район „Красно село“, СО

Последни Най-четени Най-коментирани

Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
  • Да, ще избере (18%, 21 Гласове)
  • Няма да избере (27%, 31 Гласове)
  • Да, на ротационен принцип (11%, 13 Гласове)
  • Ще има нови избори (32%, 37 Гласове)
  • Ще почакаме до пролетта (11%, 13 Гласове)
Общо гласували: 115 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 3989
-

Поставиха антипаркинг колчета на ул. "Хайдушка гора"

Регламентирано бяха поставени антипаркинг съоръжения за предотвратяване на неправилно паркиране в столичния район "Красно село". Антипаркинг колчетата бяха поставени на бул. "Цар Борис III" в локално платно на ъгъла с ул. "Хайдушка гора". Колите, които редовно паркират на това място възпрепястващи извършване на комуналната услуга по сметосъбиране и извозване, съобщават от столичния инспекторат. Потавянето на този тип антипаркинг съоръжения е изпълнено след съгласуване със Столичен инспекторат и дирекция "Анализ и управление на трафика". От инспектората предупреждават гражданите да не предприемат монтиране на антипаркинг съоръжения без одобрена схема, както и да не поставят импорвизирани елементи с цел запазване на паркоместа. Проверяващите осъществяват контрол и при установяване на нерадности се предприемат действия по демонтиране. От началота на годината близо 90 броя нерегламентирано поставени антипаркинг съоръжения са премахнати от тротоари, платна и други терени.

comment 0
visibility 1752
СОС избра арх. Румен Русев за кмет на Красно село

СОС избра арх. Румен Русев за кмет на район „Красно село“

След почти двучасови дебати архитект Румен Русев беше избран за кмет на столичния район „Красно село“. На днешната сесия на местния парламент кандидатурата му беше приета с 39 гласа „За“, 1 „Против“ и 6 „Въздържал се“. Арх. Русев заема мястото на Росина Станиславова, която беше отстранена заради конфликт на интереси. В качеството си на кмет тя е сключила договор на стойност 280 лв. с дъщеря си. При второ дело КПКОНПИ я глоби с 15 000 лв., защото е назначила сама себе си за ръководител на европейски проект, като е взела 9800 лв. по програма "Патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания".   Предложението за избор на арх. Русев беше направено от общинските съветници Карлос Контрера и Борислав Иванов. Останалите кандидатури за кмет на „Красно село“ – на Николай Веселинов и на Веселин Кирев, не получиха подкрепа от съветниците днес. Това няма да е първият път, в който арх. Румен Русев ще трябва да се справя с тежка административна ситуация. Той е доказал своите качества при управлението на район „Младост“, когато зае поста на отстранената Десислава Иванчева. Контрера предлага арх. Румен Русев за кмет на Красно село По време на заседанието на СОС стана ясно, че от днес за зам.-кмет на район „Красно село“ е назначена Светла Ваташка. Тя не беше в залата, за да представи биографията си, но за нея се знае, че има бакалавърска степен като преподавател по физическо възпитание. СОС не избра кмет на Красно село, Фандъкова ще назначи и. д. до 6 април Според мнозина назначението ѝ е резултат от различни правни еквилибристики на Николай Веселинов. Чуха се мнения, че е получила поста като реверанс за изборите през 2019 г., когато е била в Инициативен комитет, издигнал кандидатурата на Веселинов за кмет на район „Витоша“.

comment 0
visibility 1342
Столичани сигнализират за занемарена детска площадка в Красно село

Столичани сигнализират за занемарена детска площадка в Красно село (СНИМКИ)

За занемарена и опасна детска площадка в столичния район „Красно село“ сигнализират местни жители във Фейсбук групата „Безумията в София“. Детският кът се намира пред бл. 211 в Красно село. Всички съоръжения там са амортизирани и за подмяна. „Счупени пейки, стърчащи пирони. Въжето на пързалката е за смяна, настилката също.“, посочва Цветелина Ламбова. Тя уточнява, че въпросната площадка се намира в близост до училище, детска градина и детска кухня. Сигналът вече е подаден до отговорните институции и се очаква тяхната реакция.

