район „Кремиковци“, СО

Последни Най-четени Най-коментирани

Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
  • Да, ще избере (21%, 33 Гласове)
  • Няма да избере (26%, 41 Гласове)
  • Да, на ротационен принцип (12%, 19 Гласове)
  • Ще има нови избори (29%, 46 Гласове)
  • Ще почакаме до пролетта (11%, 18 Гласове)
Общо гласували: 157 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 2581
Експерт: Такса смет - всеки да плаща за това, което изхвърля

Експерт: Такса смет - всеки да плаща за това, което изхвърля

България продължава да отпада от европейските цели за управление на отпадъците, а това предизвиква и протести. Преди дни жителите на столичния квартал Кремиковци протестираха срещу намерението на столична община да разшири капацитета на сметището в Долни Богров, което отдавна трябваше да бъде закрито. В също време Германия е за пример, по който общините дори печелят от боклука си. Чистотата на България трябва да бъде грижа и отговорност на всички нас, на гражданите, на държавата, на общините, на бизнеса. На всички, които произвеждаме отпадъци. Всеки от нас трябва да положи своята част от усилията, за да направим България толкова чиста и подредена. Въпросът е дали сме готови да положим тези усилия и каква част от тях се администрира от общините", това заяви пред БНТ Силвия Георгиева, изпълнителен директор на Национално сдружение на общините. Според Георгиева събирането, транспортирането, обезвреждането и депонирането на отпадъците у нас е отговорност на общините. Кметът на общината е отговорен за събирането и депонирането на строителните и опасните отпадъци. Съществена част от разходите за отпадъци отиват за чистотата за териториите за обществено ползване - парковете, градините, битовите пространства. Такса отпадъци годишно е около 500 млн. лв., от които 80 млн. отиват като отчисления за депониране в регионалните инспекции, каза още Георгиева. Според инж. Михаил Бъчваров – експерт по управление на отпадъците тази такса трябва да се направи най-накрая така, че всеки да плаща за това, което изхвърля. "Защото в момента е на база на данъчна оценка на едно жилище. В момента едно четиричленно семейство например в покрайнините на голям град, плаща по-малко, отколкото четиричленно семейство в центъра на града, а изхвърля същото количество отпадъци. Друг прави ремонт и му се вдига такса смет, а при него не се прави нищо. Трябва да се въведе справедливата система, по която плащаме колкото изхвърляме" каза Бъчваров. По думите му това се отлага от много години неизвестно защо. Георгиева обаче смята, че това не е решение и отговорност само на общините. Всички хора, институции и бизнеси трябва да променят нещо по веригата.  

comment 0
visibility 2582
Протест в "Кремиковци" срещу разширяването на сметище

Протест в "Кремиковци" срещу разширяването на сметище

В район "Кремиковци" местни жители излизат на протест. Причината е сметище в квартал "Челопечене", което е трябвало да бъде закрито преди години. Вместо това - от скоро става ясно, че вместо премахване - там е предвидено разширение на обема за прием на отпадъци. Хората се заканват да блокират тази вечер "Ботевградско шосе". До 2015 година депото е трябвало да бъде закрито и да бъде залесено, да се превърне в парк. Според жителите сметището трябва да бъде закрито, те се притесняват от екокатастрофа."От Столична община твърдят, че има залесена площ, но ние такава не сме виждали. Липсата на комуникация е основната пречка в момента. Нямам информация езерото в близост да е защитено", заяви пред БНТ Лилия Донкова, кмет на район "Кремиковци". Площта на депото е над 300 декара. От Столична община заявиха, че се изпълнява проект за закриване и рекултивация и допълват, че са засадени множество дървета.

comment 0
visibility 3198
Наркотични вещества

В ареста остават баща и син за отглеждане коноп в "Кремиковци"

