Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Одобрявате ли именуването на улици и пространство в София в подкрепа на Украйна?
  • - Да, цяла Европа изразява своята солидарност (15%, 224 Гласове)
  • - Не, преименуването на алея пред Руското посолство е провокация (83%, 1259 Гласове)
  • - Не мога да преценя (2%, 36 Гласове)
Общо гласували: 1519 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 4385
Изграждат нова детска градина в столичния район „Люлин“

Врати отваря през декември детска градина в "Люлин"

Нова сграда на детска градина ще бъде готова през декември. Става въпрос за „Китна градина“ № 197 в район „Люлин“. Това стана ясно след извършена проверка на обекта от кмета на София Йорданка Фандъкова и зам.-кмета Ангел Джоргов, съобщи dariknews. Детското заведение е от Програмата за строителство на детски градини 2021-2023 година на кмета Фандъкова.Новата сграда е за шест групи и е изградена на мястото на стара постройка- изпълнена на гредоред и в лошо състояние, информират от Столична община. Кметът на район „Люлин“ Милко Младенов, заяви, че в новата детска градина ще има две групи повече, а местата ще бъдат обявени в системата за прием, което ще стане още през декември. Детското заведение е с просторни занимални и спални помещения, зала за спорт и музикални занимания, площадки за игра, съобразени с възрастта на децата. Новата сграда е проектирана с достъпна архитектурна среда. Изпълнени са мерки за енергийна ефективност в детската градина, с използване на възобновяеми източници на енергия. Фасадата ще бъде с термо-панели, а отоплението, осветлението и подгряването на водата ще се извършват с пелетно отоплително тяло и фотоволтични панели, които са монтирани на покрива на детското заведение. Специална система е предвидена да събира дъждовна вода и тя ще се използва за поливане на зелените площи в детската градина, а тези решения ще превърнат детската градина в „зелена сграда“, заяви кметът на район „Люлин“ Младен Младенов. Столичният кмет Фандъкова, твърди,че до края на годината очаква да бъдат въведени още четири сгради на детски градини. Тя изрази мнение, че кметовете на райони ще работят отговорно и активно, както кметът на „Люлин“, за да бъдат разкрити още нови места за децата.

comment 0
visibility 2034
Тестово машинно гласуване в столичния район „Люлин”

Тестово машинно гласуване в столичния район „Люлин”

До 7 ноември между 10:00 ч. и 16:00 ч., в сградата на районната администрация всеки, който желае, ще има възможността да извърши тестово гласуване със специализирано устройство за електронно машинно гласуване във връзка с произвеждането на избори за президент и вицепрезидент, и за Народно събрание, насрочени за 14.11.2021 г., съобщиха от районната администрация. Гласуването ще бъде анонимно, доброволно и с него няма да бъдат определяни политически предпочитания на избирателите, тъй като ще се използва демонстрационен вариант на бюлетина, без реални партии и кандидати.  

comment 0
visibility 2453
Планира се изграждане на 5 нови детски площадки и стрийт фитнес в Люлин

Планира се изграждане на 5 нови детски площадки и стрийт фитнес в Люлин

Столичен общински съвет гласува средства за изграждането на 5 нови детски площадки и стрийт фитнес в Люлин. Средствата са 420 000 лв. от Специализирания общински приватизационен фонд и ще бъдат инвестирани в изграждане на нови детски и спортни площадки в район „Люлин“. Предложението е на кмета на „Люлин“ Милко Младенов и беше подкрепено от Комисията по финанси. Предстои Столичният общински съвет да гласува окончателно отпускането на средства на заседанието си този четвъртък. Планира се обособяването на нова стрийт-фитнес площадка на открито и реконструкция на детска площадка, а също и изграждане на още 5 детски пространства на територията на района. Предстои да се развие, рехабилитира и модернизира съществуващата спортна инфраструктура за обществено ползване и да отговаря на съвременните европейски изисквания за безопасност. Председателят на Комисията по финанси и бюджет в СОС, коментира, че идеята в един от най-населените райони в Столична община е да бъдат разкрити пространства за спорт и развлечение е изключително добра. Той коментира, че очаква активност и от страна на други районни кметове в тази посока. Всички новоизградени площадки ще отговарят на Наредбата за условията и реда за устройството и безопасността на площадките за игра, а съоръженията ще са за деца от 3 до 12 годишна възраст. Съоръженията ще бъдат комбинирани с пързалка, люлка, катерушка, както и такива за деца със специални нужди.

