Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Одобрявате ли именуването на улици и пространство в София в подкрепа на Украйна?
  • - Да, цяла Европа изразява своята солидарност (14%, 194 Гласове)
  • - Не, преименуването на алея пред Руското посолство е провокация (84%, 1163 Гласове)
  • - Не мога да преценя (2%, 31 Гласове)
Общо гласували: 1388 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 2836
type-photo.svg
Започна чистенето на дерето, минаващо през парк "Въртопо" в "Младост"

Започна чистенето на дерето, минаващо през парк "Въртопо" в "Младост" (СНИМКИ)

Вече е в ход чистенето на дерето, което минава през парк "Въртопо" в "Младост". Акцията е съвместно дело на Столичен инспекторат и  фирмата, отговаряща за „Младост“ – ЗМБГ АД. Чистенето ще продължи няколко дни. Само за вчера от Инспектората- "Младост" са отчели над 30 чувала с пластмасови бутилки, кашони, ненужни предмети и др., които са събрани и извозени.  След сигнал до Столица.bg: Светкавична реакция и изчистени контейнери в "Борово" (СНИМКИ)    За да се спре и порочната практика за изхвърляне на боклуци в тъмната част на денонощието от недобросъвестни граждани, се предвижда поставяне на камери. При установяване на нарушители ще бъдат налагани санкции. За физическо лице те са в размер от 300 до 1 000 лева, а за юридическо лице – от 1 400 до 4 000 лева.    

comment 0
visibility 3101
type-photo.svg
Зрелостници от гимназията по строителство, архитектура и геодезия засадиха

Зрелостници от гимназията по строителство засадиха дръвчета в "Младост" (СНИМКИ)

Випуск 2021 от Софийска гимназия по строителство, архитектура и геодезия "Христо Ботев" избра един прекрасен начин да отбележи завършването си. Младежите, заедно със заместник-кметът на  "Младост" ландш.арх. Мария Грозева, засадиха дръвчета в района. Това са 2 магнолии; 1 липа; 2 бряста; 4 чинара; 2 офика; 4 ацер; 1 бреза; 1 рустифина. Събитието се проведе  близо до  кръстовището на бул. "Александър Малинов" и ул. "Анна Ахматова".   В тази сложна година за учениците, които учиха и дистанционно, и присъствено, випуск 2021 са пожелали по случай завършването си да направят "Гора на СГСАГ “Христо Ботев". Инициативата е била приета с одобрение от ръководството на училището.  

comment 0
visibility 3070
type-photo.svg
В "Младост" махат дървета и храсти, които пречат на електропроводите

В "Младост" махат дървета и храсти, които пречат на електропроводите (СНИМКИ)

Отдел "Екология" на "Младост" направи оглед и оценка на дървесните видове, които попадат в обхвата на електропроводите с високо напрежение, които са на територията на района. По-конкетно става дума за Въздушен електропровод 110kV "Тинтява -Асамблея", който свързва п/ст "София юг", п/ст "Камбаните", п/ст "Младост", п/ст "Черни връх" и п/ст "Казичене", от които се захранват голяма част от южните и източните квартали на гр.София, както и голяма част отговорни държавни обекти. Част от трасето преминава през район "Младост" , като започва от кръстовището на бул."Климент Охридски" и върви успоредно от северната страна на "Околовръстен път" до пресичането на електропроводите с река "Искър". За да може ел. захранването в участъка да е нормално, и да не се получават пожари или злополуки, дървесните видове бяха проверени внимателно. В обхвата на трасето са открити 13 дървета, които ще бъдат окастрени. А самораслият подлес от плевелни дървета и храсти под електропроводите ще бъде махнат. Експертната оценка е изпратена на Дирекция "Зелена система" на Столична община.   

Реклама
comment 0
visibility 5221
В "Младост": Дупки от ремонт на "Топлофикация" не се асфалтират, а се ограж

В "Младост": Дупки от ремонт на "Топлофикация" не се асфалтират, а се ограждат в клетки

  Започнат, но недовършен ремонт на "Топлофикация София" създава доста проблеми на хората от столичния "Младост 1". Над месец ремонтни екипи копаят, за да търсят спукана тръба на парното. Но още не са я намерили, оплакаха се хора от квартала пред Нова телевизия.    Зейналите от ремонта дупки обаче не са асфалтирани, а са оградени в клетки. Заради препятствията се образуват огромни тапи по улицата. Особено сутрин, когато хората отиват на работа или водят децата на училище или на градина.   „Решетките заемат половината улица. Не можем да излизаме от гаражите си”, разказа пред камерите живеещият в района Виктор Хазан.   От "Топлофикация София" обясниха, че са намерили мястото на аварията. И обещаха в най-скоро време дупките да бъдат асфалтирани.      

