Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Одобрявате ли именуването на улици и пространство в София в подкрепа на Украйна?
  • - Да, цяла Европа изразява своята солидарност (13%, 144 Гласове)
  • - Не, преименуването на алея пред Руското посолство е провокация (85%, 949 Гласове)
  • - Не мога да преценя (2%, 20 Гласове)
Общо гласували: 1113 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 2237
-

Две нови детски градини ще се строят в "Лозенец"

Публикувана е обществената поръчка за проектирането на разширенията на 141 ДГ „Славейкова поляна“ и 193 ДГ „Славейче“ на територията на столичния квартал Лозенец. За това съобщи във фейсбук кметът на район "Лозенец" Константин Павлов. По думите му, в заданието за проектиране са разписани детайлно всички изисквания и норми, които трябва да бъдат спазени, защото натрупания опит показва, че само ако всичко е детайлно разписано, възложителят има път да санкционира изпълнителя в случай на нарушения, или да изиска доработки. Според него, архитектурният екип трябва задължително да бъде отделен от строителя, като само така е възможно да има реален контрол на качеството по време на строителството. Кметът на района призовава всички архитекти, които се интересуват от проектиране на обществени сгради, да се запознаят със заданията и ако чувстват сили у себе си, да участват.

comment 0
visibility 4154
-

Жителите на Лозенец с петиция за РУМ „Черни връх“

  Жители на столичния район "Лозенец" организираха петиция за съдбата на РУМ "Черни връх" в квартала. Според предложение на председателя на Столичния общински съвет Георги Георгиев, пазарът пред сградата трябва да бъде възстановен и даден за стопанисване на общинска фирма. Председателят на СОС в акция за спасяването на пазар в Лозенец (ВИДЕО)Кметът на район "Лозенец" Константин Павлов се обяви в подкрепа на петицията и против предложението на председателя на СОС. По думите му, то е направено без по никакъв начин да се съгласува с районната администрация и без да се поиска мнението на гражданите на квартала. Ще прескочи ли Столична община район Лозенец за пазара пред РУМ “Черни връх” Дълги години пазарът на РУМ „Черни връх“ не отговаря на съвременните разбирания за пазар, отбелязват жителите в петицията. "Пространството е с остаряла концепция, претъпкано е с обекти и не се поддържа добре, а някои сергии са откровено мърляви. Разбираме също така, че обектите са незаконни и със заповед за премахване, която дълго време не се изпълнява, с което е нанесена огромна вреда на обществения интерес", казват още те. В петицията си те настояват Столична община да отпусне без отлагане нужните средства за почистване и облагородяване на пространството пред РУМ “Черни връх”. Живущите настояват още за запазването на търговския обект за денонощна търговия с плодове и зеленчуци, както и възстановяването на обществената тоалетна зад РУМ-а. "Не желаем и няма да позволим застрояването му с павилиони и поредната схема за непрозрачно заграбване на публичен ресурс!", категорични са те. В петицията се отбелязва, че гражданите от "Лозенец" очакват съдействие от Столична община, включително от главния архитект Здравко Здравков, за осъществяването на съвременна визия за мястото. "Ще направя всичко възможно да се противопоставя и да поискам широки обществени консултации преди да се реши бъдещето на мястото за десетилетия напред! Моля, изпращайте до районната администрация вашите идеи и предложения за бъдещето развитие на пазара пред РУМ „Черни връх“!", написа кметът на района във Фейсбук.  

