Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Кой от заместник-кметовете на Красно село да бъде избран от СОС за временно изпълняващ до местните избори?
  • Николай Веселинов (23%, 88 Гласове)
  • Веселин Кирев (12%, 45 Гласове)
  • Албена Белянова (65%, 250 Гласове)
Общо гласували: 383 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 1923
-

Две нови пристройки ще се строят към НПМГ „Акад. Любомир Чакалов“

Предстои изграждането на две нови пристройки към сградата на Национална природо-математическа гимназия „Акад. Любомир Чакалов“ в столичният район Лозенец. Това става ясно от решение на Столичния общински съвет, взето на последното заседание на 21 юли, скоето се дава съгласие за прилагане на намалени отстояния при изграждането на двете пристройки. Двете пристройки ще са предназначени за учебен блок и за многофункционален физкултурен салон. Към момента училището е с капацитет 600 деца, като на двусменен режим в момента в него се обучават 1 212 деца от 5-ти до 12-ти клас в 45 паралелки. Класните стаи са недостатъчни за нормално провеждане на учебния процес, извънкласните и допълнителните дейности, а физкултурният салон е малък и няма капацитет да осигури условия за спортни дейности на закрито за всички ученици, се отбелязва в доклада на кмета на "Лозенец" Константин Павлов. Имотът, определен за допълнителните сгради, е с компактна форма и граничи от две страни с улици, има и изградена инфраструктура - улична мрежа, водоснабдяване, канализация, електрозахранване, топлозахранване и слаботокови мрежи. Площта му е 9736 кв.м.

comment 0
visibility 2977
-

Жилищна сграда с търговски обекти и подземен паркинг ще строят на ул. Сребърна

"Пазари Изток" ще строят в ж.к. "Лозенец" многофамилна жилищна сграда с търговски обекти и подземен паркинг. Това става ясно от решението на СОС от 21 юли т.г. Строителството ще се извърши срещу обезщетение в готови обекти в новопостроената сграда. Дружеството е собственик на имот от 2413 кв.м., отреден за обществено - обслужване и жилищно строителство. Имотът се намира в столичния район „Лозенец" в м. НПЗ "Хладилника - Витоша" - част север. Върху част от него е разположен пазар „Сребърна", а в северната му част има голямо незастроено уширение с площ от 689 кв.м. Тъй като районът е предимно жилищен, учредяването на право на строеж срещу задължение за построяване на жилищна сграда с търговски обекти и подземен паркинг срещу обезщетение се явява най-целесъобразното решение за разпореждане с тази част от имота, се отбелязва в мотивите на вносителите на одобреното предложение. Сградата ще бъде с разгъната застроена площ (надземна) не по-малко от 1 920 кв.м и с разгъната застроена площ (подземна) не по-малко от 650 кв.м, респективно общо РЗП не по-малко от 2 550 кв.м. Правото на строеж ще бъде учредено след провеждане на търг или публично оповестен конкурс, се отбелязва в решението на СОС. С решението се определя и минимална конкурсна цена на правото на строеж върху недвижимия имот в общ размер на 1 569 044,00 лева. Условията на конкурса да бъдат разгласени с обявление в един централен ежедневник и на официалните интернет страници на Столична община и на „Пазари Изток“ ЕАД на 10.08.2022г. Конкурсът ще бъде проведен на 13.09.2022г. от 11:00 часа в административната сграда на „Пазари Изток" ЕАД.

comment 0
visibility 1139
-

Още една детска градина в столичния "Лозенец" ще се разшири

Договорът за изграждането на разширението на 192 детска градина „Лозичка“ в столичния район "Лозенец" е подписан, похвали се районният кмет Константин Павлов. Споразумението е подписано след проведена процедура за обществена поръчка, която е преминала без обжалване. Липсата на места в общинските детски градини продължава да е тежък въпрос, който стои пред общината, отбелязва районният кмет. Въпросът продължава да стои остро и в новите квартали, където към финансирането като задача се добавя и липсата на урегулирани общински терени, където да се извърши то. Павлов добавя, че от района полагат усилия да издирват и включват подходящи терени в програмата за придобиване от Столична община. Според готовия и съгласуван проект за 192 ДГ, разширението е базирано на метална конструкция, което ще позволи да бъде спестено време и да се използва кратката лятна ваканция, за да бъдат изработени металните елементи и да бъде свършена по-грубата част от работата. През това време в градината ще има по-малко деца, които ще бъдат настанени в старата сграда. Вярвам че с добра организация на фирмата-изпълнител, към 15 септември децата биха могли да се върнат обратно в новата сграда, а целият период на строителството да продължи не повече от 5-6 месеца, подчерта районният кмет.

