Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Кой от заместник-кметовете на Красно село да бъде избран от СОС за временно изпълняващ до местните избори?
  • Николай Веселинов (23%, 93 Гласове)
  • Веселин Кирев (14%, 56 Гласове)
  • Албена Белянова (64%, 264 Гласове)
Общо гласували: 413 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 5135
54 сгради в район „Младост“ ще бъдат обновени

54 сгради в район „Младост“ ще бъдат обновени

Към момента 54 сгради в столичния район „Младост“ ще могат да бъдат обновени по проекта SHEERenov, съобщават на сайта си от районната администрация. Заявление за участие са подали 76 етажни собствености, с общо 2230 домакинства в тях. След проведени анкетни проучвания са избрани тези от тях, които ще могат да получат обследване за енергийна ефективност в рамките на проекта. В понеделник – 14 март, от 18:00 ч. ще се проведе информационна среща за домоуправителите на въпросните сгради.Тя ще протече при следния дневен ред: - Информация за напредъка по проекта, включително представяне на резултати от извършените огледи на сградите и проведените анкетни проучвания. - Следващи стъпки и предстоящи действия. - Дискусия, свързана с организирането на събранията в етажната собственост за представяне на изготвените предварителни разчети за обновяването на сградите. - Обсъждане на финансови въпроси, включително свързани със социално уязвими собственици и „енергийно бедните“ домакинства. - Дискусия, свързана с условията, които трябва да бъдат постигнати от етажните собствености, за да бъдат изготвени обследвания за енергийна ефективност на техните сгради, финансирани от проекта. Събитието ще бъде публично достъпно на живо през Facebook профила на проекта.

comment 0
visibility 11001
-

Арх.Тарабанова, Инициативен комитет „Горубляне“: Не може 50 % от Младост да бъде паркове

Казусът с възстановените имоти и блокирани вече 30 г. имоти в кв. Горубляне засяга над 10 хил. човека в квартала. Това каза пред БНР арх. Янита Тарабанова от Инициативен комитет „Горубляне“. Става въпрос за пространството между "Младост" и "Горубляне", което беше отредено за т.нар. Източен парк, който няма да се случи по мнението на жителите. Имотите са възстановени на собствениците в реални граници в периода 1991-1995 г., тъй като не са били застроени. През 2007 г. с общ устройствен план половината от тези земи, които са 1400 дка. са отредени за парк, а останалите 1400 дка. - за строителство. Срокът за отчуждаването на имотите за парк е изтекъл, без нито един имот да е отчужден, а собствениците искат да ползват собствеността си. 30 години те на практика са блокирани от държавата. По думите на Тарабанова, предвидените средства за реализация на подробния устройствен план за публични мероприятия са на стойност 100 млрд. евро, което е немислимо дори за столици като Париж и Берлин. Столична община отчуждава приоритетно терени за детски градини, улици и булеварди, зелените площи са оставени на заден план, добави тя. Това поставя собствениците на имотите в положение на неизвестност и несигурност, което продължава с години. Жителите са съгласни да предоставят на столична община 25% от земята си за реализирането на предвиденото строителство и за парк, който да бъде в рамките на жилищния квартал. Столичния общински съвет е изработил на ПУП за терена с площта от 140 декара, който на изток граничи с „Горубляне”, на юг с Околовръстното шосе, на запад с бъдещия Източен парк, а на север с предвижданото продължение на бул. „Копенхаген“. Те обаче искат да могат да ползват останалите 75% от земите си. „Ние сме абсолютно „ЗА“ изграждането на паркове, въпросът е те да бъдат с адекватни размери. Публичните пространства трябва да са пропорционални на площта на района. Не може 50 % от Район „Младост“ да бъде паркове“, добави арх. Янита Тарабанова. „Оттук нататък престоят протести от наша страна, ние държим новите депутати да спазят законите и да ги променят в съответствие с конституцията. В противен случай предстои заграждане на парк „Изток“ с ограда“, каза още тя.  

