Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
  • Да, ще избере (21%, 31 Гласове)
  • Няма да избере (26%, 37 Гласове)
  • Да, на ротационен принцип (12%, 18 Гласове)
  • Ще има нови избори (30%, 43 Гласове)
  • Ще почакаме до пролетта (11%, 16 Гласове)
Общо гласували: 145 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 2062
Опасно кръстовище в кв. „Горубляне“ извади хората на протест

Опасно кръстовище в кв. „Горубляне“ извади хората на протест

Жители на столичния кв. „Горубляне“, район "Младост" излязоха на протест заради опасно кръстовище, намиращо се до ОУ „Васил Априлов“, съобщава bTV. На мястото почти ежедневно стават катастрофи, като при едно от последните ПТП-та водач, каращ с превишена скорост, се забива в дърво. Рисковият участък се намира между улиците „Георги Зоев“ и „Петър Дипларов“, а хората недоумяват защо няма светофари и пъни знаци. „Проблемът е в това, че шофьорите нямат никакво самосъзнание. Тук е като скоростна отсечка. Не се спазват правилата за движение, не се спазват правилата за скоростта. Тук е някакъв кошмар – особено сутрин и вечер, когато е натоварено и хората си прибират децата от училище“, коментират жители на квартала. Според хората ремонт на друга улица в квартала и близостта на ул. „Самоковско шосе“ кара шофьорите да търсят алтернативни пътища в опит да избегнат задръстванията. „Кръстовището е нерегулирано. То се регулира по Закона за движение по пътищата – чрез правилото за дясностоящия. Катастрофите стават заради неспазване на закона“, посочи инж. Димитър Петров, директор на „Управление и анализ на трафика“ към Столична община. По думите му до месец на мястото могат да се поставят временни „легнали полицаи“.

comment 0
visibility 2789
-

Столичните "Младост" 1 и 2 остават без ток за няколко часа

  Непланирано прекъсване остави без ток столичните квартали Младост 1 и 2 тази сутрин. Токът е спрял неочаквано в 9:14 часа в "Младост 1", а по-късно в 9:37 ч. в "Младост 2". Причината е пожар при кабелен колектор, съобщават от Енергохолд. Причините за аварията се изясняват. Очаква се електроподаването да бъде възстановено между 12,00 и 13,30 часа. Авария е прекъснала тока тази сутрин и в столичният кв. Илиянци, съобщават от ЕРМ Запад. Там токът е спрял в 9:43 ч. Очаква се там електричеството да бъде възстановено до 16,30 часа.  

comment 0
visibility 1388
-

"Коледно тайнство" в столичния район "Младост"

Концерт под надслов "Коледно тайнство" организират от администрацията на столичния район "Младост". Коледната елха в Младост е със запалени светлинки в очакване на Коледните празници. Празничният концерт на камерна формация "Евмолпия" ще се състои на 16 декември 2022 г. от 18,00 часа в залата на Народно читалище "Младост-1971" ( зад Кооперативния пазар). В програмата от формацията са предвидили 14 изпълнения, сред които има както произведения на Моцарт, Хендел и Бах, така и Дайчово хоро, и музика от Горан Брегович и Скот Джоплин. Разнообразният репертоар е поздрав към жителите и гостите на района.

Реклама
comment 0
visibility 1382
Деца от СУ "Боян Пенев" сигнализират за опасен светофар на бул. "Александър

Деца от СУ "Боян Пенев" сигнализират за опасен светофар на бул. "Александър Малинов" в Соф...

Учениците от журналистическия клуб към 125. СУ "Боян Пенев" в София сигнализират за опасен светофар в район „Младост“, съобщава БНР. Младежите и техният ръководител – Иглика Горанова, уточняват, че сигналът се отнася за пешеходната пътека на бул. "Александър Малинов" при спирка "Бл.43". На мястото често се случват инциденти. "На този светофар стават непрекъснато инциденти, защото зеленият сигнал е с продължителност 14 секунди и на практика е невъзможно дори и пъргав човек да пресече за това време двете платна", казва г-жа Горанова. По думите ѝ на това място липсват камери, а много шофьори си позволяват да минават на червено. "Преди няколко дни имаше пътнотранспортно произшествие, което се случи пред очите на Мария - член на клуба по журналистика. Буквално човекът е бил отнесен", разказва още преподавателката. В средата на месец април на това място автомобил блъсна майка с дете, докато е на пешеходната пътека.

