Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Одобрявате ли предложения от Трифонов кабинет?
  • Да, Слави ще направи правителство. (26%, 205 Гласове)
  • Не, нямат достатъчно депутати. (36%, 280 Гласове)
  • Не се интересувам от политика. (3%, 20 Гласове)
  • Нови избори. (29%, 226 Гласове)
  • Незнам, време е за плаж. (7%, 57 Гласове)
Общо гласували: 788 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 2005
В "Люлин" и "Банкя" мобилен пункт ще събира опасни битови отпадъци

В "Люлин" и "Банкя" мобилен пункт ще събира опасни битови отпадъци

Опасни отпадъци от домакинствата ще бъдат събирани в мобилен пункт в два района- "Банкя" и "Люлин" Той ще работи на 7 август от 8.30 до 11.30 часа на бул. "Захари Стоянов" 15, пред районна администрация "Люлин". След това от 12:30 до 15:30 часа ще се премести на улица "Цар Симеон" 1 пред сградата на районната администрация в Банкя. Това съобщават от Столичен инспекторат.   Ето и какви точно отпадъци могат да предават гражданите:   Живак и уреди, съдържащи живак (живачни термометри, прекъсвачи и други подобни)  Лакове и бояджийски материали  Домакински препарати и химикали  Мастила и замърсени опаковки  Фармацевтични продукти (лекарства с изтекъл срок на годност)    

comment 0
visibility 2205
Започна разширението на 197 детска градина във Филиповци

Започна разширението на 197 детска градина във Филиповци

Детската градина във Филиповци, район Люлин, ще бъде разширена с още една група, при това тя ще е яслена. Днес бе направена символична първа копка, с която стартира строителството на нова сграда за детската градина. Според проекта 197 детска градина "Китна градина" трябва да бъде с капацитет за 1 яслена и 4 градински групи. В момента детското заведение има 4 групи - "Калинка", "Горски рай", Бреза и Лебедите. Поради очакване да влезе в сила нова наредба, според която разпределението на пространството в детските заведения ще се промени, ще работим за поместването на още една група, написа в социалната мрежа кметът на пайон Люлин инж. Милко Младенов. Новата сграда ще бъде енергийно ефективна, а на покрива ще се поставят слънчеви колектори за топла вода. Специално съоръжение ще пречиства отпадните води, които ще се използват за поливане на растителността в детското заведение. Дворът на детското заведение ще се облагороди изцяло, за да се превърне в зона за почивка, игри и спортни дейности за децата. Проектът предвижда да се изградят обща спортна площадка и 5 нови детски площадки – по една за всяка група. Сградата ще има по-малки енергийни разходи и ще отговаря на всички съвременни изисквания за експлоатационна годност, убеден е кметът на район Люлин.

comment 0
visibility 2796
Ужас в "Люлин": Мъж с нож преследва съседите си

Ужас в "Люлин": Мъж с нож преследва съседите си

Хората от столичния квартал "Люлин" са принудени да живеят в постоянен страх заради свой съсед. Той е въоръжен с нож и преследва млади и стари. Само за една нощ, нападнатите от него са около четирима.   От Нова телевизия разказват,че и преди са правили репортаж за този човек. Тогава съседи се оплакали, че  се разхожда с газов пистолет, мачете, нунджако и противогаз. След намесата на телевизията мъжът отиде в психиатрия. С днешна дата обаче пак си е у дома и очевидно не си взима хапчетата.    Според съседите мъжът е бил задържан временно от цивилен полицай, както и от охранителите, докато не са пристигнали полицаи от 9-то РПУ. "Разказаха, че през нощта мъжът е нападнал трима души, които са пазарували в денонощен магазин. Вероятно е искал пари, тъй като той няма средства. Блокът е потрошен, стъклото е счупено, механизмът на вратата също”, сподели съсед.   В края на ноември 2019 година мъжът е диагностициран с шизофрения и е настанен в психиатрия за три месеца. След това отново е пуснат. Хората от квартала обясняват,че той "влиза" в различни образи – на барета, охранител и други. За него се грижи леля му, тъй като баща му и брат му отказват да поемат отговорност. Съседите също са вдигнали ръце. Подавани са много жалби, но без резултат.     

