район „Овча купел“, СО

Последни Най-четени Най-коментирани

Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Одобрявате ли именуването на улици и пространство в София в подкрепа на Украйна?
  • - Да, цяла Европа изразява своята солидарност (13%, 144 Гласове)
  • - Не, преименуването на алея пред Руското посолство е провокация (85%, 949 Гласове)
  • - Не мога да преценя (2%, 20 Гласове)
Общо гласували: 1113 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 3349
От "Овча купел" се вдигат на протест: Строител изсякъл неправомерно дървета

От "Овча купел" се вдигат на протест: Строител изсякъл неправомерно дървета

От "Овча купел" се вдигат на протест. Инициативен комитет иска спиране на строеж на блокове. Според хората строителят е изсякъл неправомерно десетки дървета. За казуса разказват от bTV. През 2018 г. е сменен общият устройствен план, с което е позволено да се направи жилищна сграда.   „Разбрахме, че ще се строи в почивните дни между Великден и Гергьовден, когато една сутрин в 7 ч. дойдоха машините и се събудихме от шума. Беше изрязано всичко, тук има и защитени видове – акации, явори, ясени, дървета на 30-40 г.“, разказа  пред камерата Аглика Виденова, която е подала сигнала. Жители на квартала допълват, че мястото е трябвало да бъде парк.   „Дърветата са изсечени неправомерно, нямаше подадено заявление в район „Овча купел“, за да се издаде разрешително да се започне строителство, да се огради, да се сложат табели“, добави Виденова. Според арх. Елена Станимирова, ст. експерт в Отдел „Устройство на територията , кадастър, регулация и контрол по строителството“, строежът има разрешително.   „Съгласно документите, с които се запознах, през 2019 г. има представена декларация за липса на растителност, изготвена от ландшафтен архитект, в която е вписано, че няма дървета с историческо значение и защитени видове“, допълни тя. "Според документите всичко е законно", категоричен е зам.-кметът на район "Овча купел" Дарина Лучанска.   По случая е подаден сигнал към прокуратурата.              

comment 0
visibility 2938
Гората.бг организира почистване на столичния парк "Славия"

Гората.бг организира почистване на столичния парк "Славия"

Гората.бг и Природен подеха инициативата за почистването на столичния парк "Славия" в Овча купел. Гражданите могат да се присъединят за почистването на зеленото пространство в събота, 24 юли. В парка и около него има няколко замърсени участъка, които бихме могли да почистим заедно. На отбелязаните места няма опасни отпадъци, така че събитието е подходящо и за деца!, обясняват организаторите. В целия парк има 4 обекта, които са доста замърсени и трябва да бъдат почистени. Сборният пунк е на входа на парка до магазин 345 в 10:00 ч. на входа на парка до магазин 345. На място ще има чували, ръкавици и други материали за почистване за тези, които нямат. Инициаторите препоръчват, който има възможност да си носи.

comment 0
visibility 3372
Планина от боклуци затрупва столичната ул. Житница

Планина от боклуци затрупва столичната ул. Житница (ВИДЕО)

Планини от боклуци затрупват столичната улица "Житница", която е гранична на два софийски района - Красна поляна и Овча купел. На излизане от "Факултета" гледката е покъртителна. Отсечка от около 300 - 400 метра цялата е затрупана с боклуци. Носи се отвратителна водя на мърша и прахоляк, разказват преминаващи през улицата. От там дори с автомобил не може да се мине, ужасно мирише, разказаха пред Столица.bg столичани. Близостта до ромския кв. "Факултета" превръща улицата в нерегламентирано сметище. Планините с боклуци са били още по-огромни, но от страната на район Красна поляна е изчистено. Сега по тротоара с мантинелата може да се преминава, но не с маска, а с противогаз заради гадната смрад. Отпадъците, строителни, битови и от цяла София, изхвърлени там са в района на Овча купел и е време администрацията да се заеме с почистването, надяват се граждани. В социалната мрежа бе публикувано видео, направено от автомобил на охранителна фирма. "Европейска столица! Улица "Житница" на излизане от кв. Факултета, миризмата не я коментирам!", постнаха очевидци, които не искат дори да прелитат над смърдящата отсечка.    

Реклама
comment 0
visibility 5753
Приключи строителството на нова градина в Овча купел 1, работят по площадки

Приключи строителството на нова градина в Овча купел 1, работят по площадките в двора и об...

