Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Одобрявате ли именуването на улици и пространство в София в подкрепа на Украйна?
  • - Да, цяла Европа изразява своята солидарност (12%, 110 Гласове)
  • - Не, преименуването на алея пред Руското посолство е провокация (87%, 800 Гласове)
  • - Не мога да преценя (2%, 14 Гласове)
Общо гласували: 924 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 2850
От "Младост" обясниха защо още не е направена детска площадка в първа част

От "Младост" обясниха защо още не е направена детска площадка в първа част

Родители от столичния "Младост" са изпратили много жалби до кмета на района и администрацията за забавяне на изграждането на детска площадка в първа част. Заради недоволството на хората администрацията на района още миналата година е направила много срещи с дарителя- Джи Пи Груп.  Последната среща е била този месец. На нея от фирмата са потвърдили желанието си да направят площадката и са поели ангажимент това да стане до края на юни 2021 г.    Като причини за голямото забавяне от фирмата са изтъкнали, че веднъж вече са заплатили реконструирането на площадката на подизпълнителя през 2019.Той обаче не е изпълнил договорните си задължения. Затова дарителят ще го направи втори път.   

comment 0
visibility 7004
Махат 31 незаконни гаража в "Младост-3 и "Младост- 4" до края на седмицата

Махат 31 незаконни гаража в "Младост-3 и "Младост- 4" до края на седмицата

До края на тази седмица в кварталите "Младост-3" и "Младост-4" ще бъдат махнати общо 31 незаконни гаражни клетки. 27 са в "Младост-4" и 4 в "Младост-3". Това съобщи пред БНР кметът на район "Младост" арх. Стефан Стефанов. Той допълни още, че в района е наследил около 400 незаконни гаражни клетки.   Вече е започнало премахване на 31 от тези 100, които са на общински терени. Предстои процедура за 150 от около 300, разположени на частни терени.   Районното ръководство работи за това до края на годината всички да имат заповеди за премахване. Някои от тези клетки не се ползват като гаражи. Други се отдават под наем на трети лица.   Арх. Стефанов уточни, че освободените терени ще се ползват според предназначението си – или за свободно паркиране от всички или ще бъдат оформени като зелени площи. Всеки случай е различен.   Кметът на „Младост“ допълни, че в района има и около 100 незаконни павилиона, за който също е започнала процедура за премахване, въпреки че при тях е по-трудно отколкото при гаражните клетки.За 15 от павилионите вече е издадена заповед, а за други 50 тече процедура.  

comment 0
visibility 2185
Махат 35 незаконни гаражни клетки в "Младост"

Махат 35 незаконни гаражни клетки в "Младост"

На 25.01 ще започне премахването на 35 незаконни гаражи в  “Младост”. За това съобщи в социалната мрежа кметът на района арх. Стефан Стефанов. По време на процедурата представител на район “Младост” ще съдейства за безпроблемен достъп до посочените обекти. Наемателите, собствениците и ползвателите са уведомени за предстоящото премахване.  Премахването на гаражните клетки се осъществява със съдействието на органите на СДВР.    

Реклама
comment 0
visibility 3456
В Младост приемат формуляри за безплатна подмяна на печка

В Младост приемат документи за безплатна подмяна на печка

В столичния район „Младост“ стартира кампания за безплатна подмяна на печка.  Приемът на документи на кандидатите за подмяна на отоплителни уреди на твърдо гориво е по проект "Подобряване качеството на атмосферния въздух в Столична община чрез подмяна на отоплителните устройства на твърдо гориво с екологични алтернативи" по Оперативна програма "Околна среда 2014-2020". Столичани, желаещи да подменят старите си печки на дърва/въглища  с нови екологични алтернативи, е необходимо да попълнят документи, които могат да изтеглят от страницата на Столична община https://www.sofia.bg/en/opos. Гражданите могат да си вземат формуляри от деловодството на СО район "Младост" от първо до четвърто гише. От районната администрация обясниха, че попълнени формуляри ще се приемат в сградата на СО район "Младост" на ул. "Свето преображение" №1 в ж.к. "Младост 3" във вторник от 10.00ч до 12.00ч и в четвъртък от 13.00ч. до 16.00ч.

comment 0
visibility 4060
При минусова температура младежи изчистиха градинка край бул. "Александър М

При минусова температура младежи изчистиха градинка край бул. "Александър Малинов" (СНИМКИ...

