район „Нови Искър“, СО

Последни Най-четени Най-коментирани

Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Одобрявате ли именуването на улици и пространство в София в подкрепа на Украйна?
  • - Да, цяла Европа изразява своята солидарност (13%, 144 Гласове)
  • - Не, преименуването на алея пред Руското посолство е провокация (85%, 949 Гласове)
  • - Не мога да преценя (2%, 20 Гласове)
Общо гласували: 1113 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 2350
На 3 септември в "Нови Искър" пръскат против комари

На 3 септември в "Нови Искър" пръскат против комари

На 03.09.2021 г. с начало 22,00 ч. поетапно ще бъдат обработени срещу комари, всички общински зелени площи, паркове, градини и детски площадки на територията на гр. Нови Искър и 12 – те населени места в района.  Зоните, които ще бъдат обработени, ще се обозначават от изпълнителя с табели за вида обработка, използван препарат, карантинен период, фирма изпълнител и телефон за контакти. Това съобщават от администрацията на района в социалната мрежа. Обработките ще се извършат с биоцидни препарати – разрешени за употреба в бита и в обекти с обществено предназначение от Министерство на здравеопазването.  Дейността ще се извърши при благоприятни метеорологични условия.  

comment 0
visibility 2481
В ход е ремонтът на моста над река Искър в Нови Искър

В ход е ремонтът на моста над река Искър в Нови Искър

От днес започва ремонтът на моста над река Искър в град Нови Искър, съобщи кметът на района Даниела Райчева пред БНР. Продължителността на ремонтните дейности ще бъде 84 дни.   Ще бъде направена реконструкция на платната за движение и тротоарите. В началния етап е заложено да се затвори платното за движение от кв. „Курило“ към кв. „Изгрев“.   Широчината на пътните платна за движение ще бъде запазена на 7,50 м, съобщават от районната администрация. В източна и западна посока ще се направи връзка със съществуващата пътна настилка по 15 м преди и след съоръжението. Напречният наклон на движение ще е двустранен -2,5%.   Дължината на мостовото съоръжение е 157 м. По проект е предвидено разширяване на тротоарните платна за движение от 1,75 м на 1,9 м. Ще бъде изградена допълнителна стоманена конзола с парапет с ширина 1,5 м за разполагане на съществуващите водопроводи ф200СТ и ф400СТ.      

comment 0
visibility 2838
Преасфалтираха централния площад и тротоарите в село Мировяне

Преасфалтираха централния площад и тротоарите в село Мировяне

Завършено е преасфалтирането на централният площад и прилежащите тротоари в село Мировяне, точно до читалището. Ремонтните дейности са реализирани с финансиране от бюджета на Столична община, съобщават от администрацията на Нови Искър в социалната мрежа.  Поставени са и нови пейки и кошчета за отпадъци, а със спечеленият наскоро проект по програма "Зелена София", пространството допълнително ще се облагороди с нова паркова мебел и зеленина. До края на годината в селото ще се изгради и нова спортна площадка.  

Реклама
comment 0
visibility 2707
Почистиха от боклуци около минералния извор до кв. "Гниляне"

Почистиха от боклуци около минералния извор до кв. "Гниляне"

Хора, които обичат природата и чистотата, върнаха приятния облик на минералния извор до кв. “Гниляне”. В акцията се включи кметът на района Даниела Райчева и нейният екип. Проявата се прави по инициатива на Емил Рангелов и неговите приятели Мартин Господинов, Светлин Митев, Александър Велинов, Александър Станчев и Цветелина Цветанова. Помощ за доброто дело дадоха и от Столичен инспекторат с извозването на отпадъците, а те бяха в пъти повече, отколкото се очакваше. За това разказа в социалната мрежа кметът на "Нови Искър" Даниела Райчева.   "Заедно с екипа ми в момента обсъждаме варианти за цялостното облагородяване на мястото, както и възможности за реализацията им. В началото на седмицата проведох разговори със Столичен инспекторат за засилване на проверките за нерегламентирано изхвърляне на отпадъци на територията на района, за да можем да ограничим обезобразяването на природата и да живеем на едно по-чисто място. Отговорността за това е на всеки от нас!", казва кметът във Фейсбук.        

comment 0
visibility 3676
type-photo.svg
В ход е планово почистване на реките в "Нови Искър"

В ход е планово почистване на реките в "Нови Искър" (СНИМКИ)