С още една детска градина ще има повече в столичния район Овча купел. През септември врати ще отвори новото детско заведение в Овча купел 1. Там вече приключиха сторителните дейности и в момента се работи по вертикалната планировка на обекта, съобщи пред Столица.bg кметът на района Ангел Стефанов. Той упражнява постоянен контрол и редовно проверява строителството на обекта, който се движи по график. От районното кметство предстои да се пусне обществена поръчка за обзавеждането на детската градина. От Столична община пък ще провеждат конкурса за назначаване на персонал. Нова детска градина в Овча купел отваря врати през есента На обекта се работи усилено по ВиК връзки, инсталации и площадките, за всяка група, за игра в двора. Градината е до бл. 54 на ул. "Анастасия Димитрова", в близост до бул. "Президент Линкълн", в Овча купел 1. Детската градина ще бъде с 4 градински и 2 яслени групи, което ще улесни много родители, чиито деца не са намерили място през пролетта. Очаква се  детското даведение да заработи през септември, а приемът да е през август. Там ще бъдат пирети 150 деца. Строежът на градината струва 5,5 млн. лв. от бюджета на Столична община.   

comment 0
visibility 2582
Защо изчезнаха новите кофи за боклук от "Овча купел"

Защо изчезнаха нови кофи за боклук от "Овча купел"

Хората от квартал "Овча купел" вчера са останали без новите си контейнери за боклук. Кофите били вдигнати, а непозтати на хората лица обяснили, че “слагат точка на сметоизвозването”. За абсурдната ситуация и за още по-невероятната причина за изчезването на кофите разказаха от Нова телевизия.    „Вчера колите за сметоизвозването минаха и заедно с боклука изнесоха и кофите. Обясниха, че е нареждане от Столичния инспекторат, защото колите вече не можели да влизат”, разказва пред камерата Ева Шах.   Тя добави, че сметта винаги се е извозвала от квартала, макар и нередовно.   „Преди около два месеца кофите за боклук бяха подменени. Уверени бяхме, че няма да имаме проблем със сметоизвозването. Вчера обаче ми потвърдиха, че наистина има взето такова решение”, добавя Шах.   Оказва се, че фирмата е взела решението да премахне кофите самоволно и без разрешението на Столичния инспекторат. Още днес кофите ще бъдат върнати на място.   „Това не е първо своеволие на тези фирми. Имахме казус и с метенето на улици", разказва кметът на район „Овча купел” Ангел Стефанов.        

comment 0
visibility 4718
В "Овча купел": Обитатели на Център от семеен тип чупят коли и тормозят хор

В "Овча купел": Обитатели на Център от семеен тип чупят коли и тормозят хора

  Обитателите на Център от семеен тип в столичния "Овча купел" са превърнали в кошмар ежедневието на хората от квартала. През почивните дни има и изчупени автомобили пред един от блоковете. За кошмара разказват от Нова телевизия. Пред камерите гражданите се оплакаха, че децата пият и вдигат шум. Пострадалите са подали и жалби до полицията. На този етап обаче от тях няма резултат.    Центърът от семеен тип се намира в кооперация в квартала. В него живеят шест деца на възраст до 18 години. Последният инцидент е от неделя. „Наши съседи ни помолиха да слезем, тъй като колата ни, паркирана пред блока, беше потрошена. Буквално нямаше къде да се стъпи от стъкла и отломки от порцелан. Моята кола и един съседен автомобил са със счупени стъкла и щети по капаците и тавана. Никой не се е погрижил да спре тези деца. Хвърляни са чаши, пепелници, парфюми”, споделя една от потърпевшите. Подобни инциденти е имало и преди. „Хората в 25 апартамента, които са в този блок, живеят в постоянен страх и стрес. Имаме и деца”, заяви една от живущите в сградата.   “Искам да изкажа нашето съжаление за случилото се на всички потърпевши. Тече вътрешна проверка по случая”, заяви Антония Тилкова, директор Програма SOS детско селище София- Перник.  

comment 0
visibility 4325
Ще се прави предпроектно проучване за ремонт на столичната "Любляна"

Ще се прави предпроектно проучване за ремонт на столичната "Любляна" (СНИМКИ)

