Напредва строежът на най-новата сграда на Софийския университет в Лозенец

-

Снимка: Facebook, Център по компетентност Clean & Circle

В последния ден на месец февруари беше излята и последната бетонна плоча най-новата сграда на СУ "Климент Охридски" - кампус “Лозенец” в столицата, съобщиха от пресцентъра на висшето учебно заведение.

В духа на добрите строителни традиции проф. дбн Яна Топалова, координатор на Центъра за компетентност Clean&Circle, който ще се помещава в зданието, заедно с ръководителя на строителната площадка на новостроящата се сграда инж. Сашко Иванов издигнаха българския национален флаг на най-високата точка на обекта. Силуетът на сградата е завършен, предстои още довършване на фасадата, както и на интериора на сградата.

Сградата, която е изградена в пространството между три факултета на СУ - Физическия факултет, Факултета по математика и информатика и Факултета по химия и фармация, ще разполага с четири надземни и един подземен етаж, съобщават от университета. В нея ще бъдат разположени модерни лабораторни комплекси по води, отпадъци, чиста енергия, еко- и биотехнологии на постигане на целите на иновативната кръгова икономика и биоикономиката. В подземния етаж ще бъдат разположени плазмени източници и апаратура за създаване на плазмени технологии за иновативно преработване на токсични замърсители и патогени. В лабораториите ще бъдат разположени апарати от най-ново поколение на стойност повече от 11 млн. лева.

Изграждането на сградата е част от проекта „Чисти технологии за устойчива околна среда – води, отпадъци, енергия за кръгова икономика“, договор за безвъзмездно финансиране BG05M2OP001-1.002-0019. Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейските структурни и инвестиционни фондове.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Сигнал: Дърветата в столичния Лозенец останаха без клони (СНИМКИ)...

За поголовно изсичане на клоните на здрави дървета в столичния квартал Лозенец сигнализираха граждани.Буквално оголени и...

Прочети още keyboard_arrow_right