Нова детска градина в столичния "Красна поляна" е завършена, предстои да бъде оборудвана и пусната

-

Снимка: Столична община

Новата сгада на 51 Самостоятелна детска ясла в столичния район "Красна поляна" вече е завършена. Предстои да бъде оборудвана и пусната в експлоатация. Това установи проверката, извършена на място от кметът на София Йорданка Фандъкова.

Новопостроената сграда е предназначена за две групи деца и струва 2,6 млн. лв. В рамките на проекта за строителството на новата сграда ще бъде обновена и фасадата на съществуващата сграда, така че те да бъдат в синхрон. Започнала е работата по освежаване на фасадата и ремонт на покрива. Има и топла връзка между двете сгради, нови детски площадки, подходящи за всяка група, а тече и работа по подмяна на оградата на цялата детска ясла.

"Красна поляна" е един от районите, който първи е решил проблема с недостига на места в детските градини за деца между 3 и 6-годишна възраст, отбеляза Фандъкова. Районът е напът да реши и проблема с недостига на места в детските ясли, добави тя. По думите на кмета този проблем се преодолява само чрез намиране на терени, провеждане на процедури, строителство и съответно финансиране от страна на общината.

В момента на територията на София се строят 22 нови сгради на детски градини, като се очаква 10 от тях да приключат до края на тази година, а за още 12 се подготвя проект. Този процес трябва да продължи, защото София расте, посочи Фандъкова.

За времето на нейното управление - 14 години, са построени общо 144 сгради на детски градини. Това, разбира се, не е достатъчно, но е една мащабна програма и се надявам да се продължи, каза още Фандъкова. Хората трябва да знаят, че това е екипна работа между общината и районната администрация, това са инвестиции в кварталите и децата ни, допълни тя.

Очаква се да бъдат разкрити и две яслени групи в район „Красна поляна“, които ще бъдат филиал на 54 детска градина. Те ще се изградят от публично-частно партньорство в рамките на строителство на частна сграда, където собственикът е задължен да направи обезщетение защото използва общински терен. Това ще са първите две яслени групи по линия на публично-частно партньорство, съобщи зам.-кметът на „Красна поляна“ Николай Вушовски.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
 • Да, ще избере (22%, 31 Гласове)
 • Няма да избере (26%, 37 Гласове)
 • Да, на ротационен принцип (13%, 18 Гласове)
 • Ще има нови избори (29%, 42 Гласове)
 • Ще почакаме до пролетта (11%, 16 Гласове)
Общо гласували: 144 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Вдигат купища отпадъци от терени в Красна поляна...

Екипи на Столичния инспекторат премахват големи количества нерегламентирано изхвърлени отпадъци в район „Красна по...

Прочети още keyboard_arrow_right