Реклама
comment 0
visibility 1614
-

Председателят на СОС: В "Красно село" започна една "игра на тронове"

Повече възможности от страна на СОС да контролира дейността на районните кметове поиска председателят на Столичният общински съвет Георги Георгиев. Той отбеляза пред БНР, че резултатът от мажоритарния избор на кметове много често се прехвърля на Общинския съвет. Георгиев коментира темата за отстраняването на кмета на район "Красно село" Росина Станиславова и казусът с липсата на неин заместник. Росина Станиславова беше отстранена от поста, след като съдът постанови, че е била в конфликт на интереси. В момента районът се управлява временно от зам.-кмета Николай Веселинов, след като в три поредни сесии общинските съветници не успяха да изберат заместник. "За тези три години в район "Красно село" не се използва нито лев, от парите, които общината отпуска за запълване на дупки. Има една година, в която има 0% инвестирани пари за ремонт на тротоари. Много е важно гражданите да бъдат активни, за да можем ние, техните избраници, ежедневно да даваме отчет за това какво работим и когато не се справяме с работата си да понасяме своите последици", отбеляза Георгиев. "На второто поред заседание, което аз водих ние възложихме на кмета на Столична община да определи за временно изпълняващ длъжността един от останалите заместник кметове. Междувременно обаче започна една "игра на тронове" в Район "Красно село", тъй като единият заместник кмет уволни другия, направи си отвод и поиска да бъде избран трети кандидат", обясни той. Председателят на СОС подчерта, че районът има нужда от кмет и работеща администрация и такъв трябва да бъде избран при първа възможност. "Това остава наша основна задача за следващата сесия", добави той. По думите му кампанията за местни избори не е спирала и общинските съветници винаги са в цикъл на национални избори. "Опитваме се през цялото това време да запазим здравия разум и да не позволим Общинския съвет да се превръща в арена за преди всичко политически противопоставяния. Политиката има място в съвета, разбира се, но нека не забравяме, че Общинският съвет не е парламента", заяви той.  

comment 0
visibility 1300
Разчистиха натрупани боклуци до текста площадка в кв. Хиподрума

Разчистиха натрупани боклуци до детска площадка в кв. Хиподрума

Разчистена е градинката в кв. „Хиподрума“, район „Красно село“, която беше натрупана с най-различни по вид отпадъци. Мястото се намира на метри от детската площадка на ул. "Видлич" 1, пред блок № 140, съобщават от Столичния инспекторат. От там са събрани импровизираните мебели и други изпочупени стари вещи. Теренът вече е разчистен, за да могат децата да играят безопасно. „Апелираме гражданите да не поставят за „временно“ ползване подобни вещи и по този начин да възпрепятстват свободното споделяне на  пространства пред жилища и градинки“, призовават от Столичния инспекторат.

comment 0
visibility 1508
Санкционираха фирма в Красно село заради изхвърлени тонер касети

Санкционираха фирма в Красно село заради изхвърлени тонер касети

Софийска фирма получи санкция заради изхвърлени тонер касети и печатни материали. Търговският обект се намира на ул. „Владайска“ 8, в район „Красно село“. „Не е изпълнено изискването, че юридическите лица, генериращи такъв вид отпадък като тонер касети и принтер материали, трябва да имат договор с фирма, на която да ги предават. За установеното голямо количество изхвърлени такива отпадъци до контейнерите за битови и вътре в тях, инспектори от район „Красно село“ санкционираха отговорното лице от обекта.“, посочват от Столичен Инспекторат. За да не се допускат подобен вид нарушения, гражданите могат да намерят повече информация за начина на събиране на различните видове отпадъци в банер „Разделно събиране“ на страницата на Инспектората.

