район „Овча купел“, СО

Последни Най-четени Най-коментирани

Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Да се ограничили използването на фойерверки в София?
  • - Твърдо ДА (42%, 477 Гласове)
  • - Твърдо НЕ (20%, 231 Гласове)
  • - Да, защото е проблем за децата с аутизъм, домашните любимци и замърсява въздуха (21%, 240 Гласове)
  • - Не, защото е красиво и тържествено (16%, 181 Гласове)
  • - Не мога да преценя (1%, 14 Гласове)
Общо гласували: 1143 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 2422
До 2 години столичани ще могат да посещават минералната баня в Овча купел

До 2 години столичани ще могат да посещават минералната баня в Овча купел

Зам.-кметът на София Тодор Чобанов разкри, че проектът за реставрацията на минералната баня в Овча купел е преминал през още една инстанция. Чобанов сподели в "Денят започва" по БНТ, че след ремонта, сградата ще се превърне в център за изследване на свойствата на минералната вода. Там ще се разположат конферентна зала, компютърна зала и две лаборатории. Ще има нова обществена поръчка за изпълнител на ремонта на банята в Овча Купел В тях ще провеждат изследвания за въздействието на минералната вода върху човешкия организъм. В центъра се предвижда да бъдат назначени 270 изследователи. Но се планира и столичани и гости на града да се възползват от лечебните свойства на водата. От Столична община настояват банята да функционира като спа център. Реставрацията ще бъде изцяло в оригинален вид. „След около 2 години първите посетители ще могат да се възползват от услугите на комплекса", убеден е зам.-кметът.

comment 0
visibility 2624
Експертен съвет на МК одобри поректа за възстановавяне на банята в Овча куп

Експертен съвет на МК одобри поректа за възстановавяне на банята в Овча купел

Още една административна процедура преключи и стартирането на ремонта на банята в Овча купел ще може да започне. Добрата новина съобщи в социалната мрежа кметът на район Овча купел Ангел Стефанов. Банята в „Овча купел“ се превръща в научен център Това е новина от последните часове, радостен е кметът. "След дълго чакане и многобройни пречки, днес Идейният проект за адаптация и реставрация на банята в Овча купел беше съгласуван от Специализирания експертен съвет за опазване на недвижимите културни ценности към Министерството на културата", написа Стефанов. Ще има нова обществена поръчка за изпълнител на ремонта на банята в Овча Купел Проектът за възстановяване на банята с европейски средства беше връщан неколкократно от Експертния съвет към Министерство на културата. Процедурата по проекта се движи от Регионалния исторически музей и Столична община, а кметството в Овча купел е в постоянно взаимодействие с тях и оказват активна подкрепа и съдействие. 7 млн. лв. за възстановяване и реставрация на минералните бани в София Реставрацията на минералната баня в Овча купел ще бъде изпълнена по проект BG05M2OP001-1.001-0001 „Изграждане и развитие на център за върхови постижения „Наследство БГ“. Финансирането е безвъзмездна финансова помощ по Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ с Управляващ орган МОН. Възстановяват минералните бани в Овча купел и Горна баня до 2020 г. (СНИМКИ) Сега вече предстой пускането на обществена поръчка за избор на изпълнител и кметът на Онча купел се надява дейностите по възстановяването на банята да премине бързо и безпроблемно. "Надявам се скоро да ви съобщя добри новини и за банята в Горна баня", оптимист е Ангел Стефанов и за бъдещето на минералната вода в планинския квартал. Има кандидат за възстановяването на минералната баня в Горна баня

comment 0
visibility 1810
От Овча купел: Веднъж на 2 седмици чистят контейнерите пред бл. 13

