Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
  • Да, ще избере (21%, 33 Гласове)
  • Няма да избере (26%, 41 Гласове)
  • Да, на ротационен принцип (12%, 19 Гласове)
  • Ще има нови избори (29%, 46 Гласове)
  • Ще почакаме до пролетта (11%, 18 Гласове)
Общо гласували: 157 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 2200
type-photo.svg
Фандъкова към кандидата за кмет на „Надежда“: Инж. Димов, пожелавам Ви да п

Фандъкова към кандидата за кмет на „Надежда“: Инж. Димов, пожелавам Ви да прережете и лент...

„Инж. Димов, желая ви успех. Дано след една година отрежете лентата на този булевард, за който толкова много работехте. Това, на първо място, е важно за район „Надежда“. Поздравление за Вас и за целия Ви екип!“ С тези думи кметът на София Йорданка Фандъкова се обърна към инж. Димитър Димов – досегашен районен кмет и кандидат за нов мандат, при старта на разширението на бул. „Рожен“. Столичният кмет подчерта, че именно инж. Димов е свършил огромна част от работата преди самото стартиране на дейностите. „Специално искам да благодаря на кмета инж. Димов, защото това е човекът от моя екип, който работи последователно ден след ден по всички процедури – освен отчуждаване, се извърши 1/3 изкупуване на терените. Това беше изцяло негова заслуга.“, каза още кметът на София. Йорданка Фандъкова благодари и на хилядите хора в столицата, които са вложили професионализма си, за да се променя София към по-добро.  

comment 0
visibility 1892
type-photo.svg
Димитър Димов: Аз съм човек от „Надежда“, който работи за „Надежда“

Димитър Димов: Аз съм човек от „Надежда“, който работи за „Надежда“ (ВИДЕО)

Г-н Димов, какви са Вашите очаквани от балотажа за кмет на район „Надежда“ тази неделя?- Вярвам, че жителите на район „Надежда“ отново ще бъдат категорични в избора си и ще предпочетат кандидат с управленски опит, ясна визия за развитие на всеки от деветте квартала, смелост и самочувствие да реализира успешни проекти. Благодаря за доверието, което ми даде сериозна преднина от над 10 % пред моя опонент на първи тур. На предстоящия балотаж трябва да бъдем още по-единни и безкомпромисни – „Надежда“ няма нужда от експерименти в управлението. - Кое е Вашето най-голямо предимство пред Вашия опонент на балотажа?- Роден съм и съм израснал в „Надежда“, а през последните 16 години имах уникалния шанс да развия потенцила на моя район. На мястото на родната ми къща в жк „Надежда“ 1, днес се извисява изцяло обновеното 101 СУ „Бачо Киро“, в което се обучават над 1000 деца. Тази година реновирахме спортното игрище на училището със средства на Столична община. Това е моето предимство – аз съм човек от „Надежда“, работя за „Надежда“ и знам как да реализирам успешни проекти в името на „Надежда“! - Остана ли неизказано послание към Вашите избиратели – обърнете се към тях в последните дни на балотажа?- Активната комуникация с жителите на район „Надежда“ е част от ежедневната ми работа. При всяка възможност казвам на гражданите да бъдат активни и единни членове на нашата местна общност. Гордея се, че заедно променихме облика на район „Надежда“ и го превърнахме в предпочитано място за жвот. Вярвам, че ще продължим работата за нашия любим район. Като човек на действието, предпочитам да реализирам посланията в кратки срокове и да се изправям пред нови предизвикателства. - Какво е за Вас район „Надежда“?- „Надежда“ е целият ми живот – семейството ми, приятелите ми и моят силен екип в общинската администрация. Амбициран съм да надградя постигнатото, защото помня в какво състояние поех района преди 16 години. Кметската работа е един маратон, в който всекидневно преодоляваме предизвикателства. Аз имам енергията, знанията и опита да финиширам първи тази неделя. С подкрепата на жителите на района, ще запазим отличното темпо на развитие на нашата „Надежда“! Стефания Цветанова Купуването и продаването на гласове е престъпление!

