район „Овча купел“, СО

Последни Най-четени Най-коментирани

Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Кой от заместник-кметовете на Красно село да бъде избран от СОС за временно изпълняващ до местните избори?
  • Николай Веселинов (22%, 93 Гласове)
  • Веселин Кирев (14%, 56 Гласове)
  • Албена Белянова (64%, 265 Гласове)
Общо гласували: 414 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 1718
-

Кметът на "Овча купел" е решен да се бори за парк "Кукуряк"

"Парк "Кукуряк" със сигурност ще има, въпросът е в какъв обем ще се реализира той, и в какви срокове." Това заяви пред Столица.bg кметът на район "Овча купел" Ангел Стефанов. Във вчерашния ден районният кмет алармира за опити на имотната мафия да се добере до парцел от 7 декара, част от разработката на парка, посредством фалшив нотариален акт за собственост. Преди няколко дни от района са научили и че въпросният терен е обявен за публична продан от частен съдебен изпълнител. Район „Овча купел“ притежава акт за общинска собственост на този парцел и, разбира се, отказахме да признаем тази претенция за собственост. По казуса вече втора година се води дело, каза още Стефанов. "Подали сме възражение до съда с настояване публичната продан да бъде спряна незабавно. Сезирали сме прокуратурата за извършване на проверка на всички документи, придружаващи обявлението за продан и замесените лица", добави той, като уточни, че документите са подадени тази седмица и все още няма официален отговор от никоя институция. "Противопоставям се категорично на всякакви опити за саботаж и осуетяване на реализацията на парка. Ще защитавам безкомпромисно всеки квадратен сантиметър общинска земя и ще се боря срещу всеки, който си мисли, че може да присвоява общинска собственост безнаказано. Ще настоявам всички правоохранителни институции да си вършат съвестно работата и да защитят обществения интерес, както и ще съобщавам публично за пробойните в работата им", заявява категорично районният кмет. В момента тече процедура за изготвяне на нов ПУП за парка. Новият план се изготвя от главният архитект на София Здравко Здравков. След приключването на неговата работа ще се пристъпи към създаването на идеен проект, но за момента това не е възможно, тъй като не се знае каква територия ще обхване бъдещият парк. Територията, на която се предвижда да бъде построен парк "Кукуряк" в столичния квартал "Овча купел" включва както общински терени, така и такива със спорна собственост, и няколко парцела с частна собственост. Това е главната предпоставка за забавяне на реализацията на парка. Една голяма част от предвидената за зелено пространство територия пък е собственост на БАН. "Водим разговори с тях, засега са обнадеждаващи. В оптимистичния вариант строителството на парка частично може да започне още догодина", каза районния кмет. Ангел Стефанов заяви още, че се надява институциите да си свършат работата и разчита на незабавни и адекватни реакции, включително търсене на наказателна отговорност на замесените лица. По думите му, няма да се стигне до активни протестни действия в защита на обществения интерес, тъй като от страна на районната администрация документите са подготвени изрядно. В противен случай обаче гражданите със сигурност ще изразят своето недоволство от това, че паркът отново няма да се случи. "Овча купел заслужава парк „Кукуряк“ и вярвам, че заедно няма да допуснем част от него да ни бъде отнет", категоричен е районният кмет.

comment 0
visibility 1241
-

Три нови секвои ще бъдат засадени в "Овча купел"

33 гигантски секвои вместо една. Това е идея, предложена от председателя на столичния общински съвет Георги Георгиев, който лично се беше ангажирал със спасяването на емблематичното дъво в кв. "Овча купел". За съжаление, секвоята не оцеля. "Направихме всичко възможно с експерти озеленители, екипа на зам.-кмета Десислава Билева и специалисти от Лесотехническия университет, но беше късно да я спасим. Човешката алчност и лакомия я бяха обрекли", припомни той във фейсбук. Злодеи: Издълбаха 35 дупки в ствола, напълниха ги с отрова и убиват вековната секвоя в Овча купел Георги Георгиев призова столичани да останат на страната на доброто и да не губият надежда. Ето защо днес, 27 септември, в 18.00 часа в непосредствена близост до “убитата” секвоя (от другата страна на ул. “Промишлена” в зелената площ зад блок 402), ще бъдат засадени нови три фиданки. "До месец на общински терени в района те ще станат 33", обеща Георгиев. Инициативата, разбира се, е прекрасна. А ако се случи и така, че да бъде открит виновникът за "убитото" вековно дърво, и той бъде наказан, както предвижда закона - това би било още по-удовлетворяващо за жителите на "Овча купел" и на столицата. А и би предотвратило други евентуални посегателства.

