Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Да се ограничили използването на фойерверки в София?
  • - Твърдо ДА (42%, 477 Гласове)
  • - Твърдо НЕ (20%, 231 Гласове)
  • - Да, защото е проблем за децата с аутизъм, домашните любимци и замърсява въздуха (21%, 240 Гласове)
  • - Не, защото е красиво и тържествено (16%, 181 Гласове)
  • - Не мога да преценя (1%, 14 Гласове)
Общо гласували: 1143 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 2184
Глобиха фирма за счупени антипаркинг колчета и капаци на шахти в „Оборище“

Глобиха фирма за счупени антипаркинг колчета и капаци на шахти в „Оборище“ (СНИМКИ)

Строителна фирма изпочупи антипаркинг колчета и капаци на шахти на ъгъла на  ул. "Цар Симеон" и ул. "Будапеща", съобщиха от Столичен инспекторат. Последиците от допуснатите нередности, които инспектори от район "Оборище" установиха, са счупени капаци на шахти и  компрометирани четири броя антипаркинг съоръжения. На техническия ръководител на фирмата е съставен акт за установяване на административно нарушение.

comment 0
visibility 2015
type-photo.svg
От "Оборище" ремонтират проблемни тротоари

От "Оборище" ремонтират проблемни тротоари (СНИМКИ)

От "Оборище" полагат усилия да ремонтират възможно най-много от проблемните тротоари в района. За настилките по ул. „Русалка“ гражданите многократно са подавали до администрацията сигнали и жалби. В момента се реновира участъка между ул. „Мърфи“ и бул. „Евлоги и Христо Георгиеви". Това съобщават от администрацията на "Оборище" в социалната мрежа.   Те обаче публикуват и едно важно уточнение след доста получени сигнали от граждани за демонтираните бордюри по ул. "Русалка": "Бордюрите по улицата са бетонни и силно амортизирани. Наличието на мозаечни камъчета в тяхната структура (каквато технология е ползвана по времето на тяхното производство) създава илюзията, че са гранитни. Районната администрация желае да съхрани автентичен облик на района, което предполага запазване на съществуващите в момента настилки – павета, гранитни бордюри и други елементи на градската среда. Там, където са налични гранитни бордюри, се предвижда същите да бъдат демонтирани, почистени и възстановени на местата си при спазване на изискванията за линейност и наклони в съответния ремонтиран участък".    

comment 0
visibility 2463
type-photo.svg
След сигнал на граждани: От "Зелени системи" спасяват увредени дървета в "О

След сигнал на граждани: "Зелени системи" спасяват увредени дървета в "Оборище" (СНИМКИ)

След сигнал от граждани екип на „Зелени системи“ на Столична община започна спешни мерки за спасяване на увредените стволове на осем дървета в „Оборище“. Експертите реагираха веднага и дупките по стволовете на дърветата бяха почистени и обработени със специална емулсия, съобщават от Столична община.   „Необяснимо е за нас защо са увредили по този начин стволовете на 8 дървета. Запълнили сме дупките с дървесен восък с полимерна емулсия. Това е антисептична обработка, която цели да съхрани дървото, да го предпази от гниене и образуване на гъби, които биха го унищожили“. Това каза  Димитър Данчев, директор на „Зелени системи“.   Взети са проби, съставен е протокол със снимков материал и е подаден сигнал до Столичната дирекция на вътрешните работи с цел установяване на извършителите.   Глобите за нарушението са от 1 000 до 5 000 лв. за физическо лице и до 50 000 лв. за юридическо лице.          

Реклама
comment 0
visibility 3404
В "Оборище": Глобиха за изхвърлен на платното сняг

В "Оборище": Глоба за изхвърлен на платното сняг

Освен задълженията да чистят снега пред имотите си или търговските си обекти, столичани е добре да не забравят, че не трябва да изхвърлят снега на пътното платно. Доказателство за последното е наложена глоба тази нощ от екипи на Столичен инспекторат именно за изхвърлен на уличното платно сняг.    Случката е от район "Оборище". При почистване на голяма площ от сняг от търговски обект, лицата които са извършвали това, са избутали снежната маса на пътното платно на бул. "Данаил Николаев". Съставен е акт на извършителя. Пътното платно отново е почистено.