comment 0
visibility 4664
В "Младост" 4: Машина за дробене на клони работи на обръщалото на рейсове 2

В "Младост" 4: Машина за дробене на клони работи до обръщалото на рейсове 213 и 77

Срещу обръщалото на автобуси 213 и 77 в "Младост" 4 от вчера работи машина за дробене на клони, които са събрани от общински терени. Уредът ще ги надроби и в един доста по-малък обем  те ще бъдат закарани на линията за механично и биологично третиране "Хан Богров". Това е обща инициативата на администрацията на "Младост" и Столичен инспекторат. Тя ще продължи и в следващите дни.  Днес в района имаше и косене на общински тревни площи.    От Инспектората отново напомнят на гражданите, че рязането на дървета и кастренето на растителност независимо от собствеността на имота, без разрешение от съответната районна администрация, подлежи на глоба.    

comment 0
visibility 15991
На ход са гражданите за две разклонения на метрото в  Младост

На ход са гражданите за две разклонения на метрото в Младост

"Метрополитен"  предвижда две нови разклонения на подземната железница в столичния район "Младост". Има два проекта за всяко разклонение и в момента на ход са гражданите, които могат да изразят позиция, препоръки, становища и да участват в обществено обсъждане на единия от проектите, призоваха от кметството в Младост. Първият предвижда да има разклонение на третата линия с метростанция на Цариградско шосе при УМБАЛ "Света Анна"-Окръжна болница. Преди дни, на 15 април т. г., бе представен проектът за изменение на ОУП и за Специализиран усторйствен план. Вторият проект е изграждане на разклонеие от метростанция „Бизнес Парк“ до бул. „Климент Охридски“. За него гражданите могат да дават препоръки и становища по откритата процедура за изменение на ОУП, съобщиха от администрацията на район "Младост". Реализирането на този проект ще промени последния участък от трасето на първата линия в Младост 4. Новото трасе на метрото, от станция „Бизнес парк“, завива на запад по Околовръстен път, като удължава съществуващата линия с близо 2 км и с две нови метростанции. Първата спирка ще обслужва м. „Младост 4 – Камбаните“ и прилежащите зони, застроени с жилищни и бизнес сгради. С втората метростанция се цели подобряване достъпа до зоните за отдих и туризъм на Витоша чрез връзка със Симеоновския лифт. Както е известно СОС одобри проект, според който лифта да се свали с още една станция и това да осигури по-добър достъп до планината с метро - лифт. Предложения и мнения се подават до 9 май т. г. и в деловодството на районната администрация или по електронна поща office@mladost.bg и по двата проекта. "Ако искаме нова спирка на метрото, която да обслужва Окръжна болница, Младост 1, и Полигона, моля подавайте писмени становища в срок до 09.05.2021 г. в районната администрация или по електронна поща на район Младост, призова в социалната мрежа и кметът на Младост арх. Стефанов. Представянето на проекта за разширението на метролинията към Околовръстното ще бъде онлайн на 22.04.2021 г. от 17.30 ч. на - https://city-council-sofia.webex.com/city-council-sofia/j.php?MTID=mc4bd63a3e34f5be4eb3a2dd541eb2b8b

comment 0
visibility 4284
В "Младост" са махнати над 200 незаконни гаражни клетки

В "Младост" са махнати над 200 незаконни гаражни клетки

В столичния "Младост" са махнати над 200 незаконни гаражни клетки. Тези, които са върху общински терени, се бутат за сметка на бюджета на София. А тези, които са на частни терени - за сметка на собствениците на имотите. Това съобщи инж. Снежана Вълкадинова, заместник-кмет по строителството в "Младост", цитирана от БНР.   Махат 31 незаконни гаража в "Младост-3 и "Младост- 4" до края на седмицата От началото на миналата година от общински земи в района са премахнати 31 незаконни гаражни клетки. Има 102 издадени заповеди към собственици на частни терени за местене на такива клетки.   „Тези, които са върху общинския терен, се разрушават, те не се преместват, и се извозва отпадъкът“, пояснява инж.  Вълкадинова пред БНР. А какво ще се прави с освободените от постройките терени? „Те са в междублокови пространства, ще са в полза на гражданите. Там, където има по-голям терен, ще се правят паркинги“, уверява Вълкадинова. 

