Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Да се ограничили използването на фойерверки в София?
  • - Твърдо ДА (42%, 477 Гласове)
  • - Твърдо НЕ (20%, 231 Гласове)
  • - Да, защото е проблем за децата с аутизъм, домашните любимци и замърсява въздуха (21%, 240 Гласове)
  • - Не, защото е красиво и тържествено (16%, 181 Гласове)
  • - Не мога да преценя (1%, 14 Гласове)
Общо гласували: 1143 Обратно към гласуване
comment 1
visibility 3373
В "Надежда": Неизвестен стреля по улични и домашни животни

В "Надежда": Неизвестен стреля по улични и домашни животни

Неизвестен стреля по уличните и домашните животни в столичния "Надежда". За това разказват притеснени хора от района пред БНТ.    Пред камерата гражданите твърдят, че агресорът е мъж. Обекти на стрелбата са от гълъби до кучета и котки. Той се цели с въздушна пушка от апартамента си.   Стрелецът засега остава неизвестен. Последната му жертва е котка, а хората се страхуват както за собствената си сигурност, така и за тази на децата си. Местните жители обясняват, че мястото, което е мишена на стрелеца, е оживено и там всекидневно минават деца.   Често могат да се видят убити гълъби, случвало се да има и стрелба по домашни животни. Жителите на кв. "Надежда" са подали жалба по случая в полицията и очакват органите на реда да реагират.  

comment 0
visibility 3256
В „Надежда“ откриха ремонтирания кризисен център „Вяра, Надежда и Любов“(СН

В „Надежда“ откриха ремонтирания кризисен център „Вяра, Надежда и Любов“(СНИМКИ)

Ремонтираният кризисен център „Вяра, Надежда и Любов“ бе открит днес. Центърът се намира в столичния район Надежда“ на улица „Свободна“ № 30. 12 момчета и 12 момичета на възраст до 18 години, пострадали от различни форми на насилие в семейството и извън семейна среда скоро ще могат да пребивават в ремонтирания кризисен център „Вяра, Надежда и Любов“. Заедно с тази социална услуга на Столична община ще заработи и Център за работа с деца на улицата, за които е установена липса на родителска или друга заместваща я грижа и контрол. В изпълнение на проекта бе извършен основен ремонт на сградата, който включва реконструкция, внедряване на мерки за енергийна ефективност и обновяване на материално-техническата база на социалното заведение. Центърът ще предлага временно настаняване за деца в риск, както и работа с деца от улицата и лица от тяхното близко обкръжение. Прпипомняме, че кризисният център „Вяра, Надежда и Любов“ е създаден от Ивон и Димитър Паница, основатели на фондация „Свободна и демократична България“. Открит е официално през 1995 година от тогавашния президент д-р Желю Желев. Десет години по-късно управлението на центъра е поето от Столична община.

comment 0
visibility 2977
Изграждат етажен паркинг в "Надежда"

Изграждат етажен паркинг в "Надежда"

Второто обществено обсъждане в район „Надежда“ за изграждане на етажен паркинг се проведе на 21 юни. Програмата за паркинги с частни инвестиции предвижда върху сега неизползваеми общински терени да могат да строят частни инвеститори, които да бъдат избрани с конкурс и да стопанисват паркингите 30 години, след което да ги върнат на общината. Един от авторите на програмата е председателят на бюджетната комисия към Столичния общински съвет Георги Георгиев. Етажните паркинги ще разполагат със средно 200 места, съобщи БНР. „Хората искат такъв паркинг в „Надежда“. На второ място обсъждаме да има ли други площи вътре, дали да има спортни площадки. Паркингът трябва да може да се самоиздържа. По предварителните разчети за изграждането са необходими около 3,5 милиона лева. В момента обсъждаме дали да имаме паркинг“, каза в ефира на радио София председателят на бюджетната комисия към Столичния общински съвет.