Предпроектно проучване ще се направи за ремонта на столичната улица "Любляна" в район Овча купел-Столична община, научи Столица.bg. За тази година трасето не е включено в Капиталовата програма на Московска 33, но зам.-кметът по строителството инж. Ангел Джоргов е започнат и ще възложи поручване, каза пред Столица.bg кметът на Овча купел Ангел Стефанов. Улицата е една от павираните столични улици с доста натоварен автомобилен трафик, включително и камиони. Особено тежко е положението в отсечката от ул. Боряна до "Никола Петков". Живеещите там са подложени на шумов терор, особено нощен, когато джигити минават с бясна скорост по паважа. Пред Столица.bg граждани се оплакаха, че шумът е от пропадания и неравности на паважа. Също така има много прахоляк от големия трафик. Всичко има по ул. Любляна - дупки, асфалт, паваж, неравности и няма тротоари, отчаяни са живеещи в района. До момента не е възложено проектиране за ремонт на "Любляна", но зам.-кметът по строителството на Столична община - инж. ангел Джоргов, знаел за разбитата улица, ще възложи предпроектно проучване и ще задвижи порцедурите, обясниха пред Столица.bg  от администрацията на район Овча купел, където също знаят за проблемите по "Любляна".

comment 0
visibility 2379
В "Горна баня" неработещи асансьори на метростанцията възмутиха столичани

В "Горна баня" неработещи асансьори на метростанцията възмутиха столичани

Достъпът до новопостроената метростанция в квартал "Горна баня" е ограничен за хора в инвалидни колички и майки с деца. За проблема сигнализират зрители на БНТ. Линията е пусната от около един месец. Aсансьорите в подлеза не работят, няма и рампа за слизане, споделиха живущи в района. Една от причините за неработещите асансьори са вандалски прояви. „Вандалските прояви има как да се контролират, защото в подлеза има камери, охрана. Нужно е само да се вземат съответните мерки", обясни млада майка в "Денят започва". До общината са подадени няколко сигнала, на които отговорът е, че съоръжението се стопанисва от Национална компания "Железопътна инфраструктура". От НКЖИ обясниха , че асансьорите са спрени от експлоатация от органите на техническия надзор заради повреди, които нарушават нормалната им работа. Нужен е ремонт, за който са изготвени и изпратени ценово предложение и оферта за доставка на възли и детайли. "Железопътна секция-София" извършва със собствени средства пореден ремонт на двата асансьора, който се очаква скоро да приключи, съобщиха  от НКЖИ.

comment 0
visibility 3670
type-photo.svg
Реновират парк "Овча купел"

Реновират парк "Овча купел" (СНИМКИ)

Започнато е сериозно реновиране в парк "Овча купел". Миналата седмица е стартирано поетапното махане на оградата от бодлива тел на територията на парка, намиращ се на ул. „Буземска“. За това разказа в социалната мрежа заместник- кметът по екология на Столична община Десислава Билева.  "Започваме засаждането на жив плет от лигуструм по периферията на парка. А  през следващият месец предстои премахването на двете рушащи се постройки, които в миналото са били каптажи. Вярвам, че добрите резултати и правилната посока за развитието на София зависят от усилията на всеки един от нас!", написа Билева в социалната мрежа.  

comment 0
visibility 2629
type-photo.svg
Съборени са незаконни постройки  на бул. "Президент Линкълн" срещу бл. 519

Съборени са незаконни постройки на бул. "Президент Линкълн" срещу бл. 519 (СНИМКИ)

  Съборени са незаконни постройки, които се намират в тревните площи над бул. "Президент Линкълн", срещу бл. 519. Обектите са били направени от отпадъчни и подръчни материали – стара дограма, врати и прозорци, дъски и парчета шпертплат, балатуми, мушама и др. Те са стояли върху общински терени (собственост на район "Овча купел") и са използвани за жилищни нужди. Общинският терен около тях се е превърнал в голямо нерегламентирано сметище. За акцията съобщават в социалната мрежа от район "Овча купел". Почистването на остатъците от съборените постройки ще продължи няколко дни, вкл. събота и неделя, в рамките на инициативата за пролетното почистване на района.    

comment 0
visibility 3180
Острата миризма в "Горна баня" е от резервоар за пропан бутан в частен имот