Реклама
comment 0
visibility 1171
Председателят на СОС ще участва в дискусията за пътна безопасност в столичн

Председателят на СОС и районният кмет участват в дискусията за пътна безопасност в Лозенец

Дискусия за пътната безопасност в столичния район Лозенец ще има утре, 14 юли, в 35 СЕУ "Добри Войников". Поканата за участие е публикувана във фейсбук групата "Катастрофи в София". От 15 часа в 35 СЕУ "Добри Войников" експерти и местни жители ще обсъждат проблемите на безопасността на движение в централния район на София, както и ежедневните нарушители по булевардите и кръстовищата в района. Инициативата и организацията за срещата е на местни жители. Сред тях е и Илиян Петров, който във фейсбук покани хората от Лозенец на обсъждането. "На първия протест след катастрофата на хотел "Хемус", видях и предложих на председателя на Столичен общински съвет Георги Георгиев да се направи обсъждане и той се съгласи. Кметът на район Лозенец, Константин Павлов, също подкрепи идеята и отложи отпуск заради обсъждането. Вероятно ще присъстват и други представители на Столична община. Поканени са всички жители на квартала, НПО, експерти и журналисти", написа организаторът. От пресслужбата на СОС потвърдиха, че председателят Георги Георгиев е поел ангажимент и утре ще се включи в дискусията за движението в Лозенец. На територията на този район е едно от най-злокобните кръстовища - "Черни връх", "Сребъна" и "Хенрик Ибсен", където беше убит журналистът Милен Цветков през април 2020 г. Преди седмица на кръстовището на "Черни връх" с "Арсеналски" и "Св. Наум" бяха убити на тротоара две невинни момичета. 

comment 0
visibility 1264
-

Продължават ремонтите на улици и тротоари в "Лозенец"

Започна дългоочакваният ремонт на северен и южен тротоар на ул. „Майор Томпсън“ в участъка между бул. „Черни връх“ и ул. „Драгалевска“, съобщи кметът на столичният район "Лозенец" Константин Павлов. "Обратно на добрите практики, които повеляват ремонтите на настилка да се извършват приоритетно с начало средищните места, тук почти цялата улица беше ремонтирана през 2015 г., когато са подменяни тръбите на топлопреносната мрежа. С едно-единствено изключение: отсечката от вход-изхода на метрото до първото кръстовище с ул. „Драгалевска“. Сега това недоразумение ще бъде поправено", казва районният кмет. Приключва и ремонтът на паважната настилка пред Водната кула на ул. „Галичица“. Улицата, изградена някога за съвсем други натоварвания, претърпя сериозни щети от тежката техника, която минаваше по нея заради реализацията на три големи жилищни проекта, добавя Павлов. Той отбеляза още, че разрушаването на улиците около строежите е повсеместен проблем. "Доста инвеститори откликват на нашите призиви и често ремонтират доброволно улиците по пътя на камионите си, но гаранции няма, а проблемът е твърде важен, за да бъде оставен само на добрите намерения", каза още Константин Павлов. "Пред водната кула се наложи да изгребем над 1 метър сива глина и да я подменим със скална маса, за да елиминираме риска от ново пропадане. Асфалтовата настилка в самото кръстовище с ул. „Плачковица“ също беше силно компрометирана, затова и тук възвърнахме историческия вид на кръстовището като заменихме асфалта с паваж", разказа още кметът.  