comment 0
visibility 1119
Вандали изпотрошиха детска площадка в Овча купел (СНИМКИ)

Вандали изпотрошиха детска площадка в Овча купел (СНИМКИ)

Вандали изпочупиха съоръженията на детска площадка в столичния район „Овча купел“. „За жалост, явно има хора, на които здравите и приветливи детски площадки не са им по вкуса.“, коментира кметът Ангел Стефанов. По думите му преди месец е започнало ремонтирането на кътовете за игра в района, като до момента са облагородени 12 площадки и предстои да се ремонтират още 7. „Докато ние ремонтираме част от местата за игра на деца в Овча купел, някой се е забавлявал с чупенето на други. Площадките, нуждаещи се от ремонт, бяха описани преди няколко седмици. Елементите от тази, която виждате, са извън списъка, заради доброто им състояние в момента на описването. Бюджетът ни по това перо е силно ограничен и възможностите за своевременен ремонт в резултат на вандализъм са минимални“, допълва районният кмет. Той все пак се ангажира да се намерят средства за ремонта и на изпотрошената площадка, но апелира за повече добросъвестност.

Реклама
comment 0
visibility 3016
Обсъдиха възможностите за туризъм в Люлин планина

Търсят се начини за привличането на повече туристи в Люлин планина

Възможностите за отдих и развитието на туристическата инфраструктура в Люлин планина бяха обсъдени вчера на работна среща, съобщава кметът на столичния район Овча купел Ангел Стефанов. Инициативата за кръглата маса е на Туристическо дружество „Боерица“. В разговора се включиха още, представители на Български Туристически Съюз, 54 Ловно-рибарска дружина „Люлин“, „Управление на общински гори и земи“, Ротари клуб „Горна баня“, офроуд клубове, както и граждани. „Основната цел на кръглата маса бе да обсъдим бъдещото развитие на планината, подобряване на условията за пребиваване в нея и запазването на уникалната ѝ природа. Коментирахме и план за развитието на планината и необходимите стъпки за превръщането ѝ в предпочитано място за отдих, спорт и социален туризъм“, коментира районният кмет Ангел Стефанов. Един от акцентите в срещата беше въпросът с изграждането на специални писти за планинско колоездене, които да не преминават през пешеходните маршрути. Обсъдена е била и възможността за изграждане на велоалея от Горна баня до Бонсови поляни. „Говорихме за важността да се популяризира графика на Ловно-рибарската дружина, чиито членове споделиха за инициативите си за развъждане на дивеча - успели са да развъдят кошути и елени, които за съжаление са убити от бракониери“, допълва кметът Стефанов.  

comment 0
visibility 1102
-

Доброволци разчистиха зелени площи в "Овча купел", кметът благодари

Граждани инициираха и разчистиха храстите и клоните около оградата на спортната площадка в зелената площ между болница "Доверие" и бул. "Президент Линкълн" в столичният квартал Овча купел 2. За това съобщи кметът на района Ангел Стефанов, който благодари на хората, вземи участие в акцията. От районната администрация са се включили с работници и техника за кастренето. През тази седмица предстои окастрената растителност да бъде надробена и премахната. "При встъпването ми в длъжност за това място заварих разработен устройствен план, предвиждащ няколко 8-етажни сгради. Спрях разработката на този план, защото моето виждане е, че там трябва да остане малък парк", напомня Ангел Стефанов. Той добавя, че остават още 14 декара частни имоти, за които трябва да се намери решение. В следващите седмици ще продължим облагородяването на това зелено пространство, но за окончателното му оформяне като малък парк със сигурност ще трябва повече време и ще продължи и в следващия мандат, отбеляза районният кмет.  

comment 0
visibility 1359
Доброволци и общинари от Овча купел разчистита край спортна площадка

Доброволци и общинари от Овча купел разчистита край спортна площадка (СНИМКИ)

