район „Нови Искър“, СО

Последни Най-четени Най-коментирани

Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Одобрявате ли именуването на улици и пространство в София в подкрепа на Украйна?
  • - Да, цяла Европа изразява своята солидарност (15%, 233 Гласове)
  • - Не, преименуването на алея пред Руското посолство е провокация (83%, 1275 Гласове)
  • - Не мога да преценя (2%, 36 Гласове)
Общо гласували: 1544 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 2219
-

"Новата гора на София" порасна с над 6100 фиданки

Само тази събота и неделя, 30 април и 1 май, доброволци засадиха над 6100 фиданки в рамките на инициативата на Столична община „Новата гора – Негован“. От началото на залесителния сезон са засадени 14 000 фиданки, съобщават от Столична община. Създаването на зелен пояс край София започна по програма на кмета на София Йорданка Фандъкова, като първата част е акациевата гора край Суходол. В третия уикенд от пролетния сезон се включиха близо 400 доброволци, служители на Столична община, район „Нови Искър“, както и министърът на околната среда Борислав Сандов. Новата гора на София край село Негован ще бъде разположена на площ от 137 дка и ще бъде от дъбови дървета, съгласно одобрения залесителен план. Засаждането се организира със съдействието и под експертизата на лесовъдите от общинското предприятие „Управление на общински земи и гори“ към Столична община. Желаещите да се включат в залесяването имат възможност да го направят и на 7 и 8 май.

comment 0
visibility 2555
Над 500 фиданки бяха засадени на 1 май в Новата гора на София (СНИМКИ)

Засадиха още 500 фиданки в Новата гора на София (СНИМКИ)

За четвърти пореден уикенд доброволци се включват в инициативата на кмета Йорданка Фандъкова за залесяване на "Новата гора на София 2" край село Негован. В първия ден на месец май около 200 души бяха дошли на терен, за да участват в „зелената“ акция. „Само в днешния ден бяха засадени повече от 500 дъбови дръвчета, с което са запълнени няколко от парцелите на 137-декаровия терен в близост до езерото, по пътя за София“, съобщава кметът на район „Нови Искър“ Даниела Райчева. Следващата седмица (7 и 8 май) е последният от поредицата залесителни уикенди за пролетния сезон. След това кампанията ще продължи през есента. По план на терена трябва да се засадят общо 86 000 фиданки. Засаждането на терена се организира от зам.-кмета на София Десислава Билева и се извършва както от доброволци, така и със съдействието и под експертизата на лесовъдите от общинското предприятие „Управление на общински земи и гори“ към Столична община.  За организацията на място и днес съдействаха Красимир Димитров - директор на дирекция „Аварийна помощ и превенция“ и неговият екип. От Фейсбук страницата си районният кмет Даниела Райчева отправи благодарност към всички доброволци, колеги и хора от пенсионерските клубове, които са решили да подкрепят „зелената“ инициатива.

comment 0
visibility 4104
Издигнаха масивен кръст над софийското село Локорско (СНИМКИ)

Издигнаха масивен кръст над софийското село Локорско (СНИМКИ)

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит огромен кръст беше издигнат над софийското село Локорско. Той е монтиран в двора на храм „Възнесение Господне“, съобщава кметът на район „Нови Искър“ Даниела Райчева. Инициативата е на Венцислав Стефанов, който успява да привлече приятели и съмишленици. С тяхна помощ са събрани всички нужни средства за реализиране на идеята. Кръстът е масивен, изработен изцяло от желязо, а в основата му е изписана молитвата „Отче наш“. Разпятието беше тържествено осветено от Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний, в съслужение с Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, свещеник Цветан Миланов, предстоятел на храм „Възнесение Господне“ в с. Локорско, протойерей Георги Младенов, йеродякон Вартоломей и йеродякон Поликарп. След водоосвещението и благославянето на кръста, Негово Високопреосвещенство митрополит Антоний произнесе слово. Пред присъстващите той говори за силата на кръста, за неговата благодатна закрила и подкрепа, както и за радостта, която трябва да грее в сърцата на всички, които го носят на своите гърди. Митрополит Антоний благодари на дарителите за изграждането на кръста и се помоли Бог да ги благослови и да им въздава за вярата, добротата и духовната грижа, която проявяват за въздигането на Православния дух и вяра в сърцата на българите. Събитието беше уважено от много жители и гости на селото - футболната легенда Емил Костадинов, зам.-кмета на София Ангел Джоргов, кмета на селото Цветелина Гаврилова, Красимир Димитров - директор на дирекция "Аварийна помощ и превенция", Антон Генов, районният координатор на ПП ГЕРБ Нови Искър Светослав Тодоров, голям брой общественици, дарители и публични личности. На всички присъстващи беше раздадена по една малка икона със сцената на Възкресение Христово, за спомен и благословение от името на Софийския митрополит и Български патриарх Неофит.

