Кметът на "Овча купел" пред Столица.bg: Най-належащи са разширение на Околовръстното, изграждането на детските градини, канализацията и приемане на ПУП на Овча купел 1

Кметът на "Овча купел" пред Столица.bg: Най-належащи са разширение на Около

Снимка: Столица.bg

Всека седмица влизам в новите метростанции, решението за довеждащ транспорт трябва да се вземе, когато имаме пълната картина, а не първо да променяме, коментира Ангел Стефанов

Столица.bg продължава поредицата с интервюта с кметовете на 24-те района на Столична община. Днес кметът на "Овча купел"-Столична община Ангел Стефанов разказва за предстоящите инфраструктурни проекти, с които ще се реши проблема с трафика в района. Строителство на детски градини, пускането на метрото от Овча купел, както и довеждащия транспорт, и изграждането на канализация са сред приоритетите в района.

- Господин Стефанов, кой е новият значим обект в район "Овча купел" през 2020 г.?

- През 2020 беше изпълнен последеният участък от разширението на ул. Монтевидео. Завършихме и един участък от ул. Николай Хрелков в кв. Горна баня.

- Какви затруденения и на кой обект имахте през 2020 година?

- Ситуацията с кадровия потенциал на строителните компании, проектантския капацитет и условията на терен е такава, че ако всички - от възложителя, през проектанти, надзор и експлоатационни дружества, до строителите не дават 100% от себе си, винаги може да възникнат затруднения. Например за реконструкцията на ул. Николай Хрелков в проекта въобще липсваше водопровод, който беше добавен по време на строителството. В последствие се оказа, че част от гражданите не искат да се присъединят към новоизградения канализационен колектор. За "Монтевидео" пък, ЧЕЗ и Софийска вода влязоха по-късно на обекта и се наруши линейния график. Имаше реална опасност ремонтът да се забави, а пускането на улицата преди началото на учебната година беше задължително.

- Тази година започва възстановяването на минералната баня в Овча купел, а в Горна баня?

- За Горна баня също има идеен проект, който чака съгласуване от Експертния съвет на Министерство на културата. Имам уверението от кмета Фандъкова, че в момента в който мине съгласуването, ще се намерят средствата и ще започнат процедурите по избор на изпълнител за реставрацията.

- Колко нови сгради на детски градини се строят във вашия район, кога ще бъдат готови и за колко места са?

- В момента се строят две сгради – довършва се една в Овча купел 1 и преди няколко месеца започнахме строителството на друга – в Горна баня. И двете са за по 6 групи, като се надявам първата да приеме деца още през септември т. г. Изготвили сме технически задания за още две други сгради – присторяване и надстрояване на детската градина в Суходол и реконструкция и промяна на предназначението на дом „Дъга“ на бул. Никола Петков за общо 10 нови групи, като се надяваме да получим финансирането и да направим възлагателните процедури през настоящата година.

- Кои от стратегическите инфраструктурни проекти на Столична община са във вашия район?

- Освен метрото, което вече всички живеещи в района очакват с нетърпение, имаме още няколко стратегически за цялата община обекта. На първо място това е Околовръстният път. При нас остана последния неразширен участък на Околовръстното и това създава сериозни проблеми с трафика. За съжаление, информацията с която разполагам е, че има неизчистени детайли по проекта, което означава, че реализацията му ще се забави още. Две от ключовите точки са кръстовището с бул. Цар Борис III, където за нас е важно да се осигури безконфликтно изливане на трафика от изток, с ляв завой, в посока Владая и Драгичево и директното включване на Околовръстното в магистрала „Люлин“, без да се преминава през кръговото кръстовище. На дневен ред е и изграждането на ул. Народен герой, от бул. Цар Борис III от ул. Любляна заедно с мост над Владайска река. Това трасе трябва да осигури алтернатива на Околовръстния път в този участък. Публично не се коментира много, но имаме още два стратегически проекта, които се бавят. Става дума за затварянето на още един вътрешен градски ринг - продължението на бул. Овча купел към ж.к. Люлин и бул. Петър Дертлиев, за което има няколко варианта и отново представлява последен етап от целия ринг. Другият е радиалната улица „Западна тагента“, която трябва да отвори комплекса към разширения Околовръстен път и да се върже с вече споменатия вътрешен ринг.