comment 0
visibility 1647
Изправят на съд софиянец, заплашил съпругата си с убийство

Изправят на съд софиянец, заплашил съпругата си с убийство

Софийска районна прокуратура привлече към наказателна отговорност 47-годишен мъж, заплашил с убийство съпругата си, съобщават от обвинението. На 22 ноември около 18:40 часа двойката пътувала в автомобила си, когато мъжът поискал от съпругата си да шофира в посока ж.к. “Младост“ в София. Тъй като жената не пожелала да изпълни нареждането, той я заплашил, като насочил към нея сгъваемо ножче. След това обвиняемият се заканил, че ще убие жената, като я ударил с ножчето по рамото. По случая е образувано досъдебно производство за престъпления, за които се предвижда наказание „лишаване от свобода“. Обвиняемият е осъждан многократно. Предвид възможността да извърши друго престъпление мъжът е задържан за срок до 72 часа. Предстои да бъде внесено искане в съда за разглеждане на дело за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“.

comment 0
visibility 3474
Окончателно: Кметицата на „Младост“ влиза в затвора за 6 години

Окончателно: Кметицата на „Младост“ влиза в затвора за 6 години

Бившата кметица на столичния район "Младост" Десислава Иванчева е осъдена окончателно на 6 години затвор за корупция. С присъди са също нейната заместничка Биляна Петрова, както и Петко Дюлгеров, които получават съответно 5 и 4 години лишаване от свобода. Обвиненията са за корупция – искане и получаване на подкуп в размер на 75 000 евро. Решението на Върховния касационен съд е окончателно и не подлежи на обжалване. Самата Иванчева съобщи решението на съда във Фейсбук. „Приятели, осъдена на съм на 7 години. След 30 минути заминавам за затвора в Сливен", написа тя в социалната мрежа. Припомняме, че арестът беше извършен при зрелищна спецакция през 2018 г. Това се случи след подаден сигнал от строителния предприемач Александър Ваклин. Тогава в колата на Иванчева и Петрова бяха намерени 70 000 евро, за които се твърди, че са част от поискан подкуп. Общият размер на поисканата сума е бил 250 000 евро. Срещу тези пари тогавашната кметица е трябвало да подпише разрешително за строеж.

comment 0
visibility 1610
-

Почистиха от грозни надписи пасарелката над бул. „Александър Малинов“

По разпореждане на кмета на Столична община Йорданка Фандъкова беше почистена пасарелката над бул. „Александър Малинов“ в София, съобщават от Столичния инспекторат. Почистването на замърсеното пространство от грозни надписи и графити се извърши, като за отстраняването на преобладаващите в черен цвят надписи се използваха разтворители на водна основа, щадящи обработената повърхност. Екипи на Столичен инспекторат и фирмата по чистота, отговаряща за територията на район „Младост“ ще продължат почистването и в следващите дни, като дейността ще включи премахване на надрасквания по металната основа на съоръжението.

comment 0
visibility 2045
Младост се събуди с камара от парцали и боклуци до пазара

Младост се събуди с камара от парцали и боклуци до пазара

С планина от парцали и боклуци се събуди зоната до бл. 74А в столичния Младост. Някои "будни" и "отговорни" собственици на апартамент са натрупали камари от текстилни отпадъци до контейнерите за битови отпадъци в близост до пазара в Младост.  Живеещи в райно сигнализираха за проблема пред Столица.bg. От сутринта минаващи граждани възмутено извръщаха глави и ругаеха авторите купищата парцали. Гледката е отвратителна, тези хора не знаят ли, че има контейнери за текстилни отпадъци, ядосваха се живеещи в района и посетители на пазара. Други се питаха, как е възможно? "В Младост 1 едни хора де събудили и решили да се отърват от покъщината си", с ирония коментираха други.

comment 0
visibility 1406
-

Мобилният пункт за опасни отпадъци ще бъде в "Младост"

