район „Нови Искър“, СО

Последни Най-четени Най-коментирани

Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
  • Да, ще избере (18%, 21 Гласове)
  • Няма да избере (27%, 31 Гласове)
  • Да, на ротационен принцип (11%, 13 Гласове)
  • Ще има нови избори (32%, 37 Гласове)
  • Ще почакаме до пролетта (11%, 13 Гласове)
Общо гласували: 115 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 1303
Отборът на Локорско спечели купата на кмета в Нови Искър

Отборът на Локорско спечели купата на кмета в Нови Искър (СНИМКИ)

Отборът на Локорско е победител в тазгодишното издание на футболния турнир "За купата на кмета", съобщават от администрацията на столичния район „Нови Искър“. „Поздравления за всички участници! Тази година се наблюдаваше изключително висока спортсменска игра, а срещите бяха много, много интересни.“, споделя районният кмет Даниела Райчева. Ето и крайното класиране: 1-во място Локорско 2-ро място Кумарица 3- то място Зебрите 4-то място Ветераните Голмайстор на турнира стана Георги Петров, а за най-добър вратар беше обявен Любомир Кръстанов. С приза „ветеран на турнира“ беше удостоен  Бисер Георгиев. Най-красивият гол вкара Виктор Додов, а отличието за най-добро отношение и екипен дух е за Александър Спасов.

comment 0
visibility 961
Председателят на СОС: Всички населени места в Нови Искър са с нови спортни

Председателят на СОС: Всички населени места в Нови Искър са с нови спортни площадки (СНИМК...

Председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев и кметът на район „Нови Искър" Даниела Райчева откриха обновена многофункционална спортна площадка в с. Чепиници. Игрището е с обща площ от 560 кв.м. Извършена е подмяна на изкуствената тревна настилка, изградена е нова предпазна ограда. Игрището е със свободен достъп 24/7, за целта има изградена осветителна система с LED прожектори, монтирани са и футболни врати с мрежи. Средствата за изграждането на спортната площадка са осигурени от общинския приватизационен фонд с решение на градския парламент. „Така вече всички 14 населени места от район Нови Искър са с нови или обновени спортни площадки. Ние не делим децата на такива от центъра на София и от крайните квартали или други населени места. Всички заслужават модерни спортни игрища и нашата задача е да се грижим за това. Въпреки финансовите кризи, през които преминахме по време на мандата, не спряхме да осигуряваме средства за развитието на спортната инфраструктура в нашия град. Очаквам отговорно поведение от страна на колегите на предстоящото заседание на 14 септември, когато ще гласуваме бюджета на София за тази година, защото 2 млн. граждани не заслужават да се блокира работата на града, независимо от предстоящите местни избори.", коментира председателят на съвета Георги Георгиев. Пресцентър Столичен общински съвет

comment 0
visibility 842
Футболисти от Нови Искър мерят сили за купата на кмета

Футболисти от Нови Искър мерят сили за купата на кмета

„Спортът обединява, спортът е здраве!” – с тези думи кметът на район “Нови Искър” Даниела Райчева откри вчера Десетия юбилеен футболен турнир ”За купата на кмета”. Участие в него взимат любители на футбола от седем населени места в района - “Курило”, “Кумарица”, Подгумер, Негован, Кубратово, Локорско и Балша. Първите срещи се изиграха на многофункционалната спортна площадка в кв. “Кумарица”. Двубоите бяха между отборите на “Нови Искър” (Ветерани) - “Зебрите”, завършил в редовното време 2:2, а след дузпи - 8-7 за “Нови Искър” (Весерани); “Подгумер” - “Зебрите” 0:4; “Нови Искър” (Ветерани) - Подгумер 2:0. Днес мачовете продължават на спортната площадка в центъра на с. Балша.  

