Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Одобрявате ли именуването на улици и пространство в София в подкрепа на Украйна?
  • - Да, цяла Европа изразява своята солидарност (13%, 144 Гласове)
  • - Не, преименуването на алея пред Руското посолство е провокация (85%, 949 Гласове)
  • - Не мога да преценя (2%, 20 Гласове)
Общо гласували: 1113 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 3982
Напрежение във "Филиповци": Родители алармират за тормоз над децата им

Напрежение във "Филиповци": Родители алармират за тормоз над децата им

Напрежение в столичния "Филиповци". Жители разказват пред Нова телевизия, че децата им са подложени на системен тормоз от страна на други хора от квартала. За последния конфликт причина станала направена забележка за счупена люлка. Последвали и заплахи. Потърпевшите са подали жалба и в полицията. "Бях в колата с приятелките ми. Видяхме група от майки от ромски произход, които вдигаха скандал. Решихме да видим защо. Поискахме да снимаме кой е счупил люлката. Те видяха, че ги снимаме и започнаха да ни удрят и заплашват”, разказа пред камерата една от потърпевшите. "Има доста отправени заплахи, придружени от физически контакт. Независимо от какъв етнос си, не е нормално да посягаш на деца и да ги заплашваш. И всичко това е заради забележка”, коментира и Силвия Йорданова.  

comment 0
visibility 3138
Градинка до автобусна спирка и училище в "Люлин" превърната в тоалетна

Градинка до автобусна спирка и училище в "Люлин" превърната в тоалетна

  Градинка до автобусна спирка и на стотина метра от училище в "Люлин" е превърната в тоалетна. Торбички, пълни с урина, са закачени върху клоните на дръвчета. Това е абсурдно, но е истина, сигнализират в Нова телевизия възмутени столичани. От медията провериха дали става въпрос за абсурден протест на шофьори заради липса на нормален санитарен възел или за опит за злепоставяне. „Дружеството е осигурило санитарен възел. Не мога да коментирам кой е закачил торбичките. Нашите шофьори са професионалисти”, каза пред камерата инж. г-н Павлин Василев, ръководител отдел „Експлоатация“ към Столичния автотранспорт.  

comment 0
visibility 2494
В "Люлин 3" протест за момента няма да има: Почнат е ремонт на пешеходната

В "Люлин 3" протест за момента няма да има: Почнат е ремонт на пешеходната алея

Насроченият за 5 юни от 14 часа протест на хората от "Люлин 3" заради разбитата пешеходна алея няма да се състои за момента. Днес на мястото са почнати ремонти дейности, съобщиха пред Столица.bg Калоян Янев и Ваня Пандиева- двама от организаторите на протеста.   От "Люлин 3" излизат на протест заради разбита пешеходна алея   Сборният пункт на недоволните от ситуацията с алеята трябваше да бъде на кръстовището на бул. Панчо Владигеров и бул. Царица Йоанна. Пешеходната алея се намира пред  южната страна на блокове 305, 306 и 306, свързваща квартала с метрото и градския транспорт.      

Реклама
comment 0
visibility 4606
От "Люлин 3" излизат на протест заради разбита пешеходна алея

От "Люлин 3" излизат на протест заради разбита пешеходна алея

Протест заради разбита пешеходна алея организират хората от "Люлин 3" на 5 юни събота от 14 часа. Сборният пункт е на кръстовището на бул. "Панчо Владигеров" и бул. "Царица Йоанна". За проявата има надлежно подадено уведомление и до Столична община.  Гражданите не са съгласни с  бездействието и неспазените обещания на управляващите за оправяне на пешеходната алея от южната страна на блокове 305, 306 и 306, свързваща квартала с метрото и градския транспорт.   "Живущите изпитват неудобство и затруднения при придвижването си, а проблемът за хората с увреждания и тези с инвалидни колички е огромен. Те са подложени на явна дискриминация от страна на Общината, тъй като същата не полага и не желае да положи грижи алеята да бъде ремонтирана. Преминаването за хората в неравностойно положение е несигурно и опасно. Придвижването е трудно с нестабилен и застрашителен наклон на количката, което води до крайно затрудняващо самостоятелното придвижване. Всичко това коства невероятни усилия, за да бъдат преодолени множеството неравности, вдлъбнатини и корени, когато е сухо, а е напълно невъзможно, когато завали дъжд или сняг". Това споделиха пред Столица.bg двама от протеста Ваня Пандиева и Калоян Янев    