comment 0
visibility 2596
-

Детска градина в "Младост" обяви конкурс за рисунка за своята 40-та годишнина

Тази година ДГ „Елхица“ в столичния район "Младост" чества своя 40-годишен юбилей. "Готвим голям празник, както и редица съпътсващи събития. Едно такова събитие е конкурсът за детска рисунка", съобщават от районната администрация. Конкурсът ще се проведе под мотото „Аз в детската градина“ - организаторите смятат, че то ще даде свобода на децата да нарисуват своето място в детската градина. "Целта е да дадем възможност на децата да споделят своите спомени и емоции от живота в детската градина, както и да стимулираме детското творчество. Избрахме рисунките да се правят у дома, за да съпреживеете заедно, деца и родители, любимите моменти и другарчета на детето в детската градина. Преди да започнат да рисуват, децата трябва да бъдат подканени да си спомнят най-прекрасните моменти, места, приятелчета, събития, уроци, игри – вътре или навън", казват от районната администрация. Няма ограничение за използваните техники и материали за рисуване. В конкурса могат да участват всички деца и ученици между 3 и 10 годишна възраст. Рисунките трябва да бъдат оставени в специалната кутия на входа на детската градина до 10-ти Април 2022 г. За получените по пощата важи датата на пощенското клеймо. Най-добрите творби ще бъдат отличени с награди, по три във всяка възрастова група. Подробно за условията на конкурса можете да прочетете на страницата на район "Младост".  

Реклама
comment 0
visibility 4052
-

Съсед с проблеми тормози системно жителите на "Младост" в София

Жителите на блок в столичния квартал "Младост"1 системно са тормозени от съсед с психични проблеми, разказа БНТ. Мъжът е без документи и изпитва трудности да си плаща тока и да се грижи за себе си, каза самият той. Домоуправителят на блока разказа, че през деня няма проблем и е спокойно, но нощем тормозът е постоянен. По думите на съседите, мъжът е наркозависим, в апартамента няма ток и условията са мизерни, но за сметка на това купоните са непрестанни. Мъжът събира приятели на гости, които чупят етажната собственост и вдигат непрестанни скандали. Съседите са подавали многобройни сигнали в полицията и в социалните служби, но са безсилни да се справят с проблема. Заместник-кметът на район "Младост" Любомир Миладинов каза пред БНТ, че лицето е под пълно запрещение от около 20 години. Петима негови близки са потърсени за съдействие, те трябва да пожелаят да му бъдат настойници.

comment 0
visibility 3102
Глобиха технически ръководител на обект в „Младост“ за запрашване

Глобиха технически ръководител на обект в „Младост“ за запрашване

Глобиха технически ръководител на обект в столичния квартал „Младост“ за запрашване при разрушаване на стоманобетонова сграда. Нарушението е станало на ул. „Самара“ в ж.к Младост 4, съобщават от Столичен инспекторат.  Мъжът е получил акт за нарушаване на Закона за чистотата на атмосферния въздух.

comment 0
visibility 4233
-

Поредицата "5 минути София-карталите" разказва историята на ж.к. Младост

"Младост" отдавна не е млад квартал - вече десетилетия той е сред най-модерните и бързо развиващи се столични квартали. Днес, въпреки името си, годините му започват да личат. За неговата история разказва в своя четвърти епизод деветият сезон на документалната ни поредица "5 минути София-карталите". Продукцията се реализира с подкрепата на Програма “Култура” на Столична община. Младият някога столичен комплекс се строи върху землищата на тогавашните села Дървеница, Симеоново и Горубляне, разказват авторите на късометражната лента. Държавата изкупува на ниски цени нивите, собственост на отделни шопи, в името на социалистическата мечта. Една малка част все пак е заета и от държавни терени – една казарама – там, където днес е пазарът „Младост 1“, и школата на МВР. Генералният план на София от 60-те години на миналия век предвижда новият жилищен район, поместен в югоизточната част на града, да граничи с магистрала София – Пловдив, село Дървеница и улица 256. Замисълът бил кварталът да е опасан от плавателния канал на плана „Мусман“ от 1938 година, според който край града трябвало да бъде изграден залесителен пояс в английски стил. Проектът е дело на арх. Богдан Томалевски, който започва строежа на първата част на „Младост“. По това време кварталът е рехаво застроен, между блоковете има въздух и пространство. С времето обаче кварталът започва да се уплътнява и той се оттегля от проекта. Към „Младост 1“ се оформят още четири микрорайона с по четири жилищни групи, с по около 7500 жители. През 70-те години се построяват втората и третата част на район „Младост“, през 1980-а е приет планът за четвъртата, а година по-късно и за петата част – „Младост 1А“. През 1988 година на територията му вече живеят 97 000 души. В края на миналия век от синоним на ново, модерно жилищно строителство „Младост“ става известен като една от „спалните на столичани“, в които те се прибират само за да преспят. Кметът на София за периода 1978 – 1986 година Петър Междуречки казва: „Тогава нямахме пари да строим паркове. Беше нещо като „кюнци имам, печка нямам…“. Ако имахме средства, щяхме да построим и парковете, и зоните за спорт, и плувните басейни, и зоните за отдих, ама нямахме. Бързахме да направим жилищата, за да има къде да се подслонят хората, но я нямаше обслужващата част. Не можахме например да направим паркинги и затова хората си паркират колите и до ден днешен на зелените площи“. С годините вторият по големина район в София стана синоним и на протести и гражданско недоволство срещу застрояването на зелени площи и реституцията в реални граници. Целият късометражен филм, посветен на "Младост", както и останалите филми от поредицата, ще намерите във Фейсбук страницата на "5 минути София".    

