район „Нови Искър“, СО

Последни Най-четени Най-коментирани

Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Одобрявате ли именуването на улици и пространство в София в подкрепа на Украйна?
  • - Да, цяла Европа изразява своята солидарност (15%, 224 Гласове)
  • - Не, преименуването на алея пред Руското посолство е провокация (83%, 1259 Гласове)
  • - Не мога да преценя (2%, 36 Гласове)
Общо гласували: 1519 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 2075
В Нови Искър събраха над 2000 кг капачки за благотворителност

В Нови Искър събраха над 2000 кг капачки за благотворителност

Жителите на столичния район „Нови Искър“ са успели да съберат и предадат 1520 кг пластмаса в инициативата „Капачки за Бъдеще“. Това съобщава кметът Даниела Райчева във Фейсбук страницата си. Отделно от това 500 кг капачки, събрани в петте сърца в Нови Искър, са били предоставени за кампанията в подкрепа на юношеския национал Стивън Бориславов, който се бори с рядка форма на рак на костите. „Общото количество събрани капачки за последните няколко месеца, е рекорден - 2 020 кг.! Толкова много пластмаса се събира за първи път откакто стартирахме партньорската кампания преди няколко години!“, коментира кметът Райчева.   По думите ѝ такива инициативи са полезни, не само защото учат хората на съпричастност, но и защото помагат да се опази природата чиста. „Разбира се, нещата не бива да спират до тук. Да, трябва да направим повече хора съпричастни, но и не само. Нужно е да осмислим консуматорският начин на живот и да намалим използването на пластмаса и съответно – изхвърлянето ѝ в природата. Защото, ако не намалим количеството използвана пластмаса и да го сведем до минимум, няма кампания, която да ни спаси от това да се заринем с боклуци“, казва още районният кмет на „Нови Искър“.

comment 0
visibility 1820
Деца от Нови Искър бяха актьори за седмица

Деца от Нови Искър бяха актьори за седмица

Цяла седмица възпитаниците на 172 Обединено училище ,,Христо Ботев" в столичния район „Нови Искър“ се забавляваха и вземаха уроци по актьорско майсторство. Това съобщи районният кмет Даниела Райчева във Фейсбук.  С малчуганите работиха актьори от Театър “Цвете”. В продължение на шест дни децата играха, танцуваха, пяха и се учиха как да бъдат по-артистични пред публика. Днес проектът завърши със заснемането на филм, в който малките актьори демонстрираха какво са научили. Заниманията бяха част от проекта “Приказно междучасие”. Това е поредната инициатива в сферата на образованието, която се реализира на територията на „Нови Искър“. Дейностите се финансират от Национален фонд “Култура” и Столична община.

comment 0
visibility 2256
Още пет контейнера за зелени отпадъци ще бъдат поставени в Нови Искър

Още пет контейнера за зелени отпадъци ще бъдат поставени в Нови Искър

Пет допълнителни контейнера за биоразградими отпадъци ще бъдат разположени в столичния район "Нови Искър". Те ще останат, докато трае кампанията за пролетно почистване на столицата, съобщават от районната администрация.   Съдовете ще се използват за изхвърляне на зелени, биоразградими отпадъци до 29 април 2022 г. Те ще бъдат поставени на: - ул. "Чавдар войвода", кв. "Курило" срещу пощата; - ул. "Победа", кв. "Славовци"; - ул. "Банска", кв. "Кумарица"; - пл. "Тодор Гаджов", с. Локорско; - с. Доброславци, улицата зад гробищния парк   Контейнерите ще се извозват периодично при тяхното запълване, а след приключване на кампанията ще бъдат прибрани, като местата около тях ще бъдат почистени. Контролът по тази дейност се извършва от Столичен инспекторат.