comment 0
visibility 2926
Добротворци с 4 кампании: "Приятели на Люлин" подготвят дарения на нуждаещи

Добротворци с 4 кампании: Люлински дарители подготвят храна за нуждаещи се за 2 юни

Нова кампания стартира групата "Люлински дарители", за да зарадват нужадещи се от храна хора в тези трудни дни. До момента те направиха четири дарителски кампании - за Никулден, Бъдни вечер, 3-ти март и Великден в този район на Столична община. Добротворците дариха пакети с храна и продукти на хората в беда  и затруднение. И всичко това го организираха благодарение на добри хора, които даряваха продукти за кампанията. "Сега отново имаме нужда от вас! Организираме даряване в жк Люлин, за да зарадваме хората на 2 юни - Денят на Ботев и на загиналите за свободата инезависимостта на България! Този път ще приготвим пакети с храна от първа необходимост за 80 домакинства в нужда в Люлин", съобщиха добротворците. Списък с необходими продукти:- 1 кг боб, 80 пакета- 1 кг леща, 80 пакета- Фиде, 80 пакета- Макарони, 80 пакета- Олио, 80 бр.- Сол, 80 пакета- Захар, 80 пакета- Брашно, 80 пакета- Консерва домати, 80 бр.- Буркан Гювеч, 80 бр.- Буркан зелен фасул, 80 бр.- Лютеница голям буркан, 80 бр.- Пастет 300 гр., 80 бр.- Русенско варено, 80 бр.- Консерва скумрия, 80 бр.- Прах за пране, 80 бр.- Веро за съдове, 80 бр.- Тоалетна хартия, 80 пакета- Чай, 80 кутии- Кафе, 80 бр.- 1 кг Ориз, 80 пакета- Спагети, 80 пакета- Юфка, 80 пакета- Буркан грах, 80 бр.- Консерва боб Всеки, който има желание и възможност нека дари от изброените хранителни продукти, призовават организаторите на кампанията. Продуктите ще се събират от 17 май до 2 юни в следните пунктове:-Люлин център, ул. Архитект Георги Ненов алкохол и цигари Spirito с/у зала Сиконко, 0883 467 799-Люлин 2, блок 276, 0876 717 870-Люлин 3 и 4, блок 321, магазин Фрея, 0883 467 799-Люлин 5, блок 549, магазин за матраци, 0897 783 276-Люлин 6 и 7 - магазин Кауфланд, 0876 683 311, от 19 до 20 часа всеки ден на паркинга-Люлин 9 и 10, магазин Суши Кинг, ул. Орион 33А, 0876 717 870 Списъкъ с продуктите ще се актуализира постоянно, за да се вижда от какво има нужда за кампанията. Благодарим ви от сърце за всяко дарение и на всеки, който ни помага!, написаха организаторите.

comment 0
visibility 2437
Мобилен пункт в "Люлин" приема опасни отпадъци от домакинствата

Мобилен пункт в "Люлин" приема опасни отпадъци от домакинствата

  На 9 април, петък, мобилен пункт ще приема опасни отпадъци от домакинствата в "Люлин". Той ще работи от 8.30 до 14.30 часа. Ще бъде разположен на бул. "Захари Стоянов" 15, пред сградата на районната администрация. За това съобщи в социалната мрежа заместник- кметът на Столична община по "екология" Десислава Билева.  Ето и какви опасни отпадъци от домакинствата могат да предават столичани:  -лекарства с изтекъл срок на годност; -бои и лакове от домакинствата; -мастила и почистващи препарати; -живаксъдържащи уреди (термометри).    