От Овча купел: Веднъж на 2 седмици чистят контейнерите пред бл. 13

Контейнери за отпадъци в Овча купел се изхвърлят на две седмици веднъж. За проблема сигнализираха в групата "Безумията в София" живеещи в квартала. Контейнерите са малки и редовно са препълнени от отпадъци, разказват гражданите. Фрапираща е гледката на контейнерите пред бл. 13 в Овча купел, а проблемът е и други части на района. Отпадъците се изхвърлят веднъж на две седмици. контейнерите са малки и недостатъчни за събиране на боклуците в зоната на квартала. При изхвърлянето пък, въпреки че са за разделно събиране, се изсипвали от сметопочистващата фирма не разделно, а в един камион. Подадени са сигнали до Столична община, но обяснили, че не може да се организира по често извозване, защото така било заложено в някаква европейска програма. От "Безумията в София" са подали сигнала в Столична община.  

Реклама
comment 0
visibility 3721
Днес бе направена първа копка за нова детска градина в „Горна баня“ (СНИМКИ

Днес бе направена първа копка за нова детска градина в „Горна баня“ (СНИМКИ)

Първа копка за нова детска градина бе направена днес в столичния квартал „Горна баня“, съобщи в социалната мрежа кметът на район „Овча купел“ Ангел Стефанов. Строежът ще бъде в пространството между ул. „Никола Милев“, ул. „Синьо езеро“ и ул. „Перуника“. Според проекта в новата сградата ще има 6 групи, от които 2 яслени и 4 градински. Стефанов благодари за съдействието на Столична община в лицето на кмета Йорданка Фандъкова и зам. кмета Тодор Чобанов. 

comment 0
visibility 2367
type-photo.svg
Над 100 места за паркиране и засадени дървета на "кална точка" в "Овча купе

Над 100 паркоместа и засадени дървета на "кална точка" в "Овча купел" (СНИМКИ)

Завърши облагородяването на първото от общо 7 места за тази година, определени като "кални точки" и източници на прах в столицата.   Става дума за терен в "Овча купел". С неговото облагородяване се осигуряват над 100 места за паркиране, съобщават от Столична община.    Засадени са 30 широколистни дървета и над 75 м зелена ивица от храсти, като част от мерките за намаляване на запрашаването в района.   Продължава облагородяване на обекти, определени като „кални точки“ и в другите два пилотни района – "Красна поляна" и "Надежда". Тяхното изпълнение се очаква да приключи до средата на месец декември.   

comment 0
visibility 2089
Боклуци затрупаха зоната между ул. Букет и Боряна в Овча купел

Боклуци затрупаха зоната между ул. "Букет" и "Боряна" в Овча купел (СНИМКИ)

С едрогабаритен и битов отпадък е затрупано карето между ул. "Букет", "Боряна" и Околовръстното в столичния район Овча купел. Камарите с отпадъци са от доста време, оплакаха се пред Столица.bg живеещи в квартала. Според тях фирмата за чистота не ги е извозвала от дълго време. Хората очакват по-най-бързия начин пространството между блоковете да се почисти, защото през уикенда боклукът ще се увеличи. Носи се лоша миризма и не е нормално да живеем сред боклуци и то при върлуващата епидемия от COVID-19, възмущават се живеещите в блоковете. Те припомнят, че в тази зона се намират и т. нар. дипломатически блокове.

comment 0
visibility 2325
Реновират тротоара на ул. „Урал“ в „Горна баня“ (СНИМКИ)

Реновират тротоара на ул. „Урал“ в „Горна баня“ (СНИМКИ)

Тротоарът на ул. „Урал“ в столичния квартал „Горна баня“ ще бъде реновиран, съобщиха в социалната мрежа от районната администрация. Проектът е одобрен от Столична община след предложение на Инициативен комитет „Горна баня“. На тротоара ще бъде изградена ивица от тактилни плочи, обясниха от общината. По желание на живущите в „Горна баня“ старите гранитени бордюри ще бъдат запазени заради по-високите им якостни характеристики. На реновирания тротоар ще бъдат изградени джобове за дървета, които районната администрация ще засади.

comment 0
visibility 5914
Ще се синхонизират ли разписанието на градския транспорт с довеждащия транс

Ще се синхонизират ли разписанието на градския транспорт с довеждащия транспорт в Овча куп...

