Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Да се ограничили използването на фойерверки в София?
  • - Твърдо ДА (42%, 477 Гласове)
  • - Твърдо НЕ (20%, 231 Гласове)
  • - Да, защото е проблем за децата с аутизъм, домашните любимци и замърсява въздуха (21%, 240 Гласове)
  • - Не, защото е красиво и тържествено (16%, 181 Гласове)
  • - Не мога да преценя (1%, 14 Гласове)
Общо гласували: 1143 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 5297
В Люлин мият улиците с йод и белина

В Люлин мият улиците с йод и белина

Стартира миенето на основни пътни артерии, по които се движи общественият градски транспорт в столицата. Първата от тях е бул. „Добринова скала“ в столичния район „Люлин“. Началникът на районния инспекторат в „Люлин“ Михаил Николов обясни, че във водата, с която се мие, има йод и белина, съобщи БГНЕС.  „Миенето се извършва с вода, в която има дезинфекциращи препарати, които се поставят във връзка с извънредната епидемична обстановка. Предстои да бъдат измити булевардите „Панчо Владигеров“ и „Д-р Петър Дертлиев“. Направена е организация след приключване на миенето на всеки булевард и след изсъхването на настилката да бъде обновена маркировката на пешеходните пътеки“, сподели Николов.

comment 0
visibility 3977
Пешеходна алея в "Люлин" е в плачевно състояние, хората искат промяна

Пешеходна алея в "Люлин" е в плачевно състояние, хората искат промяна

Хора от столичния "Люлин" се борят да направят пешеходна алея нормална  за ползване. В момента тя е в повече от плачевно състояние и не е безопасно да се минава по нея, разказват от БНР.  Алеята се намира в междублоково пространство, оформило се през годините като едно от малкото зелени места в района. И е най-прекият път на хората в съседните блокове до пазара, метростанцията и пощата.   Какво виждат хората по това пешеходна пространство? Изкъртен асфалт, кал, неравности от корените на дървета, огромни локви. То се намира между блоковете 305, 306 и 307 в квартала.  Трудно се придвижват възрастните хора, майките с бебешки колички и на лицата с двигателни увреждания, пояснява пред медията Калоян Янев, който от години алармира общинската власт.   „Алеята от дълги години е неподдържана“, казва той и дава пример с извършваните многобройните аварии и ремонти, както и строителни дейности. В един от участъците алеята е разбита до такава степен, че при сняг и дъжд преминаването е невъзможно. Преди две години заради поставянето на улично осветление пешеходната алея е пострадала допълнително.    „Физически е невъзможно за хората с инвалидни колички да се придвижват. Не само тази алея, но и алеите, които водят към нея, са в същото състояние“.    След десетките подадени през годините сигнали, резултатът е само обещания и уверения. Един от отговорите на институциите гласи, че общината не разполага със средства за ремонт на междублокови пространства. Два пъти експерти на Столичната община са идвали за проверка. Местните жители се заканват да блокират голямо кръстовище в близост.   „До 30 календарни дни, ако не се предприемат някакви действия – административни или ремонтни, ще последва протест и затваряне на кръстовището на булевард „Царица Йоанна“ и булевард „Панчо Владигеров“, уточнява Калоян Янев.         

comment 0
visibility 2083
Отрязан стълб стърчи на ъгъла на ул. Ген. Казимир Ернрот и бул. Луи Пастьор

Отрязан стълб стърчи на ъгъла на ул. Ген. Казимир Ернрот и бул. Луи Пастьор

Отрязан стълб на улично осветление заплашително стърчи на ъгъла на ул. "Ген. Казимир Ернрот" и бул. "Луи Пастьор" в квартал "Люлин 9". Снимка на ненужното съоръжение е публикувана във фейсбук групата „Безумията в София“. Живущи в квартала коментират, че освен стълба, е притеснителна и калта, която се разнася от паркинга. Администраторът на групата Владимир Христовски сподели, че сигналът е подаден до отговорните институции. 

