобщи, че в парка са поставени нови пейки. Вандалите в района обаче не се спират пред нищо и безотговорно, и брутално продължават да чупят и унищожават съоръженията в парк "Св. Св. Петър и Павел", съобщават от район Красна поляна. Напълно здрави пейки са изтръгнати от земята, счупени и преобърнати. Увредени са общо седем стълба от парковото осветление. Три от тях са изтръгнати. Щетити са за хиляди левове, които трябва да се платят от столичани. Дирекция "Зелена система", която поддръжката парка вече работи по възстановяване на прекъснатото осветление. От районното кметство призовават гражданите, ако станат свидетели на вандалски актове, веднага да сигнализират компетентните органни или на тел. 112.  

comment 0
visibility 3727
парк "Св.Св. Петър и Павел"

Парк „Св. Св. Петър и Павел“ има нови пейки

Нови пейки бяха монтирани по алеите на парк "Св.Св. Петър и Павел", разположен на територията на ж.к. "Разсадника - Коньовица", споделят от районната администрация на Красна поляна в социалната мрежа. Направеното е в унисон с целта на дирекция "Зелена система", отговаряща за поддръжката на този парк, а именно осигуряването на достатъчно места за отдих на посетителите. Предстои засаждането на нови дървета върху прилежащите зелени площи в най-скоро време.

Реклама
comment 0
visibility 5889
махане на гаражи

Започва поетапно махане на незаконни гаражни клетки в "Красна поляна"

Администрацията на район "Красна поляна" стартира процедури за поетапно премахване на незаконно монтирани гаражни клетки. Преобладаваща част от тях са разположени в междублокови пространства, върху терени - общинска собственост.   Крайната цел е да се обособят нови паркоместа, които да облекчат проблемите с паркирането и да облагородят градската среда. Освен за поетапно премахване на незаконни гаражни клетки, в транспортна комисия към Столична община, е предложено изграждането на подземни и надземни паркинги в района.   Във връзка с прилагане на завишен контрол върху нерегламентираното спиране и паркиране около училища, детски градини и търговски обекти се разглежда и въвеждане на т.нар. "жълта зона".    

comment 0
visibility 2375
type-photo.svg
запалени

Палеж на контейнери за разделно събиране в "Красна поляна" (СНИМКИ)

Палеж на пластмасови контейнери за разделно събиране в ж.к "Красна поляна - 2", между блокове № 233 и 234 е потушен през изминалата нощ. Екип на 03 Районна служба "Пожарна безопасност и защита на населението" е реагирал своевременно, за предотвратяването на по-големи щети. За случката съобщиха от администрацията на района в социалната мрежа.    От там апелират всички граждани, свидетели на нередности или вандалски прояви, да информират по най-бързия начин органите на реда.  

comment 0
visibility 2216
type-photo.svg
ремонти

Клубът за възрастни хора на ул. "Одоровци" е изцяло ремонтиран (СНИМКИ)

Сериозни ремонтни дейности са направени в клуба за възрастни хора в неравностойно положение на ул. "Одоровци". Реновирането е извършено с помощта на район "Красна поляна".    Освежени са стените,таванът е поправен, закупено е ново оборудване.   От администрацията на района споделят в социалната мрежа,че целят да направят всички места, в които се събират възрастните хора, по-уютни, чисти и приветливи.  

comment 0
visibility 3405
вандали

Вандализъм в парк "Св.Св Петър и Павел"

Вандалска проява е констатирана днес на територията на парк "Св.Св Петър и Павел" в ж.к "Разсадника - Коньовица". Дирекция " Зелени системи" , която отговаря за поддръжката на парка, е информирана и е предприела съответните мерки по възстановяването на парковата мебел.   От "Красна поляна" апелират за отговорно ползване на парковите съоръжения и се ангажират да се обърнат към 03 РУ-СДВР за съдействие, с цел превенция на поредни такива прояви.    

comment 0
visibility 2790
протест отново

След година пауза: Виетнамските общежития отново изкараха "Красна поляна" на протест