В ареста остават двама мъже - баща и син, за отглеждане на коноп в столичния Кремиковци. Те са с наложена мярка за неотклонение „задържане под стража“ по искане на Софийска градска прокуратура. Съдът днес реши В.Г и М.Г, привлечени като обвиняеми да останат в ареста. В хода разследването по делото са събрани доказателства, че двамата мъже – баща и син, незаконно държали с цел разпространение високорискови наркотични вещества. В ползваното от тях хале, в района на бившия металургичен комбинат „Кремиковци“ в гр. София, е открит коноп с тегло от 1366,75 грама. До 13.09.2021 г. В.Г. и М.Г. отглеждали растения от рода на конопа в две халета в нарушение на правилата, регламентирани със Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите. Там са били открити 5128 броя растения от вида на конопа, с височина от 60 до 170 см. В.Г. и М.Г. са били задържани на място. Изяснено е, че двамата стопанисвали двете халета и пребивавали в намиращите се наоколо фургони. Второто хале било изградено от тях, като те заплащали разходи за електричество. Двамата обвиняеми имат криминалистични регистрации за различни престъпни деяния. С определение на съда на обвиняемите са наложени мерки за неотклонение „задържане под стража“. Те могат да бъдат обжалвани пред въззивната инстанция.      

Реклама
comment 0
visibility 3435
В "Кремиковци" мият и дезинфекцират цветните контейнери за смет

В "Кремиковци" мият и дезинфекцират цветните контейнери за смет

В район Кремиковци" от вчера започна външно измиване и дезинфекция на цветните контейнери за разделно събиране на отпадъци от опаковки. Планирано е да се измият всички 41 „Точки за събиране на отпадъци“, които са разположени на територията на района, информират от Столичен инспекторат.Преди ден приключи почистването на контейнерите за разделно събиране на отпадъци в „Овча купел“. Подменят се и информационните стикери на контейнерите, там където е необходимо. През месец септември е предвидено да се измиват контейнери и в други райони на Столична община.

comment 0
visibility 3935
Започна ремонтът на тоалетните в Кремиковци

Започна ремонтът на тоалетните в Кремиковци (СНИМКИ)

С нови тоалетни ще започне учебната година в 156 ОУ "Васил Левски" в столичния район Кремиковци. Санитарните възли бяха в ужасно състояние . Преди дни там стартираха ремонтни дейности, а в подготовката се включиха и доброволци. Именно те помогнаха за изкъртване и изнасяне на старите плочки, съобщиха в социалната мрежа от Кремиковци. Ремонтът се финансира по проект на Столична община. Строителните материали вече са струпани и за пренасянето също помогнаха местни граждани. Благодаря на Любо Узунов и групата доброволци, които днес пренесоха материалите за новите санитарни възли, написаха в групата "Забелязано в Кремиковци".

comment 0
visibility 3718
24 часа вече екипите на столичната АПП са на пожара в Кремиковци

24 часа вече екипите на столичната АПП са на пожара в Кремиковци

Все още не е окончателно загасен пожарът в Кремиковци, който почти 24 часа гори в близост до жилищни сгради. В столичиня район се диша трудно, но вятърът се е справил с вчерашния гъст  и задушлив дим. Голям пожар в Кремиковци, близо е до населено място (ВИДЕО) Почти 24 часа вече на огнището дежурят екипите на дирекция "Аварийна помощ и превенция" на Столична община. Директорът на звеното Красимир димитров обясни, че пламъците са тръгнали от сухи треви отстрани, а след това е пламнало и цялото сметище, което е незаконно. Продължава засипването на тлеещото огнище с пръст. Вчера кметът на Кремиковци съобщи, че администрацията не може да се справи с нощния трафик на камиони, които изхвърлят отпадъци на това място. Преди 2 години нерегламентираното сметище също се пали.

comment 0
visibility 3806
Още гасят пожара край Кремиковци, трудно се диша в района

Още гасят пожара край Кремиковци, трудно се диша в района

Продължава гасенето на пожара в Кремиковци. Огънят не стихва, а вятърът допълнително усложнява обстановката. На място са и екипите на столичната "Аварийна помощ и превенция". Ня мясотто са докарани водоноски и е необходимо и голямо количество пръст и пясък за гасенето, каза пред bTV директорът на АПП Красимир Димитров. Екипите са поискали и са получи от кмета на Кремиковци верижна техника. Мястото на огнището е незаконно сметище. То е било заградено, за да няма достъп до там,  да се изхвърлят отпадъци, обясняват местни жители. Според тях огънят е пламнал от медни кабели, които събирали и горели роми. Голям пожар в Кремиковци, близо е до населено място (ВИДЕО) В момента в Кремиковци трудно се диша, а вятърът носи гъстият дим. Другият проблем е, че не е ясно какво гори на това незаконно сметище. Местен жител разказа пред bTV, че преди 3 години също е горяло. Засега причината за пожара е неизвестна. В район Кремиковци има станция за измерване на въздуха, но резултатите ще бъдат известни утре сутринта.