Реклама
comment 0
visibility 2775
Липсата на паркоместа сред основните проблеми за хората от "Надежда"

Липсата на паркоместа сред основните проблеми за хората от "Надежда"

Липсата на  места за паркиране и инфраструктурата са сред основните проблеми за столичния "Надежда". Това е мнението на живущите в района. Проблемът с паркирането може да бъде решен с направата на етажни паркинги, разказват от БНР. От Столичната община планират пет подобни проекта в "Надежда", "Слатина", "Сердика", "Студентски" и "Подуяне".    „Проблемът с паркирането не е само в „Надежда“. Той е в цяла София. Виждат се усилията на администрацията да има повече места за паркиране“, коментира пред медията Евгени Марински от Сдружение „Заедно сме Надежда“.   В района вече се проведоха две обществени обсъждания за изграждането на етажни паркинги.   „Аз присъствах и на двете обсъждания. На тях трябва да се вземе решение дали изобщо да се пристъпи към строеж на такъв паркинг. Мнението на съкварталците е в двете крайности – да бъде само паркинг или терените да бъдат отредени и за магазинчета и спортни съоръжения. Тъй като ще бъде изграден с частно инвестиране, личното ми мнение е, че трябва да се върне към проекта със зони за общественото обслужване“, добави Евгени Марински.

comment 0
visibility 5038
Пламена Живкова от 54 СУ в Надежда получи приза „Най-добър млад учител“

Пламена Живкова от 54 СУ в Надежда получи приза „Най-добър млад учител“

Само на 27 години и вече е призната от колегите си и получава награди за професионализма си. Това е Пламена Живкова, която е педагогически съветник в 54 СУ„Св. Иван Рилски“ в район Надежда-Столична община. Тя е сред отличените педагози в третото издание на кампанията „Най-добър млад учител“, похвалиха се от кметството на район Надежда в социалната мрежа. Общо отличени бяха 22 педагози,  които са все свеж лъч в образователната ни състема за 2021 г. и млади надежди с мотивация да предложат качество в образование и отношения с децата и родителите. Вече три години Пламена Живкова съветва учениците в най-голямото училище в район „Надежда“. "Никога не съм си представяла, че ще работя в училище. Не знаех дали това е правилното място, но днес съм изключително доволна от своя избор. В началото ми беше трудно да изградя мостове към децата, родителите и колегите. Постепенно създадох атмосфера на доверие в нашето училище. Правилният съвет е следствие от интензивна комуникация и опознаване на всяко дете", споделя Пламена. Тя е благодарна на семейството си, което я подтиква да подаде документи за позицията в училището в Надежда. "Да работиш с деца е едно от най-хубавите неща. Като педагогически съветник, ставам свидетел на успехите им. Усещането е страхотно!", признава младата преподавателка и екатегорична, че днешните деца имат нужда от изслушване. Именно затова тя се старае, винаги да бъде до тях - в добри и лоши моменти. Мнението й е, че в училището на бъдещето, учителите са по-отворени към идеите на децата, защото не имат невероятни идеи и им е нужна само малко помощ от страна на възрастните. "Гордея се с моите ученици, когато сами успеят да достигат до решението на даден проблем.“, не крие емоциите си младият педагог в 54 СУ „Св. Иван Рилски“. Често им цитира поговорката „Силният ще победи един, знаещият – хиляда", издава част от тайните в отношенията с учениците съветникът. И до ден, днешен Пламена Живкова си спомня и подкрепата на нейния класен ръководител г-жа Стоянова, преподавател по Български език и литература. Тя е невероятен човек и приятел, вдъхнови ме да поема по пътя на учителската професия, разказва преподавателката. "Пламена е винаги усмихната и позитивна. Именно затова е обичана от учениците и ценена от колегите си", казва за нея директорът на 54 СУ „Св. Иван Рилски“ Соня Василева. Наградата е мотивация за мен, ще продължа да давам всичко от себе си!, обещава Пламена Живкова.  

comment 0
visibility 3006
В Северен парк ще има интерактивен „Зелен кът за отдих и обучение“

В Северен парк ще има интерактивен „Зелен кът за отдих и обучение“

В Северен парк ще бъде направен интерактивен „Зелен кът за отдих и обучение“ след спечелен проект от район "Надежда". Кътът ще се намира близо до езерото и Беседката на приятелството.   Проектът е на стойност 9 962 лв. и се реализира с безвъзмездната финансова подкрепа на Предприятието за управление и опазване на околната среда (ПУДООС), в рамките на Националната кампания „Чиста околна среда – 2021г".   Новият еко кът ще изпълнява две основни функции: първата –  тематичен читателски кът (зелена библиотека) за деца и възрастни, втората – класна стая на открито.    Част от инициативите ще протекат с участието на доброволци от района. „Стремежът на администрацията на  „Надежда“ е да  привличаме все повече доброволци в подкрепа на зелените политики и опазването на природата – нашият общ дом.“, коментира в социалната мрежа кметът на "Надежда" инж. Димитър Димов.