Метрото в столичния Овча купел вече е готово и там се провеждат изпитания на влакове и системи. Очаква се в началото на 2021 година подземната железница да поеме пътниците от и до крайната станция на Овча купел. Районната администрация и Столична община вече работят по планирания довеждащ транспрот в района - от и до четирите метростанции в Овча купел, което е втория етап от третата метролиния на София. Предстои среща с ЦГМ, за да уточним подробности около довеждащия транспорт. Основното е той да е улеснение за гражаните и да бъде ефективен за ползването на метрото. Искаме промяната в градския транспорт, разписание, маршрути и линии, да бъде съобразена с довеждащия транспорт, коментира пред Столица.bg кметът на район Овча купел Ангел Стефанов. Започват изпитанията на системи и влаковете в метрото от Овча купел (ВИДЕО) Предвидено е довеждащият транспорт в района да е с малки бусове, с които да се осигури на гражданите адекватен достъп до метрото. Засега обаче не е ясно ще има ли довеждащ транспорт от Горна баня. Обсъждано е и предложението на ЦГМ за автобус 260 да е с нов маршрут. Както е известно на Околовръстното при Овча купел вече е построена и жп гара по линията София - Перник, така хората, идващите от тази посока и Горна баня ще могат да ползват метрото. Според кмета на района не бива да се променят маршрути без да се знае, какво ще същестува като довеждащ транспорт. "Направихме и предложение, например, автобус по линията 102 при последния курс да не отива към гараж, а до Овча купел и да докарва хората от метростанция Красно село до квартала, обясни Ангел Стефанов, който представлява интересите на живеещите в Овча купел.  

comment 0
visibility 2117
type-photo.svg
Нови паркоместа и тротоар на улица "Рачка"

Нови паркоместа и тротоар на улица "Рачка" (СНИМКИ)

В столичния "Овча купел" има още едно отремонтирано и облагородено пространство. Става дума за улица "Рачка" в района. Добрата работа е резултат от успешната съвместна дейност на районната администрация с активни граждани. "Благодарим на живущите в района за инициативността и помощта!", пишат от администрацията на района в социалната мрежа.    Ето какво е направено на улицата:     Около 50 регламентирани паркоместа, от които 10 с паркоелементи  Нов тротоар   Пешеходна пътека  Джобове за ограждане на растителността  Нови алеи и връзка със съществуващи такива  Две нови беседки      

comment 0
visibility 2324
В „Овча купел 1“ глобиха двама за горене на отпадъци

В „Овча купел 1“ глобиха двама за горене на отпадъци

В столичния район „Овча купел 1“ бяха глобени двама столичани за горене на отпадъци на открито. При съвместна проверка на полицаи от 6 РУ при СДВР и Столичен инспекторат на ул. „748“ в „Овча купел 1“ са били хванати нарушителите, които са отнесли актове. Припомняме, че това не е първият път, в който се глобяват софиянци за горене на отпадъци. В столичния квартал „Христо Ботев" инспекторите често глобяват за горене на кабели. Изгарянето на отпадъци на открито е нарушение и се санкционира по реда на Наредбата за управление на отпадъците и поддържане и опазване на чистотата на територията на СО, разясниха от Столичен инспекторат.

comment 0
visibility 2412
"Овча купел" вече си има официален герб

"Овча купел" вече си има официален герб

Район "Овча купел" вече има свой официален символ. Победител в конкурса за герб на района е Михаела Папазова, чийто проект е харесан от повече от 35% от всички гласували в допитването. Това съобщи в социалната мрежа кметът на района Ангел Стефанов.    Комисията, съобразно изборът на гражданите, присъди второ място на Маряна Шадрина-Петрова, а трето на Виктория Момчилова. Специална награда от НБУ за най-академичен проект, съответстващ на изискванията на хералдиката, получи Иван Манолов.   18 предложения за герб на "Овча купел"   Ще има конкурс за герб на "Овча купел" За съжаление, COVID-ситуацията в момента не позволи да бъде проведено официално събитие за обявяването на победителите, както беше планувано.   Всички, достигнали до финалното гласуване, бяха поканени в кабинета на кмета. Там той им връчи плакети и им благодари лично за участието в конкурса.    