Реклама
comment 0
visibility 1115
С изложба на Кумарицата отриха Алеята за изложби в Нови Искър

С изложба на Кумарицата отриха Алеята за изложби в Нови Искър

С експозиция на графики на известния художник Никола Митов - Кумарицата стартира инициативата Алея за изложби на открито в столичния кв. "Кумарица". Арт пространството се намира на площад „Св. Дух“, съобщават от администрацията на район „Нови Искър“. "Повече от 10 години познавам Никола Митов-Кумарицата и слушам винаги в захлас историите, които разказва. И винаги взимам най-ценното от тях. Затова, че човек всеки ден трябва да прави по нещо малко, което да оставя след себе си и да се гордее с това, което е направил. Поздравления за тези прекрасни творби, г-н Митов. Хората на Нови Искър са най-голямото богатство за мен и аз ви благодаря, защото имам възможността да познавам всеки един от вас и всеки ден имаме възможността да общуваме и заедно да развиваме района. Мечтаехме да имаме пространство за изложби на открито и тази мечта се сбъдна благодарение на Столична община.", заяви при откриването районния кмет Даниела Райчева. 84-годишният творец претворява образите на исторически личности, на съвременници, на своята съпруга. Изключително популярен е портретът на Георги Аспарухов-Гунди, негов първи братовчед, който Никола Митов рисува веднага след трагичната кончина на легендарния футболист на „Левски“.

comment 0
visibility 823
С изложба на Никола Митов – Кумарицата откриват Алеята за изложби в Нови Ис

С изложба на Никола Митов – Кумарицата откриват Алеята за изложби в Нови Искър

С експозиция на графики на известния художник Никола Митов - Кумарицата ще стартира инициативата Алеята за изложби на открито в кв. "Кумарица". Арт пространството се намира между пл. "Св. Дух" и районната администрация и поликлиниката, съобщават от администрацията на „Нови Искър“. Събитието ще се състои на 7 септември от 18.30 часа. Официални гости на откриването ще бъдат кметът на района Даниела Райчева, много приятели и гости на автора. Реализацията на проекта "Алея за изложби на открито" се реализира с помощта на Столична община.

comment 0
visibility 712
Ремонтиран е тротоарът на ул. Иван Денкоглу в село Балша (СНИМКИ)

Ремонтиран е тротоарът на ул. Иван Денкоглу в село Балша (СНИМКИ)

Приключи ремонтът на северния тротоар на ул. "Иван Денкоглу" в село Балша. Обновен е участъкът от ул. "Васил Левски" до моста над река Балшенска, съобщават от администрацията на столичния район „Нови Искър“. Подменени са изцяло бордюрите с нови и са положени нови тротоарни плочи. „Добра идея на кмета на селото Николай Нотков е транспортните подходи към имотите да са асфалтирани, за което го поздравявам, както и за надзора при изпълнението на работата“, зави районният кмет Даниела Райчева. Ремонтът е финансиран от Столична община по проект „Устойчива градска мобилност. Изграждане и реконструкция на основни артерии от кръгово-радиалната улична мрежа на гр. София“, компонент „Транспортна свързаност и достъпна среда“. „По същия проект в момента се ремонтира тротоарът в центъра на село Житен - пред кметството. Предстоят и ремонти на участъци от тротоари в другите населени места“, допълва кметът Райчева.

comment 0
visibility 855
Стикираха още 16 стари коли в Нови Искър

Стикираха още 16 стари коли в Нови Искър

16 излезли от употреба моторни превозни средства бяха стикирани днес в с. Локорско, с. Негован и кв. Изгре в район "Нови Искър", съобщават от Столичен инспекторат. Собствениците на старите автомобили трябва да предприемат мерки и да ги премахнат доброволно в срок. Ако това не се случи, колите ще бъдат вдигнати от екипи на Инспектората и ще се репатрират на площадка за разкомплектоване. В следващите дни екипите ще продължат работа по стикиране в гр. Нови Искър.

comment 0
visibility 833
Инициативата „Бъди човек“ помага на възрастни хора в Нови Искър

Инициативата „Бъди човек“ помага на възрастни хора в Нови Искър

Инициативата "Бъди човек" вече започва дейност и на територията на столичния район "Нови Искър", съобщават от местната администрация. В рамките на първата съвместна кампания са осигурени пакети с храни от първа необходимост за нуждаещи се възрастни хора с протези. Като част от кампанията те ще могат да се възползват и от безплатни консултации с лекари и рехабилитатори. „В момента с координатора за нашия район планираме и следващата инициатива, която ще обявим съвсем скоро“, обяви районният кмет Даниела Райчева.