comment 0
visibility 1965
Санкционираха две лица за горене на отпадъци на открито в „Надежда“

Санкционираха двама за горене на отпадъци на открито в „Надежда“

Столичен инспекторат глоби две лица за горене на отпадъци на открито в  район „Надежда“. В необитаем имот на гара „Север“ е установено изгаряне на отпадъци от плоскости, пластмаси и други на открито. На двамата нарушители са съставени актове.  Съдействие на инспекторите за установяване на самоличността на нарушителите са оказали служители на 2 РУ- СДВР. Проверките в тази част на района продължават, обясниха от Столичен инспекторат.

comment 0
visibility 2267
type-photo.svg
Изненада в Северния парк: Раздаваха книги срещу усмивки

Изненада в Северния парк: Раздаваха книги срещу усмивка (СНИМКИ)

В Северния парк в София млади и стари бяха приятно изненадани от раздаването на книги само срещу една усмивка. С кампанията се дариха 150 нови книги на жителите на "Надежда". Обновеният Северен парк беше домакин на инициативата по повод 24 май - Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура. Подаряваха се книги на историка д-р Иван Янев, незрящ автор, председател на федерация "Спорт за хора със зрителни увреждания" и член на Съюза на слепите. Останалите книги бяха лично дарение от служителите на район "Надежда". За прекрасното дело разказват от администрацията на "Надежда" в социалната мрежа.  От най-малките до най-възрастните посетители на Северен парк наистина отговориха с усмивка на книжната изненада. Кампанията "Книга срещу усмивка " се реализира по инициатива на район "Люлин" , и в нея се включиха още районите" "Нови Искър" и "Връбница".  

comment 0
visibility 2229
Столичен инспекторат състави акт за неправомерно заемане на тротоар  в Наде

Столичен инспекторат състави акт за неправомерно заемане на тротоар в Надежда (СНИМКИ)

При извършените проверки на строителни обекти в столичните райони "Студентски", "Възраждане" и "Надежда" беше установено нарушение от строителен обект. Нарушителят е бил неправомерно заел  тротоар без разрешение, съобщиха от Столичен инспекторат. Техническият ръководител на строителната фирма е допуснал заемане на общински имот на ул. "Любородие" 46 в "Надежда". Фирмата не е имала необходимото разрешение от районната администрация. Инспекторите са съставили акт на основание чл. 4, т. 2 от Наредбата за обществения ред на столична община.

comment 0
visibility 1939
Район „Надежда“ с отличителен знак „Аз гарантирам щастливо детство“

Район „Надежда“ с отличителен знак „Аз гарантирам щастливо детство“

Столичният район „Надежда“ получи  отличителен знак "Аз гарантирам щастливо детство" в категория  „Успешна промяна“ на ежегодната кампания на Държавна агенция за закрила на детето. Столичната администрация реализира в края на 2019 г благотворителен проект, в партньорство с компания Лагардер травъл ритейл България, за реновиране на физкултурен салон на  Център за деца със специални образователни потребности „Едуард Сеген“ в район „Надежда“. Събраните средства от над 12 000 лева бяха насочени за ремонт и закупуване на уреди за раздвижване на децата от Центъра.  „Показахме, че публичният и частният сектор могат да гледат в една посока – към нуждите на децата със специални образователни потребности! Това ни дава увереност и сили да продължим да развиваме социално-отговорни кампании в район „Надежда“.“, сподели инж. Димитър Димов, кмет на район „Надежда“.

comment 0
visibility 2780
type-photo.svg
Кметът на "Надежда" пред Столица.bg: С реализирането на „Зелен коридор на з

Кметът на "Надежда" пред Столица.bg: С реализирането на „Зелен коридор на здравето“ в райо...