comment 0
visibility 8058
В столичния Надежда: Първият етажен паркинг в София е готов, има акт 16

В столичния Надежда: Първият етажен паркинг в София е готов, има акт 16 (СНИМКИ)

Първият етажен паркинг в столичния район „Надежда“ вече е готов. Наскоро той получи и удостоверение за ползване, съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова, която днес посети обекта. Съоръжението е на четири етажа и е с капацитет за 310 автомобила, като ще има и над 40 места за зареждане на електроавтомобили. Предвидени са и места за хора с увреждания, асансьори и малък парк, който ще може да се ползва със свободен достъп през деня, а вечер ще се заключва. Очаква паркингът да заработи от следващата седмица. Обектът е изграден като част от програмата на кмета на София Йорданка Фандъкова за осигуряване на допълнителни места за паркиране в кварталите и има за цел да облекчи паркирането в района. Изпълнителният директор на общинско дружество "Софийски имоти" ЕАД Димитър Шивачев посочи, че интересът към новия паркинг е изключително голям. „Вече 70% от закритите места са заети от абонати. Повечето сгради нямат предвидени гаражи и се надява паркингът да запълни и тази листа“, поясни Шивачев. Месечният абонамент за открито място е 90 лв., а за покрито -100 лв. Димитър Шивачев допълни, че има възможност да се дават под наем и места със зарядни станции, които са на цена от 120 лв. месечно.

Реклама
comment 0
visibility 1227
Стойка Кръстева: Имаме прекрасна база в ОСК Локо София и на нея тренират на

Стойка Кръстева: Имаме прекрасна база в ОСК Локо София и на нея тренират над 1000 деца

Ние разпологаме с прекрасна база в ОСК "Локомотив" София, на която децата тренират всеки ден. Не сме хора, които биха заврели децата в в зали с лоши условия. Това заяви олимпийската шампионка от Токио Стойка Кръстева във Фейсбук. "В "Локомотив" сме привлекли вече над 1000 деца да спортуват и целодневно се грижим за тяхното здраве и възпитание", отговорно заяви Кръстева, която говори от името на колегите й в клуба. Златната медалистка от Токио е сред кандидатите за общински съветници. Цялата база на Обеденинени спортни клубове "Локомотив" се ползва и от учениците на спортното 153-то училище, заяви и кандидатът за кмет на столичиня район Надежда инж. Димитър Димов. Преди 10 години това училище беше пред закриване заради големи задължения и недостиг на деца. Това, което тогава успяхме да направим, ние от районната администрация на Надежда, заедно с ОСК Локомотив, е училището да стане спортно и сега там учат над 500 деца. От 450 деца в момента на спортната база спортуват над 1600 официално картотекирани. Лично президентът на ОСК Локомотив организира дарение и с него бе изградено новото общежитие на "Локомотив", където можем да приемаме деца от цялата страна. За тези години 153-то училище се изправи на крака, благодарение на предишната директорка г-жа Диковска, която за съжаление напусна. И за тези години Локомотив София има олимпийски шампион, световен шампион и бронзов медалист от европейско и световно първенство. Това са резултатие на ОСК "Локомотив", допълни с гордост инж. Димов. Той обясни, че по Плана за възстановяване и устойчивост, за целия Югозападен район, всички такива училища ще разполагат с 26 млн. лв., а само ремонтът на 153 училище, по първоначални разчети е  над 4 млн. лв. "Започнали сме поетапното му ремонтиране и вече се работи по покрива на физкултурния салон", каза инж. Димов.

comment 0
visibility 1149
-

10 нови спортни площадки се строят в столичния "Надежда"

