Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Одобрявате ли именуването на улици и пространство в София в подкрепа на Украйна?
  • - Да, цяла Европа изразява своята солидарност (15%, 233 Гласове)
  • - Не, преименуването на алея пред Руското посолство е провокация (83%, 1275 Гласове)
  • - Не мога да преценя (2%, 36 Гласове)
Общо гласували: 1544 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 2160
Запълниха емблематична дупка на столините "Джеймс Баучер" и "Якубица"

Запълниха емблематична дупка на столините "Джеймс Баучер" и "Якубица" (СНИМКИ)

Дупка, която отдавна тормози жителите на столичния Лозенец вече е запълнена. За ремонта се похвали кметът на района Константин Павлов в социалната мрежа. дупката беше пирдобила статут на емлематична за квартала, тъй като отдавна хората сигнализират за нея. "Още една местна забележителност отива в историята. Историческата дупка на "Баучер" и "Якубица", за която поколения лозенчани са подавали редовни сигнали в Инспектората, вече е асфалтирана", доволен е кметът на район Лозенец. И наред със задоволството Павлов разказва за "добрите практики" в родните ремонти и ги определя като общински колорит. "Когато излязох по обяд, работникът седеше в тази поза (б. р. клекнал до дупката). Минах оттам пак около 3 часа по-късно, той не беше мръднал. Питам го защо, той казва, ами чакам асфалта да дойде...", разказва Павлов. Според него много хубаво не е на хубаво, защото на другия ъгъл тротоарът и паважът са оставени да се разпадат.

comment 0
visibility 2636
Част от жк Лозенец остава временно без вода

Част от жк Лозенец остава временно без вода

Във връзка с монтаж на спирателен кран по ул. „Света гора“ в столичния ж.к. „Лозенец“ се налага спиране на водоподаването  утре – 9 май, съобщават от „Софийска вода“. От 10:00 до 19:00 часа ще бъде спряна водата в района на: ул. „Миджур“ от ул. „Милин камък“ до ул. „Света гора“ и ул. „Света гора“ от ул. „Кръстю Сарафов“ до ул. „Криволак“. При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода“ ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на  ул. „Миджур“ № 23. „Ремонтните дейности ще осигурят по-добро управление на водопроводната мрежа като максимално се ограничат зоните на евентуални бъдещи нарушения на водоснабдяването“, подчертават от дружеството.

comment 0
visibility 2498
Ученици от Математическата гимназия в София впечатлиха с познания за ВЕИ

Ученици от НПМГ в София впечатлиха с познания за ВЕИ

Възпитаници на Националната Природо-математическа гимназия "Акад. Любомир Чакалов" в София представиха своите познания и идеи за възобновяемите енергийни източници (ВЕИ), съобщават от администрацията на район „Лозенец“. Пред районния кмет Константин Павлов младежите направиха презентация и очертаха предимствата на ВЕИ - ниските екологични рискове, децентрализацията и неизползваните ресурси в градовете (свободните покриви). „Ние от районната администрация, от своя страна, разказахме за опита си и особеностите на внедряването и използването на ВЕИ в реална обстановка на територията на района, както и за необходимостта от улесняване на административните процедури за по-малки и домашни потребители и производители“, казва кметът Павлов във Фейсбук страницата си. От общинската администрация са обещали съдействие на училището при монтирането на фотоволтаични панели на покрива, когато има подходяща програма за финансиране. „Очаквам драмите на енергийния пазар и новите цени на енергоносителите да дадат силен тласък на използването на възобновяемите източници, както в страната, така и на територията на общините и районите“, казва още Константин Павлов.