Столица.bg продължава поредицата с интервюта с кметовете на 24-те района на Столична община. Днес кметът на "Надежда" Димитър Димов разказва за предизвикателствата да се управлява общината в условията на епидемия. Гордее се, че в "Надежда" се реализира европейският проект – URBiNAT, който ще осигури нова качествена и екологична градска среда за жителите и че в района ще се изгради първата детска градина от програмата на Столична община за строителство на нови сгради в София. Безспорно в района се работи усилено по запазване на зелените площи, решаване на недостига на места за паркиране, а големият успех е, че след ремонта Северен парк се превърна в емблемата на  "Надежда". - Господин Димов, въпреки тежката картина на пандемията, какви бяха основните предизвикателства пред район „Надежда“ през 2020 г.? - През 2020 г., фокусът ни беше върху грижата за хората в условия на пандемия. Заедно с това, ежедневно търсехме баланс между актуалните здравно-социални теми и управлението на приоритетните общински сектори образование и инфраструктура. Предвид новата ситуация, с екипа ми акцентирахме на възможностите за социална взаимопомощ към жителите на район „Надежда“. Създадохме собствена кампания „Мисия Надежда“, с която успяхме да помогнем на близо 100 семейства в нужда. Продължихме работа и по проектите „Топъл обяд“, предоставихме пакети с хранителни продукти от първа необходимост на уязвими граждани, в партньорство с Българския червен кръст. Освен това, разпределихме над 10 000 бр. лични предпазни средства, дарение от китайския град Лишуй, между Ковид-отделението на II МБАЛ – София, детските градини и училищата в района. - Прави впечатление, че в район "Надежда" не спират да се реализират проекти, с които се подобряват условията на живот? - В инфраструктурен план, основно предизвикателство пред нас беше да спасим зелените площи от паркирали автомобили и да продължим работа по изграждане на обществени паркинги. Усилията ни в тази посока са дългогодишни, защото още преди три години започнахме работа по така наречените „кални точки“ на територията на района. През 2020 г. , бяхме сред първите три района, които имаха готови проекти и успяхме да включим пет обществени пространства в програмата "Управление на качеството на атмосферния въздух на територията на Столична община за периода 2015-2020 – намаляване на емисиите и достигане на установените норми за фини прахови частици". За изграждане на нови паркинги – работим на база отпуснатите целеви финансови средства, с които изградихме паркинги на зелена фуга. Сред тях са паркинги в квартал „Триъгълника“, до пощенския клон на ул. „Република“ , до 54 СУ “Св. Иван Рилски“, както и в кварталите „Надежда“ 1 и „Надежда“ 4 . - Какви са плановете ви за подобряване условията на паркиране през 2021 г.? - През 2021 г, планираме интензивно изграждане на паркинги в междублокови пространства – започваме с подходящи точки в квартал „Свобода“. Акцентираме на него по три причини: кварталът е разработван в Общия градоустройствен план на гр. София през 60-тте години и на места дори улиците се водят алеи с ширина 3 метра, на второ място - в непосредствена близост е обновения Северен парк, който привлича много нови посетители. Третата причина е общовалидна за града ни. Статистиката сочи огромен скок на съотношението автомобили-хора в столицата - регистрираните автомобили през 1963 г. са били 60 коли на 1000 души население, а в момента статистиката за гр. София показва 700 автомобила на 1000 души. Стартираме работа по темата, след открита комуникация с гражданите, за да намерим решение на проблемите с паркирането. - През 2020 г., в район „Надежда“ започна и изграждането на голям паркинг на ЦГМ, имаше ли трудности и на какъв етап е проекта в момента? - В много столични райони, хората с основание казват, че няма места за регламентирано паркиране.  Политиката за изграждане на паркинги в кварталите е нашият най-силен инструмент да свалим автомобилите от тротоарите и зелените площи. Санкционирането на нарушителите е съпътстваща мярка, за което разчитаме на екипите на Общинска полиция, Център за градска мобилност и Столичен инспекторат. През 2020 г., една от големите възможности пред район „Надежда“ беше изграждането на паркинг за около 150 автомобила в жк „Надежда“ 1, с инвестиция на общинското дружество Център за градска мобилност. Важно е да напомня, че се спазва предвиденото предназначение на подробния устройствен план на „Надежда“ 1, който е в сила от 2013 г. С този проект имаме една основна цел – да се подобрят условията за паркиране. Част от гражданите реагираха негативно на идеята на ЦГМ, паркингът да включва секция за репатрирани автомобили. След поредица от срещи и разговори, първоначалната концепция на Центъра беше оттеглена и паркингът ще бъде предназначен само за обществено ползване. Към днешна дата, проектът е преработен и очаквам строителният процес да бъде възстановен скоро. Столична община е длъжна да търси баланс в решенията си, като осигурява по-добри възможности не само за нови паркове, улици, детски площадки и спортни игрища, но и да предложи решения за регламентирано паркиране на автомобили. Един от най-големите плюсове на район “Надежда“ е, че има запазени зелени