район „Нови Искър“, СО

Последни Най-четени Най-коментирани

Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Одобрявате ли предложения от Трифонов кабинет?
  • Да, Слави ще направи правителство. (26%, 205 Гласове)
  • Не, нямат достатъчно депутати. (36%, 280 Гласове)
  • Не се интересувам от политика. (3%, 20 Гласове)
  • Нови избори. (29%, 226 Гласове)
  • Незнам, време е за плаж. (7%, 57 Гласове)
Общо гласували: 788 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 1665
Мобилен пункт в "Нови Искър" събира опасни отпадъци от домакинствата

Мобилен пункт в "Нови Искър" събира опасни отпадъци от домакинствата

  На 22 януари  ще има мобилен пункт за събиране на опасни отпадъци от домакинствата в "Нови Искър", съобщават от администрацията на района  в социалната режа. Той ще работи от 8.30 до 11.30 часа.   Пунктът ще бъде разположен в гр. Нови Искър на ул. „Искърско дефиле“ № 121, районна администрация „Нови Искър“ (паркинга пред 31-ва поликлиника). От 12.30 до 15.30 ч., ще се премести в кв. Челопечене, на площада срещу кметството (пред паметника). Безвъзмездно ще се приемат следните опасни отпадъци, образувани от домакинствата: - Живак и живаксъдържащи уреди (живачни термометри, прекъсвачи и други подобни) - Лакове и бояджийски материали - Домакински препарати и химикали - Мастила и замърсени опаковки - Фармацевтични продукти (лекарства с изтекъл срок на годност)  

comment 0
visibility 2044
Нарисувани детски мечти украсиха общината в Нови Искър

Нарисувани детски мечти украсиха общината в Нови Искър

Изложба с рисунки на талантливите деца от 172 ОбУ “Христо Ботев”, кв. "Гниляне" украси сградата, в която се помещава общината на Нови Искър. Децата рисуваха  по темата "Как виждам моята 2021 година", разказа в социална мрежа кметът на "Нови Искър" Даниела Райчева.    На пет табла са разположени над 20 от най-хубавите рисунки от конкурса “Как си представям 2021”. Те са придружени и от послания на децата към всички жители на района. Изложбата “Как си представям 2021” е разположена на партерния етаж в сградата на поликлиниката и ще може да се разгледа свободно до 10 февруари.   Участие в изложбата взеха: Никол Андонова Бара Саад Виктор Григоров Стивън Митков Никола Петков Георги Раденков  Дима Саад Никол Петрова  Кристиян Иванов Ива Пеянкова Георги Цветков Виктор Иванов Светлин Цветков Дария Иванова Калоя Митев  Ивайло Трайков  Беатрис Кръстанова Емили Вълчева  Десислава Минчева  Цветинка Дилянова  

comment 0
visibility 1642
В Нови Искър няма бедстващи хора

В Нови Искър няма бедстващи хора

В район Нови Искър в момента ситуацията е спокойна. Екипите на "Аварийна помощ и превенция" продължават работата си. Няма бедстващи хора. Кметът на Нови Искър Даниела Райчева сподели в "Денят започва", че река Блато, която беше придошла и създаде риск и опасност от заливане, към момента е в коритото си. Реките имат достатъчно обем да поемат високи води. Припомняме, че над 30 къщи в село Мировяне, бяха залети преди ден. Ситуацията в района на Нови Искър, Мировяне и Требич беше най-тревожна. Те бяха частично наводнени, имаше и спрени линии на градския транспорт. Градският транспорт се движи по разписание. Директорът на дирекция “Аварийна помощ и превенция” към Столична община Красимир Димитров обясни, че 10 екипа работят на терен, като 3 от тях са нощна смяна. Днес започва отводняването на къщи. Продължава работата в Требич, Мировяне и Житен.