Реклама
comment 0
visibility 2055
-

Кметът на "Лозенец" се срещна с ученици от НПМГ

Кметът на столичния район "Лозенец" Константин Павлов проведе среща с ученици и преподаватели от Националната природо-математическа гимназия за възстановяемите енергийни източници. Павлов определи срещата като "вдъхновяваща". "От общуването си с учениците съм с отлични впечатления и съм уверен, че бъдещето ни е в добри ръце", заявява той. "Учениците показаха презентация, в която много старателно аргументираха необходимостта от бързо и решително превръщане на възобновяемите енергийни източници в значим източник на енергия. Посочиха ни неоспоримите предимства на ВЕИ - ниските екологични рискове, децентрализацията и неизползваните ресурси в градовете (свободните покриви)", разказа районният кмет. От своя страна от айонната администрация са споделили с учениците опита си за особеностите на внедряването и използването на ВЕИ в реална обстановка на територията на района и необходимостта от улесняване на административните процедури за по-малки и домашни потребители и производители. От района са обещали и съдействие при поставянето на фотоволтаични панели на покрива на училището, стига да има подходяща програма за финансиране, по която това да стане. "Очаквам драмите на енергийния пазар и новите цени на енергоносителите да дадат силен тласък на използването на възобновяемите източници, както в страната, така и на територията на общините и районите", заявява Павлов.    

comment 0
visibility 1919
Ремонтират ул. "Сашо Николов – Сладура" в Лозенец

Ремонтират ул. „Сашо Николов – Сладура“ в Лозенец

Част от улица „Сашо Николов – Сладура“ в столичния район „Лозенец“ ще бъде изцяло ремонтирана. В момента дейности текат в участъка между ул. „Борис Руменов“ и ул. „Асен Йорданов“, съобщава кметът Константин Павлов от Фейсбук страницата си. Подменя се цялото пътно легло, изграждат се нови тротоарни участъци. Строежът е една от инвестициите на Столична община в улични ремонти в т.нар. „квартали с ново строителство“ в София, одобрени през миналата година. „При включването на ул. „Сашо Николов – Сладура“ в списъка на избраните обекти натежа обстоятелството, че в края на миналата година заработи новата детска градина – филиал на 175. ДГ, на която централният вход е от страната на ремонтираната улица“, уточнява кметът Павлов. Той уточнява, че вече са направени и някои частични подобрения от страната на ул. „Борис Руменов“. По този начин е улеснено придвижването на родителите, които идват до детската градина от бул. „Черни  връх“. В този участък са подменени тръби на уличния канал, които са създавали проблеми. „Въпреки трудностите с неотчуждени участъци, което на места ще се отрази на широчината на тротоара, като цяло ремонтът ще повлияе положително общото ниво на инфраструктурата в района и можем само да съжаляваме, че големината на инвестициите в новите квартали, както за придобиване на имоти, така и за проектиране и изграждане, с които улиците да бъдат привеждани в приемлив за ползване вид, все още са много далеч от необходимото“, казва още районният кмет.

comment 0
visibility 2114
-

Кметът на "Лозенец" чете на децата в 193 ДГ „Славейче“

Кметът на столичния район "Лозенец" Константин Павлов взе участие в инициативата „Поход на книгите“, организирана от Асоциация „Българска книга“ в партньорство с Министерството на образованието и науката, Българската библиотечно-информационна асоциация и Столичната библиотека. За това се похвали самият той във Фейсбук. Инициативата цели да увеличи на интереса на децата към четенето и книгите. XI-то издание на националната кампания стартира на 2-ри април - Международният ден на детската книга и ще приключи на 23-ти април, когато отбелязваме Международния ден на книгата и авторското право. След внимателно проучване, проведено сред родители и познавачи, Павлов избра за децата от 193 ДГ „Славейче“ три книжки: „Грузулак“ на Джулия Доналдсън, „Франклин и тайният клуб“ на Полет Буржоа и Бранда Кларк. За изпроводяк децата подариха на кмета на "Лозенец" албум с илюстрации към любими приказки, колаж за Великден, песничка и няколко стихотворения. "Може вече да има всякакви умни устройства, но трябва да оставим в сърцето си и място за книгите", отбеляза Константин Павлов.

comment 0
visibility 2062
-

Три месеца след премахването на павилионите до УАСГ, мястото не е обезопасено (СНИМКИ)