Жителите на "Красна поляна" отново излизат на протест заради Виетнамските общежития. Този път те настояват за конкретни срокове, в които ще бъдат премахнати всички сгради, разказват от Bulgaria ON AIR. "Подновихме протестите след една година пауза. Година, в която бяха избори и искахме да дистанцираме протестите от цялата политическа история, за да не ни обвиняват в предизборни пристрастия и кандидат-кметски борби. Искахме да се знае, че тези протести са граждански", обясни пред камерите жител на квартала. Оказва, че точно преди 3 години жителите на "Красна поляна" се събират в 123-то училище и оттогава се борят за събарянето на общежитията. "Тогава бяха запалени страстите, заради проект за изграждане на социален център. Гражданите на квартала спряха протестите, но общежитията си останаха", добави мъжът в ефира на медията. Според друг жител на квартала сградите там са известни с отделянето на азбест, който е канцерогенен. Живеят изключително бедно и се отопляват с каквото им падне, върлуват и болести, подчерта той. "Тук живеят страшно много семейства, които са социално слаби. Те са тук от 1993 г., някои са родени тук. Аз съм се ангажирал със срокове, доколкото са моите възможности. Намерили сме терен, сключили сме договор с фирма, договорът е до април да бъдат построени 2 блока за 54 семейства", заяви пред камерите кметът на "Красна поляна" Иван Чакъров.

comment 0
visibility 2481
ремонти улица

В "Красна поляна": Хора сами ремонтират улицата си, пълнят дупките с тухли

Граждани сами ремонтират улицата си в столичния район "Красна поляна".  Дупките са толкова дълбоки, че колите им засядат и не могат да преминат. Хората са запълнили кратерите с тухли, за да могат да минават. За ситуацията разказват от bTV.    Столичаните от тази улица са информирали общината за проблема. Ремонтът на малките квартални улици е приоритет на този мандат на ръководството на Столичната община. Подадените сигнали обаче не вършат работа, твърдят живущите на улица "Дръстър".   Районният кмет Иван Чакъров обясни, че в квартала доста улици са в тежко състояние. "Хората са прави, наистина от 40 години не са правени ремонти, по тях има и доста течове на вода, тъй като е стара мрежата. Миналата година влязохме доста силно във "Факултета" да оправяме улиците", обясни Чакъров. По думите му е започнал ремонт на улицата, но е спрян в началото на декември заради лошото време.   Първо ремонтираме тези улици, които са второстепенни, но са важни – по тях има голям поток от автомобили и те водят до обществени места като училище, медицински център или полицейско управление, уточни още районният кмет.  

comment 0
visibility 1749
горене проверки

290 апартамента в "Красна поляна" проверени за горене на отпадъци, има 8 акта

8 акта са били съставени по време на проверките за горене на опасни предмети в София. Това обяви столичният кмет Йорданка Фандъкова пред Нова телевизия. Проверени са 290 апартамента в квартал „Красна поляна”. Целта била да се види кой какво гори.   "Имаме мобилна станция, която особено при прогноза за по-сериозни превишения, изпращаме на Орлов мост. Доста често имаме данни от там. Те не се различават много от останалите пет. Общо са пет станциите на Националната агенция по околна среда. Това са официалните измерватели, на база на които ние взимаме нашите решения. Аз следя и гражданските станции", поясни Фандъкова.     