Минусовите температури не стреснаха млади момчета, които почистиха от отпадъци градинка в район Младост. За доброто дело съобщиха граждани в групата  "Снимано в София" в социалната мрежа. А термометърът в събота, 16 януари, покзаваше -8 - -10 градуса. Двама младежи усърдно са събрали няколко чувала с отпадъци и са разчистили зеленото пространство от паднали клони, каквито имаше доста след вятъра и обилните валежи през изминалата седмица. "В днешния мразовит януарски ден две млади момчета събираха в черни чували многото боклуци, натрупани в зелените площи в началото на  бул. "Александър Малинов" в Младост 1. Снимах без тяхно разрешение, защото много им се зарадвах. Има надежда, че не всичко е изгубено!", написа в "Снимано в София" столичанка.

comment 0
visibility 2777
Електронна карта сменя купона в училищните столове в Младост

Електронна карта сменя купона в училищните столове в Младост

Традиционният хартиен купон за училищните столове в район Младост бе заменен с електронна карта. Новата система Smartercard.bg ще бъде въведена в 125 СУ "Боян Пенев", 144 СУ "Народни будители", 39 СУ "Петър Динеков", 118 СУ " Акад.Л.Стоянов", 128 СУ "Алберт Айнщайн", 145 ОУ"Симеон Радев" и 81 СУ “Виктор Юго”. Хартиените купони в столовата вече ще са електронни и учениците ще ги използват със специални карти, които се закупуват еднократно и са безсрочни. Чрез портала родителите ще могат да поръчват училищния обяд на децата си по интернет, както и да управляват електронните дневни купони за учениците в случай на отсъствие на детето. Системата предоставя възможност да се отказва или пренасочва купона в рамките на деня. Родителите ще могат да проследяват дали детето е получило обяда си, както и да имат пълна статистика за направените и заплатени месечни поръчки.

comment 0
visibility 2069
Нивата на реките в Младост са се повишили са 20 сантиметра

Нивата на реките в Младост са се повишили са 20 сантиметра (СНИМКИ)

В столичния район „Младост“ беше извършена проверка на нивата на реките и състоянието на речните корита. Инспекторите са установили на места паднали дървета. Подадени са сигнали към екипите на аварийната дирекция и пожарна безопасност, за да бъдат отстранени падналите дървета и клони по пътя на водата. Към момента няма опасност от разливи. Има повишение на нивата на реките с около 20 см в рамките на коритата. От районната администрация информираха за резултатите от извършената проверка: р."Шиндра", моста на "Експериментален", леко покачване на нивото от р."Кална" р."Дървенишка" моста при бл.29а, едно паднало дърво р."Дървенишка" моста при ул."Пловдивско шосе" ниво с леко покачване 20 см. ул."Ф.Аврамов" едно паднало дърво, водно ниво нормално р.Банишка, при ул."Ф.Аврамов" водно ниво нормално

comment 0
visibility 12136
Кой заби колчета на платното на столичния бул. "Андрей Сахаров" в Младост

Кой заби колчета на платното на столичния бул. "Андрей Сахаров" в Младост

Метални колчета са забити почти в средата на пътното платно настоличния булевард "Андрей Сахаров" в район Младост-Столична община. За проблема сигнализира гражданин пред Столица.bg и помоли за съдействие да бъдат отстранени. Оранжевите колчета са монтирани на възловия булевард при бл. 227 на пътя, който отива към моста на "Андрей Ляпчев". Според гражадни елементите са поставени от живеещите в бл. 227. След проверка по сигнала от кметството на район Младост, казаха, че нямат такъв сигнал. От администрацията обещаха на направят проверка и да се предприемат незабавни действия. Елементите са поставени като ограничители за автомобилите, които завиват по подход към паркинг. Забитите колчето вероятно не са дело на институция и са там без разрешително и знанието на Столична община и Пътна полиция. Реално обаче застрашават движението на автомобили и са предпоставака за катастрофи и инциденти, предупредиха граждани и шофьори.