Мобилният пункт за опасни отпадъци ще работи в столичния район “Младост” утре, петък, 14 октомври. Пунктът ще бъде на адрес ж.к. "Младост 4" на входа на парк „Сухото дере“ откъм ул. „Самара“ – бл. 440. На 15.10.2022 г. (събота) пунктът ще бъде в райн "Подуяне" на бул. "Ботевградско шосе", в района на ПроМаркет и бензиностанция Еко и бл. 6Е. В края на месеца, на 28 октомври (петък) е отделният мобилен пункт за район „Красна поляна". Пунктът ще бъде разположен от 8.30 до 14.30 часа – ул. "Алеко Туранджа" до бл. 24 и бул. "Вардар". Безвъзмездно ще се приемат следните опасни отпадъци: - Живак и живаксъдържащи уреди (живачни термометри, прекъсвачи и други подобни);- Лакове и бояджийски материали;- Домакински препарати и химикали;- Мастила и замърсени опаковки;- Фармацевтични продукти (лекарства с изтекъл срок на годност). Системата за събиране на опасни отпадъци от домакинствата се прилага съвместно от СО и "БалБок Инженеринг" АД от 2012 г. насам. Гражданите могат да отправят запитвания и заявки на тел. 0700 11 750.  

comment 0
visibility 4909
3 месеца психичноболна напада и тормози живеещите в бл. 333 в "Младост"

3 месеца психичноболна напада и тормози живеещите в бл. 333 в "Младост"

От психичноболна жена не могат да се спасят живеещите в бл. 333 вх. 3 в столичния "Младост". В продължение на 3 месеца хората са подложени на всекидневен тормоз със заплати, нападения и удари от болната жена. Живеещите подали няколко сигнала до полицията, но последният път идват униформени и им казват "не се занимавайте с нея". За постоянния терор хората разказаха пред bTV. Жената живее сама и постояно има скандали и агресия над домашни любимци, съседи и дори над деца. Болната е на 50 години и в понеделник нападнала съседката си, млада жена, при излизане от апратамента. Тя започнала да я обижда, блъска и рита. Младата жена се изплашила, че може да я блъсне в гръб по стълбите и се обадила на полицията. докато пристигнат униформените съседи й помогнали да излезе от блока. От СДВР казват, че за този адрес са подавани четири сигнала за тормоз от възрастна жена. На втория сигнал заедно с полицията пристигнал и екип на Спешна помощ. Жената отказала да бъде прегледана. При четвъртия сигнал пристигнал отново екип на полицията, който отвел жената в психодиспансер, съобщи bTV. На общо събрание хората направили подписка жената да бъде изведена и в този момент тя станала агресивна и нападнали с бутилки вода дори мъже. Бащата на психичноболната жена казал да не го притесняват. В момента тя е настанена в локално психиатрично заведение. Хората от бл. 333 в Младост обаче се притесняват, че тя отново ще се прибере вкъщи.

comment 0
visibility 2429
-

Жители на столичния "Младост" протестираха срещу презастрояването

Пред сградата на районната администрация на „Младост“ в София се проведе протест срещу презастрояването, съобщи БТА. Акцията, която започна в 18,00 часа, е инициирана от гражданската организация "Спаси София". Едно от основните искания на протестиращите е да не бъде застрояван Източният парк. Конкретният повод за недоволството е предвиденото изграждане на 70-метрова сграда върху общински терен. Според протестиращите в района се готвят много нови строежи, а повечето от тях са планирани върху зелени площи и в междублокови пространства. Те смятат, че това ще навреди на социалната и пътната инфраструктура в квартала. София и Младост може да изгубят Източния парк за сметка на стотици нови строежи и блокове. Частните собственици на земите между "Младост" и "Горубляне" вече започнаха да си ограждат имотите, отбелязват от гражданската организация.  

comment 0
visibility 1630
-

Вандали изпотрошиха пейките в Младост 2

Неизвестни вандали за пореден път трошат пейките в столичния район Младост 2, оплакаха се живущите в района. Жителите се оплакват, че в района и без това липсва паркова мебел, дори на спирките на градския транспорт няма пейки или са счупени. Поредната строшена пейка е пред блок 221. Гражданите коментират, че доста труд и упоритост са вложили вандалите в унищожаването на пейката. Те се надяват от общината да подменят или поправят пейката, за да могат възрастните да почиват на нея.  За счупена паркова мебел съобщават и живущите в района на градинката пред читалище "Младост". Вандалските прояви на територията на столицата не са новина, но винаги носят негативи на гражданите и обезсмислят усилията на общината да направи града удобен и по-красив.   

comment 0
visibility 3110
Паяк разчиства зелени площи от коли в Младост

Паяк разчиства зелени площи от коли в Младост (СНИМКИ)

