Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Одобрявате ли именуването на улици и пространство в София в подкрепа на Украйна?
  • - Да, цяла Европа изразява своята солидарност (13%, 142 Гласове)
  • - Не, преименуването на алея пред Руското посолство е провокация (85%, 940 Гласове)
  • - Не мога да преценя (2%, 19 Гласове)
Общо гласували: 1101 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 2194
-

Системен тормоз в столичния ж.к. "Толстой"

Жители на квартал "Толстой" в София се оплакаха от системен тормоз, упражняван от техен съсед, съобщи Нова телевизия. Мъжът дупчел гумите на колите им, драскал ги, режел кабелите на интернета и децата не могат да учат. Нападнал дори домоуправителката на входа. След последният инцидент мъжът прекарал 17 часа в полицията, разказват съседите. Според ддомоуправителката на входа, мъжът реагира неадекватно винаги, когато трябва да се взема някакво решение на етажната собственост. Тя сподели, че той се заяжда със съседите, а на следващия ден нейната кола е надрана. Оплакванията за проблеми, обиди и нападения са множество и датират от години.  79-годишният съсед категорично отрича да е драскал коли или рязал кабели. Според него, той е жертва на банда злосторници, които винаги се оплакват.

comment 0
visibility 1718
-

Учебна кухня "Надежда" беше отличена от Министерство на труда и социалната политика

11 социални предприятия бяха отличени от Министерство на труда и социалната политика в конкурса за Годишната национална награда за социална иновация, който се проведе за седми пореден път. В категория „Социални иновации, свързани със социално включване“ беше отличен проектът "Учебна кухня Надежда", съобщават от районната администрация. Социалното предприятие към Фондация "Светът на Мария" е инициатор за създаването на учебната кухня, а "Надежда" е най-новият им проект. Учебна кухня „Надежда“ е иновативно пространство за предоставяне на социални услуги в професионална среда. Моделът е базиран на френската практика за социално и трудово включване на хората с интелектуални затруднения. Потребителите на центъра получават възможност за обучение в трудови и социални умения и ще бъдат подкрепени за бъдещата си житейска и трудова реализация. Проектът разполага с предоставени помещения за безвъзмездно ползване от Столичната община— част от кухненския блок на бившия Дом за деца, лишени от родителски грижи „Асен Златаров“, в кв. „Надежда“. Фондация "Светът на Мария" събира средства за ремонт на предоставените помещения и за закупуване на съвременно професионално кухненско оборудване.  

comment 0
visibility 1656
Наградиха Стойка Кръстева с приза боксьор номер 1 на Локомотив София

Наградиха Стойка Кръстева с приза боксьор номер 1 на Локомотив София

"Радвам се на възхода на ОСК Локомотив София и на боксовия клуб на червено-черните, които изпращат годината с олимпийски шампион!". Това каза инж. Димитър Димов, кмет на район "Надежда" по време на награждаването на Стойка Кръстева с приза боксьор номер 1 на Локомотив София за 2021. Челната тройка оформиха Даниел Кирилов и Георги Стоев, съобщиха от районната администрация „Надежда”. "Изпращаме най-успешната година в 9- годишната ни история. Завоювахме 48 златни, 14 сребърни и 24 бронзови медала във всички възрасти от международни и държавни турнири. В отборните надпревари при ученици, юноши и младежи, тимовете ни направиха дубъл, печелейки Държавното лично отборно първенство и Купа България. При жените и девойките сме отборно втори. ", каза Борислав Георгиев, треньор в клуба. Поздравяваме целия треньорски екип на боксовия Локомотив София, който вече подготвя над 120 деца. Празникът уважиха председателят на ОСК Локомотив София Даме Стойков, президентът на федерацията по бокс Красимир Инински, кметът на район "Илинден" Иван Божилов и много други.    

Реклама
comment 0
visibility 1487
В столичния район „Надежда” се състезаваха в конкурс за календар с детски р

В столичния район „Надежда” се състезаваха в конкурс за календар с детски рисунки

Талантът и изкуството се срещнаха в календара с детски рисунки "Надежда за 2022 година". Специалното издание на многолистния календар е резултат от художествен конкурс сред дванадесетте образователни институции в район "Надежда" - 9 общински училища, ЧУ "Веда", Център за изкуство, култура и образование -София и Център за специална образователна подкрепа "Едуард Сеген". Те изпратиха по 3 рисунки на деца, предвидени за определен месец от годината, а жури избра 12-те рисунки, които участват в календара, съобщиха от районната администрация. "Вярвам, че по този начин насърчаваме интересите на учениците към изкуството, популяризираме дейността на институциите, подкрепящи детското личностно развитие на територията на район „Надежда“", каза Анита Игнатова, началник-отдел "Образование, култура, спорт и социални дейности" в район "Надежда" по време на награждаването. "Поздравявам децата и техните преподаватели за прекрасните рисунки, които ни изпратиха.", добави тя. Всички участници в конкурса получиха предметни награди.  

