район „Нови Искър“, СО

Последни Най-четени Най-коментирани

Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Кой от заместник-кметовете на Красно село да бъде избран от СОС за временно изпълняващ до местните избори?
  • Николай Веселинов (23%, 93 Гласове)
  • Веселин Кирев (14%, 56 Гласове)
  • Албена Белянова (64%, 264 Гласове)
Общо гласували: 413 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 978
-

Кола се заби в къща в Нови Искър (СНИМКИ)

Автомобил се заби в къща в столичния кв. Кумарица в район Нови Искър, разказаха очевидци на инцидента в групата "Катастрофи в София". При инцидента по чудо няма пострадали. Инцидентът се е случил снощи към 18,00 часа на ул. "Искърско дефиле". На място са били екипите на "Пожарна безопасност" и полицията. По думите на собствениците на къщата, леката кола се врязала в спалнята им, докато те за щастие били в хола. Водачът е бил възрастен човек. Вероятната причина за инцидента е висока скорост и скъсване на шарнира, заради което водачът е изгубил управление над автомобила. От район Нови Искър организираха разчистване на къщата, в която се вряза кола Тестовете на водача за алкохол и наркотици са отрицателни, съобщават собствениците на пострадалата къща. Те подчертават, че това не е първият такъв случай в района, а живущите от години настояват за повдигната пешеходна пътека заради високата скорост, с която се кара по улицата.

comment 0
visibility 1752
Нови Искър с изненада към двойките, които празнуват юбилей от сватбата

Нови Искър с изненада към двойките, които празнуват юбилей от сватбата

Поредна красива инициатива ще обедини жителите на столичния район Нови Искър. Този път тя е посветена на семейството и любовта и е по повод Международната седмица на брака, която традиционно се отбелязва от 7 до 14 февруари, съобщава районният кмет Даниела Райчева. В тази връзка районната администрация събира информация за двойки, които през 2022 г. са отбелязали кръгла годишнина от своя съвместен живот: - 25 годишнина – Сребърна сватба - 40 годишнина – Рубинена сватба - 50 годишнина – Златна сватба - 55 годишнина – Изумрудена сватба - 60 годишнина – Диамантена сватба „Лично ще се ангажирам с това, като кмет на района, да почета подобаващо юбилярите и да проведем ритуал по подновяване на брачните клетви“, посочва кметът Райчева. Всеки, който иска да се включи в инициативата или има желание да зарадва своите родители, баби и дядовци, близки и роднини, може да се свърже с районната администрация до 20 януари 2023 г. по един от следните начини: - на телефон: 0884 355 798 или 02 991 73 01; на ел. адрес: d.traikova@novi-iskar.bg „Ако пък през 2023 г. Вие /или Ваши близки и познати/ ще имате сватбена годишнина - 25, 30, 40, 50 и 60 брак и сте наши жители, отново Ви каним да ни предоставите тази информация. Надяваме се с Вашето съдействие да направим щастливи своите съграждани и да отдадем почит към повече здрави бракове на територията на район "Нови Искър"! Вярваме, че семейните ценности са живи, а любовта никога не гасне!“, казват от районната администрация.

comment 0
visibility 3833
„Нови Искър“ възражда празника Сурва

„Нови Искър“ възражда празника Сурва

След дълго прекъсване столичният район „Нови Искър“ възражда традицията по отбелязването на празника Сурва. Той ще се проведе от 12:00 ч. на 7 януари на площада в кв. "Гниляне", съобщава районният кмет Даниела Райчеа. „Това ще е мястото, където кукери и фолклорни състави от цялата страна ще се съберат, за да прогонят злите сили и да изнесат уникална програма за всички гости на града!“, посочва районният кмет. Сред гостите на празника ще са кукерските групи "Мещица", "Стефаново", "Ярджиловци", както и домакините от кукерската група на квартал "Гниляне". Участие в програмата ще вземат още танцовите състави "Шопите" и "Шоплукъ". В програмата ще се включат също народната певица Боряна Василева и младият певец Борис Стойнов. Сурвакарската група "Батановци" ще изпълни ритуала "сурвакане" за здраве и берекет.