comment 0
visibility 1847
Глобиха собственика на бус, изхвърлил строителни отпадъци на ул. Буная (СНИ

Глобиха собственика на бус, изхвърлил строителни отпадъци на ул. Буная (СНИМКИ)

Столичен инспекторат глоби собственик на бус, изхвърлил строителни отпадъци на ул. Буная в район „Оборище“. От инспектората обясниха, че благодарение на граждански сигнал ще бъде установен по административен път чрез регистрационния номер, собственикът на бус, изхвърлил в  контейнерите и до тях строителни отпадъци след ремонт. Сигналът породи лавина от коментари в социалните мрежи, че точно фирма, която предлага ремонтни услуги и извозване на отпадъците, е нарушител. Столичен инспекторат ще предприеме необходимите действия за санкциониране на извършителя.

comment 0
visibility 5348
От район Оборище възстановяват "гъбата" на "Дондуков" и "Стара планина"

От район Оборище възстановяват "гъбата" на "Дондуков" и "Стара планина"

До края на това лято в София ще бъдат възстановени будките тип "Гъба", каквито има на бул. "Дондуков" и ул. "Стара планина" и на кръстовището  "Оборище" и "Джовани Горини". Това са намеренията на район Оборище, на чиято територия са знаковите павилион в центъра на София. От някогашните многофунционални и оборотни "Гъби" днес тази на бул. "Дондуков" се е превърнала в лош спомен и често събира отпадъци. Вече има готова и 3D визуализация на павилионите и се преглеждат всички стари архиви, с които разполагаме, за да може да ги възстановим във вид, който е най-близък до автентичния, казва зам.-кметът на "Оборище" Надежда Бобчева, цитирана от БГНЕС. Тя уточнява, че все още се обмисля бъдещата функция на "гъбите", въпреки че за тази на "Дондуков" и "Стара планина" има предложение да е пункт на ЦГМ за продажба на превозни документи за градския транспорт, защото по цулия "Дондуков" няма откъде да се купят билети и карти. Бобчева е категорична, че е важно "гъбите" да бъдат възстановени и функциониращи, защото трябва да се запази културното наследство. Към павилионите е имало интерес още преди година от филмова продукция, да ги възстановят и ползват, но епидемията от COVID-19 е променила плановете им. Вече имало и дарител, който искал да остане анонимен, но и от районното кметство ще помогнат с каквото е необходимо и до края на лятото да "изправят гъбите". По предварителни сметки ще са необходими около 20 000 лв. за реставрацията им.  

comment 0
visibility 2804
Администрацията на Оборище подари учебни пособия на детските градини (СНИМК

Администрацията на Оборище подари учебни пособия на детските градини (СНИМКИ)

Ръководството на столичния район „Оборище“ подари на детските градини в района учебни пособия, които да бъдат в помощ на учебния и възпитателния процес.  Някои от помагалата са предназначени и за деца със СОП, като целта е тяхната по-бърза адаптация към учебната среда, обясниха от районната администрация. „Ние сме убедени, че образованието трябва да заема приоритетно място в програмата на нашата администрация,“ обясниха от район „Оборище“. Припомняме, че в район Оборище започна строителството на нова пристройка към 104-а детска градина „Моят свят“. В новата триетажна сграда, която трябва да стане факт за 6 месеца, ще бъдат разкрити 4 нови яслени групи.

comment 0
visibility 3910
Каква ще е съдбата на Къщата с ягодите в столичния район Оборище?

Каква ще е съдбата на Къщата с ягодите в столичния район Оборище?