Реклама
comment 0
visibility 3390
Комплексът за детско хранене в район Люлин възобнови работа

Комплексът за детско хранене в район Люлин възобнови работа

Комплексът за детско хранене в район Люлин възобнови работа от днес, съобщиха от дирекция "Здравеопазване" на СО. Абонатите на млечната кухня могат да получат храна срещу купоните, които са закупили преди налагането на карантина на комплекса. КДХ "Люлин" осигурява храна за 450 деца до 3-годишна възраст, раздавана в 13 пункта в столицата, както и на възпитаниците на Самостоятелна детска ясла №41 в Люлин. Пунктовете, на които се получава храна от КДХ "Люлин" са на следните адреси: 1. ж.к. "Люлин" І микрорайон, ул. "Фортов път" № 22. ж.к. "Люлин" ІІ микрорайон, ДГ № 35 , ул. "Г. Икономов“ № 63. ж.к. "Люлин" ІV микрорайон, кафе „Мони”, бл. 410, вх. А4. ж.к. "Люлин" V микрорайон, ДГ № 57 "Хосе Марти", ул. "501" № 15. ж.к. "Люлин" VІ микрорайон, кафе-сладкарница между бл. 637 и бл. 6386. ж.к. "Люлин" VІІ микрорайон, ДГ № 64 "Първи юни", ул. "Полковник Стоян Топузов"7. ж.к. "Люлин" VІІІ микрорайон, кафе "Еспресо", бл. 8018. ж.к. "Люлин" ІХ микрорайон, „ДКЦ ХІІ – София” ЕООД, ул. „Кореняк” № 179. ж.к. "Люлин" Х микрорайон, ДГ № 86 "Асен Босев", ул. "Тома Давидов" № 4410. кв. "Филиповци", Сградата на общината, ул. „Братя Найденови” № 411. ж.к. "Филиповци", Здравна служба12. Красна поляна - ул. “Суходолска” № 137В, работно време 11:30 до 12:00 часа13. "Връбница" - кафе „Фантазия”, ул. „Връх Манчо”, бл. 4

comment 0
visibility 1871
Дезинфекцират спирки на градския транспорт в „Люлин“(СНИМКИ)

Дезинфекцират спирки на градския транспорт в „Люлин“(СНИМКИ)

Ежедневната дезинфекция на обществени пространства, спирки на градския транспорт, подлези, територии около болници и рискови зони в София продължава, съобщиха от Столичен инспекторат. Със специални препарати се обработват и кошчета за битови отпадъци на спирките на градския транспорт в „Люлин“. В столичния район „Илинден“ се мият подлезите. Почистващите дейности се контролират на терен от инспекторите във всеки един от районите, обясниха от Столичен инспекторат.

comment 0
visibility 2428
Доставят храна и лекарства на възрастни хора в Люлин

Доставят храна и лекарства на възрастни хора в Люлин

Хранителни продукти и продукти от първа необходимост ще бъдат доставяни на възрастни хора в столичния квартал „Люлин“ съобщиха на официалната страница на общината в социалната мрежа. Инициативата е по проект „Патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания в Столична община – район „Люлин“. Проектът ще продължи до 31 декември 2020 г. Освен доставка на храна, на възрастните хора могат да бъдат закупени и лекарства, както и да бъдат платени битовите сметки. Те ще бъдат платени със средства на ползващите услугата. От нея могат да се възползват: столичани над 65 години с ограничения или в невъзможност за самообслужване; хора с увреждания и техните семейства; самотни родители с деца до 12 г., които са в невъзможност да оставят децата си сами; хора поставени под карантина от COVID–19; възрастни хора в риск Желаещите да ползват услугата, трябва да се обадят на следните телефони или да пишат на електронните адреси: Силвия Миланова, тел. 02/9237-260, email: s.milanova@lyulin.bg Лора Ласкова, тел. 02/9237-264, email: l.laskova@lyulin.bg

comment 0
visibility 7076
type-photo.svg
Акция на паяка в "Люлин": За два дни вдигнати над 40 коли от два булеварда

Акция на паяка в "Люлин": За два дни вдигнати над 40 коли от два булеварда (ВИДЕО)

