Времето в София

Въздухът в София

Анкета

За кого ще гласувате за кмет на София на балотажа в неделя?
  • Васил Терзиев (42%, 188 Гласове)
  • Ваня Григорова (36%, 161 Гласове)
  • Не подкрепям никого (13%, 56 Гласове)
  • Ще отида за гъби (9%, 38 Гласове)
Общо гласували: 443 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 1050
-

Временно затварят улица в "Лозенец" заради монтиране на кран

Движението по ул. "Розова долина" между ул. „Гребен планина“ и бул. „Черни връх“ ще бъде затворено на 19 януари между 8 и 18 часа, съобщават от районната администрация. Причината е монтаж на кулокран на строителен обект - жилищна сграда. До края на януари заради строителни работи между 13 и 14 часа ще бъдат затворени и улиците "Вежен" и "Николай Лилиев" в района.   

comment 0
visibility 935
-

Пропаднало паве отвори яма в столичния "Лозенец"

Паве пропадна на столичната ул."Любата" в кв. "Лозенец". Под него се отвори огромна яма, разказва btv по сигнал от жител от района. Причината за отворилата се яма е спукана тръба на топлофикация. На място екипът установява и наводнение - по улицата тече вода и се е образувала огромна локва. "Разбрах за проблема вчера следобяд", каза кметът на район "Лозенец" Константин Павлов. Веднага от районната администрация са сезирали и "Топлофикация", и "Софийска вода", и дирекция "Аварийна помощ и превенция" на Столична община. След като се е установило за какъв проблем става дума, от "Топлофикация" веднага са взели мерки за отстраняването му и са работили цяла нощ, каза още Павлов. Той лично е наблюдавал работата до към един часа през нощта. На мястото трябва само да се възстанови настилката. За съжаление обаче междувременно се е получил втори теч, който най-вероятно е проблем на "Софийска вода", защото става въпрос за студена вода, добави той. "В тази част на района има нужда от цялостна подмяна на инфраструктурата, която е много стара", отбеляза районният кмет, като добави, че при ремонти са попадали на тръби на около век. Той благодари за подадения навреме сигнал и изрази надежда, че в този участък няма да има повече проблеми заради старата инфраструктура.

comment 0
visibility 1383
-

Мотористи ще раздават топъл обяд на емблематичната сп. Вишнева в Лозенец

3330 топли обяда ще раздадат на хора в нужда мотористи, обединени в инициативата "Помощ на две колела". Инициативата се провежда за трета поредна година, разказаха организаторите пред Нова телевизия. Всеки нуждаещ се ще може да получи топъл обяд, приготвен от самите мотористи - специално за целта е назначен професионален готвач. На ден са предвидени 200 порции супа, готвено ястие, хляб и вода. Те ще бъдат раздавани всяка събота в периода от 7 януари до 8 април на емблематичната спирка "Вишнева" в кв. Лозенец в столицата. Инициатива ще стартира в 12:00 ч. до изчерпване на предвидените за деня порции. На място ще има и медицински екип, който ще оказва помощ на изпадналите в нужда хора и ще предоставя лекарства, витамини и дезинфектанти. "Идеята е да бъдем полезни, да покажем, че доброто съществува и е възможно", заявиха мотористите. Инициативата се осъществява "Widows Sons" & "Masonic Riders" със съдействието на район "Лозенец", фондация "Движение на българските майки", фондация "Благотворителност и милосърдие". "Топъл обяд" е само част от инициативите на "Помощ на две колела", които вече са добре познати на нуждаещите се в столицата. Част от инициативите им са разходки за деца със специални потребности, кампании срещу домашното насилие, помощ за деца в риск.