comment 0
visibility 3210
Откриха първата площадка-полигон в Овча купел 1 (СНИМКИ)

Откриха първата площадка-полигон в Овча купел 1 (СНИМКИ)

Първата свободна площадка-полигон бе открита до бл. 417 в Овча купел 1. На нея се проведоха специални игри под наслов: „Играем и знаем да се пазим“, съобщиха на официалната страница на общината в социалната мрежа. Чрез игрите, малчуганите разбраха колко е важно да се спазват правилата за движение по пътищата! Всички деца, участвали в игрите, получиха специални грамоти, а отборите победители бяха отличени с купи. Изграждането на площадката, както и самото мероприятие са по проект "Играем и знаем да се пазим", който се изпълнява от СО-район Овча купел. Проектът е финансиран от Програма за опазване живота и здравето на децата като участници в пътното движение на Столична община.

comment 0
visibility 2064
В “Овча купел” тренираха гасене на пожар в планинска местност

В “Овча купел” тренираха гасене на пожар в планинска местност

Представители на столичния район “Овча купел” се включиха в учение на тема „гасене на пожар в планинска местност“. Участниците в мероприятието тренираха как да се справят с пожар на територия на планината, извеждане и оказване на първа медицинска помощ на пострадал, както и транспортирането му до лечебно заведение. Учението се проведе на територията на Бонсови поляни и в него участваха още Столична дирекция пожарна безопасност и защита на населението, 6-та районна пожарна служба, представители на Столична община, Спешна помощ и Български Червен Кръст.

comment 0
visibility 4379
Проектът за ПУП на "Овча купел" 1 е готов, вижте какво предвижда

Проектът за ПУП на "Овча купел" 1 е готов, вижте какво предвижда

Проектът за Подробен Устройствен План на "Овча купел" 1 (4, 5 и 6-ти микрорайон) вече е готов. Изработката на плана е възложена от Направление Архитектура и Градоустройство към Столична община. ПУП-ът се опитва да даде насоки за решаването на проблемите с паркирането, да обособи места за детски градини и училища, спортни съоръжения и зелени пространства. Това обясни в социалната мрежа кметът на района Ангел Стефанов.    Той допълни още, че едно от предизвикателствата пред проектантите е намирането на подходящи идеи за развитие на частните имоти, възстановени по различен начин или продадени от държава и община в предходни години, които се намират в непосредствена близост до изградените жилищни сгради.   Ето част от нещата, които се предвиждат в проекта на новия ПУП:  47 частни имота се вадят от междублоковите пространства. Площта на повечето от тези имоти се редуцира с 14%, а собствениците им ще бъдат обезщетени с терени на други места.  3 терена за построяване на детски градини  1 терен за ново училище  Пространство за изграждане на 2 многоетажни паркинга  Спортна зала, културен дом и футболно игрище с официални размери и др.    В плана, по ул. Монтевидео е заложено и част от трасе на трамвай, който трябва да свърже ж.к. "Люлин", по бул "Т. Каблешков" с южните квартали.   

comment 0
visibility 2875
Откриват първата детска площадка - полигон в квартал Овча купел 1

Откриват първата детска площадка - полигон в квартал Овча купел 1 (СНИМКИ)