площи, както и терени за детски градини, детски площадки, паркинги и др. - Кой е най-значимият обект, завършен и реализиран в район „Надежда“ през 2020 г.? - Радвам се, че през 2020 г. успяхме да завършим ключови проекти за район „Надежда“, сред които са ремонта на Северен парк, вход от ул. „Народни будители“, и пълното обновяване на общо 12 сгради на образователни обекти в „Надежда“, разпределени в 5 училища и 5 детски градини, по ОП „Региони в растеж“ 2014-2020. В образователния сектор, прекият ефект е върху близо 3400 ученика и 1200 деца в детските градини. Към момента, близо 80 % от сградния фонд на учебните заведения в район "Надежда" е с нов облик. Определям го като успех, защото обектите бяха финализирани в условията на пандемия от COVID-19 и актуализиран бюджет на Столична община за 2020 г.  Като човек, който е роден в „Надежда“, знам какво означава Северен парк за жителите му. Днес, зелената „емблема“ на нашия район има нов облик и всеки ден радва хиляди посетители. С този проект, реализирахме ново осветление и канализация, две нови детски площадки и спортна площадка, площадка за разходка на кучета, зона за активен отдих и декоративен фонтан с водна площ, нова паркова мебел, посадени са над 200 броя нова растителност и др. - Кой от стратегическите инфраструктурни обекти на Столична община попада във вашия район? - Новото за жителите на район „Надежда“ е, че сред десетте стратегически инфраструктурни обекта на Столична община за 2021 г. е изграждането на бул. „Рожен“. Изграждането на този ключов булевард ще бъде от надлез над жп линията до Северна скоростна тангента. Това ще намали трафика , вредните емисии и задръстванията. свързва северните квартали и централната градска част. Бюджетът е с индикативна стойнот 20 млн. лв., а дължина на трасето ще бъде над 2 км. Вече приключва работното проектиране и се очаква до 2 - 3 месеца да се пусне обществена поръчка за избор на изпълнител. Вярвам, че този проект ще бъде ключов не само за район „Надежда“, но реално ще развие потенциала на северната зона на София. - Планира ли се строителство на нови детски градини в район „Надежда“? - До 2023 г. ще бъдат изградени 67 нови детски градини на територията на гр. София, съгласно Програмата на Столична община и на кмета Йорданка Фандъкова за строителство на нови детски градини и ясли. Към днешна дата, недостигът на места в район „Надежда“ е около 280 места. В последната година работихме по идеен архитектурен проект за изграждане на филиал на 24 ДГ „Надежда“. Вече имаме издадено разрешение за строеж. С този обект, ще разкрием 140 нови места в яслена и градинска възраст. Сградата е съставена от три двуетажни корпуса, всеки с отделен вход, разположени върху разгърната застроената площ (РЗП) от 2 162 кв.м. Отделните компоненти ще бъдат третирани с различни цветни мазилки, като така ще придобият индивидуален облик. Всяка група ще разполага с помещения за сън и игра, гардероб, тоалетна и разливно. Интересното при този проект е, че това е първата детска градина, която ще се реализира след одобрен доклад за намаляване на отстоянието от Столичен общински съвет. Промени в Наредбата, ни позволиха да използваме максимално капацитета на терена и градината ще бъде с 6 групи, вместо с първоначално предвидените 4 групи. - На територията на район „Надежда“ се реализира още един интересен европейски проект – URBiNAT. Кои са новите моменти в него? - Столичният общински съвет прие съвместния ни доклад с главния архитект на София арх. Здравко Здравков във връзка с изготвената урбанистична концепция за градско обновяване с участието на местните общности „Зелен коридор на здравето“ в район „Надежда“ – СО по проект URBiNAT. През изминалата година, екипът на проекта проведе детайлен местен анализ и проучи мнението на жителите по ключовите теми за проекта. В заложения проектен потенциал, са идеи като зелен амфитеатър, учебна оранжерия, многофункционално спортно игрище, кътове за отдих и семейни игри и др. Припомням, че „зелените коридори на здравето“ се планират и ще бъдат изградени от „водещите градове“ Порто, Нант и София, в периода 2020-2023 г., с финансиране от бюджета на проекта. За мен този проект е възможност да изградим градска среда с ново качество, посредством прилагане на природосъобразни решения. - Господин Димов, много от вашите колеги, кметове на райони, продължават да говорят и настояват децентрализация, какво е вашето мнение? - Районният кмет е ключова фигура на местно ниво, но е важна координацията и комуникацията с централните общински структури. За да върви един район напред, трябва да има ясна визия за неговото развитие и съответното централно финансиране, при осигурена проектна готовност.Смятам, че трябва да се търси баланс в прилагането на децентрализация на районите. Нека погледнем плана, който представи кмета на града Йорданка Фандъкова по отношение строителството на нови детски градини. Впечатляващ е броя нови детски градини, заложен за ново изграждане в някои столични райони. Там, където има голям дефицит на места, се предвижда интензивно строителство на 6 до 8 нови градини. Кой район може да реализира подобно мащабно строителство самостоятелно? От лозунгите - до реално свършената работа, има много дълъг път.