Реклама
comment 0
visibility 2338
Провериха изпълнението на два проекта в „Люлин“

Провериха изпълнението на два проекта в „Люлин“

Провериха изпълнението на два проекта в район „Люлин“ – „Западна порта към западен парк“ и „Изграждане на пешеходен мост с велотрасета – връзка между жк „Люлин“ и Западния парк“, съобщиха от Столична община.  В ареал от 10 дка по протежението на бул. „Дертлиев“, срещу ж.к. „Люлин“ 10, е обособено голямо предпарково пространство, където вече има изградени тротоари и алеи, детска площадка, стрийт фитнес и площадка за тренировка и игра на кучета, както и са монтирани електрически стълбове и видеонаблюдение. Паралелно с това се изгражда и пешеходен мост с велоалея (пасарелка), който ще свързва тази паркова зона със същинския Западен парк. Предстои да бъдат монтирани пейки и кошчета за отпадъци и да бъде заседена дървесна и храстова растителност. Всички, предвидени в проектите, строителни дейности се изпълняват в срок, като те са почти завършени и в най-скоро време люлинчани ще могат да използват тези зони за отдих, спорт и игра и ще имат пряк достъп до Западен парк.  

comment 0
visibility 1760
-

Временно ще прекъсне водоснабдяването в част от "Люлин" 4

Днес, 25 октомври 2021 г. (понеделник) във връзка с монтаж на спирателен кран на ул. „Христо Караминков“, ж.к. „Люлин“ 4 се налага спиране на водоподаването от 10:00 до 22:00 часа, съобщават от "Софийска вода". Прекъсването ще засегне живущите в бл. 403, бл. 411, бл. 412, бл. 414, бл. 415, бл. 435 и ОДЗ № 55 "Иглика". При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода“ ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска пред страничен вход на ОДЗ № 55 „Иглика“. Засегнатите от прекъсването на водата, могат да получат повече информация от Телефонния център на „Софийска вода“ АД на телефон 0800 121 21 или да следят за развитието на всички текущи теренни дейности в реално време чрез Виртуалния информационен център на дружеството. „Софийска вода“ АД предварително се извинява на своите клиенти за причинените временни неудобства!

comment 0
visibility 2636
-

Премахват незаконни гаражни клетки в район „Люлин“

В район „Люлин“ продължава изпълнението на влезли в сила заповеди на главния архитект на град София за премахване на незаконни гаражни клетки. До края на тази седмица ще бъдат премахнати общо 34 незаконни гаражни клетки в ж.к. „Люлин“ 9, при бл. 983 и бл. 984. Районната администрация е инициирала над 100 административни производства по процедура за премахване на незаконни гаражни клетки, както и 10 за събаряне на незаконни постройки и сгради. Премахването на две гаражни клетки в места, които са отредени за паркиране, освобождава място за три автомобила, напомнят от районната администрация.

comment 0
visibility 3316
Деца не могат да пресекат улица до 40. СУ в столичния Люлин 9

Деца не могат да пресекат улица до 40. СУ в столичния Люлин 9

Деца, който учат в 40. СУ "Луи Пастьор" в столичния Люлин 9 са застрашени от инциденти. Малчуганите не могат да пресекат ул. "Търново", която е по пътя им към кварталното училище. УЛицата е с много натоварен автомобилен трафик и по нея няма пешеходна пътека, съобщи Нова телевизия. ОТ дълго време родители и живеещи в района се молят да се постави пешеходна пътека, но все още не са чути. Родителите се притесняват да пуснат учениците си сами, тъй като мястото, на което пресичат е опасно и застрашава децата им. Отсечката е с концентрация на инциденти. Ден преди първия учебев ден на мястото, където малчуганите пресичат е станал поредния инцидент и лека кола е блъснала човек. Тази сутрин родители държаха здраво за ръце учениците си и дълго не успяха да пресекат ул. "Търново". Наложи се Румен Бахов от Нова телевизия и граждани да застанат на средата на пътното платно, да спрат колоната от автомобили, за да отидат децата на училище. Освен училището в близост е и XII поликлиника в Люлин.

comment 0
visibility 3556
В "Люлин" представят проекта за втори православен храм в района

В "Люлин" представят проекта за втори православен храм в района

Гражданите от "Люлин" ще имат възможност утре, 29 юли, да се запознаят с проекта за изграждане на втори православен храм в района. Дискусията ще се проведе от 18:00 часа, в заседателната зала на 40 СУ „Луи Пастьор“. За това съобщи в социалната мрежа кметът на района инж. Милко Младенов.   Храмът ще носи името на "Св. Патриарх Евтимий Търновски". Той ще бъде построен изцяло с дарителски средства в девети микрорайон, на ъгъла на улица "Димитър Талев" и булевард "Луи Пастьор".  