Първата свободна площадка-полигон по Безопасност за движение по Пътищата (БДП) ще бъде открита на 10 октомври от 10.30 ч. в квартал Овча купел 1. Маркировката на площадката, която се намира на ул. „Петя Дубарова“, до бл. 417, вече е готова. Полигонът за децата е изграден по проект "Играем и знаем да се пазим", реализиран от СО-район Овча купел.  Финансиране е от Програма за опазване живота и здравето на децата като участници в пътното движение на Столична община. Големи изненади очакват децата в деня на откриването. Най-малките представители на училищата в района ще имат възможност да покажат своите знания и умения като участници в движението по пътищата. Специален гост ще е и ръководителят на учебната дейност към "СБА Овча купел" - Стефчо Виденов. “Игрите, които ще бъдат със състезателен характер, са гарантирани. Победителите ще получат награди - купи и медали,” съобщиха организаторите на събитието.

Район Овча Купел

Територия на район Овча купел

Район Овча купел може спокойно да бъде признат за един от най-големите столични райони. В пределите на район Овча купел влизат кварталите „Суходол“ и „Горна баня“, комплексите „Овча купел“, „Овча купел-1“ и „Овча купел-2“, както и село Мало Бучино.

Територията на район Овча купел се пресича от три реки - Владайска река, Суходолска река и река Шеовица. Населението на район Овча купел наброява приблизително 55 000 души.

Район Овча Купел

Здравеопазване в район Овча купел

За здравето на жителите от район Овча купел се грижат няколко здравни заведения. Едно от тях е Специализираната болница по физикална терапия и рахабилитация в район Овча купел. Тя е наследник на стария Национален институт по курортология и физиотерапия, който е бил открит през 1946г. На практика, това е първото здравно заведение в столицата, в район Овча купел, изцяло ориентирано към рехабилитация, физикална медицина и курортология, не само в район Овча купел, но и в страната. Болницата се намира в средата на униклаен парк, в който се отглеждат редки и разнообразни растения. В парка има и минерален извор.

Район Овча Купел Многопрофилна болница за активно лечение Доверие

В район Овча купел се намира и Многопрофилна болница за активно лечение „Доверие”. На площ от 8 000 кв.м. се намират Медицински център – МЦ „Доверие” и Многопрофилна болница за активно лечение – МБАЛ „Доверие”. Така се оформя един модерен медицински център в район Овча купел. Предлага се комплексно лечние на всички пациенти. Модерна апаратура има в кабинетите на комплекса в район Овча купел.

В болницата има пет операционни и реанимационен сектор. 46-те луксозни стаи са с 1 до 3 легла. Повечето от тях са със собствен санитарен възел. Имат хладилник, телевизор, интернет и телефон. При нужда може да бъде настанен и придружител. Медицинският комплекс в район Овча купел разполага с най-новия модел Ядрено-магнитен резонанс, който има огромни диагностични възможности.

Район Овча Купел СБАЛ Ортопедея-Горна баня

Друго важно здравно заведение в район Овча купел е СБАЛ Ортопедея-Горна баня. Тя е специализирана в лечението на заболявания и посттравматични увреждания на опорно-двигателния апарат. Болничното заведение е наследник на Държавна институтска болница по ортопедия „Проф.Бойчо Бойчев” към МУ София. Ортопедията в район Овча купел е създадена през 1974 г. и е единствената по рода си в страната. В нея се обединяват  Катедрата по ортопедия и травматология към ИСУЛ – София, Катедрата по ортопедия и травматология към ВМИ – София и Републиканския институт по възстановителна хирургия и протезиране – София, Медицинска Академия. В болницата функционират 7 клиники, всяка със специфична лечебна и научна дейност.

В район Овча купел функционира и IV МБАЛ. Болницата разполага с 5 орделения, а именно първо вътрешно отделение,второ вътрешно отделение,хирургично отделение,урологично отделение,ОАИЛ с общо 111 легла,образна диагностика и отделение по патологоанатомия, както и две лаборатории-Клинична и Микробиологична. Апаратурата в болницата в район Овча купеле модерна. Здравното заведение е напълно реконструирано. В него могат да се лекуват задравно осигурени пациенти от цялата страна.