Каква ще е съдбата на старинната Къща с ягодите в столичния район Оборище? На този въпрос отговор търсят столичани, а притеснението им е заради зачестилите напоследък пожари на сгради с архитектурна стойност в София или събарянето и издигането на лъскави сгради на тяхно място. От Зелено движение "Оборище" изпратиха имейл до Столица.bg, че организират масово изпращане на сигнали до направление "Архитектура и градоустройство" към Столична община и до главния архитект на София Здравко Здравков. Целта е да се запази една от най-красивите къщи в центъра на София - "Къщата с ягодите", в район Оборище. В края на 2020 г. собственикът на архитектурната забележителност е изпратил писмо със становища на специалисти от УАСГ, че сградата трябва да се изгради наново. Това е засилило и притесненията, че Къщата с ягодиде може да бъде премахната. От организацията са получили подкрепата освен на граждани, но и на районната община. Според Зелено движение собственикът на къщата, иска да "преизгради" Къщата с ягодите, като я разруши на 100%. Притеснението е, че такъв подход се разрешава по ЗУТ. Вече имало и признаци, че разрушаването и новото изграждане е наложително, защото сградата била опасна. "Как така всички красиви стари сгради станаха опасни? Столична община може да разреши на собственика да разруши къщата и да я "преизгради" бутафорно, но може и да го задължи да си оправи улуците и водостоците, например. По вторият начин къщата няма да е опасна и ще може да се оправи в оригиналния си вид. Ние това искаме", пише в писмото си до Столица.bg Димитър Димитров от Зелено движение Оборище. 

comment 0
visibility 1631
Кметът на Оборище инспектира общинските училища за спазване на мерките (СНИ

Кметът на Оборище инспектира общинските училища за спазване на мерките (СНИМКИ)

Кметът на „Оборище“ Николай Александров инспектира общинските училища за спазване на мерките в столичния район. Целта на визитацията е да се провери  спазването  на противоепидемичните мерки, осигуреността с дезинфекционни и предпазни материали  и организацията на учебния процес. В разговорите с Александров директорите изразиха надежда,  че скоро ще бъде възстановена  присъствената форма  на обучение за всички ученици. Кметът заяви, че ръководствата на училищата могат да разчитат на добро сътрудничество и подкрепата на районната  администрация по отношение на поддръжката на сградния фонд  и материалната  база.

comment 0
visibility 1697
Задръстени дъждоприемни шахти бяха отпушени в Оборище

Задръстени дъждоприемни шахти бяха отпушени в Оборище

В столичния  район "Оборище" днес се организира механизирано почистване на дъждоприемни шахти. Екипът на фирмата, отговаряща за чистотата в района, работи по ул. "Искър", "Г. С. Раковски", "Московска" и пространството около храм паметник "Св. Александър. Невски". От Столичен инспекторат съобщиха, че при необходимост ще се извърши профилактика на съоръжения, разположени на други улици. По-рано днес в район "Изгрев" бяха отпушени шахти, намиращи се на ул. "Стоян Михайловски", бул. "П. Яворов" и гара Пионер.

comment 0
visibility 1949
Махната е незаконна верига, пречеща на паркирането на ул. "Дунав" 58

Махната е незаконна верига, пречеща на паркирането на ул. "Дунав" 58

Махната е незаконно поставена верига, която пречи на свободното паркиране до жилищата на ул. "Дунав" 58, съобщават от Столичен инспекторат. Демонтажът бе направен от екипи на ЦГМ.  По-рано днес в район "Изгрев" бяха махнати неправомерно поставени антипаркинг съоръжения по тротоар на ул. "Латинка" и бул. "Др. Цанков".   Премахнаха антипаркинг съоръжения на ул. Латинка и бул. Драган Цанков (СНИМКИ)Това обаче не е първият случай, в който се поставят неправомерно антипаркинг съоръжения. Преди седмица в столичния квартал "Лозенец" бяха премахнати незаконни съоръжения и кашпи. Те се намираха на ул. "Георги Райчев" и на ул. "Любата".  

comment 0
visibility 1606
Нерегламентирано изхвърлените отпадъци на ул. Буная бяха почистени (СНИМКИ)

Нерегламентирано изхвърлените отпадъци на ул. Буная бяха почистени (СНИМКИ)

След сигнала за натрупани отпадъци на столичната улица „Буная“ № 3 в социалната мрежа, боклуците са разчистени. Инспектори от район "Оборище" действаха светкавично и са констатирали нерегламентирано изхвърлени отпадъци в пространството до трафопоста. От фирмата, отговаряща за чистотата в района, са почистили зелените площи. Катун се заформи на ул. Буная 3 (СНИМКИ) От Столичен инспекторат напомнят, че има осигурени контейнери за боклук, както и график за извозване на едрогабаритни отпадъци, който трябва да се спазва от столичани. При установяване на нарушение се налагат санкции по реда на Наредбата за управление на отпадъците и опазване и поддържане на чистота на територията на Столична община.

