район „Нови Искър“, СО

Последни Най-четени Най-коментирани

Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Да се ограничили използването на фойерверки в София?
  • - Твърдо ДА (42%, 477 Гласове)
  • - Твърдо НЕ (20%, 231 Гласове)
  • - Да, защото е проблем за децата с аутизъм, домашните любимци и замърсява въздуха (21%, 240 Гласове)
  • - Не, защото е красиво и тържествено (16%, 181 Гласове)
  • - Не мога да преценя (1%, 14 Гласове)
Общо гласували: 1143 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 1876
Ученици и пенсионери в Нови Искър се готвят за рекорд на мартеница

Ученици и пенсионери в Нови Искър се готвят за рекорд на мартеница

За рекорд се готвят ученици и пенсионери в столичния район Нови Искър. Всички заедно са се заели да направят най-дългата мартеница за Баба Марта. Към момента червено-белите конци са с дължина над 10 км, потвърдиха от Столична община. През 2021 година местните жители изработиха мартеница с дължина 7562 метра, а сега са готови за нов рекорд. В подготовката на гигантската мартеница участват много жители на района, както и пенисонерите от клуба в  село Кубратово и читалище "Светлина". В екипа за изработване на мартеницата най-възрастна е 89-годишната баба Стефанка, която със своя чекрък преприда преждата. От пенсионерския клуб в село Световрачене са направили 1800 метра. Най-активни и усилено рекордьорски принос имат и децата от 170-о СУ "Васил Левски" в Нови Искър.

comment 0
visibility 2225
type-photo.svg
3500 метра от мартеницата - рекордьор на "Нови Искър" вече са готови

3500 метра от мартеницата - рекордьор на "Нови Искър" вече са готови (СНИМКИ)

3 500 метра от мартеницата- рекордьор на район "Нови Искър" вече са готови. Изработени са от членовете на пенсионерския клуб в село Кубратово и Народно читалище "Светлина". В направата се включи и 89 годишната баба Стефанка със своя чекрък за предене на вълна. Хубавите вести публикува в социалната мрежа кметът на "Нови Искър" Даниела Райчева. Тя съобщи и другите ентусиазирани участници в поставянето на този прекрасен рекорд.    От "Нови Искър" атакуват рекорда за най-дълга мартеница1 800 метра са изработени в село Световрачене от местния пенсионерски клуб.  Ученици от 170 СУ "Васил Левски" в Нови Искър усилено работят по своята част от поставянето на рекорда.  За поставянето на рекорда помагат и хора от целия район "Нови Искър".През следващата седмица в социалната мрежа ще има фотоси как нишката от бял и червен конец се усуква в Подгумер, Локорско и Нови Искър.  

comment 0
visibility 2178
От "Нови Искър" атакуват рекорда за най-дълга мартеница

От "Нови Искър" атакуват рекорда за най-дълга мартеница

От "Нови Искър" са  решили да подобрят рекорда за най-дълга мартеница, който поставиха през 2012 година. Тогава, с помощта на съмишленици от района, бе изработена мартеница с дължина от 7 562 метра. Сега, през 2021 година, амбициозната цел е да се направи мартеница с дължина от над 10 000 метра. За това съобщи в социалната мрежа кметът на "Нови Искър" Даниела Райчева.  Добре дошли да помогнат са приятели и съмишленици от пенсионерските клубове, читалищата и училищата в района.   "Обичаят да празнуваме Баба Марта датира от незапомнени времена. В основата на народните вярвания винаги е била мартеницата - усукан бял и червен конец, който се носи за здраве и берекет. Сега, в това време на световна пандемия, все повече се нуждаем от това да се върнем към корените и обичаите си. Затова, искаме да направим тази огромна мартеница, с послание за здраве и благоденствие за нашия народ и с надеждата трудните времена да свършат и отново да си върнем живота, който водехме преди", написа кметът във Фейсбук.       