Реклама
comment 0
visibility 2490
Звезди на спортната слава ще греят в Нови Искър

Звезди на спортната слава ще греят в Нови Искър

Столичният район „Нови Искър“ подема интересна инициатива, с която да почете хората, които са прославили столицата и страната ни със спортните си успехи. За целта ще бъдат монтирани шест постамента, върху които ще грее „Звезда на спорната славата“ с името и постиженията на спортисти, които са родени в района и са завоювали световна или олимпийска титла. „Постаментите ще са в центъра на кв. „Курило“, като поетапно с времето ще добавяме и нови такива, за да обособим мястото като алея на спортната слава“, съобщава кметът на район „Нови Искър“ Даниела Райчева от Фейсбук страницата си. Към момента постаментите са в процес на изработка. Датата на откриването им ще бъде обявена допълнително.

comment 0
visibility 6667
Мелани от Нови Искър се нужда е от помощ, за да расте здрава

Мелани от Нови Искър се нуждае от помощ, за да расте здрава

Малката Мелани от село Кътина в столичния квартал „Нови Искър“ се нуждае от помощ, за да бъде здрава и да расте като всички деца. За това съобщава районният кмет Даниела Райчева във Фейсбук страницата си. В благотворителната инициатива по набиране на средства се е включил и популярният певец Дони. 7-годишното дете е с аутизъм, хиперактивност, метаболитни мутации, дефицит на вниманието и сензорни дефицити. Нуждае се от терапия със стволови клетки и FMT процедура. Мелани вече е минала няколко курса на лечение, които дават резултат. Процедурите обаче трябва да продължат, а семейството не разполага с необходимите средства. Сумата, нужна за пълния курс на лечение, е в размер на 125 800 евро. До този момент Мелани се е лекувала в клиника в Украйна, но заради военните действия там, това вече е невъзможно. Сега семейството трябва да замине за Будапеща, за да се проведе FMT процедурата. След това предстои преливане на стволови клетки, което може да бъде направено в клиника в Мексико. Всеки, който има възможност и желание, може да помогне на семейството на Мелани Апостолова. Банкова сметка: BG48RZBB91551086833283 РАЙФАЙЗЕН БАНК Информация за кампанията може да бъде намерена във Фейсбук страницата ТУК  

comment 0
visibility 2032
100 бедни семейства от Нови Искър ще получат помощи за Великден

100 бедни семейства от Нови Искър ще получат помощи за Великден

Сто крайно нуждаещи се социално слаби семейства от столичния район „Нови Искър“ ще бъдат подпомогнати с хранителни продукти за Великден. Това съобщи районния кмет Даниела Райчев от Фейсбук страницата си. „В момента екипа ми подготвя индивидуалните кашони с хранителни продукти от първа необходимост и прави организация с доброволци и кметовете на кметства за раздаването им преди празника“, уточнява Райчева. Тя благодари на местните фирми, които са се включили в традиционната благотворителна кампания.

comment 0
visibility 2096
В Нови Искър събраха над 2000 кг капачки за благотворителност