Реклама
comment 0
visibility 1779
АПП спасиха възрастна жена от село Мировяне

АПП спасиха възрастна жена от село Мировяне (СНИМКИ)

Екип на "Аварийна помощ и превенция" на Столична община спасиха възрастна жена от Мировяне. Домът на жената е бил залят от вода и тя не е можела да излезе. В момента тя е настанена в базата на дирекцията в Сини вир, научи Столица.bg. "На пострадалата жена са осигурени всички удобства и от екипа са й напазарували", бяха лаконични от АПП пред Столица.bg. Наводнените къщи в селото са над 30. Екипите продължават да работят в село Мировяне и отводняват потъналата във вода къща на ул. Искърско дефиле в Нови Искър. Докато не изсъхне собственичката ще остане на сигурно място в Сини вир. Втори ден хората от "Аварийна помощ и превенция" работят по отводняване на къщи, обекти, улици и подлези в Нови Искър. Районът е сред най-пострадалите от падналите валежи през изминалото денонощие.

comment 0
visibility 1852
type-photo.svg
Аварийни екипи работят за махане на непроходимия участък в района на Курило

Аварийни екипи работят по непроходимия участък в района на Курило (СНИМКИ)

Аварийните екипи работят по отстраняване на непроходимия участък в района на кв. "Курило", Нови Искър.    Пътят през кв. Требич е проходим, движението на автобусите там е възстановено, съобщиха от Центъра за градска мобилност.     Възстановиха движенето на автобуси 27 и 29 до "Требич"Заради завиряване под моста в Нови Искър спряха движението на автобуси № 23 и 26    Автобусите в района вече спират на всички спирки.    Продължава работата по пътя към с. Плана, където се разчистват паднали дървета след Царева махала.   Рейс 70 за момента се движи само до Царева махала.  

comment 0
visibility 1843
type-photo.svg
Децата от 172 ОУ "Христо Ботев"рисуват своята 2021 година

Децата от 172 ОУ "Христо Ботев" рисуват своята 2021 година (СНИМКИ)

Ръководството на 172 ОУ "Христо Ботев" е измислило интересен конкурс, с който да привлече енергията и вниманието на своите ученици. На децата е казано с рисунки да покажат как виждат своята нова 2021 година, разказва в социалната мрежа кметът на "Нови Искър" Даниеа Райчева. Интересът на децата към поставената тема е повече от голям. Всички творби се събират и участват в конкурса.    "Напомняме, че на 15 януари 2021 година на партерния етаж в поликлиниката ще открием изложба с направените за изложбата рисунки, която ще е на тема "Как си представям 2021 - изложба през погледа на децата от 172 ОУ", допълни кметът в социалната мрежа.   

comment 0
visibility 1818
Близо 200 писма до Дядо Коледа пуснаха децата от "Нови Искър" в специални к

Близо 200 писма до Дядо Коледа пуснаха в специални кутии децата от "Нови Искър"

Близо 200 писма бяха пуснати до Дядо Коледа в специалните кутии, разположени в "Нови Искър". Те вече са получени от белобрадия старец. В момента работливите джуджета му помагат да подготви отговор на всяко добро дете, което му е писало, информират от администрацията на района в социалната мрежа.    На вниманието на родителите! Писмата, в които разсеяните майки и татковци са забравили да посочат адрес и номер за контакт, така че да получат децата отговор, ще бъдат оставени в деловодството на районната администрация. От там могат да се вземат всеки работен ден от 08.30 до 17.00 часа!  

comment 0
visibility 2662
За 2020 г. в "Нови Искър" са ремонтирани 5 830 кв. м. тротоари

