Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Кой от заместник-кметовете на Красно село да бъде избран от СОС за временно изпълняващ до местните избори?
  • Николай Веселинов (23%, 99 Гласове)
  • Веселин Кирев (14%, 61 Гласове)
  • Албена Белянова (63%, 278 Гласове)
Общо гласували: 438 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 690
-

Столичното 15 СУ "Адам Мицкевич" вече има нова спортна площадка (СНИМКИ)

Кметът на София Йорданка Фандъкова и председателят на Комисията за децата, младежта и спорта Татяна Георгиева, заедно с кмета на район "Надежда" инж. Димитър Димов, откриха нова мултифункционална спортна площадка в двора на 15 СУ „Адам Мицкевич“. Това съобщават от районната администрация на столичния район. Площадката е част от 12 спортни обекта на Столична община, които получиха финансиране от национална програма на Министерството на образованието и науката. Над 550 ученици вече ще имат модерна и безопасна среда за спорт и двигателна активност. Представителните волейболни отбори на училището откриха съоръжението с оспорвани двубои помежду си. Спортното съоръжение е с площ от 903 кв. м. и специализирана настилка, която позволява практикуването на четири вида спорт – футбол, волейбол, баскетбол и хандбал. Обектът разполага с ново осветление и трибуни. "Изключителен приоритет за моята работа е спортът., каза кметът Фандъкова. "Сигурна съм, че след 1 година вие ще бъде в още по-добра спортна форма и ще постигате високи резултати на районно и градско ниво. София е Европейска столица на спорта, а следващата година ще бъде Световна столица на спорта, напомни тя. Кметът посочи, че това е благодарение на инвестициите за развитието на масовия спорт в града, както и "на великите спортисти на България, които стоят винаги до нас". Район "Надежда" е един от най-спортните райони, благодарение и на кмета на района Димитър Димов, който полага огромни усилия, а аз му помагам", каза още Фандъкова. Кметът на София коментира и скейтборд площадка, която се изгражда в района. Тя отбеляза, че е поела ангажимент към младите хора на София и към Българската скейтборд федерация. Продължаваме с изграждането на спортни площадки, както и с инвестирането в стрийт спортове, посочи още Фандъкова. През тази година в район "Надежда" се работи по 7 спортни площадки - изграждане на площадка в 15 СУ "Адам Мицкевич", обновяване на площадка в 101 СУ "Бачо Киро", обновена е площадката в Северен парк, обновява се площадката при бл. 435 в Надежда 4, обновява се спортната площадка в 63 ОУ "Христо Ботев" в кв. Требич, предстои да се започне работа по изграждане на площадка за минифутбол при бл. 333 в жк Надежда 3 и основа реконструкция на спортната площадка при бл. 101/102, съобщиха от районната администрация.

comment 0
visibility 897
-

В столичният "Надежда" създават Приемна за Медиация

От месец юни в столичният район Надежда стартира работата по проект за насърчаване използването на медиацията, съобщават от районната администрация. Проектът е финансиран по Програма "Европа" 2023 на Столична община. Основната цел на проекта е повишаване на информираността на гражданите за прилагане на медиацията при спорове и конфликти както в общността, така и в семейството. В рамките на проекта се предвижда и създаването на Информационен център - Приемна за Медиация към район „Надежда“. В нея гражданите ще бъдат информирани за възможностите, които им дава медиацията и ще им бъдат предоставяни информационни материали, както за медиацията, така и за медиаторите, които могат да съдействат за разрешаване на специфични конфликти. За осигуряване на устойчивостта на проекта ще бъдат обучени за медиатори служители на районната администрация. Очакванията на районната администрация са в резултат от проекта да се създадат предпоставки за мирно и цивилизовано решаване на конфликти и по-спокоен живот. Очаква се дейностите по проекта да обхванат около 2000 души в район "Надежда". Чрез създаването на култура за мирно разрешаване на конфликти и постигане на споразумения в полза на всички заинтересовани страни, ще се повиши качеството на съвместния живот, отбелязват от района. Дейностите по този проект трябва да бъдат изпълнени до месец ноември, 2023 г.  