comment 0
visibility 2767
Дискутират застрояването в столичния квартал „Горубляне“

Дискутират застрояването в столичния квартал „Горубляне“

На 12 януари от 17.30 ч. в район „Младост“ ще се състои заключителна дискусия по процедура за провеждане на обществено обсъждане на Проект за план за регулация и застрояване, съобщиха от районната администрация. Застрояването се планира да обхваща част от м. ЖК „Горубляне 2“, м. НПЗ „Изток“ – подзона „Горубляне“, м. ЖК „Горубляне 3“ и кв. „Горубляне“, р-н „Младост“ СО. Заключителната дискусия ще се проведе онлайн чрез платформата WEBEX. Проектът ще бъде изложен на информационните табла, разположени на ул. „Свето Преображение“ срещу сградата на район „Младост“ СО и пред Народно читалище „Васил Левски“ в кв. “Горубляне” ул. „Самоковско шосе“ № 53 и най-малко 7 дни преди датата на представяне ще се публикува на интернет страниците на Направление “Архитектура и градоустройство”, на единния електронен портал на обществените консултации към интернет страницата на Столична община и на интернет страницата на район „Младост“ СО.

comment 0
visibility 2353
-

Зелените отпадъци в "Младост" вече се надробяват на място, преди да се транспортират

В район “Младост“ в столицата зелените отпадъци като клони , храсти и други, вече се надробяват механично на място преди да се транспортират до инсталацията за механично и биологично третиране "Хан Богров". Това съобщават от Столичен инспекторат. Дейността започна пилотно от ж.к. Младост1 и ж.к. Младост 1А и ще обхване целия район, поясняват от инспектората. Работата се извършва от служители към районната администрация по предварителен списък, изготвен от инспекторите в район „Младост“. Целта на механизираното надробяване на така събраните клони, храсти и други зелени отпадъци е да се намали обема им, както да се съкрати времето за транспортиране.  

comment 0
visibility 2331
Деца скочиха за светия Кръст в закрит басейн в София

Деца скочиха за светия Кръст в закрит басейн в София

За малките членове на Православната църква бе организирано отслужване на Богоявленския велик водосвет и освещаване на водното естество в закрит басейн, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, съобщиха от Софийската митрополия. Със съдействието на собствениците на закрития басейн „Силвър Сити“ в София, деца от столицата – четири групи в различна възрастова група и със специални социални потребности взеха участие в традиционното скачане за Кръста. Празникът за децата бе организиран от Велина Андонова, сътрудник при столичния храм „Рождество Христово“ в кв. „Младост“.    