Образование в район Овча купел

В пределите на район Овча купел се намира Нов Български Универистет. Това е частен университет, в който се обучават 12 000 студенти годишно. Основан е през 1991 г.

В район Овча купел се намира още едно висше учебно заведение - Висше училище по застраховане и финанси. Това е първото часно висше учебно заведение не само в район Овча купел, но и в страната. Започва да работи през 2002 г. Материалната база на учебнто заведение е на Европейско ниво. Учебната сграда в район Овча купеле модерна, на 6 етажа, в която има модерно оборудвани учебни зали, аула с 300 работни места, заседателни зали, библиотека, преподавателски кабинети, книжарница и кафе-сладкарница.

На територията на район Овча купел се намира и Висшето строително училище „Любен Каравелов” .  То е наследник на старото специализирано военно инженерно строително училище, което е било създадено през 1938 г. Във висшето училище в район Овча купел се подготвят висококвалифицирани кадри за строителството.

В район Овча купел функционират четири средни училища две професионални гимназии, Италиански лицей, частно езиково училище, три основни училища.

66 СОУ „Филип Станиславов” в район Овча купел е ранно изучаване на чужд език. След завършване на основното си образование, учениците могат да изберат профилирани паралалки по география и информатика.

88 СОУ „Димитър Попниколов” в район Овча купеле изключително популярно. Много от жителите на район Овча купел го предпочитат.

В район Овча купел се намират и 149 СОУ „Иван Хаджийски”, 151 СОУ „Александър Флеминг”, Професионална гимназия по електроника и автоматика, Професионална гимназия по селско стопанство „Бузема”,Национален учебен комплекс по култура с лицей за изучаване на италиански език.

Район Овча Купел баня Овча Купел

Квартал Горна баня в район Овча купел

В пределите на район Овча купел се намира един забележителен квартал – Горна баня. Той е известен в цялата страна с минералната си вода, както и с чистия си въздух. Легенда разказва как кучето на софийския валия се изкъпало в минералния извор, докато били на лов, и оздравяло. Тогава средновековното селище било възстановено. През 1938 г. Горна баня влиза в пределите на столицата.

Минералната вода в Горна баня, район Овча купел, е слабо минерализирана, хомотермална. Към днешна дата минералната вода на Горна баня се бутилира.

Автобуси 206 и 103 свързват квартала с централните части на столицата. Работи се по третия диаметър на метрото в район Овча купел. Минералната баня в Горна баня, район Овча купел  в момента е доста запусната, но вече е взето репение за нейната реконструкция.

Днес ежедневно стотици хора от различни части на столицата и страната идва да си напълнят от течащия чучур на минералния извор вода в район Овча купел. В хотела в центъра на Горна баня, район Овча купел, отсядат туристи, които са дошли да се насладят на природата, водата и чистия въздух на квартала.

Квартал Суходол в район Овча купел

Друг квартал на район Овча купел, който е известен с минералните си извори, е Суходол. В Суходол, район Овча купел е разположен Суходолския манастир „Св. Троица”. Той е издигнат върху основите на малък параклис в редатат на 90-те години на миналия век. През 1957 г. до малкия параклис е намерен камък, принадлежал на средновековен храм. Предполага се, че в тази част на район Овча купел е имало старо селище, което е било сринато до основи при Турското нашествие. Манастирът е издигнат на мястото, където е имало предхристиянско светилище.

Район Овча строеж на третия диаметър на метрото

Жителите на район Овча купел с нетърпение очакват приключването на строежа на третия диаметър на метрото, за да могат да се придвижват още по-лесно и удобно до различните части на столицата.

Територия на район Овча купел

Здравеопазване в район Овча купел

Образование в район Овча купел

Квартал Горна баня в район Овча купел

Квартал Суходол в район Овча купел

Прочетете още