Реклама
comment 0
visibility 1444
-

Цял камион коледари обиколи Подгумер (СНИМКИ)

Кметът на софийското село Подгумер Валери Динчев организира атракция, с която развесели малки и големи за Коледа. За веселието на празника разказа кметът на Нови Искър Даниела Райчева. Цял камион с коледари, начело с дядо Коледа, подготвени в местното читалище обиколи селото. По традиция веселата дружина благослови за здраве домовете и стопаните им. Навсякъде специално украсеният камион беше посрещат с радост и изпратен с пожелание догодина пак да доведе желаните гости.

comment 0
visibility 592
Малки и големи правиха сурвачки в софийското с. Кубратово (СНИМКИ)

Малки и големи правиха сурвачки в софийското с. Кубратово (СНИМКИ)

Малки и големи жители на софийското село Кубратово, район „Нови Искър“, се включиха в работилница за сурвачки, организирана от НЧ "Светлина". Творческият процес премина на фона на коледни песни и много усмивки. „Настроението в читалището в Кубратово винаги е приповдигнато и там се събират както много деца, така и хора от пенсионерският клуб. А най-много ме радва, когато видя как бабите предават традициите на младите момичета и знам, че българският дух и самобитност ще пребъдат. Разбира се, основна роля за това има както секретарят на читалището Милена, така и кметът Петър Велчев и неговият секретар Румяна! А най-важното е, че всички са един екип!“, казва кметът на район „Нови Искър“ Даниела Райчева. Сурвачките и украшенията, които бяха изработени по време на работилницата, ще бъдат изложени на Коледния базар на 20 декември в кв. "Курило". Инициативата е първата по рода си в Район Нови Искър - СО и се организира съвместно с „Пазари Север“ ЕАД!

comment 0
visibility 765
Майстори на традиционната българска баница мериха сили в с. Башла (СНИМКИ)

Майстори на традиционната българска баница мериха сили в с. Балша (СНИМКИ)

Стотици жители и гости на софийското село Балша се събраха на фестивала на баницата вчера. Най-добрите майстори на традиционното българско печиво представиха своите умения и заслужиха аплодисментите на присъстващите. Участниците в кулинарното състезание бяха над 30, съобщи кметът на район „Нови Искър“ Даниела Райчева. Новоремонтираният младежки клуб в селото се оказа тесен, за да побере всички желаещи да присъстват на събитието и да опитат от вкусните баници.  „Две дълги години чакахме възможността това събитие да се проведе и най-после, то се реализира. Поздравления за кметство Балша, местното читалище и пенсионерски клуб, които се заеха с организацията!“, коментира кметът на район „Нови Искър“ Даниела Райчева. Кулинарната надпревара беше съпроводена и от богата музикална програма, която допълнително покачи градусът на настроението. 

comment 0
visibility 810
"Коледа в кутия от обувки" ще зарадва деца в нужда от „Нови Искър“

"Коледа в кутия от обувки" ще зарадва деца в нужда от „Нови Искър“

За поредна година столичният район „Нови Искър“ се включва в благотворителната кампания „Коледа в кутия за обувки“. Всеки, който иска да се включи в инициативата и да зарадва дете в неравностойно положение със своя подарък за Коледа, може да го направи, като остави своята кутия на събирателния пункт в поликлиниката. Крайният срок е 19 декември. „Тази година събираме подаръци за деца от 2 до 12 години. Предвид това, че през изминалите кампании имаше много подаръци, които бяха неподходящи за даряване, искаме да ви помолим да ги опаковате така, че капакът на кутията да може лесно да се отваря, за да се провери. Молим ви, не пускайте стари, носени дрехи, обувки или други използвани, ненужни предмети!“, апелира кметът на „Нови Искър“ Даниела Райчева. Желаещите да участват в кампанията трябва да поставят своя подарък и лакомство (следи се внимателно за срока на годност) в кутия за обувки, като опаковат отделно капака, за да могат организаторите да проверят съдържанието и да преценят дали то е подходящо. Освен това е желателно да се добави и картичка с мило пожелание за детето. Допълнителна информация за кампанията може да бъде намерена на тел.: 02/936-11-14

comment 0
visibility 1009
-

Първи коледен базар ще има в Нови Искър

Първи по рода си Коледен базар организират "Пазари Север" и район "Нови Искър" в столицата. Събитието, което за пръв път ще бъде в такъв формат, ще се състои на 20 декември, вторник, на пазара в квартал Курило. Началото ще е точно в 11,00 часа, а организаторите са предвидили събития през целия ден до 19,30. Специален гост ще е шеф Иван Звездев. Той ще приготви постен боб по специална рецепта, с който ще почерпи гостите в 16,30. В програмата ще вземат участие и децата от училищата, детските градини и читалищата в Район Нови Искър, както и техните баби и дядовци от пенсионерските клубове. Програмата предвижда още кулинарна изложба и дегустация, както и тематични къщички с коледни лакомства, скара и топли напитки! В 18,00 часа се очаква да пристигне и Дядо Коледа!

