Прибраха голямо количество стари гуми от общински терен в „Младост“ 4

Прибраха голям брой стари гуми от общински терен в „Младост“ 4

Снимка: Столичен инспекторат

Общински терен в ж.к. „Младост“ 4 беше почистен от голямо количество излезли от употреба гуми. Те са били струпани на ул. „Проф. Ал. Танев“ в близост до новострояща се жилищна сграда, съобщават от Столичния инспекторат.

„Гражданите трябва да знаят, че излезлите от употреба гуми /ИУГ/ се събират разделно, като могат да бъдат оставяни в местата за продажба и/или смяна на гуми. Търговските обекти (автосервизи и пунктове за смяна на гуми) са задължени да осигурят възможност за безплатно приемане на гумите от крайните потребители, както и да поставят на видно място в търговските обекти табели, които съдържат информация за възможностите и начина за обратно приемане на използвани гуми в търговския обект. Същите предават събраните от дейността им гуми на лицензирана фирма за последващо третиране“, посочват от Инспектората.

Юридическите лица, които събират излезли от употреба гуми, са отговорни за последващото им третиране. Те са задължени да ги предават на фирми, които имат разрешение за дейности с този вид отпадъци, или да ги предадат на депо „Враждебна“.

Столична община не осигурява места за безвъзмездно изхвърляне на излезли от употреба гуми.

От своя страна Столичен инспекторат контролира спазването на забраната за нерегламентирано изоставяне, изхвърляне и депониране на гуми и при всяко установено нарушение съставя акт за установяване на административно нарушение по чл.133 от Закона за управление на отпадъците.

Санкциите за нарушаване на разпоредбата за физически лица са в размер от 300 до 1 000 лева и за юридически лица или на еднолични търговци се налага имуществена санкция в размер от 1 400 до 4 000 лв.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Родители твърдят, че децата им са натровени от храна в столична г......

Родители на деца от столичната градина „Ян Бибиян” в квартал „Младост” се съмняват, че децата им...

Прочети още keyboard_arrow_right