Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Да се ограничили използването на фойерверки в София?
  • - Твърдо ДА (42%, 478 Гласове)
  • - Твърдо НЕ (20%, 231 Гласове)
  • - Да, защото е проблем за децата с аутизъм, домашните любимци и замърсява въздуха (21%, 241 Гласове)
  • - Не, защото е красиво и тържествено (16%, 182 Гласове)
  • - Не мога да преценя (1%, 14 Гласове)
Общо гласували: 1146 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 1750
type-photo.svg
Тротоарът на площад "Велчова завера" е ремонтиран

Тротоарът на площад "Велчова завера" е ремонтиран (СНИМКИ)

По предложение на район "Лозенец" и като част от ремонтната програма на Столична община, e реновиран тротоарът от ъгъла с бул. „Джеймс Баучер“ към спирката на автобусите на пл. „Велчова завера“ (на Факултета по химия и фармация на Софийския университет). Това е трасе с много сериозен пешеходен трафик, свързан с придвижването на студентите от факултета към спирките на обществения транспорт към центъра. Информацията за ремонта публикува в социалната мрежа кметът на района Константин Павлов.   Той допълни обаче, че основната цел  на администрацията е ремонтирането на бул. „Джеймс Баучер“. Така ще се решат наведнъж няколко проблема, свързани със състоянието на тротоарите, на пътното платно, на релсовия път, на велотранспорта и на озеленяването (визията  е за линеен парк от Борисовата градина до бул. „Черни връх“). "За вълнуващите се от съдбата на ул. „Марин Русев“ – заявили сме необходимостта от пари за проектиране на улицата, търсим и възможност за пешеходен изход от нея, който заедно да цивилизоваме", допълни кметът във Фейсбук.    

comment 0
visibility 2518
type-photo.svg
Стартира ремонтирането на тротоарите в "Лозенец"

Стартира ремонтирането на тротоарите в "Лозенец" (СНИМКИ)

Със затоплянето на времето в "Лозенец" започнаха да реализират плановете си за ремонти на тротоарите в района. Вече е реновиран тротоарът пред XIII ДКЦ (популярно познат като 13-а поликлиника) на ул. „Димитър Хаджикоцев“. Като при всеки ремонт от администрацията се стремят да осигурят  достъпност за детски и инвалидни колички, така че кварталът да бъде проходим за всички. Ето какво каза още за ремонтите и кметът на района Константин Павлов в социалната мрежа: "И тази година бюджетът за текущи ремонти на тротоари за район "Лозенец" е в размер на 350 хиляди лева. С приоритет са местата с интензивен пешеходен трафик, достъпът до учебни, здравни и детски заведения, подходът към метростанциите и транзитните пешеходни маршрути, както и местата с повишен риск, както и състоянието на подземната инфраструктура и уличното осветление (тоест изчакваме първо подземните работи преди да започнем с тротоарите). Парите са недостатъчно дори за компенсиране на амортизацията на 120 км. тротоари на територията на района, но ще използваме рационално всеки лев, с който разполагаме".  

comment 0
visibility 2423
Строителни обекти в Лозенец и Кръстова вада бяха санкционирани за замърсява

Строителни обекти в Лозенец и Кръстова вада бяха санкционирани за замърсяване

От Столичен инспекторат информираха, че при текущ контрол на строителни обекти инспекторите от сектор “Контрол на замърсяване от строителството“ установили редица нарушения. Санкционирани са  5 обекта в Кръстова вада и  по ул. Атанас Дуков и ул. Могилата в район Лозенец. Нарушенията са свързани със замърсяване на околната среда или обектите работят без необходимите документи. Санкциите са на юридическите лица. Дадени са и предписания със срок за отстраняване, обясниха от Инспектората. Проверките в тези проблемни места с активно строителство са ежедневни.