Спортната площадка в Овча купел 2 вече се забелязва от далеч. Доброволци с подкрепата на общинари от район Овча купел и кмета Ангел Стефанов днес разчистиха зеленото пространство от клони. "Благодаря на хората, които инициираха и участваха в разчистването на храстите и клоните около оградата на спортната площадка в зелената площ между болница "Доверие" и бул. "Президент Линкълн" в Овча купел 2", написа във фейсбук районният кмет. От районната администрация също са участвали с  работници и техника за кастренето. Следващата седмица зеленият отпадък ще бъде надробен и ще се разчисти премахнатата растителност. "При встъпването ми в длъжност за това място заварих разработен устройствен план, предвиждащ няколко 8-етажни сгради. Спрях разработката на този план, защото моето виждане е, че там трябва да остане малък парк. Там, обаче, има над 14 декара частни имоти, за които трябва да намерим решение", коментира Ангел Стефанов. В следващите седмици от районната община ще продължат облагородяването на зеленото пространство, но за окончателното му оформяне като малък парк със сигурност ще трябва повече време и ще продължи и в следващия мандат, надява се кметът на Овча купел.

comment 0
visibility 1040
-

В "Овча купел" ремонтират детски площадки

В момента тече ремонт на детските площадки в район "Овча купел", съобщи кметът на района Ангел Стефанов. Локациите за ремонтни дейности са избрани и възложени след внимателен анализ на получените сигнали от граждани и щателни огледи на място от служители на районната администрация, съобщава районният кмет. До момента са почти приключени дейностите по рекострукциите на площадките до бл. 507, пред бл. 510 (парк Фреш), както и на 3-те, намиращи се между бл. 419 и 420. В следващите дни предстоят ремонти на детските кътове в старата част на Овча купел, също и до бл. 426 и бл.611. Въпреки силно ограничения бюджет, ще се постараем да бъдат обхванати за ремонт максимално голям брой съоръжения, отбелязва Ангел Стефанов. От областната администрация призовават, ако забележите компрометирана конструкция или липсваща част от съоръжение на площадката до вас, да изпратите сигнал и снимки на ел.поща: so_ok@ovchakupel.bgЗа детските площадки, които се намират в парковете и се стопанисват от Дирекция "Зелена система" към Столична община, може да подавате сигнали директно към тях на имейл: so_green@sofia.bg

comment 0
visibility 982
Ремонтират детските площадки в „Овча купел“

Обновяват детските площадки в „Овча купел“

Редица детски площадки в столичния район „Овча купел“ ще бъдат изжяло ремонтирани. Локациите са избрани и възложени след внимателен анализ на получените сигнали от граждани и щателни огледи на място от служители на районната администрация, съобщава кметът Ангел Стефанов. Почти са приключили дейностите на площадките до бл. 507, пред бл. 510 (парк Фреш), както и на тези, намиращи се между бл. 419 и 420. В следващите дни предстоят ремонти на детските кътове в старата част на „Овча купел“, също и до бл. 426 и бл.611. „Въпреки силно ограничения бюджет, ще се постараем да бъдат обхванати за ремонт максимално голям брой съоръжения. Ако забележите компрометирана конструкция или липсваща част от съоръжение на площадката до вас, можете да ни изпратите сигнал и снимки на ел.поща:  so_ok@ovchakupel.bg“, апелира кметът Стефанов. За детските площадки, които се намират в парковете и се стопанисват от Дирекция "Зелена система" към Столична община, сигнали се подават директно към дирекцията на имейл: so_green@sofia.bg

comment 0
visibility 1638
Описват вековните дървета в „Овча купел“, за да ги опазят

