Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Кой от заместник-кметовете на Красно село да бъде избран от СОС за временно изпълняващ до местните избори?
  • Николай Веселинов (23%, 88 Гласове)
  • Веселин Кирев (12%, 45 Гласове)
  • Албена Белянова (65%, 250 Гласове)
Общо гласували: 383 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 2290
Започва разширението на детската градина в Оборище

Започва разширението на детската градина в Оборище

Съвсем скоро ще бъде даден старт на дейностите по разширението на 104 ЦДГ „Моят свят“ в столичния район "Оборище". Вече са направени всички съгласувателни процедури, разрешителното за строеж е издадено и предстои да се пристъпи към същинското строителство, съобщават от районната администрация. По думите на директора на детското заведение Румяна Илиева докато тече строителството, няма да се налага преместване на децата в другите филиали на градината. Заложеният срок за изпълнението на проекта е една година. За това време ще бъде направена необходимата организация за обезопасяването на строителния терен. „Изискванията към строителя са категорични и контролът по изпълнението им ще бъде директно на подчинение на зам.-кмета Арсени Вълчинов“, съобщават от районната администрация. Новата сграда ще бъде триетажна и ще даде възможност за увеличаване на капацитета и приема на повече деца, живеещи в район “Оборище”.

comment 0
visibility 2274
Десетки се включиха в дарителската кампания на район „Оборище“

Десетки се включиха в дарителската кампания на район „Оборище“

Приключи първият етап от дарителската кампания „Подкрепа за Украйна“, организиран от район „Оборище“. Десетки хора са откликнали на призива и са се включили в инициативата, съобщават от районната администрация. Само за 5 дни са събрани големи количества хигиенни и санитарни материали за бебета, деца и възрастни. В момента даренията се описват, окомплектоват и подготвят за транспортиране до пункта на БЧК в гр. София, намиращ се бул. „Джеймс Баучер“ № 76, ет. 3. Заместник кметът на район „Оборище“ Арсени Вълчинов благодари на всички граждани за съпричастността. В дарителската кампания се включиха активно и служителите на районната администрация.

comment 0
visibility 2718
-

Започна ремонт на подлеза на бул. „Ситняково“ и ул. „Оборище“

Започнаха ремонтните дейности в подлеза на бул. „Ситняково“ и ул. „Оборище“. За това съобщиха от район "Оборище" на Столична община. Извършват се неотложни ремонтно – възстановителни работи основно по електрическата инсталация на подлеза. С оглед на ключовото местоположение, от района съобщават, че е запазена възможността подлеза да се ползва от пешеходци по време на ремонта.  

Реклама
comment 0
visibility 2333
-

Ремонтират общинския културен институт „Средец“ за близо 10 млн. лева

Столичната община подписа договор с МРРБ за обновяването на общинския културен институт „Средец“ в район „Оборище“ в София. Това съобщи зам.-кметът по направление „Европейски политики, международна дейност и туризъм“ на Ирина Савина пред БНР. Проектът за ОКИ „Средец“ предвижда основен ремонт и реконструкция на сградата, както и на помещенията в нея. За хората с увреждания ще се изгради рампа и вертикални платформи, ще се обособят паркоместа за тях. В проекта за реконструкция са предвидени репетиционна зала за 70 души и многофункционална зала, както и обслужващи помещения към тях. На първия етаж на сградата ще бъде изграден информационен център. Многофункционална зала за изпълнителски изкуства и репетиции за около 50 души се предвижда да бъде построена на втория етаж. За третия етаж са предвидени пет репетиционни зали, две от които за изпълнителски изкуства, многофункционална зала за семинари, лекции, презентации и др. и разполагане на административната зона. Проектът е в размер на 9 969 334,67 лв. От тях 4 милиона са безвъзмездна финансова помощ, 5 369 334,67 лв. – собствен принос от бюджета на Столичната община и 600 000 лв. – финансов инструмент – заем от ДЗЗД „Фонд устойчиви градове“. Срокът на изпълнение на проекта e до 31 декември 2023 година.

comment 0
visibility 3242
-

Район Оборище не е издавал разрешение за събаряне на сградата на ул. „Велико Търново“