comment 0
visibility 1358
Откриват филиала на столичната ДГ „Надежда“ за началото на учебната година

Откриват филиала на столичната ДГ „Надежда“ за началото на учебната година

Филиалът на 24 ДГ "Надежда" в столичния кв. „Надежда“ 3 ще бъде открит за началото на новата учебна година, съобщават от районната администрация. Той се намира на около 500 метра от основната сграда. По този начин ще бъдат разкрити 140 нови места, разпределени в 4 градински и 2 яслени групи.   Вече се работи по подбора на персонал за новата сграда, обясни директорът на детската градина Емилия Петрова пред Радио София. „Радостното е, че за новия екип кандидатстват млади и мотивирани колеги. Вярвам, че децата ще получат най-добрите грижи и обучение“, подчерта тя.

Реклама
comment 0
visibility 893
-

Санират сградата на 63 ОУ в столичният Надежда

Сградата на 63. ОУ „Христо Ботев“ в столичния район „Надежда“ ще бъде санирана съвсем скоро, съобщават от ръководството на училището. Проектът предвижда освен външно саниране, и цялостни вътрешни ремонти - от локалната парна инсталация на сградата до класните стаи. Ще бъдат оборудвани и STEM центрове по природни науки и математика. „Щастливи сме, че училището ще придобие нова визия за следващата учебна година, санира се цялостно старата сграда. Преди 4 години към съществуващата сграда беше достроена една допълнителна на 3 етажа. В същата визия ще изглежда и санираната ни сграда - красива и приветлива не само за бъдещите първокласници, а и за всички, които попадаме в тази учебна среда - родители, учители и ученици“, каза пред БНР директорката на училището Карамфилка Новачкова.

comment 0
visibility 1058
-

В Северен парк отбелязаха празника на район Надежда

Народната певица Светла Дукатева и талантливи деца от фолклорни състави към читалищата в столичния район "Надежда" отбелязаха с много музика и настроение празника на района. Район "Надежда" е един от най-старите райони на София. На мястото на днешния квартал до 1906 г. е имало само голо поле, пресечено от шосето София-Лом. През 1905-1906 година се появили първите къщички, сякаш за да съживят пустото поле. Железничари от софийската железопътна работилница били първите заселници по тези места, разказват от районната администрация. Днес район "Надежда" е разположен на площ от 19 300 дка и има 77 000 души население. Обхваща кварталите „Надежда” І, ІІ, ІІІ, и ІV-та част, жк. "Толстой", жк. "Свобода", кв. "Триъгълника", кв. "Илиянци" и кв. "Требич". Територията му граничи с районите "Нови Искър", "Връбница", "Илинден" и "Сердика". Всяка година районът отбелязва празникът Свети Дух, който се е празнувал и като събор на "Надежда", и като празник на днешния столичен район. Събитието се проведе в столичния Северен парк. Водещ беше Анета Вълканова. Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, отслужи божествена Света литургия в храм "Свети Дух". По традиция присъстващите на литургията пуснаха бели гълъби като посланици на надеждата. Децата на район "Надежда" поздравиха всички гости в Северен парк с обиколка на 6 те фолклорни области на България. В празничното хоро се включиха и жителите от района.

comment 0
visibility 880
С много музика и танци район Надежда ще отбележи своя празник

С много музика и танци район Надежда ще отбележи своя празник

С весела програма за малки и големи столичният район "Надежда" ще отбележи своя празник. Събитието ще състои на 5 юни – понеделник, от 18:00 ч. в Северен парк, вход от ул. "Ген Никола Жеков". Датата не е избрана случайно, тъй като тогава се отбелязва празникът на Свети Дух. За доброто настроение на присъстващите ще се погрижи народната певица Светла Дукатева, фолклорен танцов състав „Веселите шопи“, „Илиянче“и „Боговица“ при народните читалища от район „ Надежда“. Участие ще вземат и специалните гости от танцова формация „Сая“ и танцов състав „Българани“. Събитието е част от Календара на културните събития на Столична община за 2023 г.