Продължава плановото почистване на реките в район "Нови Искър". Към днешна дата се чисти коритото на река Подгумерска в урбанизираната част на селото, а след приключването на участъка ще се почиства река Дзуката и отводнителният канал в с. Чепинци. За това съобщиха от администрацията на района в социалната мрежа. Речните участъци, които са включени в плановата програма на Столична община за почистване на коригирани и некоригирани речни корита, минаващи през територията на „Нови Искър“ за 2021 г. са части от реките: Габровница, Уршак, Балшенска, Кътинска, Гнилянска, Подгумерска, Дзуката, както и отводнителният канал в с. Чепинци, охранителният канал в с. Доброславци и канал – западно от с. Мировяне.  Дейностите по планово почистване ще завършат през месец септември. Общата дължина на почистените участъци тази година е 8 490 м.    

comment 0
visibility 2984
Мобилен пункт за ваксини ще има от събота до вторник до Спешна помощ в Нови

Мобилен пункт за ваксини ще има от събота до вторник до Спешна помощ в Нови Искър

Мобилен пункт за ваксини срещу коронавируса ще бъде разположен събота, неделя, понеделник и вторник на паркинга на 31 Медицински център (поликлиниката) при Спешна помощ в Нови Искър. Това съобщават от администрацията на района в социалната мрежа. Пунктът ще разполага с всички налични към този момент ваксини. Той ще работи от 9:00 до 18:00 ч.  

comment 0
visibility 2490
Библиобус на Столична библиотека посети Нови Искър(СНИМКИ)

Библиобус на Столична библиотека посети Нови Искър(СНИМКИ)

Библиобус на Столична библиотека посети днес центъра на квартал “Курило” в Нови Искър, съобщиха от районната администрация в социалната мрежа. Жителите на града имаха възможност да получат напълно безплатно своята първа читателска карта. Инициативата се реализира за седма поредна година сред училищата и читалищата в район Нови Искър.  Проектът цели насърчаване на четенето. Идеята на екипа на отдел “Образование и култура” е съвместно с библиотеката да организират повече събития, свързани с четенето на открито с безплатен вход.  Библиобусът е една от тези инициативи наред с поставянето на къщичките за книги и кукленият театър по класически приказки.

comment 0
visibility 3451
В Нови Искър стартира "Лятно кино под звездите"

В Нови Искър стартира "Лятно кино под звездите"

За трета поредна година в Нови Искър ще се проведе "Лятно кино под звездите". В четири последователни петъка ще бъдат излъчени четири български филма. За това съобщават от администрацията на района в социалната мрежа.  Началото е този петък на площада в кв. “Гниляне” /пред читалището/ от 21,00 ч. с прожекцията на филма “Бензин”.  

comment 0
visibility 3598
В "Нови Искър" отново ще търсят най-добрите майстори на футбола

В "Нови Искър" отново ще търсят най-добрите майстори на футбола

Светът се вълнува от Европейското по футбол, но в район "Нови Искър" си имат свой футболен турнир, който отново ще привлече много фенове и емоции.  В проявата участие ще вземат  любители на футбола от всички населени места от "Нови Искър". Всички отбори, които искат да се запишат, трябва да направят това най-късно до 20 юни 2021 г. на номер 0889 966 428 или да подадат заявка на e-mail r.hristova@novi-iskar.bg Срещите отново ще се провеждат на многофункционалните спортни площадки на територията на района. Жребият за групите на турнира ще бъде изтеглен на 21.06.2021г. от 17.30ч. в заседателната зала на районната администрация ет.3 /сградата на поликлиниката/  Правила за провеждането на турнира, които остават непроменени до последното издание: В турнира могат да се включат сформирани отбори от всички населени места в район „Нови Искър“.  Всеки отбор се състои от 5 (пет) играча + 1 (един) вратар. Всеки отбор може да включва неограничен брой резерви. Всеки отбор има право на неограничен брой смени на играчите по време на игра. Всеки отбор трябва да представи списък с имената на състезателите, включени в отбора преди мач. Задължително е играчите да имат пред състезателен медицински преглед или попълнена от тях декларация, че носят отговорност за здравето си през периода на провеждане на футболните срещи. Награден фонд: Ваучер:    I място – 300 лв. II място – 200 лв. III място – 100 лв. Купи: I - място II - място III - място Статуетки: Голмайстор на турнира Най - добър вратар Най - добро отношение и екипен дух      

comment 0
visibility 4249
Ясни са победителите в конкурса за най-красив пролетен двор в "Нови Искър"