Острата миризма в "Горна баня" е от резервоар за пропан бутан в частен имот

Установен и източникът на острата миризма, която притесни живеещите в кварталите "Горна баня" и "Овча купел", научи Столица.bg. Причината е резервоар за пропан бутан, намиращ се в частен дом в "Горна баня" на улица "Диамант". Екипите на АПП и на "Овергаз" са открили източника на миризмата и са категорични, че няма никаква опасност за здравето и живота на хората.    Остра миризма паникьоса "Горна баня" и "Овча купел" (СНИМКИ) Както съобщихме по-рано днес стотици сигнали за остра миризма на пропан бутан бяха подадени на спешния телефон 112 от живеещи в столичните квартали "Овча купел" и "Горна баня". Основно ставаше дума за адреси на ул. "Иван Радоев" № 7, ул. "Боряна" № 48, ул. "Обзор". № 7. Миризмата се носела навън, но и от сифоните в мокрите помещения и канализацията на жилищата на гражданите. Сигналите са препратени до "Овергаз", които са изпратили екипи в двата квартала за проверка на газопреносната мрежа. Не е било установено никакъв пробив на системата или наличие на теч.  Пристигнали са и два екипа на дирекция "Аварийна помощ и превенция" към Столична община  с газ анализатори да направят замерване.    Александра Никова 

comment 0
visibility 3508
type-photo.svg
Остра миризма паникьоса "Горна баня" и "Овча купел"

Остра миризма паникьоса "Горна баня" и "Овча купел" (СНИМКИ)

Стотици сигнали за остра миризма на пропан бутан са подали на спешния телефон 112 живеещи в столичните квартали "Овча купел" и "Горна баня", научи Столица.bg. Основно става дума за адреси на ул. "Иван Радоев" № 7, ул. "Боряна" № 48, ул. "Обзор". № 7. Миризмата се носела навън, но и от сифоните в мокрите помещения и канализацията на жилищата на гражданите. Сигналите са препратени до "Овергаз", които са изпратили екипи в двата квартала за проверка на газопреносната мрежа.   Експертите и в момента са на място. Не са установили никакъв пробив на системата или наличие на теч. Но въпреки това сигналите за носещата се остра миризма продължават. Пристигнали са и два екипа на дирекция "Аварийна помощ и превенция" към Столична община  с газ анализатори да направят замерване.  Един от газанализаторите е показал наличие на малко газ - на 1 ниво, от канализацията, научи Столица.bg.   Местните жители разказват, че мъж е измил цистерната, с която превозвал пропан бутан. След това  водата се е отекла в канализацията. На място са няколко екипа на "Овергаз" и се очакват официална информация и окончателните резултати от замерванията.   Александра Никова   

comment 0
visibility 5324
Кметът на "Овча купел" пред Столица.bg: Най-належащи са разширение на Около

Кметът на "Овча купел" пред Столица.bg: Най-належащи са разширение на Околовръстното, изгр...