За 2020 г. в "Нови Искър" са ремонтирани 5 830 кв. м. тротоари

От администрацията на "Нови Искър" публикуваха в социалната мрежа своеобразен отчет за нещата, които са направени през отиващата си вече 2020 г. За годината на територията на района са ремонтирани 5 830 кв. м. тротоари. В 12-те села от района, изпълнените тротоари са тези, които са подадени като приоритетни от кметовете на съответното населено място. Всички обекти са изпълнени според отпуснатите средства за планови ремонти от такъв тип.   Ето и списък по населени места за ремонтирани тротоари: - гр. Нови Искър - ремонт на тротоари с бордюри при ново ОДЗ, Курило по ул. "Гина Кунчева" от ул. "Зорница" до ул."Варна", южен и северен тротоар по ул. "Варна" и ремонт на част от пътното платно по ул. "Варна" с дължина 34 м., общо 352 кв. м. - гр. Нови Искър, ул.Банска - ремонт на тротоари с бордюри от тупик срещу трафопост - ул.“Средец“ -  ул. „Калиакра“ до ул.„Детелина“ 397 кв. м. - с. Доброславци - тротоар на спирка "Паметника" - от ул. "Типченица" до ул."Космонавт"  259 кв. м. - с. Житен - ремонт на тротоар ул. "Житница" център - пред читалище 65 кв. м. - с. Житен - ремонт на тротоар ул. "Житница" - от ул. "Липа" до ул. "Калоян" 122 кв. м. - с. Балша - ремонт на тротоар с бордюри на спирка "Кметство Балша" 82 кв.м. - с. Балша - ремонт на тротоар пред кметство 43 кв. м. - с. Чепинци - тротоари с бордюри ул. "Стара планина" от ул. "Кооператор" - ул. "Ридо" до ул. "Хризантема" 708 кв. м. - с. Локорско - тротоар при обръщало на МГТ 152 кв. м. - с. Кътина - ремонт на тротоари двустранно по ул. "Езеро"  от ул. "Сливница" към ул. "Пирамидите" 292 кв. м. - с. Мировяне - ремонт на алея и бордюри в център 225 кв. м. - с. Мировяне - ремонт на пътно платно ул.Вишновка 970 кв. м. - с. Мировяне - ремонт на пътно платон ул.Хвойна 520 кв. м. - с. Кубратово - тротоар с бордюри по бул. "София" от ул. "Искър" до ул. "Кирил Христов" 409 кв. м. - с. Световрачене - тротоари с бордюри по ул. "Софийска" от пл. "Възраждане" до края на сграда на пенсионерски клуб  236 кв. м. - с. Световрачене - тротоари с бордюри по ул. "Софийска" от ул. "Македонска" до пл. "Възраждане" 567 кв. м. - с. Негован - ремонт на тротоар с бордюри по ул. "Васил Левски" - от ул. "Могилата" до ул. "Ив.Грозданов"  180 кв.м. - с. Негован - ремонт на тротоар с бордюри по ул. "Васил Левски" от ул. "Ив. Грозданов" до ул. "Лесопарк"  130 кв. м. - с. Негован - ремонт на алея и бордюри пред паметник в центъра  120 кв. м.  

comment 0
visibility 2096
В с. Балша ремонтираха тротоари и сложиха антипаркинг колчета

В с. Балша ремонтираха тротоари и сложиха антипаркинг колчета

В село Балша, район "Нови Искър", е финализиран ремонтът на тротоара пред сградата на кметството. Сложени са и антипаркинг колчета. Реновиран е и тротоарът на автобусните спирки: "Кметство Балша", "Стара планина" и "Начало на с. Балша".   Информацията за ремонтите публикуваха в социалната мрежа от администрацията на района.   

comment 0
visibility 1907
Събраха 150 стари гуми в Мировяне (СНИМКИ)

Събраха 150 стари гуми в Мировяне (СНИМКИ)

150 стари гуми бяха събрани днес в Мировяне, район „Нови Искър“. Инициативата е на Столичен инспекторат и се организира за пета поредна събота. Непотребните гуми са предадени за оползотворяване. Организаторите помогнаха на възрастен жител да транспортира 30 гуми до пункта. В район "Нови Искър" до сега от еднодневните акции са събрани 1950 стари автомобилни гуми. От началото на есента досега близо 4000 непотребни гуми са предадени за рециклиране, информираха от инспектората.

comment 0
visibility 2336
Изграждат православен параклис в Нови Искър (СНИМКИ)

Изграждат православен параклис в Нови Искър (СНИМКИ)