comment 0
visibility 2086
type-photo.svg
Изчистиха отпадъците пред читалището в "Надежда", оставени от търговците на

Изчистиха отпадъците пред читалището в "Надежда", оставени от търговци на цветя (СНИМКИ)

Отпадъците пред читалището в "Надежда", оставени след търговците на цветя на 8 март, вече са изчистени. Гледката на кашоните , хартиените и ненужни вещи възмути столичани. Те публикуваха снимки и коментари на неприятната ситуация в социалната мрежа. От Столичен инспекторат организираха още вчера събирането и почистването на замърсените площи.    Търговец на цветя остави кочина пред читалището в столичния "Надежда"   Гражданите вече имат нетърпимост към замърсяването на публични места, за които общината се грижи и се почистват редовно. И поредният случай е доказателство, че не местната власт не си гледа работата, а има безотговорни граждани. Хората от квартала предлагат от район "Надежда" да глобят търговеца за замърсяването на пространството пред читалището.      

comment 0
visibility 2536
Пуснаха улично осветление с LED осветителни тела в Надежда (СНИМКИ)

Пуснаха улично осветление с LED осветителни тела в Надежда (СНИМКИ)

Завърши изграждането на  ново  улично осветление с LED осветителни тела  в два участъка в столичния район „Надежда“. Лампите се намират в междублоковото пространство на бл. 5, бл. 30, бл. 31 в жк " Свобода" и в обхвата на спортна площадка  в ж.к. "Надежда" 4, бл. 453. От районната администрация обясниха, че до края на февруари 2021 г. предстои подмяна и реконструкция на амортизирани съоръжения  на улично осветление в ж.к. "Надежда 2", в участъка на  ул. "8-ми март", ул. "Света Петка Търновска" и ул. "Митрополит Авксентий Велешки". В инвестиционната програма до края на 2021 г. е заложено  още подновяване на осветителни тела на  бул. "Ломско шосе", в  участъка от ул. "Хан Кубрат" до ул. "Бели Дунав“. Столичани могат да подават сигнали за сигнали за неработещо улично осветление на телефон: 0700 89096 и на  e-mail: office@log-siberia.com

comment 0
visibility 2226
type-photo.svg
Малки художници от "Надежда" със злато и сребро от световен конкурс в Япони

Малки художници от "Надежда" със злато и сребро от конкурс в Япония (СНИМКИ)