Описват вековните дървета в „Овча купел“, за да ги опазят

Всички ценни растителни видове в столичния район „Овча купел“ ще бъдат описани и ще се предприемат действия по опазването им. Целта е да се спрат нарушителите, които ги унищожават. Това съобщава кметът Ангел Стефанов във Фейсбук профила си. „Опитът ни показва, че в момента извършителите имат възможност да отлагат и избягват наложените им наказания, заради пропуски в нормативната уредба, които позволяват бавене или прекалено либерално тълкуване в съда“, уточнява Стефанов. Той допълва, че вече е изпратено писмо до МОСВ за съдействие, в което се иска всички вековни и забележителни дървесни видове в района да бъдат описани. Това е важно, тъй като санкцията за увреждане на регистрирано вековно дърво е 10 пъти по-голяма, отколкото стандартната глоба, която общината има право да налага. „Необходима е и цялостна промяна на нормативната уредба, за да се гарантира, че наложените санкции няма да отлежават с години в съда, както показва горчивия ни опит. За второто, разбира се, ще разчитаме и на стабилен парламент и истинска и бърза съдебна реформа“, допълва районният кмет. Ангел Стефанов посочва и мотивите за подетата инициатива: Изсъхналата секвоя: През 2021 година бяха извършени две посегателства върху секвоята, в резултат на което днес дървото изглежда напълно изсъхнало. Два пъти сме поискали от РИОСВ-София да регистрира дървото като вековно или забележително. Уведомиха ни, че процедурата трябва да се води от собственика на имота, който още от юли 2019 г. е частно лице, което получава общински терен в замяна на друг свой имот в квартала. По закон, с влизането в сила на ПУП за кв. 12 в Овча купел 2 (12.07.2019 г.), собствеността на въпросния имот се трансформира и от бивш общински терен се превръща в частен такъв. Всички последващи действия на районната администрация само формално удостоверяват фактическото състояние, което е влязло в сила с приемането на ПУП-а. Веднага след първото посегателство върху секвоята, връчихме предписание на собственика, след това и още едно, тече и процедура по налагане на максималната глоба за подобно нарушение на физическо лице, която в момента е едва 500 лева. Спазили сме всички процедури по закон и сме използвали всички възможности, за да защитим секвоята, но виждате колко неефективни и тромави са действащите правила. Отсеченият орех: През 2020 г. наложихме административно наказание от 10 000 лв. за нерегламентирано отсичане на голям орех в частен имот на юридическо лице. Това е една от най-големите по размер глоби, налагани за подобно нарушение, а в район Овча купел - първото подобно за увреждане на защитено дърво. След серия възражения и обжалвания, втората инстанция постанови делото да се върне за преразглеждане към районен съд. Повече от година след последното решение по този случай няма насрочено дело. „Тези два случая са много показателни за това, че съществуващата нормативна уредба не защитава достатъчно ценните видове от посегателства и се налага цялостно преосмисляне на законовата и подзаконова рамка“, казва кметът на район „Овча купел“. Затова той се е обърнал към министъра на екологията Борислав Сандов с молба да се направи цялостен опис и регистрация на вековните и забележителни дървета в района, както и да се преразгледа нормативната уредба. „Това ще даде възможност за по-големи санкции за нарушителите и надявам се, ще има възпиращ ефект за потенциалните агресори“, коментира Ангел Стефанов. Той призовава гражданите да изпращат на имейла на районната администрация снимки и локации на ценни дървета, които да бъдат предложени за оглед и регистрация от специалистите на МОСВ.

comment 0
visibility 1363
За първи път: Софийският кв. Суходол ще има яслена група

За първи път: Софийският кв. Суходол ще има яслена група

За първи път в столичния кв. „Суходол“ ще има яслена група за най-малките жители. Тя ще бъде разкрита след разширението на 9 Детска градина „Пламъче“. Това съобщи кметът на район „Овча купел“ Ангел Стефанов. Очаква се в края на следващото лято да приключи изграждането на пристройката и надстройката към съществуващата сграда, както и на новата кухня. След приключване на строителството, местата за деца в Суходолската градина ще бъдат със 70 повече. Предвидено е да бъдат разкрити 3 нови групи – 2 градински и 1 яслена. „Строителните и довършителни дейностите ще бъдат организирани така, че да не пречат на нормалния учебен процес през следващата учебна година. Децата, които вече са приети и ще ползват съществуващата част от сградата, ще могат да тръгнат на градина на 15-ти септември.“, уточнява районният кмет.