comment 0
visibility 3431
Търсят кой и защо реже здрави дръвчета в "Люлин"

Търсят кой и защо реже здрави дръвчета в "Люлин"

От няколко дни в "Люлин" неизвестни злосторници са започнали да режат здрави дръвчета. "Зеленият тероризъм" е открит от екипи на  Столичен инспекторат - район „Люлин“. Много е вероятно набезите да са направени в сутрешните часове, според свидетели. По случая работят и служителите на реда от 9 РУ на СДВР. За проблема съобщи и в социалната мрежа и кметът на района инж. Милко Младенов.  Всеки, който стане свидетел на подобни деяния, и е от района, може да позвъни на 0889044804, 02/92 37 220, 02/ 824 22 34 (телефони за спешни сигнали на район „Люлин“) или 02/925 15 81 (Столичен инспекторат - район „Люлин“).

comment 0
visibility 6932
Ще има нов храм в "Люлин"- кръстен на Патриарх Евтимий

Ще има нова църква в "Люлин"- кръстена на Патриарх Евтимий

В столичния "Люлин" ще има нова църква. Идейният проект за храма представи в социалната мрежа кметът на района инж. Милко Младенов.  Църквата ще бъде изградена в "Люлин" 9, върху общински терен. Него районна администрация е предоставила безвъзмездно на БПЦ - Българска патриаршия.  Божият дом ще носи името на видния български средновековен духовник и книжовник - Патриарх Евтимий Търновски.  "През 2019 г., по идея на инициативния комитет, който сформирахме, поехме ангажимента да изградим втори православен храм в многобройния "Люлин", написа във Фейсбук инж. Младенов.     След завършване на необходимите административни процедури ще започнат и строително-монтажните дейности.      

comment 0
visibility 3237
type-photo.svg
Хубава придобивка: Нова детска площадка в "Люлин" 1

Хубава придобивка: Нова детска площадка в "Люлин" 1 (СНИМКИ)

Хубава новина за децата от столичния "Люлин" 1. Направена е нова площадка за игри до бл. 006. Тя е за малчугани от 3 до 12-години. Положена е ударопоглъщаща настилка и са монтирани комбинирани детски уреди. Цялото пространство е облагородено, засадена е нова дървесна и храстова растителност. Сложени са  нови пейки, кошчета за отпадъци и антипаркинг колчета.  За хубавата придобивка съобщи в социалната мрежа кметът на "Люлин" инж. Милко Младенов.   

comment 0
visibility 5654
В "Люлин": Полугол мъж тормози с нож и отвертки съседите си

В "Люлин": Полугол мъж тормози с нож и отвертки съседите си

Жители на столичния "Люлин" са подложени на тормоз от страна на свой съсед. Човекът се разхождал полугол по стълбите, сочат записите от камерите във входа. Той имал в себе си нож и дебнел зад входната врата на блока. Неколкократно опитвал да нахлуе в апартаменти на комшии, забравили да заключат. За неприятната ситуация разказват от Нова телевизия.    „Когато отворите входната врата на блока, може да ви очакват дълги отвертки или ножове. Носи по две отвертки в джобовете си. Стои неподвижно, лампата спира и хората се страхуват да излизат вечер от домовете си”, обясни пред камерите живущ в блока.   Всички сигнали, които са подавани, са обработвани от органите на реда. Когато екипи на полицията пристигнат на място, мъжът показвал нормално поведение.   Полуголият съсед носел ябълки и мед посред нощ на своите комшии. „Идва готов да поднесе даровете по бельо. Това е един непрестанен стрес”, каза потърпевша съседка.

comment 0
visibility 3046
Добротворци: Жители на "Люлин" сами се грижат за градинката пред блока