comment 0
visibility 1743
Ремонтират тротоара на столичната ул. „Майор Томпсън“

Ремонтират тротоара на столичната ул. „Майор Томпсън“

Започва дългоочакваният ремонт на тротоара на ул. „Майор Томпсън“ в столичния район „Лозенец“. Това съобщи кметът Константин Павлов. С възлагане от Столична община ще бъде обновен северният и южният тротоар на улицата – в участъка между бул. „Черни връх“ и ул. „Драгалевска“. „Обратно на добрите практики, които повеляват ремонтите на настилка да се извършват приоритетно с начало средищните места, тук почти цялата улица беше ремонтирана през 2015 г., когато са подменяни тръбите на топлофикацията. С едно-единствено изключение:  отсечката от вход-изхода на метрото до първото кръстовище с ул. „Драгалевска“. Доста неща се случиха междувременно и важното е, че сега това недоразумение ще бъде наваксано“, казва районният кмет. Той подчертава, че многократно е акцентирал върху необходимостта да има удобен пешеходен маршрут до метростанция „Джеймс Баучер“, както и от метростанцията до големите офис сгради в района, за да могат все повече хора да ползват градския транспорт. По думите му сега най-проблемният участък от маршрута, който е и най-натовареният, ще бъде приведен в удобен за ползване вид.

comment 0
visibility 1256
-

Два нови ремонта започнаха в "Лозенец"

Тази година предстоят два ремонта в най-западната част на нашия район – в местност Жилищна група „Южен парк“, състояща се от няколко карета от улици между „Богатица“ и „Славище“. Това съобщи кметът на столичния район "Лозенец" Константин Павлов. "Тази част от района премина през своя период на бурно застрояване, но и много въпроси на градската среда очакват своето разрешение. Един такъв пример е срутеното стълбище на ул. „Славище“, (това е улицата, по протежението на която преминава границата с район „Триадица“) и което предстои да ремонтираме", отбелязва районният кмет. В съобщението за началото на ремонтните работи от 28 юни се отбелязва, че те ще продължат 15 дни. Предупреждават се гражданите да не паркират в близост до строителната площадка. По думите му, друг проблемен участък е незавършения ремонт на южния тротоар на бул. „Арсеналски“ между ул. „Богатица“ и ул. „Попово“. При ремонта на булеварда подмяната на тротоарната настилка е спряла по средата между двете кръстовища, затова от района планират да я продължат до кръстовището с „Попово“. Този ремонт също се предвижда да продължи 15 дни, считано от 27 юни. Константин Павлов отбелязва, че предстоящите ремонти са само едно добро начало, защото в тази част на района предстои още много работа.      

comment 0
visibility 1230
-

Приключи ремонтът на ул. „Сашо Николов – Сладура“ в Лозенец

Приключи ремонтът на ул. „Сашо Николов – Сладура“ в участъка между ул. „Борис Руменов“ и ул. „Асен Йорданов“, похвали се кметът на столичния район "Лозенец" Константин Павлов. От началото на годината на улицата вече работи и нова детска градина, което увеличава потока от автомобили и пешеходци, между които и много деца, отбелязва той. Затова, след многократно настояване от страна на районната администрация и с разбирането на зам. кмета на СО Ангел Джоргов, улицата е включена като обособена позиция от по-голяма обществена поръчка на Столична община за ремонти на територията на общината, с акцент при кварталите с ново строителство. Заедно със строително-монтажните работи, е разчистено от отпадъци и храсти кръстовището с ул. „Асен Йорданов“. "Не съм доволен, че чисто новите тротоари по улицата се възприемат от шофьорите като импровизиран паркинг, затова и отправих искане към Столична община за поставяне на анти-паркинг елементи, които се надявам да се появят възможно най-скоро", отбеляза още Константин Павлов. "Преди строителните работи, улицата беше нещо като черен път, а след дъжд – едно кално езеро", разказва районният кмет. Той припомня обема на извършените дейности на ул. „Сашо Николов – Сладура“ и необходимите етапи и условия, за да придобие улицата сегашния си вид: 1. Да се придобият от общината тези участъци от улици, които все още са частна собственост (а те са частна собственост в по-голямата си част); 2. Да се изготвят проекти и да се издадат разрешения за строеж (които могат да се изготвят само при обозрим хоризонт за приключване на въпроса със собствеността) ;3. Всичко това да бъде финансирано по капиталовата програма на Столична община;4. На прясно изградените улици, с тротоари отговарящи на стандартите за достъпна среда, да се въведе съвременна организация на движението, нормално осветление, сметосъбиране и паркиране, а накрая и озеленяване. "На повечето места в новите квартали поради липса на средства за придобиване на терени в бюджета на Столична община сме преди т. 1, което не е приемливо за XXI век. Ще продължа да настоявам за по-големи средства за придобиване на имоти за обществени нужди в новите квартали на Лозенец, както и ще продължа да изисквам подготовка на проекти и нужната документация за строеж, в най-кратки срокове преди изграждането на тези улици", категоричен е Константин Павлов.