comment 0
visibility 1134
-

Всички населени места в район Нови Искър вече имат спортни игрища

Приключи реновирането на многофункционалната спортна площадка в с. Балша, район Нови Искър в столицата. Така вече всички населени места в района имат свои спортни игрища, съобщават от пресцентъра на Столична община. „Инвестициите в спортна инфраструктура са начинът да накараме повече хора да водят активен и здравословен начин на живот и най-вече да възпитаме в децата желание да играят навън и да спортуват“ – каза при откриването на обновеното спортно игрище в с. Балша кметът на София Йорданка Фандъкова. На откриването, организирано от кмета на Балша Николай Нодков, присъстваха председателят на СОС Георги Георгиев и кметът на район „Нови Искър“ Даниела Райчева. По време на ремонта на спортната площадка е подменена настилката, изградени са нови трибуни за зрителите, ограда, както и осветление с прожектори и LED- осветителни тела. Монтирани са нови футболни врати с мрежи и баскетболни кошове. Оформени са подходи с асфалтова настилка около площадката, както и ново озеленяване в прилежащото пространство. Средствата за реконструкцията са осигурени от Столичния общински приватизационен фонд. Спортните игрища са част от Програмата на кмета Йорданка Фандъкова за създаване на условия за масов спорт, активен и здравословен начин на живот в кварталите и населените места в Столична община и са предназначени за хора от всички възрастови групи.

comment 0
visibility 542
Деца ще правят играчки за „зелената елха“ на Нови Искър

Деца ще правят играчки за „зелената елха“ на Нови Искър

За предна година в столичния район „Нови Искър“ ще се проведе празничния конкурс "Нашата зелена елха". Инициативата се организира съвместно с районната администрация и Bulecopack. Конкурсът е за украса на Коледните елхи в детските градини на територията на Район Нови Искър - СО с играчки или друг вид украшения, изработени от децата. Позволено е използването само на опаковки, подръчни и естествени природни материали (шишарки, борови клонки, листа и др.) Инициативата има за цел да фокусира вниманието на децата върху рециклирането и да насърчи тяхното отговорно отношение и „зелено“ мислене.

comment 0
visibility 632
-

Курилският манастир в район Нови Искър също ще бъде ремонтиран

30 000 лева отпуска Столична община за реставрация на стенописите на Курилския манастир "Свети Иван Релски" в район "Нови Искър". Стенописите от наоса по северната, южната и западната стени на манастира ще бъдат реставрирани по предложение на кмета Йорданка Фандъкова чрез общинската програма за ремонт на храмове. Проектът предвижда и ремонт на мазилките в целия наос, включително и сводовете на храма. През 2021г. завърши реставрацията на иконостаса на манастира, която отново беше с помощта на Столична община. Изцяло беше обновено и дворното пространство на манастира. Курилският манастир "Св. Иван Рилски" радва миряните с реставриран иконостас Курилският манастир „Св. Иван Рилски“ е основан през Х век и е един от най-старите манастири в този регион. През 1593 г. манастирският храм е обновен, а три години по-късно е изографисан от Св. Пимен Зографски. През 1830 г. е пристроен и изографисан притвор. Деветнадесет години по-късно е построен втори притвор. До средата на XIX век манастирът е обитаван от 45 монахини, реализиращи огромна мисионерска дейност. Освен него, с 50 000 лева ще бъде основно ремонтирана и Фасадата на храм "Св. Николай Чудотворец" в софийския кв. "Славовци", район „Нови Искър“, реши Столичният общински съвет. С 50 000 лв. ремонтират храм „Св. Николай Чудотворец“ в Нови Искър  

comment 0
visibility 818
С 50 000 лв. ремонтират храм „Св. Николай Чудотворец“ в Нови Искър

