Със 150 места общо разширяват 3 детски градини в столичния Лозенец

Със 150 места общо разширяват 3 детски градини в столичния Лозенец

Снимка: Столица.bg

От началото на годината работи и новата детска градина N175, но оттогава обаче са се появили доста строителни проблеми, които са отстранени, защото са в гаранцията. Това каза пред Радио София на БНР кметът на район Лозенец Константин Паскалев.

Той потвърди, че проблемът с липсата на места в детските заведения не е изчезнал, а само е леко притъпен.

"Правим в момента три разширения на детски градини в „Лозенец“ – в ДГ 192 „Лозичка“ добавяме една група, в ДГ 193 ще има още две групи, в ДГ 141 ще има също две нови групи", съобщи кметът.

Общо 150 нови места ще се разкрият с разширенията на трите детски градини в района.

"Кърпенето на дупки в района се движи със забавяне, заради поскъпването на строителните материали", каза кметът Константин Павлов. Коментира, че проблем са и липсващите улици в кварталите под Околовръстния път, които попадат в „Лозенец“. Все още голяма част от терените не са придобити от общината.

„Те са частни. Общината има доста скромни възможности за намеса в частни имоти. Това са големи инвестиции, които досега не са били правени. Инвестирано е само в най-необходимото, но всъщност поне 4/5 от улиците в кварталите са частна собственост. За да се разплете този пъзел трябват милиарди“, добави Павлов.

Според него трябва да се увеличи бюджетът за отчуждаване и придобиване, и процесът да се опрости.

"В момента общината дори 5 кв. м да реши да купи, това са две папки с документи. Минава през 4 комисии на Общинския съвет, след това се гласува. Трябва да се опрости процеса и да се вкарат достатъчно пари. След това опираме до строителството", обясни кметът на район „Лозенец“.

В момента върви изграждането на бул. „Филип Кутев“, в участъка от бул. „Черни връх“ до ул. „Сребърна“, каза Константин Павлов. Когато бъде готов следващият участък, покрай Зоопарка, живеещите ще имат бърз достъп до метростанция „Витоша“, обясни той.

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Паркингът на столичната ул. „Сребърна“ ще е готов до края на годи......

Започна работата по изграждане на наземния паркинг на улица „Сребърна“ в квартал „Хладилника“, в...

Прочети още keyboard_arrow_right