Рекордните 10 спортни площадки се изграждат в момента в междублокови пространства, дворове на училища и паркове в столичния район Надежда. Това съобщи инж. Димитър Димов - кандидат за районен кмет за втори мандат. "Осигурявянето на нови възможности за спорт е най-добрата инвестиция в здравето на нашите деца", категоричен е той. Отлични условия за спорт вече предлагат терените в 101 Средно училище "Бачо Киро", 15 Средно училище "Адам Мицкевич", 63 Основно училище "Христо Ботев", футболните игрища в Северен парк и в жк Надежда 4 (бл 435), в жк Надежда 1 (блок 101/102), отбелязва инж. Димов. Продължава работа по площадката в жк Надежда 3 (блок 333), мултифункционалната площадка в жк Свобода (до бл 4), спортното игрище в жк Надежда 2 (блок 220) и предстоящото обновяване на спортното игрище до бл 16 в жк Свобода. Освен това от районната администрация подготвят и проект за нова спортна площадка в двора на 16 ОУ "Райко Жинзифов". Напът е да се реализира още една чудесна идея - нова баскетболна площадка, която ще бъде осъществена с публично-частно партньорство. Работи се и по 6 нови стрийт фитнес площадки - в жк Надежда 1 (блок 101/102), в жк Надежда 2 (между 15 СУ и 115 ДГ) и в градинката пред църквата "Свети Дух", в жк Надежда 3 (блок 302/303), в кв. Илиянци (център), в двора на 63 ОУ "Христо Ботев" в кв. Требич, добави инж. Димитър Димов.  

comment 0
visibility 1275
В Надежда строят 4 паркинга с общо над 700 места

В Надежда строят 4 паркинга с общо над 700 места (СНИМКИ)

С нови над 700 места за паркиране ще се сдобият жителите на район Надежда-Столична община. Строят се общо 4 паркинга, които ще са в различни квартали в района, съобщиха от общинската администрация. РАботата по решаване на проблема с пракирането продължава, след като в НАдежда има и голям паркинг на метростанцията до Бели Дунав. Сред мащабните проекти за паркинги има и многоетажен - първият такъв в София. Първият плануван - 210 места, ще обществен, линеен паркинг на ул. "Христо Силянов"/ул. "Царевец". Първият многоетажен в столицата е в жк "Надежда" 1, който ще е и най-големият - 310 автомобила. Още 60 места за автомобилите ще бъдат осигурени по Проект УРБиНАТ в жк "Свобода". Другият е на ЦГМ за 147 автомобила В район Надежда продължава работата и по програмата на Столична община за премахване на т.нар. "кални точки". Анализирали сме възможностите за изграждане на различен тип нови паркинги във всеки от кварталите на района през мандат 2023-2027, казват от администрацията на Надежда.

comment 0
visibility 830
Показват на жителите в столичния Надежда как се гласува с машина

Показват на жителите в столичния Надежда как се гласува с машина

Демонстрация за гласуване с машина ще се проведе за жителите на столичния район „Надежда“, съобщават от местната администрация. Предвижда се обучението да протече в два поредни дни. То ще бъде във фоайето на административната сграда на район "Надежда" на ул. "Кирил Дрангов" №55: - 26 октомври (четвъртък) –  от 13:30 ч. до 17:00 ч. - 27 октомври  (петък) – от 10:00 ч. до 13:00 ч. Избирателите ще имат възможност да се запознаят с машината, да извършат пробно гласуване, да получат информация и пълно съдействие от представител на Районна администрация „Надежда“. Демонстрациите са част от кампания за реализиране на пробни гласувания чрез специализирани устройства за машинно гласуване (СУЕМГ), организирана от Централната избирателна комисия (ЦИК).

comment 0
visibility 1133
Отопляват с минерална вода класна стая в училище в Надежда (СНИМКИ)

Отопляват с минерална вода класна стая в училище в Надежда (СНИМКИ)