Реклама
comment 0
visibility 2514
Вдигат стари автомобили в Лозенец

Вдигат стари автомобили в Лозенец

От Столичен инспекторат съобщиха, че продължава вдигането на стари автомобили в район “Лозенец”. От началото на годината на територията на Столична община са вдигнати общо 50 излезли от употреба моторни превозни средства. Комисиите, назначени със заповеди на районните кметове, в които участват и представители на Столичен инспекторат, са установили още 353 стари автомобила. Те ще бъдат преместени на площадки за временно съхраняване, ако не бъдат доброволно преместени от собствениците им в тримесечен срок, уточниха от Инспектората.

comment 0
visibility 2372
Премахнаха незаконни антипаркинг съоръжения в "Лозенец"

Премахнаха незаконни антипаркинг съоръжения в "Лозенец"

От Столичен инспекторат съобщиха, че днес бяха премахнати нерегламентирано поставени антипаркинг съоръжения в столичния район "Лозенец".  Инспекторите, съвместно със служители на ЦГМ ЕАД, освободиха тротоари от незаконно монтирани скоби и други самоделно направени приспособления с цел запазване на парко място. Съораженията бяха поставени на ул. "Атанас Дуков", "Цветна градина" , "Голо Бърдо" и други. От Инспектората обясниха, че така поставените съоръжения увреждат пространството и създават и предпоставка за инциденти. Хората, които ги поставят, подлежат на санкции.

comment 0
visibility 6744
Събарят вилата на писателя Димитър димов в Лозенец, ще има лъскава кооперац

Събарят вилата на писателя Димитър Димов в Лозенец, ще има лъскава кооперация (СНИМКИ)

Къщата на писателя Димитър Димов в столичния "Лозенец" ще бъде съборена и на нейно място ще се издигне лъскава жилищна кооперация. Сградата не е била основна къща, а вила на автора на "Тютюн" и "Осъдени души". Къщата музей на писателя е в близост на ул. „Кръстьо Сарафов“ № 26. На нейно място на ул. "Димитър Димов" ще има две пететажни блокчета. Очевидно е, че къщата не е поддържана, рухнала е, но пък е с интересна архитектура и с голям двор. "Инвеститорът има разрешение за строеж. Съседите са подавали жалби и почти цялата строителна документация е минала през съда - ПУП, виза, разрешително за строеж. Също така имат разрешение и от Института за паметници на културата. Разрешителното за строеж е от 2018 г.", обясниха пред Столица.bg от район Лозенец. Къщата на Димов вече е оградена с метални пана и е поставена табела от инвеститора. От нея става ясно, че се продават на зелено апартаменти в новата сграда. Цената на 3-стаен апартамент е 206 000 евро. "Улицата е от последните добре съхранени, просторни и озеленени улици в квартала. Малката красива къща ще бъде съборена, огромното петно ще бъде застроено с цели две сгради по пет етажа, като инвеститорът дори се е похвалил, че ще имат собствен двор. Заедно с тази къща си отива връзката с нашата история и идентичност", съобщиха от Деволюция във фейсбук.  

comment 0
visibility 2219
Поставиха 4 кашпи, за да спрат неправилното паркиране в Лозенец (СНИМКИ)

Поставиха 4 кашпи, за да спрат неправилното паркиране в Лозенец (СНИМКИ)

Инспектори от столичния район "Лозенец" създадоха организация за трайно решение на проблем с паркиране пред бизнес център "Витоша", който е в зона за почасово паркиране, съобщиха от Столичен инспекторат.  Днес бяха поставени 4 бетонови кашпи на бул. "Черни връх" 47, с което освен порочната практика, ще се ограничи и замърсяване на платното на булеварда. От страна на управата на центъра благодариха за инициативата и поеха ангажимент да засадят цветя и да се грижат за тях.

comment 0
visibility 2115
type-photo.svg
Почистена е канализацията на подлеза към Ловния парк

Почистена е канализацията на подлеза към Ловния парк (СНИМКИ)