Реклама
comment 0
visibility 1918
Рози ще красят градинката до поликлиниката в Нови Искър

Рози ще красят градинката до поликлиниката в Нови Искър

Общо 52 розови храста ще красят пространството между поликлиниката и Спешната помощ в столичния район „Нови Искър“. В инициативата по засаждането им се включиха районният кмет Даниела Райчева, общинският съветник Миглена Атанасова, както ислужители от Дирекция “Социално подпомагане”- Нови Искър към Агенцията за социално подпомагане. „Розите все още са малки, но са подбран, дълготраен вид, който години наред ще краси това пространство, стига да не станат жертва на вандалски прояви, разбира се. В новите кашпи засадихме карамфили, които да допълнят по-рано засадените теменужки“, съобщава районният кмет от Фесйбук страницата си.

comment 0
visibility 2018
-

Възобновяват се откритите приемни в район Нови Искър

Откритите приемни "Питай кмета и общинските съветници" в столичния район "Нови Искър" се възобновяват от утре, 12 април. Това съобщават от районната администрация. Първата приемна ще е до пощата в квартал "Курило" от 11.00 до 13.00 часа. Кметът на района Даниела Райчева ще отговаря на въпроси на жителите на Нови Искър заедно с общински съветници от Столичен общински съвет. "Аз и моят екип винаги сме водили открита и прозрачна политика, близо до хората. След известно прекъсване, заради пандемията, тези срещи отново ще продължат. Напомням, че не сме спрели да приемаме сигнали чрез моята и общинската Facebook страници, контактната форма на сайта на районната администрация, по телефон, имейл или чрез Контактен център на Столична община." - сподели г-жа Райчева по време на обявяването на инициативата. Срещи ще се организират във всеки квартал и всяко населено място в район "Нови Искър", като датата и часа ще бъдат предварително обявени.

comment 0
visibility 2227
Читалището в софийското с. Житен вече има нова фасада

Читалището в софийското с. Житен вече има нова фасада

Приключи ремонтът на фасадата на Народно читалище “Наука“ – село Житен 1921”, съобщи кметът на столичния район „Нови Искър“ Даниела Райчева във Фейсбук. Ремонтните дейности са включвали поставянето на външна изолация, с която да се подобри енергийната ефективност на сградата. „Срещнах се с екипа на читалището в лицето на председателя Жана Захариева и секретаря Снежинка Лозева, с които обсъдихме дейностите в културния календар за тази година и възможността да се чества 100-годишнината на институцията с голям концерт. Това не можа да се случи през миналата година“, уточнява кметът Райчева. Коментирани са били и възможностите за повторно кандидатстване по програма “Зелена София”, за да се облагороди и дворът на читалището. Предстои на 15 април да стартира инициативата по пролетно почистване на село Житен. Акцията ще започне в 10:00 ч. от двора на бившето училище и стадиона. Добре дошъл е всеки, които има време и желание да се присъедини. От Столичен инспекторат са осигурили ръкавици, чували и транспорт за извозване на отпадъците.

comment 0
visibility 2302
СОС одобри залесяване на гора в Нови Искър

СОС одобри залесяване на гора в Нови Искър

Столичният общински съвет (СОС) гласува единодушно да продължи залесяването на общински терен в землището на с. Негован, район „Нови Искър“. Дейностите ще бъдат част от инициативата на кмета Йорданка Фандъкова „Новата гора на София“. Вносител на доклада е зам.-кметът по екология Десислава Билева. Идеята е чрез създаване на крайградски гори и зелени пояси, да се увеличат зелените площи и да се подобри качеството на въздуха в столицата. Теренът е избран по предложение на районната администрация и кмета на с. Негован. Площта му е 137 051 кв. м. - публична общинска собственост – земеделска земя. Предвижда се там да бъдат засадени общо 85 657 едногодишни фиданки от вида цер, допълнен при необходимост от видовете зимен дъб и благун. Засаждането ще се извършва с помощта на доброволци. Фиданките ще бъдат осигурени от ОП "Общински гори и земи", което ще се грижи и след това за дръвчетата. Инициативата „Новата гора на София“ стартира през 2013 г., когато с решение на СОС беше определено мястото за засаждане – землището на кв. "Суходол", район „Овча купел“. За периода от 2017 г. до 2020 г. на терен с площ над 206 дка бяха засадени 103 350 фиданки от видовете бяла акация и цер, припомня районният кмет.