Добротворци: Жители на "Люлин" сами се грижат за градинката пред блока

Жители на столичния "Люлин" сами облагородяват градинката пред входа на блока им. Актът не е еднократен, утре- 6 март, ще бъде поредната грижа за мястото, разказват от БНР. Ентусиастите са изчистили бордюрите от тревата, боядисали са пейките и катерушките и така дават пример на другите блокове с градинки, да направят същото.    "Това не е просто някаква градинка, а моята градинка, която виждам от балкона си. Това е градинката, на която съм си играл като дете. Ако всички направим така, няма да има градинки, които изглеждат зле”, обясни пред медията  Александър Пелтеков.    С тази дейност Александър иска да даде пример не само на съгражданите си, но и на 7-годишния си син, който вече се включва в облагородяването на зелените площи.   Всички са доволни от промените в площите, но не всички се включват. Има и такива, които са се отнесли с неглижиране към труда им.    

comment 0
visibility 16997
type-photo.svg
Кметът на "Люлин" пред Столица.bg: Живеещите в района скоро ще имат самосто

Кметът на "Люлин" пред Столица.bg: Живеещите в района скоро ще имат самостоятелен парк - ...

Столица.bg продължава поредицата с интервюта с кметовете на 24-те района на Столична община. Днес кметът на "Люлин" Милко Младенов разказва за реализираните проекти в района с над 200 000 жители. След пробива на "Петър Дертлиев", които успокои трафика и го изведе от квратала към Околовръстното сега на финала е приключването на значимия и дългоочакван парк -  „Западна порта към Западен парк“. След повече от 20 години кметът Младенов успя да започне възстановяването на две детски градини, използвани с друго предназначение.  - Господин Младенов, кой е новият значим обект в район "Люлин" през 2020 г.? - Един от особено значимите проекти, който успяхме да реализираме през 2020 г., е пробивът на бул. „Петър Дертлиев“, свърващ ж.к. „Люлин“ с магистрала „Струма“ и Околовръстен път на София. Също така през изминалата година започнахме и изпълнението на един много желан от мен и смятам изключително значим за района проект – „Западна порта към Западен парк“. Район „Люлин“ е ощетен откъм паркове и въпреки че жителите в района са над 200 000 души, нямаме самостоятелен и достъпен парк. Затова през 2013 г. поехме инициативата да изградим пряк и съвременен достъп на ж.к. „Люлин“ към Западния парк. Тогава разработихме и защитихме подробен устройствен план (ПУП), обхващащ огромен ареал от над 10 дка, който отредихме за паркова зона и озеленяване.Проектът, който разработихме е иновативен и практичен. Заложили сме изграждането на пешеходни алеи, велотрасета, детски площадки, кучешка площадка, площадка за стрийт фитнес. На практика това място ще представлява зона, която е в абсолютен синхрон със Западния парк, откъм предназначение за ползване, но ще бъде във физическите граници на територията на „Люлин“ и посредством пасарелка ще има свързаност с парка. - Какви затруднения и на кой обект имахте през 2020 година? - При всички обекти се сблъскваме с един или друг вид трудности, особено що се отнася до администрирането и финансирането на проектите. Често срещаме и трудности при отчуждаването на имоти частна собственост преди да започнем изпълнението на много от проектите. Например пробивът на бул. „Петър Дертлиев“ се забави именно заради дългите отчуждителни процедури, които трябваше да проведем преди реализацията му. Такива затруднения ще срещнем и при друг важен проект – реализацията на парк в ж.к. „Люлин-център“, който е заложен в приетия през 2019 г. подробен устройствен план на тази местност. Това е голям ареал и 90% от неговата територия е частна собственост. Също така отчуждаването изисква значителен финансов ресурс, но смятам, че с постоянство и търпение ще достигнем до крайната цел. - Колко нови сгради на детски градини се строят във вашия район? - В момента строим нова детска градина в кв. „Филиповци“ за 6 групи вместо досегaшните 4 групи. След конструктивно обследване на сградата експертизата сочеше, че разходът, който трябва да се поеме от общинския бюджет за реновирането на стара сграда е изключително голям. По-целесъобразно беше да проектираме и изградим нова детска градина. С изпълнението на този проект 197 ДГ „Китна градина“ ще стане едно ново, много модерно съоръжение с приложени абсолютно всички мерки за енергийна ефективност. Ще бъдат изградени нови детски площадки и закупено ново обзавеждане.Също така са проведени процедури за избор на изпълнител, инженеринг, сключени са договори в края 2020 г. и в момента се работи по реконструкцията на сградите на две детски градини, всяка за по 10 групи. С реализацията на тези проекти ще възстановим функциите на бившите 23 ОДЗ и 41 ОДЗ, които близо 20 години не са използвани по предназначение. - Кога ще бъдат готови градините и за колко места са? - Стремим се да изпреварим сроковете за изпълнение, за да може 197 ДГ „Китна градина“ да отвори още през септември 2021 г. Що се отнася до другите два проекта, при спазване на всички законови изисквания и срокове, правим всичко възможно да бъдат изпълнени до края на 2022 г.Така ще бъдат подсигурени общо 26 яслени и градински групи или иначе казано това са над 600 места. - Кои от стратегическите инфраструктурни проекти на Столична община попадат във вашия район, започнало ли е строителството? - Важен проект за района и столицата е продължението трасето на първия лъч на метрото, с две нови метростанции в район „Люлин“ – oт МС „Люлин“ до Околоврътен път. Проектът е изготвен от Столичният метрополитен, като на този етап вече имаме проведено обществено обсъждане – представяне на проекта и обществена дискусия. Успоредно с това планираме и разширението на бул. „Царица Йоана“ в участъка от бул. „Панчо Владигеров“ до бул. „Добринова скала“, което е заложено и в одобрените подробни устройствени планове на жк. „Люлин“ 1 и 2. Вече има и стартирали процедури по отчуждаването на имоти частна собственост по бул. „Царица Йоана“.