comment 0
visibility 2069
Монтираха антипаркинг колчета на софийската ул. Миджур

Монтираха антипаркинг колчета на софийската ул. Миджур

13 антипаркинг колчета бяха монтирани на ул. „Миджур“ в район „Лозенец“, съобщават от Столичния инспекторат. Дейностите са осъществени от екип на Инспектората и служители на Центъра за градска мобилност. Целта е да бъде възпрепятствано паркирането на автомобили в зелените площи и да се предотврати изнасянето на пръст по пътното платно.

comment 0
visibility 2033
-

София ще има площад с името на големия актьор Филип Трифонов

Решението за именуване на площад с името на големия актьор бе взето след доклад, внесен от кмета на София Йорданка Фандъкова, който прие Столичният общински съвет на своето заседание вчера, на 9 юни. Това съобщават от пресцентъра на Столична община. Площадът, който ще носи името на Филип Трифонов, се намира в район „Лозенец“, където той е живял. Оформен е от кръстовището на улиците „Акация“, „Крум Попов“ и „Милин камък“. Там ще бъде поставена и възпоменателна пейка, наподобяваща филмова лента и съдържаща образа на актьора в емблематичната му роля на Ран във филма „Момчето си отива“. Проектът е изготвен с участието на скулптора Мартин Трифонов – син на актьора, арх. Бисер Хантов, инж. Траян Красналиев и инж. Камен Златарев. Филип Трифонов е роден на 4 май 1947 година. От 1969 до 1973 учи актьорско майсторство във ВИТИЗ в класа на Апостол Карамитев. Още пpеди да завъpши образованието си изигpава главната роля в „Момчето си отива". Има yчастия в над 30 филма, междy които „Изпит“, „Преброяването на дивите зайци",“Забравете този случай“, „Оркестър без име“, „Адио Рио“ и дpyги. На театралната сцена Филип Трифонов дебютира в pолята на Ендзаp в „Процесът ще се състои“ от А. Чxеидзе в Драматичен театър „Н. Й. Вапцаров“ – Благоевград пpез 1973 г. Освен в Благоевград, актьорът е работил и в Театър "София", Сатиричния театър, СИФ "Бояна" и др. През 1992 г. с режисьора Николай Гундеро създават Естествен театър “Трифоноф и Гундеров“. Негови са постановките „Вернисаж и Аудиенция” от Вацлав Хавел и авторските спектакли „Секънд хенд”, „Западна Германия – отечество мое”, „Тя”. През 2018 г. Филип Трифонов беше удостоен със званието „Почетен гражданин на София“. Напусна този свят на 6 януари 2021 година.

comment 0
visibility 1502
-

Проектът “Цифров градски двойник” дава нови идеи за район "Лозенец"

На територията на район "Лозенец" в София с подкрепа на Столичната община се осъществява голям интердисциплинарен пилотен проект на института GATE, съобщава БНР. "Цифров двойник на града" си поставя за цел да предостави инструмент за взаимодействие, проектиране, експериментиране и оптимизиране на града, с което да се подпомогне интелигентното взимане на решения въз основа на данни, предоставени от Столичната община. "Разработваме и модел за идентифициране на недостига на детските градини в София и препоръчване на потенциално местоположение за нови такива. Другият пилотен сценарии в сътрудничество с общината е свързан със замърсяването на въздуха. Последният е пилотен сценарий, по който работим е идентифицирането на обекти в градска среда и извличането на техни характеристики от изображения", каза проф. д-р Десислава Петрова-Антова, ръководител на проекта. Създаването на цифровия двойник на града включва изграждането на 3D модел, който представя семантиката и геометрията на сградите, зелените площи, пътната инфраструктура и др. Визуализацията на 3D моделът е пример за многомерно представяне на данните, налични за града, по интерактивен и лесен за възприемане начин от заинтересованите страни. Пилотният проект получава голяма подкрепа и от Столичната агенция за инвестиции и "Софияплан" посредством осигуряване на домейн експертиза, предоставяне на данни и ангажираност на обществото.  