Реклама
comment 0
visibility 1057
-

Конкурс за коледна играчка в "Лозенец"

В столичният район „Лозенец“ организират конкурс за саморъчно изработена коледна играчка, която ще краси празничната елха на района, съобщават от районната администрация. Конкурсът се организира от местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетните и непълнолетните. Всички ученици от 1 до 7 клас в училищата на "Лозенец" могат да участват в надпреварата. Ще бъде излъчен по един победител от всяко училище, което се включи. Изработените играчки трябва да бъдат предадени в училищата до 16 декември. Всяка играчка трябва да бъде предадена със следната информация: имена на детето, училище, клас и телефон на родител или класен ръководител за връзка. На 20 декември 2022 г., победителите ще бъдат наградени на празнична церемония, която ще се проведе в сградата на район „Лозенец“. Наградата е ваучер от книжарници „Хеликон“ на стойност 50 лв. Предвидена е поощрителна награда за библиотеките на всяко училище, което излъчи участници в конкурса.  

comment 0
visibility 1079
Деца от „Лозенец“ ще мерят сили в конкурс за най-красиво коледно украшение

Деца от „Лозенец“ ще мерят сили в конкурс за най-красиво коледно украшение

Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетните и непълнолетните, Район „Лозенец“, организира конкурс на тема „Коледната магия в детските ръце“. Надпреварата е за саморъчно изработена коледна играчка, която ще краси празничната елха в района. Право на участие имат децата от 1 до 7 клас от учебните заведения на територията на район „Лозенец“. От всяко училище, което се включи в надпреварата, ще бъде излъчен по един победител. Крайният срок за предаване на украшенията е 16 декември. Всяка играчка трябва да бъде предадена със следната информация: имена на детето, училище, клас и телефон на родител или класен ръководител за връзка. Победителите ще бъдат обявени на 20 декември, по време на празнична церемония, която ще се проведе в сградата на район „Лозенец“. Наградата е ваучер на стойност 50 лв., предоставен от голяма верига книжарници. Освен това е предвидена и поощрителна награда за библиотеките на всяко училище.

comment 0
visibility 1194
Ресторант в „Лозенец“ получи акт за горене на непозволени отпадъци

Ресторант в „Лозенец“ получи акт за горене на непозволени отпадъци

След сигнал на граждани в социалните мрежи за задушлива миризма в софийския ж.к. „Лозенец“ екип на Столичния инспекторат е установил нарушение в ресторант, намиращ се на ул. „Якубица“. Проверката е показала, че в заведението за отопление се използва камина, в която освен дърва и въглища се изгарят и ПДЧ плоскости. „На управителя на фирмата е съставен констативен протокол и е дадено предписание да не изгаря всякакви видове отпадъци с постоянен срок за изпълнение. Наши екипи ще следят дали се изпълнява даденото предписание.“, посочват от Столичния инспекторат. За горене на отпадъци през месец ноември инспекторите са състави 7 акта, като установените нарушения са в районите: „Студентски“, „Възраждане“, „Връбница“, „Сердика“.

comment 0
visibility 1468
Паркингът на столичната ул. „Сребърна“ ще е готов до края на годината

Паркингът на столичната ул. „Сребърна“ ще е готов до края на годината

Започна работата по изграждане на наземния паркинг на улица „Сребърна“ в квартал „Хладилника“, в столичния район „Лозенец“, съобщи председателят на местния парламент Георги Георгиев. Върху общинския терен на „Пазари Изток“ ЕАД ще бъдат обособени 25 паркоместа, 2 от които ще са предназначени за автомобили за хора със специални потребности. На място ще има и зарядна станция за електрически коли. „Благодаря на гражданите, които през лятото ни сезираха, че на същото място се предвижда строителство на 7-етажна сграда. Веднага след като се запознах с проблема, подготвих доклад и с решение на Общинския съвет успяхме да защитим терена. На това място няма да се строи сграда, а вече се обособява паркинг за живущите в близост, който ще бъде факт до края на декември.“, коментира председателят на СОС.

comment 0
visibility 2327
-

Започва реконструкция на кръстовището на "Симеоновско шосе" и ул. "Йордан Радичков"