comment 0
visibility 6479
Голям пожар в Кремиковци, близо е до населено място

Голям пожар в Кремиковци, близо е до населено място (ВИДЕО)

Пожар обхвана голямо площ в Кремиковци, съобщи bTV. Огънят е застражително близо до къщи и населено място. Горят камари с шлака от бившия металургичен комбинат между Челопечене и Кремиковци. Мястото се е превърнало в сметище и горят всякакви отпадъци. Плъмаците са обхванали и терен със сухи треви. Гъст черен облак се издига над Кремиковци и вятърът го разнася, а из района се носи гадната миризма на изгоряло. Мокри са и околните терени, за да се прекъсне плрамъка и да не достигне до къщите. Гасенето е затруднено от силния вятър, а другата опасност е горят отпадъци и не се знае какви са и какви токсични газове се отделят, които може да са опасни за населението в близост до огнището. Засега не се съобщава за причините за огъня.  

comment 0
visibility 4059
type-photo.svg
Над 20 чувала с отпадъци събрани около автобусна спирка на "Ботевградско шо

Над 20 чувала с отпадъци събрани около спирка на "Ботевградско шосе" (СНИМКИ)

Повече от 20 чувала с отпадъци бяха събрани за няколко часа след почистването на общински терен около спирка на автобуси 90 и 12 на бул. „Ботевградско шосе“. За жалост тези отпадъци не бяха сложени в поставения за целта контейнер за смет в близост, а бяха разпръснати в района около него, разказват от Столичен инспекторат- „Кремиковци“. Изхвърлянето на отпадъци извън съдовете и замърсяване на места за обществено ползване е нарушение, което подлежи на санкция. Опазването на чистота на околното пространство е задължение на всички, както е и взаимна отговорност.

comment 0
visibility 3901
Столичен инспекторат с акция за почистване на отпадъци в район „Кремиковци“

Столичен инспекторат с акция за почистване на отпадъци в район „Кремиковци“

Столичен инспекторат организира почистване на местността „През Искъра“ в с. „Долни Богров“. Ще бъдат разчистени нерегламентирано натрупаните там строителни, битови и друг тип отпадъци.  От Инспектората съобщиха, че инициативата ще се осъществи с помощта на фирма „Дева Транс“ ООД. Фирмата ще предостави безвъзмездно строителна техника и превозни средства за извозване на събраните отпадъци. Инициативата ще се проведе в събота, с начален час 09:00 ч. В почистването ще се включат работници на фирмата.

comment 0
visibility 3791
В Кремиковци фирма демонтира нерегламентирани рекламни пана (СНИМКИ)

В Кремиковци фирма демонтира нерегламентирани рекламни пана (СНИМКИ)

Столичен инспекторат съобщи, че след проверка в район "Кремиковци", инспекторите установили неправомерно поставени рекламни пана. Те били монтирани на оградата на имот на бул. "Ботевградско шосе" 272. От страна на управителя на фирмата веднага са предприети действия по доброволното демонтиране, след извършената проверка на Столичен инспекторат. Припомняме, че в инспектората е създадена структура, която да контролира поставянето на реклами в столицата.

comment 0
visibility 5194
Опасен прелез на Кремиковци, коли минават при спусната бариера

Опасен прелез на Кремиковци, коли минават при спусната бариера

Автомобили преминават рисковано през жп прелез при спусната бариера. Днес най-малко пет коли са нарушили всички правила и са преминали прелеза на Кремиковци, съобщи Нова телевизия. КАТ да изпрати екип на прелеза на Равно поле: Шофьори преминават при спусната бариера (СНИМКИ/ВИДЕО) Проблемът е отдавна и все още не са взети мерки от органите на реда. Още през октомври Столица.bg сигнализира за опасността. В изпратеното до Нова телевизия видео се вижда как нетърпеливи шофьор не изчаква да мине влака, а изпреварва спрелите коли  и при спусната бариера минава.    

comment 0
visibility 10262
Кметът на "Кремиковци" пред Столица.bg: Наложителна е промяна в разписаниет

Кметът на "Кремиковци" пред Столица.bg: Наложителна е промяна в разписанието на градския т...