Дъждовната канализация в подлеза към Ловния парк е почистена. Това се прави превантивно срещу бъдещи наводнения. Очакванията са за дъждовна пролет. А трябва паркът да е все така достъпен за гражданите.  Този подлез близо до „Софияленд“, и свързващ кв. "Лозенец" с Ловния парк на завоя на бул „Вапцаров“ и „Яворов“, притежава важна функция. Той не само дава достъп на жителите на квартала до прекрасната гора на Ловния парк. Заедно с това е и част от пешеходно-велосипедния маршрут, свързващ новите квартали на "Лозенец" с центъра на София. За това разказа в социалната мрежа кметът на района Константин Павлов.    "Все още има доста какво да се направи по маршрута - да се поправи настилката, да се обезопаси, да се освети, да се сложи мост над р. Драгалевска, който директно да свързва пътеката при Зоопарка с този подлез.  Още в началото на мандата, със забележките си към изготвения проект за ПУП на Борисова градина (от която Ловния парк е част) предложих изграждането и обезопасяването на тези маршрути. Ако този подробен устройствен план бъде приет и при наличие на финансиране и на съответните проекти всичко това може да стане реалност", написа Павлов във Фейсбук.      

comment 0
visibility 2245
С капани за молци ще спасяват кестените в "Лозенец"

С капани за молци ще спасяват кестените в "Лозенец"

С феромонови капани за молци доброволци и администрацията на "Лозенец" ще се опитат да спасят кестените в района. За това разказа в социалната мрежа кметът на "Лозенец" Константин Павлов. Той даде разяснения защо молците са опасни за дърветата и как се правят тези капани.    Кестените са и един от дървесните видове, определящи облика на "Лозенец". Точно този вид дървета обаче в столицата преждевременно пожълтяват и губят листата си, много преди другите широколистни видове. Това не е биологична особеност, а се дължи на микроскопичен вредител - молец, който се размножава в листата на дървото и предизвиква преждевременното им окапване. Има ли нещо, което да се направи по въпроса? Да, има. И не е скъпо. Но трябва да се включат доста хора.      "Точно преди година, заедно с граждани на "Лозенец" замислихме пролетна акция, с която да помогнем на дърветата, но за съжаление времето за провеждането ѝ съвпадна с  най-строгите противоепидемични мерки, когато излизането навън и събиранията бяха ограничени и непрепоръчителни.  Тази година акцията ще се проведе! На всяко дърво ще поставим феромонов капан за молци, за чиято изработка се надявам на вашата помощ.   Материалите, от които се изготвят капаните, са достъпни и евтини - кафяви пластмасови бутилки (важно е да са кафяви), винт и канап, а като инструмент ви трябва единствено нож и ножица (внимавайте, когато боравите с тях). Въпреки намалените бюджети на район „Лозенец“ и с помощта на дарители сме отделили средства за закупуването на 50 бр. феромони против кестенов молец. Феромонът се слага в капан и имаме нужда от помощта Ви за създаването на 50 клопки до 10 април.  Капаните трябва да бъдат окачени по дърветата най-късно до средата на април, когато се очаква раззеленяването на дърветата и излюпването на молците. Ако ограничителните мерки бъдат облекчени или свалени, акцията за поставяне на капаните ще бъде проведена на 10 април 2021", написа кметът във Фейсбук.        

comment 0
visibility 1942
В „Лозенец“ почистват механизирано дъждоприемни шахти

В „Лозенец“ почистват механизирано дъждоприемни шахти (СНИМКИ)

След извършен преглед на състоянието на дъждоприемни шахти в столичния район“ Лозенец“ се извършва механизирано почистване. Работи се по бул. „Черни връх“, ул. „Богатица“, ул. „Червена стена“, ул. „Кишинев“ и ул. „Борова гора“, съобщиха от Столичен инспекторат. Целта е осигуряване на нормална проводимост с оглед на предстоящото снеготопене. Дейността ще се извърши и в други столични райони при необходимост. Столичен инспекторат следи ежедневно за експлоатационното състоянието на дъждоприемните шахти, което е в пряка зависимост от променливите метеорологични условия, вида на пътните настилки, конфигурацията на терена, диаметъра и състоянието на приемащия канализационен клон.