Столица.bg продължава поредицата с интервюта с кметовете на 24-те района на Столична община. Днес кметът на "Овча купел"-Столична община Ангел Стефанов разказва за предстоящите инфраструктурни проекти, с които ще се реши проблема с трафика в района. Строителство на детски градини, пускането на метрото от Овча купел, както и довеждащия транспорт, и изграждането на канализация са сред приоритетите в района. - Господин Стефанов, кой е новият значим обект в район "Овча купел" през 2020 г.? - През 2020 беше изпълнен последеният участък от разширението на ул. Монтевидео. Завършихме и един участък от ул. Николай Хрелков в кв. Горна баня. - Какви затруденения и на кой обект имахте през 2020 година? - Ситуацията с кадровия потенциал на строителните компании, проектантския капацитет и условията на терен е такава, че ако всички - от възложителя, през проектанти, надзор и експлоатационни дружества, до строителите не дават 100% от себе си, винаги може да възникнат затруднения. Например за реконструкцията на ул. Николай Хрелков в проекта въобще липсваше водопровод, който беше добавен по време на строителството. В последствие се оказа, че част от гражданите не искат да се присъединят към новоизградения канализационен колектор. За "Монтевидео" пък, ЧЕЗ и Софийска вода влязоха по-късно на обекта и се наруши линейния график. Имаше реална опасност ремонтът да се забави, а пускането на улицата преди началото на учебната година беше задължително. - Тази година започва възстановяването на минералната баня в Овча купел, а в Горна баня? - За Горна баня също има идеен проект, който чака съгласуване от Експертния съвет на Министерство на културата. Имам уверението от кмета Фандъкова, че в момента в който мине съгласуването, ще се намерят средствата и ще започнат процедурите по избор на изпълнител за реставрацията. - Колко нови сгради на детски градини се строят във вашия район, кога ще бъдат готови и за колко места са? - В момента се строят две сгради – довършва се една в Овча купел 1 и преди няколко месеца започнахме строителството на друга – в Горна баня. И двете са за по 6 групи, като се надявам първата да приеме деца още през септември т. г. Изготвили сме технически задания за още две други сгради – присторяване и надстрояване на детската градина в Суходол и реконструкция и промяна на предназначението на дом „Дъга“ на бул. Никола Петков за общо 10 нови групи, като се надяваме да получим финансирането и да направим възлагателните процедури през настоящата година. - Кои от стратегическите инфраструктурни проекти на Столична община са във вашия район? - Освен метрото, което вече всички живеещи в района очакват с нетърпение, имаме още няколко стратегически за цялата община обекта. На първо място това е Околовръстният път. При нас остана последния неразширен участък на Околовръстното и това създава сериозни проблеми с трафика. За съжаление, информацията с която разполагам е, че има неизчистени детайли по проекта, което означава, че реализацията му ще се забави още. Две от ключовите точки са кръстовището с бул. Цар Борис III, където за нас е важно да се осигури безконфликтно изливане на трафика от изток, с ляв завой, в посока Владая и Драгичево и директното включване на Околовръстното в магистрала „Люлин“, без да се преминава през кръговото кръстовище. На дневен ред е и изграждането на ул. Народен герой, от бул. Цар Борис III от ул. Любляна заедно с мост над Владайска река. Това трасе трябва да осигури алтернатива на Околовръстния път в този участък. Публично не се коментира много, но имаме още два стратегически проекта, които се бавят. Става дума за затварянето на още един вътрешен градски ринг - продължението на бул. Овча купел към ж.к. Люлин и бул. Петър Дертлиев, за което има няколко варианта и отново представлява последен етап от целия ринг. Другият е радиалната улица „Западна тагента“, която трябва да отвори комплекса към разширения Околовръстен път и да се върже с вече споменатия вътрешен ринг. - Скоро трябва да бъде пуснато метрото - втория етап от третата метролиния, кога според вас ще е готово? - Районната администрация не е звеното, което може да даде точен отговор на този въпрос. Аз периодично влизам в някоя от строящите се метростанции, за да видя степента на готовност, интересувам се като всички граждани, но нямам пълната информация. Надявам се да стане час по-скоро. - Предвижда се да има довеждащ транспорт до метростанциите, готови ли сте с този вид транспорт в Овча купел? - Публичната информация, която е потвърдена от служители в Столична община в няколко разговора е, че се предвижда довеждащ транспорт в Овча купел. Ние настояваме да се заложи такъв и в Горна баня. От общинските дружества - Център за градска мобилност, Столичен автотранспорт и Столичен електротранспорт, обаче, вече внасят второ писмо в Столичния общински съвет, с което предлагат да се променят маршрутите и разписанията на съществуващите линии, без да има и дума за нови довеждащи линии. Моето становище е да не се изменят маршрути и разписания, докато не стане окончателно ясно ще има ли нови довеждащи линии. Мисля, че решението трябва да се вземе, когато имаме пълната картина, а не първо да променяме нещо, после да въвеждаме друго и накрая отново да променяме първото. - Как се отрази епидемията от COVID-19 на вашия район? - Предполагам, че както се е отразила и на другите райони – по-малко средства за инвестиции и административни разходи в района, нови харчове за справяне с епидемията като маски и дезинфектанти. Сигурен