comment 0
visibility 1168
Жители на Красно село чистиха терени в кв. „Лагера“

Жители на Красно село чистиха терени в кв. „Лагера“

Жители на столичния район „Красно село“ се организираха и направиха мястото, в което живеят по-чисто и приветливо, съобщават от Столичния инспекторат. Акцията по почистването беше съсредоточена в пространствата около ул. „Христо Матов“  в квартала „Лагера“. Това е поредна доброволческа инициатива, на която Столичен инспекторат оказва логистично съдействие, за да може отпадъците да са извозени своевременно и на определено за последващо третиране място.

comment 0
visibility 1748
-

Все още няма заповед от Фандъкова за кмет на "Красно село"

След като на 16 март Столичният общински съвет възложи на кмета на София Йорданка Фандъкова да назначи и.д. кмет на район "Красно село", все още няма решение на казуса, който е без аналог в най-новата ни история. Припомняме, че павомощията на избрания 2019 г. кмет Росина Станиславова бяха прекратени поради установен конфликт на интереси. СОС не успя да избере кмет нито на 9-и, нито на 16-и март. Вече почти месец районът реално няма кмет. Общинските съветници не избраха нов кмет за Красно селоЛогиката сочи, че ДБ трябва да получат възможност да излъчат свой представител за кмет, но предложението общинският съветник Борис Милчев да поеме длъжността беше отхвърлено като неудачно. Група общински съветници предлагат решение за излизане от трудната ситуация. "Смятаме, че на този етап единствената кандидатура от ДБ, която може да събере подкрепа, е тази на председателя на групата им СОС – инж. Грети Стефанова", заявяват общинските съветници от ВМРО. Те отбелязват, че Стефанова е била заместник-кмет на район „Красно село“, лидер е на политическата група на ДБ в СОС, най-възрастният общински съветник. Общинските съветници внасят предложението до Столичния общински съвет, като ще настояват за още две решения:- Възлагане на пълна финансова проверка на район „Красно село“ за начина и реда, по който са харчени средствата от бюджета за периода 2019-2023 г.; - Предоставяне на всички материали и информация за всички спрени административни производства в района, включително по заявления, жалби и сигнали на граждани.  

comment 0
visibility 1715
Най-нетърпеливите за пролетно озеленяване на София са жителите на „Красно с

Най-нетърпеливите за пролетно озеленяване на София са жителите на „Красно село“

Със затопляне на време започнаха и активностите на столичани по облагородяване на градинките и кътчета пред входове на блокове и кооперации. Едни от първите, които с голямо желание преобразиха пространството пред домовете си, са жителите на ж.к. „Бъкстон“ и ж.к. „Лагера“, район "Красно село", съобщават от Столичния инспекторат. От там напомнят, че при почистване на клони, храсти и изсъхнали треви трябва да се спазват правилата за разделно събиране и да не смесват различните видове отпадъци. „Този вид зелени отпадъци се оставят в чували до контейнерите за битови отпадъци, а не в тях. Чрез преработката на този вид отпадък се получава компост, който се използва за торене на градини, междублокови пространства и други тревни площи“, посочват от Столичния инспекторат.

comment 0
visibility 1464
-

Общинските съветници не избраха нов кмет за Красно село

Общинските съветници не стигнаха до общо решение кой да довърши мандата на кмета на район "Красно село" Росина Станиславова, която беше отстранена заради конфликт на интереси. ВАС: Кметът на Красно село е в конфликт на интереси, ОИК трябва да я отстрани "Законът е много ясен, той казва, че ние трябва да изберем измежду заместник-кметовете. Колегите знаят това, но от Демократична България предложиха колега, който е общински съветник. Тоест, те неправиха незаконосъобразно предложение. То няма как да бъде подкрепено". Това заяви председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев след заседанието на съвета. Той съобщи, че идния четвъртък ще бъде свикана извънредна сесия, на която общинските съветници трябва да предложат един от тримата заместник-кметове, който да довърши мандата на Росина Станиславова. "Безобразие е 100 хил. човека да останат без кмет. Това е несериозно", категоричен беше Георгиев. Борис Милчев от СОС вероятно ще смени Росина Станиславова като кмет на Красно село "Предложихме колегата Борис Милчев за кмет на район "Красно село". Това решение е напълно законосъобазно и можеше да бъде прието, ако беше получило подкрепата на ГЕРБ" , обясни Бойко Димитров от групата на ДБ. По думите му тълкуването на юристите е, че е допустимо общински съветник да бъде предложен за кмет в така създалата се ситуация. В закона не е добре уредена тази материя и допуска различно тълкуване, отбеляза Димитров, като добави, че случаят е безпрецедентен и досега няма такава практика. "Очкаваме идният четвъртък да бъде избран кмет на "Красно село", след като бъдат изслушани заместник-кметовете. Всеки от тях ще представи своя визия и общинският съвет ще има възможност да вземе най- доброто решение.", каза още общинският съветник. "Законът има две тълкувания, едното от които позволява изборът на общински съветник за кмет. Нямаше значение дали ще бъда избран аз или колегата Борис Милчев, защото районът е потопен. За три години и половина цялата администрация е срутена и ако се избере някой от заместниците на досегашния кмет, е все едно Росина Станиславова да продължи да управлява", каза Николай Николов от групата на БСП, който също беше предложен да поеме длъжността, но кандидатурата му не беше подкрепена.       