comment 0
visibility 1015
-

Общински съветник: Строежът на храма в Надежда 3 е благородно дело

Строежът на храма в столичния район "Надежда 3" е благородно дело, което ще реализираме с общи усилия. Това каза общинският съветник Албена Кръстева, която е член на Постоянната комисия по образование, култура наука и културно многообразие. Кръстева е сред вносителите на доклада за отпускане на средства за продължаване изграждането на Православен Храм "Св. Серафим Софийски Чудотворец" в ж.к. Надежда 3, заедно с кмета на района инж. Димитър Димов. Предложението беше подкрепено от всички политически групи в Столичния общински съвет и така бяха отпуснати 350 000 лева за изграждането на храма. Възобновяват строежа на храм "Св. Серафим Софийски Чудотворец" в Надежда "Строежът е стартирал през 2021 г. след решение на СОС, обясни Албена Кръстева. - Изграждането на храма е върху общински имот. Проведохме редица срещи с основния дарител, който сподели за възникнали проблеми, произтичащи от усложнената икономическа и ковид обстановка в света и в страната ни". Албена Кръстева добави, че със средствата на дарителя са положени основите на храма, а с тези от общината ще бъде изграден грубият строеж. "Ще бъде стимулирана и дарителска гражданска активност, за да може да бъде завършено напълно това благородно дело, каза тя. - Историята е доказала, че именно в църквите и в манастирите са се съхранили нашите традиции, бит, писменост и култура в най-тежките времена за България. С общи усилия даваме шанс да бъде изградено ново духовно средище в града ни, в което хората да получават духовна сила и успокоение".  

comment 0
visibility 1343
Възстановяват чешмата в столичния парк „Надежда“

Възстановяват чешмата в столичния парк „Надежда“

Работата по обновяването на алеите в парк "Надежда" напредва, съобщава зам.-кметът на Столична община Дончо Барбалов. Към момента пътеките са изкопани и изравнени с трошен камък. Асфалтирана е около 1/3 от алейната мрежа, която е с обща площ 6300 кв. м. Договорът за обновяването на парка е сключен на 18 април, а срокът за изпълнение е 60 дни. „Заедно с кмета на район „Надежда“ инж. Димитър Димов и със столичния кмет Йорданка Фандъкова днес проверихме работата по обновяването в градината. Строителните дейности трябва да приключат до средата на юни. Ще бъдат поставени и 50 нови пейки. Предстои да бъде възстановена чешмата за обществено ползване“, посочва зам.-кметът Барбалов. През 2019 г. в парка беше подменено осветлението, а през миналата година бяха посадени 114 нови дървета и 200 храста. Изградена е и класна стая на открито. Мостчето, което свързва близките жилищни блокове с парка също ще бъде обновено.

comment 0
visibility 1625
-

Възобновяват строежа на храм "Св. Серафим Софийски Чудотворец" в Надежда

Столичният общински съвет одобри отпускането на средства за довършването на строежа на храм "Св. Серафим Софийски Чудотворец" в район Надежда. Помощта за изграждането на църквата е в размер на 350 000 лв. В молбата си от Църковното настоятелство посочват, че след издаването на разрешението за строеж е направена първа копка и са изляти основите на бъдещ храм, но поради въведената извънредна епидемична обстановка в страната и впоследствие усложнената икономическа обстановка, строежът не е приключен. Строежът на новия храм започна в края на 2021 г. след решение на Столичния общински съвет за учредяване на безвъзмездно и безсрочно право на строеж. Храмът ще бъде изграден върху общински терен, разположен на 2 194 кв. м. в ж.к. „Надежда“ 3. част. Храмът е посветен на владика Серафим Соболев, канонизиран през 2016 г. след съвместна процедура на Българската и Руската православна църква. Изграждането на втори православния храм е от изключителна важност за жителите на района, посочват вносителите на доклада - кметът на района инж. Димитър Димов и общинските съветници Албена Кръстева и Татяна Георгиева. Осигуряването на финансови средства за продължаване на градежа на православния храм би спомогнало за превръщането на пространството в приятно място за духовнопросветление не само на жителите от квартал „Надежда“, но и за всички столичани, отбелязват те. Район "Надежда" ще допълни усилията за изграждане на храма с дарителска кампания, средствата от която ще насочим към Църковното настоятелство, каза инж. Димов. Всеки желаещ да се включи с дарение за храма може да го направи и по банков път: Инвестбанк АДIBAN: BG30IORT80481094005400BIC: IORTBGSFХрам "Свети Серафим Софийски Чудотворец"    

comment 0
visibility 819
-

Ученически конкурс за рисунка и плакат в столичния "Надежда"