comment 0
visibility 1617
-

В "Овча купел" премахват "кални точки", предстои работа по още 20 пространства

Проект по програмата на Столична община за премахване на калните точки в града се реализира в столичния квартал "Овча купел". Това съобщи районният кмет Ангел Стефанов. "В момента облагородяваме пространството около бл. 423 в ж.к. Овча купел 1", каза той. Проектът за реконструиране на терена включва озеленяване, както и засаждане на 15 бр. нови дръвчета. Според плановете, след приключването на строителните работи общият брой на регламентираните паркоместа там ще стане повече от 60, отбеляза Стефанов. Програмата на Столична община за облагородяване на т.нар. "кални точки" стартира през 2020г. До момента по нея са облагородени 59 пространства на територията на 20 столични района. Общата стойност на извършените работи е 1.8 млн. лв. Целта на облагородяването на "калните точки" е намаляване на запрашаването и подобряване качеството на въздуха, както и създаване на зелени решения за намаляване на топлинните острови в града. "Тази година програмата ни продължава с 20 нови пространства, като в зависимост от финансовите ресурси имаме готовност и за още проекти", каза кметът на София Йорданка Фандъкова вчера при проверка на работата по едно от пространствата в кв. "Дружба" 1, район "Искър", заедно със зам.-кмета по екология Десислава Билева и кмета на района Ивайло Цеков. Към момента са направени огледи на място и е създадена необходимата организация за изпълнение на 20 обекта в районите Надежда, Овча купел, Нови Искър, Илинден, Триадица, Кремиковци, Витоша, Красна поляна, Младост, Подуяне, Оборище, Връбница, Искър, Банкя, Средец, Изгрев, Лозенец и Слатина. В бюджета на Столична община за тази година по програмата са предвидени средства в размер на 1.3 млн. лв. Миналата година единствено от район "Красно село" не е бил подаден проект за облагородяване на „кална точка“.  

comment 0
visibility 1205
-

Жители на "Овча купел" на протест заради разбита улица

Жители на столичния квартал "Овча купел" са готови на протестни действия заради разбита улица в квартала, разказа btv. Заради строеж на нова сграда на улица "Народен герой" асфалтът - там където го има, е напукан и компроментиран. В края на февруари по улицата е влязла тежка техника, която е разрушила покритието. След приключването на строителните работи обаче от фирмата-изпълнител не са възстановили настилката. Очертаната от изпълнителя площ за възстановяване не отговаря на действителното състояние, в което е оставена улицата вследствие на строителството, категорични са живущите в района. Разбитата настилка, както и липсата на осветление по улицата са предпоставка за сериозни проблеми, оплакаха се те. Състоянието на съседните улици е същото, защото докато е била затворена ул. "Народен герой" се е налагало техниката да минава по тях и съответо и те са разбити. Жителите настояват за цялостно изграждане на улицата, защото по думите им частичното изкърпване е временно решение и след първия дъжд отново ще възникнат проблеми. "По силата на договора си със Столична община частният инвеститор трябва да възстанови всичко, което е засегнал, в противен случай той не може да въведе сградата в експлоатация", заяви зам.-кметът на София по направление "Обществено строителство" Ангел Джоргов. Джоргов съобщи, че от общината вече са потърсили изпълнителя и са разговаряли по проблема. Категорично това, което са очертали, не отговаря на разрушеното, така че от СО ще настояват да бъде възстановено по- голямо количество от очертаното, съобщи още той. По думите му, ако изпълнителят не изпълни задължението си, общината има ресурс да го извърши, след което да си събере от него парите за свършената работа по съответния ред. Той пое ангажимент до края на месеца ул. "Народен герой" да бъде възстановена. Единични са случаите, в които има забавяне или некачествено възстановяване на инфраструктурата при строителни работи на територията на София, каза още Ангел Джоргов, като отбеляза, че предстоят промени в наредбата за техническата инфраструктура, които ще позволят налагането на много по- солидни глоби в такива случаи. Така от общината се надяват да мотивират строителите да изпълняват поетите задължения за възстановяване на улиците след приключване на строителните работи.  

comment 0
visibility 2194
-

Започна премахването на незаконно поставени гаражни клетки зад бл.526 в "Овча купел"

"Днес започнахме принудителното премахване на незаконно поставени гаражни клетки зад 526 бл. в ж.к. Овча купел 1", похвали се в социалната мрежа кметът на столичният район Ангел Стефанов. Акцията, при която ще бъдат премахнати повече от 40 клетки ще продължи и в следващите няколко дни. На 1 юли собствениците на гаражните клетки бяха предупредени от районната администрация за предстоящата акция и за това, че следва да разчистят незаконните клетки отвсякакъв багаж, съхраняван в тях. Процедурата се извършва в изпълнение на заповеди за премахване на незаконни строежи по реда на чл. 225 от Закон за устройство на територията, издадени от главния архитект на Столична община Здравко Здравков. Принудителното премахване е последната мярка от процедурата по отстраняването на незаконните гаражи.

comment 0
visibility 1793
Нова градина разкрива места за 160 деца в Овча купел догодина