Ясни са победителите в конкурса за най-красив пролетен двор в "Нови Искър"

От "Нови Искър" огласиха в социалната мрежа кои са победителите в конкурса за най-пъстър и красив пролетен двор в района: - Марияна Стойчева - 627 гласа - Меги Атанасова - 611 гласа - Карина Костова - 43 гласа - Таня Севова - 22 гласа Резултатите са регистрирани в 23.59 часа на 24 май 2021 г. Екипът на район "Нови Искър" ще се свърже с победителите, за да се уговори как да получат своите награди. Условията на конкурса бяха да се направи снимка на собствената градина (двор) или кът, в който се отглеждат цветя, и тя да се изпрати на email: konkursgradini@novi-iskar.bg.   В "Нови Искър" отново търсят коя е най-красивата пролетна градина   Кадърът трябваше да е от цветни градини от населените места от Нови Искър, както и да е направен през тази година. Заедно със снимката трябваше да се изпратят трите имена, населено място и телефон за контакт. Фотосите бяха публикувани в специално направената галерия за конкурса на Facebook страница на района.    

comment 0
visibility 4181
В "Нови Искър" оново търсят коя е най-красивата пролетна градина

В "Нови Искър" отново търсят коя е най-красивата пролетна градина

Един прекрасен и позитивен конкурс стартира и тази година в район "Нови Искър". Търси се най-пъстрият и красив пролетен двор/градина/.  Правилата са лесни: Направете снимка на своята градина (двор) или кът, в който отглеждате цветя и я изпратете на email: konkursgradini@novi-iskar.bg. Кадърът трябва да е от цветни градини от населените места от Нови Искър, както и да е направен през тази година. Не забравяйте да напишете своето име, населено място и телефон за контакт. Фотосът ще бъде публикуван в специално направената галерия за конкурса на Facebook страница на района. Снимката, която събере най-много харесвания до 23.59 ч. на 24 май (понеделник) ще определи коя е най-красивата пролетна градина за 2021 г. за района. Първите три снимки, събрали най-много харесвания ще получат карти подарък Praktiker, осигурени от верига хипермаркети за дома и градината Praktiker.  

comment 0
visibility 2318
В Нови Искър тази есен залесяват над 137 дка с 80 000 широколистни дървета

В Нови Искър тази есен залесяват над 137 дка с 80 000 широколистни дървета (СНИМКИ)

Заместник-кметът на София по направление екология Десилава Билева сподели, че тази есен в столичния район „Нови Искър“ ще бъдат залесени над 137 дка с 80 000 широколистни дървета. Десилава Билева, заедно със заместник-кмета инж. Ангел Джоргов и кмета на „Нови Искър“ Даниела Райчева се включи в засаждането на 20 липи в парка в кв. “Славовци“ в "Нови Искър". В парка са засадени и нови цветя и храсти. Построена е и къщичка, в която всеки може да вземе и остави книга. Припомняме, че тази пролет Столична община засажда 1700 дървета в паркове, градини и покрай улици и булеварди. Предвижда се и озеленяване на зони около общински болници и поликлиники.

comment 0
visibility 2452
Нови дървета за България засаждат в "Нови Искър"

Нови дървета за България засаждат в "Нови Искър"

Една колкото екологична, толкова и образователна кампания тръгва от днес в столичния район "Нови Искър". Тя се нарича "Нови дървета за България"- прави се съвместно от район "Нови Искър" и  "Гората.бг. Основната цел на събитието e засаждане на нови дръвчета в дворовете на детски градини и училища на територията на района.  Стартът на инициативата ще бъде в 157 детска градина в 10,00 ч. След това е на ред 135 детска градина в 11,00 ч.. В 12,00 ч.  екипите ще са в 172 ОбУ, а в 13,00 ч. в 170 СУ.   Утре дръвчета ще се садят в: 102 ДГ в 10,00 ч.  132 ДГ в 11,00 ч.   177 ОУ в 12,00 ч. 179 ОУ в 13,00 ч. "Всеки, който иска да се включи, може да направи това на мястото, което избере. Всички необходими материали са осигурени. Този четвъртък ще садим дръвчета и в града, като сборен пункт е ул. "Розова долина". Всеки, който иска да се включи е добре дошъл. Начален час 10.00 часа", написа в социалната мрежа кметът на района Даниела Райчева.           --  

comment 0
visibility 2917
Над 300 книги са дарени за библиотеката в 172 ОбУ "Христо Ботев" в "Гниляне