В 15. СУ ,,Адам Мицкевич“ са излети основите на училищната оранжерия с класна стая, която ще бъде отоплявана с минерална вода от извора, който се намира в двора на учебното заведение. Предстои полагане на тръбите за водопровода и изграждане на същинската конструкция на оранжерията.Инициативата е част от изграждането на осемте обекта в Зеления Коридор на Здравето в район ,,Надежда“, което кипи с пълна сила. Пешеходният мост при парк "Надежда" ще бъде подновен с по-широк през следващите няколко дни. В зона ,,Зелен площад“ в ж.к. "Надежда 2", срещу Пощата, се работи активно по амфитеатъра и полагането на настилка за парковите алеи. Скоро ще бъде поставено градско обзавеждане, кошчета за отпадъци и осветителни тела. В зона ,,Енергия за здраве“ в ж.к. "Свобода" са готови основите за комбинираните спортни игрища, остава полагането на специална настилка. В момента протича и монтаж на новите съоръжения за игра на съществуващата детска площадка в зоната. В зона ,,Съвмясто“ в момента изграждат предвидения екопаркинг в ж.к. "Свобода" и алеите към Северен парк.  В обхвата на бъдещия Коридор предстои засаждане на допълнителна растителност, както и множество събития за жителите на района.  

comment 0
visibility 1514
Важно за родителите: ДГ №24 в столичния „Надежда“ обявява свободни места

Важно за родителите: ДГ №24 в столичния „Надежда“ обявява свободни места

Администрацията на столичният район „Надежда“ уведомява родителите, че за класирането на 20 октомври са обявени свободни места в ДГ № 24 - сграда 2, ул. "Царевец" № 34. Разпределението на местата е както следва: - Деца, родени през 2022 г. - 20 места по общ ред, 3 места за деца с хронични заболявания; - Деца, родени през 2021 г. - 20 места по общ ред, 3 места за деца с хронични заболявания; - Деца, родени през 2020 г. - 24 места по общ ред, 2 места за деца със СОП, 1 място за деца с хронични заболявания; - Деца, родени през 2019 г. - 24 места по общ ред, 2 места за деца със СОП, 1 място за деца с хронични заболявания. Записването на класираните деца ще се извършва в основната сграда на детската градина на адрес: гр. София, ул. „Кумановски бой“ №16, в работното време на Емилия Петрова, директор на 24 ДГ "Надежда".

comment 0
visibility 798
Децата на ДГ "Свобода" изненадаха пенсионерите от столичния „Надежда“

Децата на ДГ "Свобода" изненадаха пенсионерите от столичния „Надежда“

Децата от 171 ДГ "Свобода" бяха специални гости на дамите от Клуба на пенсионера и инвалида в ж.к. "Свобода". Посещението им беше по случай Международния ден на възрастните хора, съобщават от администрацията на столичния район „Надежда“. Малчуганите от четвърта подготвителна група в 171 ДГ "Свобода" изпълниха песни и стихотворения по време на празничната програма. В знак на благодарност и уважение, децата получиха лакомства, топли усмивки и пожелания за нови срещи. Емоционалният празник е част от дейностите по проект на Сдружение "Заедно сме Надежда", финансиран от Столична община.

comment 0
visibility 856
В Европейската седмица на спорта: Наградиха училищни отбори от столичния „Н

В Европейската седмица на спорта: Наградиха училищни отбори от столичния „Надежда“