Завършеният през 2020 г. пробив на бул. „Петър Дертлиев“ също е един от важните инфраструктурни обекти, както за район „Люлин“, така и за столицата като цяло. Освен че с него се намалява трафикът по силно натоварените бул. „Царица Йоана“ и бул. „Сливница“, се изгради и нова връзка между ж.к. „Люлин“ и Околовръстния път на град София. - Как се отрази епидемията от COVID-19 на вашия район? - Определено COVID-19 ще остави траен отпечатък в човешката история. Както целият свят, така и ние се сблъскахме с нещо ново и непознато и имахме много малко време, в което да реагираме и да се адаптираме към тежката ситуация. Смятам обаче, че успяхме да се справим добре. Стараем се да помагаме на засегнатите хора по един или друг начин и да предпазим тези от най-рисковите групи. Например от началото на извънредното положение по проект „Топъл обяд“, ежедневно предоставяме храна до домовете на над 200 потребителя. По проект „Патронажна грижа“ помагаме на други над 230 уязвими граждани, където с техни средства, служители им закупуват и доставят храна, лекарства, плащат битовите им сметки и др. Тази услуга се предоставя всекидневно и на карантинирани лица.Постарахме се да подпомогнем и облекчим бизнеса на територията на района, като опростихме наемите на обектите в общински имоти за периодите, в които дейността им беше прекъсната. В момента все още са намалени наемните цени и тротоарните такси за маси и столове, съгласно всички решения на Столичен общински съвет. - Какви електронни услуги извършва районната администрация? - Всички видове електрони услуги, които се предлагат от Столична община, касаещи гражданското състояние се предлагат и от районната администрация. Участници сме и в Системата за сигурно електронно връчване, където гражданите могат да заявят и получат необходимия документ чрез електронния си подпис, а в момента работим и по присъединяването ни към Единния модел за заявяване, заплащане и предоставяне на електронни услуги, организиран от Държавна агенция „Електронно управление“. По този начин гражданите ще имат възможността да заявяват и получават електронно в порядъка на 80 – 90 административни услуги. Освен това в края на 2020 г., направихме възможна електронната справка на подадените документи в деловодството на района, чрез сайта на района. Така се стремим значително да улесним гражданите и да ограничим необходимостта от физически контакти и струпването на хора в условията на COVID -19. - Кое е най-належащото в момента в "Люлин" и какво ви забавя за решаването? - Това са всички стратегически цели и приоритети, заложени в програмата на Столична община. На първо място искаме да подсигурим места в детските градини в района и както споменах по-горе в момента работим по 3 такива проекта. Друго важно е обособяването на паркови пространства. Освен „Западна порта към Западен парк“, както казах от 2019 г. има приет подробен устройствен план на жк. „Люлин център“, където голям ареал е отреден за парк. 90% от пространството е частна собственост и това, което ще ни забави, са тежките отчуждителни процедури и те трябва да бъдат изпълнени преди реализацията му. - Какъв бюджет ви е необходим за 2021 г. за решаването проблеми за инфраструктурата, ремонти на улици и тротоари, градини, училища, паркове? - За съжаление, средствата, които касаят поддръжката на всички сегменти на публичните дейности са в постоянен дефицит. Както и в световен мащаб, така и тук ни е необходим значителен финансов ресурс, често недодастъчен, за да разрешим всички проблеми. Затова всяка година изработваме стратегически проекти и набелязваме приоритети, които са в унисон с потребностите на гражданите и по които да работим. Районната администрация имаме постоянна връзка с живущите в района, често се срещаме тях или търсим мнението им чрез социалните мрежи. - Казахте, че "Люлин" е ощетен откъм зелени пространства, освен  „Западна порта към Западен парк“ предвиждате ли друг парк или облагородяване на междублоково пространство? - Да, както споменах, в момента работим по реализацията на проект „Западна порта към Западен парк“ – голямо предпарково пространство с пряк достъп на люлинчани до Западния парк. Надявам се скоро да стартират отчуждителните процедури за изпълнението на парка в жк. „Люлин-център“. В района имаме повече 200 междублокови, които не бяха ремонтирани от времето на социализма и които започнахме поетапно да облагородяваме и обновяваме. През последните години изградихме 35 нови детски площадки. Направихме също 4 нови футболни игрища и 9 стрийт фитнес площадки. Тези нови зони и съоръжения за наша радост много се харесват и използват от младите хора. Занапред ще продължаваме да инвестираме в така важните места за игра, спорт и отдих на открито. - Какво е състоянието на спирките на градския транспорт и колко от тях се стопанисват от районната община? - Спирките на градския транспорт на територията на район „Люлин“ се поддържат от Център за градска мобилност, но и ние се стремим да се грижим за състоянието им. През 2019 година след множество жалби от граждани успяхме да подсигурим средства и изградихме шест нови спирконавеса.