comment 0
visibility 2467
-

Премахнаха последните павилиони на бул. "Христо Смирненски" в Лозенец

Премахнати са последните два павилиона пред историческата сграда на Ректората на УАСГ на бул. „Христо Смирненски“ № 1, съобщи кметът на район „Лозенец“ Константин Павлов. "Благодарение на последователните усилия на служителите, отговарящи за контрола над незаконното строителство, достигнахме до заповед на Главния архитект на София г-н Здравков за премахване на така наречените „черни павилиони“ пред УАСГ, а миналата седмица павилионите бяха премахнати доброволно от довчерашните им обитатели", отбелязва кметът на района. Случаите с феномена „временен обект върху общинска собственост“ се повтарят като под индиго, отбелязва още той. Повечето от тези обекти са поставени по време, когато дефицитът на нормални търговски площи се е компенсирал с подобни будки, сергии и капанчета. "Каква е типичната история на една софийска будка? (нарочно не говоря за конкретните обекти, а обобщавам) Колкото повече време е минавало от първоначалното разрешение за поставяне, толкова правното основание за съществуването на тези обекти е ставало все по-условно. Постепенно будките и бараките заживяват един напълно собствен живот, в който някой вътре държи стока и я продава, някой им е осигурил ток (но това рядко е ЧЕЗ), някой ходи и им събира наем (но това не е общината!)", разказва Константин Павлов. По думите му, в типичният случай наемателите се опитват да печелят време с обжалване. Това е причината кметът на района да смята, че премахването на павилионите по столичния булевард "Хр. Смирненски" има знаково значение. Като следваща задача той смята да намери колкото се може по-бързо средства за възстановяване на настилката както под тези вече бивши павилиони, така и под някогашните павилиони на ъгъла с отбивката за Софийския районен съд, от които все още зее огромна кръпка. Работим по други подобни случаи, по които новините предстоят, съобщи още той. "За районните кметове е голяма спънка, че нямат свободно разполагаем бюджет, с който да ликвидират пораженията по градската среда, останали от бившите временни обекти. А и да ви кажа – не е справедливо така. Приходите от наеми не идват в районните кметства, затова пък на районните администраци им се завещават главоболията и разходите накрая по ликвидиране на последиците", казва още Константин Павлов.

Реклама
comment 0
visibility 3062
Ще прескочи ли Столична община район Лозенец за пазара пред РУМ “Черни връх

Ще прескочи ли Столична община район Лозенец за пазара пред РУМ “Черни връх”

Кметът на столичния район “Лозенец” Константин Павлов изрази притеснения са съдбата на кварталния пазар на бул. "ЧЕрни връх". Според него Столична община има намерение да реши без съгласуване съдбата на емблематичното за района пространство пред РУМ “Черни връх”.  В имейл от Демократична България до Столица.bg става ясно, че Константин Павлов е засегнат от действията на председателя на СОС Георги Георгиев. След сигнали от граждани до Георгиев той отиде на място в първите дни на 2022 г. и обеща на притеснените търговци, че ще се запази пазарът до РУМ "Черни връх" в София. Председателят на СОС в акция за спасяването на пазар в Лозенец (ВИДЕО) "Председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев обяви на пресконференция, че пространството ще остане пазар за плодове и зеленчуци без да съгласува с районната администрация и без да е проведено обществено обсъждане. Също така той смята да вкара пазара под управление на общинско дружество. Безспорен факт е, че един от основните проблеми на нашата столица е презастрояването и липсата на достатъчно обществени площи от социално значение. В „Лозенец“ този проблем е особено симптоматичен. Затова е изключително важно във всяко, макар и малко публично пространство, да бъдат вложени достатъчно любов и разум, така че , всички граждани да го използват и да му се радват”, заяви Константин Павлов. "Пространството е било неглижирано нееднократно през годините. Затова една от първите на задачи на районния кмет от „Демократична България“ Константин Павлов беше да потърси варианти, с които това ценно за жителите на „Лозенец“ място да получи необходимата грижа и внимание. Неговата концепция предвижда част от пространството да остане пазар, от какъвто в района има нужда. Другата част, според него, трябва да бъде освободена от преместваеми обекти и да стане споделено пространство", се казва още в позицията на Демократична България. В района вече тече подписка срещу намеренията на Георги Георгиев. “Смятаме, че е изключително важно да бъде чут гласът на жителите на район „Лозенец“. Най-демократичният инструмент е организирането на широки обществени консултации, на което да бъдат представени всички визии и идеи за това пространство. След това ще бъде представен на Столичния общински съвет за обсъждане и одобрение”, коментира Павлов. Кметът на “Лозенец” коментира и факта, че недостатъчната децентрализация е попречила това пространство да бъде обновено до момента. Несъвършенствата и забавянето на централно ниво с години при процедурите по одобряване на схеми за поставяне на преместваеми обекти, по премахването на незаконни обекти и за получаването на целево финансиране за благоустройство отложиха чувствително плановете му.