comment 0
visibility 1673
Децата от клуба по художествена гимнастика "Локомотив"-София с Коледна феер

Децата от клуба по художествена гимнастика "Локомотив"-София с Коледна феерия

Коледна феерия от красота и спортни умения - представят децата от спортен клуб по художествена гимнастика "Локомотив" София, съобщиха от районната администрация „Надежда“. Спортният клуб кани всички на вълшебно тържество. С красиви танци и коледни песни ще ви пренесем в магична страна и ще ви разкажем истинска Коледна приказка. На 17.12.2021г. от 18:00 ч. организаторите обещават да ни потопят в свят, където по клонките на светещите елхички звънят коледни камбанки. Танцуващите снежинки се топят в нослетата на веселите джуджета и в рогцата на еленчетата на Дядо Коледа. Пакостливи елфи се закачат с веселия снежен човек, докато красивите снежанки опаковат чудните подаръци. Въздухът носи аромат на джинджифилени бисквитки! А ангелът със своята коледна магия ще помогне на Витлеемската звезда да изгрее и да разпръсне топлината си по света!

comment 0
visibility 1619
Урок по благотворителност изнасят децата от столичния район „Надежда“

Урок по благотворителност изнасят децата от столичния район „Надежда“

Истински урок по благотворителност изнасят децата и родителите на ДГ 172 в район "Надежда"  с кампанията "Коледа в кутия за обувки" 2021, съобщиха от районната администрация. Над 500 кутии вече са получени и разпределени от нашия екип в помощ на най-нуждаещите се деца! Три красиви, умни и добри девойки, от три различни групи, получиха грамоти за участието си в инициативата "Коледа в кутия за обувки".  

comment 0
visibility 1434
Столичният район „Надежда” с кампания за деца от социално слаби семейства

Столичният район „Надежда” с кампания за деца от социално слаби семейства

Столичният район „Надежда” участва за поредна година в благотворителната кампания "Коледа в кутия за обувки" на Сдружение Together For - Заедно за., съобщиха от районната администрация. Всеки, който иска да зарадва дете от институция или социално слабо семейство, може да опакова подарък в кутия, като опише пол възраст и остави послание/картичка за детето! Срокът за предаване на подаръците е 15 декември 2021 г! От районната администрация очакват нашите жестове на подкрепа за деца в неравностойно положение в сградата на район "Надежда" (ул Кирил Дрангов 55, Деловодство). Събраните подаръци приоритетно ще бъдат насочени към дечица от социално слаби семейства от района. За поредна година активен партньор са детските градини в район "Надежда".

comment 0
visibility 6495
-

Премахнаха първите десет от общо 90 незаконни гаражни клетки в "Надежда"

    Започна поетапното премахване на общо 90 незаконни гаражни клетки върху общински терени в район "Надежда", съобщават от районната администрация. Първите десет незаконни клетки вече са премахнати - пет броя от двора на 24 ДКЦ и пет броя от ул. „Народни будители“, срещу бл. 37 . Продължават дейностите по премахване на още 5 незаконни гаражни клетки от двора на 24 ДКЦ, за които законовата процедура е завършила. Процедурата се извършва в изпълнение на заповеди за премахване на незаконни строежи по реда на чл. 225 от Закон за устройство на територията , издадени от главния архитект на Столична община Здравко Здравков. Принудителното премахване е последната мярка от процедурата по отстраняването на незаконните гаражи. Първата стъпка е съставянето на Констативни актове, въз основа на които се издава Заповед за доброволно премахване на гаражите. В случай, че съоръжението не бъде премахнато доброволно в този срок, се пристъпва към принудително отстраняване на съоръженията от Столична община. След премахването на незаконните обекти, територията се почиства от изпълнителя. Премахването на незаконните гаражни клетки се осъществява със съвместните действия на район „Надежда”, Направление „Архитектура и градоустройство“ в Столична община, Столичен инспекторат, Столична дирекция на вътрешните работи – Второ районно управление, и „Център за градска мобилност“ ЕАД, поделение „Паркиране и гаражи”. През 2021 г, Направление „Архитектура и градоустройство“ е заложило в плана си премахване обшо 1300 гаражни клетки на територията на целия град. Крайната цел е да се обособят нови паркоместа в града, като изчисленията показват, че на мястото на всеки две гаражни клетки могат да паркират три автомобила. През 2021 г, бяха изградени над 220 паркоместа в междублокови пространства в район „Надежда“, както и нов паркинг на ЦГМ ЕАД за почти 150 автомобила.