Павилионите пред сградата на ректората на УАСГ бяха премахнати през януари 2022 г. Три месеца по-късно мястото не е разчистено и има необезопасени кабели, информираха притеснени граждани от ул. "Христо Смирненски". Премахнаха последните павилиони на бул. "Христо Смирненски" в Лозенец Мястото е изключително натоварено, има спирки на градския транспорт и сгради на различни факултети на учебни заведения. Пък и наоколо живеят граждани, чието придвижване се затруднява. Общински съветник вече е изпратил питане до районния кмет на "Лозенец" Константин Павлов относно разчистването и обезопасяването на пространството. Според съветника затягането на контрола върху подобни павилиони е в ръцете на СОС и скоро ще бъдат приети промени в Наредбата, както обеща председателят на СОС Георги Георгиев при премахването на павилиони на пазара до РУМ "Черни връх" в Лозенец. Дейностите по обезопасяването, проверките и стопанисването са в задълженията на районните кметове. "Кметът на "Лозенец" да не чака официален отговор в зала на Столичния общински съвет, който ще е най-рано след 3 седмици, а да предприеме мерки за почистването и премахването на стърчащи кабели", перпоръчва общинският съветник.  

comment 0
visibility 2261
-

Общежитието на Медицинския университет отвори врати след години ремонт

Общежитието на Медицинския университет, чийто ремонт започна още през 2018 г., беше официално открито. За това съобщи кметът на район "Лозенец" в столицата Константин Павлов, който присъства лично на церемонията. "Поради проточилия се ремонт общежитието дълго време генерираше оплаквания и сигнали, които попадаха на бюрото ми", отбелязва районният кмет, като допълва, че за щастие, строителните дейности наскоро са приключили и в ремонтираните помещения вече са настанени първите студенти от друг блок, чийто ремонт започва веднага. Основният ремонт струва на Медицинския университе в София 8 милиона лева. По думите на Павлов, това е поредния обект на територията на Лозенец, свързан с науката и образованието, в който се правят сериозни инвестиции. Той ще донесе със себе си европейски дух и вид на квартала и на града, а и присъствието на студенти винаги носи и живот и развитие. Новината е добра и защото в блока ще има фитнес и кафене със свободен достъп, които ще бъдат чудесна придобивка за всички живеещи наоколо, отбелязва още кметът на "Лозенец".

comment 0
visibility 2388
-

Разширяват и ремонтират улицата пред новата 175 ДГ в кв. „Кръстова вада“

От днес започва ремонт и разширение на ул. „Сашо Николов – Сладура“ в кв. „Кръстова вада“, която осигурява достъп до новопостроената детска градина в район Лозенец, съобщи заместник-кметът по строителство инж.Ангел Джоргов. Ремонтните дейности ще обхванат улицата в участъка от ул. „Борис Руменов“ до ул. „Асен Йорданов“, който е с дължина близо 250 метра. В рамките на ремонта, достъпът до детската градина няма да бъде ограничаван и ще се осъществява свободно от ул, „Борис Руменов“. По време на строителните дейности се предвижда разширение на пътното платно за движение на 6 метра и изграждане на прилежащи асфалтови тротоари с ширина 2 метра. Реконструкцията предвижда още изграждане на нова отводнителна система и монтаж на улични оттоци, както и изпълнение на ново енергоспестяващо улично осветление, със светодиодни тела, нови конзоли и частична подмяна на съществуващите стълбове. „Ремонтът на ул. „Сашо Николов – Сладура“ е естествено продължение на усилията, които Столична община полага за подобряване на инфраструктурата на новозастрояващия се кв. „Кръстова вада“. На същата улица се намира и новата голяма детска градина, която пуснахме в експлоатация преди няколко месеца и именно затова, за нас беше много важно да приоритизираме изпълнението на ремонтните дейности точно на нея.“, коментира зам.-кметът по строителството в Столична община инж. Ангел Джоргов.

comment 0
visibility 3021
Бул. „Филип Кутев“ е основен обект в капиталовата програма на Лозенец