Над 40 леки коли са вдигнати с паяци от ЦГМ при акция в "Люлин" вчера и днес. В Центъра са получили стотици сигнали и жалби срещу неправилно паркирали коли и пречещи на движението, научи Столица.bg.    Акцията е стартирала вчера сутринта и продължи днес от ранни зори. Хората в "Люлин" са сериозно стреснати заради тоталната чистка по централните два булеварда "Царица Йоанна" и "Панчо Владигеров".    Вчера паякът е "носил на гърба си" 15 коли. А от тази сутрин до момента са вдигнати 26.    "Положението в "Люлин" е от "Осанна" до "Разпни го" по отношение на ЦГМ. Собствениците на вдигнати автомобили са със сълзи в очите, а жалбоподателите хвалят Центъра за добре и бързо свършената работа",  коментираха очевидци на акцията в "Люлин". Те са категорични, че в този район на Столична община трябва да се въведе ред и дисциплина.   Жертви на паяка са станали и собственици на коли, които са паркирали под формата на рибена кост по "Панчо Владигеров". А там е разрешено само успоредното паркиране.    Акцията приключи. Преди броени минути над 10 паяка се изнесоха към центъра на София, видя Столица.bg.    Александра Никова     

comment 0
visibility 2364
В район Люлин вече онлайн се проверяват подадените документи

В район Люлин вече онлайн се проверяват подадените документи

Всички подадени документи в кметството на район Люлин-Столична община, след 13 октомври т. г. могат да се проверяват онлайн. За новата дигитална услуга съобщи кметът Милко Младенов в социалната мрежа. Чрез онлайн платформата всеки гражданин може да провери статуса на документа си и вече не се налага да ходи до кметството, за да проверява. Проверката се прави на 77.70.114.60:8088/acsdocrep/Home/Login. За да се направи справка,  е необходимо, да въведе личен код, който се получава при регистрацията на вашите документи от деловодството на районната администрация и да се въведете автоматично генерирания 8-цифрен код за сигурност, показан под полетата за въвеждане.

comment 0
visibility 2656
Вандали четири пъти режат с флекс спирка на трамвая на метростанция "Люлин"

Вандали четвърти път повреждат спирка на трамвая на метростанция "Люлин"

Спирковият знак на метростанция "Люлин" е отрязан за четвърти път с флекс от неизвестни злосторници. За това съобщиха в социалната мрежа от ЦГМ. Полицията работи по случая. Пострадалата спирка е на трамвай 8. "За четвърти път стотици хора са оставени без информация. За четвърти път ще инвестираме в неговото възстановяване. И това са парите на всеки от нас. И не са малко. И да, полицията работи по случая. Но с вандализма никой не бива да се примирява!", казват във Фейсбук от дружеството.

comment 0
visibility 2817
Обсъждат застрояване на междублоково пространство в Люлин

Обсъждат застрояване на междублоково пространство в Люлин (СНИМКИ)

Столичани от “Люлин ” ще се събират днес на обществена дискусия по повод застрояване на междублоково пространство в столичния квартал. На срещата от 17:30 ч. в 90 СУ Ген. „Хосе де Сан Мартин“ ще бъде дискутиран плана за регулация и режим на застрояване на кв. 73 (междублоково пространство на бл. 007, бл. 008, бл. 014, бл. 015 и бл. 027).Планът за регулация и режим на застрояване за преструктуриране на жилищен комплекс за м. „ж.к. Люлин – 1 м.р.“ също ще е на дневен ред по време на срещата.

comment 0
visibility 9478
Обновиха паркинг за близо 100 коли в "Люлин"

Обновиха паркинг за близо 100 коли в "Люлин"

Реновиран е паркинг за близо 100 коли в ж.к. „Люлин – център“. Мястото е при бл. 788 и бл. 789.  Докато траеха строително-монтажните работи бе положена и нова асфалтова настилка с обща площ 1500 кв. м. За това съобщи в социалната мрежа кметът на района инж. Милко Младенов.    "През последните години изградихме или реновирахме още седем паркинга с основа и асфалтова настилка, с което бяха подсигурени над 350 паркоместа за живущите в района", допълни инж. Младенов.  

comment 0
visibility 11849
Недоволство в Люлин 1 срещу застрояване на голяма поляна с жилищни блокове

