В столичния "Бели брези" са гневни заради нов проект за 8-етажен блок

-

Снимка: Столица.bg

Обществено обсъждане за промяна на предназначението и параметрите за застрояване на терен в столичния квартал "Бели брези" проведоха от районната администрация на "Красно село", съобщава "Сега".

Теренът от близо 5 дка, намиращ се на бул. "България", на емблематичния пл. Ручей, е частен. В момента в него има действаща бензиностанция и двуетажна бизнес сграда. Предложението на инвеститорите е те да бъдат съборени и на тяхно място да се построи 8-етажен блок с височина 26 м. Инвеститорът обещава, че след като новото застрояване бъде реализирано, в терена отново ще има бензиностанция и достатъчно площ за голям магазин.

Според внесените документи през 2020 г. главният архитект на София Здравко Здравков издава заповед, с която разрешава изработването на Подробен устройствен план със смяна на показателите за застрояване с доста по-завишени и промяна "за смесено предназначение и бензиностанция".

Кметът на "Красно село" Цвета Николаева информира присъстващите, че преписката за терена на бул. "България" е внесена в районната администрация преди години и че досега на нея не е отговаряно. Тя коментира, че не иска инвестиционното намерение да се спира по незаконен начин, а иска да проведе обсъждане с жителите на "Белите брези" и да им даде възможност да изразят позицията си. Въз основа на внесените мнения и предложения от район "Красно село" ще изпратят съответното становище до главния архитект на София Здравко Здравков, но в крайна сметка той ще реши дали да се допусне високо застрояване в имота.

Нов блок в близост до вече съществуващи ще влоши средата им за живот и ще натовари още повече транспортната инфраструктура, смятат жителите на квартала. "Колко нови хора ще дойдат да живеят в този нов блок? Къде ще паркират? Къде техните деца ще ходят на детска градина?", попитаха присъстващите, като припомниха, че в квартала няма нито едно общинско училище.

Според последното преброяване в "Белите брези" живеят 11 200 души и че очакванията са до 2050 г. в квартала да се заселят още около 3 000 човека, посочиха инвеститорите. Според анализите на общинското предприятие "Софияплан" сочели, че капацитетът на "Белите брези" бил за още повече жители, отбелязаха те, което предизвика неодобрителни реакции на жителите. 

До 28 февруари хората от "Белите брези" могат да внасят мнения и предложения относно бъдещия строеж в администрацията на район "Красно село". За 6 март е предвидено второто и окончателно обсъждане на инвестиционното предложение.   

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
 • Да, ще избере (21%, 32 Гласове)
 • Няма да избере (26%, 41 Гласове)
 • Да, на ротационен принцип (12%, 18 Гласове)
 • Ще има нови избори (30%, 46 Гласове)
 • Ще почакаме до пролетта (12%, 18 Гласове)
Общо гласували: 155 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

 Двудневен празник събира малки и големи в столичния парк Лагер......

Жителите и гостите на район „Красно село“ ще могат да се включат в двудневен пролетен празник, съобщават от ...

Прочети още keyboard_arrow_right