comment 0
visibility 6610
В "Люлин": Дърво осъмна със забити спринцовки, хората са притеснени

В "Люлин": Дърво осъмна със забити спринцовки, хората са притеснени

Провокативна снимка на дърво, в което са забити двайсетина спринцовки, предизвика оживени коментари в социалните мрежи. "Инсталацията" е в комбинация с кабел, използван най-вероятно при инжектиране на наркотици. Тя се намира в столичния квартал "Люлин", разказват от Нова телевизия.  Оказва се, че в зелената площ около дървото също има разпръснати доста спринцовки.  

comment 0
visibility 4617
type-photo.svg
Три нови паркинга са готови и се ползват от хората в „Люлин“

Три нови паркинга са готови и се ползват от хората в „Люлин“ (СНИМКИ)

Три нови паркинга при бл. 113, бл. 140 и бл. 602 са направени от администрацията на район "Люлин". Цялостно е реновиран и разширен съществуващият паркинг при блок 705. Първите три паркинга вече се използват от живущите, а до броени дни ще приключат и ремонтните дейности на паркинга в „Люлин“ 7. За информацията съобщи в социалната мрежа кметът на района инж. Милко Младенов. Положена е асфалтова настилка (на паркингите при бл. 602 и бл. 705) и настилка от унипаваж (на паркингите при бл.113 и бл. 140). "През последните години изградихме или реновирахме повече от 10 паркинга, обещавани с десетилетия на хората и неизпълнени. По този начин бяха подсигурени близо 420 паркоместа за люлинчани",  допълни кметът във Фейсбук.        

comment 0
visibility 7066
type-photo.svg
Започва направата на пешеходен мост в линейния парк в "Люлин"

Започва направата на пешеходен мост в линейния парк в "Люлин" (СНИМКИ)

Линеен парк в „Люлин“,  който ще свързва жилищните квартали със "Западния парк", се прави в момента. Да провери как върви градежа дойде кметът на София Йорданка Фандъкова, заедно с нея присъстваха  кметът на район „Люлин“ инж. Милко Младенов и  общински съветници от района.   „Западна порта към Западен парк“ обхваща 10 дка общински терени и ще бъде разположен по протежението на бул. „Петър Дертлиев“, срещу „Люлин“ 10. Предвижда се да бъдат изградени пешеходна алея, осветление, видеонаблюдение, велотрасе, детски площадки, стрийт фитнес и кучешка площадка, както и зони за почивка. Дървета от вида ливански кедър, сребриста ела, бяла бреза, каталина, липа, явор, чинар и над 100 вида храсти ще бъдат засадени в зоната. Връзката между линейния парк и Западния парк ще  бъде направена чрез пешеходен мост, информират от Столична община.   "Към момента са изградени тротоари, алеи, основите за различните видове площадки, направена е тръбната мрежа за площадково и алейно осветление, както и са монтирани фундаменти за електрическите стълбове" – каза кметът на "Люлин" инж.  Милко Младенов.    С днешна дата има издадено и разрешение за строеж за пешеходния мост.До няколко дни се предвижда да започне и изграждането му.   Реализирането на проекта стана възможно след като  бе разработен и защитен подробен устройствен план на зоната.              

comment 0
visibility 2400
type-photo.svg
Родолюбци: Български владетели оживяват на автобусни спирки в „Люлин“.

Родолюбци: Български владетели оживяват на автобусни спирки в „Люлин“ (СНИМКИ)

Ликовете на видни български владетели, както и важни факти за тяхното управление, ще бъдат изобразени на част от спирките на автобуси 111, 108, 310 и на тролейбус 6 в район "Люлин". Инициативата се казва "Велика България" и е дело на администрацията на район "Люлин" и на Местна комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни към района. За това разказа в социалната мрежа кметът на "Люлин" инж. Милко Младенов.  "С тази инициатива се стремим да повишим интереса към българското минало, да насърчим четенето и да възпитаме в младите хора родолюбие и уважение към славната история на България. Важно е да помним делата и героизма на Великите ни предци, за да съхраним националния си дух", сподели кметът във Фейсбук.  

comment 0
visibility 3299
Санираха бл. 016 в "Люлин" по програмата за Енергийна ефективност