Недоволство в Люлин 1 срещу застрояване на голяма поляна с жилищни блокове и МОЛ

Недоволни столичани от “Люлин 1” събират днес подписи срещу предстоящ проект за засторяване в столичния квартал. Според възмутените граждани се планира там да има няколко жилищни блока и МОЛ.  Според плана за регулация голямата поляна, която ще бъде засторена се намира в границите бул. „Сливница“, бул. „Добринова скала“, ул. „Проф. Александър Станишев“ и бул. „Панчо Владигеров“. Живущите в квартала са категорични, че ще направят всичко възможно, за да спрат бъдещия проект и да се включат активно в обществената дискусия срещу предвижданите промени. До 9 октомври пък е срокът за възражения и становища по проекта. На алеята до блок 009 в Люлин днес ще има представители на фейсбук групата Люлин, които ще събират подписи срещу предвиденото застрояване. Обсъждане на инвестиционния проект е насрочено за 19 октомври 2020 г. от 17.00 ч. в заседателна зала на Район ”Люлин” на адрес: гр.София, ж.к. “Люлин–3м.р.”, бул.”Захари Стоянов” №15. Писмените становища по проектите да се адресират до кмета на район “Люлин” и да се подават в срок до дата 17.00 ч. на 9 октомври2020г. включително, казват от кметството в Люлин.

comment 0
visibility 6940
Общински съветник представи проект за модерно междублоково пространство в Л

Общински съветник представи проект за модерно междублоково пространство в Люлин 6 (СНИМКИ)

Мръсно и западнало междублоково пространство може да се превърне в модерно, красиво и функционално място. Такъв проект за трансформация на терен между блоковете в Люлин 6 представи днес независимият общински съветник Борис Бонев и архитекти от Спаси София. С детайли от разработения идеен проект и процеса на обновяване днес бяха запознати живеещи в квартала. Екипът се е спрял на едно от най-големите междублокови пространства в район Люлин, съобразявайки се със сигналите и потребностите на местните жители. Архитекти и урбанисти обясняват, че разработката на "Люлин градина", продължила около година, е на базата на анкета за нуждите и очакванията на хората. Мястото в Люлин 6 е сред най-западналите, занемарено и разрушено, каквито има в много столични квартали. Живеещите там редовно споделят за  разбита настилка и пейки, неподдържана зеленина, липсващо осветление и опасни детски площадки. Това пространство има огромен потенциал на едно от най-големите междублокови терени. Именно затова се спряхме на "Люлин градина" и правим предложение за цялостно обновяване и превръщането му в съвременна градска градина с мисъл и фокус върху хората, коментираха архитекти пред живеещите в квартала. "Люлин градина" е комплексно решение за облагородяване на мястото, фокусирано в четири функционални зони: детска игра, спорт, отдих и мултифункционална. Част от конкретните предложения в идейния проект са създаване на нови, безопасни и интелигентни детски площадки за различни възрастови групи, изграждане на нови пешеходни алеи, осветление и градска мебел, увеличаване и разнообразяване на озеленяването, фитнес площадка и спортно игрище и др. "Искаме да обърнем внимание върху грозната и опасна градска среда в кварталите и да покажем, че единственото решение за тяхното облагородяване е цялостният подход. Само така можем да подобрим живота там и да променим изгледа на големите периферни квартали", коментира арх. Димитър Механджиев. Дошлите хора да се запознаят с идеята за трансформация на пространството, попълниха стотици анкети и даваха допълнителни идеи и предложения, които да бъдат включени в окончателния проект. "Крайно време е Общината наистина да влезе в кварталите, но с интегриран подход за едновременно и качествено обновяване на цялото междублоково пространство", коментира и независимят общински съветник Борис Бонев.

comment 0
visibility 3598
type-photo.svg
Отворени шахти в кв. Филиповци могат да погълнат човек

Отворени шахти в кв. Филиповци могат да погълнат човек (СНИМКИ)