comment 0
visibility 1041
Глоби в Красно село заради изсипан строителен материал на улица

Глоби в Красно село заради изсипан строителен материал на улица

Жители на столичния район „Красно село“ бяха санкционирани за това, че са изсипали строителни материали и са бъркали бетон на ул. „Лайош Кошут“ 29, съобщават от Столичния инспекторат. Издаденият акт е за това, че бетоновата смес е излята на самото пътно платно. Обяснението на хората е, че извършват ремонт в имота си. Освен, че строителните дейности са довели до замърсяване на улицата, за известно време е било възпрепятствано и свободното преминаване в участъка. Нарушителите бяха санкционирани и задължени да почистят улицата. На по-късен етап беше извършена последваща проверка за изпълнение на предписанието.

comment 0
visibility 1644
-

Председателят на СОС: Има съдебно решение, Станиславова трябва да бъде отстранена

Решението на Висшият административен съд трябва да бъде изпратено до Общинската избирателна комисия. Тя е тази, която по закон трябва да прекрати правомощията на Росина Станиславова. Това обясни председателят на СОС Георги Георгиев на брифинг във връзка с решението на съда за кмета на район "Красно село". Той добави, че решението на ВАС дава основание за предсрочно прекратяване на правомощията на Росина Станиславова. "Законът не подлежи на креативно тълкуване, той е пределно ясен", заяви Георгиев. Росина Станиславова: Моето отстраняване е за назидание на всеки, който дръзнеГеоргиев припомни, че преди 2 г. е подадена жалба от гражданин за възможни злоупотреби с патронажа за възрастни и социално слаби по време на COVID пандемията. „Бе назначен одит от кмета на Столичната община, който да провери проекта. Той констатира, че г-жа Станиславова е изплатила близо 10 хиляди лева на себе си като ръководител на проект. На второ място – че е сключила договор със свързано лице, което после установихме, че е дъщеря ѝ”, каза още Георгиев. "По три проверки три пъти е бил установен този конфликт на интереси", подчерта той. По думите му той е бил длъжен да реагира на сигнала за злоупотреба като председател на комисията по финанси в Столичния общински съвет, както го прави по повод всеки един получен сигнал. Председателят на Общинския съвет отбеляза, че кандидатурата на Росина Станиславова е издигната от "Демократична България" и призова те да посочат кой заместник-кмет да бъде избран да довърши мандата на районния кмет. "Ние декларираме, че ще подкрепим всяко тяхно решение, защото те носят ясна политическа отговорност за всичко, което се случва и не се случва в район "Красно село", каза още Георгиев. Той припомни, че в района има много проблеми за решаване, а над 600 000 лева не са използвани за инвестиции и за поддръжка на улиците, което се вижда от гражданите. Председателят на СОС подчерта, че не става въпрос за лични отношения, а за ясен случай на злоупотреба. "Когато поисках проверката на сигнала преди две години, и през ум не ми е минавало, че някой ще си изписва възнаграждения или ще назначава роднини, и то по социален проект, който е одобрен от Столичния общински съвет", каза той. Фактите са налице, съдът се е произнесъл и ние сме длъжни да се съобразим с това, подчерта той.    