comment 0
visibility 2391
-

Приключи ремонтът на ул. "Кръстьо Сарафов" в Лозенец

"Ул. „Кръстьо Сарафов“ е готова и изглежда добре!", съобщи във Фейсбук кметът на район "Лозенец" Константин Павлов. "Започнахме от един тротоар, а приключихме и с нова павирана настилка в целия обхват на отсечката от улицата, и с нов водопровод", отбелязва той. Подмяната на асфалтовата настилка в източния край на улицата със среден паваж е приключила. Паважът е част от историческата настилка по останалата улица. По думите на кмета, първоначалните планове за ремонт са включвали само южния тротоар между ул. „Арх. Й. Миланов“ и бул. „Хр. Смирненски“, но подмяната на бордюрите винаги е съпроводена и с къртене, което от своя страна води до нуждата от асфалтиране. Асфалтът в активната лента на улицата е бил толкова амортизиран, че не е било възможно да бъде оставен в стария му вид. Така се е стигнало до възстановяване с нова настилка на цялата южна лента. "Знаете нашия ангажимент към възстановяването на историческите настилки в Лозенец, затова и решихме това възстановяване да го направим с павета, също и заради налагащите се чести изкопни работи по старата инфраструктура. Тук се включи и общинският съветник Борис Бонев, който даде предложението паважът да заеме цялата широчина на улицата. Столична община, в лицето на зам. кмета по строителството Ангел Джоргов реагира положително на тази идея и се ангажира с павиране на втората лента за сметка на своя бюджет", казва още кметът Константин Павлов. „Софийска вода“ пък е подменила водопровода под улицата, който е там от 1927 г. Резултатът е чудесен и надмина първоначалните намерения, отбелязва с гордост кметът на "Лозенец". "Що се отнася до антипаркинг колчетата – опитът ни е смесен – макар вандалското паркиране откакто има зелена зона да е далеч от някогашните мащаби, вече имаме щети от качването на автомобили по ремонтирани тротоари и на места почти съжаляваме, че не върахме колчетата. Призовавам за цивилизовано паркиране, за да не загрозяваме с колчета новия тротоар", добавя Павлов.  

comment 0
visibility 2333
Жители на „Лозенец“ се събраха в подкрепа на пазара си

Жители на „Лозенец“ се събраха в подкрепа на пазара си

Жители на „Лозенец“ се събраха в подкрепа на пазара си на бул. „Черни връх“. Те се страхуват, че районният кмет ще поиска да го замени със зона за събития, а в района няма друг такъв пазар. Хората са събрали над 1500 подписа, съобщи bTV. Кметът Константин Павлов заяви, че няма планове да премахне пазара, а единственото, което се планира е неговото обновяване. Той каза, че ще представи визия за по-съвременен вид на мястото, като той ще продължи да бъде пазар, но ще е с тематична насоченост. Кметът е готов да обсъди с жителите на района проектът. Те са убедени, обаче че няма да оставят нещата така и ще опазят пазара от затваряне по всички законови пътища.

