В Лозенец строят нова сграда за две групи към ЦДГ 141

photo_library
 • -

  Снимка: Район "Лозенец"

 • -

  Снимка: Район "Лозенец"

Разширението на ЦДГ ”Славейкова поляна” ще отвори врати за деца през септември 2024 г.

Започна строителството на нова сграда към ЦДГ № 141 ”Славейкова поляна” в столичния квартал Лозенец, съобщават от районната администрация. Днес със символична "първа копка" беше открита строителната площадка на обекта.

Разширението включва изграждане на физкултурно-музикален салон и на нови помещения за 2 градински групи с деца. Проектът предвижда и цялостно реновиране на дворното пространство на детската градина, разположена на улица „Света гора” 32 в района.
Строителната площадка за обновяването и разширяването на детското заведение откри кметът на Район „Лозенец” - Константин Павлов.

„Изключително радостен и горд съм с работата на целия екип на Район „Лозенец”, който подготви проекта. Макар и да не може да реши огромният проблем с недостига на места в детските градини, това разширение представлява поредна стъпка в правилната посока. След завършването на строителството близо 50 семейства ще получат възможност децата им да се обучават в една от най-добрите градини в района. А за всички деца, които посещават учебното заведение, условията за спорт и обучение ще бъдат значително подобрени”, коментира Константин Павлов.

На откриването присъстваха още Мария Минчева, директор на Дирекция “Образование” към Столична община, директорът на ЦДГ № 141 ”Славейкова поляна” - Бойка Стефанова, представители на Район “Лозенец” и на изпълнителя на проекта.

“Лозенец е вторият район в София по недостиг на места в детските градини след Район “Витоша”. Затова е важно да вървим към всякакви възможности за решаването на този въпрос - не само да търсим нови терени, но и да използваме потенциала на вече съществуващите. Радвам се, че екипът на Район “Лозенец” е предвидил нови градински групи за деца между 3 и 6 години, тъй като това е време, в който за децата тече активен образователен процес”, отбеляза Мария Минчева.

Проектът е дело на „Мечкуеви архитекти” и освен пристройката предвижда обновяване на всички детски площадки и над 2200 кв. м. зелени площи. Както и при разширението на 192 ДГ „Лозичка“, чието строителство приключи тази пролет, така и при разширението на 141 ДГ „Славейкова поляна“ беше изоставена практиката на т.нар инженеринг, при който и проектантът, и строителят на обекта са едно и също лице, което създава предпоставки за сериозни рискове в качеството както на проекта, така и на строителството.

Очаква се обновената детска градина да приеме своите първи посетители през есента на 2024 година. Пристройката ще бъде на два етажа и ще има топла връзка към съществуващата към момента сграда на 141 ЦДГ „Славейкова поляна“. На партерното ниво ще бъдат разположени фоайето, физкултурно-музикалният салон с преддверие, тоалетни, в т.ч. за хора с увреждания, складове и административни помещения. На първия етаж по проект ще се намират спалните помещения и занималните за новите градински групи, там ще е и помещението за почивка на персонала. Проектът предвижда на покрива да има фотоволтаична инсталация, която да подпомага покриването на енергийните нужди на сградата, както и спортна площадка.

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
 • Да, ще избере (21%, 32 Гласове)
 • Няма да избере (26%, 41 Гласове)
 • Да, на ротационен принцип (12%, 18 Гласове)
 • Ще има нови избори (30%, 46 Гласове)
 • Ще почакаме до пролетта (12%, 18 Гласове)
Общо гласували: 155 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Ремонт затваря за ден столичната ул. Флора Кънева...

Заради ремонт днес ще бъде затворена ул. „Флора Кънева“ при кръстовището с бул. „Филип Кутев“, с...

Прочети още keyboard_arrow_right