comment 0
visibility 2810
-

Район “Младост” беше награден от Държавна агенция за закрила на детето

Отличителен знак “Аз гарантирам щастливо детство” в категория “Значимо партньорство” получи столичният район "Младост". През 2021г. отличието на Държавната агенция за закрила на дететосе присъжда за четвърта поредна година. Наградените се определят от седемчленна комисия под ръководството на Председателя на ДАЗД. В комисията участват представители на Консултативния съвет и Съвета на децата към ДАЗД, експерти на ДАЗД, общественици, представители на медиите и др. Основният критерий, по който се присъжда ежегодното отличие, е приноса в грижата за децата и дейностите и инициативите, които създават условия за тяхното пълноценно развитие. Целта на инициативата е да стимулира осигуряването на високо качество на живот на децата и техните родители чрез реализирането на различни дейности и създаването на нови възможности за пълноценно развитие на децата. Национално училище за танцово изкуство – София получи наградата за първото място в категорията. Възпитаници на НУТИ взимат участие в ежегодни събития, кампании и инициативи, организирани от ДАЗД ипосветени на правата на децата. Благодарение на това партньорство се популяризира таланта на българските деца в танцовото изкуство. За Държавната агенция за закрила на детето е изключително важно да се показва и поощрява добрия пример в грижата за най-ценното – за децата ни. Тази година номинациите в четирите категориите: „Устойчиво развитие“, „Успешна промяна“, „Значимо партньорство“ и „Значима иновация“ бяха над двеста. Журито беше изключително затруднено да избере призьорите, защото всички заслужават награда, подчерта председателят на ДАЗД д-р Елеонора Лилова.  

comment 0
visibility 4366
Нов жилищен квартал ще изникне и в Горубляне

Нов жилищен квартал ще изникне и в Горубляне

Нов жилищен квартал ще изникне и в столичния Горубляне, район Младост. За обществено обсъждане е пуснат идеен проект на първият в София квартал, съобразен с всички гародустройствени правила. За намеренията да се построи нов жилищен квартал съобщават в социалната мрежа. До 12 януари 2022 г. се очакват мнения, предложения и становища на граждани и организации по предложения ПУП. Изпълнител на проекта е "Агора 66" ООД и ще обхваща територия в жк Горубляне 2, НПЗ Изток - подзона "Горубляне", жк Горубляне 3 и кв. Горубляне, район Младост. Презентацията на проекта е наситена с много карти, които показват ще има ново жилищно строителство - Горубляне Запад.  Според презентацията няма да има презасторяване, а напротив Планът е за територия, необременена от съществуващо застрояване и улици. Новият квартал ще бъде балансиран и в него публичните пространства са равномерно разпределени и са с оптимална площ. Новата жилищна зона е на 5 минути пеша до детската градина и парка са от всяка къща. Кварталът ще бъде и инфраструктурно обезпечен с градски транспорт, широки тротоари и велоалейна мрежа. По улиците ще има дървета, които ще са по-високи от сградите. Публичните пространства ще са обособени като с вътрешни площадчета, на които хората да се срещат на по чаша кафе, ще има централен площад и църква, хвалят се авторите на проекта в социалната мрежа. На сесията на СОС, 16 декември т. г., бе приет ПУП за изграждането на нов жилищен квартал в район Връбница.  

comment 0
visibility 4402
-

В район Младост премахнаха 148 броя стари автомобили

За месеците октомври и ноември 2021г. премахнатите излезли от употреба моторни превозни средства в район Младост са 148 броя, отчитат от районната администрация. По този начин в района са се обособили 148 нови паркоместа. Издадени са и 51 броя заповеди за премахване. 104 от старите коли са премахнати от собствениците, а 44 - чрез репатрак. Принудителното преместване на ИУМПС се извършва в съответствие с разпоредбите на общинската Наредба за управление на отпадъците на територията на Столична община. Гражданите могат да подадат сигнал за изоставено ИУМПС на кметовете на райони.

comment 0
visibility 11222
Силен индустриален шум стресна столичните „Младост“ и „Дружба“

Силен индустриален шум стресна столичните „Младост“ и „Дружба“

ТЕЦ „София Изток“ изпробва когенерационни мощности, силен шум за 20 минути оглуши столичния квартал „Младост“, предаде репортер на Столица.bg. От ТЕЦ-а съобщиха, че на 2 декември се извършват проби на нови когенерационни мощности. По време на тестовете е възможно да се създадат повишени нива на шум извън територията на централата. Силният шум е чут за 20 минути между 16.20 и 16.40 ч. във всичките райони на Младост, както и в Дружба 1 и 2, където се намира и ТЕЦ „София Изток“.