comment 0
visibility 2347
-

Новата детска градина в „Кръстова вада“ отвори врати

Новата детска градина в „Кръстова вада“ - втора сграда на 175 ДГ „Слънчеви лъчи“ отвори врати, похвали се кметът на район "Лозенец" Константин Павлов. След дълго чакане най-после се разкриха нови места за малчуганите в новостроящия се квартал Кръстова вада. Кметът на район лозенец константин Павлов сподели в социалната мрежа всички проблеми около строежът и е доволен от завършването.  "Когато заех кметския пост буквално очаквах поканата за откриването ѝ. Сблъсъкът с реалността ме отрезви. От градината беше готов грубият строеж и дограмата. За откриване в обозрим срок не можеше да става и дума. На практика, строителната площадка беше изоставена, със сигнали за паднала строителна ограда и за други нередности", разказва той. През юни 2021 г. е имало прекъсвания на строителните дейности, тежки преговори, раздори и проблеми със документацията за акт 16.  След дълги и безсмислени разговори с изпълнителя става ясна, че той не може да си изпълни договора и да коригира откритите дефекти в строителството. Изпълнителят се опитвал и да изнудва общината и тогава се допуска другия партньор от консорциума-изпълнител – „ПСТ Груп“, който  самостоятелно отстранява дефектите и да доставя липсващото.  След всички проблеми кметът на Лозенец е доволен, че първите деца прекрачиха прага на градината на 12 януари т. г. Той благодари на директорката на 175 ДГ Виолета Гълъбова и на екипа ѝ за проявеното търпение, трудолюбие и здрави нерви.

comment 0
visibility 1653
Откриват пункт за храна от детска кухня в столичния район „Лозенец“

Откриват пункт за храна от детска кухня в столичния район „Лозенец“

Раздавателен пункт за храна от детска кухня ще бъде разкрит в столичния район „Лозенец“, съобщиха от районната администрация. Пунктът ще бъде в сграда 2 на ДГ № 175 „Слънчеви лъчи“, намираща се на ул. „Сашо Николов – Сладура“ и ул. „Борис Руменов“. От районната администрация съобщават още, че гражданите могат да подават заявления в свободен текст до директора на 175 ДГ на e-mail:  info@dg175.eu. Пунктът ще заработи, когато се съберат поне тридесет души, които искат да се възползват от услугата.      

comment 0
visibility 1657
-

Две благотворителни инициативи в район „Лозенец“

В Центъра за специална образователна подкрепа „Лозенец“ (6 Помощно училище) посрещнаха Дядо Коледа със специално тържество, на което присъства и кмета на района Константин Павлов. "Получи се чудесно тържество, с много песни, танци и стихотворения. Всички толкова много се забавляваха, че накрая дори с известно нежелание прекъснаха веселбата си, за да открият изненадите, които ги чакаха по класните стаи. Всяка усмивка, която сме предизвикали, всяка капка радост у децата, е големият смисъл на това, което правим", сподели кмета на района, като обеща още хубави изненади скоро. Доброволци и съмишленици на "Да, Лозенец" успяха в кратък срок да съберат лични средства и да поръчат специализирани обучителни материали, които от началото на новата 2022 година ще подпомогнат дейността на екипа и учениците на "Центъра за специална образователна подкрепа Лозенец" Днес, на 24 декември, на пл."Журналист" в столицата членове и симпатизанти на местната организация  раздадоха 120 пакета с хранителни продукти на нуждаещи се жители на района.  "Опитът от тези акции затвърждава убедеността ни, че се нуждаем не само от системни и насочени действия за подобряване на средата, в която живеем, но също и от много повече солидарност между отделните общности", заявиха от организацията.  

