Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Да се ограничили използването на фойерверки в София?
  • - Твърдо ДА (42%, 477 Гласове)
  • - Твърдо НЕ (20%, 231 Гласове)
  • - Да, защото е проблем за децата с аутизъм, домашните любимци и замърсява въздуха (21%, 240 Гласове)
  • - Не, защото е красиво и тържествено (16%, 181 Гласове)
  • - Не мога да преценя (1%, 14 Гласове)
Общо гласували: 1143 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 2516
Ученици от столичното 145 ОУ "Симеон Радев" засадиха 36 фиданки в „Младост“

Ученици от столичното 145 ОУ "Симеон Радев" засадиха 36 фиданки в „Младост“ (СНИМКИ)

Ученици от пети клас на столичното 145 ОУ "Симеон Радев" засадиха 36 фиданки в двора на софийското школо. В кампанията "Моето зелено училище и моята зелена детска градина" се включи и заместник-кметът по "Екология" в район „Младост“ л.арх. Мария Грозева. Припомняме ви, че през настоящата година в инициативата участват 26 училища от всички столични райони. Едно от условията за участие в проекта, е да има празно зелено пространство в двора на училищата, за да може да се осъществи залесяването. В рамките на проекта ще бъдат засадени 100 дървета, обясниха на официалната страница на общината в социалната мрежа.

comment 0
visibility 2141
В „Младост“ ще тичат за здраве и ще събират боклуци

В „Младост“ ще тичат за здраве и ще събират боклуци

Столичани могат да се включат в новата инициатива на община „Младост“: „Да създадем една по-приятна градска среда!“ На 8 ноември от 14 до 17 ч. желаещите да се включат в инициативата ще се срещнат на метростанция Младост 3, при горния изход на метрото. Събитието ще съчетае почистване на отпадъци в района и спорт за здраве. Организаторите на събитието ще осигурят ръкавици и чували за отпадъци. Идеята на така наречения плогинг е да се тича за здраве и да се събират боклуци от тревните площи и междублоковите пространства. Плогинг събитията се организират на доброволен принцип.

comment 0
visibility 2485
Вдигнаха 29 изоставени коли в „Младост“

Вдигнаха 29 изоставени коли в „Младост“

В столичния район „Младост“ продължава разчистването на изоставени автомобили, съобщиха на официалната страница във фейсбук от общината. Таралясници, паркирали по тротоари и зелени площи, се стикират и след това се премахват. Жителите на софийския район разказват, че има таратайки, които седят с години, непотърсени от собствениците. През изминалия месец са вдигнати 29 изоставени коли, а на 15 са поставени стикери. Всекидневно в общината се получават сигнали за стари автомобили, които пречат на живущите в квартала, обясниха от столичния район „Младост“. 

Реклама
comment 0
visibility 2322
В „Младост 1А“ с апел към пушачите да не садят фасове

В „Младост 1А“ с апел към пушачите да не садят фасове

Столичанка публикува снимка във фейсбук групата „Снимано в София“, която предизвика вълна от възмущение. На кадъра се вижда остроумна обява, която призовава пушачите в столичния квартал „Младост 1А“ да не хвърлят фасовете си в тревните площи. „Моля, не садете фасове в тревата! Предишните не поникнаха,“ пише на бележката, закачена на дърво. Това не е първият път, в който софиянци използват обяви, за да накарат съкварталците си да пазят чистота. Припомняме, че преди време в столичния квартал „Павлово“ се появи следната обява, отправена към собствениците на кучета: „Искаш да практикуваш йога? Започни с навеждане с изправен гръб и почисти след себе си. Благодарим на всички, които вече го правят“.

comment 0
visibility 2463
В парк „Сухото дере“ засадиха 30 броя червенолистен явор

В парк „Сухото дере“ засадиха 30 броя червенолистен явор

30 броя фиданки с червенолистен явор бяха засадени в столичния район “Младост” в парк „Сухото дере“ и по протежението на улица „Самара“, съобщиха на официалната страница на общината в социалната мрежа. Припомняме ви, че преди дни доброволци залесиха междублоковите пространства в „Младост 1А“ със 17 броя широколистни фиданки. Кметът на общината арх. Стефан Стефанов изрази благодарност към доброволците, които искат да облагородят столичния квартал.