comment 0
visibility 1693
Столичният район „Надежда” отчете 15 проекта по "Зелена София"

Столичният район „Надежда” отчете 15 проекта по "Зелена София"

През 2021 г. район "Надежда" отчита 15 реализирани проекта по програма "Зелена София" на Столична община. Основният фокус на програмата винаги е бил да мотивира гражданското общество да бъде активно, да търси и работи за подобрение на зелената система в града ни, съобщават от районната администрация. "Винаги съм казвал, че най-важната стъпка напред е промяната в мисленето и ангажираността на местната общественост с важните теми на гр. София!", това каза инж. Димитър Димов, кмет на район "Надежда". "Радвам се, че представителите на етажните собствености и останалите допустими бенефициенти от район "Надежда" имат устойчиво и отлично представяне през годините", допълни той. Всяка година, победителите в програмата преобразяват своето пространство в квартала, правят го по-зелено, по-цветно и благоустроено. "За мен, най-важен е личният пример, с който гражданите показват, че всеки може да промени града ни към по-добро. Благодаря ви за идеите, усилията и екипната работа за нашия район "Надежда"!", сподели инж. Димов.

comment 0
visibility 2044
Откриха текстилни отпадъци на тротоар в „Надежда“

Откриха текстилни отпадъци на тротоар в „Надежда“

В район „Надежда“, на тротоар откриха 24 броя големи чували с текстилни отпадъци, съобщават от Столичен инспекторат. Те са били оставени на ул. „Алеко Богориди“ до бл. 324 и бл. 325. Извършителят е бил установен и му е съставен акт за нарушение. От Столичен инспекторат напомнят на гражданите,че текстилни отпадъци от домакинствата могат да се изхвърлят в 96 специални контейнери, които са разположени в София. Фирмите, които имат такива отпадъци трябва да ги транспортират до предназначените за целта депа.

comment 0
visibility 2207
-

Столичната община обособява нови „зелени острови“ в „Надежда“

Столичната община и район „Надежда“ продължават обособяването на „зелени острови“ за разделно събиране на отпадъците. Нови 300 домакинства от района ще имат възможност да се включат в разширяването на проекта за стимулиране на гражданското участие в процеса на рециклиране. След успешното реализиране на пилотната инициатива в ж.к. „Надежда 1“ през 2019 г., когато бяха обособени първите 5 „зелени острова“ се предвижда подобряване организацията на разделно събиране на отпадъци от опаковки – пластмаса, хартия, метал, стъкло и хранителни отпадъци и при блокове №№ 153, 155, 156, 157 и 173 в ж.к. „Надежда 1“. „Устойчивата политика за разделно събиране и рециклиране на отпадъците е приоритет на Столична община. След анализ на данните от първите участници установихме високо качество на разделно събираните на отпадъци, отсъствие на примеси и намаляване на количеството общ смесен боклук“ – обясни заместник-кметът на ресор „Екология“ Десислава Билева. Столична община ще предостави на домакинствата, заявили желание за участие, индивидуални контейнери за разделно събиране. За пълноценно обезпечаване на инициативата, предстои и реорганизация на уличните контейнери за смет – превръщането им в 5 (пет) съоръжения от вида „зелен остров“, включително промяна в брой, вид и честота на извозване на съдовете. Всяко домакинство, участник в проекта, ще получи пълен комплект контейнери за разделно събиране на отпадъци. Решение за участие в проекта може да бъде взето след провеждане на събрание на етажната собственост.

comment 0
visibility 1603
"Приказна" седмица за децата от 15 ДГ „Чучулига“ в столицата

"Приказна" седмица за децата от 15 ДГ „Чучулига“ в столицата

Децата от предучилищните групи в 15 ДГ „Чучулига“ изживяха "приказна" седмица в кампанията „Посланик на детската книга“, съобщиха от районната администрация „Надежда”. Вълшебният сандък, пълен с детски книги, зарадва малчуганите, които се потопиха в света на приказните герои от български народни приказки. Малките ни приятели показаха завидни творчески умения в илюстрирането на сюжети. Вярваме, че насърчаването на четенето от ранна детска възраст е от изключителна значимост за децата. С кампанията „Посланик на детската книга“ отново казваме на децата, че книгите са техни ценни и важни приятели, заявяват още от районната администрация.  