Реклама
comment 0
visibility 1894
Столичен инспекторат бързо организира почистването на "Христо Фотев" в Люли

Столичен инспекторат бързо организира почистването на "Христо Фотев" в Люлин

Столичен инспекторат предприе бързи почисване след сигнал на граждани за замърсяване на ул. Христо Фотев в Люлин-център. Веднага беше създадена организация и се изхвърлиха отпадъците по улицата. Не беше премахнат обаче счупения контейнер, на който липсват колела и при препълване се обръща. Подмяната ще стане през тази седмица.  Дупки и боклуци по ул. Христо Фотев в Люлин-център (СНИМКИ)От Инспектората предупреждават гражданите да следят графика за изхвърляне на едрогабаритни отпадъци и да не затрупват пространствата около съдовете за смет с боклуци. Също така строителните отпадъци трябда да са в чували. 

comment 0
visibility 2020
Дупки и боклуци по ул. Христо Фотев в Люлин-център

Дупки и боклуци по ул. Христо Фотев в Люлин-център (СНИМКИ)

Дупки, локви, миризма, счупени контейнери и много разпилени отпадъци е гледката по ул. Христо Фотев в столичния Люлин. Улицата попада в зоната на Люлин-Център. За проблемите сигнализираха пред Столица.bg живеещи в района. Дупките са огромни и при най-слабия дъжд се образуват локви, контейнерите са изпочупени, без колела и лесно се обръщат. Отпадъци се разпиляват по цялата улица. Живеещите живеят с постоянно носещите се гадни миризми, а като допълнение около контейнерите има и купчина със строителни отпадъци. Хората се надяват най-после да започне ремонт, но преди това да се подменят съдовете за отпадъци и да не се разпиляват чак до съседната улица. "Скоро беше приет ПУП и трябва да влезе в сила уличната регулация, за да започнат отчуждителни процедури", казаха от район Люлин и обясниха, че са запознати с проблема. Амбицията на районната администрация е да започнат отчуждителни порцедури, за да се изградят тротоари, бордюри и улично осветление по люлинската "Христо Фотев". До тогава ще се предприемат действия за запълване на дупките и подмяната на контейнерите.

comment 0
visibility 13476
type-photo.svg
магазин КИК

Втори магазин KiK у нас отвори врати в Mega Mall в ж.к. „Люлин“

Германската верига за облекло и стоки за дома KiK открива своя втори магазин у нас с тридневна програма на 1-ви, 2-ри и 3-ти юли. Магазинът вече работи в Mega Mall в софийския жилищен комплекс „Люлин“. Другият обект на компанията, която е сред най-големите търговци на дребно в Германия, се намира в The Mall. За първите клиенти на KiK в Mega Mall са предвидени отстъпки от 10 на сто за всички стоки в новия магазин. Намалението е в сила до 3-ти юли включително. След  официалното откриване на 1-ви юли Управителя на KiK за България, Анастасия Пеева, сподели: „Убедени сме, че нашата ценова политика отговаря на очакванията на българските потребители. В KiK можете да намерите качествени стоки, преминали през стриктен вътрешен контрол. 70 на сто на нашите продукти са от текстил, а 40 на сто от тях отговарят на престижния екологичен стандарт Öko-Tex Standard 100.“ На 2-ри и 3-ти юли програмата е с времетраене от 10:00 до 21:00 ч. и включва музика с DJ Супер Любо (актьора Иван Матев), колело на късмета с награди и други атракции. KiK е синоним на богат асортимент от мъжĸи, дaмcĸи и дeтсĸи дpexи и paзлични cтoĸи зa бита. Компанията oпepиpa в ĸaтeгopиятa „диcĸayнтъp", пpи ĸoятo фокусът е върху максималното оптимизиране на цените. Моделът се основава на гoлeми пo oбeм пpeдвapитeлни пopъчĸи, диpeĸтнa paбoтa c дocтaвчиците бeз ocĸъпявaнe oт пocpeдници, минимизиране на транспортните разходи и др. Досега KiK има открити 3900 магазина в Европа. Площта на всеки от тях надхвърля 600 кв. м. Годишният оборот на компанията е над 2 млрд. евро Веригата магазини KiK е основана в Германия през 1994 г. и днес е сред най-големите търговци на дребно и номер 1 в Европа. Веригата има 3 900 магазина в 12 европейски държави, в които работят общо над  24 000 души, 19 000 от които само в Германия. KiK е семеен бизнес, чиито основни ценности са честност, справедливост и уважението към служителите. Компанията инвестира регулярно в каузи, свързани с устойчиво развитие. В магазините KiK се продават мъжки, дамски и детски дрехи, както и стоки за дома. Германски гигант за дрехи и стоки за дома стъпи в София

comment 0
visibility 2208
type-photo.svg
Махнаха 42 стари рекламни табели от "Люлин"