comment 0
visibility 3094
-

В "Лозенец" започна премахването на неработеща бензиностанция

  Първата стъпка по изпълнение на Заповедта на РДНСК за премахване на неработеща бензиностанция в столичният район "Лозенец" е направена. Това съобщи кметът на района Константин Павлов. Неработещият обект е разположен в триъгълника между улиците „Милин камък“, „Криволак“ и „Света гора“. Обектът е затворен през 2020 г., след като администрацията на района констатира сериозни ремонтни дейности по резервоарите, които предполагат разрешение за строеж от най-високата, първа категория по ЗУТ, предвид пожароопасния характер на този тип съоръжения. Според експертите, всички импровизирани бензиностанции, изникнали на местата на бившите пунктове за нафта за битово отопление, не подлежат на подобрения и не могат да получат разрешение за ползване при актуалните строги норми за пожаробезопасност. Подземните резервоари и тръбни разклонения на бензиностанцията са изпразнени от остатъците от гориво и утайки с помощта на специализирана в тази дейност фирма. Обезопасяването на резервоарите разчиства пътя за следващата крачка – премахването на търговското помещение, надземната част от тръбите, рекламните тотеми, рекултивацията на зелената площ и ремонта на тротоара от страната на ул. „Криволак“, казва кметът на района. За предстоящите демонтажни и възстановителни работи районната администрация очаква да получи средства от бюджета на Столична община за 2022 г. "Надявам се скоро да говорим за това, какво можем да направим в триъгълното площадче, което да радва всички граждани", допълва Константин Павлов.  

comment 0
visibility 1784
Нов покрив за детска градина „Света София“

Нов покрив за детска градина „Света София“

Приключили ремонтът на покрива на 19-а детска градина, разположена на ъгъла на бул. „Христо Смирненски“ и ул. „Малуша“, съобщи кметът на район „Лозенец“ Константин Павлов. Район „Лозенец“ получи средствата за крайно належащия ремонт на течащия покрив с решение на Столичния общински съвет от бюджета на Столичния общински приватизационен фонд, който насочва постъпленията от приватизация на общинска собственост приоритетно в образователни обекти. Основната строително-монтажна дейност беше полагането на мембранна изолация (точно техническо обозначение: ТPO - термопластичен полиолефин) върху подложен слой от технически текстил. Подменени са също компрометираните покривни улуци и сифони. Район „Лозенец“ е заявил в инвестиционната си проекто-програма за 2022 г. средства за други образователни обекти, като най-големият от тях е енергоефективното саниране на 35. СЕУ „Добри Войников“.

comment 0
visibility 1693
-

Район "Лозенец" на Столична община представя подкаст, посветен на късометражното кино

  Район „Лозенец“ на Столична община, НЧ „Вещина-2005“, „Трикитри“ ЕООД и IN THE PALACE представят „Казано накратко“ - подкаст, посветен на късометражното кино и късофилмовата индустрия. Събитието ще се проведе тази събота, 11 декември, от 13:00 до 19:00 часа и ще се излъчва на живо едновременно в няколко фейсбук страници, сред които тези на Район „Лозенец“-СО, Дирекция „Култура“ на СО - Столица Култура, ArtSofia, NOVA и тази на фестивала за късометражно кино IN THE PALACE. В рамките на съботния подкаст ще бъдат излъчени няколко български късометражни филма с успехи от международната сцена, печелили подкрепа на питчинг форуми и подкрепени от Национален фонд „Култура“. Зрителите ще имат възможност да задават въпроси на автори и продуценти. Ще бъдат обсъждани теми както относно стилистични особености и похвати, така и по отношение на модели на финансиране на късофилмовите форми. Дискусията ще модерира директорът на фестивала Цанко Василев. “В съботния подкаст ще участват български артисти с биография от фестивала, около които са завързани и предстоят нови истории”, споделя директорът на фестивала Цанко Василев. „Идеята за представянето на български късометражни филми не е нова, но единствено Международният фестивал за късометражно кино IN THE PALACE го прави с традиция и с поглед в бъдещето“, допълни той. Международният фестивал за късометражно кино IN THE PALACE, „Трикитри“ ЕООД и НЧ „Вещина-2005“, съвместно с Район „Лозенец“ - СО и с финансовата подкрепа на дирекция „Култура“ Столична община. Събитието е включено в календара на културните събития на Столична община за 2021 г. и Национален фонд „Култура“ и отново ще се проведе с подкрепата на Нова телевизия. Подкастът стартира точно в 13:00 часа със следната програма и гости: 13:00 часа - разговор с успешния филмов продуцент Ваня Райнова и последваща прожекция на късометражния филм на режисьора Владимир Петев „Куче“; 14:00 часа - Весела Данчева - режисьор и продуцент на анимационно кино и прожекция на компилация от български анимационни късометражни филми на „Компот колектив“; 15:00 часа - гост е Вилма Карталска - режисьор, продуцент, филмов преводач, която ще представи документалния си филм „Моят цигански път“; 16:00 часа - дискусия с режисьора Деян Барарев, който от скоро е и преподавател по филминг на деца, последван от прожекция на филма му „Байкал“; 17:00 часа - разговор с режисьора Петър Вълчев, носител на отличието Най-добър български филм на последното издание на IN THE PALACE, който фестивалът препоръча на Академията за разглеждане награда Оскар, и прожекция на документалния „Монолог в антракта“; 18:00 часа - младият режисьор Крис Захариев, чийто най-нов филм бе представен в Кан по-рано тази година, и филмът „Колелото“. „Казано накратко“ ще се излъчва на живо едновременно в няколко фейсбук страници, сред които тези на Район „Лозенец“-СО, Дирекция „Култура“ на СО - Столица Култура, ArtSofia, NOVA подкрепя българските филми и, разбира се, тази на фестивала за късометражно кино IN THE PALACE.