Столица.bg продължава поредицата с интервюта с кметовете на 24-те района на Столична община. Днес кметът на "Кремиковци" Лилия Донкова разказва за трудностите и предоляването им във втория по територия район на Столична община. Тя е кмет само от година и въпреки това се е справила с предивикателството на управлението. Все още обаче я очакват решения на проблеми, ремонти на инфраструктурни обекти, но е убедена, че с подкрепата на Столична община и екипа си ще се справи.  - Госпожо Донкова, кой е новият значим обект през 2020 г., с който може да се гордее район "Кремиковци"? - Значимите обекти през 2020г. за район „Кремиковци“ са няколко, завършихме ремонта на Народно читалище „Пробуда“ – 1908г. – кв.Сеславци, също така ремонтирано бе и Народно читалище „Михаил Гелев“ – кв.Челопечене. През тази година бе изпълнено и дългоочакваното саниране на 117 СУ „Св.Св. Кирил и Методий“ – гр.Бухово, с подкрепата на Министерство на образованието. Също така бе реновирана и разширена бившата сграда, предназначена за ясла в 89 ДГ „Шарена дъга“ - кв.Враждебна. Това беше стара сграда, която не беше пригодена за деца на тази възраст. В нея се помещаваше само една яслена група. След реновирането в сградата се обособиха помещения за две яслени групи, помещения за персонала, стая за преобличане и санитарен възел. През изминалата година стартира и изграждането на нова детска градина за две групи в кв.Сеславци. - Какви затрудения имахте през 2020 година? - 2020-та година, бе една трудна година за всички. За мен тя беше първата година като кмет на район „Кремиковци“, но с подкрепата на Столична община и кмета Йорданка Фандъкова, както и всеотдайната работа на екипа ми, успяхме да преминем през по-голямата част от затрудненията. - Колко нови сгради на детски градини се строят във вашия район, кога ще са готови и за колко места са? - В момента се изгражда нова детска градина в кв.Сеславци. Филиалът на ДГ 146 „Звездица“ ще бъде готов до края на 2021г. и ще бъде с капацитет за две групи. - Как се отрази епидемията от COVID-19 на вашия район? - Коронавирусът е извънредна ситуация, която промени радикално живота в България, това разбира се засегна и жителите на район “Кремиковци“. Освен последствията върху здравето на гражданите и здравната система, COVID-19 нанесе сътресение за европейската и световната икономика, в следствие на това много граждани на района останаха без работа и доходи.Ниският социален статус на част от тях ни подтикна към организирането на дарителска кампания, с която подпомогнахме засегнатите домакинства. Използвам и тук да благодаря на всички дарители, участвали в кампанията, заради които не спираме да вярваме, че доброто съществува. - Колко и какви електронни услуги извършва районната администрация? - Електроните услуги, които извършваме могат да бъдат намерени на интернет страницата на Столична община – Портал за услуги usl.sofia.bg, там е налична информация относно видовете услуги, срокът за изпълнението им, дължимите такси и др. Физическите и юридическите лица, разполагащи с удостоверение за квалифициран електронен подпис, могат да заявят предлаганите от Столична община услуги по електронен път, чрез регистрация като потребител на Автоматизираната информационна система „Общински електронни услуги“. - Какво не успяхте да реализирате през 2020 г.? - През 2020 г. не успяха да се реализират много от важните проекти за района, като започвам с изключително наложащото цялостно преасфалтиране на ул.“Челопешко шосе“, която е една от основните пътни артерии на район „Кремиковци“. Текущи ремонти на вътрешноквартални и селищни улици, реновирането на ул.“Япаджа“ и част от ул.“Батарея“в кв.Враждебна. Ремонт на тротоарите или изграждането им във всички населени места. Не успяхме да ремонтираме и голяма част от осветлението в района.