съм, че и на бизнеса не му е леко. Изключително неприятно за гражданите, а и лично за мен е налагането на ограничения на приемното време. Отказахме се и от част от социално-културните инициативи, които изискваха събиране на повече хора в малко пространство. - Колко и какви електронни услуги извършва районната администрация? - Дигитализацията на районната администрация извън дигитализацията на Столична община е почти невъзможна. От една страна сме длъжни и предоставяме услугите от портала на Столична община за електронни услуги. От друга страна, в районната администрация нямаме бюджет и щатна бройка за системен администратор или друг ИТ специалист. Въпреки това, служителите са снабдени с електронен подпис, работим със системата за сигурно електронно връчване, активно ползваме електронна поща и социални мрежи за комуникация с гражданите. Опитахме да наложим и виртуална приемна, но това не се възприе добре от всички граждани, като заместител на живите приемни. - Какво не успяхте да реализирате през 2020 г. - Успяхме да свършим голяма част от непосредствените задачи, които имахме като районна администрация. Има забавяния обаче при част от обектите, които са съвместен ангажимент или изцяло отговорност на Столична община. Такъв пример е рехабилитацията на ул. Народно хоро, за която предвидените средства бяха отрязани в актуализацията на бюджета, в следствие на епидемологичната обстановка. Както стана дума, забавя се възстановяването и на двете бани, което трябваше да започне през 2020. Гражданите на района много разчитаха да започне и ударно изграждане на канализация, каквито индикации имаше с включването на големи участъци – колектори и отклонения в т. нар. РПИП, на стойност над 37 милиона лева в първата заявка на Столична община за кандидатстване по Оперативна програма Околна среда през март 2020. За съжаление, в последния момент почти всичко заложено за района отпадна от проектното предложение, като изграждането на канализация остава с неопределен срок. - Кое е най-належащото в момента във вашия район и какво ви забавя за решаването? - Всичко от гореспоменатото е належащо – детските градини, баните, транспортната инфраструктура, канализацията. Належащо е да се приеме подробния план на Овча купел 1, да се приеме нова схема за преместваемите обекти, да се решат проблемите с паркирането и калните точки, да се обновят междублоковите пространства и местата за спорт и почивка. Не търпи отлагане и отчуждаването на частните имоти, попадащи върху улици, които също не са малък брой. Като цяло, развитието на инфраструктурата и публичните услуги в района е силно забавено спрямо потребностите на хората и затова всяко усилие в тази посока е закъсняло. - Има ли инвестицонни намерения за строителство и в кои квартали? - Има интерес към всички части от района, като този интерес е продиктуван и от разширението на мрежата на метрото. В старата част на квартала и на територията на бившето АОНСУ и в момента има активна инвестиционна дейност. Стартиралата процедура за изработване и приемане на подробен план за Овча купел 1 в момента е спряла инвестиционните действия там и се опитваме да насочим бъдещото строителство възможно най-далеч от съществуващите блокове. С оглед на изоставането в изграждането на инфраструктура, заедно със Столична община вероятно трябва по-целенасочено да задържаме и ограничаваме параметрите на строителство там където е възможно, респективно да се упражнява по-сериозен контрол за чистота и опазване на общинското имущество. Законодателството обаче не позволява да се противопоставим на развитието на града и това трябва да е ясно на всички, които се оплакват от новите сгради. - Удовлетворява ли ви бюджетът за 2021 г. за района за решаването на проблеми като ремонти на улици и тротоари, градини, училища, паркове? - Със сигурност не ме удовлетворява – сами виждате колко много и разнообразни задачи има за решаване, макар, че част от тези задачи са на Столична община и трябват съвместни усилия. Не съм удовлетворен и от средствата, предвидени за района за ремонт на улици, тротоари, премахване на кални точки, за чистота и поддръжка. Формулата на Столична община, за разпределението на средствата за настилки не отчита разрастването на кварталите, а Овча купел е един от най-бързо развиващите се райони с голям ръст на броя на населението. Искам да направя и сравнението, че през 2020 година бяха ни отрязани точно 20% от средставта за чистота и поддръжка спрямо тези от 2019. Въпреки това, трябва да направим всичко възможно с наличния ресурс да свършим най-много работа и да го направим качествено. - Какво се случва с парк Кукуряк? - Парк Кукуряк е на етап изработване и приемане на подробен устройствен план. Епидемичната обстановка отложи провеждането на публично представяне и обществено обсъждане на плана. Имаме да изясняваме и изчистваме собствеността на земята за парка – това също може да наложи известно забавяне с приемането на плана, проектирането и изграждането на парка. - Какво е състоянието на спирките на градския транспорт в Овча купел и колко от тях сестопанисват от райна? - От районната администрация не стопанисваме спирки. Част от конструкциите са много стари, а на много места изобщо липсват спирконавеси. През изминалата година няколко пъти сме искали поставянето на нови спирконавеси на различни места в района, но ни е отказвано. Ако трябва все пак да спомена нещо положително по темата, това е, че след наши сигнали бяха ремонтирани 7 от по-новите спирконавеси.