comment 0
visibility 2268
Две украинчета вече учат в столичния район Нови Искър

Момиче от Украйна вече ходи на училище в Нови Искър

Първите деца на украински бежанци у нас вече тръгнаха на училище. Едно от тях се е записало в 171 Основно училище „Стоил Попов“ в столичния квартал „Нови Искър“, съобщава БТВ. Второкласничката Олена и родителите ѝ решават да се спасят от войната, като се установят в столицата. Семейството е приютено безвъзмездно от хотел в "Нови Искър". От родното училище на момичето в Украйна веднага са изпратили документи за нивото на образованието ѝ. А психолог от училището в „Нови Искър“ започва работа с нея. В първия учебен ден вчера новата ученичка е била топло посрещната от своите съученици, които са направили специални подаръчета за нея. Около 10 са децата на украински бежанци, които вече са започнали своето образование в български училища. А подадени заявления за училища и детски градини са над 90 на брой.

comment 0
visibility 2125
-

Приключи ремонтът на 170 СУ "Васил Левски" по проект "София избира децата"

В 170 СУ "Васил Левски" в район "Нови Искър" бяха изградени училищни тоалетни по проект „София избира Децата“ за създаване на съвременни училищни тоалетни. Ремонтът и изграждането вече са приключили, съобщават от районната администрация. Финансирането по проекта е осигурено от Столична община. Проектът за създаване на съвременни училищни тоалетни събра най-много гласове през 2021г.

comment 1
visibility 1859
„Нови Искър“ организира състезание по планинско колоездене

„Нови Искър“ организира състезание по планинско колоездене

Столичният район „Нови Искър“ организира състезание по планинско колоездене Bike Chаllenge. Спортната проява ще се проведе на 3 април, в с. Подгумер, местността „Хумни дол“. Стартът ще бъде даден 10:30 ч. Главен съдия на надпреварата ще е Росица Христова, съобщават от районната администрация. Събитието се организира с подкрепата на „София – европейска столица на спорта“, като наградите за победителите се осигуряват по проекта. Надпреварата ще се проведе в няколко категории - юноши (15-18 г.), елит (19-39 г.), ветерани (над 40 г.), жени (над 18 г.) Общата дължина на трасето, която състезателите трябва да минат, е 17,04 км. – 4 обиколки по 4,26 км. Деца до 14 г. също ще могат да се включат в събитието. За тях дължината на трасето ще 5,13 км. – 3 обиколки по 1,71 км. Стартът за най-малките ще бъде даден в 14:00 ч., а награждаването ще е час по-късно. Всички участници трябва да са с подходяща екипировка, като минимумът е каска и ръкавици за колоезденето. Велосипедите трябва да са в добро техническо състояние, а всеки състезател трябва да има попълнена декларация. Записването ще продължи до 24:00 часа на 2 април, в онлайн платформата на събитието. Регистрацията на място в деня на състезанието също е възможна, но тя трябва да бъде направена до 30 минути преди старта. Таксата за участие е 10 лв. (плащане на място), а децата до 14 г. участват безплатно. Състезанието не е включено в календара на Българска федерация по колоездене. Състезанието се провежда за втора поредна година и организатор е район Нови Искър.

comment 0
visibility 2174
Столичния инспекторат стикира 19 стари автомобила в район „Нови Искър“

Столичният инспекторат стикира 19 автомобила в район „Нови Искър"

Експерти от столичния инспекторат направиха проверка в район „Нови Искър“ на 19 моторни превозни средства, излезли от употреба. Стикираните коли са в кв. Кумарица, с. Кубратово, с. Подгумер и с. Негован, съобщават от инспектората.От днес – 1 март, започва да тече тримесечен срок, в който собствениците могат доброволно да премахнат старите си автомобили от общинските терени и да ги преместят в частни имоти. След изтичане на този срок предстои издаване на заповед от кмета на района, чрез която ще се пристъпи към принудителното репатриране колите до площадка за разкомплектоване.  

comment 0
visibility 2244
-

Кампания за кастрация, идентификация и регистрация на дворни кучета в район "Нови Искър"