comment 0
visibility 684
-

Ремонтират детска площадка в центъра на кв. Кумарица

Започнаха дейностите по основният ремонт на детската площадка на центъра на кв. "Кумарица" до пл. "Св. Дух". С Решение на СОС се отпуснаха средства за осъществяване на ремонта, припомня кметът на столичния район Нови Искър Даниела Райчева. Площадката ще се простира на 170 кв. метра, заслана с каучукова, ударопоглъщаща настилка. Ще бъдат поставени пет съоръжения за игра на децата, като едно от тях ще бъде от комбиниран тип и ще е за деца от 0 до 12 години и е модел тип "Рекичка" с тематични елементи. Проектът предвижда още двойна люлка от стандартен тип, както и такава тип "Везна". Ще има и клатушка на пружина и друг тип люлка - "Гнездо", която ще е за две деца едновременно. На площадката ще се поставят четири пейки с облегалки и четири кошчета за отпадъци.

comment 0
visibility 1106
Никола Митов – Кумарицата показва 18 графични творби в Нови Искър

Никола Митов – Кумарицата показва 18 графични творби в Нови Искър

Първата изложба под открито небе на таблата, които бяха монтирани в столичния район Нови Искър, ще е на изтъкнатия художник Никола Митов - Кумарицата, съобщават от местната администрация. Експозицията ще включва 18 платна, представящи графичното изкуство на твореца. Вчера Никола Митов се срещна в ателието си с районния кмет Даниела Райчева, за да обсъдят концепцията на предстоящата експозиция. „Радвам се, че той прие предложението повече от жителите на Район Нови Искър - СО да могат да се запознаят с творчеството му. Изложбата планираме за началото на месец септември, а дотогава ни очаква много работа по нейната подготовка.“, заяви кметът Райчева. В момента художникът подбира творбите, които иска да покаже пред местната публика. За Никола Митов - Кумарицата: През 1939 в село Кумарица (сега квартал на град Нови Искър) се ражда едно момче, което със своя талант и вглъбеност в рисуването ще впечатли учителите си толкова много, че баща му ще се съгласи да го запише в Художествената гимназия в София. Така Никола Митов тръгва по пътя на професионалния художник заедно с прякора си Кумарицата, за да стане един от най-известните съвременни български графици. Следва Художествената академия, специалност "Графика" при проф. Евтим Томов. След дипломирането си работи като дизайнер на облекло в Центъра за нови стоки и мода (ЦНСМ) София и в неговото предприятие "Ахинора" в град Исперих. Там именно Кумарицата прави първата си самостоятелна изложба. Работи в областта на приложната графика - графични знаци, оформления на книги и илюстрации. Предпочитани жанрове са портретът и пейзажът. Той претворява образите на исторически личности, на съвременници, на своята съпруга. Много популярен става портретът на футболиста Георги Аспарухов, негов пръв братовчед, нарисуван веднага след трагичната му смърт.

comment 0
visibility 829
Изграждане на канализация променя движението в Нови Искър

Изграждане на канализация променя движението в Нови Искър

Продължава изграждането на канализация в град Нови Искър в едноименния столичен район. Това налага промяна в движението за месец. Местните жители са готови да изтърпят неудобствата, но да се реши проблемът с канализацията в града. Всъщност изграждането е започнало, а продължението на строителството на канал налага въвеждане на организация на движение, съобщи БНР. От 10 август до 9 септември, включително, т. г. се забранява влизането на пътни превозни средства по ул. „Искърско дефиле“ между североизточното кръстовище на ул. „Липите“ и ул. „Искърско дефиле“ и югозападното кръстовище на ул. „Липите“ и ул. „Искърско дефиле“. ИЗключение са прави само за пътните превозни средства на лица живеещи в зоната, за която е въведена забраната, както и за автомобили, които обслужват по утвърден график обекти в сигнализираните пътни участъци, съобщиха от Столичната община. За същия период автобусна линия № 27 ще се движи по променен маршрут - от метростанция „Княгиня Мария Луиза“ по действащия маршрут до кръстовище Софийски околовръстен път/ул. „Мировско шосе“, направо по ул. „Мировско шосе“, през с. Мировяне по маршрута на автобусна линия № 26, ул. „Каптажа“ (пътя между с. Мировяне и кв. Славовци“ и наляво по ул. „Липите“ по маршрута до с. Кътина двупосочно Закрива се временната спирка ул. „Равнец“ - кръстовището на ул. „Искърско дефиле“ и ул. Липите“.