 Район „Оборище“ не е издавал разрешение за събаряне на сградата на ул. „Велико Търново“ 32 и няма как да издаде такова, защото режимът за това е само уведомителен. Това съобщават от районната администрация. Главният архитект на Столична община е одобрил ПУП, съгласно който съществуващата сграда трябва да бъде премахната. Събориха къща на ул. Велико Търново в район "Оборище"Със заповед от 01.02.2018 г., издадена от на Главния архитект на СО, е одобрен ПУП, съгласно който сградата, находяща се на ул. „Велико Търново“ № 32 не се запазва, а на нейно място е предвидена нова шестетажна жилищна сграда. С писмо от месец февруари 2021г. НАГ-СО уведомява районната администрация, че тази заповед влиза в сила на 14.12.2020г. Приложени са Решение на ВАС и АССГ. По отношение на постъпилото искане от инж.Винаров за деклариране на обект за недвижимо културно наследство, то е препратено от районната администрация до Кмета на Столична община и Директора на НИНКН по компетентност, съобщават още от районната администрация. За последващи действия от страна на НИНКН и Министерството на културата по случая, районната администрация не е уведомена до момента. От район "Оборище" допълват, че съгласно разпоредбите на чл.197 от ЗУТ всеки собственик може да премахне свой законен имот след, като уведоми общинската /районната/ администрация. Разрушаването на сградата е започнало на 8 февруари 2022г., съгласно издаденото одобрение на внесено уведомление по чл.197 от ЗУТ за премахване на сградата от Главния инженер на района.  На 10 февруари в района е постъпило писмо от Главния архитект на СО, с което ни препраща писмо, издадено от Директора на НИНКН. От писмото е видно, че предстои внасяне на предложение от НИНКН до Министъра на културата, което ще бъде представено за разглеждане на Специализиран експертен съвет за опазване на недвижимите културни ценности във връзка с искането за промяна на статута на сградата на ул. „Велико Търново“ № 32. Съответно, от служители на района още в същия ден, 10 февруари, е залепено указание за незабавно спиране на строителните дейности до изясняване на случая. Изпратено е и писмо до кмета на Столична община, НАГ, Министерството на културата и НИНКН с молба за методически указания. Това поясняват от район "Оборище" във връзка с разрушената сграда на ул. "Велико Търново" 32.  

comment 0
visibility 3338
-

Събориха къща на ул. Велико Търново в район "Оборище"

Разрушена беше сградата на ул. Велико Търново 32 в столичния район  Оборище, съобщават граждани. Сградата е загубила статута си на паметник на културата през 1993г. и оттогава той не е възстановен. В нея се е помещавало посолството на Хърватия. "Главният инженер на района незнайно защо издава План за безопасност и здраве и План за управление на строителните отпадъци за премахване на съществуващата сграда. Благодарение на това, сградата вече не съществува. С това спира и процедурата, която да възстанови статута на къщата", пише във Фейсбук народният представител Тома Биков. Той задава въпроса защо кметът на района е позволил на неговия главен инженер да узакони събарянето на къщата, въпреки че Министерството на културата и главният архитект на София очевидно не са давали разрешение за това?

comment 0
visibility 2734
Замърсиха улица с бетон в „Оборище“

Замърсиха улица с бетон в „Оборище“

Строителни работници замърсиха с бетон част от улично платно и тротоар на ул. „Франсис Де Пресансе“, в район „Оборище“, съобщиха от Столичен инспекторат. Те бяха глобени за допуснатото зацапване и им е било дадено предписание за почистване на участъците, където са били. Предстои да се извърши проследващ контрол в района.

comment 0
visibility 2570
-

Ремонтираха подлеза на булевардите "Мадрид" и "Ситняково" в София

През почивните дни район „Оборище“ извърши авариен ремонт на един от най-използваните подлези в района - този на кръстовището на бул. „Мадрид“ и бул. „Ситняково“ в столицата, съобщават от районната администрация. Липсващите бетонови отводнителни решетки, които създаваха предпоставки за инциденти с преминаващи пешеходци, бяха заменени с нови. Отводнителните съоръжения бяха почистени, ремонтирани и обезопасени. С цел осигуряване комфорта и безопасността на пешеходното движение, се планират и други дейности за обновяване на подлезите, отбелязват от района.

comment 0
visibility 2058
Технически ръководител получи акт за затваряне на улица "Веслец" в София