comment 0
visibility 1891
Почистиха детската площадка на ул. Черковна и бул. Ситняково(СНИМКИ)

Почистиха детската площадка на ул. Черковна и бул. Ситняково

Детската площадка на ул. Черковна и бул. Ситняково , която беше потънала в боклуци, е почистена. Живущи в квартала споделят, че всяка сутрин градинката е затрупана с всевъзможни отпадъци. Тийнейджъри се събират и хвърлят фасове и бутилки. Многократно са подавани сигнали, обясняват софиянци. Инспектори в район "Оборище" са установили нарушението и са предприети действия за почистване на детската площадка. Отпадъците и листата са събрани разделно, информираха от Столичен инспекторат.

comment 0
visibility 3448
Организират фермерски пазар в парка Заимов

Организират фермерски пазар в парка Заимов

Тази неделя, 10 януари, ще се организира фермерски пазар Пендара. Работното време на пазара ще бъде от 11:00 до 17:00 часа. Редовните неделни събития ще се организират на ново място -моста над Метростанция Театрална и пред Малък градски театър "Зад канала". Фермерският пазар Пендара е малък, бутиков градски фест, чиято цел е да въздейства за възстановяване на българските гастрономически традиции. Инициативата се провежда в партньорство със Столична община – Район “Оборище”.

comment 0
visibility 2073
type-photo.svg
Махнати са отпадъци от входа на Докторската градина на ул. "Кракра"

Махнати са отпадъци от входа на Докторската градина на ул. "Кракра" (СНИМКИ)

Входът на Докторската градина от страната на ул. "Кракра" вече е разчистен от отпадъци. Бездомник бе натрупал купища непотребни вещи върху станалата емблематична гъбка на входа. Екипи на Столичен инспекторат- "Оборище" и полицията бързо разчистиха входа на градината. Освен почистено, мястото е и дезинфекцирано.     

Район Оборище

Район Оборище табела

Територия на район Оборище

Столичният район Оборище е разположен на площ от 3070 дка. Част от централната част на столицата влиза в територията му - бул. „Сливница“, бул. „Д. Николаев“, бул. „Ситняково“, ул. „Хан Омуртаг“, ул. „Шипка“, ул. „”Париж“, ул. „Московска“, пл. „Княз Ал. Батенберг“, Ларгото, бул. „Мария Луиза“.  477 дка от площта на район Оборище са заети от паркове и градини. Населението на район Оборище надхвърля 36 000 жители. Сградата на кметството на район Оборище  се намира на адрес бул. „Мадрид“ 1.

Район Оборище обредна зала Оборище

Население и природни дадености на район Оборище

Район Оборище е благословен с минерален извор. Той се намира до Централната баня и има лечебни свойства. Използва се основно от страдащи от заболявания на стомаха. Стотици хора си наливат от лечебната минерална вода на район Оборище ежедневно.

Както вече споменахме, район Оборище се намира в централната част на София. Тук температурата винаги е по-висока. Ветровитите дни тук също са значително по-малко. Река Перловска пресича район Оборище

Висши учебни заведения в район Оборище

В район Оборищесе намират няколко висши учебни заведения.

В район Оборище се намира Националната художествена академия, най-старото в страната висше учебно заведение за обучение на професионални художници. През 1896 г. се открива Държавното рисувателно училище. Иван Мърквичка, Антон Митов и Борис Шатц са първите преподаватели в училището. През 1897 идва и Ярослав Вешин. В началото обучението се осъществявало в стаи в частни домове под наем. Академията се мести на „Шипка“1 през 1907 г. Рисувателното училище се преименува в Художествена академия през 1921 г. Художествената академия в район Оборище предлага обучение в няколко факултета в две направления – изящни и приложни изкуства.

Следващото голямо висше учебно заведение на територията на район Оборищее Националната музикална академия. Висшето училище в район Оборище дълго време се нарича Българска консерватория. Академията започва да функционира от 1921 г. след издаване на Царски указ №145. Музикалната академия обучава студенти в 3 факултета - теоретико-композиторски и диригентски факултет, Инструментален факултет, Вокален факултет – включително балетно изкуство и поп- и джаз-изкуство - в които има общо 30 специалности.