Санираха бл. 016 в "Люлин-1"

В район "Люлин" могат да се похвалят с още един саниран блок. Това е 016, в „Люлин-1“. Той е седмата изцяло обновена жилищна сграда по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради на МРРБ. Добрата новина оповести в социалната мрежа кметът на "Люлин" инж. Милко Младенов.  Сградата е строена през 70-те години на 20-ти век и има две секции с три входа – А, Б и В. По време на строително-монтажните работи e направено конструктивно възстановяване на сградата и подмяна на дограма. Положена е топлоизолация на фасадите и хидроизолация на покрива. Направен е и ремонт на системите за отопление, охлаждане и вентилация с цел повишаване на енергийната ефективност.  С реализацията на проекта блок 016 придоби нов модерен облик и се осигуриха по-добри условия за живот на 60 домакинства, които ще генерират икономия в порядъка на 50% от разходите си към експлоатационните дружества.    

comment 1
visibility 3054
Във "Филиповци" махат незаконни постройки

Във "Филиповци" махат незаконни постройки

В столичния квартал "Филиповци" от тази сутрин е почнало събарянето на незаконни постройки, съобщават от NovaNews. Повечето обекти са стопански, но има и такива, в които са живели хора. Сутринта е имало леко напрежение, но ситуацията вече е овладяна. Съборени са няколко постройки, остават още две. Собствениците изкараха и последния багаж.    Според кмета на район „Люлин“ инж. Милко Младенов повечето постройки са използвани за обори, в тях е имало прасета и кокошки. "Има десетки процедури за събаряне, някои от тях се обжалват. Незаконното строителство е в огромни мащаби", сподели той. До края на днешния ден или най-късно утре събарянето на незаконните постройки ще приключи.   

comment 0
visibility 4253
В "Люлин" останаха без ток заради пожар в подстанция

В "Люлин" останаха без ток заради пожар в подстанция

Жителите на "Люлин" останаха вчера вечерта без ток заради пожар в подстанция, съобщават от Нова телевизия. Подадени са десетки сигнали за липсата на електрозахранване около 21.00 ч.    Малко след 22:30 ч. от Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ са съобщили през медията, че аварията е отстранена.

Район Люлин

Територия на район Люлин

Територия на район Люлин

Столичният район Люлин се намира в северозападната част на София. В неговите предели влиза най-големия в страната жилищен комплекс „Люлин“, Филиповци и Република. Район Люлин заема площ от 22,22 кв. км. Населението в район Люлин наброява над 115 000 души.

Транспорт в район Люлин

Транспорт в район Люлин

Логично е, в един от най-големите столични райони, какъвто е район Люлин, да има достатъчно добре развита мрежа на градския транспорт. На разположение на жителите на район Люлин са метростанции „Люлин”, „Западен парк” и „Сливница”. Трамвайният транспорт в район Люлин е представен от Трамвай №8. В район Люлин пътуват тролеи 6 и 7.

Автобусите, които обслужват жителите на район Люлин са 309, 310, 111, 108, 42, 43, 54, 82, а маршрутките - 1, 3, 6, 14, 16, 23, 25, 32, 35, 38, 39.

История на район Люлин

Историята на район Люлин започва през 60-те години на миналия век. „Софпроект“ получава задачата да проектира голям жилищен район в северозападната част на столицата, който да побере приблизително 120 000 души. Проектът за бъдещия район Люлин е готов през 1969 г. Планирано било на мястото да се изградят 11 микрорайона, ориентирани около днешните булеварди „Царица Йоанна“ и „Панчо Владигеров“. Предвидено е жилищните сгради да са едропанелни и да са на 9 и повече етажа.

Строителството в бъдещия район Люлин започва през 1973 г. През 1977 г. започват да настаняват първите жители в готовите блокове. Тръгват и първите автобуси в район Люлин. Не всичко от направения проек се реализира. Част от микрорайоните остава неизпълнена, няма ги спортните съоръжения и паркингите на много етажи.

Образование в район Люлин

Образование в район Люлин

На разположение на жителите на район Люлин са 17 детски градини. В района има само една детска ясла. Училищата в район Люлин са 13, едно от тях е частно.

27 Средно училище „Академик Георги Караславов“ в район Люлин отваря врати през 1978 г. От началото на тои век училището има изцяло спортна и хореографска насоченост.

33 ОУ „Санкт Петербург“ в район Люлин е основано орез 1977 г. В него днес учат 700 ученицидо 7 клас.