comment 0
visibility 2574
Автомобили пак превзеха тротоар в Люлин 7

Автомобили пак превзеха тротоар в Люлин 7 (СНИМКИ)

Десетки автомобили са паркирани по тротори в столичния Люлин 7, район Люлин-Столична община. "Всеки ден има паркирани коли на тротоара, където минават пешеходци и майки с колички. Много е трудно преминаването", сигнализира с писмо до Столица.bg столичанка. В Люлин бе най-голямата акция на ЦГМ по разчистване на неправилно паркирани автомобили. Спрелите на тротоари коли създават доста затруднения на гражданите, ползващи градския транспорт. Особено неудобно е да се заобикалят колите на тротоара на спирката на тролей 7 при  бл. 706. Мисия невъзможна било преминаването пък на отсрещния тротоар, където има заведение за бързо хранене, разказва жената.

comment 0
visibility 3309
В Люлин откриха три нови детски площадки

В Люлин откриха три нови детски площадки

Три нови детски площадки отвориха врати в „Люлин“ в началото на тази година, съобщиха от Столична община. Площадките са разположени в близост до блокове №№ 006, 816 и 959. Зоните за игра разполагат с комбинирани детски съоръжения за деца от 3 до 12 години и настилка, гарантираща безопасността на децата. Монтирани са пейки, кошчета за отпадъци и е засадена нова  дървесна и храстова растителност. Припомняме, че и места за нови две спортни площадки, най-вероятно в по-крайните столични квартали, ще бъдат определени до края на този месец. Те се ще правят от "София – Европейска столица на спорта". Заявки се подават от районните кметове. Вече се знае и как ще изглеждат съоръженията на физическа активност. До този момент в София има около 90.