Паяк вдига леки автомобили в Младост от рано тази сутрин. В паяжината попадат всички коли, които са паркирани на зелени площи, видя Столица.bg.  Акцията е в Младост 4 около Кауфланд. Паякът вършее по нареждане на Столичен инспекторът, тъй като нарушителите, паркирали върху тревни площи, са доста. За нарушителите паякът излиза около 100 лв. и още малко отгоре в зависимост от времето за което автомобилът ще престои на наказателния паркинг. Както е известно Столична община продължава изпълнението на програмата за облагородяване на калните точки. Програмата се реализира от районните администрации. След 10 септември се очаква по-голяма активност на паяците в София и реагират на всеки сигнал на граждани за паркирани коли, които пречат на движението.    

comment 0
visibility 1839
Пръскат срещу комари в междублоковите пространства на район „Надежда“

Пръскат срещу комари и кърлежи и в "Младост"

Започва пръскането в район Младост срещу комари, кърлежи и бълхи, съобщават от районната администрация. На обработката задължително ще присъстват експерти от районната администрация на Младост, както и експерти от РЗИ. След приключване на работата по обработка на тревните площи, на местата ще бъдат поставени обозначителни табели. Ето и графикът за пръскане, който е съобразен с графиците за косене: Пръскане срещу кърлежи и бълхи Младост 1- 19.07 и 20.07Младост 4- 20.07-21.07Горубляне и ж.к Експериментален- 22.07Полигона и Младост 1А- 25.07Младост 3- 04.08 и 05.08Младост 2- 05.08 Пръскане срещу комари Полигона, Младост 1, Младост 1А, Горубляне и ж.к Експериментален- 20.07Младост 2, Младост 3 и Младост 4- 21.07  

comment 0
visibility 2905
-

"Летни музикални страсти" в парка в столичния "Младост"

Събитие под надслов "Летни музикални страсти" ще зарадва жителите на столичния квартал "Младост" в съботния ден. На 16 юли от района организират празник, който ще започне в 19,00 часа в парка в Младост 3. Специален гост на събитието ще бъде певицата Ирина Флорин. Входът е свободен. Събитието е част от календара на културните събития на Столична община за 2022 г.

Район Младост

Територия на район Младост

Територия на район Младост

Столичният район Младост влючва в състава си комплекс „Младост“, кварталите Горубляне и Полигона, както и 2 промишлени зони – Изток и Горубляне. Тук се намира и Бизнес парк София – най-големия бизнес комплекс на територията на Източна Европа. Район Младост се нарежда на второ място по брой на население след район Люлин. Район Младост се състои от пет микрорайона – Младост 1, 1А, 2, 3, 4.

Район Младост е един от най-модерните и бързо развиващи се столични райони.

История на район Младост

История на район Младост

През 1964 г. започват да се изготвят проектите за Младост. Конкурса печели екипът на арх. Богдан Томалевски. Според основния план, теренът на район Младост бил в рамките на северна граница магистралата София – Пловдив (6-ти киломе­тър), плавателният канал, с. Дървеница и улица 256. Обособени били пет микрорайона, във всеки от които да има място за приблизително 7 500 жители.

Район Младост се отъждествявал с модерното жилищно строителство в София. Теренът, на който бил разположен район Младост, бил най-просторният и привлекателен край София. Изграден е първо Младост -1. Той от своя страна се състои от четири микрорайона. След осъществяването на проектите за Младост 3 и Младост 4 район Младост става колкото един голям град. Сега там има повече от 400 блока. Те са предимно едропанелни. От 90-те години на миналия век до днес в район Младост се вдигат предимно монолитни сгради.

Транспорт в район Младост

Транспорт в район Младост

Жителите на район Младост за придвижване в рамките на цялата столица могат да изберат метрото, автобус, тролей или маршрутка. През район Младост минават автобусите 1, 3, 4, 8, 76, 88, 111, 112, 113, 213, 305, 306, 314 и 413. Тролеите, които пътуват през район Младост са 5 и 8. Маршрутките, които са на разположение на жителите на район Младост, са 3, 6, 14, 24, 29.

В район Младост има пет станции на метрото, а именно „Младост 1”, „Младост 3”, „Александър Малинов”, „Акад. Ал. Теодоров – Балан” и „Бизнес парк София”.

Въпреки, че Метрото поема доста голяма част потока пътуващи към и от район Младост, продължават задръстванията по булевард „Александър Малинов“. 