В Нови Искър събраха над 2000 кг капачки за благотворителност

Жителите на столичния район „Нови Искър“ са успели да съберат и предадат 1520 кг пластмаса в инициативата „Капачки за Бъдеще“. Това съобщава кметът Даниела Райчева във Фейсбук страницата си. Отделно от това 500 кг капачки, събрани в петте сърца в Нови Искър, са били предоставени за кампанията в подкрепа на юношеския национал Стивън Бориславов, който се бори с рядка форма на рак на костите. „Общото количество събрани капачки за последните няколко месеца, е рекорден - 2 020 кг.! Толкова много пластмаса се събира за първи път откакто стартирахме партньорската кампания преди няколко години!“, коментира кметът Райчева.   По думите ѝ такива инициативи са полезни, не само защото учат хората на съпричастност, но и защото помагат да се опази природата чиста. „Разбира се, нещата не бива да спират до тук. Да, трябва да направим повече хора съпричастни, но и не само. Нужно е да осмислим консуматорският начин на живот и да намалим използването на пластмаса и съответно – изхвърлянето ѝ в природата. Защото, ако не намалим количеството използвана пластмаса и да го сведем до минимум, няма кампания, която да ни спаси от това да се заринем с боклуци“, казва още районният кмет на „Нови Искър“.

comment 0
visibility 1830
Деца от Нови Искър бяха актьори за седмица

Деца от Нови Искър бяха актьори за седмица

Цяла седмица възпитаниците на 172 Обединено училище ,,Христо Ботев" в столичния район „Нови Искър“ се забавляваха и вземаха уроци по актьорско майсторство. Това съобщи районният кмет Даниела Райчева във Фейсбук.  С малчуганите работиха актьори от Театър “Цвете”. В продължение на шест дни децата играха, танцуваха, пяха и се учиха как да бъдат по-артистични пред публика. Днес проектът завърши със заснемането на филм, в който малките актьори демонстрираха какво са научили. Заниманията бяха част от проекта “Приказно междучасие”. Това е поредната инициатива в сферата на образованието, която се реализира на територията на „Нови Искър“. Дейностите се финансират от Национален фонд “Култура” и Столична община.

comment 0
visibility 2272
Още пет контейнера за зелени отпадъци ще бъдат поставени в Нови Искър

Още пет контейнера за зелени отпадъци ще бъдат поставени в Нови Искър

Пет допълнителни контейнера за биоразградими отпадъци ще бъдат разположени в столичния район "Нови Искър". Те ще останат, докато трае кампанията за пролетно почистване на столицата, съобщават от районната администрация.   Съдовете ще се използват за изхвърляне на зелени, биоразградими отпадъци до 29 април 2022 г. Те ще бъдат поставени на: - ул. "Чавдар войвода", кв. "Курило" срещу пощата; - ул. "Победа", кв. "Славовци"; - ул. "Банска", кв. "Кумарица"; - пл. "Тодор Гаджов", с. Локорско; - с. Доброславци, улицата зад гробищния парк   Контейнерите ще се извозват периодично при тяхното запълване, а след приключване на кампанията ще бъдат прибрани, като местата около тях ще бъдат почистени. Контролът по тази дейност се извършва от Столичен инспекторат.

comment 0
visibility 1935
Рози ще красят градинката до поликлиниката в Нови Искър

Рози ще красят градинката до поликлиниката в Нови Искър

Общо 52 розови храста ще красят пространството между поликлиниката и Спешната помощ в столичния район „Нови Искър“. В инициативата по засаждането им се включиха районният кмет Даниела Райчева, общинският съветник Миглена Атанасова, както ислужители от Дирекция “Социално подпомагане”- Нови Искър към Агенцията за социално подпомагане. „Розите все още са малки, но са подбран, дълготраен вид, който години наред ще краси това пространство, стига да не станат жертва на вандалски прояви, разбира се. В новите кашпи засадихме карамфили, които да допълнят по-рано засадените теменужки“, съобщава районният кмет от Фесйбук страницата си.