Отворени шахти могат да погълнат не само дете, но и възрастен човек. За късмет досега няма инцидент, но никой не гарантира, че няма да се случи. пасното място е в квартал Филиповц, район Люлин-Столична община. Дупките убийци са отворени от много време и изобщо не са били покривани с капаци. Те са част от довеждащия колектор Банкя - Какач, през който минават отпадните води на курортното градче и прилежащите села и местности. За проблема пред Столица.bg сигнализира софиянец, който е карал АТV през уикенда. Колекторът е изграден през 2010  от Trace Group Hold и видимо досега капаци на шахтите не са поставяни. Опасният участък се намира в кв. Филиповци зад бившото ТКЗС и e в непосредствена близост до игрището на квартала, на което всекидневно играят деца.  Трасето на колектора е около 8 км, успоредно на Банско шосе, зауства в съществуваща шахта на колектор „Какач” по десния бряг на р. Какач в близост до бул. “Европа” и Околовръстното шосе. "Карам ATV и в събота реших да мина през част от тази отсечка, като алтернативен път, който трябва да използвам, като практикуващ този спорт. За малко не уцелих първата шахта. Kогато продължих видях, че те са много и видимо, никога, не са били затворени с капаци", разказват от колоната с ATV-та. Само силния предупредителен вик на водача на колоната е спасил от пропадане един от ченовете на групата. "Кой е отговорен за тези необезопасените шахти-убийци?", питат хората, които ползват алтернативния маршрут.

comment 0
visibility 3869
нова схема на движение на т=образното кръстовище

Промяна на Т-образното кръстовище на бул. „д-р Петър Дертлиев“ и бул. "Джавахарлал Неру"

Направена е промяна в организацията на движение на  Т-образното  кръстовище на бул. д-р Петър Дертлиев и бул. "Джавахарлал Неру" в жк.  „Люлин“, става ясно от публикация в групата Безумията в София в социалната мрежа. Владимир Христовски съобщава, че е променен редът на преминаване през кръстовището. Шофьорите трябва да следят внимателно знаците на кръстовището, за да се избегнат инциденти.

Район Люлин

Територия на район Люлин

Територия на район Люлин

Столичният район Люлин се намира в северозападната част на София. В неговите предели влиза най-големия в страната жилищен комплекс „Люлин“, Филиповци и Република. Район Люлин заема площ от 22,22 кв. км. Населението в район Люлин наброява над 115 000 души.

Транспорт в район Люлин

Транспорт в район Люлин

Логично е, в един от най-големите столични райони, какъвто е район Люлин, да има достатъчно добре развита мрежа на градския транспорт. На разположение на жителите на район Люлин са метростанции „Люлин”, „Западен парк” и „Сливница”. Трамвайният транспорт в район Люлин е представен от Трамвай №8. В район Люлин пътуват тролеи 6 и 7.

Автобусите, които обслужват жителите на район Люлин са 309, 310, 111, 108, 42, 43, 54, 82, а маршрутките - 1, 3, 6, 14, 16, 23, 25, 32, 35, 38, 39.

История на район Люлин

Историята на район Люлин започва през 60-те години на миналия век. „Софпроект“ получава задачата да проектира голям жилищен район в северозападната част на столицата, който да побере приблизително 120 000 души. Проектът за бъдещия район Люлин е готов през 1969 г. Планирано било на мястото да се изградят 11 микрорайона, ориентирани около днешните булеварди „Царица Йоанна“ и „Панчо Владигеров“. Предвидено е жилищните сгради да са едропанелни и да са на 9 и повече етажа.

Строителството в бъдещия район Люлин започва през 1973 г. През 1977 г. започват да настаняват първите жители в готовите блокове. Тръгват и първите автобуси в район Люлин. Не всичко от направения проек се реализира. Част от микрорайоните остава неизпълнена, няма ги спортните съоръжения и паркингите на много етажи.

Образование в район Люлин

Образование в район Люлин

На разположение на жителите на район Люлин са 17 детски градини. В района има само една детска ясла. Училищата в район Люлин са 13, едно от тях е частно.

27 Средно училище „Академик Георги Караславов“ в район Люлин отваря врати през 1978 г. От началото на тои век училището има изцяло спортна и хореографска насоченост.

33 ОУ „Санкт Петербург“ в район Люлин е основано орез 1977 г. В него днес учат 700 ученицидо 7 клас.

В район Люлин се намира 37. СУ „Райна Княгиня“. Това е едно от старите училища в столицата. Основано е през 1924 г. За изграждането на учлището заслуга имат само жителите на столичния квартал „Модерно предградие“.

