Димитър Димов: В УРБИНАТ жителите на „Надежда“ станаха активни участници в новия облик на града

Димитър Димов: В УРБИНАТ жителите на „Надежда“ станаха активни участници в

Снимка: Район Надежда

Една от трудностите в управлението на района са полюсните мнения при обсъжданията. За спорта надделяват тези на младите хора, признава кандидатът на ГЕРБ-СДС за кмет на "Надежда"

Кандидат за кмет на ГЕРБ-СДС за столичния "Надежда" инж. Димитър Димов завършва 4-ти успешен мандат начело на родния си район.  Роден е на 11 юни 1967 г, женен, с 3 деца.  Висшето си образование завършва във ВМЕИ -Сффия, специалност  "Механично уредостроене". Член на Управителния съвет на ОСК Локомотив.

Пред Столица.bg инж. Димов представи амбициите си за пети мандат и визията си за новите и довършване на започнатите проекти в "Надежда", които променят кварталите в района.

- За какво не Ви стигна времето в този мандат, г-н Димов?
- Мандат 2019-2023 беше успешен, въпреки неочакваните предизвикателства като COVD-пандемия, инфлация и войната в Украйна. Изпращаме годината с рекордни инвестиции в образователна инфраструктура – готов е филиалът на 24 ДГ „Надежда“ за 140 деца, обновихме сградата и двора на 63 Основно училище „Христо Ботев“ в кв. Требич и предстои да направим първа копка на най-големия Младежки център в град София, който ще е ситуиран в жк „Надежда“ 2. Над 1500 младежи ще могат да се включат в обучения по гражданско образование, езикови курсове, лидерски умения, повишаване на дигиталната компетентност и медийната грамотност, различни видове клубове и работилници, бизнес консултиране, арт фестивали и събития. Амбициозният екип на Младежкия център е планирал да постави началото и на фестивал „София и младите“.

- Докъде стигна реализирането на уникалния проект на Зелен коридор - УРБИНАТ в „Надежда“?
- В момента работим активно по осем обекта в „Зеления коридор на здравето“ - УРБИНАТ, сред които Зелен амфитеатър, две детски площадки от естествени материали, едно голямо спортно игрище за 4 вида спорт – волейбол, бадминтон, баскетбол и минифутбол, екопаркинг, открита класна стая с оранжерия в двора на 15 Средно училище „Адам Мицкевич“, фитнес площадка на открито, зона за семейни игри в жк „Свобода“, както и реконструкция на пешеходния мост при р. Суходолска в парк „Надежда“. Пешеходната връзка свързва обектите, разположени в кварталите „Толстой“, „Свобода“, „Надежда“ 2 и 4 и „Триъгълника“. Очаквам строителните дейности по проект УРБИНАТ да приключат до края на месец октомври 2023 г. Използвам възможността да благодаря на ръководителя на проект УРБИНАТ арх. Здравко Здравков и неговия екип за добрата координация и сътрудничество през годините.

- С какво УРБИНАТ ще промени район „Надежда“?
- Проект УРБИНАТ даде възможност на гражданите на „Надежда“ да бъдат активни участници в промяната на града. Проведохме срещи и фокус групи с много от тях и заедно избрахме зоните за намеса. Една от най-интересните идеи, които се реализират в рамките на УРБИНАТ, е учебната оранжерия в двора на 15 СУ „Адам Мицкевич“, разработена по проект на екип архитекти от Университета по архитектура в испанския град Барселона. За нас, участието в УРБИНАТ е възможност да продължим развитието на район „Надежда“ чрез прилагането на природни решения в обновяването на градската среда.