Също така трябваше да се направи и санирането на сградата на 162 ОУ „Отец Паисий“ – кв. Ботунец, основен ремонт на покривите на 159 ОУ „Васил Левски“ – кв.Челопечене и Културен дом – гр.Бухово, санирането и ремонт на покривите на редица кметства – с.Долни Богоров, кв.Враждебна, кв.Ботунец, кв.Кремиковци, кв.Сеславци, не бе стартирано и изграждането на нова детска градина в кв.Ботунец. Отложи се и ремонтът на поликлиниката в гр.Бухово, реновиране на парка в с.Яна, изграждането на игрище в с.Горни Богров, реконструкцията на площадите в кв.Ботунец и с.Желява. - Кое е най-належащото в момента във вашия район и какво ви забавя за решаването? - Най-належащото е да се реализира проектът за интегриран воден цикъл, забавя ни това, че решаването не зависи от нас. Ако се осигури необходимото финансиране, напълно възможно е в рамките на една година проектът да бъде стартиран. От момента, в който разбрахме за тази възможност, до днес администрацията на района е извършила сериозен обем от дейности по комплектоването на необходимата документация. На този етап органите, които разглеждат и одобряват проектите, посочват като проблеми малкият брой население и голямата отдалеченост между населените места, така че решението изцяло зависи от Европейския съюз и разпределението на предвидените средства.Разбира се крайно належащо е цялостно преасфалтиране на ул. „Челопешко шосе“, защото както споменах, това е една от основните пътни артерии на района, а е в доста лошо състояние. - Какъв бюджет ви е необходим за района за 2021 г. за решаването проблеми за инфраструктурата, ремонти на улици и тротоари, градини, училища, паркове? - Не мисля, че какъвто и бюджет да бъде отпуснат той ще задоволи нуждите на района, нашият район е вторият по територия, след район „Панчарево“. Пътната мрежа е достатъчно обширна, а почти навсякъде е в лошо състояние. Разбира се, това е само един от наболелите проблеми на жителите, но само за неговото изпълнение ще бъде необходимо сериозно финансиране. - Има ли в район "Кремиковци" нов парк или  зелено пространство? - За изминалата година нямаме изграден нов парк, но район „Кремиковци“ е изключително зелен район. На територията имаме много паркове и зелени площи, част от тях са реновирани, а за други предстои. Освен това, местоположението на населените места е в непосредствена близост до Стара планина, както и редица известни църкви и манастири, това прави района притегателно място за разходка сред природата на голяма част от столичани както в делничните, така - Какво предстои през 2021 г. - Надяваме се всичко, което преживяхме да е останало в старата година и само хубави неща да ни очакват през 2021г. - Налагат ли се промени по разписанието на градския транспорт във вашия район? - Район „Кремиковци“ е периферен столичен район, състоящ се от населени места с голяма отдалеченост както едни от други, така и от централната градска част. Придвиждането на гражданите с градски транспорт, отнема повече от час в посока. Наложителна е промяна в разписанието на обслужващите ни линии поне в пиковите часове, както и да бъде осигурена директна връзка с метрото, голямо облекчение също така би било и за района да бъдат пуснати съчленени автобуси, с цел осигуряване нормалното пътуване гражданите и спазване на противоепидемичните мерки. - Какво е състоянието на спирките на градския транспорт и колко от тях се стопанисват от районната община? - Състоянието на спирките в района определено не е задоволително, спирките са много на брой, като на голяма част от тях няма изградени спирконавеси. Старите спирки не се подържат от център за градска мобилност и няма осигурено финансиране за тяхното реновиране.