56 СУ "Проф. К. Иречек" в район Люлин е открито през 1985 г. Училището има специализирани паралелки областта на съвременните информационни и комуникационни технологии и в сферата на икономиката и стопанското управление, както и на чуждите езици.

77 ОУ “Св.св.Кирил и Методий” в район Люлин е открито през 1875 г. В началото сградата е на едн етаж. През 1911 жителите на кв. Филиповци доброволно работят за издигането на още два етажа на училището.

В район Люлин се намира 79 СОУ „Индира Ганди”. То отваря врати през 1982 г. През 1983 г. в училището се порвежда първият в страната първият урок, в който се използва компютър. През 1985 г училището приема името „Индира Ганди“. В училището сега се изучават хинди, английски език и информационни технологии.

  1. СУ "Лев Николаевич Толстой" с изучаване на чужди езици е разположено в район Люлин. То отваря врати през 1982 г. В началото в него се изучава само руски език. Постепенно се превръща в едно от най-авторитетните училища в район Люлин. Днес в него освен руски, се преподават английски, немски и испански език.

В район Люлин се намира и друго престижно училище - 137 СУ „Ангел Кънчев“. Неговата история започва от 1957, когато се отделя от 37 средно смесено училище. От 1992 г. то е училище с ранно обучение по чужди езици. Днес в това училище учат почти 1000 ученика, разпределени в 40 паралелки, обучавани от 66 педагози. То е едно от елитните училища в район Люлин.

Частно немско училище „Ерих Кестнер“ в район Люлин отваря врати през 1996 г. В момента в него се обучават 300 ученика, които не са само от България, а и от още 10 държави.

Читалища и библиотеки в район Люлин

Читалища и библиотеки в район Люлин

В огромния район Люлин е разположено Читалище „Просвета 1925“. То е основано през 1925 г. в момента в него функционират школи за народни танци, модерен балет, английски език и танцов състав.

Народно читалище „Константин Величков-1979“ в район Люлин е основано през 1979 г. В началото се помещава в един голям апартамент, а библиотеката му има само 800 тома. Сега е голямо читалище, в което кипи културна дейност.

ОКИ "Столична библиотека"- Филиал "Люлин" също се намира в район Люлин. Той отваря врати през 1984 г. В него има читалня, детски отдел и заемна за възрастни. Във филиала има около 104 000 библиотечни документа. Електронният каталог е голямо предимство за фонда. Така много по-лесно се намират търсените заглавия.

Здравеопазване в район Люлин

Здравеопазване в район Люлин

За здравето на жителите на район Люлин се грижат два Диагностично-консултативни центъра. Тук са ДКЦ 12 и ДКЦ 26, познати като База 1 и База 2.

Спорт в район Люлин

Спорт в район Люлин

Район Люлин се гордее с модерния си спортен център Сиконко. В миналото се е наричал Спортен център Левски Сиконко. Тук се намира първата частна зала за волейбол в страната. Спортният център се намира на удобно за жителите на район Люлин място. Близо до комплекса са разположени метростанция Люлин, спирки на градски транспорт и удобни площи за паркиране.

Спорният център в район Люлин разполага с огромна зала за спортни игри, прекрасно заведение, фитнес зала, зала за бокс, зала за танци.

В район Люлин се намира и открития басейн „Люлин бийч“. Силвър Център е първата сграда в столицата, наподобяваща МОЛ. Повечето от известните големи търговски вериги имат свои обекти в район Люлин. Тук свои магазини са разположили Била, Технополис, Арон, Европа, Фантастико, „Техномаркет“ и „Техномикс“, Мосю Бриколаж и МЕТРО, Кауфланд, Лидл и др.

Логично е огромният район Люлин да е толкова добре устроен във всяко едно отношение . Той е с размерите на един средно голям български град и трябва жителите му да се чувстват добре. Градският транспорт е изключително удобен и разнообразен. Освен многото магазини, заведения и кафенета, в район Люлин се намират и МЕГА МОЛ, който е първият подобен търговски център в западните части на столицата и Мега Ексртийм център.

Територия на район Люлин

Транспорт в район Люлин

История на район Люлин

Образование в район Люлин

Читалища и библиотеки в район Люлин

Здравеопазване в район Люлин

Спорт в район Люлин

Прочетете още