Конкурс за рисунка и плакат на тема "Добрите мисли са изворът на добрите дела" организират от столичният район "Надежда" и местният център по превенции, съобщават от районната администрация. Конкурсът се осъществява по програма „Моят живот е моя избор“, като целта на инициативата е осъзнаване на личният избор за собственото и обществено благополучие. Съдържанието на рисунката или плаката трябва да се възприема като обратна връзка от автора-ученик за неговите лични нагласи и връзката между личния избор на поведенчески модел в конкретна ситуация и неговата проекция във взаимоотношенията в общността и обществото. Конкурсът е предназначен за ученици от I до XII клас, разпределени в три възрастови групи:* I- IV клас - Конкурс за рисунка (критерий: картонен лист А4, без ограничения в материалите – бои, моливи, пастели)* V-VII клас и VIII-XII клас - Конкурс за плакат (критерий: 1.Картонен лист А3, без ограничения в материалите – бои, моливи, пастели; 2. Социално-образователен плакат, ориентиран към отношението на ученика към обществено значими въпроси; 3. Допускат се и дигитално изпълнени плакати.) Творбите трябва да се изпращат до 31 май 2023г. в сградата на район „Надежда“, ул. „Кирил Дрангов“ №55, стая 314 – отдел „Образование, култура, спорт и социални дейности“, заедно с кратка информация – три имена на ученика/учениците, училище, клас и телефон за връзка. С участието в конкурса участниците дават своето съгласие снимките от кампанията да бъдат използвани за целите на конкурса и да бъдат публикувани на фейсбук страницата на МКБППМН СО р-н „Надежда“. Наградите са дигитална фоторамка, смарт часовник, комплект за пирографиране, както и много изненади за най – активните. Награждаването ще се състои на 07 юни 2023г. от 14.00ч. в Общински културен институт /ОКИ/ „Надежда” – бул. „Ломско шосе” № 2.

comment 0
visibility 850
Прея и деца от „Надежда“ се разходиха в света на книгите

Прея и деца от „Надежда“ се разходиха в света на книгите

Четвъртокласниците от столичното 102 ОУ "П. Волов" в район „Надежда“ се включиха в кампанията „Походът на книгите“. Официален гост на децата беше популярната певица Прея, съобщават от районната администрация. Гласовитата изпълнителка потопи малчуганите в чудния свят на литературата. Тя прочете откъси от любимата си книга "Приказки по телефона" на Джани Рудари. Срещата е част от Националната кампания за насърчаване на четенето „Походът на книгите“, която се организира за поредна година от Асоциация „Българска книга“, със съдействието на Столична община, фондация „Детски книги“, Българската библиотечно-информационна асоциация, фондация „Глобални библиотеки“ - България, Национално сдружение на общините в Република България (НСОРБ), Министерство на образованието и науката и със съдействието на Регионално управление на образованието – София-град.

comment 0
visibility 1578
-

Ърбан шоу в столичния Сверен парк ще покаже брейк, стрийт фитнес, паркур и баскет