comment 0
visibility 3559
type-photo.svg
И в "Люлин" махат незаконни гаражни клетки

Махнаха 20 незаконни гаражни клетки в "Люлин" (СНИМКИ)

Махането на незаконни гаражни клетки е в  ход и в "Люлин". Това съобщи в социалната мрежа кметът на района инж. Милко Младенов. В рамките на вчерашния ден бяха махнати 20 незаконни гаража.  Има общо 40 влезли в сила и подлежащи на принудително изпълнение заповеди на Директора на Дирекция „Общински строителен контрол“ при СО за премахване на незаконни гаражи в район „Люлин“.   Премахването на две гаражни клетки, в места отредени за паркиране, освобождава място за три автомобила. Стартирани са и процедури за бутането на още 100 незаконни гаражни клетки.    

Район Люлин

Територия на район Люлин

Територия на район Люлин

Столичният район Люлин се намира в северозападната част на София. В неговите предели влиза най-големия в страната жилищен комплекс „Люлин“, Филиповци и Република. Район Люлин заема площ от 22,22 кв. км. Населението в район Люлин наброява над 115 000 души.

Транспорт в район Люлин

Транспорт в район Люлин

Логично е, в един от най-големите столични райони, какъвто е район Люлин, да има достатъчно добре развита мрежа на градския транспорт. На разположение на жителите на район Люлин са метростанции „Люлин”, „Западен парк” и „Сливница”. Трамвайният транспорт в район Люлин е представен от Трамвай №8. В район Люлин пътуват тролеи 6 и 7.

Автобусите, които обслужват жителите на район Люлин са 309, 310, 111, 108, 42, 43, 54, 82, а маршрутките - 1, 3, 6, 14, 16, 23, 25, 32, 35, 38, 39.

История на район Люлин

Историята на район Люлин започва през 60-те години на миналия век. „Софпроект“ получава задачата да проектира голям жилищен район в северозападната част на столицата, който да побере приблизително 120 000 души. Проектът за бъдещия район Люлин е готов през 1969 г. Планирано било на мястото да се изградят 11 микрорайона, ориентирани около днешните булеварди „Царица Йоанна“ и „Панчо Владигеров“. Предвидено е жилищните сгради да са едропанелни и да са на 9 и повече етажа.

Строителството в бъдещия район Люлин започва през 1973 г. През 1977 г. започват да настаняват първите жители в готовите блокове. Тръгват и първите автобуси в район Люлин. Не всичко от направения проек се реализира. Част от микрорайоните остава неизпълнена, няма ги спортните съоръжения и паркингите на много етажи.

Образование в район Люлин

Образование в район Люлин

На разположение на жителите на район Люлин са 17 детски градини. В района има само една детска ясла. Училищата в район Люлин са 13, едно от тях е частно.

27 Средно училище „Академик Георги Караславов“ в район Люлин отваря врати през 1978 г. От началото на тои век училището има изцяло спортна и хореографска насоченост.

33 ОУ „Санкт Петербург“ в район Люлин е основано орез 1977 г. В него днес учат 700 ученицидо 7 клас.

В район Люлин се намира 37. СУ „Райна Княгиня“. Това е едно от старите училища в столицата. Основано е през 1924 г. За изграждането на учлището заслуга имат само жителите на столичния квартал „Модерно предградие“.

56 СУ "Проф. К. Иречек" в район Люлин е открито през 1985 г. Училището има специализирани паралелки областта на съвременните информационни и комуникационни технологии и в сферата на икономиката и стопанското управление, както и на чуждите езици.