Кметът на "Надежда" пред Столица.bg: С реализирането на „Зелен коридор на здравето“ в района ще има градска среда с ново качество (СНИМКИ)

- Във Вашия район се каптира минерален извор до 15 Средно училище, как ще се използва?
- Над 75 източника на минерални води в Столична община имат потенциал да бъдат използвани за лечебно-рехабилитационни, общооздравителни, спортни и развлекателни цели. Сред тях е и минералния извор в двора на 15 СУ „Адам Мицкевич“, който беше възстановен през 2020 г. от Направление „Архитектура и градоустройство“ на Столична община. Анализът показа, че дебитът на водата е 4-5 литра в секунда, а температурата е 55 градуса. Тя е с висока минерализация и не е годна за пиене или напояване на учебната оранжерия, която изграждаме по проект УРБИНАТ. Сред възможните приложения на този минерален източник е отопление на плувен басейн при бъдеща реализация на подобен проект.

Район „Надежда“ с амбициозна програма за 2023-та

- „Надежда“ е един от най-спортните райони на Столична община - като събития, шампиони и инфраструктура, но все още нямате плувен басейн – планувате ли подобен спортен обект?
- Моята мечта е да изградим басейн в район „Надежда“, за да развиваме водните спортове. Самият аз започах да плувам в клуба на „Локомотив“ София на 6 годишна възраст. Спортът ме научи на дисциплина и отговорност, затова искам децата на „Надежда“ да имат модерна и безопасна среда за плуване и физическа активност. Приветствах студентския идеен конкурс за изграждане на учебно-тренировъчен комплекс с покрит плувен басейн, обявен по проект УРБИНАТ. Експертно жури отличи трите най-добри предложения, които можем да използваме след като осигурим нужното финансиране за изграждане на басейн. Благодаря на олимпийската шампионка Стойка Кръстева, която винаги подкрепя нашите спортни инициативи. „Надежда“ е раждала големи таланти в света на спорта и се надявам, че в момента в нашите градини и училища растат следващите шампиони.

- Голяма част от детските градини и училищата в район „Надежда“ бяха реновирани по ОП „Региони в растеж“ 2014-2020. Има ли проблем с местата в детските градини и яслите?
- В район „Надежда“ преодоляхме недостига на места за деца в градинска възраст – от 3 до 6 години. С откриването на новия филиал на 24 ДГ в жк „Надежда“ 3, ще отворим още 140 места в 2 яслени и 4 градински групи. Продължаваме да работим по темата за изграждане на нови градини, в резултат на което подготвихме проект за филиал на 83 ДГ „Славейче“ чрез публично-частно партньорство. Предложеието ни беше сградата да бъде локализирана в кв. „Требич“, но след проведено обществено обсъждане и изразени отрицателни становища от местните жители, ще преместим този филиал в кв. „Илиянци“. Уверен съм, че ще решим проблема с недостига на места в яслена възраст до няколко години, защото разполагаме с 5 общински имота с отреждане за строителство на детски градини. Последователно изпълняваме програмата за строителство на детски градини и ясли, в рамките на която открихме над 600 нови места през последните години.

- През този мандат „Надежда“ стана първият район с изграждане на многоетажен паркинг – решен ли и е проблемът с паркирането?
- Първият многоетажен паркинг за 310 автомобила в град София, който се намира в жк „Надежда“ 1 ще бъде открит до дни. Проектът се изпълнява от общинското дружество „Софийски имоти“ ЕАД и представлява модерен, 4-етажен, автоматизиран паркинг на площ от 2000 кв. м. На 32 от местата ще могат да се зареждат електрически превозни средства, а 14 от паркоместата ще са за хора в неравностойно положение. Ще има възможност за безконтактна идентификация при влизане и безконтактно плащане на излизане. Теренът ще бъде облагороден със зелени площи, алеи и пейки. Завършваме изграждането и на друг ключов обект - общинският паркинг за 210 автомобила на улиците „Христо Силянов“ и „Царевец“. Поставихме нова светофарна уредба, освен това изградихме нова велоалея с дължина 1 км. По проект УРБИНАТ изграждаме и екопаркинг за 60 автомобила, в близост до Мини футболен комплекс „Надежда“ в жк „Свобода“. В строителната програма на район „Надежда“, всяка година залагаме изграждането на минимум 200 нови паркоместа, в различните квартали на района. Премахнахме над 260 незаконни гаражни клетки само през тази година – едно обещание, което дадох пред екипа на Столица.bg преди няколко години. Тези стъпки безспорно ни водят към решаване на проблема с паркирането, но са нужни още усилия до пълното му разрешаване.