comment 0
visibility 1252
-

В "Лозенец" премахнаха висящите кабели от фасадите на сградите

Успешно премина акцията на столичния район "Лозенец" за премахване на висящи кабели от фасадите на сградите по ул. „Крум Попов“ и ул. „Милин камък“, похвали се кметът на района Константин Павлов. По думите му, това е първата такава акция в столицата, а може би и в цялата страна. "Мрежите на някогашните „квартални кабеларки“ са оплели както частни имоти, каквито са дворовете, фасадите, оградите и покривите на жилищните сгради, така и публичната общинска собственост, като любимо място за закачване са били осветителните стълбове и уличните дървета", казва районният кмет. Основната цел на акцията е действията по премахване на висящи жици на територията на район „Лозенец“ и на цяла София да ангажират повече хора и да продължат до пълното елиминиране на този тип визуални замърсители от градската среда. Най-добрите резултати се постигат при съвместни действия на местната власт като стопанин на уличната мрежа, заедно с етажните собствености, представляващи собствениците и управляващи отделните сгради, отбелязва Константин Павлов. Ако липсва координация или действията са едностранни, при почистване на фасадите кабелите остават да висят по стълбовете, а когато подменяме осветителен стълб, проводниците висят по фасадите и по оградите на дворовете, добавя той. Кметът отличи две етажни собствености - на ул. „Милин камък“ 25 и на ул. „Яворец“ 2, които са проследили всички кабели, а в първия случай са свършили почти цялата работа сами. "Почистихме и няколко стълба в близост до 35 СЕУ, с което очаквам да намалеят сигналите за висящи жици от обезпокоени родители", каза още районният кмет. От районната администрация на "Лозенец" са поели ангажимент да съдействат и на други блокове, след като сами свършат известна подготвителна работа по идентифициране на ненужните кабели.  

comment 0
visibility 2433
Служители на район „Лозенец“ ще помагат на граждани при решаването на споро

Служители на район „Лозенец“ ще помагат на граждани при решаването на спорове

Служители от администрацията на столичния район "Лозенец" са преминали обучение по медиация. Благодарение на придобитите умения те могат да помагат на граждани при разрешаването на спорове помежду им. Това стана ясно по време на пресконференция на представители на Националната асоциация на медиаторите (НАМ) и кмета на района Константин Павлов, съобщава БТА. По време на срещата бяха представени резултатите от проекта "Насърчаване използването на медиацията в Столична община, Район "Лозенец“. Инициативата цели намаляване на случаите на домашно насилие и на междусъседски спорове. До момента проектът е обхванал около 1500 души. В рамките на пет месеца са създадени приемна „Медиацията среща гражданите“ и Карта на центровете по медиация и социална помощ в София. Формирани са препоръки за подобряване на политиката и практиката в междусъседските спорове. Проведени са над 20 срещи с граждани в приемната. „Споровете са междусъседски и семейни. Три от случаите са приключени, по три продължава да се работи“, обясни Милена Гунчева, председател на НАМ. Според нея подобна услуга трябва да бъде въведена във всички български общини. От своя страна кметът Константин Павлов заяви, че администрацията е натоварена да общува с етажните собственици в случай на конфликт, но досега от администрацията са апелирали гражданите да се обръщат към съда. „Не всеки конфликт е толкова остър, че да се стига до съд“, коментира Павлов.  

comment 0
visibility 1812
-

Акция „Лозенец без висящи кабели“

Малко преди празника на района, в "Лозенец" ще организират акция за премахване на висящите кабели от фасадите на сградите по ул. „Крум Попов“ и ул. „Милин камък“. Това съобщават от районната администрация. Акцията се осъществява с подкрепата на граждански сдружения и етажни собствености, които ще предоставят информация за това, кои кабели се ползват, и кои -не. Цел на инициативата е етажните собствености да се освободят сами от излишните и прекъснатите съобщителни кабели по техните фасади. Район „Лозенец“ ще поеме откачването и извозването на частта от кабелите, които останат да висят по стълбовете след прекъсването им в частните имоти. От района ще осигурят и стълби, клещи, ножици, безконтактни фазомери и всичко необходимо за акцията. От района разчитат най-вече на това, кабелите да бъдат демонтирани по ред от частните домове - първо да бъдат отрязани откъм фасадата на етажната собственост, а след това – от общинската собственост, каквато се явяват например осветителните стълбове. Началото на акцията е 10:00 ч. на 28 май. Сборен пункт - ъгъла на ул. „Крум Попов“ и ул. „Милин камък“.

