Защо бяха изсечени здрави дървета в столичния "Лозенец"

-

Снимка: Facebook

Многогодишни, здрави дървета са били изсечени в столичния "Лозенец", оплакаха се граждани в групата на квартала.

"Не знам на какво основание се изсичат тези дървета, но ми се струва, че тук има нещо незаконно. Със сигурност е неморално, при положение, че това са дървета на по 50 години, в добро здраве", коментира гражданин, който живее в близост. Конкретните дървета са пред кооперациите на ул. "Св. Т. Търновски" 9 и ул. "Кр. Сарафов" 61, но хората се оплакват, че заради ремонтите на тротоари в района масово се секат здрави дървета, които трудно могат да бъдат възстановени.

Живущите в района отбелязват още, че след премахването масово не са оставени посадъчни места за възстановяването на дърветата. "На ул. Якубица премахнаха едно изсъхнало дърво. След това не оставиха място за ново. Просто си наредиха плочките", коментира гражданка от района. Същото се е случило на ул. "Кръстьо Сарафов" между "Милин Камък" и "Теодосий Търновски". На ул. "Цанко Церковски" пък вместо отсечените 5 стари дървета е посадена една фиданка, която вече е изсъхнала и не е подновена. За сметка на това са покрити с плочки мастата, на които преди това е имало дървета, оплакват се гражданите.

"Дърветата, които са маркирани са предвидени за премахване. Това става след експертната оценка на специалисти еколози от района и от дирекция „Зелена Система“, според която дърветата не са в добро състояние и ще бъдат премахнати преди започването на ремонта. На тяхно място е предвидено да бъдат оставени посадни места и да се засадят нови дървета, когато бъде приключена подмяната на тротоарната настилка", отговори кметът на "Лозенец" Константин Павлов.

Живущите в квартала настояват да бъдат извършени проверки и дърветата да бъдат възстановени. "Моля да отговорите - защо на местата на отсечените не беше оставено място за посаждане на нови? Вече са наредени плочи и се правят паркоместа. Нима заради идеята да се събират повече коли и да се прибират повече пари от Зелена зона, ще останем без дървета, които поне малко да пречистват ужасно мръсния софийски въздух?", питат гражданите.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
 • Да, ще избере (21%, 33 Гласове)
 • Няма да избере (28%, 44 Гласове)
 • Да, на ротационен принцип (12%, 19 Гласове)
 • Ще има нови избори (29%, 46 Гласове)
 • Ще почакаме до пролетта (11%, 18 Гласове)
Общо гласували: 160 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Ремонт затваря за ден столичната ул. Флора Кънева...

Заради ремонт днес ще бъде затворена ул. „Флора Кънева“ при кръстовището с бул. „Филип Кутев“, с...

Прочети още keyboard_arrow_right