Технически ръководител получи акт за затварянето на улица "Веслец" в София

Технически ръководител получи акт за затварянето на улица „Веслец“ от строителна техника, съобщава Столичен инспекторат. Това е станало при проверка в район „Оборище“ по-рано през деня. Затварянето е станало без разрешение, за което е съставен акт за установяване на административно нарушение.

comment 0
visibility 2292
Почистиха пространствата в археологическите разкопки на площад „Бански“

Почистиха пространствата в археологическите разкопки на площад „Бански“

Почистиха пространствата в археологическите разкопки на площад „Бански“ от отпадъци, съобщават от Столичен инспекторат. По-рано днес бе организирано почистването в „Оборище“. Инспекторите от района са съдействали в премахването на неправомерни кашпи на ул. „Черковна“, които пречат на преминаващите хора. След почистването на кашпите мястото е било внимателно почистено.

comment 0
visibility 3106
-

Приеха ПУП за нова детска градина в район „Оборище“

Общинския експертен съвет по устройство на територията на свое заседание прие подробния устройствен план за изграждане на нова детска градина в район „Оборище“, съобщават от НАГ. Проектът е за изменение на плана за регулация и застрояване на терена, представляващ част от квартал 129б, местност „Подуене - център“ по плана на гр. София. Това е мястото на т.нар. „животински пазар“, разположен близо до бул. „Евлоги и Христо Георгиеви“ и бул. „Данаил Николаев“. Проектът е изработен по възлагане на главния архитект в изпълнение на Програмата на кмета на Столична община г-жа Йорданка Фандъкова за изграждане на детски градини. В имота, който е с площ от почти 5 дка, е предвидена сграда на два и три етажа, в която ще се разположат помещения за отглеждане и обучение на 200 деца.  

comment 0
visibility 2687
-

Нов общински паркинг ще строят в район "Оборище"

Започва изграждането на общински паркинг в междублоковото пространство, оградено от ул. „Буная“, ул. „Султан тепе“, ул. “Оборище“ и ул. “Черковна“, съобщиха от районната администрация на „Оборище“. Осигурени са целеви средства за изграждане на съоръжението на указаната локация, като финансирането е осигурено от Столична община. Проекта за изграждане на паркинг в цитираното междублоково пространство предвижда максимално възможен брой паркоместа при минимално намаляване на съществуващата дървесната растителност, отбелязват от районната администрация. Подлежащи на премахване са 5 бр. дървета от вида ясен и 2 бр. от вида акация, попадащи в зоната на строително-монтожните работи. Дърветата са саморасли, с диаметър на ствола под 30 см., в средно и лошо фитосанитарно състояние, без значима естетическа и декоративна стойност. Изготвено е експертно становище на засегната растителност и е издадено съответното разрешение за премахване на описаната растителност, в съответствие с разпоредбите на действащата нормативна уредба. При подходящи атмосферни условия ще бъде извършено компенсаторно засаждане на едро-размерни стандартни фиданки, уточняват от район "Оборище".  

comment 0
visibility 2554
Обновиха детска площадка в столичния район „Оборище“

Обновиха детска площадка в столичния район „Оборище“

Приключи обновлението и реконструкцията на съществуващата детска площадка, намираща се в дворното пространство между жилищни сгради на ул. „Буная“ № 29А в район „Оборище“, съобщиха от районната администрация. Площадката бе обновена с нови съоръжения, настилка и паркова мебел, разположени на площ 170 кв. м. като е проектирана за деца от 3 до 12 годишна възраст. Разполага с 6 броя нови съоръжения за игра: двойна люлка, къщички CKD, въртележка, клатушка, катерушки, пясъчник. Запазени са наличните 12 броя пейки с облегалки, 2 броя кинетични пейки и 7 броя пейки без облегалки. Съгласно изискванията на Наредба № 1 от 12 януари 2009 г. за Условията и реда за устройството и безопасността на площадките за игра към Закона за устройство на територията, 50% от заниманията да са достъпни и за ползватели с увреждания.

comment 0
visibility 2399
Ремонтират столичната детска градина 100 в "Оборище"

Ремонтират столичната детска градина 100 в "Оборище"

