В "Лозенец" започна изграждането на Национален център по мехатроника и чисти технологии

-

Снимка: Facebook

Сграда на ул. "Златовръх" №28 в столичния район "Лозенец" ще се превърне в лабораторен комплекс - част от Центъра за върхови постижения по мехатроника и чисти технологии. За това съобщи кметът на района Константин Павлов. Кметът се похвали, че това е петият подобен проект в "Лозенец".

Началото на строителните работи беше дадено със символична "първа копка". Само в рамките на година-две районът вече е осъществил четири проекта по изграждането и реновирането на нови обекти с научно предназначение на терените на Софийския университет. Павлов обеща и този път районната администрация да свърши всичко, което се очаква от нея като административно и експертно обслужване.

"За мен е чест да имаме макар и скромно участие в тази голяма стъпка към бъдещето", заяви кметът на "Лозенец".

В проекта ще вложат усилия множество научни колективи от цялата страна - от Софийския университет, техническите университети в София, Варна и Габрово, голям брой институти от БАН, Химикотехнологичния и металургичния университет ще бъдат инсталирани модерни научни уреди, с чиято помощ да бъде развивана съвременна наука, разказва кметът на района.

Проектът за лабораторен комплекс е най-големият в България, по думите на заместник-министърът на образованието и науката акад. Константин Хаджииванов. "МОН възлага много големи надежди на центровете за върхови постижения и на центровете за компетентност, защото те са едни от основните инструменти за развитието на науката в бъдещето и нещо, което е важно – установяването на връзките между наука и бизнес", каза той.

В лабораторния комплекс ще се помещават: Лаборатория по рентгенофазов и рентгеноструктурен анализ; Лаборатория за получаване и (електро)химично характеризиране на метали и метал-съдържащи съединения; Лаборатораия по проектиране на високотехнологични продукти за фотониката; Лаборатория по лазерни технологии; Лаборатория по охарактеризиране свойствата на пени, емулсии и порьозни материали; Лаборатория за развиване и приложение на нови методи за охарактеризиране на повърхностна енергия и омокряне; Център за високоефективни изчисления и Лаборатория „Функционални дисперсни системи“, съобщават от Софийския университет. 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Одобрявате ли именуването на улици и пространство в София в подкрепа на Украйна?
 • - Да, цяла Европа изразява своята солидарност (14%, 192 Гласове)
 • - Не, преименуването на алея пред Руското посолство е провокация (84%, 1153 Гласове)
 • - Не мога да преценя (2%, 30 Гласове)
Общо гласували: 1375 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Строителната програма на район „Лозенец“ продължава през есента...

Приключи ремонтът на тротоарите на ул. „Майор Томпсън“ в столичния квартал "Лозенец". Ремонтът беше извършне...

Прочети още keyboard_arrow_right