comment 0
visibility 2680
В Кремиковци отново приемат формуляри за безплатна подмяна на стари печки

В Кремиковци отново приемат формуляри за безплатна подмяна на стари печки

Столичният район Кремиковци информира, че е възобновен приемът на формуляри за кандидатстване за безвъзмездна подмяна на стари печки на твърдо гориво. Документите се подават всеки работен ден от 8:30 ч. до 17:00 ч. в администрацията на р-н „Кремиковци“ в стая №17. Всички данни от Формуляра за кандидатстване се въвеждат на място от определен служител в електронен формат, само при представен пълен комплект документи.  Регистрационен номер на всеки Формуляр за кандидатстване се дава на кандидата след попълване на цялата информация. При подаване на документите всеки кандидат представя за проверка на място лична карта и документ за собственост на имота. За допълнителни въпроси и информация столичани могат да получат на тел.:  02/ 994 54 91 или на място в стая №17, р-н „Кремиковци“.

comment 0
visibility 3153
Домът на културата в Бухово търси най-красивата мартеница

Домът на културата в Бухово търси най-красивата мартеница

Домът на културата в Бухово обявява детски конкурс за най-красива и оригинална мартеница и рисунка на тема: „Баба Марта бързала, мартенички вързала”. Проявата има за цел да провокира интерес сред подрастващите да се запознаят с красотата и символиката на мартениците, да формира у тях творческо и естетическо мислене. Това разказват от администрацията на "Кремиковци" в социалната мрежа.  В надпреварата могат да участват възпитаници на всички училища в район Кремиковци. Участниците ще бъдат разделени в няколко възрастови групи: от I до IV клас, от V до VII клас  и от VIII до XII клас. Всяка творба трябва да бъде придружена със следната информация:     1. Трите имена и възраст на автора 2. Училище 3. Телефон за връзка Най-добрите модели ще бъдат наградени и подредени в изложба. Всички участници ще получат грамоти за участие в конкурса. Мартениците и рисунките могат да бъдат донесени в Дом на културата - град Бухово до 26.02.2021 г. на адрес:гр. Бухово, ул. "Младежка" 1

Район Кремиковци

Територия на район Кремиковци

Територия на район Кремиковци

Район Кремиковци е обособен като адмистративен столичен район през 1978 г. Площта, на която е разположен, е 272.5 кв.км. В него влизат пет квартала - Враждебна, Челопечене, Ботунец, Кремиковци и Сеславци; четири села - Долни Богров, Горни Богров, Яна и Желява; град Желява също влиза в пределите на район Кремиковци. Реките Искър и Лесновска пресичат територията на район Кремиковци. Населението на район Кремиковци надвишава 24 000 души. 

Образование и култура в район Кремиковци

Образование и култура в район Кремиковци

В район Кремиковци функционират седем общински училища, седем детски градини. Във всяко населено място в район Кремиковци има действащо читалище. Читалищата са средищата, в които кипи културна дейност. В град Бухово, район Кремиковци, има собствен Дом на културата.  Село Яна пък разполага с Младежки дом. Всички читалища на територията на район Кремиковци имат самодейни състави, групи по интереси и клубове, които са насочени към интерессите на хората от различни възрасти – фолклор, танци, пеене, театър.

Транспорт в район Кремиковци

Транспорт в район Кремиковци

 В услуга на жителите на район Кремиковци са автобусите 12, 14, 117,118 и 119. Началната им спирка е крайна на трамвай 22 и 90, Автогара Изток. 

Кремиковски манастир „Свети Георги Победоносец“ в район Кремиковци

Кремиковски манастир „Свети Георги Победоносец“ в район Кремиковци

Манастирът се намира в район Кремиковци, в местността „Градището“, разположена на север от квартал Кремиковци. Предполага се, че е издигнат по времето на зар Иван Александър. Унищожен е през 1382 г. от турците. Войводата Радивой, софийски първенец, решава да възстанови обителта със свои средства през 1493 г. Посвещава всичките си действия на смъртта на децата си Драгана и Теодор. Тогава е построена и старата църква, разположена в двора на манастира в район Кремиковци. Втора църква е издигната там през 1926 г. 

Обителта е била духовен и просветен център на територията на днешния район Кремиковци. Тук е било съхранявано Кремиковското евангелие от 1497 г. Ботевия четник Димитър Стефанов-Казака се крие в манастира през 1876 г. 

В продължение на 30 години в район Кремиковци тече реставрацията на стенописите от старата църква. Сградата също е оздравена и ремонтирана. 

Манастирът в район Кремиковци не е действащ. Той функционира като обект за туризъм. На Гергьовден се прави събор, който събира хора не само от район Кремиковци. Гостите се разполагат по поляните и се наслаждават на уникалната гледка към Софийското поле. 

Гробът на Димитър Стефанов Казака в район Кремиковци

Гробът на Димитър Стефанов Казака в район Кремиковци

Уникално място има в район Кремиковци, близо до Кремиковския манастир – гробът на Ботевия четник Димитър Стефанов – Казака.

Димитър Стефанов - Казака e бил втори знаменосец в Ботевата чета. След като в боя до Милин камък пада знаменосецът Никола Симов, знамето е поверено на Димитър. Димитър Стефанов се придвижва с частта на Георги Апостолов. Придвижва се до кошарите на Черепишкия манастир, където са четници с Димитър Икономов. След това се отправя към Кремиковския манастир с трима другари. Там ги скрива магера на манастира и там остават седмица. След като се разбира, че са предадени,  Димитър е скрит в специално направена хралупа, тъй като е ранен в крака, а другите тръгват към Лозенската планина. След няколко дена Димитър е заловен. Намерили знамето увито около кръста му. Подложили го на зверски мъки да признае кой му е помагал, но Димитър нищо не казал. Отсекли главата му, за да я поднесат на Софийския паша и да им бъде платена награда. Тялото на знаменосеца било погребано на лобното му място. Днес гробът му е паметник на културата и е притегателна точка в район Кремиковци за стотици туристи.