Започва основен ремонт на столичната детска градина № 100 „Академик Пенчо Райков“ в кв. „Оборище, район "Оборище". Той включва обновяване и на електрическата - осветителна, силова и мълниезащита и ОВК инсталации, съобщиха от администрацията на район Оборище. Строително-монтажните работи са финансирани със средства от Специализирания общински приватизационен фонд (СОПФ), а обновяването е пример за добро и работещо партньорство между Столична община, Район "Оборище " и частния сектор, хвалят се от администрацията "Оборище". финансирането е целево, одобрено на сесията на СОС на 12 декември 2021 г.. За ремонта са определени до 210 000 лв., а срокът за изпълнение на дейностите е до 90 календарни дни от откриване на сторителната площадка, което предстои. Наша обща кауза е условията за децата непрекъснато да се подобряват, казва заместник-кметът Арсени Вълчинов. Той благодари на Столичен общински съвет, че се вслушва в исканията, които кметовете на общините отправят, за да могат важни за хората въпроси да получат своите решения. "За мен осигуряването на сигурна среда в детските градини на район „Оборище“ e задължително", заяви Вълчинов.

comment 0
visibility 2714
Обновяват Детска градина № 1000 „Академик Пенчо Райков“ в София

Обновяват Детска градина № 100 „Академик Пенчо Райков“ в София

Обновяват инсталациите на Детска градина № 100 „Академик Пенчо Райков“ в столичен кв. „Оборище“. Там предстои основен ремонт на електрическата и ОВК инсталации. Освен тях ще бъдат обновени съществуващите електрически инсталации: осветителна, силова и мълниезащита. Строително-монтажните работа е  финансирана със средства от Специализирания общински приватизационен фонд. Инициативата е пример за добро и работещо партньорство между Столична община, Район "Оборище " и частния сектор. Основната цел и кауза, по която се работи е условията за децата непрекъснато да се подобряват. Тоза заяви заместник-кметът Арсени Вълчинов и благодари на Столичен общински съвет, че се вслушва в исканията, които кметовете на общините отправят, за да могат важни въпроси от хората да получат своите решения. Той казва, че за него осигуряването на сигурна среда в детските градини на район „Оборище“ e задължително.

Район Оборище

Район Оборище табела

Територия на район Оборище

Столичният район Оборище е разположен на площ от 3070 дка. Част от централната част на столицата влиза в територията му - бул. „Сливница“, бул. „Д. Николаев“, бул. „Ситняково“, ул. „Хан Омуртаг“, ул. „Шипка“, ул. „”Париж“, ул. „Московска“, пл. „Княз Ал. Батенберг“, Ларгото, бул. „Мария Луиза“.  477 дка от площта на район Оборище са заети от паркове и градини. Населението на район Оборище надхвърля 36 000 жители. Сградата на кметството на район Оборище  се намира на адрес бул. „Мадрид“ 1.

Район Оборище обредна зала Оборище

Население и природни дадености на район Оборище

Район Оборище е благословен с минерален извор. Той се намира до Централната баня и има лечебни свойства. Използва се основно от страдащи от заболявания на стомаха. Стотици хора си наливат от лечебната минерална вода на район Оборище ежедневно.

Както вече споменахме, район Оборище се намира в централната част на София. Тук температурата винаги е по-висока. Ветровитите дни тук също са значително по-малко. Река Перловска пресича район Оборище

Висши учебни заведения в район Оборище

В район Оборищесе намират няколко висши учебни заведения.

В район Оборище се намира Националната художествена академия, най-старото в страната висше учебно заведение за обучение на професионални художници. През 1896 г. се открива Държавното рисувателно училище. Иван Мърквичка, Антон Митов и Борис Шатц са първите преподаватели в училището. През 1897 идва и Ярослав Вешин. В началото обучението се осъществявало в стаи в частни домове под наем. Академията се мести на „Шипка“1 през 1907 г. Рисувателното училище се преименува в Художествена академия през 1921 г. Художествената академия в район Оборище предлага обучение в няколко факултета в две направления – изящни и приложни изкуства.

Следващото голямо висше учебно заведение на територията на район Оборищее Националната музикална академия. Висшето училище в район Оборище дълго време се нарича Българска консерватория. Академията започва да функционира от 1921 г. след издаване на Царски указ №145. Музикалната академия обучава студенти в 3 факултета - теоретико-композиторски и диригентски факултет, Инструментален факултет, Вокален факултет – включително балетно изкуство и поп- и джаз-изкуство - в които има общо 30 специалности.