С 50 000 лв. ремонтират храм „Св. Николай Чудотворец“ в Нови Искър

Фасадата на храм "Св. Николай Чудотворец", намиращ се в софийския кв. "Славовци", район „Нови Искър“, ще бъде основно ремонтирана. За целта Столичният общински съвет отпусна 50 000 лв., съобщи районният кмет Даниела Райчева. В края на миналия месец местния парламент гласува предложението на кмета Йорданка Фандъкова да бъдат отпуснати 190 000 лв. за ремонт, реставрация и изграждане на шест храма на територията на Столична община. История на храма „Св. Николай Чудотворец“ в кв. „Славовци“: Когато Славовци е било голямо и богато село по време на Второто българско царство е изграден достолепен християнски храм, дълъг 15 м. с олтар и отделни места за мъже и жени. Изграден е върху римски останки и е разрушен при турските нашествия, пише noviiskar.eu По време на чумна епидемия, която покосявала стари и млади, славовчани молят Бог за спасение в източната част на срутената църква, до многолетния бряст, където е бил откритият олтар. Руините на сринатия храм са разчистени през 1922 година. Със съдействието на Министерството на вътрешните работи църковното настоятелство разгръща широка кампания из цяла България за набиране на средства за построяването на храма. Всяко избрано от настоятелството лице получава тетрадка, която започва с препис на позволителното за градеж. В него се удостоверява, че им се разрешава да събират волни пожертвования в срок от три години и шест месеца в цялото Царство за построяването на храм в Славовци. Тези тетрадки , повече от 20 на брой, съдържат цялата информация за събраните средства и техния отчет. Резултатът е изненадващ – близо милион народни пожертвования за градежа на храм-паметника „Св. Николай Чудотворец”. Общоселската мечта се сбъдва и през пролетта на 1926 година църквата е съградена и зографисана. Новата църква е тържествено осветена в последния четвъртък преди Спасовден. „Св. Николай Чудотворец” е единственият в района храм-паметник посветен на героите, загинали във войните от 1912 до 1918 г.

comment 0
visibility 583
Момчетата от СУ „В. Левски“ ще представят Нови Искър на ученическите игри

Момчетата от СУ „В. Левски“ ще представят Нови Искър на ученическите игри

Момчетата от столичното 170 СУ "Васил Левски" в Нови Искър ще представят района на градските ученически спортни игри през следващата година. Вчера те спечелиха районният етап на УСИ за момчета 5-7 клас, съобщава кметът Даниела Райчева. На второ място се класираха спортистите от 171 ОУ "Стоил Попов", трети са 179 ОУ "Васил Левски" – с. Доброславци, 4-ото място е за 172 Обединено училище ,,Христо Ботев", а на 5-а позиция са възпитаниците на 160 ОУ "Св. Св. Кирил и Методий. Победители при момичетата са 171 ОУ "Стоил Попов", а втори се нареди отборът на 160 ОУ "Св. св. Кирил и Методий. „Честито на всички участници! Спортът е здраве, дисциплина и изгражда както тялото, така и характера, затова всички участващи, са победители! Желая успех на момчетата и момичетата, които ще ни представят на градските ученически спортни игри и ще защитят името на нашия район!“, казва районният кмет Даниела Райчева.

comment 0
visibility 761
Наглост: Крадци взеха кутията за писма до Дядо Коледа в кв. Курило

Наглост: Взеха кутията за писма до Дядо Коледа в кв. Курило

Неизвестни лица отмъкнаха „пощенската кутия“, в която децата от кв. „Курило“ пускаха своите писма до Дядо Коледа. За наглата кражба съобщи кметът на столичния район „Нови Искър“ Даниела Райчева във Фейсбук. Така осемгодишната традиция в квартала ще бъде прекъсната. „За съжаление историята този път няма да има щастлив край… За какво му е? Ще отговори на децата ли? Ще продаде писмата, пълни с детски надежди ли? Сега стотици деца, които вече пуснаха своето писмо до Дядо Коледа с очакване да им отговори... няма как да получат отговор!“, коментира ядосано кметът Райчева. Тя подчертава, че в месецът, в който трябва да сме най-смирени и най-добри към ближния, вандалските актове в района не спират. Даниела Райчева все пак се надява, че откраднатата кутия може да бъде намерена някъде захвърлена. „Поне писмата да върнат, за да може децата, които са писали, да получат така очакваният отговор. Можем да сложим нова кутия, но да го правим ли? Ще изкара ли ден, два или ще е цяло чудо да остане до края на кампанията? Камери и на кутията за писма ли да сложим, както съм сигурна, че ще кажат някои...“, пита кметът на район „Нови Искър“. Към този момент всяко дете, което иска да изпрати своето писмо до Дядо Коледа, може да го направи в някоя от другите кутии в района.