Бул. „Филип Кутев“ е основен обект в капиталовата програма на Лозенец

За трета поредна година основният обект в капиталовата програма на столичния район „Лозенец" продължава да бъде изграждането и разширяването (там, където е изграден) на бул. „Филип Кутев“ (продължението на „Тодор Каблешков“), съобщава във Фейсбук страницата си кметът на район „Лозенец“ Константин Павлов. „Това наистина би била важна и крайно необходима инвестиция, както за града, така и за района, осигуряваща изключително необходимата свързаност изток-запад за София и за Лозенец и изваждаща от транспортна блокада кв. „Витоша ВЕЦ Симеоново“, посочва кметът Павлов. Той уточнява, че в предходните две години булевардът е бил включван в капиталовата програма на столицата, но не е възлаган за изграждане. „Затова за третата поредна година съм предпазлив да правя прогнози“, коментира Константин Павлов. По думите му двата етапа на ремонта възлизат общо на 9,45 милиона лева (77,4% или около 3/4 от приетата от СОС капиталова програма за района) В капиталовата програма е залегнало и разширението на 46 Детска ясла, което ще струва 1,4 милиона лева (11,4% от капиталовата програма). „Цялата останала част на капиталовата програма, включваща ул. „Сашо Сладура“ в „Кръстова вада“ от „Борис Руменов“ до „Асен Йорданов“, кръстовището на „Йордан Радичков“ във „Витоша ВЕЦ Симеоново“, ремонтът на фасадата и конструктивното укрепване на 120 ОУ за 160 хил. лева и енергийната ефективност на 107 училище за 500 хил. възлиза общо на 1,35 млн лева (или 11% от капиталовата програма). Единствено за тази част от програмата съм почти сигурен, че ще бъде реализирана изцяло“, уточнява районният кмет. Какво не влиза в капиталовата програма? „За поредна година, въпреки нашето искане и активността на училището и неговото настоятелство не е включена сградата на 35-то училище, която е в тежко състояние и има нужда от спешен ремонт. Не са предвидени и средства за ремонт на подлез „Галерия“ (под Моста на влюбените), който е много тежко състояние. В капиталовата програма въобще липсват улици във „Витоша ВЕЦ Симеоново“, липсва бул. „Джеймс Баучер“, липсват и улици в по-старите части на Лозенец. В старите части на квартала има улици, които въобще не са били изграждани – ул. „Марин Русев“ до Факултета по химия и фармация на СУ, както и безименната улица, успоредна на бул. „Арсеналски“ срещу басейна „Спартак“, пише още в поста си Константин Павлов. Той изказва надежда, че през тази година ще се направят разширенията на 193, 192 и 141 детски градини. Кметът очаква, че ще бъде осигурено финансиране, когато се завършат обществените поръчки за проектиране и строителство. Константин Павлов смята, че и извън капиталовата програма са възможни сравнително мащабни инвестиции.„Но там несигурността е твърде голяма, тъй като опира до личната преценка на екипа в Столична община, в зависимост от текущата ситуация“, коментира той.

comment 1
visibility 2282
Лозенец с мисия за спасяването на кестените в София

Лозенец с мисия за спасяването на кестените в София

За поредна година в столичния район „Лозенец“ се провежда инициативата "Мисия кестен“, съобщава от Фейсбук страницата си кметът Константин Павлов. „Лозенец“ вече няколко години се старае да опази символа на София – кестеновите дървета. Те са застрашени от много фактори на замърсената околна среда, но най-сериозният им враг си остава насекомото Cameraria ohridella (кестенов листоминиращ молец), което всяко лято унищожава листата му“, обяснява кметът Павлов. „Мисия кестен“ има за цел редуцирането на популациите на кестеновия молец в квартала чрез поставяне на капани с феромони напролет и чрез кампания по поставяне на хранилки за птици наесен. Идеята е да се привлече естественият враг на молеца – градския синигер. „Засега успяваме да обхванем само няколко улици в "Лозенец", но амбицията ни е да се разрастваме с всяка година, така че да лекуваме максимален брой кестени в София. След миналогодишните усилия на всички доброволци, дърветата по ул. "Васил Кирков" ни дадоха ясен знак, че действията са ефективни. Сега всеки жител на квартала може да стане спасител на дърветата на своята улица или осиновител на кестеново дърво“, пише още кметът Константин Павлов в социалната мрежа.

comment 0
visibility 2050
-

В "Лозенец" започна изграждането на Национален център по мехатроника и чисти технологии