След множество подадени сигнали от граждани и жители на района, реконструкцията на кръстовището на бул."Симеоновско шосе" и ул. "Йордан Радичков" започва. За това съобщи кметът на район "Лозенец" Константин Павлов. За опасно кръстовище в квартал "Витоша" в София сигнализират живущите Днес, 24 ноември, от 18:30 на кръстовището ще се проведе среща с гражданите. "Ще присъстваме аз, заместник кметът на Столична община по направление "Обществено строителство" Ангел Джоргов и представители на строителя, за да отговорим на вашите въпроси", съобщи районният кмет. Работата ще започне на импровизирания паркинг до кръстовището, откъдето ще бъдат разчистени пречещите стълбове и табла и ще бъдат започнати изкопите за новите канализация и водопровод. Във вторият етап на изграждането, който се очаква да започне след около десетина дни, ще бъде затворено кръстовището и ще бъде въведен обходен маршрут.  "За да имаме този алтернативен маршрут, който ще съществува само по време на строителството, проведохме интензивни разговори със собствениците на земята, които са съгласни с това временно решение", поясни още Константин Павлов. Представители на Столична община, на строителния надзор и на строителите проведоха последната оперативка преди откриването на строителната площадка, съобщи още Павлов, като допълни, че желанието им е до края на годината кръстовището да бъде готово.

comment 0
visibility 1371
Самонастанили се в изоставена сграда тормозят жителите на „Лозенец“

Самонастанили се в изоставена сграда тормозят жителите на „Лозенец“

Жители на столичния кв. "Лозенец" се оплакват, че голяма група хора са се настанили незаконно в изоставена къща и ежедневно тормозят околните, съобщава БНТ. Живущите в близост до постройката са подавали неколкократно сигнали към районната администрация и към полицията, но досега решение на проблема не е намерен. Дълго време къщата е била заведение, а след затварянето му преди няколко години в нея са се нанесли около 15 човека, сред които и малки деца. По разкази на местните хора от сградата често се чува силна музика, викове и дори скандали. Имотът, който е частен, е занемарен – дворът е пълен с изхвърлени мебели и всякакъв вид отпадъци, а миризмата, която се носи от там е непоносима. Няколко пъти в сградата е имало и пожари. Момчил Якимов, началник отдел "Инженерни и благоустройствени работи" в район "Лозенец", коментира, че собствениците проявяват незаинтересованост. Те са викани от местната администрация на 3 ноември и са поели ангажименти за укрепване на сградата в едномесечен срок, но досега това не се е случило. „Законодателят в случая повече пази гражданите от административен произвол и не е предвидил строго рестриктивни мерки спрямо хората, които не си поддържат имотите“, заяви Якимов.    

comment 0
visibility 1369
-

Нов паркинг в кв. "Хладилника" за Коледа

Наземен паркинг ще бъде изграден в района на улица „Сребърна“ в квартал Хладилника. Върху общинския терен на „Пазари Изток“ ще бъдат обособени 25 паркоместа, 2 от които предназначени за инвалидни автомобили. На място ще има и зарядна станция за електрически коли, съобщават от пресцентъра на СОС. Председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев провери на място началото на дейността по изграждане на паркинга и разговаря с жители на района, които през лятото сигнализираха, че на същото място се предвижда строителство на 7-етажна сграда. „Благодаря на гражданите, които ни сезираха. Веднага след като се запознах с проблема, подготвих доклад и с решение на общинския съвет успяхме да защитим терена. На това място няма да се строи 7- етажна сграда, а вече се обособява паркинг за живущите в близост. Това е поредна стъпка, която правим в решаването на проблема с паркирането в столичните квартали“, коментира Георгиев. Предвижда се строителните дейности да приключат до края на декември.

comment 0
visibility 1344
-

Поправиха пейките на пл. Хелзинки в столичния "Лозенец"

След подаден сигнал от жители на столичния квартал "Лозенец", от района са реагирали и са обновили парковата мебел на пл. "Хелзинки". Гражданите са сигнализирали за изпочупени и олющени пейки и липсващи кошчета. Пейките са били обновени, а на малкото площадче вече са поставени достатъчно на брой кошчета за отпадъци. Жителите благодарят на районната администрация за бързата реакция и за новите пейки. "Чудесно изглеждат, сега остава и да ги пазим и ползваме със здраве", коментират те.