Страхотно шоу са подготвили организаторите от „София – европейска столица на спорта“ в традиционната Ърбан зона „Спортувай в твоя град“, която предстои този уикенд. За втора поредна година атракциите са в Северния парк, който миналата пролет събра десетки хиляди покрай сцената със спиращите дъха изпълнения. Брейк турнирът тази път ще бъде световна квалификация за младите. В София се събират представители на водещите школи от цяла България. Състезанията ще определят участниците на световния фестивал в Любляна, той е със статут на шампионат на планетата и е насрочен за 2 и 3 юни. Надпреварите в Северния парк ще започнат в събота в 11 ч., в програмата са включени младежките квалификации индивидуално и отборно за до 18-годишни, плюс солови надигравания за възрастовата група над 18 г., както и „all style“ турнир. Специално за турнира пристигат елитни съдии от Куба и Германия, те ще ръководят заедно с наши водещи рефери. Музиката ще подбират нашумелите DJ Анатоли Джоков – Джоката и Димитър Андреев - Lalri, а водещи на събитието ще са Кристофър и самият президент на Българската федерация Калин Калинов. Организатор на турнира е клуб „X-Energy Crew“. Брейкът ще излъчи първите си олимпийски шампиони на Игрите в Париж 2024 г., а преди 5 години в Буенос Айрес дебютно бе демонстративен спорт на младежката олимпиада. Суператракции се очертават и в турнира по баскетбол 3х3, който отново ще бъде открито градско първенство. Сезонът в една от най-атрактивните баскетболни дисциплини е на прага и сега през уикенда главни действащи лица ще са момчета, родени през 2006 и 2007 г. Началото е предвидено в събота в 10.30 ч., като турнирът има задължителен характер за участие за всички столични клубове, които са с отбори в тази възрастова група. Една от целите на надпреварите е подбор на състезатели, които да сформират на национален отбор за участие в квалификациите за момчета до 17-годишна възраст за Европейската купа на ФИБА това лято. В стрийт фитнеса най-добрите в България ще определят шампионите в първия етап за BARLIONS CUP, през уикенда са квалификациите за финалното състезание, което е насрочено за средата на септември в рамките на София ърбан зона спорт. Подгряващите изпълнения на състезатели до 17-годишна възраст ще нажежат допълнително страстите на железните момчета в Северния парк. Лично мегазвездата Йордан Йовчев ще открие турнира по стрийт фитнес и ще приветства асовете на този спорт у нас. Ето и пълната програма на Ърбан зона „Спортувай в твоя град“ 2023 : Събота, 29 април09.30 – 10.30 БАСКЕТБОЛ жребий за групите10.00 – 14.00 ПАРКУР национален турнир10.30 – 19.00 БАСКЕТБОЛ градско първенство - Старт на групова фаза11.00 - 12.00 БРЕЙК – квалификация за СП мл., регистрация и загрявка12.00 – 12.15 ОТКРИВАНЕ на Ърбан фест „Спортувай в твоя град“12.15 – 13.00 БРЕЙК квалификации 1vs1 под 18г, над 18г13.00 – 14.00 БРЕЙК финали по 814.00 – 16.00 почивка16.00 – 17.00 БРЕЙК загрявка17.00 – 18.00 БРЕЙК квалификация Allstyle, breaking 2vs218.00 – 20.00 БРЕЙК финали и награждаване Неделя, 30 април 9.30 – 14.00 СТРИЙТ ФИТНЕС BARLIONS CUP10:30 – 14.00 БАСКЕТ 3Х3 градско първенство ¼-финали, полуфинали и финал 14.00 – 16.00 почивка16.00 – 19.00 СТРИЙТ ФИТНЕС BARLIONS CUP19.00 – 19.15 НАГРАЖДАВАНЕ И ЗАКРИВАНЕ на Ърбан фест 2023      

comment 0
visibility 1287
-

Пожар гори в блок в столичния квартал "Надежда"

За пожар, избухнал в жилищна сграда в кв. Надежда съобщава btv. Пожарът е избухнал в апартамент в блок на ул. Златен клас. На място са изпратени два екипа от столичната противопожарна служба. За момента все още няма информация за пострадали и за причината за инцидента. Очаквайте подробности!

comment 0
visibility 846
Деца от район Надежда разбраха колко лечебни са билките

Деца от район Надежда разбраха колко лечебни са билките

Децата от 38 ДГ "Дора Габе" в София разбраха колко важни са билките и за какво помагат те. Това се случи в рамките на поредната съвместна инициатива между район „Надежда“ и Пазари Север ЕАД, съобщават от местната администрация. Специален гост на малчуганите беше доц. Надежда Запрянова, директор на Институт по декоративни и лечебни растения. Тя проведе открит урок за билките и декоративните цветя пред любопитните погледи на над 80 деца. "Освен да знаят полезни неща за околния свят и за това как храната достига до нашата трапеза, искаме  децата да се докоснат до занаята на нашите партньори.", каза Светослав Тодоров , изпълнителен директор на "Пазари Север" ЕАД. Децата от 38 ДГ имаха възможността да се докоснат до почвата и сами да засадят по една теменужка, която да подарят на своята майка. Екипът на детската градина получи като подарък цветя и билки, за които поеха ангажимента да се грижи с любов.