comment 0
visibility 2454
-

Росина Станиславова: Моето отстраняване е за назидание на всеки, който дръзне

Собствеността на парк "Славия", незаконно издадени разрешения за строеж и отказ да се продават общински жилища на територията на район "Красно село" са част от действителните причини, довели до отстраняването на Росина Станиславова. Това заяви тя на специална пресконференция, на която за пореден път беше обяснена ситуацията с конфликта на интереси, за който районният кмет беше призната за виновна. Зам.-кметът на "Красно село" Николай Веселинов припомни, че от района са поискали кмета на София Йорданка Фандъкова да направи проверка на проекта за социален патронаж и публично да огласи резултатите, но до момента това не се е случило. ВАС: Кметът на Красно село е в конфликт на интереси, ОИК трябва да я отстрани По думите на Станиславова, нейното отстраняване е за назидание, защото е дръзнала да посочи порочните практики в Столична община. Тя заяви, че ще сезира европейските правораздавателни органи. Проектът за социално подпомагане и осигуряване на топъл обяд на нуждаещи се първоначално се е изпълнявал от район „Красно село”, припомни Николай Веселинов. С писмо до МТСП и МФ от район „Красно село” предложили проектите да се изпълняват като услуга от общ икономически характер едновременно от различни изпълнители. „Това доведе до промяна на предварителните планове на Столичната община, от които определени лица изглежда не бяха доволни”, каза той. Това е била и първопричината за активните действия и анонимния донос срещу районния кмет. Росина Станиславова няма да бъде предсрочно отстранена засега, каза още зам.-кметът на "Красно село". По думите му тя е подала молба за допълване на съдебното решение на ВАС. В решението си съдът не е разгледал въпросите за относимостта на българското законодателство към европейското и правото да се прилага с предимство българският закон. Съдът не се е произнесъл по този казус и от района ще очакват допълнителното му произнасяне по него. А до тогава това е пречка за извършване на процедурите по отстраняване на районния кмет, съобщи Николай Веселинов.  

comment 0
visibility 2916
Премахнаха антипаркинг съоръжения от кв. Хиподрума в София

Премахнаха антипаркинг съоръжения от кв. Хиподрума в София

Поредните нерегламентирано поставени антипаркинг съоръжения бяха премахнати от кв. „Хиподрума“ в район "Красно село", съобщават от Столичния инспекторат. Демонтирането на елементите, поставени до бл. 31, е извършено от служители на ЦГМ ЕАД. Инспекторите са установили още 40 броя незаконно поставени съоръжения, за които има издадени предписания, за да бъдат премахнати. „Напомняме на жителите на града, че всички поставени в нарушение на забраната по чл. 51 от Наредбата за организация на движението на територията на Столична община, подвижни, неподвижни и други прегради, знаци, табели, съоръжения и други предмети подлежат на незабавно премахване и изземване от упълномощените представители на Столична община, без да е необходимо предупреждение или предизвестие.“, посочват от Столичния инспекторат.

comment 0
visibility 27578
-

Учителки бият директорка пред учениците в столичния "Красно село"