comment 0
visibility 2785
Кражба на велосипеди в София. Този път от "Младост-1"

Пак кражба на велосипеди в София. Този път от "Младост-1"

Поредна нагла кражба на велосипеди в столицата. Този път в "Младост-1". Мъж отмъкна два велосипеда от два етажа в един блок, съобщават от Нова телевизия.    Крадецът влиза с отвертка в сградата.  Така си отваря входа. Започва да обикаля между етажите.    Първо си харесва велосипед от 12-я етаж. Малко по-късно слиза на 8-я. Харесва си и от там колело.    Подаден е сигнал в полицията.  Деянието е извършено около 4 часа сутринта.  

comment 0
visibility 2273
Засадиха 17 широколистни фиданки в Младост 1А (СНИМКИ)

Засадиха 17 широколистни фиданки в Младост 1А (СНИМКИ)

17 броя широколистни фиданки бяха засадени от дарители в столичния квартал Младост 1А, съобщи кметът на общината арх. Стефан Стефанов на официалната страница на столичния район в социалната мрежа. Той изрази благодарност към жителите на квартала, които са сторили добро за общността и са облагородили междублоковите си пространства. Припомняме ви, че това не е единствената инициатива на столичани да направят София по-зелена и красива. През уикенда стотици софиянци и семейства с малки деца се включиха  в доброволното засаждане на фиданки с акация в новата гора на столицата край Суходол. В нея вече има залесени над 80 000 дръвчета.

comment 0
visibility 2628
Стефан Вълдобрев и Иван Лечев в концерт срещу противообществените прояви в

Вълдобрев и Иван Лечев в концерт срещу противообществените прояви в "Младост"

Стефан Вълдобрев и Иван Лечев ще участват в концерт срещу противообществените прояви на малолетни и непълнолетни в "Младост". Проявата е организирана от кмета на района арх. Стефан Стефанов. Тя ще се проведе утре, 24 октомври от 16 часа в парка пред общината- "Младост"3. Входът е свободен. Още много забавления очакват живеещите в "Младост" и гостите в събота следобед. Водещ ще бъде Игор Дамянов. “Събитието се организира с подкрепата на местната Комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетни и непълнолетни. Надявам се да достигнем до повече хора и нека всеки, който има нужда от помощ да се обърне към центъра за семейно консултиране в район “Младост”. Хубаво е в трудни моменти хората да знаят, че има на кого да разчитат”, сподели арх. Стефан Стефанов.

comment 0
visibility 2041
Борят детската престъпност с концерт в Младост 3

Борят детската престъпност с концерт в Младост 3

Стефан Вълдобрев и Иван Лечев ще изнесат концерт в подкрепа на борбата срещу противообществени прояви на малолетни и непълнолетни. Концертът се бъде тази събота в Младост 3. Събитието стартира от 16 ч. в парка пред общината. Входът е свободен, обясниха на официалната страница на общината в социалната мрежа. Водещ на събитието ще бъде Игор Дамянов. 

comment 0
visibility 2235
111 нови пейки поставят за година в Младост (СНИМКИ)

111 нови пейки поставят за година в Младост (СНИМКИ)

Жителите на столичния район Младост вече ще могат да си почиват на чисто нови пейки. 43 броя пейки са монтирани в района, обясниха на официалната страница на общината в социалната мрежа. Кметът на район Младост- арх. Стефан Стефанов сподели, че за първи път в рамките на една година от общината ще успеят да доставят 111 пейки.