comment 0
visibility 776
-

140 дървета засадиха в детските градини в столичния "Надежда"

140 броя дървесна растителност бяха засадени в част от детските градини в район "Надежда", съобщават от администрацията. Акцията по засаждане на дърветата е проведена в седмицата преди Денят на Земята. Ясен и липа бяха засадени в двора 24 ДГ "Надежда". Фиданките са дарение за детските градини в района от Зонта клуб „Света София“. "Подкрепяме различни социално-отговорни инициативи за развитие на обществото. Приносът за опазване на околната среда се превърна в наш приоритет. С дамите от Зонта клуб "Света София" продължаваме с вдъхновение към следващите каузи и благодарност за успешното партньорство с район "Надежда"!", каза Елена Танева, от Управителния съвет клуба.

Район Надежда

Територия на район Надежда

Територия на район Надежда

Столичнит район Надежда се простира на площ от 19 300 дка. В пределите на район Надежда влизат жилищните квартали „Надежда“ I, II, III, и IV-та част, жк. „Толстой“, жк. „Свобода“, кв. „Триъгълника“, кв. „Илиянци“ и кв. „Требич“. Населението на район Надежда е 77 000 души.

През територията на район Надежда минават четири реки. Това са „Суходолска”, „Църна бара”, „Какач” и „Блато”.

История на район Надежда

История на район Надежда

Според сведенията, район Надежда е един от най-старите столични райони. На територията на днешния кв. Надежда едва през 1906 се появяват няколко къщи. Първите заселници в днешния район Надежда са работници в софийската железопътна работилница. Постепенно се обособява махала Надежда. През 1923 г. махала Надежда става село, а през 1934 вече е община. В границите ѝ влизали селата Връбница, Илиянци, Обеля /с махала Модерно предградие/. Името на новата махала е в чест на княгиня Надежда, най-малката сестра на цар Борис ІІІ.

Район Надежда има свой празник – Свети дух.

Транспорт в район Надежда

Транспорт в район Надежда

Жителите на район Надежда разичтат на превоз с трамваи и автобуси. Трамваите, които се движат в район Надежда са № 1, 6, 7, 11, 12 и 19. Район Надежда се обслужва от автобуси № 53, 83, 85, 86, 108 и 150.

В услуга на жителите на район Надежда са и метростанциите Бели Дунав, Надежда и Хан Кубрат.

Здравеопазване в район Надежда

Здравеопазване в район Надежда

За здравето на жителите на район Надежда грижа имат два диагностично консултативни центъра. Това са ДКЦ 8 и ДКЦ 24. В тях консултации дават специалисти по Педиатрия, кардиология, ендокринология, неврология, пулмология, УНГ, офталмология, хирургия, дерматология, акушерство и гинекология, клинична лаборатория, физиотерапия, гастроентерология.

Образование в район Надежда

Образование в район Надежда

Както във всички останали райони на София, така и в район Надежда има мрежа от детски градини, ясли и училища в услуга на жителите на района.

На територията на район Надежда функционират 17 общински детски градини. Девет са общинските училища, разположени в различните квартали на район Надежда. В район Надежда е разположен и Частния професионален колеж „Международни услуги за охрана и сигурност“.

Културна и просветителска дейност в район Надежда

Културна и просветителска дейност в район Надежда

На територията на район Надежда функционират шест читалища. Те са разположени в различните квартали на район Надежда.

Читалище „Съзнание-1919г.“ се намира в кв. Надежда, район Надежда. То е създадено през 1919 г. изцяло от доброволци. През годините е било център на духовността и културата. Днес в читалището се организират школи и курсове по Английски език, Математика и Български за кандидат-студенти, кандидат-гимназисти и по-малки ученици, уроци по китара, флейта и пиано, както и кръжок за изработване на ръчни изделия.