Реклама
comment 0
visibility 2258
Планират нова площадка в двора на 157 ДГ в "Курило"

Планират нова площадка в двора на 157 ДГ в "Курило"

Проект за нова площадка за игра в двора на детска градина 157 "Детска стряха" в "Курило" е направен от екипа на градината с помощта на районната администрация и е подаден за финансиране по програма ПУДООС.  Основната тема при направата на новата детска площадка ще е връзката дете – природа. Съоръженията ще бъдат тематични, с образите на горски животни. Ще бъде монтирана и беседка за комфорт на малчуганите, разказа в социалната мрежа кметът на "Нови Искър" Даниела Райчева.    При достатъчно финансиране ще бъдат засадени дървета и храсти, за да се засили връзката на децата с природата и насърчаването им от малки да опазват околната среда и своя дом. Изграждането на площадката ще бъде съобразено със законоустановените норми и правила.  

comment 0
visibility 1821
Проект за нова детска площадка в парка пред читалището в Чепинци

Проект за нова детска площадка в парка пред читалището в Чепинци

Проект за нова детска площадка в парка пред ремонтираната сграда на читалището в Чепинци е  разработен от екипа на местното кметство и районната администрация. Предложението вече е подадено към програма ПУДООС и чака отговор дали ще бъде одобрено и финансирано. За това съобщи в социалната мрежа кметът на "Нови Искър" Даниела Райчева.  Идеята зад настоящия проект включва изграждането на детска площадка в парковото пространство пред ремонтираната сграда на читалище „Напредък“. В близост до нея има мултифункционално футболно игрище и остаряла и амортизирана детска площадка с обща площ от 92 кв. м.   Целта на проекта е да се почисти, облагороди и надгради парково пространство пред читалището. Основната задачата е изграждането на бетонова плоча и ударопоглъщаща настилка, монтиране на детски съоръжения, поставяне на кошчета за отпадъци, почистване на съществуващите пътеки около детската площадка, засаждането на нискорастяща паркова растителност. "Екипът по подготовката на проекта положи изключително големи усилия в разработването и аргументацията и силно се надяваме, че ще успеем да спечелим финансиране от програма ПУДООС", допълни във Фейсбук кметът на района.  

comment 0
visibility 1945
Столичното 170 СУ Васил Левски с изложба “Помним те, Апостоле!” (СНИМКИ)

Столичното 170 СУ Васил Левски с изложба “Помним те, Апостоле!” (СНИМКИ)

В столичния район „Нови Искър“ откриха изложба “Помним те, Апостоле!”. Експозицията от рисунки, стихове и исторически факти е по повод патронния празник на 170 СУ "Васил Левски" в Нови Искър. Директорът на училището Биляна Найденова и секретарят на района Детелина Трайкова откриха изложбата на партерния етаж в поликлиниката. Рисунките са дело на деца от първи до дванадесети клас в 170 СУ и са подредени в две части. Заслуга за това имат учителят по изобразително изкуство Лили Прокопиева и учителят по география Елена Рангелова.

comment 0
visibility 2107
Отпуснати са 130 489 лв. за възстановяване на пари за спешни ремонти в "Нов

Отпуснати са над 130 хиляди за възстановяване на пари за спешни ремонти в три столични рай...