Кметът на район "Нови Искър" Даниела Райчева съобщи в социалната мрежа, че предстои изграждане на православен параклис в местността "Кръста" на ул. "Искърско дефиле" и ул. "Бъдеще". Идеята ще се осъществи на общински терен, обясни Райчева. Реализацията на проекта включват освен параклис с името "Св. Дух", да се изградят също и алеи, детска площадка и кът за отдих с навес и чешма. Зам.-кметът по строителството инж. Людмил Игнатов лично ще ръководи провеждането на всички процедури и дейности по прокарването на ток и вода за имота. Стартира и кампания за набиране на средства за реализирането на проекта.Всеки желаещ да помогне, може да се обади на телефони: 0876074555, 0889633915, 0896037670.

comment 0
visibility 1850
type-photo.svg
Събраха над 1100 стари гуми в "Курило"

Събраха над 1100 стари гуми в "Курило" (СНИМКИ)

  Над 1100 излезли от употреба стари автомобилни гуми са събрани на временната площадка в кв.“Курило“ в район Нови Искър в рамките на днешния ден. Това е четвъртата поредна инициатива на Столичен инспекторат и администрацията на "Нови Искър" за събиране на излезлите от употреба гуми. Заедно с предишните прояви, които се проведоха в Локорско, Доброславци и Световрачене, са събрани общо над 1800 излезли от употреба гуми.   В рамките на днешния ден в "Курило" екип на Столичен инспекторат приемаше и после транспортираше ненужните вече гуми. А площадките бяха почистени.    За четвърти път събират стари гуми - този път в Курило   180 стари гуми събраха в Световрачене (СНИМКИ)    Събраха над 280 стари гуми в с. Доброславци (СНИМКИ)   Само за ден: Над 220 стари гуми събрани в село Локорско (СНИМКИ)   От Инспектората напомнят, че гражданите, които имат стари гуми, могат да ги предадат на обособени за целта площадки. Така ще бъде предотвратена възможността от замърсяване на околната среда, както и евентуално изгаряне на отпадъците.  

comment 0
visibility 2129
За четвърти път събират стари гуми - този път в Курило

За четвърти път събират стари гуми - този път в Курило

Столичен инспекторат заедно с администрацията на район "Нови Искър" организират за четвърти път събиране на стари гуми. Този път площадката ще бъде в квартал "Курило". Адресът е ул. „Чавдар войвода“ срещу пощенския клон, денят е събота, 5 декември, от 10.00 до 16 .00 ч.    180 стари гуми събраха в Световрачене (СНИМКИ)    Събраха над 280 стари гуми в с. Доброславци (СНИМКИ)   Само за ден: Над 220 стари гуми събрани в село Локорско (СНИМКИ) От предишните организирани инициативи в района в с. Локорско, с. Доброславци и с. Световрачене бяха събрани над 700 негодни за употреба гуми.   От Инспектората отново призовават гражданите да предадат старите си гуми на определено за целта място. Така ще бъде предотвратена възможността от замърсяване околната среда, както и евентуално изгаряне.  

comment 0
visibility 2235
Обявиха победителите от конкурса за най-хубава есенна снимка на "Нови Искър

Обявиха победителите от конкурса за най-хубава есенна снимка на "Нови Искър"

От администрацията на район "Нови Искър" обявиха в социалната мрежа победителите в конкурса за най-красива есенна снимка. Кадри можеха да се пращат до вчера, 29 ноември. Челната тройка е избрана на база харесвания на фотосите във Фейсбук.    Ето и отличниците:   1-во място Даниела Петрова - 406 гласа  2-ро място Кристина Свиленова - 384 гласа  3-то място Людмил Тасев - 358 гласа     Конкурс в "Нови Искър" търси най-красивата есенна снимкаМожеше да се включи всеки, който обича красотата на есента. Важно: Участваше се само с една снимка.    Условието е тя да не е колаж и да е направена на територията на района лично от автора. За трите снимки, събрали най-много харесвания във Фейсбук, от администрацията на района са подготвили страхотни изненади. Те ще получат три продуктови кошници с вкусен мед, домашно сладко, ароматен чай, канела и джинджифил, осигурени от Фреш Маркет 2009 ООД.  