Нова градина разкрива места за 160 деца в Овча купел догодина

Сградата на бившия Дом „Дъга“, намиращ се на бул. Н. Петков №141 в столичния район „Овча купел“, ще се превърне в нова детска градина. Това съобщи районният кмет Ангел Стефанов. „Цялостният ремонт и обновление на сградата е истинско предизвикателство, имайки предвид липсващата проектна и строителна документация от времето на нейното изграждане“, коментира районния кмет. По думите му строителните дейности вървят с пълна сила, като се работи едновременно на различни нива. Следващият месец ще бъде завършен изцяло новият покрив. Освен това предстои сериозна реконструкция на вътрешните помещения и превръщането им в просторни и уютни стаи за децата. „Ще запазим максимално съществуващата дървесна растителност около сградата, което ще помогне бъдещите обитатели на детската градина да се насладят на чудесен озеленен и естествено прохладен двор“, казва още кметът Стефанов. Предвидено е да бъдат разкрити общо 7 нови яслени и градински групи, което ще увеличи местата за деца в район Овча купел с повече от 160. Очаква се новата детска градина да бъде готова през първата половина на 2023 година.

comment 0
visibility 1173
Премахват незаконни гаражи в жк Овча купел

Премахват незаконни гаражи в жк Овча купел

Незаконни гаражи в столичния ж.к. „Овча купел“ 1 ще бъдат премахнати в края на тази седмица. Предстои да бъде разчистен теренът зад бл. 526, източно от бл. 510, 511 и 516, съобщават от районната администрация. Дейностите по принудителното вдигане на металните клетки ще започнат от 9:30 ч. на 8 юли – петък. „В тази връзка настоятелно молим клетките да бъдат разчистени предварително от всякакъв багаж, съхраняван в тях“, уточняват от администрацията.

Район Овча Купел

Територия на район Овча купел

Район Овча купел може спокойно да бъде признат за един от най-големите столични райони. В пределите на район Овча купел влизат кварталите „Суходол“ и „Горна баня“, комплексите „Овча купел“, „Овча купел-1“ и „Овча купел-2“, както и село Мало Бучино.

Територията на район Овча купел се пресича от три реки - Владайска река, Суходолска река и река Шеовица. Населението на район Овча купел наброява приблизително 55 000 души.

Район Овча Купел

Здравеопазване в район Овча купел

За здравето на жителите от район Овча купел се грижат няколко здравни заведения. Едно от тях е Специализираната болница по физикална терапия и рахабилитация в район Овча купел. Тя е наследник на стария Национален институт по курортология и физиотерапия, който е бил открит през 1946г. На практика, това е първото здравно заведение в столицата, в район Овча купел, изцяло ориентирано към рехабилитация, физикална медицина и курортология, не само в район Овча купел, но и в страната. Болницата се намира в средата на униклаен парк, в който се отглеждат редки и разнообразни растения. В парка има и минерален извор.

Район Овча Купел Многопрофилна болница за активно лечение Доверие

В район Овча купел се намира и Многопрофилна болница за активно лечение „Доверие”. На площ от 8 000 кв.м. се намират Медицински център – МЦ „Доверие” и Многопрофилна болница за активно лечение – МБАЛ „Доверие”. Така се оформя един модерен медицински център в район Овча купел. Предлага се комплексно лечние на всички пациенти. Модерна апаратура има в кабинетите на комплекса в район Овча купел.

В болницата има пет операционни и реанимационен сектор. 46-те луксозни стаи са с 1 до 3 легла. Повечето от тях са със собствен санитарен възел. Имат хладилник, телевизор, интернет и телефон. При нужда може да бъде настанен и придружител. Медицинският комплекс в район Овча купел разполага с най-новия модел Ядрено-магнитен резонанс, който има огромни диагностични възможности.

Район Овча Купел СБАЛ Ортопедея-Горна баня

Друго важно здравно заведение в район Овча купел е СБАЛ Ортопедея-Горна баня. Тя е специализирана в лечението на заболявания и посттравматични увреждания на опорно-двигателния апарат. Болничното заведение е наследник на Държавна институтска болница по ортопедия „Проф.Бойчо Бойчев” към МУ София. Ортопедията в район Овча купел е създадена през 1974 г. и е единствената по рода си в страната. В нея се обединяват  Катедрата по ортопедия и травматология към ИСУЛ – София, Катедрата по ортопедия и травматология към ВМИ – София и Републиканския институт по възстановителна хирургия и протезиране – София, Медицинска Академия. В болницата функционират 7 клиники, всяка със специфична лечебна и научна дейност.