Кабинетът отпусна на Столична община 130 489 лв. за възстановяване на средства за извършени спешни аварийно-спасителни и неотложно възстановителни работи в районите "Нови Искър", "Надежда" 4 и  "Връбница". Това стана на вчерашното правителствено заседание, съобщи в социалната мрежа кметът на "Нови Искър" Даниела Райчева.    Ето какво съобщи още тя във Фейсбук:  "Заедно с кмета на Столична община Йорданка Фандъкова и кметовете на двата съседни на нашия райони "Надежда" и "Връбница" - Димитър Димов и Младен Младенов, взехме участие във вчерашното заседание на Министерски съвет, където държавата осигури общо 14,5 милиона лева по искане на Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане. Средствата са за предотвратяване, овладяване и преодоляване на последиците от бедствия. Основният ремонт на Северната дъга на Софийски околовръстен път в посока район "Кремиковци" ще продължи със затопляне на времето увери Борисов. Първият участък от Северна скоростна тангента до разклона за стадиона в кв. "Кумарица" беше реализиран в края на миналата година. Благодаря за навременната и бърза реакция и помощта при справяне с наводнението както от държавата и правителството в лицето на Премиера, така и от Столична община в лицето на кмета Йорданка Фандъкова, дирекция “Аварийна помощ и превенция” и лично на Красимир Димитров, на 02РСПБЗН, пожарната в Нови Искър, кметовете на кметства, доброволците и бизнеса от района".    

comment 0
visibility 2383
Над Подгумер на 13 март ще е състезанието по колоездене на пресечен терен

Над Подгумер ще е състезанието по колоездене на пресечен терен

13 март е датата, на която ще се проведе първото по рода си състезание по колоездене на пресечен терен, което район "Нови Искър" организира - BIKE CHALLENGE NOVI ISKAR. В момента екипът по реализацията на състезанието проучва най-подходящия маршрут, който да отговаря на всички критерии при провеждане на едно добро състезание в дисциплината крос-кънтри. Вече е избрано и място за състезанието - над село Подгумер. За това съобщи в социалната мрежа кметът на района Даниела Райчева.  Към този момент има и 10 човека доброволци, които ще помогнат при организацията, както и няколко спонсора.   В "Нови Искър" планират колоездачно състезание на пресечен терен Открито е вече и предварително записване по мейл и телефон. Вече са получени осем заявки. Всеки желаещ да се запише, може да направи това на имейл - r.hristova@novi-iskar.bg или на номер 088 99 66 428. Добре е първо да се обади, за да получи необходимите документи за записване. В скоро време това ще е възможно и през сайта на района.  

comment 0
visibility 1909
От Софийска митрополия: Фалшиви свещеници водят богослужения- искайте служе

Софийска митрополия: Менте свещеници водят богослужения- искайте служебна карта

От Район "Нови Искър" публикуваха в социалната мрежа информация, дадена и Софийска митрополия за увеличен брой свещеници ментета. В последните няколко месеца се наблюдава засилена тенденция на лица, които не са свещенослужители да вземат участие, организират и извършват частни и обществени богослужебни действия – извършване на панихиди, заупокойни молитви, водосвети, осветявания и др.   В тази връзка гражданите са посъветвани да бъдат много внимателни. И винаги да искат служебна идентификационна карта от съответния свещенослужител.

comment 0
visibility 2152
В 172 ОбУ "Христо Ботев"  започват издаването на училищен вестник

В 172 ОбУ "Христо Ботев" започват издаването на училищен вестник

Децата от 172 ОбУ "Христо Ботев" са се посветили на издаването на нов училищен вестник. Той ще се казва "През нашите очи". Преди броени дни се проведе и първият редакционен съвет на изданието. Екипът към момента ще е от 20 ученика. Първият  брой ще излезе съвсем скоро. Младите журналисти са повече от  ентусиазирани, разказват в социалната мрежа от администрацията на "Нови Искър".  Двигатели на проекта са двете госпожи Мария Цветкова и Микаела Цветкова.  

comment 0
visibility 1818
Първото бебе за 2021 г в "Нови Искър" е малкият Давид

Първото бебе за 2021 г. в "Нови Искър" е малкият Давид

Прекрасна новина съобщават от администрацията на "Нови Искър" в социалната мрежа. Давид Димитров е първото бебе в района за 2021 година. Малкият юнак се е родил на четвърти януари в семейството на Бойко и Ангелина от село Световрачене. Давид е второто дете в семейството и втора мъжка рожба. Под поста във Фейсбук заваляха стотици пожелания за  здраве и късмет на момченцето и неговото семейство.   