Над 300 книги са дарени за библиотеката в 172 ОбУ "Христо Ботев" в "Гниляне"

  Силата на добротата и огъня на науката помагат на 172 ОбУ "Христо Ботев" в кв. "Гниляне". До момента над 300 книги са дарени за училищната библиотека. Това съобщи в социалната мрежа кметът на "Нови Искър" Даниела Райчева.  "Кампанията продължава до края на този учебен срок! Всеки, който иска да помогне, може да направи това, като се свърже с г-жа Мария Цветкова на тел.: 089 935 35 69", допълни във Фейсбук кметът.  

comment 0
visibility 2819
В двора на 170 СУ в Курило ще строят нова спортна зала с 200 седящи места

В двора на 170 СУ в "Курило" ще строят нова спортна зала с 200 седящи места

Нова спортна зала ще се построи в двора на 170 СУ "Васил Левски" в квартал "Курило", район "Нови Искър". Теренът за нея вече е разчистен. Залата ще  разполага с всички условия за провеждане на тренировки, спортни занимания, местни турнири и други спортни събития. За това разказаха от администрацията на "Нови Искър" в социалната мрежа.  Проектът предвижда залата да се използва за волейбол, баскетбол, хандбал, футбол на малки врати, бадминтон и провеждане на часовете по физическо възпитание и спорт на ученици. Планирани са 200 седящи места.  Сградата ще дава възможност и за практикуването на спортна и художествена гимнастика, бокс, борба, бойни изкуства, тенис на маса и други видове спорт, допустими за такъв тип съоръжение в две обособени тренировъчни зали.  Ще може да се провеждат и на различни културни, музикални и други събития на районно ниво. Вчера кметът на район “Нови Искър” Даниела Райчева и директора на училището Биляна Найденова обсъдиха проекта. В момента се работи по приключване на цялата техническа документация за издавени на разрешение за строеж.    

Район Нови Искър

Район Нови Искър Община

Територия на район Нови Искър

Район Нови Искър на практика е  вторият след район Панчарево по големина в Столична община. Той е разположен на площ от 220 000 дка, 150 000 от които са обработваема земя. В пределите на район Нови Искър влизат кварталите Славовци, Кумарица, Курило, Изгрев, Гниляне, както и селата Балша, Войняговци, Доброславци, Житен, Кубратово, Кътина, Локорско, Мировяне, Негован, Подгумер, Световрачене и Чепинци.

Район Нови Искър Изгрев

В кварталите Гниляне, Кумарица, Кътина, Чепинци и Световрачене в район Нови Искър са открити минерални извори. Лечебните свойства на минералната вода в район Нови Искър са безспорни, но все още около тях няма курортни заведения. През град Нови Искър, район Нови Искър, минава река Нови Искър.  През територията на район Нови Искър минават  реките Червена, Блато, Кътинска, Лесновска, Подгумерска.

История на район Нови Искър

На територията на сегашния район Нови Искър е имало живот още преди 5000 години преди н.е. За това се съди от наличните селищните могили от тракийско време на територията на селата от район Нови ИскърНегован, Световрачане и Чепинци.

Район Нови Искър Световрачене

Край днешният административен център на район Нови Искър е преминавал главният римски път – Траяновия през 1 и 2 век от н.е.

Интересно е, че от 15 век много от селищата в сегашния район Нови Искър в турските данъчни регистри се записват с настоящите си наименования.

Административният център на столичния район Нови Искърима 5 квартала. Те са с интересна история. Имената им "Славовци", "Кумарица", "Курило" и "Гниляне" имат славянски корени. Според легендите първите жители на терените на Кумарица и Славовци са славяните.

Здравеопазване в район Нови Искър

За здравето на жителите на всички селища и квартали в район Нови Искър се грижи Медицински център 31 София. Във всяко  едно от селата в район Нови Искърима лекарски и стоматологични кабинети.

В с. Подгумер, район Нови Искър, функционира Дом за възрастни с умствена изостаналост.

Образование и култура в район Нови Искър

В Селата и кварталите на район Нови Искър работят 6 детски градини в 4 филиала. В район НовиИскър има 6 основни училища и едно средно училище.

На територията на район Нови Искър функционират 15 читалища. В тях се развива активна културна дейност.

Забележителности в район Нови Искър

Територията на днешния район Нови Искър е изключително наситена с паметници на културата. Някои от тях дори са признати за паметници с национално значение.