comment 0
visibility 2783
-

Променя се маршрутът на автобус 27 заради изграждане на канализацията на Нови Искър

Във връзка с доизграждане канализационната мрежа на гр. Нови Искър, се налага въвеждането на временна организация за движението в района, съобщават от Столична община. От 10.08.2023 г. до 09.09.2023 г. /включително/ се забранява влизането на пътни превозни средства по ул. „Искърско дефиле“ между североизточното кръстовище на ул. „Липите“ и ул. „Искърско дефиле“ и югозападното кръстовище на ул. „Липите“ и ул. „Искърско дефиле“, с изключение на пътно превозните средства на лица живеещи в зоната, за която е въведена забраната, както и за автомобили, които обслужват по утвърден график обекти в сигнализираните пътни участъци. От 10.08.2023 г. до 09.09.2023 г. автобусните от линия №27 ще се движат по променен маршрут. Маршрутът на автобусна линия № 27 се променя както следва (в посока с. Кътина): от метростанция „Княгиня Мария Луиза“ по действащия маршрут до кръстовище Софийски околовръстен път/ул. „Мировско шосе“, направо по ул. „Мировско шосе“, през с. Мировяне по маршрута на автобусна линия № 26, ул. „Каптажа“ (пътя между с. Мировяне и кв. Славовци“ и наляво по ул. „Липите“ по маршрута до с. Кътина двупосочно Автобусите ще спират на всички съществуващи автобусни спирки в променения участък на маршрута. За линията се закрива временната спирка „Ул. Равнец“ кръстовището на ул. „Искърско дефиле“ и ул. Липите“.

comment 0
visibility 4415
Променят движението в Нови Искър заради изграждане на канализация

Променят движението в Нови Искър заради изграждане на канализация

Заради доизграждане на канализационната мрежа на град Нови Искър се въвежда временна организация на движението, съобщават от местната администрация. Градският транспорт и автомобилният трафик се пренасочват през с. Мировяне по маршрута на автобус 26: път гр. Нови Искър – с. Мировяне, ул. „Еделвайс“ - ул. „Чавдар Войвода“ - пл. „Васил Левски“ - ул. „Мировско шосе“ – Околовръстен път. Мерките ще са в сила от 10 август – четвъртък, и ще са за срок от 30 дни.

comment 0
visibility 864
-

Парк Кестените в Нови Искър ще има ново осветление

Скоро парк "Кестените" ще е напълно осветен с ново парково осветление от 10 стълба, съобщи кметът на столичния район Нови Искър Даниела Райчева. Новите осветителни тела ще бъдат разположени така, че да покриват пълната площ на парка. Освен това, ще са енергоспестяващи, отбелязва районният кмет, като добави, че паркът става все по-красив и благодарение на посадените дървета, които вече от малки фиданки са се превърнали в хубави, млади дръвчета. "Това е поредна стъпка от поетапното превръщане на това западнало пространство в центъра на града в красив парк, който предлага на хората, които го посещават спортна площадка, детска площадка, фитнес на открито, маси за тенис, къщичка за книги за четене на открито, паркинг и пространство за отдих и срещи. Разбира се, това не е всичко, което сме планирали за парка и ще продължим да го развиваме и обогатяваме", заяви още Райчева.

comment 0
visibility 957
Детската градина в Курило ще има нова спортна площадка и кът за четене