comment 0
visibility 1624
type-photo.svg
180 стари гуми събраха в Световрачене

180 стари гуми събраха в Световрачене (СНИМКИ)

Третата инициатива на Район "Нови Искър" и Столичен инспекторат за събиране на стари гуми протече успешно преди дни. За часове в Световрачене бяха събрани 180 стари гуми. Гумите се транспортират, а мястото след края на инициативата се почиства.    Трета инициатива за събиране на стари гуми- този път в Световрачене   Събраха над 280 стари гуми в с. Доброславци (СНИМКИ)   Само за ден: Над 220 стари гуми събрани в село Локорско (СНИМКИ)Първите две площадки за стари гуми също бяха в район "Нови Искър"- в с. Локорско и с. Доброславци. Тогава се събраха над 500 негодни за потреба гуми.    От Инспектората отново апелират, че в сезона на смяна на автомобилните гуми не трябва да ги изхвърляме безразборно, защото замърсяват околната среда и могат да попаднат в ръцете на недобросъвестни граждани и да бъдат изгорени.  

Район Нови Искър

Район Нови Искър Община

Територия на район Нови Искър

Район Нови Искър на практика е  вторият след район Панчарево по големина в Столична община. Той е разположен на площ от 220 000 дка, 150 000 от които са обработваема земя. В пределите на район Нови Искър влизат кварталите Славовци, Кумарица, Курило, Изгрев, Гниляне, както и селата Балша, Войняговци, Доброславци, Житен, Кубратово, Кътина, Локорско, Мировяне, Негован, Подгумер, Световрачене и Чепинци.

Район Нови Искър Изгрев

В кварталите Гниляне, Кумарица, Кътина, Чепинци и Световрачене в район Нови Искър са открити минерални извори. Лечебните свойства на минералната вода в район Нови Искър са безспорни, но все още около тях няма курортни заведения. През град Нови Искър, район Нови Искър, минава река Нови Искър.  През територията на район Нови Искър минават  реките Червена, Блато, Кътинска, Лесновска, Подгумерска.

История на район Нови Искър

На територията на сегашния район Нови Искър е имало живот още преди 5000 години преди н.е. За това се съди от наличните селищните могили от тракийско време на територията на селата от район Нови ИскърНегован, Световрачане и Чепинци.

Район Нови Искър Световрачене

Край днешният административен център на район Нови Искър е преминавал главният римски път – Траяновия през 1 и 2 век от н.е.

Интересно е, че от 15 век много от селищата в сегашния район Нови Искър в турските данъчни регистри се записват с настоящите си наименования.

Административният център на столичния район Нови Искърима 5 квартала. Те са с интересна история. Имената им "Славовци", "Кумарица", "Курило" и "Гниляне" имат славянски корени. Според легендите първите жители на терените на Кумарица и Славовци са славяните.

Здравеопазване в район Нови Искър

За здравето на жителите на всички селища и квартали в район Нови Искър се грижи Медицински център 31 София. Във всяко  едно от селата в район Нови Искърима лекарски и стоматологични кабинети.

В с. Подгумер, район Нови Искър, функционира Дом за възрастни с умствена изостаналост.

Образование и култура в район Нови Искър

В Селата и кварталите на район Нови Искър работят 6 детски градини в 4 филиала. В район НовиИскър има 6 основни училища и едно средно училище.

На територията на район Нови Искър функционират 15 читалища. В тях се развива активна културна дейност.

Забележителности в район Нови Искър

Територията на днешния район Нови Искър е изключително наситена с паметници на културата. Някои от тях дори са признати за паметници с национално значение.