comment 0
visibility 2033
-

Възобновяват се откритите приемни в район Нови Искър

Откритите приемни "Питай кмета и общинските съветници" в столичния район "Нови Искър" се възобновяват от утре, 12 април. Това съобщават от районната администрация. Първата приемна ще е до пощата в квартал "Курило" от 11.00 до 13.00 часа. Кметът на района Даниела Райчева ще отговаря на въпроси на жителите на Нови Искър заедно с общински съветници от Столичен общински съвет. "Аз и моят екип винаги сме водили открита и прозрачна политика, близо до хората. След известно прекъсване, заради пандемията, тези срещи отново ще продължат. Напомням, че не сме спрели да приемаме сигнали чрез моята и общинската Facebook страници, контактната форма на сайта на районната администрация, по телефон, имейл или чрез Контактен център на Столична община." - сподели г-жа Райчева по време на обявяването на инициативата. Срещи ще се организират във всеки квартал и всяко населено място в район "Нови Искър", като датата и часа ще бъдат предварително обявени.

comment 0
visibility 2243
Читалището в софийското с. Житен вече има нова фасада

Читалището в софийското с. Житен вече има нова фасада

Приключи ремонтът на фасадата на Народно читалище “Наука“ – село Житен 1921”, съобщи кметът на столичния район „Нови Искър“ Даниела Райчева във Фейсбук. Ремонтните дейности са включвали поставянето на външна изолация, с която да се подобри енергийната ефективност на сградата. „Срещнах се с екипа на читалището в лицето на председателя Жана Захариева и секретаря Снежинка Лозева, с които обсъдихме дейностите в културния календар за тази година и възможността да се чества 100-годишнината на институцията с голям концерт. Това не можа да се случи през миналата година“, уточнява кметът Райчева. Коментирани са били и възможностите за повторно кандидатстване по програма “Зелена София”, за да се облагороди и дворът на читалището. Предстои на 15 април да стартира инициативата по пролетно почистване на село Житен. Акцията ще започне в 10:00 ч. от двора на бившето училище и стадиона. Добре дошъл е всеки, които има време и желание да се присъедини. От Столичен инспекторат са осигурили ръкавици, чували и транспорт за извозване на отпадъците.

comment 0
visibility 2314
СОС одобри залесяване на гора в Нови Искър

СОС одобри залесяване на гора в Нови Искър

Столичният общински съвет (СОС) гласува единодушно да продължи залесяването на общински терен в землището на с. Негован, район „Нови Искър“. Дейностите ще бъдат част от инициативата на кмета Йорданка Фандъкова „Новата гора на София“. Вносител на доклада е зам.-кметът по екология Десислава Билева. Идеята е чрез създаване на крайградски гори и зелени пояси, да се увеличат зелените площи и да се подобри качеството на въздуха в столицата. Теренът е избран по предложение на районната администрация и кмета на с. Негован. Площта му е 137 051 кв. м. - публична общинска собственост – земеделска земя. Предвижда се там да бъдат засадени общо 85 657 едногодишни фиданки от вида цер, допълнен при необходимост от видовете зимен дъб и благун. Засаждането ще се извършва с помощта на доброволци. Фиданките ще бъдат осигурени от ОП "Общински гори и земи", което ще се грижи и след това за дръвчетата. Инициативата „Новата гора на София“ стартира през 2013 г., когато с решение на СОС беше определено мястото за засаждане – землището на кв. "Суходол", район „Овча купел“. За периода от 2017 г. до 2020 г. на терен с площ над 206 дка бяха засадени 103 350 фиданки от видовете бяла акация и цер, припомня районният кмет.