Изворът "Света вода Благодатна" в район Кремиковци

Друг забележителен обект в пределите на район Кремиковци е изворът "Света вода Благодатна". Той е разположен над параклис "Възкресение Христово" в район Кремиковци. От него тече кристално чиста планинска вода, за която се смята, че свещена. Мястото е чудесно за излети и пикник в свободните дни. Има обособено място за палене на огън. Столичани и гостите на район Кремиковци обичат да се наслаждават на гледката, която се открива от мястото.

Връх Готен в район Кремиковци

Връх Готен в район Кремиковци

В район Кремиковци има достатъчно природни забележителности, които могат да бъдат посетени. Връх Готен е найвисокият връх на Софийската планина. Маршрутът от стария профилакториум до върха е чудесен за отдих в хубаво време. Преходът е около 10 минути. Гледката към район Кремиковци е впечатляваща. 

Сеславски манастир Св Николай Мирликийски в район Кремиковци

Сеславски манастир "Св Николай Мирликийски" в район Кремиковци

Сеславският манастир е друга историческа забележителност в район Кремиковци. Жителите на село Сеславци го издигнало през 17 век. Разрушили го турците при завладяването на района. Сега манастирът е изоставен. Запазена е сградата на църквата. Забележителното на тази църква в район Кремиковци е, че реставраторите са намерили три живописни слоя по стените на църквата. Най-добре е съхранен този, датирано от 1618 г. Предполага се, че стенописите от този период са на Пимен Зографски.

Крепост „Сеславско кале“ в район Кремиковци

Крепост „Сеславско кале“ в район Кремиковци

Район Кремиковци привлича туристи и с крепостта, наречена „Сеславско кале“, която е разположена на приблизително 3 км от квартал Сеславци. Преданията говорят, че боляринът Сеслав, създал Сеславския манастир, е живеел в крепостта по време на турското нашествие над българските земи. От мястото с останки от крепостта се отваря красива гледка към квартала Сеславци в район Кремиковци и към цялото Софийско поле. 

Конна база “Кремиковци“ в район Кремиковци

Конна база “Кремиковци“ в район Кремиковци

Район Кремиковци разполага с чудесна конна база, която се намира под Кремиковския манастир, на около 15 км от центъра на столицата. 

Там се стопанисват повече от 40 коня от различни породи. Дейностите, които се развиват в базата в район Кремиковци са доста различни – от търговия с коне до развърждане на определени породи, уроци по езда, разходки в планината и др.

Челопеченски манастир в район Кремиковци

Челопеченски манастир в район Кремиковци

Челопеченският манстир "Рождество Богородично" е действащ манастир, разположен в район Кремиковци и по-специално в Челопечене. Още през 1192 г, се споменава за манастира в специален хрисовул на цар Асен. През турското робство манстирът е разрушаван и издиган отново. Настоящият Челопеченски манастир в район Кремиковци е съграден върху древни основи на църкви през 1980 г. В двора има малък паракалис, от който се слиза към римска гробница. Тук е намерена чудотворна икона на Света Богородица по време на разкопки в район Кремиковци.

Район Кремиковци има какво да предложи на туристите, които напрекъснато търсят нови изживявания и емоции. Район Кремоковци не е единствено комбинат Кремиковци и това бе доказано категорично в годините след закриването на комбината.

Територия на район Кремиковци

Образование и култура в район Кремиковци

Транспорт в район Кремиковци

Кремиковски манастир „Свети Георги Победоносец“ в район Кремиковци

Гробът на Димитър Стефанов Казака в район Кремиковци

Изворът "Света вода Благодатна" в район Кремиковци

Връх Готен в район Кремиковци

Сеславски манастир "Св Николай Мирликийски" в район Кремиковци

Крепост „Сеславско кале“ в район Кремиковци

Конна база “Кремиковци“ в район Кремиковци

Челопеченски манастир в район Кремиковци

Прочетете още