Детската градина в Курило ще има нова спортна площадка и кът за четене

Нова спортна площадка ще бъде изградена в двора на 157 детска градина "Детска стряха" в софийския кв. "Курило", съобщават от районната администрация. „Поздравления за екипа на градината и най-вече за директора Дани Славкова за това, че всяко лято в последните три години в градината се правят редица подобрения и базата постоянно се развива“, заяви кметът на столичния район „Нови Искър“ Даниела Райчева. Тя посети на място обекта, за да се запознае с ремонтните дейности, част от които се извършват благодарение на дарения. Две от освободените стаи ще бъдат превърнати в STEM кабинети. „Фоайето на първия етаж ще се превърне в кът за адаптация с книжки, играчки и монитор за детски песни, а едната стена ще се използва като галерия със снимки на децата от яслата по випуск. Фоайето на третия етаж пък ще се превърне в кът за четене, а библиотеката ще е стилизирано дърво с щайги, които ще приютяват книжки и списания, а в другия край на помещението ще има куклен театър. Идеята е това място да се превърне в приказен кът“, казва още кметът Райчева. Към момента стълбите към площадките са подменени с нови тротоарни плочки, а пясъкът в пясъчниците е сменен след дарение от Керамичния завод. Друга фирма е помогнала с бетона за основата на новата спортна площадка. За площадката на най-малките деца е направена ограда от скари, която също е дарение. Навесът е по програма “Календар на здравето” на Столична община. Идеята е децата от 3 и 4 група целогодишно да изучават околния свят и да се занимават с конструиране и технология (когато времето го позволява). С дарение са осигурени и гардероби за архива на документацията, както и костюми за различни тържества.

Район Нови Искър

Район Нови Искър Община

Територия на район Нови Искър

Район Нови Искър на практика е  вторият след район Панчарево по големина в Столична община. Той е разположен на площ от 220 000 дка, 150 000 от които са обработваема земя. В пределите на район Нови Искър влизат кварталите Славовци, Кумарица, Курило, Изгрев, Гниляне, както и селата Балша, Войняговци, Доброславци, Житен, Кубратово, Кътина, Локорско, Мировяне, Негован, Подгумер, Световрачене и Чепинци.

Район Нови Искър Изгрев

В кварталите Гниляне, Кумарица, Кътина, Чепинци и Световрачене в район Нови Искър са открити минерални извори. Лечебните свойства на минералната вода в район Нови Искър са безспорни, но все още около тях няма курортни заведения. През град Нови Искър, район Нови Искър, минава река Нови Искър.  През територията на район Нови Искър минават  реките Червена, Блато, Кътинска, Лесновска, Подгумерска.

История на район Нови Искър

На територията на сегашния район Нови Искър е имало живот още преди 5000 години преди н.е. За това се съди от наличните селищните могили от тракийско време на територията на селата от район Нови ИскърНегован, Световрачане и Чепинци.

Район Нови Искър Световрачене

Край днешният административен център на район Нови Искър е преминавал главният римски път – Траяновия през 1 и 2 век от н.е.

Интересно е, че от 15 век много от селищата в сегашния район Нови Искър в турските данъчни регистри се записват с настоящите си наименования.

Административният център на столичния район Нови Искърима 5 квартала. Те са с интересна история. Имената им "Славовци", "Кумарица", "Курило" и "Гниляне" имат славянски корени. Според легендите първите жители на терените на Кумарица и Славовци са славяните.

Здравеопазване в район Нови Искър

За здравето на жителите на всички селища и квартали в район Нови Искър се грижи Медицински център 31 София. Във всяко  едно от селата в район Нови Искърима лекарски и стоматологични кабинети.

В с. Подгумер, район Нови Искър, функционира Дом за възрастни с умствена изостаналост.

Образование и култура в район Нови Искър

В Селата и кварталите на район Нови Искър работят 6 детски градини в 4 филиала. В район НовиИскър има 6 основни училища и едно средно училище.

На територията на район Нови Искър функционират 15 читалища. В тях се развива активна културна дейност.

Забележителности в район Нови Искър

Територията на днешния район Нови Искър е изключително наситена с паметници на културата. Някои от тях дори са признати за паметници с национално значение.