comment 0
visibility 2042
type-photo.svg
В 171 ОУ "Стоил Попов" почетоха с изложба основателя на школото

В 171 ОУ "Стоил Попов" почетоха с изложба основателя на школото (СНИМКИ)

В 171 ОУ "Стоил Попов" бе открита изложба на детски рисунки в чест на 157 години от създаването на кумаришкото училище. Тя е посветена на основателя на училището и виден кумаричанин - Стоил Попов или както са го познавали тогава "Дядо Стоил". Изложбата открита кметът на "Нови Искър" Даниела Райчева и директорът на училището Канелия Костова.    Експозицията е с портрети на Стоил Попов, които са изработени с четки и бои от малките художници от IV до VII клас. Тя е разположена до централния вход на поликлиниката и ще може да бъде разгледана свободно до началото на месец февруари. По време на откриването г-жа Костова разказа вълнуващи моменти от биографията на родолюбивия кумаричанин. Историята на училището и неговия основател е изписана на изложбените табла, заедно с рисунките.   В социалната мрежа кметът на района отново напомни, че в момента на партерния етаж на поликлиниката може да бъде разгледана и другата актуална изложба с рисунки на деца от 172 ОУ "Христо Ботев", която е посветена на конкурса "Как си представям своята 2021 година.  

comment 0
visibility 2185
В Нови Искър планират колоездачно състезание на пресечен терен

В "Нови Искър" планират колоездачно състезание на пресечен терен

В район "Нови Искър" планират в края на месец февруари да организират колоездачно състезание на пресечен терен, като все още се обсъжда дисциплината. Най-вероятно ще е в стил “крос-кънтри”, като това остава да се уточни с вело организациите, които ще са партньори на проявата. Обсъждат се и възможните варианти за терен. Предвижда се по възможност да се направи състезанието и за любители на планинското бягане. За хубавата идея разказа в социалната мрежа кметът на района Даниела Райчева.  Тя написа, че е провела среща и с отдел “Образование, социални дейности, култура, спорт, програми и проекти” в районната администрация.   Към момента в "Нови Искър" дискутират и възможността отново да подобрят рекорда за най-дълга мартеница, който поставиха през 2012 година. В зависимост от това дали противоепидемиологичните мерки ще позволят се предвижда да се проведат и традиционните местни събори и тържества на открито.    

comment 0
visibility 1784
Мобилен пункт в "Нови Искър" събира опасни отпадъци от домакинствата

Мобилен пункт в "Нови Искър" събира опасни отпадъци от домакинствата

  На 22 януари  ще има мобилен пункт за събиране на опасни отпадъци от домакинствата в "Нови Искър", съобщават от администрацията на района  в социалната режа. Той ще работи от 8.30 до 11.30 часа.   Пунктът ще бъде разположен в гр. Нови Искър на ул. „Искърско дефиле“ № 121, районна администрация „Нови Искър“ (паркинга пред 31-ва поликлиника). От 12.30 до 15.30 ч., ще се премести в кв. Челопечене, на площада срещу кметството (пред паметника). Безвъзмездно ще се приемат следните опасни отпадъци, образувани от домакинствата: - Живак и живаксъдържащи уреди (живачни термометри, прекъсвачи и други подобни) - Лакове и бояджийски материали - Домакински препарати и химикали - Мастила и замърсени опаковки - Фармацевтични продукти (лекарства с изтекъл срок на годност)  

