В столичния "Лозенец" започват инициатива за ново читалище

-

Снимка: Facebook

Гражданска инициатива, която има за цел създаването на ново, модерно читалище стартира в столичният район Лозенец. За начинанието разказа кметът на района Константин Павлов.

Новото читалище ще предоставя дигитализирани услуги и дейности, които да надградят традиционната представа за читалище. Освен още една възможност да се потопим в света на книгите, културата и изкуството, то ще създаде и среда за развитие на дейности в общността.

"Читалището ще послужи като център за просвета и култура, където всеки от нас ще може да участва в различни образователни и културни програми, работилници за деца и възрастни, литературни вечери, както и музикални и танцови събития", подчертава районният кмет.

Новото читалище няма да отнеме от ресурса за старите и се надявам финансирането за поддръжка и ремонти на техните имоти да намери своето място в капиталовата програма на Столична община, отбеляза Константин Павлов.

В момента на територията на "Лозенец" функционират три читалища - Пробуда, Пенчо Славейков и Раковски. Гражданите от квартала настояват да бъдат предвидени  средства от общината за тяхното реновиране. Все още не е ясно кой стои зад инициативата и дали новото читалище ще се помещава в общинска или държавна сграда, и къде точно ще се организират дейностите. Не е ясно и какви конкретни дейности ще се реализират и какво налага създаването на още едно читалище в района.

Официалното откриване на читалищната инициатива ще се състои на 27.02.2024 г. (вторник) от 19:00 часа в театралната зала на училище „Св. Георги", на бул. „Никола Вапцаров” №47. Павлов призова гражданите от квартала да се включат в инициативата, за която предстои да се проведе учредително събрание.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Продължават ремонтите на тротоари и в столичния Лозенец...

Продължават текущите ремонти в столичния "Лозенец", отчете кметът Константин Павлов. На ул. "Стара стена" подмяната на ...

Прочети още keyboard_arrow_right