Кметът на "Лозенец": Строителството на детски градини се бави заради паметниците на културата

-

Снимка: Столица.bg

Част от столичният район "Лозенец" се ползва със специална защита, заради намиращите се там паметници на културата. Това забавя строителството и разширението на детски градини, обасни пред БНР районният кмет Константин Павлов.

„Не че защитата е много ефективно измислена, но много ефективно ни забавя работата. Всяка стъпка трябва да съгласуваме“, каза Павлов.

В момента има избран изпълнител и сключен договор за разширението на 141 детска градина, съобщи районният кмет. Системата за кандидатстване е еднаква за целия град и не отчита особеностите на района, отбеляза той.

Терените, на които трябва да се правят тези общински инвестиции не са били придобивани през годините, което много забавя нещата, обясни той. По думите му няма да стане само със строителство на детски градини, трябва да се помисли за това как всички деца да имат достъп до услугата.

„Това означава цялата система да работи добре. По-гъвкави правила за разполагане на детски заведения по партерните етажи на сгради, компенсации за родителите, чиито деца не са приети в детски заведения, да се включи и частната инициатива“, добави кметът на „Лозенец“. Според него администрацията е излишно тежко бюрократична, а системата за кандидатстване - зле организирана. Той отбеляза и, че детските градини се издържат на принципа „парите следват детето“. Това означава, че детските градини с малко деца не могат да съществуват, защото не им излизат сметките. Особено в старите райони като "Лозенец" да може администрацията да се възползва и от малките помещения, за да настани в тях нуждаещи се деца.

София е град, който привлича население и трябва да мислим и в аванс, отбеляза Константин Павлов.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Продължават ремонтите на тротоари и в столичния Лозенец...

Продължават текущите ремонти в столичния "Лозенец", отчете кметът Константин Павлов. На ул. "Стара стена" подмяната на ...

Прочети още keyboard_arrow_right