comment 0
visibility 2198
Нарисувани детски мечти украсиха общината в Нови Искър

Нарисувани детски мечти украсиха общината в Нови Искър

Изложба с рисунки на талантливите деца от 172 ОбУ “Христо Ботев”, кв. "Гниляне" украси сградата, в която се помещава общината на Нови Искър. Децата рисуваха  по темата "Как виждам моята 2021 година", разказа в социална мрежа кметът на "Нови Искър" Даниела Райчева.    На пет табла са разположени над 20 от най-хубавите рисунки от конкурса “Как си представям 2021”. Те са придружени и от послания на децата към всички жители на района. Изложбата “Как си представям 2021” е разположена на партерния етаж в сградата на поликлиниката и ще може да се разгледа свободно до 10 февруари.   Участие в изложбата взеха: Никол Андонова Бара Саад Виктор Григоров Стивън Митков Никола Петков Георги Раденков  Дима Саад Никол Петрова  Кристиян Иванов Ива Пеянкова Георги Цветков Виктор Иванов Светлин Цветков Дария Иванова Калоя Митев  Ивайло Трайков  Беатрис Кръстанова Емили Вълчева  Десислава Минчева  Цветинка Дилянова  

Район Нови Искър

Район Нови Искър Община

Територия на район Нови Искър

Район Нови Искър на практика е  вторият след район Панчарево по големина в Столична община. Той е разположен на площ от 220 000 дка, 150 000 от които са обработваема земя. В пределите на район Нови Искър влизат кварталите Славовци, Кумарица, Курило, Изгрев, Гниляне, както и селата Балша, Войняговци, Доброславци, Житен, Кубратово, Кътина, Локорско, Мировяне, Негован, Подгумер, Световрачене и Чепинци.

Район Нови Искър Изгрев

В кварталите Гниляне, Кумарица, Кътина, Чепинци и Световрачене в район Нови Искър са открити минерални извори. Лечебните свойства на минералната вода в район Нови Искър са безспорни, но все още около тях няма курортни заведения. През град Нови Искър, район Нови Искър, минава река Нови Искър.  През територията на район Нови Искър минават  реките Червена, Блато, Кътинска, Лесновска, Подгумерска.

История на район Нови Искър

На територията на сегашния район Нови Искър е имало живот още преди 5000 години преди н.е. За това се съди от наличните селищните могили от тракийско време на територията на селата от район Нови ИскърНегован, Световрачане и Чепинци.

Район Нови Искър Световрачене

Край днешният административен център на район Нови Искър е преминавал главният римски път – Траяновия през 1 и 2 век от н.е.

Интересно е, че от 15 век много от селищата в сегашния район Нови Искър в турските данъчни регистри се записват с настоящите си наименования.

Административният център на столичния район Нови Искърима 5 квартала. Те са с интересна история. Имената им "Славовци", "Кумарица", "Курило" и "Гниляне" имат славянски корени. Според легендите първите жители на терените на Кумарица и Славовци са славяните.

Здравеопазване в район Нови Искър

За здравето на жителите на всички селища и квартали в район Нови Искър се грижи Медицински център 31 София. Във всяко  едно от селата в район Нови Искърима лекарски и стоматологични кабинети.

В с. Подгумер, район Нови Искър, функционира Дом за възрастни с умствена изостаналост.

Образование и култура в район Нови Искър

В Селата и кварталите на район Нови Искър работят 6 детски градини в 4 филиала. В район НовиИскър има 6 основни училища и едно средно училище.

На територията на район Нови Искър функционират 15 читалища. В тях се развива активна културна дейност.

Забележителности в район Нови Искър

Територията на днешния район Нови Искър е изключително наситена с паметници на културата. Някои от тях дори са признати за паметници с национално значение.

Район Нови Искър Курило

Любопитна е историята на манастира „Св. Иван Рилски” в Курило, район Нови Искър. Този манастир, според преданията, бил един от първите в Софийската Света гора. Изграден бил до крепостта Белиград във времето на Първото българско царство. Манастирът бил сринат при османското нашествие. Същата била участта и на крепостта в район Нови Искър. Легендите говорят, че мощите на Йоан Рилски престояли за кратко в манастира през 1469 г. по време на преместването им от Търново към Рилския манастир. Близо до манастира в район Нови Искъримало лековито аязмо. От надпис, който стои в преддверието на сегашния храм, твърди, че жителите на селищата наоколо сами издигнали нов църква на мястото на старата през 1593 г. През 1596 г. църквата в район Нови  Искър била изписана от Пимен Зографски. Новото изписване на църквата се случва през 1816 г.