Сграда на ул. "Златовръх" №28 в столичния район "Лозенец" ще се превърне в лабораторен комплекс - част от Центъра за върхови постижения по мехатроника и чисти технологии. За това съобщи кметът на района Константин Павлов. Кметът се похвали, че това е петият подобен проект в "Лозенец". Началото на строителните работи беше дадено със символична "първа копка". Само в рамките на година-две районът вече е осъществил четири проекта по изграждането и реновирането на нови обекти с научно предназначение на терените на Софийския университет. Павлов обеща и този път районната администрация да свърши всичко, което се очаква от нея като административно и експертно обслужване. "За мен е чест да имаме макар и скромно участие в тази голяма стъпка към бъдещето", заяви кметът на "Лозенец". В проекта ще вложат усилия множество научни колективи от цялата страна - от Софийския университет, техническите университети в София, Варна и Габрово, голям брой институти от БАН, Химикотехнологичния и металургичния университет ще бъдат инсталирани модерни научни уреди, с чиято помощ да бъде развивана съвременна наука, разказва кметът на района. Проектът за лабораторен комплекс е най-големият в България, по думите на заместник-министърът на образованието и науката акад. Константин Хаджииванов. "МОН възлага много големи надежди на центровете за върхови постижения и на центровете за компетентност, защото те са едни от основните инструменти за развитието на науката в бъдещето и нещо, което е важно – установяването на връзките между наука и бизнес", каза той. В лабораторния комплекс ще се помещават: Лаборатория по рентгенофазов и рентгеноструктурен анализ; Лаборатория за получаване и (електро)химично характеризиране на метали и метал-съдържащи съединения; Лаборатораия по проектиране на високотехнологични продукти за фотониката; Лаборатория по лазерни технологии; Лаборатория по охарактеризиране свойствата на пени, емулсии и порьозни материали; Лаборатория за развиване и приложение на нови методи за охарактеризиране на повърхностна енергия и омокряне; Център за високоефективни изчисления и Лаборатория „Функционални дисперсни системи“, съобщават от Софийския университет. 

comment 0
visibility 1907
-

Започна ремонт на ул. „Кръстьо Сарафов“ в Лозенец

В столичният район „Лозенец“ започна ремонт на южния тротоар на ул. „Кръстьо Сарафов“ в участъка между ул. „Света гора“ и ул. „Милин камък“. Това съобщи кметът на района Константин Павлов. Ремонтираният участък е продължение на ремонта, започнал през миналата 2021 г. от ул. „Арх. Йордан Миланов“ до ул. „Света гора“. "Догодина се надявам да стигнем ул. „Св. Теодосий Търновски“ и да завием по нея към градинката на IV. РПУ", каза кметът на района. "В началото на мандата получих две големи петиции, всяка със стотици подписи, на живущи на ул. „Криволак“ и ул. „Кръстьо Сарафов“ за непоносимото състояние на тротоарните настилки по техните улици. Научих и за многократните опити, отнели над 20 години години в коресподненция с администрацията, през което време тези ремонти са били отказвани или отлагани", разказва Константин Павлов. Той отбеляза, че с помощта на скромните общински средства всяка година районната администрация успява да променим по нещо в положителна посока. Павлов заяви още, че пешеходното придвижване и пешеходната проводимост на уличната и тротоарната мрежа в района са негов първостепенен приоритет. По отношение на новите квартали, в които на места инфраструктура въобще липсва, кметът отбеляза, че ще продължава да настоява за придобиване на частните терени. Едва след това може да се мисли за осигуряване на финансиране, както и за проектиране и изграждане на истински улици.

comment 0
visibility 1963
-

Обезопасиха с плочка оголен кабел на входа на Южния парк

Зрители на Нова телевизия сигнализираха за оголен кабел, който се показва под плочките на входа на Южния парк в столицата. Живущите в района, които минават ежедневно по оживената улица "Козяк", многократно са търсили съдействие както от доставчика на електроенергия, така и от Столичен инспекторат. "Кабелът е високоволтов. По него текат поне 10 киловолта ток”, заяви пред Нова телевизия авторът на поредния сигнал, подаден на 22 март, г-жа Костадинова. Вчера, 28 март, на място пристигнали представители на ЧЕЗ и Столичен инспекторат, които положили тротоарна плочка върху кабела и я залепили с лепило, купено от близкия магазин. Днес плочката отново е подвижна и кабелът ясно се вижда.  "Това определено няма да реши въпроса", каза Момчил Якимов, представител на район "Лозенец". Той потвърди, че кабелът е под напрежение и по него тече ток. „Не може да остане така. Получили сме потвърждение, включително със снимка, че покритието е възстановено, но явно трябват по-сериозни мерки от пясък и плочки", каза Якимов. Съгласно наредбата кабелът трябва да бъде вкопан на 90 см., което не е направено и съответно кабелът продължава да е опасен за преминаващите пешеходци.