comment 0
visibility 2399
Преди 3 март: Ликът на Раковски ще краси блок в "Овча купел" 1

Преди 3 март: Ликът на Раковски ще краси блок в "Овча купел" 1

В навечерието на 3 март започна работата по изобразяването на Г.С. Раковски на стената на бл. 527 в "Овча купел" 1. Тази година се отбелязват 200 години от рождението на “бащата на българската революция”, информира в социалната мрежа кметът на района Ангел Стефанов.    Надраскаха трафопоста с великите българи в "Овча купел", авторът го възстанови   Възстановиха трафопоста с ликовете на великите българи в "Овча купел" (СНИМКИ)Проектът и този път ще бъде изпълнен от живеещият в "Овча купел" популярен графити артист Иван Величков – Сайбър, чиято работа всички познават и ценят от майсторското пресъздаване на образите на именитите българи на трафопоста в "Овча купел" 2.  "Пожелавам на Иван лека и спорна работа, и вярвам, че и този път творбата му ще помогне да превърнем Овча купел в място, с което всички да се гордеем!", написа кметът във Фейсбук.      

comment 0
visibility 2162
В "Овча купел": Ударно чистене на снега от тротоари при детски градини и уч

В "Овча купел": Ударно чистене на снега от тротоари при детски градини и училища

Служители на "Чистота и поддържка" към район "Овча купел" вчера и днес  са на терен и ударно разчистват снега. Работи се основно по  подходи и тротоари към детски градини, училища и площадки. Така пешеходците в района ще могат по-лесно да се придвижват.    Основна отговорност за снегопочистването на булеварди и улици (и прилежащи тротоари към тях) носи Столичен Инспекторат, който е самостоятелна структура към СО и чиито местни подразделения не са на пряко подчинение на районните кметове. От администрацията на "Овча купел" обаче припомнят в социалната мрежа, че собствениците на имоти носят лична отговорност за почистването пред тях (прилежащи площи към домове или търговски обекти).   

Район Овча Купел

Територия на район Овча купел

Район Овча купел може спокойно да бъде признат за един от най-големите столични райони. В пределите на район Овча купел влизат кварталите „Суходол“ и „Горна баня“, комплексите „Овча купел“, „Овча купел-1“ и „Овча купел-2“, както и село Мало Бучино.

Територията на район Овча купел се пресича от три реки - Владайска река, Суходолска река и река Шеовица. Населението на район Овча купел наброява приблизително 55 000 души.

Район Овча Купел

Здравеопазване в район Овча купел

За здравето на жителите от район Овча купел се грижат няколко здравни заведения. Едно от тях е Специализираната болница по физикална терапия и рахабилитация в район Овча купел. Тя е наследник на стария Национален институт по курортология и физиотерапия, който е бил открит през 1946г. На практика, това е първото здравно заведение в столицата, в район Овча купел, изцяло ориентирано към рехабилитация, физикална медицина и курортология, не само в район Овча купел, но и в страната. Болницата се намира в средата на униклаен парк, в който се отглеждат редки и разнообразни растения. В парка има и минерален извор.

Район Овча Купел Многопрофилна болница за активно лечение Доверие

В район Овча купел се намира и Многопрофилна болница за активно лечение „Доверие”. На площ от 8 000 кв.м. се намират Медицински център – МЦ „Доверие” и Многопрофилна болница за активно лечение – МБАЛ „Доверие”. Така се оформя един модерен медицински център в район Овча купел. Предлага се комплексно лечние на всички пациенти. Модерна апаратура има в кабинетите на комплекса в район Овча купел.

В болницата има пет операционни и реанимационен сектор. 46-те луксозни стаи са с 1 до 3 легла. Повечето от тях са със собствен санитарен възел. Имат хладилник, телевизор, интернет и телефон. При нужда може да бъде настанен и придружител. Медицинският комплекс в район Овча купел разполага с най-новия модел Ядрено-магнитен резонанс, който има огромни диагностични възможности.

Район Овча Купел СБАЛ Ортопедея-Горна баня

Друго важно здравно заведение в район Овча купел е СБАЛ Ортопедея-Горна баня. Тя е специализирана в лечението на заболявания и посттравматични увреждания на опорно-двигателния апарат. Болничното заведение е наследник на Държавна институтска болница по ортопедия „Проф.Бойчо Бойчев” към МУ София. Ортопедията в район Овча купел е създадена през 1974 г. и е единствената по рода си в страната. В нея се обединяват  Катедрата по ортопедия и травматология към ИСУЛ – София, Катедрата по ортопедия и травматология към ВМИ – София и Републиканския институт по възстановителна хирургия и протезиране – София, Медицинска Академия. В болницата функционират 7 клиники, всяка със специфична лечебна и научна дейност.