Третото голямо висше учебно заведение в район Оборище е Военна академия „Георги Стойков Раковски”.  Академията е най-старото военно висше училище в страната. Разположена е в района на Орлов мост, район Оборище. През 1914 г. започва функционира, две година след откриването ѝ, заради Балканската война. Военната академия разполага с много красив парк. До 2010 г. той е бил достъпен единствено за служителите и учещите в академията. Добре оформеният и поддържан парк в район Оборище вече е достъпен и за гражданите.

Културни обекти в район Оборище

На територията на район Оборище има изобилие от културни обекти. Това е съвсем в реда на нещата, тъй като район Оборище в централната част на столицата, а там е съсредоточена голяма част от културните институти на София и страната.  

Район Оборище Национална опера и балет

В рамките на район Оборище се намира Националната опера и балет. Сегашната сграда на операта е проектирана в далечната 1921 г. Започват да я строят през 1947 г. и е готова през 1953 г. Предлага места за 948 зрители в голямата зала, а в малката - за 120 зрители. Националната опера и балет в район Оборище е истински оазис за почитателите на оперното и балетното изкуство.

На територията на район Оборище има още един културен музикален институт. Това е Националният музикален театър „Стефан Македонски“. На негова сцена се поставят само оперети и мюзикъли. Той е единствен по рода си.

Район Оборище Драматичен театър София

В район Оборище е разположен и Драматичен театър София. Той започва дейност през 1966 г. Това е най-старият общински театър в столицата. Сградата му в парк „Заимов“, район Оборище, е построена специално за него. Това го прави уникален. Представления се правят в голямата зала, която има капацитет 314 души, и в камерната зала – за 60 – 74 зрители.

Тук, в район Оборище, се намира и Малък градски театър „Зад канала“. Това е сравнително нов театър, но бързо става любим на столичани. Основната причина е чудесния актьорски състав, добрите режисьори и прекрасния репертоар.

Като сме на тема театри, няма как да не споменем за Театрална работилница „Сфумато“, която също е в район Оборище. Работилницата работи от 1989 г. Интересното е, че „Сфумато“ няма собствена трупа.

Район Оборище Национална библиотека Св. св. Кирил и Методий

В район Оборищесе намира Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий". 1878 е годината, в която е основана библиотеката. Тя се намира до Софийския университет. Това е най-богатата обществена библиотека в България. 7 808 928 са библиотечните единици от фонда на Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий" в район Оборище.

Район Оборище е домакин и на Националната галерия за чуждестранно изкуство или „Квадрат 500“. Сградата, в която се намира галерията е от 1883 г. По време на бомбардировките през Втората световна война е частично разрушена, но после е напълно ремонтирана.

Туристически обекти в район Оборище

В центъра на столицата, район Оборище, са съсредоточени и редица интересни туристически обекти.

Район Оборище се гордее, че на негова територия е разположен Националният военноисторически музей. Той разполага с 5 000 кв. м. застроена площ и 40 дка външна експозиционна площ.

В район Оборище се намира и емблематичната за София Централна минерална баня. Тя е със статут паметник на културата с национално значение. В една част от сградата в момента е изложена постоянната експозиция на Музея за история на София.

Паметникът на Васил Левски също е на територията на район Оборище. Това е един от малкото паметници, издигнати непосредствено след Освобождението. Той се намира съвсем близо до мястото на екзекуцията на Апостола.

Друг емблематичен паметник в район Оборище е Докторския паметник, който се намира в докторската градина. Издигнат е през 1884 г. в памет на загиналите медици в Руско-турската война от 1877 – 1878 г.

Перлата в короната на район Оборище е храм „Свети Александър Невски“. Той е емблемата на столицата.  Паметник на културата е от 1955 г. Площадът около храма носи същото име. През 1953 г се превръща в патриаршеска катедрала.

Район Оборище фермерски пазар пред храм Свети Александър Невски

Тези и още много забележителни обекти се намират на територията на район Оборище. Екипът на районното кметство работят неуморно да превърнат район в уютен дом за столичани и привлекателна дестинация за многобройните български и чуждестранни туристи. Модерните хотели и привлекателните заведения за хранене със сигурност допринасят за доброто впечатление.

Територия на район Оборище

Население и природни дадености на район Оборище

Висши учебни заведения в район Оборище

Културни обекти в район Оборище

Туристически обекти в район Оборище

Прочетете още