comment 0
visibility 3434
Пазарът на бул. „Черни връх“ в София вече е с нова визия

Пазарът на бул. „Черни връх“ в София вече е с нова визия

Пазарът на РУМ на бул. „Черни връх“ в столичния район „Лозенец“ вече изглежда по съвсем нов начин, след като в средата на седмицата от там бяха премахнати старите ръждясали павилиони. Както Столица.bg писа, седемте неугледни будки бяха вдигнати принудително, след като се оказа, че са изтекли разрешителните им за преместваеми обекти.  Премахват павилионите на пазара на бул. Черни връх в София (СНИМКИ) Процедурата по преместването им беше дълга и трудна, тъй като собственикът е направил всичко възможно да се укрие и да не получи актовете. Жителите на район „Лозенец“ все пак ще имат на разположение удобно място за пазаруване, но то ще бъде далеч по-приветливо и чисто. В края на миналата година председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев се ангажира пространството да се запази и да продължи да функционира като пазар.

Район Лозенец

Територия и население на район Лозенец

Територия и население на район Лозенец

Район Лозенец е един от столичните райони, който се намира на юг от старата градска част на столицата. Достига до Витоша. В пределите на район Лозенец се намират кварталите Лозенец и Хладилника, както и западната част на квартал Витоша, източния участък на Кръстова вада и югозападната част на Борисовата градина. На практика, район Лозенец заема 4% от територията на София. Две реки пресичат територията на район Лозенец. Това са Аджибарица и Драгалевци.

Населението на район Витоша е приблизително 54 000 души. Район Лозенец е най-богато озеленената част от столицата.

История на район Лозенец

История на район Лозенец

Когато говорим за история на район Лозенец, трябва да се насочим главно към едноименния квартал. Той се намира в северната част от територията на район Лозенец. Той изцяло заобиколен от паркове. „Борисовата градина“ е известна със зелените си алеи, паметниците на местни патриоти, както и с езерото от 19-и век с лодки. Лозенец е до парка „Ловен парк“, през който минава река Драгалевска. В западната част е разположен Южния парк с прекрасни цветни лехи, пешеходни алеи и детски съоръжения за забавление. По булевард „Джеймс Баучер“ са подредени редица модни ресторанти, предлагащи азиатска и българска кухня.

В квартал Лозенец, район Лозенец, има останки от древен мавзолей, който представлява част от християнски комплекс от римско време. През 16 век в пределите на днешния район Лозенец е направена Стара стена, там са се извършвали церемонии преди мюсюлманите да тръгнат на хадж. Днес е известна като Римската стена в район Лозенец. Близо до нея има мюсюлмански гробища. Османските източници свързват територията на днешен район Лозенец с лозя и овощни градини. През 1944 г. при бомбардировките квартал Лозенец, част от район Лозенец, е сериозно засегнат.

Образование в район Лозенец

Образование в район Лозенец

За нуждите на жителите на район Лозенец са изградени 8 детски градини и една ясла.

В район Лозенец има четири основни училища.

21 Средно училище „Христо Ботев“ в район Лозенец е основано през 1931 г. Тогава е филиал на Втора мъжка гимназия. 1937 г. вече става девическа гимназия, а през 1939 г. вече приема името „Христо Ботев“.

35 Средно езиково училище „Добри Войников“ в район Лозенец е познато като бившето руско училище. То е първото столично училище, в което се изучават чужди езици.

Националната финансово-стопанска гимназия в район Лозенец е елитна гимназия в столицата. Нуждата от специалисти за търговията и индустрията налага въвеждането на съответните специалности в училище. Така в район Лозенец през 1913 г. е основана Софийска мъжка търговска гимназия. Днес гимназията е асоциирана към Университета за национално и световно стопанство.