В изпълнение на мерките, заложени в общинската програма за овладяване на популацията на безстопанствените кучета, Столична община и ОП „Екоровновесие“ организират кампания за безплатна кастрация, идентификация и регистрация на дворни кучета на територията на район „Нови Искър“, съобщават от районната администрация. Целта на кампанията е намаляване на популацията на малки кучета, изоставени и изхвърлени по улиците, което е една от основните причини за наличието на бездомни животни в района, както и на територията на Столична община. Кампанията ще се проведе в периода 07.03 до 12.04.2022 г. Екип на ОП „Екоравновесие“ ще посещава адресите по график, ще взема кучето и ще го транспортира до Ветеринарна клиника „Връбница“, където ще се извършват процедурите по кастрация, обезпаразитяване, поставяне на ваксина срещу бяс, поставяне на микрочип и регистрация. Стопаните ще бъдат информирани на посочен от тях телефон за начина и датата на връщане на животното. Включването в кампанията е напълно безплатно за стопаните на дворни кучета и ги освобождава от годишен данък. Собствениците могат да включат дворните си кучета в кампанията като се запишат предварително с име, адрес и телефон за връзка на следните телефони: 1. За гр. Нови Искър:- кв. „Славовци“- тел: 02 991 74 16, дата: 08.03.2022 г.- кв. „Кумарица“- тел: 02 991 74 16, дата: 09.03.2022 г.- кв. „Курило“- тел: 02 991 74 16, дата: 14.03.2022 г.- кв. „Изгрев“- тел: 02 991 74 16, дата: 07.03.2022 г.- кв. Гниляне“- тел: 02 991 74 16, дата: 12.04.2022 г.2. За с. Балша – тел. 02 998 80 02, дата: 05.04.2022 г.3. За с. Войнеговци – тел. 02 996 30 17, дата:15.03.2022 г.4. За с. Доброславци – тел. 02 998 82 15, дата: 29.03.2022 г.5. За с. Житен – тел. 02 998 20 66, дата: 04.04.2022 г.6. За с. Кубратово – тел. 02 936 68 50, дата: 23.03.2022 г.7. За с. Кътина – тел. 02 991 61 72, дата: 28.03.2022 г.8. За с. Локорско – тел. 02 996 20 91, дата: 06.04.2022 г.9. За с. Мировяне – тел. 02 998 70 11, дата: 30.03.2022 г.10. За с. Негован – тел. 02 996 31 18, дата: 11.04.2022 г.11. За с. Подгумер – тел. 02 996 34 59, дата: 16.03.2022 г.12. За с. Световрачене – тел. 02 996 30 10, дата: 22.03.2022 г.13. За с. Чепинци – тел. 02 996 21 67, дата: 21.03.2022 г.

comment 0
visibility 2121
-

Ремонтираха трите сгради на ДГ 132 "Светлина" в софийското село Чепинци

Завършен е основният ремонт на покривите на трите сгради на ДГ 132 "Светлина" в село Чепинци, съобщават от районната администация на столичния район "Нови Искър". Средствата за ремонта са осигурени от бюджета на Столична община. Детската градина е построена през 1977-78г. Покривната конструкция е подменена с нова, премахнати са старите платна от  ламарина, а на тяхно място са положени битумни керемиди с хидроизолационно фолио. Монтирани са нови улуци, казанчета и водосточни тръби, възстановена е и мълниезащитата на сградите. В помещенията е монтиран растерен окачен таван на конструкция с топлинна изолация от минерална вата. Освен това в групите и административната част на детската градина са подменения всички осветителни тела с LED енергоспестяващи лампи, похвалиха се от района.

comment 0
visibility 2330
Наградиха родителите на първото бебе в "Нови Искър" за 2022 г.

Наградиха родителите на първото бебе в район "Нови Искър" за 2022 г.

Кметът на "Нови Искър", Даниела Райчева, връчи сертификат на родителите на първото бебе, родено в столичния район за 2022 г. Денцето носи красивото име Белослава и е родено на 1 януари в 14.22 часа, в болница „Токуда“. Момиченцето е с тегло от 3.750 кг. Днес, кметът на „Нови Искър“, написа във Фейсбук, че е дала сертификат на гордите родители Михаела и Кънчо Петрови в сградата на кметството в Чепинци, от където е и бебето. Даниела Райчева, написа също така, че с нея са били кметът на селото Катя Николова, зам.-кметът на района Веселка Петкова и Цвета Точева-началник отдел „Образование и култура“. За първи път бебе, родено в село Чепинци, ще бъде първа рожба на годината откакто организираме инициативата да отличаваме първото новородено в нашия район, пише Райчева.  Днес са пожелали любов и здраве на младото семейство.