comment 0
visibility 8479
махане на Виетнамските общежития

Махат "Виетнамските общежития" юни догодина

  Първите два-три блока от "Виетнамските общежития" в "Красна поляна" ще бъдат махнати през май- юни догодина. Вече има програма за събарянето на старите сгради, дори се строят и новите жилища. Това каза пред журналисти кметът на район "Красна поляна" Иван Чакъров. Днес той присъства на демонстриране ефекта от новите филтри за комини на домакинства, които се греят с дърва или въглища. На събитието присъстваха още кметът на града Йорданка Фандъкова и зам.-кметът по екология Йоана Христова.    Чакъров обясни, че филтрите за комини няма да бъдат монтирани във "Виетнамските общежития", заради предстоящото събаряне. Но пък 90 процента от тези филтри ще бъдат поставени в квартал "Факултета". По отношение на това какво горят ромите, от администрацията на района правят периодични проверки най-вече там, където могат да влизат в домовете. А именно във "Виетнамските общежития". Там ежемесечно с полиция и със Столичен инспекторат ще се правят поне по две проверки. "Вече имаме сведения всеки един апартамент на какво се отоплява, какво гори. Има 3-4 случая, където са задържани роми, които настина горят гуми извън домовете си и кабели, които замърсяват околната среда. Глобите на този етап са наистина фиктивни. Те са 50 лева, като го хванем с нещо, което в общинското жилище замърсява и гори. А иначе са от 100 до 500 лева по Закона за екологията и за чистия въздух. Само, че това е проблем, че ние наистина не можем да влизаме и да   установяваме в самите жилища точно какво се гори", обясни кметът на "Красна поляна".   Той допълни, че в момента на територията на района има 35 филтъра за комини, монтирани по старата програма. До края на декември идеята е поне 70-80 да бъдат поставени по новата програма, за да може да се усети ефекта от тях.      

comment 0
visibility 3239
Издирват 93-годишен мъж

Роднини издирват 93-годишния Найден Найденов в София

Близки и родинни на 93-годишния Найден Пенков Найденов го издирват и търсят съдействие и помощ от хората, съобщава Дарик. От семейството съобщават за изчезването му в социалната мрежа. Възрастният мъж е изчезнал от 6 ноември, след като за последно е забелязан в сряда около 11 часа. Той е бил в Клуба на пенсионера в Красна поляна, близо до бул. Никола Мушанов. Найден често е посещавал Клуба. Той е с влошено зрение и други проблеми, които са от възрастта. Именно затова близките му предупреждават, че може да изглежда неадекватен. Облечен е със сиво сако, подобно на това от снимката. При излизането от дома си в сряда е забравил мобилния си телефон, затова семейството му няма как да се свърже с него. Близките са подали сигнал и в полицията. Всеки, който е виждал възрастния мъж или има информация за него, може да се обади на телефон: 0899 932 980.

comment 0
visibility 2316
Горене на кабели на открито

Хванаха роми да горят кабели до Виетнамските общежития

Роми са горили кабели на открито при бл. 8 на "Виетнамските общежития" в Красна поляна. Те са спипани от служители на Столичен инспекторат, които са извършвали текущ контрол района. При обхода инспекторите са забелязали задушливата миризма и дим и веднага са се насочили към мястото. Нарушителите са хванати на мястото. Веднага е извикан патрул на III РПУ на СДВР. Единият от ромите е започнал да гаси огъня. На нарушителите е направен е съставен акт по чл. 71 т. 17 от Наредбата за управление на отпадъците и поддържане и опазване на чистотата на територията на Столична община. Глобите за горене на отпадъци на открито започват от 100 лв. и стигат до 700 лв. за физически лица.

comment 0
visibility 3117
Факултета

Слух за насилствено взимане на деца тревожи "Факултета"

  Слух за насилствено взимане на децата от известно време притеснява родителите в столичния квартал "Факултета". Психозата се предава от уста на уста, никой не знае кой е първоизточникът. И дали има и парченце истина в нея. Но целта е постигната- дезинформация и уплах у хората, разказват от bTV. Преди дни стана ясно, че заради подобен слух ромите от Сливен и Карнобат буквално са изпразнили училищата в града.       Притеснени родители от "Факултета" са поискали среща с директора и класните на 75-о училище. Носили със себе си странни декларации. Не могли да дадат точна информация за хората, които са им ги раздали. Без титли, организации или имена. Просто им казали да идат да си вземат децата от училище, защото щели насила да им ги отнемат. В документите са изброени различни неща- да не бъдат снимани децата и да не бъдат извеждани. Виолета Бимбова, и.д. директор на 75-то ОУ, обясни пред камерите, че педагозите никога не извеждат децата без да имат съгласие от родителите.    Все още не е ясно кой е раздавал тези декларации. Но страхът е обхванал като лавина квартала. Десетки майки и татковци са питали учителите дали насилствено някой ще им вземе децата.   Медиаторите в квартала мълчат по темата за опасния слух. Защото вече са били заплашвани в социалните мрежи.    Бившият шеф на Агенцията за закрила на детето Надя Шабани коментира пред медията психозата с насилственото отнемане на децата като поредната "буря от глупост". Но този път обаче тя може да прерасне в ураган. Според нея стана дума за терористични действия, когато се манипулират хората със смут и страх. Преди няколко дни през квартала е минало шествие с плакати "Няма да отнемате децата ни".   От МВР на този етап отказват информация по случая.             