Националната природо-математическа гимназия „Академик Любомир Чакалов“ в район Лозенец е асоциирана към СУ „Св. Климент Охридски“.

Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“ в район Лозенец е наследник на старата Самоковска духовна семинария, която била основана през 1876 г. Основите се полагат през 1902 г.

Друго елитно училище в район Лозенец е Софийската гимназия по строителство, архитектура и геодезия „Христо Ботев“. Това е първото в България училище, което подготвя специалисти в областта на строителството, архитектурата и геодезията със средно образование.

На територията на район Лозенец е разположен Университетът по архитектура, строителство и геодезия.

Здравеопазване в район Лозенец

Здравеопазване в район Лозенец

В пределите на район Лозенец се намира Университетска болница „Лозенец“, известна на всички като Правителствена болница. Можем спокойно да кажем, че това е една от най-модерните и големи болници в страната. Създадена през 1948 г, болницата обслужвала държавния елит. Днес болничното заведение в район Лозенец обслужва както служители от обществените и държавни институции и дипломати, така и всички български и чужди граждани, които имат здравни осигуровки.

В район Лозенец е разположена и Аджибадем Сити Клиник МБАЛ Токуда. На практика, това е най-голямата болница в страната. В нея работят 1300 служители, от които 350 лекари, а 600 са професионалисти по здравни грижи.

Забележителности в район Лозенец

Забележителности в район Лозенец

Любимо място за отдих в район Лозенец на столичани и гостите на София е Софийският зоопарк. Зоологическата градина е разположена върху площ от 360 дка. Зоопаркът в район Лозенец е основан през 1888 г. Първоначално е бил в двора на царския дворец. Черният лешояд е първата животинска експозиция в зоопарка. В началото акцентът е предимно върху птиците, тъй като Фердинанд имал интерес към птиците. След това се добавя елен, кафяви мечки. Постепенно мястото започнало да намалява и се наложило да се обособи място за животни в ботаническата градина. Първите лъвове се появяват през 1892 г.

Новият зоопарк е готов да посрещне своите обитатели в район Лозенец през 1984 г. Днес зоопаркът има 1900 обитатели от 281 различни вида.

Друга интересна забележителност в район Лозенец е музеят „Димитър Димов“. Домът на писателят и професор по ветеринарна медицина Димитър Димов се намира на ул. „Кръстьо Сарафов” 26 в район Лозенец. Той е съхранил характерната среда, в която творил и живял Димов. В библиотеката му все още стоят подредени над 2500 тома от областта на биологията, медицината, философията, химията, физиката. В дома има и две лаборатории – по радиотехника и физика и по химия и фотография.

Парк Славейковите дъбове е друга забележителност в район Лозенец. Преди хълмът Корубаглар е имало вековна дъбова гора, от която днес има само малък парк. Точно това е било любимото място на бащата и сина Славейкови. Днес на това място има детски люлки и пързалки. Сега е любимо място на децата и техните родители, жители на район Лозенец.

Старата водна кула в район на Лозенец днес е скрита напълно от растителност и почти не се забелязва, но преди години е била важно съоръжение в София. Тъй като до 1926 г столицата получава вода от Витоша, налагането не било достатъчно, за да достигне водата до всички части на града. Изготвя се проект за използване на водите от Рила. Започва строежа на градската водопроводна мрежа, а с нея нужните съоръжения. Водонапорната кула била абсолютно необходима в случая.

В район Лозенец се намира още един музей – къщата на Панчо Владигеров. В нея често се провеждат творчески срещи, концерти музикални продукции.

Местността Кръста в район Лозенец е мястото, където император Константин е получил знамение, че с кръстния знак ще побеждава, според едно предание. Според друга легенда, от стъпката на коня на свети Георги Софийски бликнал извор. След Освобождението тук е издигнат кръст в памет на загиналите руски воини за нашата свобода. Освещава го Българският екзарх.

Територия и население на район Лозенец

История на район Лозенец

Образование в район Лозенец

Здравеопазване в район Лозенец

Забележителности в район Лозенец

Прочетете още