Кметът на Надежда пред Столица.bg: Искам да се реши проблемът с 800 незаконни гаражни клетки (СНИМКИ)

- Колко са проектите, които започнахте, а ще трябва да се довършват през следващия мандат?
- От големите обекти, предстои същинската фаза на ремонта на бул. „Рожен“, който ще облекчи трафика към кварталите „Илиянци“, „Требич“, град Нови Искър и околните села. Възобновихме строителството на храм „Свети Серафим Софийски Чудотворец“ в жк „Надежда“ 3, чийто груб строеж предстои да бъде завършен в следващите 6-8 месеца. Готови за „първа копка“ скоро ще бъдат обектите ни с публично-частно партньорство Многофункционална зала в кв. Требич и нов филиал на 83 ДГ „Славейче“ в кв. „Илиянци“. Искам да довършим прекрасната работа, която свършихме в Северен парк – с изграждането на още съоръжения въжен парк, паркур парк, пъмп трак и разбира се емблемата ни – да обновим пространството при Слънчевия часовник.

- Какви са трудностите при управлението на „Надежда“?
- Всъщност най-трудното в работата на един кмет е да гарантира баланс във вземането на управленски решения. Срещаме очакванията на хиляди хора на различна възраст, интереси и разбирания . Типичен пример е спор по време на общественото обсъждане за многоетажния паркинг. По-възрастните жители бяха против изграждането на спортни съоръжения на покрива на обекта, като се мотивираха с евентуален шум и натоварване на зоната. От друга страна бяха младите семейства, които все по-често избират нашия район за свой дом, и настояваха за нови спортни съоръжения. Друга тема, която регистрира полюсни мнения е достъпът до училищните дворове в столицата. Някои граждани искат непрекъснат и свободен достъп до обновените ни училища, а от другата страна се изправят – родителите и директорите, които считат, че това е предпоставка за замърсяване и вандализъм.

- С какво се гордеете като кмет на „Надежда“?
- „Надежда“ е моят роден дом. Мястото, където израснах и се изградих като личност. Гордея се, че имах възможност да променя облика на района – обновихме Северен парк, модернизирахме детските градини и училищата, изграждаме нови спортни и детски площадки, работим по подобряване възможностите за паркиране. Днес, когато вървя по улиците на район „Надежда“ получавам най-голямата награда за един кмет – признателност и доверие от моите съграждани.

- Г-н Димов, сред кандидатите сте безспорен фаворит с опита, който имате като кмет, очаквате ли да е тежък „финала“ в изборната битка?
- Изправям се срещу опонентите си в предизборната кампания със самочувствието на кмет, реализирал десетки успешни проекти за развитието на „Надежда“! Пожелавам си да не навлизаме в полето на политическия популизъм, характерен за предизборните програми на някои политически партии. Очаквам останалите кандидати да обичат „Надежда“ поне колкото мен и най-добрият да победи!

- Успех!

Цветослава Стоянова

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

За кого ще гласувате за кмет на София на балотажа в неделя?
 • Васил Терзиев (43%, 187 Гласове)
 • Ваня Григорова (36%, 160 Гласове)
 • Не подкрепям никого (13%, 55 Гласове)
 • Ще отида за гъби (9%, 38 Гласове)
Общо гласували: 440 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Виц на седмицата Виж Още

Защо в София пукат гумите на варненци?

Защото им се диша свеж морски въздух.

Късмет на деня

Хората, които са непрекъснато кисели, в следващия сиживот се прераждат в туршия

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Администрацията на столичния Надежда разчисти градини и училища о......

За четири дни администрацията на столичния Надежда успя да разчисти района от падналите клони и дървета. Първо бяха обра...

Прочети още keyboard_arrow_right