comment 0
visibility 2674
Разчистват стари автомобили от всички квартали в район “Лозенец“

Разчистват стари автомобили от всички квартали в район “Лозенец“

Служители на район „Лозенец“, Столичен инспекторат и 4 РПУ поставиха в края на миналата година жълти стикери с предписание за доброволно преместване върху 44 автомобила във всички квартали на района. До изтичане на 3-месечния предупредителен срок остават броени дни, напомнят от районната администрация. След това процедурата продължава с принудителни действия – установяване на собственика с помощта на МВР и издаване на заповед за принудително извозване. През 2020 г. са предприети действия срещу над  100 автомобила извън движение. От тях чакат следваща дата за извозване само 3 броя, другите са премахнати доброволно или принудително.

comment 0
visibility 2197
type-photo.svg
Заради очакваното снеготопене: Почисти се дере във „Витоша – ВЕЦ Симеоново“

Заради чаканото снеготопене: Почисти се дере във „Витоша – ВЕЦ Симеоново“ (СНИМКИ)

  Като превантивна мярка преди очакваното следващата седмица снеготопене, служители от БКС- Лозенец" почистиха  водостока под ул. „Димитър Яблански“, през който минава ляв приток на р. Аджибарица. Това се прави по заповед на кмета на района Константин Павлов.  Безименният поток, преминаващ във влажните сезони през обичайно пресъхнало дере, започва от полите на Витоша, минава под Столичния околовръстен път в близост до магазин „Домко“ и системно прелива на едни и същи места. Най-проблемно е мястото на днешното почистване.    След последното наводнение през януари, което стигна до моста на ул. „Екатерина Ненчева“, тръбите на водостока отново са били затлачени със земни маси и отпадъци, а брегът на дерето беше отмит. С наличните сили и средства е увеличена проводимостта на проблемното място. За това разказа в социалната мрежа кметът на района.    Павлов е наясно, че едно чистене не може да замени инженерно-строителните мерки и не гарантира, че потокът няма да прелее пак. Но без почистване водата по улицата гарантирано ще бъде повече. В момента работи комисия от представители на район „Лозенец“ и направление „Екология“ на Столична община, която ще излезе с предложение за междинно решение на проблема с наводняването.  Дългосрочното решение е в изграждането на приемна шахта, която да захваща и отвежда водата от дерето подземно към коритото на р. Аджибарица. Нейното проектиране се прави в момента като част от по-голям договор за ул .“Могилата“, допълни кметът.    

comment 0
visibility 2145
Отстраниха над 100 незаконни табели в Лозенец (СНИМКИ)

Отстраниха над 100 незаконни табели в Лозенец (СНИМКИ)

Столичен инспекторат – район Лозенец отстрани над 100 незаконни фирмено-информационни указателни табели. Старите и ръждясали табели бяха поставени върху стълбовете, както и върху дървета. От районната администрация благодариха на Ивайло Бочев, ръководител на районната структура на Столичен инспекторат, за инициативността и за активната работа по почистването на визуалната среда. Рекламни табели, които висят по стълбове и дървета създават риск за сигурността и хигиената на живущите в района, обясниха от инспектората.

comment 0
visibility 1878
type-photo.svg
От три улици в "Лозенец" са махнати незаконни антипаркинг колчета

От три улици в "Лозенец" са махнати незаконни антипаркинг колчета (СНИМКИ)