За времето си манастирът в район Нови Искър бил просветно средище. В него било обособено килийно училище, продавали се книги и песнопойки.

За манастира „Св. вмчк Димитър Солунски” в Подгумер, район Нови Искър, се смята, че е издигнат през 13 век. Разрушен е през 14 век, когато идват турците. Над вратата на църквата към манастира се разчита 1597 г. Вероятно тогава църквата е била обновена. Пимен Софийски е направил стенописите на църквата. През 1848 г манастирът „Св. вмчк Димитър Солунски” в район Нови Искър, е издигнат наново от жителите на района наоколо.Васил Левски също е отсядал тук по време на пътуванията си в Софийско. Манастирът в район Нови Искър е имал особено богата библиотека.

Битувал легенди и за Манастир „Св. Теодор Стратилат” в с. Балша в район Нови Искър. Възрастта му не може да се определи с точност. В познатите легенди се изказват две предположения – 12 или 14 век. През 2003 г манастирът вече има нова визия и е осветен от патриарх Максим.

В район Нови Искър има и друга забележителна църква е „Св. Николай Мирликийски” в с. Негован. Тя е в завидно добро състояние. Издигната е през 1886. Неин майстор е резбаря Стойчо Любенов. Иконите са рисувани от Михаил Блажев от с. Тресонче и Иван Доспевски.

На площада във Войняговци, район Нови Искър, е разположена църквата „Света Петка”. Издигната е през 1869 г.  и е от храмовете на Софийската Света гора. Не може да се отрече красотата на този храм в район Нови Искър. Тя е изградена от камък и е вкопана в земята, както било изискването на османците.

В Мировяне, район Нови Искър, се намира Църквата „Света Троица”. Тя също е каменна и е издигната през 1871 г. Строили са я майстори от Битолско. При отварянето на църквата е поставен дървен двуреден иконостас, а през 1880 г. е изографисана от Михаил Благовест и брат му.

Внимание заслужава и църквата „Св. Николай чудотворец” в с. Локорско в район Нови Искър. Храмът е използван за нуждите на близкото гробище. В самото начало, 1831 г църквата е била еднокорабна. По-късно, през 1866 г. се добавя квадратен притвор. Иконите на храма са дело на Коста Петрович Вальов и Димитър Христов Зограф от Самоков. Сега храмът е в руини.

В гробищния парк в Курило, в район Нови Искър, се намира църква „Успение Богородично”. Непосредствено до нея има останки от стария храм, който е бил построен през 8 век и е съборен, когато е правена ЖП линията. В район Нови Искър това е най-старата църква.  Сегашната църква в миналото е играла ролята на параклис към стария храм.

Район Нови Искър Кътинските пирамиди

Интересен обект в район Нови Искър са Кътинските пирамиди. Те се намират в южното подножие на Софийската планина и представляват земни образувания. Ерозията е помогнала за образуването им. Имат разнообразни форми. В основата са с цвят охра, а върховете са виненочервени. Те са природни забележителности и заемат 11 хектара.

Район Нови Искър старинна крепост Белиград

В район Нови Искър се намира и старинната крепост „Белиград“. Тя е трябвало да пази входа на планината. Построена е от римляните с отбранителна цел. Легенди говорят, че последният ѝ собственик е имал огромно съкровище, което останало в таен тунел под земята при нашествието на турците.

Територия на район Нови Искър

История на район Нови Искър

Здравеопазване в район Нови Искър

Образование и култура в район Нови Искър

Забележителности в район Нови Искър

Прочетете още