comment 0
visibility 1637
Концерт на Симфониета „София“ и Софийски камерен хор „Васил Арнаудов“

Концерт на Симфониета „София“ и Софийски камерен хор „Васил Арнаудов“

На 26 ноември от 18.30 ч., в концертната зала на Общински културен институт „Надежда“ ще се състои концерт на „Симфониета „София“ и Софийски камерен хор „Васил Арнаудов“. Диригент на Симфониета „София“ ще бъде Свилен Симеонов, диригент на камерен хор „Васил Арнаудов“ – Теодора Павлович. Асистент-диригент на камерен хор „Васил Арнаудов“ ще бъде Галина Луканова. Солисти са Милен Шопов – тенор, Доброслава Иванова – алт, Николай Темнисков – туба, Емануел Сикора – пиано (Перу, Америка). В програмата ще видите Gloria - за солисти, хор и оркестър, Ре мажор, RV 589, Джакомо Пучини – Арии на Каварадоси от оп. „Тоска“, I и III действие, Ян Тегтмайер – Концерт за туба и оркестър №2, ре минор (световна премиера), Емануел Сикора – Концерт за пиано и оркестър, ми минор (премиера за България).

comment 0
visibility 1767
-

"Надежда" получи отличие за най-активен квартал в инициативата "Живей активно"

В присъствието на кмета на София Йорданка Фандъкова днес, 12 наември, се състоя среща за награждаване на столичния район „Надежда“ като най-активен район в рамките на двуседмичното пешеходно предизвикателство, организирано от „Нестле за Живей Активно!“. Нели Ангелова, директор комуникации на „Нестле – югоизточен пазар“, представляваща „Нестле България“, официално връчи наградата от 5000 лв. на кмета на район „Надежда“ инж. Димитър Димов. Средствата от наградата ще бъдат инвестирани в реновирането на спортна площадка в Северен парк. По време на инициативата “Нестле за Живей Активно!” всички 24 района на Столична община взеха участие в надпреварата за най-активен квартал. Всеки жител въвеждаше своите крачки през специално разработената дигитална карта на лидерите на ГИС системите у нас „ЕСРИ България“. Победителят от пешеходното състезание район „Надежда“ е с регистрирани близо 3 милиона крачки, което се равнява на над 2200 изминати километра. В рамките на срещата „Нестле България“ връчи специално удостоверение на кмета Йорданка Фандъкова като знак на благодарност за устойчивото партньорство и цялостен принос на Столична община към най-голямата инициатива за активен начин на живот и балансирано хранене в страната „Нестле за Живей Активно!“. От създаването на инициативата през 2005 г. Столична община е ключов партньор и съвместно с „Нестле България“ работят за изграждане на здравословен начин на живот. Кметът Йорданка Фандъкова заяви, че: “София със своите шампиони и граждани е достойна столица на спорта и получи признание да носи титлата „Световна столица на спорта“. Това се дължи на активната ни работа и увличането на хиляди хора към занимания със спорт. Столичната община подпомага развитието на детско-юношеските школи с Програма за финансиране на клубовете, по която тази година са подкрепени общо 140 спортни клуба. Развиваме и спорта в кварталите и детските градини и училищата. През последните години в София са изградени над 80 площадки за занимания по стрит фитнес. Тази година ще бъдат изградени в районите "Връбница", "Красна поляна", "Люлин", "Младост", "Подуяне". София разви и богата спортна програма през цялата година. Предстои провеждането на няколко спортни събития. На 19 – 21 ноември турнир фехтовка „Сабята на Етрополски“ за юноши и кадети, на 28 – 29 ноември ще се проведеоткрит международен турнир по куадратлон за Купа „София“, на 10 декември е инициативата „Да подкрепим колективните спортове” с участие на ученици от столичните училища и деца в риск. Продължава и обновяването на туристическата инфраструктура на Витоша, където са реновирани няколко екопътеки по Споразумение между Столична община ПП „Витоша“ и "София – евростолица на спорта". Инж. Димитър Димов, кмет на район "Надежда", благодари на всички жители на район „Надежда“, които участваха в предизвикателството на „Нестле за Живей Активно!“ и подпомогнаха реновирането на стрийт фитнес площадката в Северен парк. „Особено радостен съм от активността на младите хора – вярвам, че заедно с тях ще постигнем видима промяна в нагласите на обществото към физическата активност и спорта. Сериозен принос за първото място имат младите спортисти на ОСК „Локомотив“, водени от олимпийската шампионка по бокс Стойка Кръстева. С личен пример и участие в подобни инициативи ще създадем нов модел на взаимодействие между граждани, институции и бизнеса” – заяви също инж.Димов. „Нестле за Живей Активно!" продължава да работи в посока изграждане на полезни навици за активен начин на живот. За поредна година инициативата вдъхнови хиляди хора от цялата страна да направят стъпка към своето по-здраво бъдеще, благодарение на което в рамките на инициативата бяха изминати над 46 милиона крачки. „Благодарни сме на всички, които за поредна година се включиха в инициативата "Нестле за Живей Активно!", защото въпреки трудностите и спазването на социална дистанция, за пореден път успяхме да докажем, че всеки един от нас може да бъде активен, избирайки ходенето пеша. Поздравяваме жителите на район „Надежда“, които с изминаването на 3 милиона крачки допринесоха за спестяването на над 31 тона вредни въглеродни емисии“ – сподели по време на срещата Нели Ангелова, директор комуникации "Нестле – Югоизточен пазар".