Махнаха 42 стари рекламни табели от "Люлин" (СНИМКИ)

42 рекламни табели бяха махнати от територията на район "Люлин". Екипите на Столичен инспекторат отстраниха реклами, които са в лошо техническо състояние, с изтекъл срок и нереален собственик. И има риск за минаващите покрай тях граждани. Работата се извърши  по булевардите „Царица Йоана“, „Панчо Владигеров“, „Сливница“ в "Люлин".   Махането на рекламите не е единичен и прост процес.  Отстраняването им става след проверка. После се прави организация по самия демонтаж. Целта е да се изчисти градското пространство от такива табла, които най-често са поставени върху електрически стълбове, дървета и други съоръжения.    От началото на годината до момента са махнати над 150 стари реклами, забравени от собствениците им на бул. "Цар Борис III" бул. "Дойран", бул. "Джеймс Баучер", ул. "Кричим", ул."Златорог" и др. .

comment 0
visibility 5182
Паяци разчистиха тротоарите от коли по "Джавахарлал Неру" в Люлин

Паяци разчистиха тротоарите от коли по "Джавахарлал Неру" в Люлин

Паяците на Центъра за градска мобилност бяха безкомпромисни днес в столичния район Люлин.  По оплаквания на граждани и фейсбук група ЦГМ бе сигнализиран за безразборно паркиране, включително и по тротоарите в района. При бързата акция паяците вдигнаха 14 автомобила. Всички коли бяха неправилно паркирани по улица "Джавахарлал Неру" в "Люлин". Други трима нарушители са успели да си спасят колите от репатриране и са платили такса на място. За пренесените на наказателен паркинг се дължи и са отървали репатрирането. Акциите на паяците продължават всеки ден, до пълното разчистване на тротоарите от автомобили в столичните квартали. Често коли се вдигат и от централния "Царица Йоанна" пак в люлин, защото пречат на движението и на градския транспорт. Цената за вдигане с паяк и репатриране е 60 лв. Освен това нарушителят заплаща и по 2 лв. на час престой на наказателен паркинг. когато отиде да си вземе автомобила получава и акт от КАТ за нарушението. Сред вдигнатите автомобили днес в Люлин има два на един собственик.

comment 0
visibility 2059
Роми протестират във "Филиповци" срещу мерките за COVID-19

Роми протестират във "Филиповци" срещу мерките за COVID-19

Няколко стотин жители на столичния "Филиповци", район Люлин излязоха на протест в слеобедните часове. Те били несъгласни с противоепидемичните мерки в квартала, които бяха наложени преди 10 дни и във Факултета, съобщи БНР. Струпването на местните до КПП-тата е създало напрежение. Към 17 часа ситуацията се нормализира. На място пристигнаха хора от ръководството на СДВР, за да преговарят с част от лидерите в ромския квартал "Филиповци". Около 500 души в ранния след обяд се събраха пред един от КПП-тата. Недоволството им бе заради КПП-тата, че не ги пускат да излизат от квартала. Според източници от МВР тези хора не се пускат от квартала, защото нямали адресна регистрация, а някои от тях нямат дори и лични карти. Полицейското присъствие във Филиповци остава засилено. На всички изходи и входове на квартала има разположени екипи на жандармерията. Влизащи и излизащи  минават пред КПП-тата и през щателна проверка. Те трябва да имат декларация или с бележка от работодател. Преди Великденските празници и във Факултета бяха недоволни от ограничителните мерки за движение. Двата ромски квартала са от големите огнища на коронавирус в София.

comment 0
visibility 6781
Тийнейджъри в Люлин 7 се събират редовно и не спазват мерките