comment 0
visibility 2846
Стоп кадър

Горубляне на протест за инфраструктурни промени

Протест с искане за промени в инфраструктурата са планирали за днес жителите на столичния квартал Горубляне, съобщава БНР. Протестът ще започне в 16 ч. на кръстовището на бул. "Цариградско шосе" и ул. "Павел Красов", като поне един час движението ще бъде блокирано. Протестът ще продължи до 20 ч. Такова блокиране на движението в района се планира за всяка неделя. Искането е да се изградят тротоар и велоалея по бул. „Самоковско шосе“ до Южната дъга, както и дас е изгради детска площадка. Блокирането на движението в района на кръстовището през първите две седмици ще е за час, но ако няма отклик от страна на Столична община, затварянето на движението ще се удължи. Инициативният комитет е уведомил Столична община за протеста, исканията и мерките, които ще се вземат от страна на протестиращите.

comment 0
visibility 2857
В петък се извозва едрогабаритният отпадък в „Младост“ 4 (СНИМКИ)

В петък се извозва едрогабаритният отпадък в „Младост“ 4 (СНИМКИ)

Боклукчийските кофи в „Младост“, които преливаха от едрогабаритни отпадъци, вече са почистени. Припомняме, че снимки на натрупани едрогабаритни отпадъци около контейнерите между бл. 474 и 480 на ул. "Васил Радославов", заляха социалната мрежа. От Столичен инспекторат уточниха, че подобни гледки са вследствие на неспазване на графика за изхвърляне на този вид отпадък. В конкретния случай обаче GPS проверка от страна на Инспектората показва, че графикът е спазен, а именно за тази част на район "Младост" е петък. Това означава, че столичани трябва да изхвърлят отпадък, различен от битовия, вечерта преди деня на извозване или рано сутринта. Често се случва минути след като боклуците са извозени, граждани отново да си изхвърлят старите дюшеци и обзавеждане в контейнерите за смет. И докато камионът на фирмата за чистота обикаля в „Младост“ 4 , в „Младост“ 3 изхвърлят без притеснение , а графикът им е бил вчера. Ако гражданите не спазват графика, винаги ще са заобиколени от мръсотия и боклуци, коментира живеещ в "Младост". Графиците за едрогабаритни отпадъци са достъпни на страницата на Столичен инспекторат, в районните администрации и са раздадени на управителите на етажната собственост. Столичани могат да получат информация и на телефон 02 987 55 55 в оперативния център към Столичен инспекторат.

comment 0
visibility 10666
Заради психично болна съседка: Хора от "Младост" 4 напускат домовете си

Заради психично болна съседка: Хора от "Младост" 4 напускат домовете си

Съседи на жена, която тероризира цял жилищен блок в столичния квартал „Младост” 4, казват, че искат да напуснат домовете си заради нея. Жената е с психично проблеми.  Близките ѝ я изоставили преди време и отказват да се грижат за нея. Всички опити на потърпевшите да намерят съдействие от различни институции ”ударяли на камък”. Пред Нова телевизия гражданите от бл. 430 разказаха за продължаващия кошмар.       Хора в "Младост" 4 плащат гигантски сметки за вода заради психично болна съседкаПотърпевша твърди, че е развила страхова невроза. Други пък се барикадират в своите жилища. „Обмислям да напусна, защото съм много зле психически. След поредното разбиване на вратата ми вече се страхувам за здравето си”, сподели Емилия Тенева.   „Продавам апартамент в „Младост” 4 изгодно. С него идват бонуси като неспане по цяла вечер, ходене в районното”, каза с горчива усмивка друг живущ в блока.   Гражданите разказаха, че на последното общо събрание, което се провело пред входа, тя ги замерила с метална лопата от терасата. Наскоро разбила и дограмата на съседния на нейния апартамент.   

comment 0
visibility 2232
Благотворителен базар в "Младост" 1 помага на жертви на домашно насилие