comment 0
visibility 1543
Ремонтираха настилката на подлез "Галерия" в столичния Лозенец

Ремонтираха настилката на подлез "Галерия" в столичния Лозенец (СНИМКИ)

Подменени са вече плочките на настилката в столичния подлез "Галерия" в Лозенец, съобщи кметът на района Константин Павлов. Съоръжението е под кръстовището на бул. Черни връх" и Евлоги и Христо Георгиеви". Ремонтирана е откритата част на подлеза. Подземната пешеходната е на границата между три различни района, но със старо решение на СОС стопанисването е вменено на район Лозенец, уточнява Павлов. Когато сяда в кметския стол наследява дългогодишна кореспонденция за лошото състояние на подлеза и невъзможността на района да го поддържа с ограничения си делегиран бюджет за улични ремонти, за които са искани целеви средства, разказва кметът на район Лозенец. От района възлагат да се направи предпроектно проучване, което показва, че минималната инвестиция за ремонт на подлеза започва от няколко стотин хиляди лева. Необходимо било да се ремонтира компрометираните гранитни стъпала, подмяна на окачения таван и боядисване на стените. Стойността надхвърля 2 милиона лева, ако съоръжението трябва да придобие напълно съвременен вид. Като основни разходни пера се очертават покриването на стълбищните рамена с метална конструкция и изграждането на допълнителни асансьори, с цел гарантиране на достъпност на средата, уточнява Константин Павлов. На него му е ясно, че такива инвестиции не могат да се очакват в обозримо време и при сегашната свръхцентрализираност на общината и затова предприема спешен ремонт на най-болното място – хлопащите плочки в откритата част, където редовно ставаха и инциденти, коментира той. Павлов е доволен, че ремонтът е приключил в срок и не се е налаголо затваряне на подлеза в нито един момент.

comment 0
visibility 1201
-

Ликвидирана е калната точка на ул. Милин камък в столицата

Приключи полагането на решетъчните паркоелементи, днес предстои да се извърши запълването с хумус и затревяването на калната точка на ул. „Милин Камък“ 59, срещу входа на резиденция „Лозенец“. Това е третата и последна голяма кална точка, която е рекултивирана в района. Предстои автомобилният достъп да бъде възстановен, съобщи кметът на столичния район "Лозенец" Константин Павлов. Обектът е част от програмата за ликвидация на кални точки на територията на столицата. Алеята с дължина 100 м. е в междублково пространство и е мислено продължение на ул. „Йоан Екзарх“, с което се осигурява достъпа до гаражите на две многоетажни жилищни сгради. Като част от рекултивационните работи беше ликвидирана стара площадка за кофи за отпадъци, която продължаваше да се ползва като нерегламентирано сметище. "През годините са правени редица постъпки, алеята, която е частна общинска собственост, да бъде асфалтирана. По различни причини това не се е случило, включително поради липса на възможност за отводняване. Решетъчните паркоелементи запазват попивната способност на почвата, с което проблемът с отводняването отпада", отбеляза районният кмет. Той отбеляза, че има отделно възлагане от Столична община за ремонт на тротоара на входа на обекта, който е в много лошо състояние. При хубаво време то ще бъде изпълнено и мястото ще придобие завършен вид.

comment 0
visibility 1351
-

Жителите от кв."Витоша" отново протестират за кръстовището на ул. "Йордан Радичков"