Тийнейджъри в Люлин 7 се събират редовно и не спазват мерките

Тийнейджъри в Люлин 7 не издържат на стриктните мерки срещу епидемията от COVID-10 и редовно се разнообразяват в кварталната градинка. За редовните сбирки сигнализираха живеещи в съседен блок.   Учениците всеки ден са на групи в градинката при блок 704. На няколко пъти хората им правят забележки, но те не разбират от дума и пак са цялата тайфа. Дори не ползват маски и ръкавици и са съвсем близо един до друг, разказаха пред Столица.bg очевидци на редовните сбирки.   Често и възрастни сядали по пейките на детската площадка и пиели бира, а малчуганите са по пързалката. 

comment 0
visibility 2206
Излъскаха и дезинфекцираха улици в Люлин 5 (СНИМКИ)

Излъскаха и дезинфекцираха улици в Люлин 5 (СНИМКИ)

Изчистиха, измиха и дезинфекцираха улиците в Люлин 5. Работата на фирмата за чистота в район Люлин бе забелязана от журналиста Карина Караньотова от БНТ, която се включи наживо в социалната мрежа. По-чисто никога не е било в тези улици! Тя сподели, че работниците също са доволни от заплащането и отношението към тях, но и затова, че имат работа. Дезинфектантът се разтваря във водата и при миенето улиците се третират срещу коварната зараза. Дезифектантите не са опасни за хората и животните. До обяд днес бяха обработени улици „501“, „504“, „Мичман Светогорски“, ул.“Поручик Григории Загорски“, „Зидар“ и др. От Столичен инспекторат съобщиха, че продължава ежедневното третиране на спирки на градския транспорт. Почистват се регули на улични платна от наноси и отпадъци и след това се мият с дезинфектанти. Вчера екипите на фирмите за чистота са работили в "Илинден", "Красно село", "Сердика" и "Триадица". Обработени са улиците "Г. Измирлиев", "К. Ботев", "К. Тулешков" и бул."Петко Каравелов" в район "Триадица". Дейността миене ще се извършва по график и при подходящи метеорологични условия. Къде и кога ще се мие, столичани могат да видят в сайта на Столичен инспекторат в секция "Миене".

comment 0
visibility 4740
В "Люлин" набират доброволци срещу коронавируса

В "Люлин" откриват център за доброволци срещу коронавируса

В "Люлин" откриват център за  набиране на доброволци срещу разпространението на COVID-19 при необходимост. Новината съобщи в социалната мрежа кметът на района Милко Младенов. Който иска да се включи, трябва да остави  трите си имена, телефон, адрес, информация за професионалните си компетенции и в коя сфера би могъл да бъде полезен.   Ето и как могат да се запишат желаещите:    телефони 02/92 37 286 – Стела Цветкова, 02/92 37 234 – Владимир Панев (от понеделник до петък, от 8:30 – 17:00 ч.), 02/92 37 209 – оперативен дежурен (за събота и неделя от 8:30 – 17:00 ч.) е-mail lyulin@sofia.bg; лично съобщение – в социалната мрежа или на страницата на Район „Люлин“ - Столична община.   "Вярваме в доброто и ще разчитаме на Вашата помощ при влошаване на моментната ситуация! Заедно ще се справим!", апелира кметът.     

comment 0
visibility 6940
type-photo.svg
скъсани табели

В "Люлин" слагат втори път предупредителни табели- първите скъсани (СНИМКИ)

На администрацията в "Люлин" се е наложило втори път да слага предупредителни табели по детски и спортни площадки в района заради коронавируса. Просто поставените преди два дни табели се оказали скъсани. Това съобщи в социалната мрежа кметът на района Милко Младенов.  В табелите се казва,че заради извънредното положение и заразата се спира провеждането на всякакви спортни занимания и се ограничава достъпът до общинските спортни обекти и площадки.    Ето какво написа кметът на района в социалната мрежа по случая:   Уважаеми съграждани,   След като поставените преди два дни от районната администрация предупредителни табели бяха скъсани, днес отново поставихме съобщения на по-големите спортни и детски площадки, с които указваме временно да се преустанови използването на местата за отдих и игра на открито. Апелираме да избягвате събирането с повече хора на едно място, с цел да се ограничи разпространението на COVID-19.   Важно е да бъдем отговорни и дисциплинирани, за да съхраним живота и здравето на нас и нашите близки!          