comment 0
visibility 2666
Филм, заснет в столичния „Нови Искър” спечели фестивал в Италия

Филм, заснет в столичния „Нови Искър” спечели фестивал в Италия

Филм, заснет в Нови Искър, спечели голямата награда от фестивал в Италия. Наградата за документално кино на международния фестивал в Италия "International Cilento Film Festival" (21-22 януари 2022 г.)  е спечелена от българския документален филм  “Един ден в пожарната” с режисьор и сценарист Ефемия Фард, съобщиха от районната администрация в Нови Искър. Филмът е посветен на пожарникарската професия и българските пожарникари - Герои. Лентата е снимана в Нови Искър и е с участието както на пожарникарите от местната пожарна служба, така и на много жители на града. Участие в лентата взимат общо над 100 пожарникари от ГД "Пожарна безопасност и защита на населението", "Оперативно управление пожарогасене и спасителни дейности" при Столичното управление за пожарна безопасност и защита на населението (СУ ПБЗН), националния синдикат на пожарникарите и спасителите "Огнеборец", "Спасителни дейности" при СУ ПБЗН, както и главният комисар Николай Николов, родители и деца от район "Нови Искър", доброволно формирование за предотвратяване или овладяване на бедствия, пожари и извънредни ситуации и за отстраняване на последиците от тях към Столичната община.

Район Нови Искър

Район Нови Искър Община

Територия на район Нови Искър

Район Нови Искър на практика е  вторият след район Панчарево по големина в Столична община. Той е разположен на площ от 220 000 дка, 150 000 от които са обработваема земя. В пределите на район Нови Искър влизат кварталите Славовци, Кумарица, Курило, Изгрев, Гниляне, както и селата Балша, Войняговци, Доброславци, Житен, Кубратово, Кътина, Локорско, Мировяне, Негован, Подгумер, Световрачене и Чепинци.

Район Нови Искър Изгрев

В кварталите Гниляне, Кумарица, Кътина, Чепинци и Световрачене в район Нови Искър са открити минерални извори. Лечебните свойства на минералната вода в район Нови Искър са безспорни, но все още около тях няма курортни заведения. През град Нови Искър, район Нови Искър, минава река Нови Искър.  През територията на район Нови Искър минават  реките Червена, Блато, Кътинска, Лесновска, Подгумерска.

История на район Нови Искър

На територията на сегашния район Нови Искър е имало живот още преди 5000 години преди н.е. За това се съди от наличните селищните могили от тракийско време на територията на селата от район Нови ИскърНегован, Световрачане и Чепинци.

Район Нови Искър Световрачене

Край днешният административен център на район Нови Искър е преминавал главният римски път – Траяновия през 1 и 2 век от н.е.

Интересно е, че от 15 век много от селищата в сегашния район Нови Искър в турските данъчни регистри се записват с настоящите си наименования.

Административният център на столичния район Нови Искърима 5 квартала. Те са с интересна история. Имената им "Славовци", "Кумарица", "Курило" и "Гниляне" имат славянски корени. Според легендите първите жители на терените на Кумарица и Славовци са славяните.

Здравеопазване в район Нови Искър

За здравето на жителите на всички селища и квартали в район Нови Искър се грижи Медицински център 31 София. Във всяко  едно от селата в район Нови Искърима лекарски и стоматологични кабинети.

В с. Подгумер, район Нови Искър, функционира Дом за възрастни с умствена изостаналост.

Образование и култура в район Нови Искър

В Селата и кварталите на район Нови Искър работят 6 детски градини в 4 филиала. В район НовиИскър има 6 основни училища и едно средно училище.

На територията на район Нови Искър функционират 15 читалища. В тях се развива активна културна дейност.

Забележителности в район Нови Искър

Територията на днешния район Нови Искър е изключително наситена с паметници на културата. Някои от тях дори са признати за паметници с национално значение.