В район Люлин се намира 37. СУ „Райна Княгиня“. Това е едно от старите училища в столицата. Основано е през 1924 г. За изграждането на учлището заслуга имат само жителите на столичния квартал „Модерно предградие“.

56 СУ "Проф. К. Иречек" в район Люлин е открито през 1985 г. Училището има специализирани паралелки областта на съвременните информационни и комуникационни технологии и в сферата на икономиката и стопанското управление, както и на чуждите езици.

77 ОУ “Св.св.Кирил и Методий” в район Люлин е открито през 1875 г. В началото сградата е на едн етаж. През 1911 жителите на кв. Филиповци доброволно работят за издигането на още два етажа на училището.

В район Люлин се намира 79 СОУ „Индира Ганди”. То отваря врати през 1982 г. През 1983 г. в училището се порвежда първият в страната първият урок, в който се използва компютър. През 1985 г училището приема името „Индира Ганди“. В училището сега се изучават хинди, английски език и информационни технологии.

  1. СУ "Лев Николаевич Толстой" с изучаване на чужди езици е разположено в район Люлин. То отваря врати през 1982 г. В началото в него се изучава само руски език. Постепенно се превръща в едно от най-авторитетните училища в район Люлин. Днес в него освен руски, се преподават английски, немски и испански език.

В район Люлин се намира и друго престижно училище - 137 СУ „Ангел Кънчев“. Неговата история започва от 1957, когато се отделя от 37 средно смесено училище. От 1992 г. то е училище с ранно обучение по чужди езици. Днес в това училище учат почти 1000 ученика, разпределени в 40 паралелки, обучавани от 66 педагози. То е едно от елитните училища в район Люлин.

Частно немско училище „Ерих Кестнер“ в район Люлин отваря врати през 1996 г. В момента в него се обучават 300 ученика, които не са само от България, а и от още 10 държави.

Читалища и библиотеки в район Люлин

Читалища и библиотеки в район Люлин

В огромния район Люлин е разположено Читалище „Просвета 1925“. То е основано през 1925 г. в момента в него функционират школи за народни танци, модерен балет, английски език и танцов състав.

Народно читалище „Константин Величков-1979“ в район Люлин е основано през 1979 г. В началото се помещава в един голям апартамент, а библиотеката му има само 800 тома. Сега е голямо читалище, в което кипи културна дейност.

ОКИ "Столична библиотека"- Филиал "Люлин" също се намира в район Люлин. Той отваря врати през 1984 г. В него има читалня, детски отдел и заемна за възрастни. Във филиала има около 104 000 библиотечни документа. Електронният каталог е голямо предимство за фонда. Така много по-лесно се намират търсените заглавия.

Здравеопазване в район Люлин

Здравеопазване в район Люлин

За здравето на жителите на район Люлин се грижат два Диагностично-консултативни центъра. Тук са ДКЦ 12 и ДКЦ 26, познати като База 1 и База 2.

Спорт в район Люлин

Спорт в район Люлин

Район Люлин се гордее с модерния си спортен център Сиконко. В миналото се е наричал Спортен център Левски Сиконко. Тук се намира първата частна зала за волейбол в страната. Спортният център се намира на удобно за жителите на район Люлин място. Близо до комплекса са разположени метростанция Люлин, спирки на градски транспорт и удобни площи за паркиране.

Спорният център в район Люлин разполага с огромна зала за спортни игри, прекрасно заведение, фитнес зала, зала за бокс, зала за танци.

В район Люлин се намира и открития басейн „Люлин бийч“. Силвър Център е първата сграда в столицата, наподобяваща МОЛ. Повечето от известните големи търговски вериги имат свои обекти в район Люлин. Тук свои магазини са разположили Била, Технополис, Арон, Европа, Фантастико, „Техномаркет“ и „Техномикс“, Мосю Бриколаж и МЕТРО, Кауфланд, Лидл и др.

Логично е огромният район Люлин да е толкова добре устроен във всяко едно отношение . Той е с размерите на един средно голям български град и трябва жителите му да се чувстват добре. Градският транспорт е изключително удобен и разнообразен. Освен многото магазини, заведения и кафенета, в район Люлин се намират и МЕГА МОЛ, който е първият подобен търговски център в западните части на столицата и Мега Ексртийм център.

Територия на район Люлин

Транспорт в район Люлин

История на район Люлин

Образование в район Люлин

Читалища и библиотеки в район Люлин

Здравеопазване в район Люлин

Спорт в район Люлин

Прочетете още