В район Овча купел функционира и IV МБАЛ. Болницата разполага с 5 орделения, а именно първо вътрешно отделение,второ вътрешно отделение,хирургично отделение,урологично отделение,ОАИЛ с общо 111 легла,образна диагностика и отделение по патологоанатомия, както и две лаборатории-Клинична и Микробиологична. Апаратурата в болницата в район Овча купеле модерна. Здравното заведение е напълно реконструирано. В него могат да се лекуват задравно осигурени пациенти от цялата страна.

Образование в район Овча купел

В пределите на район Овча купел се намира Нов Български Универистет. Това е частен университет, в който се обучават 12 000 студенти годишно. Основан е през 1991 г.

В район Овча купел се намира още едно висше учебно заведение - Висше училище по застраховане и финанси. Това е първото часно висше учебно заведение не само в район Овча купел, но и в страната. Започва да работи през 2002 г. Материалната база на учебнто заведение е на Европейско ниво. Учебната сграда в район Овча купеле модерна, на 6 етажа, в която има модерно оборудвани учебни зали, аула с 300 работни места, заседателни зали, библиотека, преподавателски кабинети, книжарница и кафе-сладкарница.

На територията на район Овча купел се намира и Висшето строително училище „Любен Каравелов” .  То е наследник на старото специализирано военно инженерно строително училище, което е било създадено през 1938 г. Във висшето училище в район Овча купел се подготвят висококвалифицирани кадри за строителството.

В район Овча купел функционират четири средни училища две професионални гимназии, Италиански лицей, частно езиково училище, три основни училища.

66 СОУ „Филип Станиславов” в район Овча купел е ранно изучаване на чужд език. След завършване на основното си образование, учениците могат да изберат профилирани паралалки по география и информатика.

88 СОУ „Димитър Попниколов” в район Овча купеле изключително популярно. Много от жителите на район Овча купел го предпочитат.

В район Овча купел се намират и 149 СОУ „Иван Хаджийски”, 151 СОУ „Александър Флеминг”, Професионална гимназия по електроника и автоматика, Професионална гимназия по селско стопанство „Бузема”,Национален учебен комплекс по култура с лицей за изучаване на италиански език.

Район Овча Купел баня Овча Купел

Квартал Горна баня в район Овча купел

В пределите на район Овча купел се намира един забележителен квартал – Горна баня. Той е известен в цялата страна с минералната си вода, както и с чистия си въздух. Легенда разказва как кучето на софийския валия се изкъпало в минералния извор, докато били на лов, и оздравяло. Тогава средновековното селище било възстановено. През 1938 г. Горна баня влиза в пределите на столицата.

Минералната вода в Горна баня, район Овча купел, е слабо минерализирана, хомотермална. Към днешна дата минералната вода на Горна баня се бутилира.

Автобуси 206 и 103 свързват квартала с централните части на столицата. Работи се по третия диаметър на метрото в район Овча купел. Минералната баня в Горна баня, район Овча купел  в момента е доста запусната, но вече е взето репение за нейната реконструкция.

Днес ежедневно стотици хора от различни части на столицата и страната идва да си напълнят от течащия чучур на минералния извор вода в район Овча купел. В хотела в центъра на Горна баня, район Овча купел, отсядат туристи, които са дошли да се насладят на природата, водата и чистия въздух на квартала.

Квартал Суходол в район Овча купел

Друг квартал на район Овча купел, който е известен с минералните си извори, е Суходол. В Суходол, район Овча купел е разположен Суходолския манастир „Св. Троица”. Той е издигнат върху основите на малък параклис в редатат на 90-те години на миналия век. През 1957 г. до малкия параклис е намерен камък, принадлежал на средновековен храм. Предполага се, че в тази част на район Овча купел е имало старо селище, което е било сринато до основи при Турското нашествие. Манастирът е издигнат на мястото, където е имало предхристиянско светилище.

Район Овча строеж на третия диаметър на метрото

Жителите на район Овча купел с нетърпение очакват приключването на строежа на третия диаметър на метрото, за да могат да се придвижват още по-лесно и удобно до различните части на столицата.

Територия на район Овча купел

Здравеопазване в район Овча купел

Образование в район Овча купел

Квартал Горна баня в район Овча купел

Квартал Суходол в район Овча купел

Прочетете още