Училищните отбори, които се класираха на призови места в Ученическите игри за учебната 2022/2023 година, бяха отличени от кмета на София Йорданка Фандъкова. Събитието се състоя в Европейската седмица на спорта. Сред победителите са отборите на 16 ОУ „Райко Жинзифов“, 54 СУ „Св. Иван Рилски“ и 102 ОУ „Панайот Волов“, съобщават от администрацията на столичния район „Надежда“. „София е европейска столица на спорта благодарение на вас и на големите български спортисти, европейски и олимпийски шампиони. Пожелавам ви от сърце да постигнете и надминете успехите на нашите спортисти. Вярваме, че с упоритостта и таланта си ще защитите името на своето училище и своя град достойно“, заяви Фандъкова по време на официалната церемония за награждаване. Тя допълни, че Столична община ежегодно подкрепя провеждането на детски състезания по футбол, лека атлетика, минибаскетбол, както и много проекти за развитие на спортни дейности в училищата по програма за развитие на физическото възпитание и спорт. „За последните години направихме сериозни инвестиции за развитие на спорта – изградихме 18 нови физкултурни салона и спортни зали в училища, реновирахме 53 физкултурни салона и 12 училищни басейна" – заяви също кметът Фандъкова. Отличията бяха връчени в комплекс „Спортна София“ в парк „Възраждане“. На събитието присъстваха директори и представители на федерациите по волейбол, баскетбол и бадминтон. С купи и медали бяха наградени столичните училища, класирали на първо, второ и трето място ученически отбори по баскетбол, волейбол, хандбал, футбол, тенис на маса, бадминтон, лека атлетика и шахмат от три възрастови групи V – VII, VIII – X и  XI – XII  клас – момичета, момчета, юноши и девойки. „Благодарим на учителите по физическо възпитание и спорт от общинските училища в район "Надежда", за подготовката на отборите, достигнали до градски етап: Петрана Танчева - 54 СУ „Св. Иван Рилски“, Ивона Димитрова - 102 ОУ „Панайот Волов“, Веселина Христова - в 16 ОУ „Райко Жинзифов“.“, посочват от администрацията на район „Надежда“. Купа за второ и трето място от ученически игри по тенис на маса получиха отборите на 54 СУ „Св. Иван Рилски“ - II - ро място за момчетата от V-VII клас и III - то място за момичетата от V-VII клас. Купа за второ място от ученически игри по шахмат беше връчена на момчетата от V-VII клас в 102 ОУ „Панайот Волов“. Купата за трето място от състезанията по баскетбол получиха момичетата от V-VII клас в 16 ОУ „Райко Жинзифов“.

comment 0
visibility 770
Детски спортен празник организират от столичния район "Надежда"

Детски спортен празник организират от столичния район "Надежда"

Софийският район "Надежда" организира "Детски спортен празник", който ще зарадва малчуганите на 30 септември 2023 г. (събота). Инициативата започва в 10:30 сутринта на Футболно игрище в кв. Требич, ул. „Павел Венков“. Всеки, който иска да вземе участие ще може да се включи в турнир по футбол, джаги, щафетни игри и демонстрация по стрийт фитнес със специалното участие на младите таланти от СК „Издигане“. Танцов състав „Боговица” към НЧ "Просвета" ще забавлява присъстващите. Сдружение „Заедно сме за Надежда“ са партньори на инициативата. Празникът е част от проявите посветени на Европейската седмица на спорта – от 23 до 30 септември.

comment 0
visibility 944
-

Столичното 102-ро училище спечели турнира по шах в "Заедно за децата на Надежда"

Кампанията "Заедно за децата на Надежда" завърши с турнир по шах в Северен парк, разказаха от районната администрация. Кампанията е част от инициативата "Заедно за децата на София" и беше проведена в периода 6-25 септември, като в програмата бяха включени множество интересни занимания, дни на отворени врати, открити уроци и спортни събития. Оспорваната отборна надпревара спечели отборът на 102 Основно училище "Панайот Волов", а на почетните второ и трето място се наредиха представителите на 16 Основно училище "Райко Жинзифов" и 101 Средно училище "Бачо Киро". Специален гост на турнира беше и д-р Иван Янев, ог Федерацията "Спорт за хора със зрителни увреждания". През 2021 г. , в Северен парк монтирахме и първата маса за шах за незрящи, припомнят от район Надежда. Традиционно шахът е и сред предпочитаните спортове в ученическите игри в района. Той помага на децата да развият своята логика, концентрация, въображение , едновремнно да планират успешно и да търсят нестандартни решения.

comment 0
visibility 2376
Новата сграда на столичната 24 ДГ "Надежда" приема още 140 деца

Новата сграда на столичната 24 ДГ "Надежда" приема още 140 деца

Деца и родители се разходиха и разгледаха помещенията в новия филиал 24 ДГ  "Надежда" в София. Посещенията са част от инициативата Дни на отворените врати, които се провеждат на 25 и 26 септември, съобщават от администрацията на район „Надежда“. Съвсем скоро още 140 деца ще бъдат приети в яслените и градинските групи. Свободните места ще бъдат обявени в системата ИСОДЗ в края на октомври 2023 г. Най-нетърпеливите малчугани, придружавани от своите родители, вече се разходиха из просторните и цветни помещения в градината. Следващите възможности за посещение: днес от 18:00 ч. и утре – 26 септември, от 10:00 и 18:00 ч. Не е необходимо предварително записване, адресът е: ул. Царевец 34, жк „Надежда“ 3. „Информационните срещи са част от септемврийската ни кампания "Заедно за децата на Надежда"!“, съобщава районният кмет инж. Димитър Димов.