comment 0
visibility 3436
Обезопасиха шахта на локалното платно на бул. Цариградско шосе (СНИМКИ)

Обезопасиха шахта на локалното платно на бул. Цариградско шосе (СНИМКИ)

От Столичен инспекторат съобщиха, че при текущ контрол са установили липса на капак на шахна на локалното платно на бул. "Цариградско шосе" в посока изход- София. Незабавно е поставен капак, който ще предотврати риск от произшествия и ПТП-та. Новият капак е с по-малък диаметър, но със съдействието на районната администрация "Младост" ще бъде поставен  капак  на съоръжението с оригиналните му размери. След бърза реакция на Дирекция Строителство редица липсващи капаци на шахти бяха възстановени, а шахтите – обезопасени и в столичния район „Лозенец“.

comment 0
visibility 2254
Предлагат 35 свободни посадни места за улично озеленяване в Младост

Предлагат 35 свободни посадни места за улично озеленяване в Младост

От отдел "Екология" към СО район "Младост" са  предложили 35 броя свободни посадни места за улично озеленяване.  Екипите от дирекция Зелени системи към СО ще реализират проекта, съобщиха в социалната мрежа от районната администрация. Уличното озеленяване е необходимо за подобряване на градската среда , подобряване на качеството на въздуха, намалява шумовото замърсяване и редица други ползи както и засенчване през летните дни, категорични са от район „Младост“.

comment 0
visibility 9888
Кметът на "Младост" пред Столица.bg: Заради липса на пари не отчуждихме час

Кметът на "Младост" пред Столица.bg: Заради липса на пари не отчуждихме частните имоти по ...