- Скоро трябва да бъде пуснато метрото - втория етап от третата метролиния, кога според вас ще е готово?

- Районната администрация не е звеното, което може да даде точен отговор на този въпрос. Аз периодично влизам в някоя от строящите се метростанции, за да видя степента на готовност, интересувам се като всички граждани, но нямам пълната информация. Надявам се да стане час по-скоро.

- Предвижда се да има довеждащ транспорт до метростанциите, готови ли сте с този вид транспорт в Овча купел?

- Публичната информация, която е потвърдена от служители в Столична община в няколко разговора е, че се предвижда довеждащ транспорт в Овча купел. Ние настояваме да се заложи такъв и в Горна баня. От общинските дружества - Център за градска мобилност, Столичен автотранспорт и Столичен електротранспорт, обаче, вече внасят второ писмо в Столичния общински съвет, с което предлагат да се променят маршрутите и разписанията на съществуващите линии, без да има и дума за нови довеждащи линии. Моето становище е да не се изменят маршрути и разписания, докато не стане окончателно ясно ще има ли нови довеждащи линии. Мисля, че решението трябва да се вземе, когато имаме пълната картина, а не първо да променяме нещо, после да въвеждаме друго и накрая отново да променяме първото.

- Как се отрази епидемията от COVID-19 на вашия район?

- Предполагам, че както се е отразила и на другите райони – по-малко средства за инвестиции и административни разходи в района, нови харчове за справяне с епидемията като маски и дезинфектанти. Сигурен съм, че и на бизнеса не му е леко. Изключително неприятно за гражданите, а и лично за мен е налагането на ограничения на приемното време. Отказахме се и от част от социално-културните инициативи, които изискваха събиране на повече хора в малко пространство.

- Колко и какви електронни услуги извършва районната администрация?

- Дигитализацията на районната администрация извън дигитализацията на Столична община е почти невъзможна. От една страна сме длъжни и предоставяме услугите от портала на Столична община за електронни услуги. От друга страна, в районната администрация нямаме бюджет и щатна бройка за системен администратор или друг ИТ специалист. Въпреки това, служителите са снабдени с електронен подпис, работим със системата за сигурно електронно връчване, активно ползваме електронна поща и социални мрежи за комуникация с гражданите. Опитахме да наложим и виртуална приемна, но това не се възприе добре от всички граждани, като заместител на живите приемни.

- Какво не успяхте да реализирате през 2020 г.

- Успяхме да свършим голяма част от непосредствените задачи, които имахме като районна администрация. Има забавяния обаче при част от обектите, които са съвместен ангажимент или изцяло отговорност на Столична община. Такъв пример е рехабилитацията на ул. Народно хоро, за която предвидените средства бяха отрязани в актуализацията на бюджета, в следствие на епидемологичната обстановка. Както стана дума, забавя се възстановяването и на двете бани, което трябваше да започне през 2020. Гражданите на района много разчитаха да започне и ударно изграждане на канализация, каквито индикации имаше с включването на големи участъци – колектори и отклонения в т. нар. РПИП, на стойност над 37 милиона лева в първата заявка на Столична община за кандидатстване по Оперативна програма Околна среда през март 2020. За съжаление, в последния момент почти всичко заложено за района отпадна от проектното предложение, като изграждането на канализация остава с неопределен срок.

- Кое е най-належащото в момента във вашия район и какво ви забавя за решаването?