Благотворителен базар в "Младост" 1 помага на жертви на домашно насилие

На бул. "Андрей Сахаров" № 14 в "Младост" 1 от 13 часа днес започва един по-различен благотворителен базар. От една страна той е насочен към осъзнатото и отговорно пазаруване. Каузата на базара обаче е помощ и популяризиране на дейността на Фондация “АМЕ” и нейната борба с домашното насилие над жени и деца. Входът е свободен. За базара разказват от БНР.    Всеки участник ще покаже своите second hand и нови модни находки от есенния си гардероб, които биха зарадвали желаещите да пазаруват отговорно, както и да помогне на една добра кауза. 100% от таксата за участие ще бъде дарена на фондация “АМЕ”.   “Каузата на този базар е да подпомогне работата на нашата фондация и по-точно защитеното жилище, което ремонтираме в момента и се надяваме сега, през зимата, да приютим няколко жени. Всяка жена дава по 20 лв. за щендер, които ще бъдат дарени на фондацията, както и 10% от оборота на бара, който е на това място, също ще отидат за каузата”, казва пред медията Биляна Лавчева от Фондация “АМЕ".    

comment 0
visibility 2437
111 столични домакинства от “Младост” ще получат безплатна екопечка

111 столични домакинства от “Младост” ще получат безплатна екопечка

111 домакинства от столичния район "Младост"" са одобрени по проект „Подобряване качеството на атмосферния въздух в Столична община чрез подмяна на отоплителни устройства на твърдо гориво с екологични алтернативи“, съобщиха от страницата на общината в социалната мрежа. Одобрени са кандидатите по проекта за безплатна екопечка. В едномесечен срок всички кандидати , които са заявили желание да заменят старите си уреди с нови на газ или пелети, трябва да предоставят в районната администрация по местонахождение исканите от общината документи, за да получат новата екопечка.

Район Младост

Територия на район Младост

Територия на район Младост

Столичният район Младост влючва в състава си комплекс „Младост“, кварталите Горубляне и Полигона, както и 2 промишлени зони – Изток и Горубляне. Тук се намира и Бизнес парк София – най-големия бизнес комплекс на територията на Източна Европа. Район Младост се нарежда на второ място по брой на население след район Люлин. Район Младост се състои от пет микрорайона – Младост 1, 1А, 2, 3, 4.

Район Младост е един от най-модерните и бързо развиващи се столични райони.

История на район Младост

История на район Младост

През 1964 г. започват да се изготвят проектите за Младост. Конкурса печели екипът на арх. Богдан Томалевски. Според основния план, теренът на район Младост бил в рамките на северна граница магистралата София – Пловдив (6-ти киломе­тър), плавателният канал, с. Дървеница и улица 256. Обособени били пет микрорайона, във всеки от които да има място за приблизително 7 500 жители.

Район Младост се отъждествявал с модерното жилищно строителство в София. Теренът, на който бил разположен район Младост, бил най-просторният и привлекателен край София. Изграден е първо Младост -1. Той от своя страна се състои от четири микрорайона. След осъществяването на проектите за Младост 3 и Младост 4 район Младост става колкото един голям град. Сега там има повече от 400 блока. Те са предимно едропанелни. От 90-те години на миналия век до днес в район Младост се вдигат предимно монолитни сгради.

Транспорт в район Младост

Транспорт в район Младост

Жителите на район Младост за придвижване в рамките на цялата столица могат да изберат метрото, автобус, тролей или маршрутка. През район Младост минават автобусите 1, 3, 4, 8, 76, 88, 111, 112, 113, 213, 305, 306, 314 и 413. Тролеите, които пътуват през район Младост са 5 и 8. Маршрутките, които са на разположение на жителите на район Младост, са 3, 6, 14, 24, 29.

В район Младост има пет станции на метрото, а именно „Младост 1”, „Младост 3”, „Александър Малинов”, „Акад. Ал. Теодоров – Балан” и „Бизнес парк София”.

Въпреки, че Метрото поема доста голяма част потока пътуващи към и от район Младост, продължават задръстванията по булевард „Александър Малинов“. 

Образование в район Младост

Образование в район Младост

Детските градини в цяла София все не достигат. Район Младост разполага с 19 детски градини и ясли. За нуждите на район Младост функционират 15 училища, от които едно спортно училище, едно технологично, едно основно и 9 средни училища.

Средища на култура и образование в район Младост са и четирите читалища.

На територията на район Младост е разположена и функционира софтуерната академия „Телерик“.