77 ОУ “Св.св.Кирил и Методий” в район Люлин е открито през 1875 г. В началото сградата е на едн етаж. През 1911 жителите на кв. Филиповци доброволно работят за издигането на още два етажа на училището.

В район Люлин се намира 79 СОУ „Индира Ганди”. То отваря врати през 1982 г. През 1983 г. в училището се порвежда първият в страната първият урок, в който се използва компютър. През 1985 г училището приема името „Индира Ганди“. В училището сега се изучават хинди, английски език и информационни технологии.

  1. СУ "Лев Николаевич Толстой" с изучаване на чужди езици е разположено в район Люлин. То отваря врати през 1982 г. В началото в него се изучава само руски език. Постепенно се превръща в едно от най-авторитетните училища в район Люлин. Днес в него освен руски, се преподават английски, немски и испански език.

В район Люлин се намира и друго престижно училище - 137 СУ „Ангел Кънчев“. Неговата история започва от 1957, когато се отделя от 37 средно смесено училище. От 1992 г. то е училище с ранно обучение по чужди езици. Днес в това училище учат почти 1000 ученика, разпределени в 40 паралелки, обучавани от 66 педагози. То е едно от елитните училища в район Люлин.

Частно немско училище „Ерих Кестнер“ в район Люлин отваря врати през 1996 г. В момента в него се обучават 300 ученика, които не са само от България, а и от още 10 държави.

Читалища и библиотеки в район Люлин

Читалища и библиотеки в район Люлин

В огромния район Люлин е разположено Читалище „Просвета 1925“. То е основано през 1925 г. в момента в него функционират школи за народни танци, модерен балет, английски език и танцов състав.

Народно читалище „Константин Величков-1979“ в район Люлин е основано през 1979 г. В началото се помещава в един голям апартамент, а библиотеката му има само 800 тома. Сега е голямо читалище, в което кипи културна дейност.

ОКИ "Столична библиотека"- Филиал "Люлин" също се намира в район Люлин. Той отваря врати през 1984 г. В него има читалня, детски отдел и заемна за възрастни. Във филиала има около 104 000 библиотечни документа. Електронният каталог е голямо предимство за фонда. Така много по-лесно се намират търсените заглавия.

Здравеопазване в район Люлин

Здравеопазване в район Люлин

За здравето на жителите на район Люлин се грижат два Диагностично-консултативни центъра. Тук са ДКЦ 12 и ДКЦ 26, познати като База 1 и База 2.

Спорт в район Люлин

Спорт в район Люлин

Район Люлин се гордее с модерния си спортен център Сиконко. В миналото се е наричал Спортен център Левски Сиконко. Тук се намира първата частна зала за волейбол в страната. Спортният център се намира на удобно за жителите на район Люлин място. Близо до комплекса са разположени метростанция Люлин, спирки на градски транспорт и удобни площи за паркиране.

Спорният център в район Люлин разполага с огромна зала за спортни игри, прекрасно заведение, фитнес зала, зала за бокс, зала за танци.

В район Люлин се намира и открития басейн „Люлин бийч“. Силвър Център е първата сграда в столицата, наподобяваща МОЛ. Повечето от известните големи търговски вериги имат свои обекти в район Люлин. Тук свои магазини са разположили Била, Технополис, Арон, Европа, Фантастико, „Техномаркет“ и „Техномикс“, Мосю Бриколаж и МЕТРО, Кауфланд, Лидл и др.

Логично е огромният район Люлин да е толкова добре устроен във всяко едно отношение . Той е с размерите на един средно голям български град и трябва жителите му да се чувстват добре. Градският транспорт е изключително удобен и разнообразен. Освен многото магазини, заведения и кафенета, в район Люлин се намират и МЕГА МОЛ, който е първият подобен търговски център в западните части на столицата и Мега Ексртийм център.

Територия на район Люлин

Транспорт в район Люлин

История на район Люлин

Образование в район Люлин

Читалища и библиотеки в район Люлин

Здравеопазване в район Люлин

Спорт в район Люлин

Прочетете още