142 ОУ „Веселин Ханчев“ и 203 ПЕГ "Свети Методий" в столичния район "Красно село" не успяват да си поделят общинската собственост, от което възникват грозни конфликти. Това стана ясно на заседанието на комисията по образование и кулутура към СОС. Директорката на едното училище е била бита и гонена от учителки от другото училище, като децата са станали свидетели на абсурдната ситуация, разказа в комисията общинският съветник Грети Стефанова. Тя поиска общинарите да вземат отношение по въпроса и да съдействат за разрешаването на конфликта между враждуващите страни, за да не стават децата свидетели на грозни сцени. "Между 800 и 1000 деца гледат този цирк, и това е в центъра на София", каза общинският съветник. Тя припомни, че трудното съвместно съжителство на двете училища е проблем, който остава нерешен от години. Факт е, че има проблем между директорите на двете общински училища, потвърди Мария Минчева, директор на дирекция „Образование” в СО. Дирекция "Образование" води активна кореспонденция както с директорите, така и с районната администрация за изясняване на нещата, от Столична община са дали указания, но между двете директорки има остър личен конфликт и не може да се постигне консенсус, каза още тя. Такива двойки училища, ползващи една и съща сграда съществуват и в други райони на столицата, но случаят в "Красно село" е единствен, подчерта Минчева. Във връзка с проблема са проведени много срещи, като неофициално кметът на района Росина Станиславова е съобщила в писмо, че ще подкрепи сливането на двете училища, добави Минчева. При условие, че това предложение се приеме от СОС следва училищата да се обединят с нов номер и да бъде назначен нов директор, каза още тя, като добави, че личното ѝ мнение е, че това не е най-доброто решение. В много от училищата, които ползват една и съща сграда има проблеми, но те се решават с диалог, съдействие от районната администрация и конструктивно поведение, докато в "Красно село" воюват, коментира и общинският съветник Деян Стаматов, който също е директор на училище. От комисията по образование и култура решиха да се запознаят по-подробно с казуса, за да намерят корените на конфликта и да вземат най-оптималното решение за учениците и от двете училища.

Район Красно село

Територия на район Красно село

Територия на район Красно село

В границите на столичния район Красно село влизат жилищните комплекси „Лагера“, „Славия“, "Крива река", „Хиподрума“, „Белите брези“, „Красно село“, „Борово“ и "Бъкстон". Район Красно село се разпростира на площ от 7,2 км². Жителите на район Красно село са приблизително 87 000 души.

История на район Красно село

История на район Красно село

Според разкази от миналото, на мястото на стар турски чифлик, е построена бирена фабрика през 1880 г. Фабриката се казвала „Павлово“. След като собственика починал, държавата наследява фабриката. Около нея работници от фабриката започнали да строят къщи и да се заселват там. На терена на сегашния район Красно село, близо до пивоварната фабрика възниква фабрика за изработка на канап и конопени въжета, която по-късно става текстилен завод. Около двете фабрики постепенно се оформило едно своеобразно предградие, бъдещия район Красно село. В един момент се оказало, че селището няма име. Помолили Иван Вазов да предложи име и той споделил, че гледайки селището всеки пък като минава край него, мисли, че ще стане едно красиво селище. Затова името му да бъде Красно село.

Образование в район Красно село

Образование в район Красно село

На разположение на жителите на район Красно село са 14 детски градини и една ясла. Учениците в район Красно село учат в 7 училища и една езикова гимназия.

В район Красно село се намира 25 ОУ "Д-р Петър Берон. Което е специализирано в изучаването на изобразително изкуство.

На територията на район Красно село е разположено и 142 ОУ с РЧО "Веселин Ханчев". То е основано през 1966 г. В началото то е специализирано е в преподаването на руски език, но от 1998 г. се изучават и друди чужди езици. Училището разполага с модерно оборудвани езикови кабинети.

 19 СОУ "Елин Пелин" в район Красно село е основано през 1932 г. През 1936 г. се сдобива със своя сграда. В наши дни училището осигурява качествено обучение по бизнес и предприемачество със засилено изучаване на английски, немски и норвежки език.

Друго училище в район Красно село с дългогодишна история е 19 СОУ "Елин Пелин". То е основано през 1915 г., а настоящото си име получава през 1955 г.

В район Красно село се намира и предпочитаното от много родители и узеници 51 СОУ "Елисавета Багряна". То отваря врати през 1961 г. С течение на времето училището се превръща в едно от елитните столични училища заради квалифицираните преподаватели и непрекъснатите успехи на учениците. В училището функционират профилирани паралелки по изобразително изкуство, информационни технологии, web дизайн и бизнес мениджмънт.

132 СОУ "Ваня Войнова" в район Красно село отваря врати през 1957 г. В началото от е основно. През 1973 г. се сформират спортни паралелки и училището е обявено за средно спортно училище на ДФС „ Славия”. През 1993 г. спортните профили в училищетот се заменят от чужди езици и информационни технологии.