comment 0
visibility 1758
Владимир Христовски получи признание за активната си гражданска позиция в С

Владимир Христовски получи признание за активната си гражданска позиция в София

Журналистът Владимир Христовски получи заслужено признание за активната си гражданска позиция. Кметът на столичен район „Надежда“ инж. Димитър Димов, награди Христовски за работата му в полза на гражданите. Владимир Христовски е създател на фейсбук групата „Безумията в София“ в която гражданите сигнализират за нередности в кварталите със снимки в социалната мрежа, след което те са отстранявани.

Район Надежда

Територия на район Надежда

Територия на район Надежда

Столичнит район Надежда се простира на площ от 19 300 дка. В пределите на район Надежда влизат жилищните квартали „Надежда“ I, II, III, и IV-та част, жк. „Толстой“, жк. „Свобода“, кв. „Триъгълника“, кв. „Илиянци“ и кв. „Требич“. Населението на район Надежда е 77 000 души.

През територията на район Надежда минават четири реки. Това са „Суходолска”, „Църна бара”, „Какач” и „Блато”.

История на район Надежда

История на район Надежда

Според сведенията, район Надежда е един от най-старите столични райони. На територията на днешния кв. Надежда едва през 1906 се появяват няколко къщи. Първите заселници в днешния район Надежда са работници в софийската железопътна работилница. Постепенно се обособява махала Надежда. През 1923 г. махала Надежда става село, а през 1934 вече е община. В границите ѝ влизали селата Връбница, Илиянци, Обеля /с махала Модерно предградие/. Името на новата махала е в чест на княгиня Надежда, най-малката сестра на цар Борис ІІІ.

Район Надежда има свой празник – Свети дух.

Транспорт в район Надежда

Транспорт в район Надежда

Жителите на район Надежда разичтат на превоз с трамваи и автобуси. Трамваите, които се движат в район Надежда са № 1, 6, 7, 11, 12 и 19. Район Надежда се обслужва от автобуси № 53, 83, 85, 86, 108 и 150.

В услуга на жителите на район Надежда са и метростанциите Бели Дунав, Надежда и Хан Кубрат.

Здравеопазване в район Надежда

Здравеопазване в район Надежда

За здравето на жителите на район Надежда грижа имат два диагностично консултативни центъра. Това са ДКЦ 8 и ДКЦ 24. В тях консултации дават специалисти по Педиатрия, кардиология, ендокринология, неврология, пулмология, УНГ, офталмология, хирургия, дерматология, акушерство и гинекология, клинична лаборатория, физиотерапия, гастроентерология.

Образование в район Надежда

Образование в район Надежда

Както във всички останали райони на София, така и в район Надежда има мрежа от детски градини, ясли и училища в услуга на жителите на района.

На територията на район Надежда функционират 17 общински детски градини. Девет са общинските училища, разположени в различните квартали на район Надежда. В район Надежда е разположен и Частния професионален колеж „Международни услуги за охрана и сигурност“.

Културна и просветителска дейност в район Надежда

Културна и просветителска дейност в район Надежда

На територията на район Надежда функционират шест читалища. Те са разположени в различните квартали на район Надежда.