comment 0
visibility 2281
Две украинчета вече учат в столичния район Нови Искър

Момиче от Украйна вече ходи на училище в Нови Искър

Първите деца на украински бежанци у нас вече тръгнаха на училище. Едно от тях се е записало в 171 Основно училище „Стоил Попов“ в столичния квартал „Нови Искър“, съобщава БТВ. Второкласничката Олена и родителите ѝ решават да се спасят от войната, като се установят в столицата. Семейството е приютено безвъзмездно от хотел в "Нови Искър". От родното училище на момичето в Украйна веднага са изпратили документи за нивото на образованието ѝ. А психолог от училището в „Нови Искър“ започва работа с нея. В първия учебен ден вчера новата ученичка е била топло посрещната от своите съученици, които са направили специални подаръчета за нея. Около 10 са децата на украински бежанци, които вече са започнали своето образование в български училища. А подадени заявления за училища и детски градини са над 90 на брой.

comment 0
visibility 2137
-

Приключи ремонтът на 170 СУ "Васил Левски" по проект "София избира децата"

В 170 СУ "Васил Левски" в район "Нови Искър" бяха изградени училищни тоалетни по проект „София избира Децата“ за създаване на съвременни училищни тоалетни. Ремонтът и изграждането вече са приключили, съобщават от районната администрация. Финансирането по проекта е осигурено от Столична община. Проектът за създаване на съвременни училищни тоалетни събра най-много гласове през 2021г.

Район Нови Искър

Район Нови Искър Община

Територия на район Нови Искър

Район Нови Искър на практика е  вторият след район Панчарево по големина в Столична община. Той е разположен на площ от 220 000 дка, 150 000 от които са обработваема земя. В пределите на район Нови Искър влизат кварталите Славовци, Кумарица, Курило, Изгрев, Гниляне, както и селата Балша, Войняговци, Доброславци, Житен, Кубратово, Кътина, Локорско, Мировяне, Негован, Подгумер, Световрачене и Чепинци.

Район Нови Искър Изгрев

В кварталите Гниляне, Кумарица, Кътина, Чепинци и Световрачене в район Нови Искър са открити минерални извори. Лечебните свойства на минералната вода в район Нови Искър са безспорни, но все още около тях няма курортни заведения. През град Нови Искър, район Нови Искър, минава река Нови Искър.  През територията на район Нови Искър минават  реките Червена, Блато, Кътинска, Лесновска, Подгумерска.

История на район Нови Искър

На територията на сегашния район Нови Искър е имало живот още преди 5000 години преди н.е. За това се съди от наличните селищните могили от тракийско време на територията на селата от район Нови ИскърНегован, Световрачане и Чепинци.

Район Нови Искър Световрачене

Край днешният административен център на район Нови Искър е преминавал главният римски път – Траяновия през 1 и 2 век от н.е.

Интересно е, че от 15 век много от селищата в сегашния район Нови Искър в турските данъчни регистри се записват с настоящите си наименования.

Административният център на столичния район Нови Искърима 5 квартала. Те са с интересна история. Имената им "Славовци", "Кумарица", "Курило" и "Гниляне" имат славянски корени. Според легендите първите жители на терените на Кумарица и Славовци са славяните.

Здравеопазване в район Нови Искър

За здравето на жителите на всички селища и квартали в район Нови Искър се грижи Медицински център 31 София. Във всяко  едно от селата в район Нови Искърима лекарски и стоматологични кабинети.

В с. Подгумер, район Нови Искър, функционира Дом за възрастни с умствена изостаналост.

Образование и култура в район Нови Искър

В Селата и кварталите на район Нови Искър работят 6 детски градини в 4 филиала. В район НовиИскър има 6 основни училища и едно средно училище.

На територията на район Нови Искър функционират 15 читалища. В тях се развива активна културна дейност.

Забележителности в район Нови Искър

Територията на днешния район Нови Искър е изключително наситена с паметници на културата. Някои от тях дори са признати за паметници с национално значение.