comment 0
visibility 8394
type-photo.svg
предупредителни табели

В "Люлин": Предупредителни табели на площадките заради заразата (СНИМКИ)

От район "Люлин" са поставили предупредителни табели на по-големите детски и спортни площадки в района. В тях се казва,че заради извънредното положение и заразата се спира провеждането на всякакви спортни занимания и се ограничава достъпът до общинските спортни обекти и площадки.    "Въпреки че местата за отдих и игра на открито са предназначени за обществено ползване, Ви препоръчаме временно да преустановите посещенията им, с цел да се избегне струпването на много хора на едно място! Информираме Ви, че СО – район „Люлин“ постави предупредителни табели на по-големите детски и спортни площадки на територията на района. Нека спазваме всички препоръки на Националния щаб за борба с разпространението на COVID-19! Нека всеки един от нас прояви лична отговорност към създалата се ситуация!". Така се обърна в социалната мрежа към хората кметът на района Милко Младенов. 

comment 0
visibility 2016
потрошени

Вандали потрошиха пейки до спортно игрище в "Люлин" 5

Вандали за пореден път са потрошили в София неща, които са направени за ползване от всички граждани. В случая са изпочупени пейки до спортно игрище зад магазин "Билла" в "Люлин" 5. За грозната постъпка съобщи кметът на района Милко Младенов в социалната мрежа.    Отново в "Люлин", но в 8 част, само няколко месеца след изграждането на детската площадка зад бл. 881, едно от съоръженията за игра бе отчупено и откраднато.  

Район Люлин

Територия на район Люлин

Територия на район Люлин

Столичният район Люлин се намира в северозападната част на София. В неговите предели влиза най-големия в страната жилищен комплекс „Люлин“, Филиповци и Република. Район Люлин заема площ от 22,22 кв. км. Населението в район Люлин наброява над 115 000 души.

Транспорт в район Люлин

Транспорт в район Люлин

Логично е, в един от най-големите столични райони, какъвто е район Люлин, да има достатъчно добре развита мрежа на градския транспорт. На разположение на жителите на район Люлин са метростанции „Люлин”, „Западен парк” и „Сливница”. Трамвайният транспорт в район Люлин е представен от Трамвай №8. В район Люлин пътуват тролеи 6 и 7.

Автобусите, които обслужват жителите на район Люлин са 309, 310, 111, 108, 42, 43, 54, 82, а маршрутките - 1, 3, 6, 14, 16, 23, 25, 32, 35, 38, 39.

История на район Люлин

Историята на район Люлин започва през 60-те години на миналия век. „Софпроект“ получава задачата да проектира голям жилищен район в северозападната част на столицата, който да побере приблизително 120 000 души. Проектът за бъдещия район Люлин е готов през 1969 г. Планирано било на мястото да се изградят 11 микрорайона, ориентирани около днешните булеварди „Царица Йоанна“ и „Панчо Владигеров“. Предвидено е жилищните сгради да са едропанелни и да са на 9 и повече етажа.

Строителството в бъдещия район Люлин започва през 1973 г. През 1977 г. започват да настаняват първите жители в готовите блокове. Тръгват и първите автобуси в район Люлин. Не всичко от направения проек се реализира. Част от микрорайоните остава неизпълнена, няма ги спортните съоръжения и паркингите на много етажи.

Образование в район Люлин

Образование в район Люлин

На разположение на жителите на район Люлин са 17 детски градини. В района има само една детска ясла. Училищата в район Люлин са 13, едно от тях е частно.

27 Средно училище „Академик Георги Караславов“ в район Люлин отваря врати през 1978 г. От началото на тои век училището има изцяло спортна и хореографска насоченост.

33 ОУ „Санкт Петербург“ в район Люлин е основано орез 1977 г. В него днес учат 700 ученицидо 7 клас.

В район Люлин се намира 37. СУ „Райна Княгиня“. Това е едно от старите училища в столицата. Основано е през 1924 г. За изграждането на учлището заслуга имат само жителите на столичния квартал „Модерно предградие“.