Столица.bg продължава поредицата с интервюта с кметовете на 24-те района на Столична община. Днес кметът на район "Младост" арх. Стефан Стефанов разказва за трудностите и финансирането на важни обекти в района. Обнадежден е за завършването на участъка от Околовръстното, намаляването на трафика, строителството на нови детски градини и е горд със спешното електронизиране на районната администрация. - Арх. Стефанов, кой е новият значим обект завършен или започнат в район "Младост" през 2020 г.? - Най-значимият обект за миналата година се надявахме да бъде новата многофункционална спортна зала, която е с одобрени проекти и влязло в сила разрешение за строителство. Това за съжаление не се случи през изминалата година, надяваме се тази година парите да бъдат отпуснати, за да можем да пристъпим към организиране на обществена поръчка и стартиране на строителството. Следващият по значимост обект, който е във връзка с наболялата тема за липса на места в детските градини, а именно 29 ОДЗ в Младост 1. През 2020 започнахме проектиране за реконструкция и преустройство с цел привеждане в съответствие с действащите норми, а именно ДГ за 6-8 групи. Проектирането тече, тази година в бюджета на град София е заложено строителството, откъдето имаме уверението, че ще се случи. С връщането на предназначението на сградата за детска градина, се наложи изваждането на много дейности, които бяха настанени именно в тази сграда- свързани със Столична община. Това бяха- Дирекция социално подпомагане, Социален патронаж, Бюро за социални услуги, Център за рехабилитация и Център за обществена подкрепа, а от структурата на районната администрация там се помещаваха пенсионерски клуб, детска млечна кухня и местната комисия за борба срещу противообществени прояви на малолетни и непълнолетни (МКБППМН). Детската млечна кухня ще запази своето местоположение там, за пенсионерския клуб разполагаме с подходящо помещение и ще бъде изместен там. Поради липса на подходящо помещение за Центъра за семейни консултации се наложи проектиране и издаване на разрешение за строителство и строеж. Вече е изготвен и одобрен проектът и е започнато изпълнение на строителството на „Център за семейни консултации“. Всички средства за проектиране и изпълнение на обекта са осигурени от бюджета на Столична община – район „Младост“.- Какви затруднения срещнахте през 2020 година? - Обжалване на Касационния съд на процедура за текущ ремонт и поддръжка на улици, тротоари, паркинги и алеи с обществена значимост, доведе до затруднения в изпълнението на програмата на район ''Младост''. Това наложи по-оперативен подход, работа на терен всеки ден с удължено работно време и работа през почивните дни, със съдействието на спечелилата строителна фирма. По този начин въпреки забавянето успяхме успешно да финализираме ремонтните дейности. Във връзка с констатирането и премахването на незаконни обекти – павилиони, гаражни клетки и др., законовите процедури са утежнени и има забавяне в обявяването на издадените административни актове на заинтересованите лица. При принудително изпълнение на издадени и влезли в сила заповеди за премахване на незаконни строежи и преместваеми обекти не се осигурява навременно финансиране. С приемането на второ четене на промените в ЗУТ от 17.02.2021 се дава възможност на СОС да приема нова наредба за начина на премахване на незаконни обекти на територията на град София, което да съкрати и улесни значително процедурите.  -  Колко нови сгради на детски градини се строят в "Младост"? - По Програма за строителство на детски градини 2021-2023г в район Младост има заложени 6 обекта, предвижда се в 29 ОДЗ да се реконструира и смени предназначението. Също така разширение за 4 групи в 109 ДГ "Зорница", 11 ДГ „Мики Маус“- разширение за 1 група и физкултурен салон, обособяване на терен за детска градина и проектиране на такава. Искаме да се построи и нова детска градина в Горубляне, а в 75 ДГ да има физкултурен салон и разширение на съществуващо обединено детско заведение. Към момента е започнато проектирането по 2 от тези обекта - 75ДГ и 29 ОДЗ. Kaто до края на годината се очаква реално строителство да има само на 29 ОДЗ. - Кога ще бъдат готови градините и за колко места са? - За 2021 г. е предвидено проектирането на 29 ОДЗ с  нови 6 групи и 75 ДГ за 2 нови групи. След това се надяваме програмата да продължи по план и до 2023 да са изпълнени всички заложени 6 обекта на територията на район „Младост“. - Кой от стратегическите инфраструктурни проекти на Столична община попада във вашия район, започнало ли е строителството и кога трябва да е готов? - Това са изграждане на Софийски околовръстен път в участъка от км.38+110 до км. 41+340, който започна през юли 2020 и трасето трябва да е готово до декември 2021г. Важен обект е и продължение на бул. "Копенхаген" до 18-та метростанция "Младост-3", но там върви процедура по отчуждаване. Отчуждителни процедури има и за отливен канал на Главен клон I по ул. "Павел Красов" до вливането му в река "Шиндра" в кв. Горубляне, както и за изграждане на ул. "Митрополит Серафим Сливенски" в Младост . - Как се отрази епидемията от COVID-19 ВЪВ вашия район? - Забраната за приемното време доведе то това, че връзката с хората бе прекъсната. Освен чисто административните дейности (преписки), които въпреки епидемията не намаляха, често се налага и прекият контакт с хората, за да се изясни всеки един казус по отделно. Забраната за приемното време наложи това да се случва по друг начин. В същото време се оказа, че нашата база е остаряла, инфраструктурата, не отговаря на съвременните изисквания, нямахме модерни сървъри и защитни програми, дори компютри, които не отговарят на новите изисквания. Всичко това показа, че ние не можем да прехвърлим приемното време в онлайн пространството. Затова бе наложително в най-спешен срок изграждането на нова инфраструктура, ново окабеляване в районната администрация, ново сървърно помещение, модернизиране на компютрите с нови системи за работа. Въпреки отказа на Столична община да финансира тези промени, ние намерихме начин със собствени сили и дарения да финансираме изграждането на инфраструктурата. Така в началото на април 2020 г. стартирахме онлайн приемно време. Освен тези промени временно част от адмнистрацията премина към дистанционна форма на работа, която беше прекратена, защото капацитетът на работата намаля. За сигурността на гражданите са въведени всички задължителни мерки на министъра на здравеопазването- маските са задължителни, навсякъде има дезинфектанти, за сигурността на гражданите се дезинфекцират неколкократно подовете в сградата. Допълнително за улеснение на гражданите осигурихме електронно издаване на справки за постъпващите деца в 1 клас. - Колко и какви електронни услуги извършва районната администрация? - Районната