comment 0
visibility 1595
Отломки падат от покрив на кооперация в София

Отломки падат от покрив на кооперация в София

Отломки падат от покрив на кооперация на площад „Журналист“ в София и застрашават граждани. При последният инцидент млад мъж се е разминал на сантиметри от падналата мазилка, съобщава Нова телевизия. Три дни след инцидента част от падналите късове все още са на тротоара. На мястото има и следи от ограничителна лента. Хората, които са я разпънали и работят в района, казват,че година и половина няма никаква реакция. Преди този инцидент, през март от същата частна сграда се къса парче от фасадата. Тогава общинският съветник Борис Бонев е изпратил сигнали до институциите. По негови думи са го информирали,че е извършена проверка през месец ноември и падащата мазилка е отстранена, няма опасност и всичко е наред, казва той. Кметът на район „Лозенец“ Константин Павлов, твърди, че когато колегите му са ходили на мястото, всичко е изглеждало стабилно. Така се оказва, че е отговорност на собствениците на сградата да я поддържат обезопасена. Константин Павлов, заяви, че има уверението, че ще се вземат нужните мерки.

comment 0
visibility 1916
Боклуци затрупаха столичния квартал "Хладилника" (СНИМКИ)

Боклуци затрупаха столичния квартал "Хладилника" (СНИМКИ)

Камара от отпадъци затрупаха пространствата около контейнерите в столичния квартал „Хладилника“. Повечето отпадъци са не само строителни, а от всякакъв вид. Те са забелязани между бул. Черни Връх и Южен парк. Столичанин сигнализира в социалната мрежа „Фейсбук“, със снимки и възмущение към вандалската проява и липсата на реакция от кмета на района.

comment 0
visibility 1797
Завърши ремонтът на тротоара на "Семинарията" в Лозенец