Район Нови Искър Курило

Любопитна е историята на манастира „Св. Иван Рилски” в Курило, район Нови Искър. Този манастир, според преданията, бил един от първите в Софийската Света гора. Изграден бил до крепостта Белиград във времето на Първото българско царство. Манастирът бил сринат при османското нашествие. Същата била участта и на крепостта в район Нови Искър. Легендите говорят, че мощите на Йоан Рилски престояли за кратко в манастира през 1469 г. по време на преместването им от Търново към Рилския манастир. Близо до манастира в район Нови Искъримало лековито аязмо. От надпис, който стои в преддверието на сегашния храм, твърди, че жителите на селищата наоколо сами издигнали нов църква на мястото на старата през 1593 г. През 1596 г. църквата в район Нови  Искър била изписана от Пимен Зографски. Новото изписване на църквата се случва през 1816 г.

За времето си манастирът в район Нови Искър бил просветно средище. В него било обособено килийно училище, продавали се книги и песнопойки.

За манастира „Св. вмчк Димитър Солунски” в Подгумер, район Нови Искър, се смята, че е издигнат през 13 век. Разрушен е през 14 век, когато идват турците. Над вратата на църквата към манастира се разчита 1597 г. Вероятно тогава църквата е била обновена. Пимен Софийски е направил стенописите на църквата. През 1848 г манастирът „Св. вмчк Димитър Солунски” в район Нови Искър, е издигнат наново от жителите на района наоколо.Васил Левски също е отсядал тук по време на пътуванията си в Софийско. Манастирът в район Нови Искър е имал особено богата библиотека.

Битувал легенди и за Манастир „Св. Теодор Стратилат” в с. Балша в район Нови Искър. Възрастта му не може да се определи с точност. В познатите легенди се изказват две предположения – 12 или 14 век. През 2003 г манастирът вече има нова визия и е осветен от патриарх Максим.

В район Нови Искър има и друга забележителна църква е „Св. Николай Мирликийски” в с. Негован. Тя е в завидно добро състояние. Издигната е през 1886. Неин майстор е резбаря Стойчо Любенов. Иконите са рисувани от Михаил Блажев от с. Тресонче и Иван Доспевски.

На площада във Войняговци, район Нови Искър, е разположена църквата „Света Петка”. Издигната е през 1869 г.  и е от храмовете на Софийската Света гора. Не може да се отрече красотата на този храм в район Нови Искър. Тя е изградена от камък и е вкопана в земята, както било изискването на османците.

В Мировяне, район Нови Искър, се намира Църквата „Света Троица”. Тя също е каменна и е издигната през 1871 г. Строили са я майстори от Битолско. При отварянето на църквата е поставен дървен двуреден иконостас, а през 1880 г. е изографисана от Михаил Благовест и брат му.

Внимание заслужава и църквата „Св. Николай чудотворец” в с. Локорско в район Нови Искър. Храмът е използван за нуждите на близкото гробище. В самото начало, 1831 г църквата е била еднокорабна. По-късно, през 1866 г. се добавя квадратен притвор. Иконите на храма са дело на Коста Петрович Вальов и Димитър Христов Зограф от Самоков. Сега храмът е в руини.

В гробищния парк в Курило, в район Нови Искър, се намира църква „Успение Богородично”. Непосредствено до нея има останки от стария храм, който е бил построен през 8 век и е съборен, когато е правена ЖП линията. В район Нови Искър това е най-старата църква.  Сегашната църква в миналото е играла ролята на параклис към стария храм.

Район Нови Искър Кътинските пирамиди

Интересен обект в район Нови Искър са Кътинските пирамиди. Те се намират в южното подножие на Софийската планина и представляват земни образувания. Ерозията е помогнала за образуването им. Имат разнообразни форми. В основата са с цвят охра, а върховете са виненочервени. Те са природни забележителности и заемат 11 хектара.

Район Нови Искър старинна крепост Белиград

В район Нови Искър се намира и старинната крепост „Белиград“. Тя е трябвало да пази входа на планината. Построена е от римляните с отбранителна цел. Легенди говорят, че последният ѝ собственик е имал огромно съкровище, което останало в таен тунел под земята при нашествието на турците.

Територия на район Нови Искър

История на район Нови Искър

Здравеопазване в район Нови Искър

Образование и култура в район Нови Искър

Забележителности в район Нови Искър

Прочетете още