comment 0
visibility 695
Коледната елха в Нови Искър грейна в празнични светлини

Коледната елха в Нови Искър грейна в празнични светлини

В присъствието на десетки деца и техните родители коледната елха на площад „Св. Дух“ в столичния район „Нови Искър“ грейна в празнични светлини. Така беше спазена 10-годишната традиция, започната от местната администрация. „Благодарност към всички, които взеха участие в празничната програма и превърнаха този ден в истински празник. Тази година стават почти 10 години откакто започнахме тази инициатива с една цел - да създадем дух на празничност и семейни ценности в нашия град и той също да има своята традиция да украсява свое дърво - защото всички в район "Нови Искър" сме едно голямо семейство!“, заяви кметът на района Даниела Райчева. Тя пожела на всички присъстващи прекрасен, празничен месец декември, през който уютът да не напуска домовете, а любовта семействата! „Желая ви да сте здрави, да сте обичани и много, много щастливи!“, каза още кметът Райчева.  

Район Нови Искър

Район Нови Искър Община

Територия на район Нови Искър

Район Нови Искър на практика е  вторият след район Панчарево по големина в Столична община. Той е разположен на площ от 220 000 дка, 150 000 от които са обработваема земя. В пределите на район Нови Искър влизат кварталите Славовци, Кумарица, Курило, Изгрев, Гниляне, както и селата Балша, Войняговци, Доброславци, Житен, Кубратово, Кътина, Локорско, Мировяне, Негован, Подгумер, Световрачене и Чепинци.

Район Нови Искър Изгрев

В кварталите Гниляне, Кумарица, Кътина, Чепинци и Световрачене в район Нови Искър са открити минерални извори. Лечебните свойства на минералната вода в район Нови Искър са безспорни, но все още около тях няма курортни заведения. През град Нови Искър, район Нови Искър, минава река Нови Искър.  През територията на район Нови Искър минават  реките Червена, Блато, Кътинска, Лесновска, Подгумерска.

История на район Нови Искър

На територията на сегашния район Нови Искър е имало живот още преди 5000 години преди н.е. За това се съди от наличните селищните могили от тракийско време на територията на селата от район Нови ИскърНегован, Световрачане и Чепинци.

Район Нови Искър Световрачене

Край днешният административен център на район Нови Искър е преминавал главният римски път – Траяновия през 1 и 2 век от н.е.

Интересно е, че от 15 век много от селищата в сегашния район Нови Искър в турските данъчни регистри се записват с настоящите си наименования.

Административният център на столичния район Нови Искърима 5 квартала. Те са с интересна история. Имената им "Славовци", "Кумарица", "Курило" и "Гниляне" имат славянски корени. Според легендите първите жители на терените на Кумарица и Славовци са славяните.

Здравеопазване в район Нови Искър

За здравето на жителите на всички селища и квартали в район Нови Искър се грижи Медицински център 31 София. Във всяко  едно от селата в район Нови Искърима лекарски и стоматологични кабинети.

В с. Подгумер, район Нови Искър, функционира Дом за възрастни с умствена изостаналост.

Образование и култура в район Нови Искър

В Селата и кварталите на район Нови Искър работят 6 детски градини в 4 филиала. В район НовиИскър има 6 основни училища и едно средно училище.

На територията на район Нови Искър функционират 15 читалища. В тях се развива активна културна дейност.

Забележителности в район Нови Искър

Територията на днешния район Нови Искър е изключително наситена с паметници на културата. Някои от тях дори са признати за паметници с национално значение.