Образование в район Младост

Образование в район Младост

Детските градини в цяла София все не достигат. Район Младост разполага с 19 детски градини и ясли. За нуждите на район Младост функционират 15 училища, от които едно спортно училище, едно технологично, едно основно и 9 средни училища.

Средища на култура и образование в район Младост са и четирите читалища.

На територията на район Младост е разположена и функционира софтуерната академия „Телерик“.

Бизнес Парк София в район Младост

Бизнес Парк София в район Младост

Немската компания Линдер купува имот в район Младост през 1999 г и започва проектирането на най-големия мултифункционален бизнес парк не само в страната, но и в Югоизточна Европа. През 2001 г. започват строителните работи по сградите на бизнес парка. През 2006 г. комплексът става собственост на Arco Capital Corporation Ltd.

Разположен в лоното на Витоша, в пределите на район Младост, разполага с 14 сгради. В офисите там работят повече от 10 000 човека, допълнително 4000 човека дневно посещават бизнес парка в район Младост. Паркът е на комуникативно място, лесно достъпно от всички части на столицата.

Търговски центрове и интересни обекти в район Младост

Търговски центрове и интересни обекти в район Младост

Факт е, че район Младост е добре снабден с търговски центрове. На територията на район Младост филиали имат редица големи търговски вериги като Фантастико, Т-Маркет, Била, Хит, Лидл, Кауфланд, Хран Комерс, Технополис, Комо, Зора и др.

В район Младост се намира и големият търговски център The Mall. Пешеходният му достъп е неудобен. Застроената площ на търговския център е 66 000 кв.м. Молът разполага с 6 етажа – 3 подземни и 3 над земята. Търговският център в район Младост предлага търговска площ на 185 магазина. Паркингът предлага паркоместа за 2800 коли. Търговският център е любимо място за отдих и пазаруване на много столичани и гости на София.

На територията на район Младост се намира и парк Въртопо. Паркът в район Младост получава това име още през 1938 г. До парка може да се стигне с градския транспорт –

  • С метрото по линия 1
  • С автобуси 1, 3, 4, 5, 6, 69, 70, 76, 84, 88, 111, 113, 123, 184, 213, 280, 294, 305, 306, 314 и 413
  • С тролейбуси 4, 5, 8, и 11

Парк Въртопо се простира на площ от почти 169 ха. В него има гористи участъци и открити пространства. Две малки рекички, Рекмарица и Сухата река се обединяват в Дървенишката река. 

На територията на район Младост се намира манастир „Св. Пророк Илия“, познат като Дървенишки манастир. До него може да се стигне по асфалт. Според историците, местността, в която се намира манастира, е свещена. По време на Софийското въстание през 1595 година имало масово убийство на българи. На мястото бил сложен кръст, а след това издигнат параклис. Постепенно, с добавяне на ниски сгради, се оформя манастир. Сегашният манастир, в район Младост, е построен през 1924 г. Днес този манастир е действащ девически.

В квартал Горубляне, район Младост, е разположен и друг манастир - храм „Св. вмчк Георги Победоносец”. Хората разказват, че Самоковският бей, прибирайки се към Самоков, видял как българите извършвали опело пред дърво. Той разбрал, че били принудени да го правят там, тъй като нямали храм. Беят бързо издействал разрешение за строеж на храм. Дори дал една нива, от която да се издържа манастира. Неизвестен художник е зографисал храма. Днес храм „Св. вмчк Георги Победоносец” в Горубляне, район Младост, продължава да съществува и да изпълнява ролята си на пазител на вярата.

В двора на храм „Св. вмчк Георги Победоносец” в Горубляне, район Младост, е разположен военен паметник, издигнат в памет на загиналите във войните за национално обединение. Той представлява пирамида, четиристенна с кръст на върха. Основата на военния паметник в район Младост е от две стъпала. Издигнат е по идея на настоятелството на храм „Св. вмчк Георги Победоносец”. Откриването му е било през лятото на 1996 г в район Младост.

Район Младост продължава своето развитие. След скандалните разкрития за корупция с участието на кмета на район Младост, екипът на районното кметство се стреми да работи максимално прозрачно и в интерес на столичани. Всички са наясно, че размерите район Младост изискват отлична организация и бързо осъществяване на всяка задача, за да не бъдат ощетявани жителите на района в един или друг аспект.

Територия на район Младост

История на район Младост

Транспорт в район Младост

Образование в район Младост

Бизнес Парк София в район Младост

Търговски центрове и интересни обекти в район Младост

Прочетете още