- Всичко от гореспоменатото е належащо – детските градини, баните, транспортната инфраструктура, канализацията. Належащо е да се приеме подробния план на Овча купел 1, да се приеме нова схема за преместваемите обекти, да се решат проблемите с паркирането и калните точки, да се обновят междублоковите пространства и местата за спорт и почивка. Не търпи отлагане и отчуждаването на частните имоти, попадащи върху улици, които също не са малък брой. Като цяло, развитието на инфраструктурата и публичните услуги в района е силно забавено спрямо потребностите на хората и затова всяко усилие в тази посока е закъсняло.

- Има ли инвестицонни намерения за строителство и в кои квартали?

- Има интерес към всички части от района, като този интерес е продиктуван и от разширението на мрежата на метрото. В старата част на квартала и на територията на бившето АОНСУ и в момента има активна инвестиционна дейност. Стартиралата процедура за изработване и приемане на подробен план за Овча купел 1 в момента е спряла инвестиционните действия там и се опитваме да насочим бъдещото строителство възможно най-далеч от съществуващите блокове. С оглед на изоставането в изграждането на инфраструктура, заедно със Столична община вероятно трябва по-целенасочено да задържаме и ограничаваме параметрите на строителство там където е възможно, респективно да се упражнява по-сериозен контрол за чистота и опазване на общинското имущество. Законодателството обаче не позволява да се противопоставим на развитието на града и това трябва да е ясно на всички, които се оплакват от новите сгради.

- Удовлетворява ли ви бюджетът за 2021 г. за района за решаването на проблеми като ремонти на улици и тротоари, градини, училища, паркове?

- Със сигурност не ме удовлетворява – сами виждате колко много и разнообразни задачи има за решаване, макар, че част от тези задачи са на Столична община и трябват съвместни усилия. Не съм удовлетворен и от средствата, предвидени за района за ремонт на улици, тротоари, премахване на кални точки, за чистота и поддръжка. Формулата на Столична община, за разпределението на средствата за настилки не отчита разрастването на кварталите, а Овча купел е един от най-бързо развиващите се райони с голям ръст на броя на населението. Искам да направя и сравнението, че през 2020 година бяха ни отрязани точно 20% от средставта за чистота и поддръжка спрямо тези от 2019. Въпреки това, трябва да направим всичко възможно с наличния ресурс да свършим най-много работа и да го направим качествено.

- Какво се случва с парк Кукуряк?

- Парк Кукуряк е на етап изработване и приемане на подробен устройствен план. Епидемичната обстановка отложи провеждането на публично представяне и обществено обсъждане на плана. Имаме да изясняваме и изчистваме собствеността на земята за парка – това също може да наложи известно забавяне с приемането на плана, проектирането и изграждането на парка.

- Какво е състоянието на спирките на градския транспорт в Овча купел и колко от тях сестопанисват от райна?

- От районната администрация не стопанисваме спирки. Част от конструкциите са много стари, а на много места изобщо липсват спирконавеси. През изминалата година няколко пъти сме искали поставянето на нови спирконавеси на различни места в района, но ни е отказвано. Ако трябва все пак да спомена нещо положително по темата, това е, че след наши сигнали бяха ремонтирани 7 от по-новите спирконавеси.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Одобрявате ли именуването на улици и пространство в София в подкрепа на Украйна?
 • - Да, цяла Европа изразява своята солидарност (13%, 169 Гласове)
 • - Не, преименуването на алея пред Руското посолство е провокация (85%, 1071 Гласове)
 • - Не мога да преценя (2%, 27 Гласове)
Общо гласували: 1267 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Виц на седмицата Виж Още

Защо в София пукат гумите на варненци?

Защото им се диша свеж морски въздух.

Късмет на деня

Хората, които са непрекъснато кисели, в следващия сиживот се прераждат в туршия

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Доброволци разчистиха зелени площи в "Овча купел", кметът благода......

Граждани инициираха и разчистиха храстите и клоните около оградата на спортната площадка в зелената площ между болница "...

Прочети още keyboard_arrow_right