В район Красно село се намира и Профилирана гимназия за изучаване на чужди езици. Това е единствената гимназия в България, в която освен западноевропейски езици, се изучават и славянски - руски, чешки, словашки, полски, украински, сърбохърватски.

Култура в район Красно село

Култура в район Красно село

В район Красно село важен културен обект е Домът на културата. Той се финансира от бюджета на Столична община и е самостоятелно юридическо лице. Домът на културата в район Красно село подкрепя и утвърждава културните постижения. Тук се организрат културни събития, срещи, фетивали, семинари. Предоставя се база за репетиции и концертни изяви. Сградата на Дома на културата в район Красно село се намира на централен столичн булевард. Открита е през 1989 г.

Читалища в район Красно село

Читалища в район Красно село

Район Красно село може да се похвали с просветната дейност на 7 читалища.

Народно читалище "Средец - 1926" в район Красно село е разположено на булевард "Цар Борис ІІІ" в столицата. То е едно от найстарите столични читалища. Дейността си започва през 1926 г. В читалището функционират школи по пиано, китара, живопис, балет, латиноамерикански и български народни танци и езикова школа.

На територията на район Красно село се намира Народно читалище "Райко Алексиев - 1947". Основано е през 1947 г. ЧИталището има своя библиотека, музикална школа и танцови школи.

В пределите на район Красно село функционира Народно читалище "Христо Смирненски - 1945". Читалището е открито през 1945 г. Известният актьор Коста Цонев прави първите си стъпки на сцената на това читалище.

Народно читалище "Бачо Киро - 1945" също се намира на територията на район Красно село. Читалището разполага с вокална група, танцов Клуб Българско хоро, Поетическа работилница, Школа по пиано, Школа по китара, Школа по балет. Библиотеката на читалището разполага с библиотечен фонд от 35 000 тома.

Паметници в район Красно село

Паметници в район Красно село

На територията на район Красно село се намира известният Руски паметник. Според историческите данни, това е първият паметник, издигнат в София след освобождението. Той е разположен там, където Осман паша се измъква от София в посока Перник през декември 1877 г. Средствата за паметника са събрани от руския народ. Паметникът днес се намира в центъра на оживено кръгово кръстовищемежду булевардите „Скобелев“ и „Тотлебен“. По време на бомбардировките през 1944 г. паметникът е пострадал, но щетите бързо биват отстранени.

В пределите на район Красно село е разположена и Каменната паметна пирамида на Георги Бенковски. Тя се намира в градинката „Ереван“ до Министерството на земеделието. Там е предполагаемото място, на което е погребана главата на Герги Бенковски.

На площад „Руски паметник“, район Красно село, е разположена паметната плоча с релеф на ген Тотлебен. В район Красно село има и паметна плоча на ген. Скобелев. Тя се намира бул. „М.Д.Скобелев“ №77.

Спорт в район Красно село

Спорт в район Красно село

На територията на район Красно село се намира базата на спортен клуб „Славия“. Комплексът има две футболни и тенис игрища, които са модерно оборудвани. Имат отлична осветеност. Тук се организират радица спортни събития през цялата година. Комплексът има отлично климатизарана зала за аеробик. Използва се всеки ден а тренировки по тае-бо, мускулен тонинг и пилатес, боди пъмп, латиноамерикански танци, кик - бокс и др.

СПА центърът на комплекса предлага услуги на висота. Фокусът изцяло пада върху здравословно хранене, отдих, процедури за релакс, козметика и разкрасяване и здравословно възстановяване. На своите клиенти осигурява суха сауна и инфрачервена топлина кабина, парна баня, турбо вертикален солариум, джакузи с тангенторен подводен масаж, различни видове масажи, лечебни и козметични процедури.

Територия на район Красно село

История на район Красно село

Образование в район Красно село

Култура в район Красно село

Читалища в район Красно село

Паметници в район Красно село

Спорт в район Красно село

Прочетете още