Експерт: Такса смет - всеки да плаща за това, което изхвърля

Експерт: Такса смет - всеки да плаща за това, което изхвърля

Столица.bg

Михаил Бъчваров: Трябва да се въведе справедлива система

България продължава да отпада от европейските цели за управление на отпадъците, а това предизвиква и протести. Преди дни жителите на столичния квартал Кремиковци протестираха срещу намерението на столична община да разшири капацитета на сметището в Долни Богров, което отдавна трябваше да бъде закрито. В също време Германия е за пример, по който общините дори печелят от боклука си.

Чистотата на България трябва да бъде грижа и отговорност на всички нас, на гражданите, на държавата, на общините, на бизнеса. На всички, които произвеждаме отпадъци. Всеки от нас трябва да положи своята част от усилията, за да направим България толкова чиста и подредена. Въпросът е дали сме готови да положим тези усилия и каква част от тях се администрира от общините", това заяви пред БНТ Силвия Георгиева, изпълнителен директор на Национално сдружение на общините.

Според Георгиева събирането, транспортирането, обезвреждането и депонирането на отпадъците у нас е отговорност на общините. Кметът на общината е отговорен за събирането и депонирането на строителните и опасните отпадъци. Съществена част от разходите за отпадъци отиват за чистотата за териториите за обществено ползване - парковете, градините, битовите пространства.

Такса отпадъци годишно е около 500 млн. лв., от които 80 млн. отиват като отчисления за депониране в регионалните инспекции, каза още Георгиева.

Според инж. Михаил Бъчваров – експерт по управление на отпадъците тази такса трябва да се направи най-накрая така, че всеки да плаща за това, което изхвърля.

"Защото в момента е на база на данъчна оценка на едно жилище. В момента едно четиричленно семейство например в покрайнините на голям град, плаща по-малко, отколкото четиричленно семейство в центъра на града, а изхвърля същото количество отпадъци. Друг прави ремонт и му се вдига такса смет, а при него не се прави нищо. Трябва да се въведе справедливата система, по която плащаме колкото изхвърляме" каза Бъчваров.

По думите му това се отлага от много години неизвестно защо. Георгиева обаче смята, че това не е решение и отговорност само на общините. Всички хора, институции и бизнеси трябва да променят нещо по веригата.

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Къде ще прекарате Коледните и Новогодишни празници?
 • София! (55%, 102 Гласове)
 • В България с роднини (21%, 39 Гласове)
 • На почивка в България (3%, 5 Гласове)
 • В чужбина (7%, 12 Гласове)
 • На работа съм (5%, 9 Гласове)
 • Не съм решил (9%, 17 Гласове)
Общо гласували: 184 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Ударно текат ремонти в столичния район „Кремиковци”...

Завърши ремонтът на пътната алея в близост до детската площадка и селската чешма в гр. Бухово, район Кремиковци. След ре...

Прочети още keyboard_arrow_right