comment 0
visibility 2748
Изграждат нов отливен канал в район "Младост"

Изграждат нов отливен канал в район "Младост"

Започна изграждането на нов отливен канал по улица „Павел Красов“ в „Младост“, съобщиха от Столична община. Новият отливен канал по ул. „Павел Красов“ ще обслужва по-голямата част от кв. „Горубляне“ и е важен за отводняване на територията. Строителните бригади работят по изместването на електроснабдителната мрежа и телекомуникационните кабели, защото попадат в трасето на новата канализация. Веднага след това екипите на „Софийска вода“ ще се включат в процеса. Предвижда се подмяна на съществуващото улично осветление, което за момента е недостатъчно. Също така предстои да бъдат монтирани два нови стълба за улично осветление на кръстовището на ул. „Павел Красов“ и ул. „Самоковско шосе“.

comment 0
visibility 2618
Обявяват знакова личност на столичния "район Младост"

Обявяват знакова личност на столичния "район Младост"

На 4 ноември от 18 ч. в столичния район „Младост” ще се проведе събитие в чест на Антоанета Михайлова- директор на 145 ОУ “Симеон Радев”, съобщиха от районната администрация. Събитието е за обявяването на знакова личност "район Младост". То ще се проведе съвместно между Столична община Район “Младост” и Сдружение за Култура “Знакова личност”. Ще бъдат спазени всички противоепидемични мерки според разпорежданията на Министерство на здравеопазването.

Район Младост

Територия на район Младост

Територия на район Младост

Столичният район Младост влючва в състава си комплекс „Младост“, кварталите Горубляне и Полигона, както и 2 промишлени зони – Изток и Горубляне. Тук се намира и Бизнес парк София – най-големия бизнес комплекс на територията на Източна Европа. Район Младост се нарежда на второ място по брой на население след район Люлин. Район Младост се състои от пет микрорайона – Младост 1, 1А, 2, 3, 4.

Район Младост е един от най-модерните и бързо развиващи се столични райони.

История на район Младост

История на район Младост

През 1964 г. започват да се изготвят проектите за Младост. Конкурса печели екипът на арх. Богдан Томалевски. Според основния план, теренът на район Младост бил в рамките на северна граница магистралата София – Пловдив (6-ти киломе­тър), плавателният канал, с. Дървеница и улица 256. Обособени били пет микрорайона, във всеки от които да има място за приблизително 7 500 жители.

Район Младост се отъждествявал с модерното жилищно строителство в София. Теренът, на който бил разположен район Младост, бил най-просторният и привлекателен край София. Изграден е първо Младост -1. Той от своя страна се състои от четири микрорайона. След осъществяването на проектите за Младост 3 и Младост 4 район Младост става колкото един голям град. Сега там има повече от 400 блока. Те са предимно едропанелни. От 90-те години на миналия век до днес в район Младост се вдигат предимно монолитни сгради.

Транспорт в район Младост

Транспорт в район Младост

Жителите на район Младост за придвижване в рамките на цялата столица могат да изберат метрото, автобус, тролей или маршрутка. През район Младост минават автобусите 1, 3, 4, 8, 76, 88, 111, 112, 113, 213, 305, 306, 314 и 413. Тролеите, които пътуват през район Младост са 5 и 8. Маршрутките, които са на разположение на жителите на район Младост, са 3, 6, 14, 24, 29.

В район Младост има пет станции на метрото, а именно „Младост 1”, „Младост 3”, „Александър Малинов”, „Акад. Ал. Теодоров – Балан” и „Бизнес парк София”.

Въпреки, че Метрото поема доста голяма част потока пътуващи към и от район Младост, продължават задръстванията по булевард „Александър Малинов“. 

Образование в район Младост

Образование в район Младост

Детските градини в цяла София все не достигат. Район Младост разполага с 19 детски градини и ясли. За нуждите на район Младост функционират 15 училища, от които едно спортно училище, едно технологично, едно основно и 9 средни училища.

Средища на култура и образование в район Младост са и четирите читалища.