Читалище „Съзнание-1919г.“ се намира в кв. Надежда, район Надежда. То е създадено през 1919 г. изцяло от доброволци. През годините е било център на духовността и културата. Днес в читалището се организират школи и курсове по Английски език, Математика и Български за кандидат-студенти, кандидат-гимназисти и по-малки ученици, уроци по китара, флейта и пиано, както и кръжок за изработване на ръчни изделия.

 Друго значимо читалище на територията на район Надежда е НЧ "Свобода 1955". То е на разположение на жовеещите в кварталите Свобода и Надежда 4. Екип от квалифицирани ръководители и преподаватели работи с децата в различните школи и курсове.

Район Надежда се гордее особено с Центъра за изкуства, култура и образование „София“. Тук младежите от район Надежда практикуват и се усъвършенстват в областта на музиката, театъра, танците, изобразителните и приложни изкуства, чуждоезиковото обучение, младежките дейности. Ценътрът има шест филиала в София като този в район Надежда работи с 600 младежи. Вече 25 години Вокално-театрална формация „Врабчета” раздва жителите на район Надежда със своите спектакли.

Единственият в София Детски и младежки духов оркестър също е плод на усилията работата на Центъра за изкуства, култура и образование в район Надежда. Над 250 деца от район Надежда учат англиски език в школите на Центъра. На изключителен интерес се радват и музикалните школи по пиано, китара, тромпет, саксофон, флейта.

Децата от творческите школи печелят не една и две награди.

Друг културен център на територията на район Надежда е Общинският културен институт „Надежда“. Той осигурява качестени културни събития за всякакви възрасти. Общинският културен институт „Надежда“ е разположен на комуникативно място в съвременна сграда в район Надежда.

Забележителности в район Надежда

Забележителности в район Надежда

Район Надежда не може да се похвали с кой знае колко забележителности на своя територия.

В пределеите на квартал Илиянци, район Надежда, се намира манастир „Св. Илия“. Според историческите данни, с. Илиянци се е оформило точно около този манастир. Той дава и името на селото. Манастирът се характеризира с невероятни стенописи. Олтарът, от дялан камък, е един от най-старите. Около 1944 г. стенописите били покрити с вар. Реставрирани са през 1989 г. Предположенията са, че това е бил крепостен манастир. Бил е в пределите на крепост, чиято основна функция била да брани подстъпите към София. Според историците, манастирът е от 1396 г.

 Един от големите стадиони на столицата, стадион Локомотив, се намира в район Надежда. В самото начало стадионът имал един сектор. След основен ремонт предлага места за 22 000 зрители, които в последствие намаляват на 16 000 заради новия модел седалки. На стадион Локомотив в район Надежда известната група Депеш Мод през 2013 направи втория си концерт в страната. ВИП ложата на стадиона е една от най-луксозните в страната.

На територията на район Надежда се намира Църковният завод. Това е единствената в Софийска област свещоливница.

Промишлени обекти в район Надежда

Промишлени обекти в район Надежда

Няма как да не споменем и големите промишлени обекти, които се намират на територията на район Надежда. Това са компаниите „Астера“ и „Арома“, „Хюндай Хеви Индъстрис“ и Софарма.

Софарма е огромна фармацевтична компания, която има 12 собствени завода в страната и 3 в чужбина. Основите на компанията се постяват през 1933 г. като „Българско аптекарско кооперативно дружество“. През годините се налага като водеща фармацевтична фирма заради модерното производство, което е конкурентно на швейцарските и германски фирми. В портфолиото на компанията в район Надежда има 210 продукта.

В пределите на район Надежда се намира и известният в цялата страна „Стоков Базар Илиянци“. Площта му е 160 000 кв.м. и има 1500 търговски обекта. Базарът разполга с голям паркинг за своите клиенти. На пазара се предлага голямо разнообразие от услуги и стоки на преференциални цени. Пазарът има редица обекти за бързо хранене, ресторанти и кафенета за удобство на клиентите.

На пазара в район Надежда са позиционирани и клоновете на две банки, както и бюро за международни преводи. Свои офиси имат и трите мобилни оператора. Според статистиките, пазарът се посещва ежедневно от поне 25 000 душе от цялата страна и чужбина. Неразривна част от търговския комплекс е и МОЛ Илиянци.

Територия на район Надежда

История на район Надежда

Транспорт в район Надежда

Здравеопазване в район Надежда

Образование в район Надежда

Културна и просветителска дейност в район Надежда

Забележителности в район Надежда

Промишлени обекти в район Надежда

Прочетете още