comment 0
visibility 9008
-

В "Лозенец": "Мисия Кестен" и ремонт на ул. "Кръстьо Сарафов"

В столичният район "Лозенец" продължават ремонтите на тротоарите по ул. „Кръстьо Сарафов“ в участъка между бул. „Христо Смирненски“ и ул. „Янко Софийски войвода“, съобщава кметът на района Константин Павлов. Работата трябва да приключи до 9 юни. Заради занемарената настилка тротоарът е избягван от пешеходците, превзет е от растителност и е любимо място за изхвърляне на едрогабаритни отпадъци, отбелязва кметът. Строително-монтажните работи ще включват и изграждането на ново улично осветление. Ще бъде подменена и уличната растителност, която е в необратимо влошено състояние. Благодарение на съвместните усилия на хората от квартала, над 200 дървета ще бъдат обработени с двойни дози феромони срещу Cameraria ohridella (Кестеновия листоминиращ молец), отбелязва още Константин Павлов. Това е около седем пъти повече от миналата година. Резултатът от "Мисия Кестен" ще бъде видим още това лято, защото дърветата ще се задържат зелени много по-дълго, ще намалее боледуването на листата и изсъхването им. В момента се извъшва картографиране на дърветата, на които ще бъдат поставени капани и се определят улиците, които ще бъдат обработени поетапно. "Ще се радвам за самото поставяне на капаните с феромони да се включат много доброволци, въоръжени със стълби и добро настроение, затова очаквайте и поканата ни за Голямото пролетно катерене по дърветата съвсем скоро", завършва районният кмет.

Район Лозенец

Територия и население на район Лозенец

Територия и население на район Лозенец

Район Лозенец е един от столичните райони, който се намира на юг от старата градска част на столицата. Достига до Витоша. В пределите на район Лозенец се намират кварталите Лозенец и Хладилника, както и западната част на квартал Витоша, източния участък на Кръстова вада и югозападната част на Борисовата градина. На практика, район Лозенец заема 4% от територията на София. Две реки пресичат територията на район Лозенец. Това са Аджибарица и Драгалевци.

Населението на район Витоша е приблизително 54 000 души. Район Лозенец е най-богато озеленената част от столицата.

История на район Лозенец

История на район Лозенец

Когато говорим за история на район Лозенец, трябва да се насочим главно към едноименния квартал. Той се намира в северната част от територията на район Лозенец. Той изцяло заобиколен от паркове. „Борисовата градина“ е известна със зелените си алеи, паметниците на местни патриоти, както и с езерото от 19-и век с лодки. Лозенец е до парка „Ловен парк“, през който минава река Драгалевска. В западната част е разположен Южния парк с прекрасни цветни лехи, пешеходни алеи и детски съоръжения за забавление. По булевард „Джеймс Баучер“ са подредени редица модни ресторанти, предлагащи азиатска и българска кухня.

В квартал Лозенец, район Лозенец, има останки от древен мавзолей, който представлява част от християнски комплекс от римско време. През 16 век в пределите на днешния район Лозенец е направена Стара стена, там са се извършвали церемонии преди мюсюлманите да тръгнат на хадж. Днес е известна като Римската стена в район Лозенец. Близо до нея има мюсюлмански гробища. Османските източници свързват територията на днешен район Лозенец с лозя и овощни градини. През 1944 г. при бомбардировките квартал Лозенец, част от район Лозенец, е сериозно засегнат.

Образование в район Лозенец

Образование в район Лозенец

За нуждите на жителите на район Лозенец са изградени 8 детски градини и една ясла.

В район Лозенец има четири основни училища.

21 Средно училище „Христо Ботев“ в район Лозенец е основано през 1931 г. Тогава е филиал на Втора мъжка гимназия. 1937 г. вече става девическа гимназия, а през 1939 г. вече приема името „Христо Ботев“.

35 Средно езиково училище „Добри Войников“ в район Лозенец е познато като бившето руско училище. То е първото столично училище, в което се изучават чужди езици.