Третото голямо висше учебно заведение в район Оборище е Военна академия „Георги Стойков Раковски”.  Академията е най-старото военно висше училище в страната. Разположена е в района на Орлов мост, район Оборище. През 1914 г. започва функционира, две година след откриването ѝ, заради Балканската война. Военната академия разполага с много красив парк. До 2010 г. той е бил достъпен единствено за служителите и учещите в академията. Добре оформеният и поддържан парк в район Оборище вече е достъпен и за гражданите.

Културни обекти в район Оборище

На територията на район Оборище има изобилие от културни обекти. Това е съвсем в реда на нещата, тъй като район Оборище в централната част на столицата, а там е съсредоточена голяма част от културните институти на София и страната.  

Район Оборище Национална опера и балет

В рамките на район Оборище се намира Националната опера и балет. Сегашната сграда на операта е проектирана в далечната 1921 г. Започват да я строят през 1947 г. и е готова през 1953 г. Предлага места за 948 зрители в голямата зала, а в малката - за 120 зрители. Националната опера и балет в район Оборище е истински оазис за почитателите на оперното и балетното изкуство.

На територията на район Оборище има още един културен музикален институт. Това е Националният музикален театър „Стефан Македонски“. На негова сцена се поставят само оперети и мюзикъли. Той е единствен по рода си.

Район Оборище Драматичен театър София

В район Оборище е разположен и Драматичен театър София. Той започва дейност през 1966 г. Това е най-старият общински театър в столицата. Сградата му в парк „Заимов“, район Оборище, е построена специално за него. Това го прави уникален. Представления се правят в голямата зала, която има капацитет 314 души, и в камерната зала – за 60 – 74 зрители.

Тук, в район Оборище, се намира и Малък градски театър „Зад канала“. Това е сравнително нов театър, но бързо става любим на столичани. Основната причина е чудесния актьорски състав, добрите режисьори и прекрасния репертоар.

Като сме на тема театри, няма как да не споменем за Театрална работилница „Сфумато“, която също е в район Оборище. Работилницата работи от 1989 г. Интересното е, че „Сфумато“ няма собствена трупа.

Район Оборище Национална библиотека Св. св. Кирил и Методий

В район Оборищесе намира Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий". 1878 е годината, в която е основана библиотеката. Тя се намира до Софийския университет. Това е най-богатата обществена библиотека в България. 7 808 928 са библиотечните единици от фонда на Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий" в район Оборище.

Район Оборище е домакин и на Националната галерия за чуждестранно изкуство или „Квадрат 500“. Сградата, в която се намира галерията е от 1883 г. По време на бомбардировките през Втората световна война е частично разрушена, но после е напълно ремонтирана.

Туристически обекти в район Оборище

В центъра на столицата, район Оборище, са съсредоточени и редица интересни туристически обекти.

Район Оборище се гордее, че на негова територия е разположен Националният военноисторически музей. Той разполага с 5 000 кв. м. застроена площ и 40 дка външна експозиционна площ.

В район Оборище се намира и емблематичната за София Централна минерална баня. Тя е със статут паметник на културата с национално значение. В една част от сградата в момента е изложена постоянната експозиция на Музея за история на София.

Паметникът на Васил Левски също е на територията на район Оборище. Това е един от малкото паметници, издигнати непосредствено след Освобождението. Той се намира съвсем близо до мястото на екзекуцията на Апостола.

Друг емблематичен паметник в район Оборище е Докторския паметник, който се намира в докторската градина. Издигнат е през 1884 г. в памет на загиналите медици в Руско-турската война от 1877 – 1878 г.

Перлата в короната на район Оборище е храм „Свети Александър Невски“. Той е емблемата на столицата.  Паметник на културата е от 1955 г. Площадът около храма носи същото име. През 1953 г се превръща в патриаршеска катедрала.

Район Оборище фермерски пазар пред храм Свети Александър Невски

Тези и още много забележителни обекти се намират на територията на район Оборище. Екипът на районното кметство работят неуморно да превърнат район в уютен дом за столичани и привлекателна дестинация за многобройните български и чуждестранни туристи. Модерните хотели и привлекателните заведения за хранене със сигурност допринасят за доброто впечатление.

Територия на район Оборище

Население и природни дадености на район Оборище

Висши учебни заведения в район Оборище

Културни обекти в район Оборище

Туристически обекти в район Оборище

Прочетете още