Завърши ремонтът на тротоара на "Семинарията" в Лозенец

Завърши ремонтът на тротоара на спирката на градския транспорт "Семинарията" в Лозенец, похвали се кметът на района Константин Павлов. Обновяването е последното от строителната програма от делегирания бюджет на район „Лозенец“ за 2021 г., съобщи Павлов. Ремонтът на тротоара обхваща зоната от стълбищата към Факултета по химия и фармация на СУ до отбивката за супермаркет “Билла”, окето ще осигури достъпност и удобство на столичани. "В рамките на строително-монтажните работи бяха отстранени фундаментите, останали от някогашните преместваеми обекти, беше положена нова тротоарна настилка, направи се тактилна ивица за незрящи. Здравите плочки от старата настилка бяха сортирани за повторно влагане на този и други обекти. Всички рамки и капаци на шахти бяха подменени с нови, масивни", написа районният кмет в социалната мрежа. Той признава, че е доволен от новия тротоар, защото за разлика от други ремонти на територията на района, при които времето за изпълнение се проточи необяснимо дълго, в този ремонт изпълнителят е работил бързо дори и през почините дни - събота и неделя. "При разместването на съществуващ павилион за билети установихме кабел, който веднага беше проверен и обезопасен от ЧЕЗ. Подготвяме и отстраняването на самия павилион", сопдели за изненадите Константин Павлов. Той е категоричен, че участък по продължение на ул. „Златовръх“ също се нуждае от сериозни подобрения на инфраструктурата за пешеходците. "Ще използвам всички възможни пътища за обезпечаване на средства, така че ремонтите, започнали от спирката, да достигнат до вътрешността на кварталите от западната и от източната страна на улицата", обещава кметът на район Лозенец.  

Район Лозенец

Територия и население на район Лозенец

Територия и население на район Лозенец

Район Лозенец е един от столичните райони, който се намира на юг от старата градска част на столицата. Достига до Витоша. В пределите на район Лозенец се намират кварталите Лозенец и Хладилника, както и западната част на квартал Витоша, източния участък на Кръстова вада и югозападната част на Борисовата градина. На практика, район Лозенец заема 4% от територията на София. Две реки пресичат територията на район Лозенец. Това са Аджибарица и Драгалевци.

Населението на район Витоша е приблизително 54 000 души. Район Лозенец е най-богато озеленената част от столицата.

История на район Лозенец

История на район Лозенец

Когато говорим за история на район Лозенец, трябва да се насочим главно към едноименния квартал. Той се намира в северната част от територията на район Лозенец. Той изцяло заобиколен от паркове. „Борисовата градина“ е известна със зелените си алеи, паметниците на местни патриоти, както и с езерото от 19-и век с лодки. Лозенец е до парка „Ловен парк“, през който минава река Драгалевска. В западната част е разположен Южния парк с прекрасни цветни лехи, пешеходни алеи и детски съоръжения за забавление. По булевард „Джеймс Баучер“ са подредени редица модни ресторанти, предлагащи азиатска и българска кухня.

В квартал Лозенец, район Лозенец, има останки от древен мавзолей, който представлява част от християнски комплекс от римско време. През 16 век в пределите на днешния район Лозенец е направена Стара стена, там са се извършвали церемонии преди мюсюлманите да тръгнат на хадж. Днес е известна като Римската стена в район Лозенец. Близо до нея има мюсюлмански гробища. Османските източници свързват територията на днешен район Лозенец с лозя и овощни градини. През 1944 г. при бомбардировките квартал Лозенец, част от район Лозенец, е сериозно засегнат.

Образование в район Лозенец

Образование в район Лозенец

За нуждите на жителите на район Лозенец са изградени 8 детски градини и една ясла.

В район Лозенец има четири основни училища.

21 Средно училище „Христо Ботев“ в район Лозенец е основано през 1931 г. Тогава е филиал на Втора мъжка гимназия. 1937 г. вече става девическа гимназия, а през 1939 г. вече приема името „Христо Ботев“.

35 Средно езиково училище „Добри Войников“ в район Лозенец е познато като бившето руско училище. То е първото столично училище, в което се изучават чужди езици.

Националната финансово-стопанска гимназия в район Лозенец е елитна гимназия в столицата. Нуждата от специалисти за търговията и индустрията налага въвеждането на съответните специалности в училище. Така в район Лозенец през 1913 г. е основана Софийска мъжка търговска гимназия. Днес гимназията е асоциирана към Университета за национално и световно стопанство.

Националната природо-математическа гимназия „Академик Любомир Чакалов“ в район Лозенец е асоциирана към СУ „Св. Климент Охридски“.

Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“ в район Лозенец е наследник на старата Самоковска духовна семинария, която била основана през 1876 г. Основите се полагат през 1902 г.

Друго елитно училище в район Лозенец е Софийската гимназия по строителство, архитектура и геодезия „Христо Ботев“. Това е първото в България училище, което подготвя специалисти в областта на строителството, архитектурата и геодезията със средно образование.

На територията на район Лозенец е разположен Университетът по архитектура, строителство и геодезия.

Здравеопазване в район Лозенец

Здравеопазване в район Лозенец

В пределите на район Лозенец се намира Университетска болница „Лозенец“, известна на всички като Правителствена болница. Можем спокойно да кажем, че това е една от най-модерните и големи болници в страната. Създадена през 1948 г, болницата обслужвала държавния елит. Днес болничното заведение в район Лозенец обслужва както служители от обществените и държавни институции и дипломати, така и всички български и чужди граждани, които имат здравни осигуровки.

В район Лозенец е разположена и Аджибадем Сити Клиник МБАЛ Токуда. На практика, това е най-голямата болница в страната. В нея работят 1300 служители, от които 350 лекари, а 600 са професионалисти по здравни грижи.

Забележителности в район Лозенец

Забележителности в район Лозенец

Любимо място за отдих в район Лозенец на столичани и гостите на София е Софийският зоопарк. Зоологическата градина е разположена върху площ от 360 дка. Зоопаркът в район Лозенец е основан през 1888 г. Първоначално е бил в двора на царския дворец. Черният лешояд е първата животинска експозиция в зоопарка. В началото акцентът е предимно върху птиците, тъй като Фердинанд имал интерес към птиците. След това се добавя елен, кафяви мечки. Постепенно мястото започнало да намалява и се наложило да се обособи място за животни в ботаническата градина. Първите лъвове се появяват през 1892 г.

Новият зоопарк е готов да посрещне своите обитатели в район Лозенец през 1984 г. Днес зоопаркът има 1900 обитатели от 281 различни вида.

Друга интересна забележителност в район Лозенец е музеят „Димитър Димов“. Домът на писателят и професор по ветеринарна медицина Димитър Димов се намира на ул. „Кръстьо Сарафов” 26 в район Лозенец. Той е съхранил характерната среда, в която творил и живял Димов. В библиотеката му все още стоят подредени над 2500 тома от областта на биологията, медицината, философията, химията, физиката. В дома има и две лаборатории – по радиотехника и физика и по химия и фотография.

Парк Славейковите дъбове е друга забележителност в район Лозенец. Преди хълмът Корубаглар е имало вековна дъбова гора, от която днес има само малък парк. Точно това е било любимото място на бащата и сина Славейкови. Днес на това място има детски люлки и пързалки. Сега е любимо място на децата и техните родители, жители на район Лозенец.

Старата водна кула в район на Лозенец днес е скрита напълно от растителност и почти не се забелязва, но преди години е била важно съоръжение в София. Тъй като до 1926 г столицата получава вода от Витоша, налагането не било достатъчно, за да достигне водата до всички части на града. Изготвя се проект за използване на водите от Рила. Започва строежа на градската водопроводна мрежа, а с нея нужните съоръжения. Водонапорната кула била абсолютно необходима в случая.

В район Лозенец се намира още един музей – къщата на Панчо Владигеров. В нея често се провеждат творчески срещи, концерти музикални продукции.

Местността Кръста в район Лозенец е мястото, където император Константин е получил знамение, че с кръстния знак ще побеждава, според едно предание. Според друга легенда, от стъпката на коня на свети Георги Софийски бликнал извор. След Освобождението тук е издигнат кръст в памет на загиналите руски воини за нашата свобода. Освещава го Българският екзарх.

Територия и население на район Лозенец

История на район Лозенец

Образование в район Лозенец

Здравеопазване в район Лозенец

Забележителности в район Лозенец

Прочетете още