 Друго значимо читалище на територията на район Надежда е НЧ "Свобода 1955". То е на разположение на жовеещите в кварталите Свобода и Надежда 4. Екип от квалифицирани ръководители и преподаватели работи с децата в различните школи и курсове.

Район Надежда се гордее особено с Центъра за изкуства, култура и образование „София“. Тук младежите от район Надежда практикуват и се усъвършенстват в областта на музиката, театъра, танците, изобразителните и приложни изкуства, чуждоезиковото обучение, младежките дейности. Ценътрът има шест филиала в София като този в район Надежда работи с 600 младежи. Вече 25 години Вокално-театрална формация „Врабчета” раздва жителите на район Надежда със своите спектакли.

Единственият в София Детски и младежки духов оркестър също е плод на усилията работата на Центъра за изкуства, култура и образование в район Надежда. Над 250 деца от район Надежда учат англиски език в школите на Центъра. На изключителен интерес се радват и музикалните школи по пиано, китара, тромпет, саксофон, флейта.

Децата от творческите школи печелят не една и две награди.

Друг културен център на територията на район Надежда е Общинският културен институт „Надежда“. Той осигурява качестени културни събития за всякакви възрасти. Общинският културен институт „Надежда“ е разположен на комуникативно място в съвременна сграда в район Надежда.

Забележителности в район Надежда

Забележителности в район Надежда

Район Надежда не може да се похвали с кой знае колко забележителности на своя територия.

В пределеите на квартал Илиянци, район Надежда, се намира манастир „Св. Илия“. Според историческите данни, с. Илиянци се е оформило точно около този манастир. Той дава и името на селото. Манастирът се характеризира с невероятни стенописи. Олтарът, от дялан камък, е един от най-старите. Около 1944 г. стенописите били покрити с вар. Реставрирани са през 1989 г. Предположенията са, че това е бил крепостен манастир. Бил е в пределите на крепост, чиято основна функция била да брани подстъпите към София. Според историците, манастирът е от 1396 г.

 Един от големите стадиони на столицата, стадион Локомотив, се намира в район Надежда. В самото начало стадионът имал един сектор. След основен ремонт предлага места за 22 000 зрители, които в последствие намаляват на 16 000 заради новия модел седалки. На стадион Локомотив в район Надежда известната група Депеш Мод през 2013 направи втория си концерт в страната. ВИП ложата на стадиона е една от най-луксозните в страната.

На територията на район Надежда се намира Църковният завод. Това е единствената в Софийска област свещоливница.

Промишлени обекти в район Надежда

Промишлени обекти в район Надежда

Няма как да не споменем и големите промишлени обекти, които се намират на територията на район Надежда. Това са компаниите „Астера“ и „Арома“, „Хюндай Хеви Индъстрис“ и Софарма.

Софарма е огромна фармацевтична компания, която има 12 собствени завода в страната и 3 в чужбина. Основите на компанията се постяват през 1933 г. като „Българско аптекарско кооперативно дружество“. През годините се налага като водеща фармацевтична фирма заради модерното производство, което е конкурентно на швейцарските и германски фирми. В портфолиото на компанията в район Надежда има 210 продукта.

В пределите на район Надежда се намира и известният в цялата страна „Стоков Базар Илиянци“. Площта му е 160 000 кв.м. и има 1500 търговски обекта. Базарът разполга с голям паркинг за своите клиенти. На пазара се предлага голямо разнообразие от услуги и стоки на преференциални цени. Пазарът има редица обекти за бързо хранене, ресторанти и кафенета за удобство на клиентите.

На пазара в район Надежда са позиционирани и клоновете на две банки, както и бюро за международни преводи. Свои офиси имат и трите мобилни оператора. Според статистиките, пазарът се посещва ежедневно от поне 25 000 душе от цялата страна и чужбина. Неразривна част от търговския комплекс е и МОЛ Илиянци.

Територия на район Надежда

История на район Надежда

Транспорт в район Надежда

Здравеопазване в район Надежда

Образование в район Надежда

Културна и просветителска дейност в район Надежда

Забележителности в район Надежда

Промишлени обекти в район Надежда

Прочетете още