Година след обещанието на кмета на район "Лозенец", жителите на кв. Витоша в столицата се оплакват отново, че кръстовището на бул. „Симеоновско шосе” и ул. „Йордан Радичков” продължава да е опасно. За опасно кръстовище в квартал "Витоша" в София сигнализират живущите Последният инцидент там се е случил на 1 ноември, когато е била блъсната възрастна жена, пресичаща на пешеходната пътека. За притесненията си живущите в квартала разказаха пред Нова телевизия. Те отбелязаха, че до момента в продължение на година няма промяна, кръстовището остава много натоварено и опасно, а инцидентите продължават всеки ден. Според тях, причината е в засиления трафик и в липсата на светофар. От район "Лозенец" са отговорили, че до средата на ноември предстои да започне очакваната реконструкция, която ще включва и поставянето на светофарна уредба за регулация на кръстовището.  

comment 0
visibility 1465
Инспектори от „Люлин“ помогнаха на жена, изпуснала ключовете си в шахта

Инспектори от „Люлин“ помогнаха на жена, изпуснала ключовете си в шахта

Инспектори от район „Лозенец“ помогнаха на жена, която си е изпуснала ключовете в дъждопримна шахта на ул. „Бунтовник“, съобщават от Столичния инспекторат. Софиянката се е обърнала за помощ към служителите, които са се свързали с работници на фирмата, поддържаща района. Шахтата е била отворена и минути по-късно ключовете са намерени и предадени на собственичката. Гражданката изказва своята голяма благодарност към хората, които са помогнали, като са ѝ спестили време и средства за изработката на нови ключове.

Район Лозенец

Територия и население на район Лозенец

Територия и население на район Лозенец

Район Лозенец е един от столичните райони, който се намира на юг от старата градска част на столицата. Достига до Витоша. В пределите на район Лозенец се намират кварталите Лозенец и Хладилника, както и западната част на квартал Витоша, източния участък на Кръстова вада и югозападната част на Борисовата градина. На практика, район Лозенец заема 4% от територията на София. Две реки пресичат територията на район Лозенец. Това са Аджибарица и Драгалевци.

Населението на район Витоша е приблизително 54 000 души. Район Лозенец е най-богато озеленената част от столицата.

История на район Лозенец

История на район Лозенец

Когато говорим за история на район Лозенец, трябва да се насочим главно към едноименния квартал. Той се намира в северната част от територията на район Лозенец. Той изцяло заобиколен от паркове. „Борисовата градина“ е известна със зелените си алеи, паметниците на местни патриоти, както и с езерото от 19-и век с лодки. Лозенец е до парка „Ловен парк“, през който минава река Драгалевска. В западната част е разположен Южния парк с прекрасни цветни лехи, пешеходни алеи и детски съоръжения за забавление. По булевард „Джеймс Баучер“ са подредени редица модни ресторанти, предлагащи азиатска и българска кухня.

В квартал Лозенец, район Лозенец, има останки от древен мавзолей, който представлява част от християнски комплекс от римско време. През 16 век в пределите на днешния район Лозенец е направена Стара стена, там са се извършвали церемонии преди мюсюлманите да тръгнат на хадж. Днес е известна като Римската стена в район Лозенец. Близо до нея има мюсюлмански гробища. Османските източници свързват територията на днешен район Лозенец с лозя и овощни градини. През 1944 г. при бомбардировките квартал Лозенец, част от район Лозенец, е сериозно засегнат.

Образование в район Лозенец

Образование в район Лозенец

За нуждите на жителите на район Лозенец са изградени 8 детски градини и една ясла.

В район Лозенец има четири основни училища.

21 Средно училище „Христо Ботев“ в район Лозенец е основано през 1931 г. Тогава е филиал на Втора мъжка гимназия. 1937 г. вече става девическа гимназия, а през 1939 г. вече приема името „Христо Ботев“.

35 Средно езиково училище „Добри Войников“ в район Лозенец е познато като бившето руско училище. То е първото столично училище, в което се изучават чужди езици.

Националната финансово-стопанска гимназия в район Лозенец е елитна гимназия в столицата. Нуждата от специалисти за търговията и индустрията налага въвеждането на съответните специалности в училище. Така в район Лозенец през 1913 г. е основана Софийска мъжка търговска гимназия. Днес гимназията е асоциирана към Университета за национално и световно стопанство.