comment 0
visibility 919
Столичният Надежда ще има четири нови многофункционални площадки

Столичният Надежда ще има четири нови многофункционални площадки

Четини нови мултифункционални площадки за стрийт фитнес и кросфит ще бъдат изградени в столичния район „Надежда“, съобщават от местната администрация. Първата вече радва посетителите  в градинката до храм "Свети Дух" на ул. "Митрополит Авксентий Велешки", ж.к. "Надежда" 2. „Променяме изцяло облика на това любимо място на надежденци с нови стрийт фитнес, детска площадка от северната страна на църквата и нов кът за отдих!“, посочват от районната администрация.

Район Надежда

Територия на район Надежда

Територия на район Надежда

Столичнит район Надежда се простира на площ от 19 300 дка. В пределите на район Надежда влизат жилищните квартали „Надежда“ I, II, III, и IV-та част, жк. „Толстой“, жк. „Свобода“, кв. „Триъгълника“, кв. „Илиянци“ и кв. „Требич“. Населението на район Надежда е 77 000 души.

През територията на район Надежда минават четири реки. Това са „Суходолска”, „Църна бара”, „Какач” и „Блато”.

История на район Надежда

История на район Надежда

Според сведенията, район Надежда е един от най-старите столични райони. На територията на днешния кв. Надежда едва през 1906 се появяват няколко къщи. Първите заселници в днешния район Надежда са работници в софийската железопътна работилница. Постепенно се обособява махала Надежда. През 1923 г. махала Надежда става село, а през 1934 вече е община. В границите ѝ влизали селата Връбница, Илиянци, Обеля /с махала Модерно предградие/. Името на новата махала е в чест на княгиня Надежда, най-малката сестра на цар Борис ІІІ.

Район Надежда има свой празник – Свети дух.

Транспорт в район Надежда

Транспорт в район Надежда

Жителите на район Надежда разичтат на превоз с трамваи и автобуси. Трамваите, които се движат в район Надежда са № 1, 6, 7, 11, 12 и 19. Район Надежда се обслужва от автобуси № 53, 83, 85, 86, 108 и 150.

В услуга на жителите на район Надежда са и метростанциите Бели Дунав, Надежда и Хан Кубрат.

Здравеопазване в район Надежда

Здравеопазване в район Надежда

За здравето на жителите на район Надежда грижа имат два диагностично консултативни центъра. Това са ДКЦ 8 и ДКЦ 24. В тях консултации дават специалисти по Педиатрия, кардиология, ендокринология, неврология, пулмология, УНГ, офталмология, хирургия, дерматология, акушерство и гинекология, клинична лаборатория, физиотерапия, гастроентерология.

Образование в район Надежда

Образование в район Надежда

Както във всички останали райони на София, така и в район Надежда има мрежа от детски градини, ясли и училища в услуга на жителите на района.

На територията на район Надежда функционират 17 общински детски градини. Девет са общинските училища, разположени в различните квартали на район Надежда. В район Надежда е разположен и Частния професионален колеж „Международни услуги за охрана и сигурност“.

Културна и просветителска дейност в район Надежда

Културна и просветителска дейност в район Надежда

На територията на район Надежда функционират шест читалища. Те са разположени в различните квартали на район Надежда.

Читалище „Съзнание-1919г.“ се намира в кв. Надежда, район Надежда. То е създадено през 1919 г. изцяло от доброволци. През годините е било център на духовността и културата. Днес в читалището се организират школи и курсове по Английски език, Математика и Български за кандидат-студенти, кандидат-гимназисти и по-малки ученици, уроци по китара, флейта и пиано, както и кръжок за изработване на ръчни изделия.