На територията на район Младост е разположена и функционира софтуерната академия „Телерик“.

Бизнес Парк София в район Младост

Бизнес Парк София в район Младост

Немската компания Линдер купува имот в район Младост през 1999 г и започва проектирането на най-големия мултифункционален бизнес парк не само в страната, но и в Югоизточна Европа. През 2001 г. започват строителните работи по сградите на бизнес парка. През 2006 г. комплексът става собственост на Arco Capital Corporation Ltd.

Разположен в лоното на Витоша, в пределите на район Младост, разполага с 14 сгради. В офисите там работят повече от 10 000 човека, допълнително 4000 човека дневно посещават бизнес парка в район Младост. Паркът е на комуникативно място, лесно достъпно от всички части на столицата.

Търговски центрове и интересни обекти в район Младост

Търговски центрове и интересни обекти в район Младост

Факт е, че район Младост е добре снабден с търговски центрове. На територията на район Младост филиали имат редица големи търговски вериги като Фантастико, Т-Маркет, Била, Хит, Лидл, Кауфланд, Хран Комерс, Технополис, Комо, Зора и др.

В район Младост се намира и големият търговски център The Mall. Пешеходният му достъп е неудобен. Застроената площ на търговския център е 66 000 кв.м. Молът разполага с 6 етажа – 3 подземни и 3 над земята. Търговският център в район Младост предлага търговска площ на 185 магазина. Паркингът предлага паркоместа за 2800 коли. Търговският център е любимо място за отдих и пазаруване на много столичани и гости на София.

На територията на район Младост се намира и парк Въртопо. Паркът в район Младост получава това име още през 1938 г. До парка може да се стигне с градския транспорт –

  • С метрото по линия 1
  • С автобуси 1, 3, 4, 5, 6, 69, 70, 76, 84, 88, 111, 113, 123, 184, 213, 280, 294, 305, 306, 314 и 413
  • С тролейбуси 4, 5, 8, и 11

Парк Въртопо се простира на площ от почти 169 ха. В него има гористи участъци и открити пространства. Две малки рекички, Рекмарица и Сухата река се обединяват в Дървенишката река. 

На територията на район Младост се намира манастир „Св. Пророк Илия“, познат като Дървенишки манастир. До него може да се стигне по асфалт. Според историците, местността, в която се намира манастира, е свещена. По време на Софийското въстание през 1595 година имало масово убийство на българи. На мястото бил сложен кръст, а след това издигнат параклис. Постепенно, с добавяне на ниски сгради, се оформя манастир. Сегашният манастир, в район Младост, е построен през 1924 г. Днес този манастир е действащ девически.

В квартал Горубляне, район Младост, е разположен и друг манастир - храм „Св. вмчк Георги Победоносец”. Хората разказват, че Самоковският бей, прибирайки се към Самоков, видял как българите извършвали опело пред дърво. Той разбрал, че били принудени да го правят там, тъй като нямали храм. Беят бързо издействал разрешение за строеж на храм. Дори дал една нива, от която да се издържа манастира. Неизвестен художник е зографисал храма. Днес храм „Св. вмчк Георги Победоносец” в Горубляне, район Младост, продължава да съществува и да изпълнява ролята си на пазител на вярата.

В двора на храм „Св. вмчк Георги Победоносец” в Горубляне, район Младост, е разположен военен паметник, издигнат в памет на загиналите във войните за национално обединение. Той представлява пирамида, четиристенна с кръст на върха. Основата на военния паметник в район Младост е от две стъпала. Издигнат е по идея на настоятелството на храм „Св. вмчк Георги Победоносец”. Откриването му е било през лятото на 1996 г в район Младост.

Район Младост продължава своето развитие. След скандалните разкрития за корупция с участието на кмета на район Младост, екипът на районното кметство се стреми да работи максимално прозрачно и в интерес на столичани. Всички са наясно, че размерите район Младост изискват отлична организация и бързо осъществяване на всяка задача, за да не бъдат ощетявани жителите на района в един или друг аспект.

Територия на район Младост

История на район Младост

Транспорт в район Младост

Образование в район Младост

Бизнес Парк София в район Младост

Търговски центрове и интересни обекти в район Младост

Прочетете още