Малки художници от район "Надежда" спечелиха златен и сребърен медал на световен конкурс в Япония. Те победиха конкуренция от 6848 рисунки от 45 страни. Призьорките са Габриела Георгиева/злато/ и Марина Раданска /сребро/, възпитаници на Елеонора Асенова в Школата по приложно изкуство на  Център за изкуство, култура и образование - филиал "Надежда".  Хубавата новина съобщиха в социалната мрежа от администрацията на "Надежда".  "Поздравяваме екипа на Мариана Тафрова за поредните постижения! В общинската образователна структура ЦИКО, ситуирана в жк "Надежда" 2,  се обучават близо 600 деца и младежи на възраст от 6 до 19 години", написаха от района във Фейсбук.  

comment 0
visibility 2481
6 екипа от Столична община и аварийните служби са работили за отводняването

6 екипа от Столична община и аварийните служби са отводнявали Требич

3 екипа от район "Надежда" и Столичен инспекторат и още 3 съвместни екипа на Аварийна дирекция на Столична община и Пожарна служба са работили вчера цял ден на терен в кв. "Требич" и са отводнявали засегнатите терени. Това съобщиха от администрацията на "Надежда" в социалната мрежа.   Между 25 и 34 литра на кв. м валежи са паднали за изминалите 24 часа на територията на Столична община по данни на Националния институт по метеорология и хидрология. Нивата на реките са повишени с около 50-60 см.    Наблюдават се нивата на всички язовири на територията на общината – яз. „Суходол“ и яз. „Мрамор“ преливат през преливниците, а останалите се изпускат контролирано.   

Район Надежда

Територия на район Надежда

Територия на район Надежда

Столичнит район Надежда се простира на площ от 19 300 дка. В пределите на район Надежда влизат жилищните квартали „Надежда“ I, II, III, и IV-та част, жк. „Толстой“, жк. „Свобода“, кв. „Триъгълника“, кв. „Илиянци“ и кв. „Требич“. Населението на район Надежда е 77 000 души.

През територията на район Надежда минават четири реки. Това са „Суходолска”, „Църна бара”, „Какач” и „Блато”.

История на район Надежда

История на район Надежда

Според сведенията, район Надежда е един от най-старите столични райони. На територията на днешния кв. Надежда едва през 1906 се появяват няколко къщи. Първите заселници в днешния район Надежда са работници в софийската железопътна работилница. Постепенно се обособява махала Надежда. През 1923 г. махала Надежда става село, а през 1934 вече е община. В границите ѝ влизали селата Връбница, Илиянци, Обеля /с махала Модерно предградие/. Името на новата махала е в чест на княгиня Надежда, най-малката сестра на цар Борис ІІІ.

Район Надежда има свой празник – Свети дух.

Транспорт в район Надежда

Транспорт в район Надежда

Жителите на район Надежда разичтат на превоз с трамваи и автобуси. Трамваите, които се движат в район Надежда са № 1, 6, 7, 11, 12 и 19. Район Надежда се обслужва от автобуси № 53, 83, 85, 86, 108 и 150.

В услуга на жителите на район Надежда са и метростанциите Бели Дунав, Надежда и Хан Кубрат.

Здравеопазване в район Надежда

Здравеопазване в район Надежда

За здравето на жителите на район Надежда грижа имат два диагностично консултативни центъра. Това са ДКЦ 8 и ДКЦ 24. В тях консултации дават специалисти по Педиатрия, кардиология, ендокринология, неврология, пулмология, УНГ, офталмология, хирургия, дерматология, акушерство и гинекология, клинична лаборатория, физиотерапия, гастроентерология.

Образование в район Надежда

Образование в район Надежда

Както във всички останали райони на София, така и в район Надежда има мрежа от детски градини, ясли и училища в услуга на жителите на района.

На територията на район Надежда функционират 17 общински детски градини. Девет са общинските училища, разположени в различните квартали на район Надежда. В район Надежда е разположен и Частния професионален колеж „Международни услуги за охрана и сигурност“.

Културна и просветителска дейност в район Надежда

Културна и просветителска дейност в район Надежда

На територията на район Надежда функционират шест читалища. Те са разположени в различните квартали на район Надежда.

Читалище „Съзнание-1919г.“ се намира в кв. Надежда, район Надежда. То е създадено през 1919 г. изцяло от доброволци. През годините е било център на духовността и културата. Днес в читалището се организират школи и курсове по Английски език, Математика и Български за кандидат-студенти, кандидат-гимназисти и по-малки ученици, уроци по китара, флейта и пиано, както и кръжок за изработване на ръчни изделия.