В район Овча купел функционира и IV МБАЛ. Болницата разполага с 5 орделения, а именно първо вътрешно отделение,второ вътрешно отделение,хирургично отделение,урологично отделение,ОАИЛ с общо 111 легла,образна диагностика и отделение по патологоанатомия, както и две лаборатории-Клинична и Микробиологична. Апаратурата в болницата в район Овча купеле модерна. Здравното заведение е напълно реконструирано. В него могат да се лекуват задравно осигурени пациенти от цялата страна.

Образование в район Овча купел

В пределите на район Овча купел се намира Нов Български Универистет. Това е частен университет, в който се обучават 12 000 студенти годишно. Основан е през 1991 г.

В район Овча купел се намира още едно висше учебно заведение - Висше училище по застраховане и финанси. Това е първото часно висше учебно заведение не само в район Овча купел, но и в страната. Започва да работи през 2002 г. Материалната база на учебнто заведение е на Европейско ниво. Учебната сграда в район Овча купеле модерна, на 6 етажа, в която има модерно оборудвани учебни зали, аула с 300 работни места, заседателни зали, библиотека, преподавателски кабинети, книжарница и кафе-сладкарница.

На територията на район Овча купел се намира и Висшето строително училище „Любен Каравелов” .  То е наследник на старото специализирано военно инженерно строително училище, което е било създадено през 1938 г. Във висшето училище в район Овча купел се подготвят висококвалифицирани кадри за строителството.

В район Овча купел функционират четири средни училища две професионални гимназии, Италиански лицей, частно езиково училище, три основни училища.

66 СОУ „Филип Станиславов” в район Овча купел е ранно изучаване на чужд език. След завършване на основното си образование, учениците могат да изберат профилирани паралалки по география и информатика.

88 СОУ „Димитър Попниколов” в район Овча купеле изключително популярно. Много от жителите на район Овча купел го предпочитат.

В район Овча купел се намират и 149 СОУ „Иван Хаджийски”, 151 СОУ „Александър Флеминг”, Професионална гимназия по електроника и автоматика, Професионална гимназия по селско стопанство „Бузема”,Национален учебен комплекс по култура с лицей за изучаване на италиански език.

Район Овча Купел баня Овча Купел

Квартал Горна баня в район Овча купел

В пределите на район Овча купел се намира един забележителен квартал – Горна баня. Той е известен в цялата страна с минералната си вода, както и с чистия си въздух. Легенда разказва как кучето на софийския валия се изкъпало в минералния извор, докато били на лов, и оздравяло. Тогава средновековното селище било възстановено. През 1938 г. Горна баня влиза в пределите на столицата.

Минералната вода в Горна баня, район Овча купел, е слабо минерализирана, хомотермална. Към днешна дата минералната вода на Горна баня се бутилира.

Автобуси 206 и 103 свързват квартала с централните части на столицата. Работи се по третия диаметър на метрото в район Овча купел. Минералната баня в Горна баня, район Овча купел  в момента е доста запусната, но вече е взето репение за нейната реконструкция.

Днес ежедневно стотици хора от различни части на столицата и страната идва да си напълнят от течащия чучур на минералния извор вода в район Овча купел. В хотела в центъра на Горна баня, район Овча купел, отсядат туристи, които са дошли да се насладят на природата, водата и чистия въздух на квартала.

Квартал Суходол в район Овча купел

Друг квартал на район Овча купел, който е известен с минералните си извори, е Суходол. В Суходол, район Овча купел е разположен Суходолския манастир „Св. Троица”. Той е издигнат върху основите на малък параклис в редатат на 90-те години на миналия век. През 1957 г. до малкия параклис е намерен камък, принадлежал на средновековен храм. Предполага се, че в тази част на район Овча купел е имало старо селище, което е било сринато до основи при Турското нашествие. Манастирът е издигнат на мястото, където е имало предхристиянско светилище.

Район Овча строеж на третия диаметър на метрото

Жителите на район Овча купел с нетърпение очакват приключването на строежа на третия диаметър на метрото, за да могат да се придвижват още по-лесно и удобно до различните части на столицата.

Територия на район Овча купел

Здравеопазване в район Овча купел

Образование в район Овча купел

Квартал Горна баня в район Овча купел

Квартал Суходол в район Овча купел

Прочетете още