comment 0
visibility 2759
30 супени кошчета бяха подменени с нови в район Младост

За два дни 30 счупени кошчета бяха подменени с нови в "Младост"

30 нови кошчета за отпадъци са поставени на възложи места с голям трафик на пешеходци в район Младост-Солична община. Всички те са станали мишена на хулигански поряви и са били счупени, изкъртени и деформирани. Инспектори от район "Младост" са установили проблема при проверки на територията, както и че съдовете са негодни за ползване от гражданите. От фирмата по чистота в района всички 30 кошчета са подменени с нови за два дни. Новите са монтирани на бул. "Йерусалим", бул. "Цариградско шосе", ул. "Димитър Моллов" и на спирка Окръжна болница. От Столичен инспекторат е подаден сигнал към органите на реда за увреждане на елементи на градското обзавеждане.

comment 0
visibility 2277
Потрошиха къщичка за книги в Младост 2

Потрошиха къщичка за книги в Младост 2

Вандали счупиха къщичка за книги в градинка в Младост 2. Кадри на хулиганската проява бяха качени в социалната мрежа. Снимките предизвикаха вълна от възмущение. Живущи в квартала коментират, че това не е първият път, в който се посяга на къщичката за книги. „За пореден път я чупят. Разхвърлят книгите или ги накъсват,“ обясниха коментиращи. 

comment 0
visibility 2427
Раздадоха 300 кашона с хранителни продукти в Младост

Раздадоха 300 кашона с хранителни продукти в Младост

300 кашона с хранителни продукти бяха доставени на нуждаещи се граждани от район “Младост”. От районната администрация обясниха, че инициативата е от третото издание на кампанията “Доброто идва в Младост”. Българският Червен кръст стартира поетапното предоставяне на близо 6500 тона храни на стойност 15 700 000 лева в рамките на цялата страна.

comment 0
visibility 2389
Осигуряват нови места в детските градини в Младост

Осигуряват нови места в детските градини в Младост

Кметът на столичния район „Младост“ - арх. Стефан Стефанов обясни в социалната мрежа, че на територията “Младост” е предвидено изграждането на 6 обекта, които ще осигурят места за децата в предучилищна възраст от 3 до 6 години. Проектът е част от Програма на СО за строителство на детски градини 2021-2023г.6 нови групи ще бъдат открити в бившето ОДЗ 29. Една яслена и три градински групи ще бъдат открити в 109 ДГ в „Младост 1“. В 75 ДГ се очакват да се открият две групи. Нова детска градина ще се обособи на терен „Ал. Малинов“ с 10 групи. В кв. Горубляне също ще бъде изградена детска градина с три групи.

comment 0
visibility 3008
Багер разкопа детска площадка в Младост 1

Багер разкопа детска площадка в Младост 1

Багер разкопа градинката пред Народно читалище "Младост 1971” в столичния квартал „Младост 1“. Снимка не ремонтните дейности бе публикувана в социалната мрежа и предизвика лавина от коментари. Живущите в квартала се пошегуваха, че ще се изгражда ракетен космодрум с евро пари или ще се садят домати. Оказа се обаче, че от общината ще обновяват детската площадка. На площадка е била поставена и информационна табела, но недобросъвестни столичани са я премахнали.

comment 0
visibility 2343
Кметът на Младост организира коледен конкурс

Кметът на Младост организира коледен конкурс

Кметът на столичния район „Младост“ арх. Стефан Стефанов организира коледен конкурс. Заради въведените противоепидемични мерки в София, кметът е решил да създаде коледно настроение на гражданите. Конкурсът е озаглавен „Коледно настроение в „Младост“. Столичани ще се състезават в три категории: Авторска снимка от „Младост“ на снежна тема. Авторско стихотворение за „Младост“ на коледна тема. В първите две категории няма възрастови ограничения. Третата е за деца от 6 до 12-годишна възраст. Те ще се състезават за рисунка на коледна тема от столичния район. Всеки, който иска да участва, може да го направи до 20 декември на office@mladost.bg.