Район Нови Искър Курило

Любопитна е историята на манастира „Св. Иван Рилски” в Курило, район Нови Искър. Този манастир, според преданията, бил един от първите в Софийската Света гора. Изграден бил до крепостта Белиград във времето на Първото българско царство. Манастирът бил сринат при османското нашествие. Същата била участта и на крепостта в район Нови Искър. Легендите говорят, че мощите на Йоан Рилски престояли за кратко в манастира през 1469 г. по време на преместването им от Търново към Рилския манастир. Близо до манастира в район Нови Искъримало лековито аязмо. От надпис, който стои в преддверието на сегашния храм, твърди, че жителите на селищата наоколо сами издигнали нов църква на мястото на старата през 1593 г. През 1596 г. църквата в район Нови  Искър била изписана от Пимен Зографски. Новото изписване на църквата се случва през 1816 г.

За времето си манастирът в район Нови Искър бил просветно средище. В него било обособено килийно училище, продавали се книги и песнопойки.

За манастира „Св. вмчк Димитър Солунски” в Подгумер, район Нови Искър, се смята, че е издигнат през 13 век. Разрушен е през 14 век, когато идват турците. Над вратата на църквата към манастира се разчита 1597 г. Вероятно тогава църквата е била обновена. Пимен Софийски е направил стенописите на църквата. През 1848 г манастирът „Св. вмчк Димитър Солунски” в район Нови Искър, е издигнат наново от жителите на района наоколо.Васил Левски също е отсядал тук по време на пътуванията си в Софийско. Манастирът в район Нови Искър е имал особено богата библиотека.

Битувал легенди и за Манастир „Св. Теодор Стратилат” в с. Балша в район Нови Искър. Възрастта му не може да се определи с точност. В познатите легенди се изказват две предположения – 12 или 14 век. През 2003 г манастирът вече има нова визия и е осветен от патриарх Максим.

В район Нови Искър има и друга забележителна църква е „Св. Николай Мирликийски” в с. Негован. Тя е в завидно добро състояние. Издигната е през 1886. Неин майстор е резбаря Стойчо Любенов. Иконите са рисувани от Михаил Блажев от с. Тресонче и Иван Доспевски.

На площада във Войняговци, район Нови Искър, е разположена църквата „Света Петка”. Издигната е през 1869 г.  и е от храмовете на Софийската Света гора. Не може да се отрече красотата на този храм в район Нови Искър. Тя е изградена от камък и е вкопана в земята, както било изискването на османците.

В Мировяне, район Нови Искър, се намира Църквата „Света Троица”. Тя също е каменна и е издигната през 1871 г. Строили са я майстори от Битолско. При отварянето на църквата е поставен дървен двуреден иконостас, а през 1880 г. е изографисана от Михаил Благовест и брат му.

Внимание заслужава и църквата „Св. Николай чудотворец” в с. Локорско в район Нови Искър. Храмът е използван за нуждите на близкото гробище. В самото начало, 1831 г църквата е била еднокорабна. По-късно, през 1866 г. се добавя квадратен притвор. Иконите на храма са дело на Коста Петрович Вальов и Димитър Христов Зограф от Самоков. Сега храмът е в руини.

В гробищния парк в Курило, в район Нови Искър, се намира църква „Успение Богородично”. Непосредствено до нея има останки от стария храм, който е бил построен през 8 век и е съборен, когато е правена ЖП линията. В район Нови Искър това е най-старата църква.  Сегашната църква в миналото е играла ролята на параклис към стария храм.

Район Нови Искър Кътинските пирамиди

Интересен обект в район Нови Искър са Кътинските пирамиди. Те се намират в южното подножие на Софийската планина и представляват земни образувания. Ерозията е помогнала за образуването им. Имат разнообразни форми. В основата са с цвят охра, а върховете са виненочервени. Те са природни забележителности и заемат 11 хектара.

Район Нови Искър старинна крепост Белиград

В район Нови Искър се намира и старинната крепост „Белиград“. Тя е трябвало да пази входа на планината. Построена е от римляните с отбранителна цел. Легенди говорят, че последният ѝ собственик е имал огромно съкровище, което останало в таен тунел под земята при нашествието на турците.

Територия на район Нови Искър

История на район Нови Искър

Здравеопазване в район Нови Искър

Образование и култура в район Нови Искър

Забележителности в район Нови Искър

Прочетете още