Националната финансово-стопанска гимназия в район Лозенец е елитна гимназия в столицата. Нуждата от специалисти за търговията и индустрията налага въвеждането на съответните специалности в училище. Така в район Лозенец през 1913 г. е основана Софийска мъжка търговска гимназия. Днес гимназията е асоциирана към Университета за национално и световно стопанство.

Националната природо-математическа гимназия „Академик Любомир Чакалов“ в район Лозенец е асоциирана към СУ „Св. Климент Охридски“.

Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“ в район Лозенец е наследник на старата Самоковска духовна семинария, която била основана през 1876 г. Основите се полагат през 1902 г.

Друго елитно училище в район Лозенец е Софийската гимназия по строителство, архитектура и геодезия „Христо Ботев“. Това е първото в България училище, което подготвя специалисти в областта на строителството, архитектурата и геодезията със средно образование.

На територията на район Лозенец е разположен Университетът по архитектура, строителство и геодезия.

Здравеопазване в район Лозенец

Здравеопазване в район Лозенец

В пределите на район Лозенец се намира Университетска болница „Лозенец“, известна на всички като Правителствена болница. Можем спокойно да кажем, че това е една от най-модерните и големи болници в страната. Създадена през 1948 г, болницата обслужвала държавния елит. Днес болничното заведение в район Лозенец обслужва както служители от обществените и държавни институции и дипломати, така и всички български и чужди граждани, които имат здравни осигуровки.

В район Лозенец е разположена и Аджибадем Сити Клиник МБАЛ Токуда. На практика, това е най-голямата болница в страната. В нея работят 1300 служители, от които 350 лекари, а 600 са професионалисти по здравни грижи.

Забележителности в район Лозенец

Забележителности в район Лозенец

Любимо място за отдих в район Лозенец на столичани и гостите на София е Софийският зоопарк. Зоологическата градина е разположена върху площ от 360 дка. Зоопаркът в район Лозенец е основан през 1888 г. Първоначално е бил в двора на царския дворец. Черният лешояд е първата животинска експозиция в зоопарка. В началото акцентът е предимно върху птиците, тъй като Фердинанд имал интерес към птиците. След това се добавя елен, кафяви мечки. Постепенно мястото започнало да намалява и се наложило да се обособи място за животни в ботаническата градина. Първите лъвове се появяват през 1892 г.

Новият зоопарк е готов да посрещне своите обитатели в район Лозенец през 1984 г. Днес зоопаркът има 1900 обитатели от 281 различни вида.

Друга интересна забележителност в район Лозенец е музеят „Димитър Димов“. Домът на писателят и професор по ветеринарна медицина Димитър Димов се намира на ул. „Кръстьо Сарафов” 26 в район Лозенец. Той е съхранил характерната среда, в която творил и живял Димов. В библиотеката му все още стоят подредени над 2500 тома от областта на биологията, медицината, философията, химията, физиката. В дома има и две лаборатории – по радиотехника и физика и по химия и фотография.

Парк Славейковите дъбове е друга забележителност в район Лозенец. Преди хълмът Корубаглар е имало вековна дъбова гора, от която днес има само малък парк. Точно това е било любимото място на бащата и сина Славейкови. Днес на това място има детски люлки и пързалки. Сега е любимо място на децата и техните родители, жители на район Лозенец.

Старата водна кула в район на Лозенец днес е скрита напълно от растителност и почти не се забелязва, но преди години е била важно съоръжение в София. Тъй като до 1926 г столицата получава вода от Витоша, налагането не било достатъчно, за да достигне водата до всички части на града. Изготвя се проект за използване на водите от Рила. Започва строежа на градската водопроводна мрежа, а с нея нужните съоръжения. Водонапорната кула била абсолютно необходима в случая.

В район Лозенец се намира още един музей – къщата на Панчо Владигеров. В нея често се провеждат творчески срещи, концерти музикални продукции.

Местността Кръста в район Лозенец е мястото, където император Константин е получил знамение, че с кръстния знак ще побеждава, според едно предание. Според друга легенда, от стъпката на коня на свети Георги Софийски бликнал извор. След Освобождението тук е издигнат кръст в памет на загиналите руски воини за нашата свобода. Освещава го Българският екзарх.

Територия и население на район Лозенец

История на район Лозенец

Образование в район Лозенец

Здравеопазване в район Лозенец

Забележителности в район Лозенец

Прочетете още