56 СУ "Проф. К. Иречек" в район Люлин е открито през 1985 г. Училището има специализирани паралелки областта на съвременните информационни и комуникационни технологии и в сферата на икономиката и стопанското управление, както и на чуждите езици.

77 ОУ “Св.св.Кирил и Методий” в район Люлин е открито през 1875 г. В началото сградата е на едн етаж. През 1911 жителите на кв. Филиповци доброволно работят за издигането на още два етажа на училището.

В район Люлин се намира 79 СОУ „Индира Ганди”. То отваря врати през 1982 г. През 1983 г. в училището се порвежда първият в страната първият урок, в който се използва компютър. През 1985 г училището приема името „Индира Ганди“. В училището сега се изучават хинди, английски език и информационни технологии.

  1. СУ "Лев Николаевич Толстой" с изучаване на чужди езици е разположено в район Люлин. То отваря врати през 1982 г. В началото в него се изучава само руски език. Постепенно се превръща в едно от най-авторитетните училища в район Люлин. Днес в него освен руски, се преподават английски, немски и испански език.

В район Люлин се намира и друго престижно училище - 137 СУ „Ангел Кънчев“. Неговата история започва от 1957, когато се отделя от 37 средно смесено училище. От 1992 г. то е училище с ранно обучение по чужди езици. Днес в това училище учат почти 1000 ученика, разпределени в 40 паралелки, обучавани от 66 педагози. То е едно от елитните училища в район Люлин.

Частно немско училище „Ерих Кестнер“ в район Люлин отваря врати през 1996 г. В момента в него се обучават 300 ученика, които не са само от България, а и от още 10 държави.

Читалища и библиотеки в район Люлин

Читалища и библиотеки в район Люлин

В огромния район Люлин е разположено Читалище „Просвета 1925“. То е основано през 1925 г. в момента в него функционират школи за народни танци, модерен балет, английски език и танцов състав.

Народно читалище „Константин Величков-1979“ в район Люлин е основано през 1979 г. В началото се помещава в един голям апартамент, а библиотеката му има само 800 тома. Сега е голямо читалище, в което кипи културна дейност.

ОКИ "Столична библиотека"- Филиал "Люлин" също се намира в район Люлин. Той отваря врати през 1984 г. В него има читалня, детски отдел и заемна за възрастни. Във филиала има около 104 000 библиотечни документа. Електронният каталог е голямо предимство за фонда. Така много по-лесно се намират търсените заглавия.

Здравеопазване в район Люлин

Здравеопазване в район Люлин

За здравето на жителите на район Люлин се грижат два Диагностично-консултативни центъра. Тук са ДКЦ 12 и ДКЦ 26, познати като База 1 и База 2.

Спорт в район Люлин

Спорт в район Люлин

Район Люлин се гордее с модерния си спортен център Сиконко. В миналото се е наричал Спортен център Левски Сиконко. Тук се намира първата частна зала за волейбол в страната. Спортният център се намира на удобно за жителите на район Люлин място. Близо до комплекса са разположени метростанция Люлин, спирки на градски транспорт и удобни площи за паркиране.

Спорният център в район Люлин разполага с огромна зала за спортни игри, прекрасно заведение, фитнес зала, зала за бокс, зала за танци.

В район Люлин се намира и открития басейн „Люлин бийч“. Силвър Център е първата сграда в столицата, наподобяваща МОЛ. Повечето от известните големи търговски вериги имат свои обекти в район Люлин. Тук свои магазини са разположили Била, Технополис, Арон, Европа, Фантастико, „Техномаркет“ и „Техномикс“, Мосю Бриколаж и МЕТРО, Кауфланд, Лидл и др.

Логично е огромният район Люлин да е толкова добре устроен във всяко едно отношение . Той е с размерите на един средно голям български град и трябва жителите му да се чувстват добре. Градският транспорт е изключително удобен и разнообразен. Освен многото магазини, заведения и кафенета, в район Люлин се намират и МЕГА МОЛ, който е първият подобен търговски център в западните части на столицата и Мега Ексртийм център.

Територия на район Люлин

Транспорт в район Люлин

История на район Люлин

Образование в район Люлин

Читалища и библиотеки в район Люлин

Здравеопазване в район Люлин

Спорт в район Люлин

Прочетете още