comment 0
visibility 1921
За "Младост: Променя се графикът за събиране и извозване на едрите отпадъци

За "Младост: Променят графика за събиране и извозване на едрите отпадъци

  Има промяна в графика за събиране и транспортиране на едрогабаритния отпадък за гражданите от район "Младост". Това съобщиха от администрацията на района в социалната мрежа.    Събирането и транспортирането вече ще се случва по 2 пъти седмично за всеки квартал.   Ето и графикът за кварталите:    Понеделник- "Младост" 1 и "Полигона"   Вторник - "Младост" 1 А и "Младост" 4    Сряда - "Младост" 2 и "Горубляне"   Четвъртък- "Младост"3 и "Младост" 1    Петък - "Младост" 4 и "Полигона"   Събота- "Младост" 2 и "Младост" 1 А    Неделя- "Горубляне" и "Младост" 3             

Район Младост

Територия на район Младост

Територия на район Младост

Столичният район Младост влючва в състава си комплекс „Младост“, кварталите Горубляне и Полигона, както и 2 промишлени зони – Изток и Горубляне. Тук се намира и Бизнес парк София – най-големия бизнес комплекс на територията на Източна Европа. Район Младост се нарежда на второ място по брой на население след район Люлин. Район Младост се състои от пет микрорайона – Младост 1, 1А, 2, 3, 4.

Район Младост е един от най-модерните и бързо развиващи се столични райони.

История на район Младост

История на район Младост

През 1964 г. започват да се изготвят проектите за Младост. Конкурса печели екипът на арх. Богдан Томалевски. Според основния план, теренът на район Младост бил в рамките на северна граница магистралата София – Пловдив (6-ти киломе­тър), плавателният канал, с. Дървеница и улица 256. Обособени били пет микрорайона, във всеки от които да има място за приблизително 7 500 жители.

Район Младост се отъждествявал с модерното жилищно строителство в София. Теренът, на който бил разположен район Младост, бил най-просторният и привлекателен край София. Изграден е първо Младост -1. Той от своя страна се състои от четири микрорайона. След осъществяването на проектите за Младост 3 и Младост 4 район Младост става колкото един голям град. Сега там има повече от 400 блока. Те са предимно едропанелни. От 90-те години на миналия век до днес в район Младост се вдигат предимно монолитни сгради.

Транспорт в район Младост

Транспорт в район Младост

Жителите на район Младост за придвижване в рамките на цялата столица могат да изберат метрото, автобус, тролей или маршрутка. През район Младост минават автобусите 1, 3, 4, 8, 76, 88, 111, 112, 113, 213, 305, 306, 314 и 413. Тролеите, които пътуват през район Младост са 5 и 8. Маршрутките, които са на разположение на жителите на район Младост, са 3, 6, 14, 24, 29.

В район Младост има пет станции на метрото, а именно „Младост 1”, „Младост 3”, „Александър Малинов”, „Акад. Ал. Теодоров – Балан” и „Бизнес парк София”.

Въпреки, че Метрото поема доста голяма част потока пътуващи към и от район Младост, продължават задръстванията по булевард „Александър Малинов“. 

Образование в район Младост

Образование в район Младост

Детските градини в цяла София все не достигат. Район Младост разполага с 19 детски градини и ясли. За нуждите на район Младост функционират 15 училища, от които едно спортно училище, едно технологично, едно основно и 9 средни училища.

Средища на култура и образование в район Младост са и четирите читалища.

На територията на район Младост е разположена и функционира софтуерната академия „Телерик“.