администрация извършва над 20 електронни услуги, като повечето са за издаване на удостоверения. През 2020 г. са издадени електронни 49 справки за смеейно положение и 518 за адресна регистрация и родствени вързки на деца за прием в детски градини и училища. - Какво не успяхте да реализирате? - Поради липса на средства не успяхме да осъществим процедурата по изкупуването или отчуждаването на частните имоти, попадащи в обхвата на бул. “Копенхаген“. По същата причина не успяхме да осъществим всички предложения за планирани ремонтно възстановителни и проектни дейности на детски градини и училища. Неуспяхме да извършим конструктивно-възстановителни и ремотни работи в 10 СУ “Теодор Траянов”, 39 СУ “Петър Динеков”, 81 СУ “Виктор Юго”,118 СУ “Акад. Людмил Стоянов”, 128 СУ “Алберт Айнщайн”, 131 СУ “Климент Аркадиевич Тимирязев”, 144 СУ “Народни Будители”, 145 ОУ “Симеон Радев”, 11 ДГ “Мики Маус”, 70 ДГ “Пролет”, 71 ДГ “Щастие”, 186 ДГ “Деница” и проектиране за 82 ОУ “Васил Априлов”, 144 СУ “Народни Будители”, 28 ДГ “Ян Бибиян”, 56 Дг “Здравец”, 59 ДГ “Елхица”, 71 ДГ “Щастие”, 76 ДГ “Сърничка”, 109 ДГ “Зорница”. - А какво успяхте? - Все пак успяхме да локализираме всички възможни терени подходящи терени за надземни, подземни или многоетажни паркинги и в тази връзка са започнали необходимите градоустройствени процедруи, за да може да се стратира проектиране при наличие на финансриане, а след издаване на разрешение отново при наличие на финансиране и изграждане. - Кое е най-належащото да се направи в район "Младост"?  - За съжаление, належащите неща са многобройни. Като започнем от там, че заобикалящата ни среда трябва да бъде естетически издържана, на първо място тя трябва да е безопасна и безвредна. От тук идват и най-належащите проблеми за район Младост - като парк Въртопо и парка в Младост 3, както и корекция на ПУП. Целта на коригирането трябва да бъде промяна на показателите на строителните планове - намаляване на плътността и увеличаване на озеленяването като процент. Имаме крещяща нужда от ударно изграждане на улици, улични платна, тротоари, алеи, площадки и модернизиране на междублоковите пространства. Належащо е изграждането на детски градини и нови паркоместа. Нещото, което е нужно на всички ни - цифровизация във всеки един сектор, да се реализира идеята за електронна община. - В кои квартали очаквате засилен инвеститорски интерес за строителство? - Проведено е предварително представяне на разработка на проект за ПУП за част от територията на местности ж.к. Горубляне 2, ж.к. Горубляне 3 и НПЗ Изток - подзона Горубляне. Територията е с обхват от север: бул. Копенхаген, от изток кв. Горубляне, от юг Софийски околовръстен път и от запад – Източен парк. Проведено е и обществено обсъждане на проект за подробен устройствен план за разширение на ж.к. Младост 1А. Има разработка и за незастроени терени по улица „Анна Ахматова“ между нея и терените на БАН. Планът за местността „ж.г. Камбаните – Младост 4”, който обхваща терени между бул. Ал. Малинов, Софийски околовръстен път, в.з. Американски колеж (Малинова долина) и река „Банишка“, е влязъл в сила, като там вече има няколко построени сгради. Ние желание за строителство нямаме, но в момента, в който тези процедури бъдат завършени, ще има желание от страна на собствениците това да се случи. Eдинствено имаме желание да построим културен център, като това ще се случи или с публично-частно партньорство, или с обезщетение, за което вече има и идея къде да бъде, имотът е източно от супермаркет ХИТ, до блок 326. - Какъв бюджет ви е необходим за 2021 г. за решаването проблеми за инфраструктурата, ремонти на улици и тротоари, градини, училища, паркове? - Районът е един от най-големите в София и категорично най-бързо разрастващият се, а има липсата на финансиране през изминалите 10 години за разрешеването на инфраструктурните проблеми. В момента са необходими стотици милиони левове. А от друга страна, гледайки изключително оскъдните средства заложени в капиталовата програма за 2020-2021 за нашия район, ще са необходими много години, за да добие районът ни вида и облика на район, в която и да е европейска столица. - Има ли нов парк или зелено пространство в "Младост"? - Има издадена виза за проектиране от 18 септември 2020 г от главния архитект на София. Поради липса на средставата в районната администрация разчитаме да бъде изработено служебно Инвестиционен проект от ОП „СОФИЯ - ПРОЕКТ“. - Какво предстои през 2021 г.? - През 2021 г. ни предстои един изцяло нов сайт на район "Младост", който да бъде много по-функционален и достъпен за хората, предстои ни въвеждането на нови онлайн административни услуги - приемно време и деловодна справка. Онлайн приемното време ще позволи на гражданите да могат да се свържат не само с кмета, а и с неговите заместници, началниците на отдели и всеки работещ в района. Това ще даде възможността на гражданите, дори в момент на световна пандемия, да имат контакт и разговор с районната администрация. Предстои ни изграждането на нов парк в Младост 3. Надявам се да започнем с проектирането на парк Въртопо. Предстои ни приключване на реорганизирането на 29 ОДЗ, за да може да започне да се използва по предназначение. С колегите гледаме в посока за кандидатстване към национални програми за финансиране на реконструкции на обекти в областта на образованието-училища, детски градини. Престои ни и частично реализиране на надземни паркинги в съответствие с одобрените ПУП, такива бяха и реализирани през 2020г. -  Налагат ли се промени по разписанието на градския транспорт във вашия район? - Имаме сигнали за проблеми с разписанието на автобусните линии, свързващи ж.к. "Младост" с кв. "Горубляне". Към настоящия момент, автобус №4 се движи в интервал от време 20-25 минути в делник сутрешно и следобедно интензивно движение, а през останалия времеви диапазон - на 45 минути. Линията е единствената, която осъществява достъп на живущите, основно от кв. „Горубляне“ и „Експериментален“, както и на кв. „Панчарево“ и „Кокаляне“, до метрото, Бизнес Парк, училищата и детските градини на територията на ж.к.„Младост“ и Центъра. - Какво е състоянието на спирките на градския транспорт и колко от тях се стопанисват от районната община?  - Всички спирки на територията на район „Младост“ се стопанисват от ЦГМ, но от районната администрация правим проверки за тяхното състояние. При последната проверка се установи, че 58 спирконавеса са в добро състояние, 92 спирки са без наличие на спирконавес, 6 спирки са  без наличие на спирконавес и информационна табела и 20 спирки са с компрометирано състояние на спирконавесите. Таблица с всички спирки, кодовете им, имената, локацията и състоянието, както и със снимка е изпратена на главния архитект на Столична община Здравко Здравков за вземане на становище по компетентност.  