Район Нови Искър Курило

Любопитна е историята на манастира „Св. Иван Рилски” в Курило, район Нови Искър. Този манастир, според преданията, бил един от първите в Софийската Света гора. Изграден бил до крепостта Белиград във времето на Първото българско царство. Манастирът бил сринат при османското нашествие. Същата била участта и на крепостта в район Нови Искър. Легендите говорят, че мощите на Йоан Рилски престояли за кратко в манастира през 1469 г. по време на преместването им от Търново към Рилския манастир. Близо до манастира в район Нови Искъримало лековито аязмо. От надпис, който стои в преддверието на сегашния храм, твърди, че жителите на селищата наоколо сами издигнали нов църква на мястото на старата през 1593 г. През 1596 г. църквата в район Нови  Искър била изписана от Пимен Зографски. Новото изписване на църквата се случва през 1816 г.

За времето си манастирът в район Нови Искър бил просветно средище. В него било обособено килийно училище, продавали се книги и песнопойки.

За манастира „Св. вмчк Димитър Солунски” в Подгумер, район Нови Искър, се смята, че е издигнат през 13 век. Разрушен е през 14 век, когато идват турците. Над вратата на църквата към манастира се разчита 1597 г. Вероятно тогава църквата е била обновена. Пимен Софийски е направил стенописите на църквата. През 1848 г манастирът „Св. вмчк Димитър Солунски” в район Нови Искър, е издигнат наново от жителите на района наоколо.Васил Левски също е отсядал тук по време на пътуванията си в Софийско. Манастирът в район Нови Искър е имал особено богата библиотека.

Битувал легенди и за Манастир „Св. Теодор Стратилат” в с. Балша в район Нови Искър. Възрастта му не може да се определи с точност. В познатите легенди се изказват две предположения – 12 или 14 век. През 2003 г манастирът вече има нова визия и е осветен от патриарх Максим.

В район Нови Искър има и друга забележителна църква е „Св. Николай Мирликийски” в с. Негован. Тя е в завидно добро състояние. Издигната е през 1886. Неин майстор е резбаря Стойчо Любенов. Иконите са рисувани от Михаил Блажев от с. Тресонче и Иван Доспевски.

На площада във Войняговци, район Нови Искър, е разположена църквата „Света Петка”. Издигната е през 1869 г.  и е от храмовете на Софийската Света гора. Не може да се отрече красотата на този храм в район Нови Искър. Тя е изградена от камък и е вкопана в земята, както било изискването на османците.

В Мировяне, район Нови Искър, се намира Църквата „Света Троица”. Тя също е каменна и е издигната през 1871 г. Строили са я майстори от Битолско. При отварянето на църквата е поставен дървен двуреден иконостас, а през 1880 г. е изографисана от Михаил Благовест и брат му.

Внимание заслужава и църквата „Св. Николай чудотворец” в с. Локорско в район Нови Искър. Храмът е използван за нуждите на близкото гробище. В самото начало, 1831 г църквата е била еднокорабна. По-късно, през 1866 г. се добавя квадратен притвор. Иконите на храма са дело на Коста Петрович Вальов и Димитър Христов Зограф от Самоков. Сега храмът е в руини.

В гробищния парк в Курило, в район Нови Искър, се намира църква „Успение Богородично”. Непосредствено до нея има останки от стария храм, който е бил построен през 8 век и е съборен, когато е правена ЖП линията. В район Нови Искър това е най-старата църква.  Сегашната църква в миналото е играла ролята на параклис към стария храм.

Район Нови Искър Кътинските пирамиди

Интересен обект в район Нови Искър са Кътинските пирамиди. Те се намират в южното подножие на Софийската планина и представляват земни образувания. Ерозията е помогнала за образуването им. Имат разнообразни форми. В основата са с цвят охра, а върховете са виненочервени. Те са природни забележителности и заемат 11 хектара.

Район Нови Искър старинна крепост Белиград

В район Нови Искър се намира и старинната крепост „Белиград“. Тя е трябвало да пази входа на планината. Построена е от римляните с отбранителна цел. Легенди говорят, че последният ѝ собственик е имал огромно съкровище, което останало в таен тунел под земята при нашествието на турците.

Територия на район Нови Искър

История на район Нови Искър

Здравеопазване в район Нови Искър

Образование и култура в район Нови Искър

Забележителности в район Нови Искър

Прочетете още