comment 0
visibility 1827
type-photo.svg
кофи

Умишлени палежи на контейнери за смет в "Красна поляна" (СНИМКИ)

Вандали палят почти ежедневно контейнерите за смет, намиращи се на територията на район "Красна поляна". От известно време набезите върху съдовете за отпадъци са зачестили. От администрацията на района съобщиха в социалната мрежа, че по палежите се работи заедно с полицията и всеки един нарушител ще бъде открит и санкциониран.       

Район Красна поляна

Територия на район Красна поляна

Територия на район Красна поляна

Столичният район Краснаполяна се намира почти в центъра на София. В състава на район Красна поляна влизат кварталите ж.к. „Илинден“, ж.к. „Западен парк“, ж.к. „Разсадника“, ж.к. „Красна поляна“ 1, 2 и 3 част, както и кв. "Факултета". Всички те заемат площ от 920 ха. Населението на район Красна поляна е 65 443 души.

Транспорт в район Красна поляна

Транспорт в район Красна поляна

По отношение на транспорта район Красна поляна е един от най-добре обслужените от градски транспорт столични райони. Тук пътуват автобусите № 11, 45, 56, 60, 72,77, 83 и трамваите № 8, 10, 11, 22. Съвсем наблизо са две метростанции - „Константин Величков“ и „Вардар“.

История на район Красна поляна

История на район Красна поляна

През 1987 г Красна поляна е обявена за община. През 1995 г вече се обособява район Красна поляна.

Образование в район Красна поляна

Образование в район Красна поляна

За нуждите на жителите на столицата в район Красна поляна работят две детски ясли, пет целодневни детски градини и четири обединени детски заведения.

За образованието на по-големите деца в район Красна поляна се грижат три основни училища, пет средни общообразователни училища и четири професионални гимназии. На територията на район Краснаполяна се намира Висшето строително училище “Любен Каравелов”.

Здравеопазване в район Красна поляна

Здравеопазване в район Красна поляна

За здравето на жителите на район Красна поляна се грижи Медико-дентален център „Кристал“. В район Красна поляна е и Първа специализирана aкушеро-гинекологична болница за активно лечение „Света София“. Болничното заведение е специализирано в областта на женското здраве.

На територията на район Красна поляна функционира болница „Света София“. Тя е специализирана за рехабилитация на деца с церебрална парализа. Тъй като материалната база и квалификацията на персонала позволяват, се лекуват и пациенти, които имат невро-мускулни увреждания.

Друго медицинско заведение в район Красна поляна е Медицински комплекс „Д-р Щерев“, който оказва болнична помощ, свързана с женското здраве, феталната и репродуктивната медицина, гинекологията и акушерството.

Още една болница, която се грижи за женското здраве в район Красна поляна е МБАЛ „Надежда”.

Културни институции в район Красна поляна

Логично е централното разположение на район Красна поляна да обуслови наличието на редица културни институти, паметници и забележителности.

В район Красна поляна се намират два забележителни православни храма.

Храм „Свети апостоли Петър и Павел“ в район Красна поляна е строен в периода 1929 г.- 1933 г. Осветен е през 1934 г. Кръстокуполната трикорабна базилика има три престола. Южният престол е посветен на Свети патриарх Евтимий, а северният на Свети равноапостолни Константин и Елена.

Храм „Възкресение Христово“ в район Красна поляна е осветен през 1945 г. Сградата е еднокорабна базилика. Стенописите са дело на Николай Шелехов през 1963 г.