Националната природо-математическа гимназия „Академик Любомир Чакалов“ в район Лозенец е асоциирана към СУ „Св. Климент Охридски“.

Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“ в район Лозенец е наследник на старата Самоковска духовна семинария, която била основана през 1876 г. Основите се полагат през 1902 г.

Друго елитно училище в район Лозенец е Софийската гимназия по строителство, архитектура и геодезия „Христо Ботев“. Това е първото в България училище, което подготвя специалисти в областта на строителството, архитектурата и геодезията със средно образование.

На територията на район Лозенец е разположен Университетът по архитектура, строителство и геодезия.

Здравеопазване в район Лозенец

Здравеопазване в район Лозенец

В пределите на район Лозенец се намира Университетска болница „Лозенец“, известна на всички като Правителствена болница. Можем спокойно да кажем, че това е една от най-модерните и големи болници в страната. Създадена през 1948 г, болницата обслужвала държавния елит. Днес болничното заведение в район Лозенец обслужва както служители от обществените и държавни институции и дипломати, така и всички български и чужди граждани, които имат здравни осигуровки.

В район Лозенец е разположена и Аджибадем Сити Клиник МБАЛ Токуда. На практика, това е най-голямата болница в страната. В нея работят 1300 служители, от които 350 лекари, а 600 са професионалисти по здравни грижи.

Забележителности в район Лозенец

Забележителности в район Лозенец

Любимо място за отдих в район Лозенец на столичани и гостите на София е Софийският зоопарк. Зоологическата градина е разположена върху площ от 360 дка. Зоопаркът в район Лозенец е основан през 1888 г. Първоначално е бил в двора на царския дворец. Черният лешояд е първата животинска експозиция в зоопарка. В началото акцентът е предимно върху птиците, тъй като Фердинанд имал интерес към птиците. След това се добавя елен, кафяви мечки. Постепенно мястото започнало да намалява и се наложило да се обособи място за животни в ботаническата градина. Първите лъвове се появяват през 1892 г.

Новият зоопарк е готов да посрещне своите обитатели в район Лозенец през 1984 г. Днес зоопаркът има 1900 обитатели от 281 различни вида.

Друга интересна забележителност в район Лозенец е музеят „Димитър Димов“. Домът на писателят и професор по ветеринарна медицина Димитър Димов се намира на ул. „Кръстьо Сарафов” 26 в район Лозенец. Той е съхранил характерната среда, в която творил и живял Димов. В библиотеката му все още стоят подредени над 2500 тома от областта на биологията, медицината, философията, химията, физиката. В дома има и две лаборатории – по радиотехника и физика и по химия и фотография.

Парк Славейковите дъбове е друга забележителност в район Лозенец. Преди хълмът Корубаглар е имало вековна дъбова гора, от която днес има само малък парк. Точно това е било любимото място на бащата и сина Славейкови. Днес на това място има детски люлки и пързалки. Сега е любимо място на децата и техните родители, жители на район Лозенец.

Старата водна кула в район на Лозенец днес е скрита напълно от растителност и почти не се забелязва, но преди години е била важно съоръжение в София. Тъй като до 1926 г столицата получава вода от Витоша, налагането не било достатъчно, за да достигне водата до всички части на града. Изготвя се проект за използване на водите от Рила. Започва строежа на градската водопроводна мрежа, а с нея нужните съоръжения. Водонапорната кула била абсолютно необходима в случая.

В район Лозенец се намира още един музей – къщата на Панчо Владигеров. В нея често се провеждат творчески срещи, концерти музикални продукции.

Местността Кръста в район Лозенец е мястото, където император Константин е получил знамение, че с кръстния знак ще побеждава, според едно предание. Според друга легенда, от стъпката на коня на свети Георги Софийски бликнал извор. След Освобождението тук е издигнат кръст в памет на загиналите руски воини за нашата свобода. Освещава го Българският екзарх.

Територия и население на район Лозенец

История на район Лозенец

Образование в район Лозенец

Здравеопазване в район Лозенец

Забележителности в район Лозенец

Прочетете още