Район Нови Искър Курило

Любопитна е историята на манастира „Св. Иван Рилски” в Курило, район Нови Искър. Този манастир, според преданията, бил един от първите в Софийската Света гора. Изграден бил до крепостта Белиград във времето на Първото българско царство. Манастирът бил сринат при османското нашествие. Същата била участта и на крепостта в район Нови Искър. Легендите говорят, че мощите на Йоан Рилски престояли за кратко в манастира през 1469 г. по време на преместването им от Търново към Рилския манастир. Близо до манастира в район Нови Искъримало лековито аязмо. От надпис, който стои в преддверието на сегашния храм, твърди, че жителите на селищата наоколо сами издигнали нов църква на мястото на старата през 1593 г. През 1596 г. църквата в район Нови  Искър била изписана от Пимен Зографски. Новото изписване на църквата се случва през 1816 г.

За времето си манастирът в район Нови Искър бил просветно средище. В него било обособено килийно училище, продавали се книги и песнопойки.

За манастира „Св. вмчк Димитър Солунски” в Подгумер, район Нови Искър, се смята, че е издигнат през 13 век. Разрушен е през 14 век, когато идват турците. Над вратата на църквата към манастира се разчита 1597 г. Вероятно тогава църквата е била обновена. Пимен Софийски е направил стенописите на църквата. През 1848 г манастирът „Св. вмчк Димитър Солунски” в район Нови Искър, е издигнат наново от жителите на района наоколо.Васил Левски също е отсядал тук по време на пътуванията си в Софийско. Манастирът в район Нови Искър е имал особено богата библиотека.

Битувал легенди и за Манастир „Св. Теодор Стратилат” в с. Балша в район Нови Искър. Възрастта му не може да се определи с точност. В познатите легенди се изказват две предположения – 12 или 14 век. През 2003 г манастирът вече има нова визия и е осветен от патриарх Максим.

В район Нови Искър има и друга забележителна църква е „Св. Николай Мирликийски” в с. Негован. Тя е в завидно добро състояние. Издигната е през 1886. Неин майстор е резбаря Стойчо Любенов. Иконите са рисувани от Михаил Блажев от с. Тресонче и Иван Доспевски.

На площада във Войняговци, район Нови Искър, е разположена църквата „Света Петка”. Издигната е през 1869 г.  и е от храмовете на Софийската Света гора. Не може да се отрече красотата на този храм в район Нови Искър. Тя е изградена от камък и е вкопана в земята, както било изискването на османците.

В Мировяне, район Нови Искър, се намира Църквата „Света Троица”. Тя също е каменна и е издигната през 1871 г. Строили са я майстори от Битолско. При отварянето на църквата е поставен дървен двуреден иконостас, а през 1880 г. е изографисана от Михаил Благовест и брат му.

Внимание заслужава и църквата „Св. Николай чудотворец” в с. Локорско в район Нови Искър. Храмът е използван за нуждите на близкото гробище. В самото начало, 1831 г църквата е била еднокорабна. По-късно, през 1866 г. се добавя квадратен притвор. Иконите на храма са дело на Коста Петрович Вальов и Димитър Христов Зограф от Самоков. Сега храмът е в руини.

В гробищния парк в Курило, в район Нови Искър, се намира църква „Успение Богородично”. Непосредствено до нея има останки от стария храм, който е бил построен през 8 век и е съборен, когато е правена ЖП линията. В район Нови Искър това е най-старата църква.  Сегашната църква в миналото е играла ролята на параклис към стария храм.

Район Нови Искър Кътинските пирамиди

Интересен обект в район Нови Искър са Кътинските пирамиди. Те се намират в южното подножие на Софийската планина и представляват земни образувания. Ерозията е помогнала за образуването им. Имат разнообразни форми. В основата са с цвят охра, а върховете са виненочервени. Те са природни забележителности и заемат 11 хектара.

Район Нови Искър старинна крепост Белиград

В район Нови Искър се намира и старинната крепост „Белиград“. Тя е трябвало да пази входа на планината. Построена е от римляните с отбранителна цел. Легенди говорят, че последният ѝ собственик е имал огромно съкровище, което останало в таен тунел под земята при нашествието на турците.

Територия на район Нови Искър

История на район Нови Искър

Здравеопазване в район Нови Искър

Образование и култура в район Нови Искър

Забележителности в район Нови Искър

Прочетете още