Бизнес Парк София в район Младост

Бизнес Парк София в район Младост

Немската компания Линдер купува имот в район Младост през 1999 г и започва проектирането на най-големия мултифункционален бизнес парк не само в страната, но и в Югоизточна Европа. През 2001 г. започват строителните работи по сградите на бизнес парка. През 2006 г. комплексът става собственост на Arco Capital Corporation Ltd.

Разположен в лоното на Витоша, в пределите на район Младост, разполага с 14 сгради. В офисите там работят повече от 10 000 човека, допълнително 4000 човека дневно посещават бизнес парка в район Младост. Паркът е на комуникативно място, лесно достъпно от всички части на столицата.

Търговски центрове и интересни обекти в район Младост

Търговски центрове и интересни обекти в район Младост

Факт е, че район Младост е добре снабден с търговски центрове. На територията на район Младост филиали имат редица големи търговски вериги като Фантастико, Т-Маркет, Била, Хит, Лидл, Кауфланд, Хран Комерс, Технополис, Комо, Зора и др.

В район Младост се намира и големият търговски център The Mall. Пешеходният му достъп е неудобен. Застроената площ на търговския център е 66 000 кв.м. Молът разполага с 6 етажа – 3 подземни и 3 над земята. Търговският център в район Младост предлага търговска площ на 185 магазина. Паркингът предлага паркоместа за 2800 коли. Търговският център е любимо място за отдих и пазаруване на много столичани и гости на София.

На територията на район Младост се намира и парк Въртопо. Паркът в район Младост получава това име още през 1938 г. До парка може да се стигне с градския транспорт –

  • С метрото по линия 1
  • С автобуси 1, 3, 4, 5, 6, 69, 70, 76, 84, 88, 111, 113, 123, 184, 213, 280, 294, 305, 306, 314 и 413
  • С тролейбуси 4, 5, 8, и 11

Парк Въртопо се простира на площ от почти 169 ха. В него има гористи участъци и открити пространства. Две малки рекички, Рекмарица и Сухата река се обединяват в Дървенишката река. 

На територията на район Младост се намира манастир „Св. Пророк Илия“, познат като Дървенишки манастир. До него може да се стигне по асфалт. Според историците, местността, в която се намира манастира, е свещена. По време на Софийското въстание през 1595 година имало масово убийство на българи. На мястото бил сложен кръст, а след това издигнат параклис. Постепенно, с добавяне на ниски сгради, се оформя манастир. Сегашният манастир, в район Младост, е построен през 1924 г. Днес този манастир е действащ девически.

В квартал Горубляне, район Младост, е разположен и друг манастир - храм „Св. вмчк Георги Победоносец”. Хората разказват, че Самоковският бей, прибирайки се към Самоков, видял как българите извършвали опело пред дърво. Той разбрал, че били принудени да го правят там, тъй като нямали храм. Беят бързо издействал разрешение за строеж на храм. Дори дал една нива, от която да се издържа манастира. Неизвестен художник е зографисал храма. Днес храм „Св. вмчк Георги Победоносец” в Горубляне, район Младост, продължава да съществува и да изпълнява ролята си на пазител на вярата.

В двора на храм „Св. вмчк Георги Победоносец” в Горубляне, район Младост, е разположен военен паметник, издигнат в памет на загиналите във войните за национално обединение. Той представлява пирамида, четиристенна с кръст на върха. Основата на военния паметник в район Младост е от две стъпала. Издигнат е по идея на настоятелството на храм „Св. вмчк Георги Победоносец”. Откриването му е било през лятото на 1996 г в район Младост.

Район Младост продължава своето развитие. След скандалните разкрития за корупция с участието на кмета на район Младост, екипът на районното кметство се стреми да работи максимално прозрачно и в интерес на столичани. Всички са наясно, че размерите район Младост изискват отлична организация и бързо осъществяване на всяка задача, за да не бъдат ощетявани жителите на района в един или друг аспект.

Територия на район Младост

История на район Младост

Транспорт в район Младост

Образование в район Младост

Бизнес Парк София в район Младост

Търговски центрове и интересни обекти в район Младост

Прочетете още