 Друго значимо читалище на територията на район Надежда е НЧ "Свобода 1955". То е на разположение на жовеещите в кварталите Свобода и Надежда 4. Екип от квалифицирани ръководители и преподаватели работи с децата в различните школи и курсове.

Район Надежда се гордее особено с Центъра за изкуства, култура и образование „София“. Тук младежите от район Надежда практикуват и се усъвършенстват в областта на музиката, театъра, танците, изобразителните и приложни изкуства, чуждоезиковото обучение, младежките дейности. Ценътрът има шест филиала в София като този в район Надежда работи с 600 младежи. Вече 25 години Вокално-театрална формация „Врабчета” раздва жителите на район Надежда със своите спектакли.

Единственият в София Детски и младежки духов оркестър също е плод на усилията работата на Центъра за изкуства, култура и образование в район Надежда. Над 250 деца от район Надежда учат англиски език в школите на Центъра. На изключителен интерес се радват и музикалните школи по пиано, китара, тромпет, саксофон, флейта.

Децата от творческите школи печелят не една и две награди.

Друг културен център на територията на район Надежда е Общинският културен институт „Надежда“. Той осигурява качестени културни събития за всякакви възрасти. Общинският културен институт „Надежда“ е разположен на комуникативно място в съвременна сграда в район Надежда.

Забележителности в район Надежда

Забележителности в район Надежда

Район Надежда не може да се похвали с кой знае колко забележителности на своя територия.

В пределеите на квартал Илиянци, район Надежда, се намира манастир „Св. Илия“. Според историческите данни, с. Илиянци се е оформило точно около този манастир. Той дава и името на селото. Манастирът се характеризира с невероятни стенописи. Олтарът, от дялан камък, е един от най-старите. Около 1944 г. стенописите били покрити с вар. Реставрирани са през 1989 г. Предположенията са, че това е бил крепостен манастир. Бил е в пределите на крепост, чиято основна функция била да брани подстъпите към София. Според историците, манастирът е от 1396 г.

 Един от големите стадиони на столицата, стадион Локомотив, се намира в район Надежда. В самото начало стадионът имал един сектор. След основен ремонт предлага места за 22 000 зрители, които в последствие намаляват на 16 000 заради новия модел седалки. На стадион Локомотив в район Надежда известната група Депеш Мод през 2013 направи втория си концерт в страната. ВИП ложата на стадиона е една от най-луксозните в страната.

На територията на район Надежда се намира Църковният завод. Това е единствената в Софийска област свещоливница.

Промишлени обекти в район Надежда

Промишлени обекти в район Надежда

Няма как да не споменем и големите промишлени обекти, които се намират на територията на район Надежда. Това са компаниите „Астера“ и „Арома“, „Хюндай Хеви Индъстрис“ и Софарма.

Софарма е огромна фармацевтична компания, която има 12 собствени завода в страната и 3 в чужбина. Основите на компанията се постяват през 1933 г. като „Българско аптекарско кооперативно дружество“. През годините се налага като водеща фармацевтична фирма заради модерното производство, което е конкурентно на швейцарските и германски фирми. В портфолиото на компанията в район Надежда има 210 продукта.

В пределите на район Надежда се намира и известният в цялата страна „Стоков Базар Илиянци“. Площта му е 160 000 кв.м. и има 1500 търговски обекта. Базарът разполга с голям паркинг за своите клиенти. На пазара се предлага голямо разнообразие от услуги и стоки на преференциални цени. Пазарът има редица обекти за бързо хранене, ресторанти и кафенета за удобство на клиентите.

На пазара в район Надежда са позиционирани и клоновете на две банки, както и бюро за международни преводи. Свои офиси имат и трите мобилни оператора. Според статистиките, пазарът се посещва ежедневно от поне 25 000 душе от цялата страна и чужбина. Неразривна част от търговския комплекс е и МОЛ Илиянци.

Територия на район Надежда

История на район Надежда

Транспорт в район Надежда

Здравеопазване в район Надежда

Образование в район Надежда

Културна и просветителска дейност в район Надежда

Забележителности в район Надежда

Промишлени обекти в район Надежда

Прочетете още