comment 0
visibility 3659
След 5 дни работа: Махнати са над 400 захвърлени гуми от стадиона в "Горубл

След 5 дни работа: Махнати са над 400 захвърлени гуми от стадиона в "Горубляне"

  Над 400 негодни и захвърлени гуми окончателно са махнати от едно от закритите места до входа на стадион "Горубляне". Теренът е почистен. Процедурата бе организирана в рамките на 5 дни- събирането и извозването на гумите, за да няма злоупотреби с тях.    Разчистиха за пореден път от захвърлени стари гуми стадиона в "Горубляне"     От Столичен инспекторат са установили обаче, че не само гуми от леки автомобили, а и от тежкотоварна техника са изхвърлени на определеното  място, което беше една от площадките за сезонна смяна на гуми. Вероятно недобросъвестни автосервизи и гумаджийници са се възползвали и са изхвърлили големи количества  гуми на трактори, багери и камиони.    Поставени са предупредителни табели, че е забранено оставянето на гуми. Ще се извършва строг контрол, а нарушителите ще подлежат на санкции

comment 0
visibility 4037
Разчистиха за пореден път от стари гуми стадиона в "Горубляне"

Разчистиха за пореден път от захвърлени стари гуми стадиона в "Горубляне"

Екипи на Столичен инспекторат за пореден път разчистиха от захвърлени стари гуми стадиона в "Горубляне ", район "Младост". Той бе една от площадките в София, където гражданите можеха да предават старите си автомобилни гуми. Но като останалите площадки бе закрита през януари тази година. Тези площадки не обслужват гумаджийници и автосервизи. На всички места има забранителни табели, припомнят от Инспектората.   За три дни инспектори от район „Младост“ направиха организация да се съберат и транспортират захвърлените гуми, за да се предотврати възможността от злоупотреби с тях. Ще се прави строг контрол и на всяко лице, което изхвърли гуми, ще се съставя акт по реда на Наредбата за управление на отпадъците и поддържане и опазване на чистотата на територията на СО.   

comment 0
visibility 8697
И през уикенда премахнаха гаражни клетки в "Младост"

И през уикенда премахнаха гаражни клетки в "Младост"

И през уикенда в столицата продължи премахването на незаконни гаражни клетки. Акцията започна през януари  ипродължава. В столичния "Младост" в събота имаше багери и незаконните гаражи изчезнаха. От тази дейност очевидно са доволни жителите на "Младост", които публикуваха снимки в социалната мрежа и одобрителни коментари за предпиретите дейстивя от Столична община. За 12 дни през януари бяха съборени 116 постройки. Имаще 197 заповеди за принудително премахване, след като собствениците не са изпълнили доброволно препоръките на местната власт. При махането на металните гаражи имаше и полицаи на СДВР. Преди месец от направление "Архитектура и градоустройство" на Столична община предупредиха, че в София започва поетапно премахване на незаконните гаражи в жилищните квартали. Към момента има издадени 1353 заповеди.