Незаконни антипаркинг колчета са махнати в столицата от три улици. Екип на Столичен инспекторат- "Лозенец" е забелязал нарушението на улиците "Св. Наум", "Любата" и "Д. Хаджикоцев". Отстранени са и части от тротоарни плочки, които също са били оставяни, за да пазят паркомясто. Това не е първият път, когато при текущ контрол се установява незаконно  поставяне на съоръжения от граждани  пред вход на кооперация или магазин, за да си осигурят място за паркиране.     

comment 0
visibility 1735
Кметът на „Лозенец“ обсъжда разширение на новата сграда на 192 ДГ

Кметът на „Лозенец“ обсъжда разширение на новата сграда на 192 ДГ

Кметът на „Лозенец“ Константин Павлов съобщи в социалната мрежа, че в районната администрация се обсъжда разширение на новата сграда на 192 ДГ „Лозичка“. Освен това ще бъдат изградени кабинети за точни науки и инженерство и други подобрения по сградата в 21 СОУ „Христо Ботев“. Когато гражданското общество, районната и общинската администрация работят в синхрон, обикновено нещата се получават. Вярвам, че и този път ще се получи така., обясни във фейсбук Павлов.

Район Лозенец

Територия и население на район Лозенец

Територия и население на район Лозенец

Район Лозенец е един от столичните райони, който се намира на юг от старата градска част на столицата. Достига до Витоша. В пределите на район Лозенец се намират кварталите Лозенец и Хладилника, както и западната част на квартал Витоша, източния участък на Кръстова вада и югозападната част на Борисовата градина. На практика, район Лозенец заема 4% от територията на София. Две реки пресичат територията на район Лозенец. Това са Аджибарица и Драгалевци.

Населението на район Витоша е приблизително 54 000 души. Район Лозенец е най-богато озеленената част от столицата.

История на район Лозенец

История на район Лозенец

Когато говорим за история на район Лозенец, трябва да се насочим главно към едноименния квартал. Той се намира в северната част от територията на район Лозенец. Той изцяло заобиколен от паркове. „Борисовата градина“ е известна със зелените си алеи, паметниците на местни патриоти, както и с езерото от 19-и век с лодки. Лозенец е до парка „Ловен парк“, през който минава река Драгалевска. В западната част е разположен Южния парк с прекрасни цветни лехи, пешеходни алеи и детски съоръжения за забавление. По булевард „Джеймс Баучер“ са подредени редица модни ресторанти, предлагащи азиатска и българска кухня.

В квартал Лозенец, район Лозенец, има останки от древен мавзолей, който представлява част от християнски комплекс от римско време. През 16 век в пределите на днешния район Лозенец е направена Стара стена, там са се извършвали церемонии преди мюсюлманите да тръгнат на хадж. Днес е известна като Римската стена в район Лозенец. Близо до нея има мюсюлмански гробища. Османските източници свързват територията на днешен район Лозенец с лозя и овощни градини. През 1944 г. при бомбардировките квартал Лозенец, част от район Лозенец, е сериозно засегнат.

Образование в район Лозенец

Образование в район Лозенец

За нуждите на жителите на район Лозенец са изградени 8 детски градини и една ясла.

В район Лозенец има четири основни училища.

21 Средно училище „Христо Ботев“ в район Лозенец е основано през 1931 г. Тогава е филиал на Втора мъжка гимназия. 1937 г. вече става девическа гимназия, а през 1939 г. вече приема името „Христо Ботев“.

35 Средно езиково училище „Добри Войников“ в район Лозенец е познато като бившето руско училище. То е първото столично училище, в което се изучават чужди езици.

Националната финансово-стопанска гимназия в район Лозенец е елитна гимназия в столицата. Нуждата от специалисти за търговията и индустрията налага въвеждането на съответните специалности в училище. Така в район Лозенец през 1913 г. е основана Софийска мъжка търговска гимназия. Днес гимназията е асоциирана към Университета за национално и световно стопанство.

Националната природо-математическа гимназия „Академик Любомир Чакалов“ в район Лозенец е асоциирана към СУ „Св. Климент Охридски“.

Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“ в район Лозенец е наследник на старата Самоковска духовна семинария, която била основана през 1876 г. Основите се полагат през 1902 г.

Друго елитно училище в район Лозенец е Софийската гимназия по строителство, архитектура и геодезия „Христо Ботев“. Това е първото в България училище, което подготвя специалисти в областта на строителството, архитектурата и геодезията със средно образование.

На територията на район Лозенец е разположен Университетът по архитектура, строителство и геодезия.

Здравеопазване в район Лозенец

Здравеопазване в район Лозенец

В пределите на район Лозенец се намира Университетска болница „Лозенец“, известна на всички като Правителствена болница. Можем спокойно да кажем, че това е една от най-модерните и големи болници в страната. Създадена през 1948 г, болницата обслужвала държавния елит. Днес болничното заведение в район Лозенец обслужва както служители от обществените и държавни институции и дипломати, така и всички български и чужди граждани, които имат здравни осигуровки.

В район Лозенец е разположена и Аджибадем Сити Клиник МБАЛ Токуда. На практика, това е най-голямата болница в страната. В нея работят 1300 служители, от които 350 лекари, а 600 са професионалисти по здравни грижи.

Забележителности в район Лозенец

Забележителности в район Лозенец

Любимо място за отдих в район Лозенец на столичани и гостите на София е Софийският зоопарк. Зоологическата градина е разположена върху площ от 360 дка. Зоопаркът в район Лозенец е основан през 1888 г. Първоначално е бил в двора на царския дворец. Черният лешояд е първата животинска експозиция в зоопарка. В началото акцентът е предимно върху птиците, тъй като Фердинанд имал интерес към птиците. След това се добавя елен, кафяви мечки. Постепенно мястото започнало да намалява и се наложило да се обособи място за животни в ботаническата градина. Първите лъвове се появяват през 1892 г.

Новият зоопарк е готов да посрещне своите обитатели в район Лозенец през 1984 г. Днес зоопаркът има 1900 обитатели от 281 различни вида.

Друга интересна забележителност в район Лозенец е музеят „Димитър Димов“. Домът на писателят и професор по ветеринарна медицина Димитър Димов се намира на ул. „Кръстьо Сарафов” 26 в район Лозенец. Той е съхранил характерната среда, в която творил и живял Димов. В библиотеката му все още стоят подредени над 2500 тома от областта на биологията, медицината, философията, химията, физиката. В дома има и две лаборатории – по радиотехника и физика и по химия и фотография.

Парк Славейковите дъбове е друга забележителност в район Лозенец. Преди хълмът Корубаглар е имало вековна дъбова гора, от която днес има само малък парк. Точно това е било любимото място на бащата и сина Славейкови. Днес на това място има детски люлки и пързалки. Сега е любимо място на децата и техните родители, жители на район Лозенец.

Старата водна кула в район на Лозенец днес е скрита напълно от растителност и почти не се забелязва, но преди години е била важно съоръжение в София. Тъй като до 1926 г столицата получава вода от Витоша, налагането не било достатъчно, за да достигне водата до всички части на града. Изготвя се проект за използване на водите от Рила. Започва строежа на градската водопроводна мрежа, а с нея нужните съоръжения. Водонапорната кула била абсолютно необходима в случая.

В район Лозенец се намира още един музей – къщата на Панчо Владигеров. В нея често се провеждат творчески срещи, концерти музикални продукции.

Местността Кръста в район Лозенец е мястото, където император Константин е получил знамение, че с кръстния знак ще побеждава, според едно предание. Според друга легенда, от стъпката на коня на свети Георги Софийски бликнал извор. След Освобождението тук е издигнат кръст в памет на загиналите руски воини за нашата свобода. Освещава го Българският екзарх.

Територия и население на район Лозенец

История на район Лозенец

Образование в район Лозенец

Здравеопазване в район Лозенец

Забележителности в район Лозенец

Прочетете още