Район Нови Искър Курило

Любопитна е историята на манастира „Св. Иван Рилски” в Курило, район Нови Искър. Този манастир, според преданията, бил един от първите в Софийската Света гора. Изграден бил до крепостта Белиград във времето на Първото българско царство. Манастирът бил сринат при османското нашествие. Същата била участта и на крепостта в район Нови Искър. Легендите говорят, че мощите на Йоан Рилски престояли за кратко в манастира през 1469 г. по време на преместването им от Търново към Рилския манастир. Близо до манастира в район Нови Искъримало лековито аязмо. От надпис, който стои в преддверието на сегашния храм, твърди, че жителите на селищата наоколо сами издигнали нов църква на мястото на старата през 1593 г. През 1596 г. църквата в район Нови  Искър била изписана от Пимен Зографски. Новото изписване на църквата се случва през 1816 г.

За времето си манастирът в район Нови Искър бил просветно средище. В него било обособено килийно училище, продавали се книги и песнопойки.

За манастира „Св. вмчк Димитър Солунски” в Подгумер, район Нови Искър, се смята, че е издигнат през 13 век. Разрушен е през 14 век, когато идват турците. Над вратата на църквата към манастира се разчита 1597 г. Вероятно тогава църквата е била обновена. Пимен Софийски е направил стенописите на църквата. През 1848 г манастирът „Св. вмчк Димитър Солунски” в район Нови Искър, е издигнат наново от жителите на района наоколо.Васил Левски също е отсядал тук по време на пътуванията си в Софийско. Манастирът в район Нови Искър е имал особено богата библиотека.

Битувал легенди и за Манастир „Св. Теодор Стратилат” в с. Балша в район Нови Искър. Възрастта му не може да се определи с точност. В познатите легенди се изказват две предположения – 12 или 14 век. През 2003 г манастирът вече има нова визия и е осветен от патриарх Максим.

В район Нови Искър има и друга забележителна църква е „Св. Николай Мирликийски” в с. Негован. Тя е в завидно добро състояние. Издигната е през 1886. Неин майстор е резбаря Стойчо Любенов. Иконите са рисувани от Михаил Блажев от с. Тресонче и Иван Доспевски.

На площада във Войняговци, район Нови Искър, е разположена църквата „Света Петка”. Издигната е през 1869 г.  и е от храмовете на Софийската Света гора. Не може да се отрече красотата на този храм в район Нови Искър. Тя е изградена от камък и е вкопана в земята, както било изискването на османците.

В Мировяне, район Нови Искър, се намира Църквата „Света Троица”. Тя също е каменна и е издигната през 1871 г. Строили са я майстори от Битолско. При отварянето на църквата е поставен дървен двуреден иконостас, а през 1880 г. е изографисана от Михаил Благовест и брат му.

Внимание заслужава и църквата „Св. Николай чудотворец” в с. Локорско в район Нови Искър. Храмът е използван за нуждите на близкото гробище. В самото начало, 1831 г църквата е била еднокорабна. По-късно, през 1866 г. се добавя квадратен притвор. Иконите на храма са дело на Коста Петрович Вальов и Димитър Христов Зограф от Самоков. Сега храмът е в руини.

В гробищния парк в Курило, в район Нови Искър, се намира църква „Успение Богородично”. Непосредствено до нея има останки от стария храм, който е бил построен през 8 век и е съборен, когато е правена ЖП линията. В район Нови Искър това е най-старата църква.  Сегашната църква в миналото е играла ролята на параклис към стария храм.

Район Нови Искър Кътинските пирамиди

Интересен обект в район Нови Искър са Кътинските пирамиди. Те се намират в южното подножие на Софийската планина и представляват земни образувания. Ерозията е помогнала за образуването им. Имат разнообразни форми. В основата са с цвят охра, а върховете са виненочервени. Те са природни забележителности и заемат 11 хектара.

Район Нови Искър старинна крепост Белиград

В район Нови Искър се намира и старинната крепост „Белиград“. Тя е трябвало да пази входа на планината. Построена е от римляните с отбранителна цел. Легенди говорят, че последният ѝ собственик е имал огромно съкровище, което останало в таен тунел под земята при нашествието на турците.

Територия на район Нови Искър

История на район Нови Искър

Здравеопазване в район Нови Искър

Образование и култура в район Нови Искър

Забележителности в район Нови Искър

Прочетете още