comment 0
visibility 3008
От "Младост" обясниха защо още не е направена детска площадка в първа част

От "Младост" обясниха защо още не е направена детска площадка в първа част

Родители от столичния "Младост" са изпратили много жалби до кмета на района и администрацията за забавяне на изграждането на детска площадка в първа част. Заради недоволството на хората администрацията на района още миналата година е направила много срещи с дарителя- Джи Пи Груп.  Последната среща е била този месец. На нея от фирмата са потвърдили желанието си да направят площадката и са поели ангажимент това да стане до края на юни 2021 г.    Като причини за голямото забавяне от фирмата са изтъкнали, че веднъж вече са заплатили реконструирането на площадката на подизпълнителя през 2019.Той обаче не е изпълнил договорните си задължения. Затова дарителят ще го направи втори път.   

comment 0
visibility 7202
Махат 31 незаконни гаража в "Младост-3 и "Младост- 4" до края на седмицата

Махат 31 незаконни гаража в "Младост-3 и "Младост- 4" до края на седмицата

До края на тази седмица в кварталите "Младост-3" и "Младост-4" ще бъдат махнати общо 31 незаконни гаражни клетки. 27 са в "Младост-4" и 4 в "Младост-3". Това съобщи пред БНР кметът на район "Младост" арх. Стефан Стефанов. Той допълни още, че в района е наследил около 400 незаконни гаражни клетки.   Вече е започнало премахване на 31 от тези 100, които са на общински терени. Предстои процедура за 150 от около 300, разположени на частни терени.   Районното ръководство работи за това до края на годината всички да имат заповеди за премахване. Някои от тези клетки не се ползват като гаражи. Други се отдават под наем на трети лица.   Арх. Стефанов уточни, че освободените терени ще се ползват според предназначението си – или за свободно паркиране от всички или ще бъдат оформени като зелени площи. Всеки случай е различен.   Кметът на „Младост“ допълни, че в района има и около 100 незаконни павилиона, за който също е започнала процедура за премахване, въпреки че при тях е по-трудно отколкото при гаражните клетки.За 15 от павилионите вече е издадена заповед, а за други 50 тече процедура.  

Район Младост

Територия на район Младост

Територия на район Младост

Столичният район Младост влючва в състава си комплекс „Младост“, кварталите Горубляне и Полигона, както и 2 промишлени зони – Изток и Горубляне. Тук се намира и Бизнес парк София – най-големия бизнес комплекс на територията на Източна Европа. Район Младост се нарежда на второ място по брой на население след район Люлин. Район Младост се състои от пет микрорайона – Младост 1, 1А, 2, 3, 4.

Район Младост е един от най-модерните и бързо развиващи се столични райони.

История на район Младост

История на район Младост

През 1964 г. започват да се изготвят проектите за Младост. Конкурса печели екипът на арх. Богдан Томалевски. Според основния план, теренът на район Младост бил в рамките на северна граница магистралата София – Пловдив (6-ти киломе­тър), плавателният канал, с. Дървеница и улица 256. Обособени били пет микрорайона, във всеки от които да има място за приблизително 7 500 жители.

Район Младост се отъждествявал с модерното жилищно строителство в София. Теренът, на който бил разположен район Младост, бил най-просторният и привлекателен край София. Изграден е първо Младост -1. Той от своя страна се състои от четири микрорайона. След осъществяването на проектите за Младост 3 и Младост 4 район Младост става колкото един голям град. Сега там има повече от 400 блока. Те са предимно едропанелни. От 90-те години на миналия век до днес в район Младост се вдигат предимно монолитни сгради.

Транспорт в район Младост

Транспорт в район Младост

Жителите на район Младост за придвижване в рамките на цялата столица могат да изберат метрото, автобус, тролей или маршрутка. През район Младост минават автобусите 1, 3, 4, 8, 76, 88, 111, 112, 113, 213, 305, 306, 314 и 413. Тролеите, които пътуват през район Младост са 5 и 8. Маршрутките, които са на разположение на жителите на район Младост, са 3, 6, 14, 24, 29.

В район Младост има пет станции на метрото, а именно „Младост 1”, „Младост 3”, „Александър Малинов”, „Акад. Ал. Теодоров – Балан” и „Бизнес парк София”.

Въпреки, че Метрото поема доста голяма част потока пътуващи към и от район Младост, продължават задръстванията по булевард „Александър Малинов“. 