Район Нови Искър Курило

Любопитна е историята на манастира „Св. Иван Рилски” в Курило, район Нови Искър. Този манастир, според преданията, бил един от първите в Софийската Света гора. Изграден бил до крепостта Белиград във времето на Първото българско царство. Манастирът бил сринат при османското нашествие. Същата била участта и на крепостта в район Нови Искър. Легендите говорят, че мощите на Йоан Рилски престояли за кратко в манастира през 1469 г. по време на преместването им от Търново към Рилския манастир. Близо до манастира в район Нови Искъримало лековито аязмо. От надпис, който стои в преддверието на сегашния храм, твърди, че жителите на селищата наоколо сами издигнали нов църква на мястото на старата през 1593 г. През 1596 г. църквата в район Нови  Искър била изписана от Пимен Зографски. Новото изписване на църквата се случва през 1816 г.

За времето си манастирът в район Нови Искър бил просветно средище. В него било обособено килийно училище, продавали се книги и песнопойки.

За манастира „Св. вмчк Димитър Солунски” в Подгумер, район Нови Искър, се смята, че е издигнат през 13 век. Разрушен е през 14 век, когато идват турците. Над вратата на църквата към манастира се разчита 1597 г. Вероятно тогава църквата е била обновена. Пимен Софийски е направил стенописите на църквата. През 1848 г манастирът „Св. вмчк Димитър Солунски” в район Нови Искър, е издигнат наново от жителите на района наоколо.Васил Левски също е отсядал тук по време на пътуванията си в Софийско. Манастирът в район Нови Искър е имал особено богата библиотека.

Битувал легенди и за Манастир „Св. Теодор Стратилат” в с. Балша в район Нови Искър. Възрастта му не може да се определи с точност. В познатите легенди се изказват две предположения – 12 или 14 век. През 2003 г манастирът вече има нова визия и е осветен от патриарх Максим.

В район Нови Искър има и друга забележителна църква е „Св. Николай Мирликийски” в с. Негован. Тя е в завидно добро състояние. Издигната е през 1886. Неин майстор е резбаря Стойчо Любенов. Иконите са рисувани от Михаил Блажев от с. Тресонче и Иван Доспевски.

На площада във Войняговци, район Нови Искър, е разположена църквата „Света Петка”. Издигната е през 1869 г.  и е от храмовете на Софийската Света гора. Не може да се отрече красотата на този храм в район Нови Искър. Тя е изградена от камък и е вкопана в земята, както било изискването на османците.

В Мировяне, район Нови Искър, се намира Църквата „Света Троица”. Тя също е каменна и е издигната през 1871 г. Строили са я майстори от Битолско. При отварянето на църквата е поставен дървен двуреден иконостас, а през 1880 г. е изографисана от Михаил Благовест и брат му.

Внимание заслужава и църквата „Св. Николай чудотворец” в с. Локорско в район Нови Искър. Храмът е използван за нуждите на близкото гробище. В самото начало, 1831 г църквата е била еднокорабна. По-късно, през 1866 г. се добавя квадратен притвор. Иконите на храма са дело на Коста Петрович Вальов и Димитър Христов Зограф от Самоков. Сега храмът е в руини.

В гробищния парк в Курило, в район Нови Искър, се намира църква „Успение Богородично”. Непосредствено до нея има останки от стария храм, който е бил построен през 8 век и е съборен, когато е правена ЖП линията. В район Нови Искър това е най-старата църква.  Сегашната църква в миналото е играла ролята на параклис към стария храм.

Район Нови Искър Кътинските пирамиди

Интересен обект в район Нови Искър са Кътинските пирамиди. Те се намират в южното подножие на Софийската планина и представляват земни образувания. Ерозията е помогнала за образуването им. Имат разнообразни форми. В основата са с цвят охра, а върховете са виненочервени. Те са природни забележителности и заемат 11 хектара.

Район Нови Искър старинна крепост Белиград

В район Нови Искър се намира и старинната крепост „Белиград“. Тя е трябвало да пази входа на планината. Построена е от римляните с отбранителна цел. Легенди говорят, че последният ѝ собственик е имал огромно съкровище, което останало в таен тунел под земята при нашествието на турците.

Територия на район Нови Искър

История на район Нови Искър

Здравеопазване в район Нови Искър

Образование и култура в район Нови Искър

Забележителности в район Нови Искър

Прочетете още