Бизнес Парк София в район Младост

Бизнес Парк София в район Младост

Немската компания Линдер купува имот в район Младост през 1999 г и започва проектирането на най-големия мултифункционален бизнес парк не само в страната, но и в Югоизточна Европа. През 2001 г. започват строителните работи по сградите на бизнес парка. През 2006 г. комплексът става собственост на Arco Capital Corporation Ltd.

Разположен в лоното на Витоша, в пределите на район Младост, разполага с 14 сгради. В офисите там работят повече от 10 000 човека, допълнително 4000 човека дневно посещават бизнес парка в район Младост. Паркът е на комуникативно място, лесно достъпно от всички части на столицата.

Търговски центрове и интересни обекти в район Младост

Търговски центрове и интересни обекти в район Младост

Факт е, че район Младост е добре снабден с търговски центрове. На територията на район Младост филиали имат редица големи търговски вериги като Фантастико, Т-Маркет, Била, Хит, Лидл, Кауфланд, Хран Комерс, Технополис, Комо, Зора и др.

В район Младост се намира и големият търговски център The Mall. Пешеходният му достъп е неудобен. Застроената площ на търговския център е 66 000 кв.м. Молът разполага с 6 етажа – 3 подземни и 3 над земята. Търговският център в район Младост предлага търговска площ на 185 магазина. Паркингът предлага паркоместа за 2800 коли. Търговският център е любимо място за отдих и пазаруване на много столичани и гости на София.

На територията на район Младост се намира и парк Въртопо. Паркът в район Младост получава това име още през 1938 г. До парка може да се стигне с градския транспорт –

  • С метрото по линия 1
  • С автобуси 1, 3, 4, 5, 6, 69, 70, 76, 84, 88, 111, 113, 123, 184, 213, 280, 294, 305, 306, 314 и 413
  • С тролейбуси 4, 5, 8, и 11

Парк Въртопо се простира на площ от почти 169 ха. В него има гористи участъци и открити пространства. Две малки рекички, Рекмарица и Сухата река се обединяват в Дървенишката река. 

На територията на район Младост се намира манастир „Св. Пророк Илия“, познат като Дървенишки манастир. До него може да се стигне по асфалт. Според историците, местността, в която се намира манастира, е свещена. По време на Софийското въстание през 1595 година имало масово убийство на българи. На мястото бил сложен кръст, а след това издигнат параклис. Постепенно, с добавяне на ниски сгради, се оформя манастир. Сегашният манастир, в район Младост, е построен през 1924 г. Днес този манастир е действащ девически.

В квартал Горубляне, район Младост, е разположен и друг манастир - храм „Св. вмчк Георги Победоносец”. Хората разказват, че Самоковският бей, прибирайки се към Самоков, видял как българите извършвали опело пред дърво. Той разбрал, че били принудени да го правят там, тъй като нямали храм. Беят бързо издействал разрешение за строеж на храм. Дори дал една нива, от която да се издържа манастира. Неизвестен художник е зографисал храма. Днес храм „Св. вмчк Георги Победоносец” в Горубляне, район Младост, продължава да съществува и да изпълнява ролята си на пазител на вярата.

В двора на храм „Св. вмчк Георги Победоносец” в Горубляне, район Младост, е разположен военен паметник, издигнат в памет на загиналите във войните за национално обединение. Той представлява пирамида, четиристенна с кръст на върха. Основата на военния паметник в район Младост е от две стъпала. Издигнат е по идея на настоятелството на храм „Св. вмчк Георги Победоносец”. Откриването му е било през лятото на 1996 г в район Младост.

Район Младост продължава своето развитие. След скандалните разкрития за корупция с участието на кмета на район Младост, екипът на районното кметство се стреми да работи максимално прозрачно и в интерес на столичани. Всички са наясно, че размерите район Младост изискват отлична организация и бързо осъществяване на всяка задача, за да не бъдат ощетявани жителите на района в един или друг аспект.

Територия на район Младост

История на район Младост

Транспорт в район Младост

Образование в район Младост

Бизнес Парк София в район Младост

Търговски центрове и интересни обекти в район Младост

Прочетете още