Образование в район Младост

Образование в район Младост

Детските градини в цяла София все не достигат. Район Младост разполага с 19 детски градини и ясли. За нуждите на район Младост функционират 15 училища, от които едно спортно училище, едно технологично, едно основно и 9 средни училища.

Средища на култура и образование в район Младост са и четирите читалища.

На територията на район Младост е разположена и функционира софтуерната академия „Телерик“.

Бизнес Парк София в район Младост

Бизнес Парк София в район Младост

Немската компания Линдер купува имот в район Младост през 1999 г и започва проектирането на най-големия мултифункционален бизнес парк не само в страната, но и в Югоизточна Европа. През 2001 г. започват строителните работи по сградите на бизнес парка. През 2006 г. комплексът става собственост на Arco Capital Corporation Ltd.

Разположен в лоното на Витоша, в пределите на район Младост, разполага с 14 сгради. В офисите там работят повече от 10 000 човека, допълнително 4000 човека дневно посещават бизнес парка в район Младост. Паркът е на комуникативно място, лесно достъпно от всички части на столицата.

Търговски центрове и интересни обекти в район Младост

Търговски центрове и интересни обекти в район Младост

Факт е, че район Младост е добре снабден с търговски центрове. На територията на район Младост филиали имат редица големи търговски вериги като Фантастико, Т-Маркет, Била, Хит, Лидл, Кауфланд, Хран Комерс, Технополис, Комо, Зора и др.

В район Младост се намира и големият търговски център The Mall. Пешеходният му достъп е неудобен. Застроената площ на търговския център е 66 000 кв.м. Молът разполага с 6 етажа – 3 подземни и 3 над земята. Търговският център в район Младост предлага търговска площ на 185 магазина. Паркингът предлага паркоместа за 2800 коли. Търговският център е любимо място за отдих и пазаруване на много столичани и гости на София.

На територията на район Младост се намира и парк Въртопо. Паркът в район Младост получава това име още през 1938 г. До парка може да се стигне с градския транспорт –

  • С метрото по линия 1
  • С автобуси 1, 3, 4, 5, 6, 69, 70, 76, 84, 88, 111, 113, 123, 184, 213, 280, 294, 305, 306, 314 и 413
  • С тролейбуси 4, 5, 8, и 11

Парк Въртопо се простира на площ от почти 169 ха. В него има гористи участъци и открити пространства. Две малки рекички, Рекмарица и Сухата река се обединяват в Дървенишката река. 

На територията на район Младост се намира манастир „Св. Пророк Илия“, познат като Дървенишки манастир. До него може да се стигне по асфалт. Според историците, местността, в която се намира манастира, е свещена. По време на Софийското въстание през 1595 година имало масово убийство на българи. На мястото бил сложен кръст, а след това издигнат параклис. Постепенно, с добавяне на ниски сгради, се оформя манастир. Сегашният манастир, в район Младост, е построен през 1924 г. Днес този манастир е действащ девически.

В квартал Горубляне, район Младост, е разположен и друг манастир - храм „Св. вмчк Георги Победоносец”. Хората разказват, че Самоковският бей, прибирайки се към Самоков, видял как българите извършвали опело пред дърво. Той разбрал, че били принудени да го правят там, тъй като нямали храм. Беят бързо издействал разрешение за строеж на храм. Дори дал една нива, от която да се издържа манастира. Неизвестен художник е зографисал храма. Днес храм „Св. вмчк Георги Победоносец” в Горубляне, район Младост, продължава да съществува и да изпълнява ролята си на пазител на вярата.

В двора на храм „Св. вмчк Георги Победоносец” в Горубляне, район Младост, е разположен военен паметник, издигнат в памет на загиналите във войните за национално обединение. Той представлява пирамида, четиристенна с кръст на върха. Основата на военния паметник в район Младост е от две стъпала. Издигнат е по идея на настоятелството на храм „Св. вмчк Георги Победоносец”. Откриването му е било през лятото на 1996 г в район Младост.

Район Младост продължава своето развитие. След скандалните разкрития за корупция с участието на кмета на район Младост, екипът на районното кметство се стреми да работи максимално прозрачно и в интерес на столичани. Всички са наясно, че размерите район Младост изискват отлична организация и бързо осъществяване на всяка задача, за да не бъдат ощетявани жителите на района в един или друг аспект.

Територия на район Младост

История на район Младост

Транспорт в район Младост

Образование в район Младост

Бизнес Парк София в район Младост

Търговски центрове и интересни обекти в район Младост

Прочетете още