В район Красна поляна работят пет читалища. Читалищата са културните средища в цялата страна. Това важи и за тези в район Красна поляна.

Народно читалище „Искра – 1964“ в район Красна поляна съществува от 1964 г. В него се организират школи за изучаване на чужди езици, за фолклорни танци, музикални школи, куклен театър и изобразително изкуство.

Народно читалище „Свети Свети Кирил и Методий – 1924“ в район Красна поляна е основано през 1924 г, а сградата е готова през 1961 г. В момента в читалището функционират детска забавачка, детска танцова школа с три групи за народни танци, латино танци, модерен балет, две театрални групи, пиано, солфеж, китара и група за стари градски песни. Читалищната библиотека разполага с приблизително 40 000 тома, с компютъризиран каталог и безжичен интернет.

В район Красна поляна функционира Театър „Ателие 313“. Създател на театъра е актьорът Рашко Младенов. Започва да работи през 1989 г. като събиращ в себе си танцов и музикален театър, опера и пантомима. Мнозина млади творци са се изявили в театъра в район Красна поляна. Често тетъра раоти съвместно с Театър 199, Младежки театър "Николай Бинев", Столичен Куклен Театър и Държавен куклен театър Стара Загора.

Паркове и градини в район Красна поляна

Жителите на район Красна поляна имат на разположение двакрасиви парка. Една значителна част от Западен парк попада в пределите на район Красна поляна. Западен парк се нарежда на второ място по големина в столицата. В район Красна поляна попада лесопарка на Западен парк.

Един от най-добре поддържаните столични паркове, парк „Св. Св. Апостоли Петър и Павел“, също се намира в район Красна поляна. В единия му край се намира църквата, която носи същото име. Тук има обособено място за разходка на домашни любимци.

В пределите на район Красна поляна се намира и парк „Лебеда“. Той е едно от емблеметичните за столицата места. В миналото е имало известен ресторант със същото име до изкуственото езеро. В езерото винаги имало двойка лебеди. Паркът е обновен, поставени са съоръжения за детски игри. На територията на парка има свободна зона за безжичен интернет.

Приятно място за отдих сред природата на столичани е и градинката на бул. „Възкресение“ в район Красна поляна. Тя е разположена до читалище „Св. Св. Кирил и Методий“. За удобство на почиващите там се предлага кафе, има удобни пейки и забавни за децата катерушки.

Градинката на ул. „Старият войн“ също се нанмира на територията на район Красна поляна. Тя е предпочитано място в района, тъй като е спокойно място. В градинката има катерушки, игрище за футбол и се предлага кафе.

Спортни съоръжения в район Красна поляна

Спортни съоръжения в район Красна поляна

Похвално е, че все повече столичани от всякакви възрастови групи предпочитат да прекарват свободното си време като се отдават на любимия си спорт. За жителите на район Красна поляна са създадени достатъчно добри условия за това. Спортен клуб „Септември“ предоставя своите спортни зали по волейбол, баскетбол и бокс.

На територията на район Красна поляна се намира и Фитнес клуб Флайс. Той започва да функционира през 1997 и негови състезатели взимат активно участие в редица първенства и турнири.

Фитнес залата в район Красна поляна е оборудвана с модерни уреди, които надхвърлят 100 броя. Кардио уредите са над 30. Модерните съблекални, душ акбини и санитарни възли са допълнително основание феновете на фитнеса да изберат точно тази зала. Освен фитнес занятия, в залата, заемаща 650 кв.м, се провеждат и тренировки по бокс.

Фитнес клуб „Reflex“ в район Красна поляна се провеждат тренировки по фитнес и културизъм, както и работа с хора, които имат проблеми в опорно-двигателния апарат. Тренировъчните програми са изготвят от дипломиран професионалист.

Територия на район Красна поляна

Транспорт в район Красна поляна

История на район Красна поляна

Образование в район Красна поляна

Здравеопазване в район Красна поляна

Културни институции в район Красна поляна

Паркове и градини в район Красна поляна

Спортни съоръжения в район Красна поляна

Прочетете още