В "Красно село" стартират годината с нов онлайн проект

-

Снимка: Facebook, ОКИ "Красно село"

Любопитна поредица от онлайн лекции, разкриващи приноса на днешните български земи към европейската цивилизация, започва Общинският културен институт „Красно село“ в столицата.

Лекциите от проекта „История и Цивилизации“ имат за цел да очертаят автентичността и идентичността на българската държава в рамките на целия европейски контекст, без които Европа нямаше да е същата.

Беседите ще се излъчват във фейсбук страницата на Общински културен институт „Красно село“. Началото е на 15 януари (неделя) от 11.00 часа, а първата лекция е озаглавена „Сиянието на първата европейска цивилизация“. Лектор ще бъде акад. Васил Николов.

„Днес мнозина свързват понятието цивилизация с територии от Европа, в които не влизат днешните български земи. Но малцина знаят, че европейската цивилизация се ражда и развива в неголям регион от Европа, а днешните български земи имат централно място в него. Това става през периода от края на VІІ до последните столетия на V хилядолетие пр. Хр. Първата цивилизация на нашия континент е свързана както със земеделието и скотовъдството като основни поминъци на хората, така и с редица специализирани производства - на сол, кремъчни сечива, добив на руда и отливане на метални предмети. Между символите на първата европейска цивилизация са праисторическите паметници Слатина, Караново, Стара Загора, Мурсалево, Капитан Андреево, Провадия-Солницата, Варненския некропол, Дуранкулак и др.“, казва академик Николов.

Проектът „История и Цивилизации“ се реализира от Общински културен институт „Красно село“ с подкрепата на Столичната община и Национален фонд „Култура“.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

В столичния "Красно село" проверяват детски площадки и съоръжения...

Започна проверка на всички 128 детски площадки в столичния район "Красно село", съобщи кметът Цвета Николаева. За момен...

Прочети още keyboard_arrow_right