 Друго значимо читалище на територията на район Надежда е НЧ "Свобода 1955". То е на разположение на жовеещите в кварталите Свобода и Надежда 4. Екип от квалифицирани ръководители и преподаватели работи с децата в различните школи и курсове.

Район Надежда се гордее особено с Центъра за изкуства, култура и образование „София“. Тук младежите от район Надежда практикуват и се усъвършенстват в областта на музиката, театъра, танците, изобразителните и приложни изкуства, чуждоезиковото обучение, младежките дейности. Ценътрът има шест филиала в София като този в район Надежда работи с 600 младежи. Вече 25 години Вокално-театрална формация „Врабчета” раздва жителите на район Надежда със своите спектакли.

Единственият в София Детски и младежки духов оркестър също е плод на усилията работата на Центъра за изкуства, култура и образование в район Надежда. Над 250 деца от район Надежда учат англиски език в школите на Центъра. На изключителен интерес се радват и музикалните школи по пиано, китара, тромпет, саксофон, флейта.

Децата от творческите школи печелят не една и две награди.

Друг културен център на територията на район Надежда е Общинският културен институт „Надежда“. Той осигурява качестени културни събития за всякакви възрасти. Общинският културен институт „Надежда“ е разположен на комуникативно място в съвременна сграда в район Надежда.

Забележителности в район Надежда

Забележителности в район Надежда

Район Надежда не може да се похвали с кой знае колко забележителности на своя територия.

В пределеите на квартал Илиянци, район Надежда, се намира манастир „Св. Илия“. Според историческите данни, с. Илиянци се е оформило точно около този манастир. Той дава и името на селото. Манастирът се характеризира с невероятни стенописи. Олтарът, от дялан камък, е един от най-старите. Около 1944 г. стенописите били покрити с вар. Реставрирани са през 1989 г. Предположенията са, че това е бил крепостен манастир. Бил е в пределите на крепост, чиято основна функция била да брани подстъпите към София. Според историците, манастирът е от 1396 г.

 Един от големите стадиони на столицата, стадион Локомотив, се намира в район Надежда. В самото начало стадионът имал един сектор. След основен ремонт предлага места за 22 000 зрители, които в последствие намаляват на 16 000 заради новия модел седалки. На стадион Локомотив в район Надежда известната група Депеш Мод през 2013 направи втория си концерт в страната. ВИП ложата на стадиона е една от най-луксозните в страната.

На територията на район Надежда се намира Църковният завод. Това е единствената в Софийска област свещоливница.

Промишлени обекти в район Надежда

Промишлени обекти в район Надежда

Няма как да не споменем и големите промишлени обекти, които се намират на територията на район Надежда. Това са компаниите „Астера“ и „Арома“, „Хюндай Хеви Индъстрис“ и Софарма.

Софарма е огромна фармацевтична компания, която има 12 собствени завода в страната и 3 в чужбина. Основите на компанията се постяват през 1933 г. като „Българско аптекарско кооперативно дружество“. През годините се налага като водеща фармацевтична фирма заради модерното производство, което е конкурентно на швейцарските и германски фирми. В портфолиото на компанията в район Надежда има 210 продукта.

В пределите на район Надежда се намира и известният в цялата страна „Стоков Базар Илиянци“. Площта му е 160 000 кв.м. и има 1500 търговски обекта. Базарът разполга с голям паркинг за своите клиенти. На пазара се предлага голямо разнообразие от услуги и стоки на преференциални цени. Пазарът има редица обекти за бързо хранене, ресторанти и кафенета за удобство на клиентите.

На пазара в район Надежда са позиционирани и клоновете на две банки, както и бюро за международни преводи. Свои офиси имат и трите мобилни оператора. Според статистиките, пазарът се посещва ежедневно от поне 25 000 душе от цялата страна и чужбина. Неразривна част от търговския комплекс е и МОЛ Илиянци.

Територия на район Надежда

История на район Надежда

Транспорт в район Надежда

Здравеопазване в район Надежда

Образование в район Надежда

Културна и просветителска дейност в район Надежда

Забележителности в район Надежда

Промишлени обекти в район Надежда

Прочетете още