Общински съветници: Столичната община да задържи банята в Горна баня и спешно да я ремонтира

-

Снимка: Столица.bg

Предложение за удължаване на правото собственост на Столичната община върху минералната баня в Горна баня беше внесено за разглеждане от общинските съветници от групата на ПП-ДБ-СС Цветелина Симеонова- Заркин и Димитър Петров и бе одобрено от постоянните комисии на СОС, в които бе докладвано. Това съобщават от пресцентъра на градския парламент.

Предстои предложението да бъде разгледано и на заседанието на Столичния общински съвет в четвъртък. Това се налага, защото банята се нуждае от спешни ремонтни и реставрационни дейности, които не са извършени за 6 години от безвъзмездното прехвърляне на имота от държавата.
Сградата е с напукана и обрушена мазилка, нарушена е целостта на някои тухлени стени, покривната конструкция е в лошо състояние, дограмата е запазена, но липсват прозорци, скулптурите на покрива се рушат…

Съветниците смятат за целесъобразно през тази година да се извършат необходимите ремонтно-възстановителни дейности за спасяването на банята. Като начало трябва да бъде направено актуално обследване и изготвяне на инвестиционен проект с финансиране от бюджета на Столичната община. Реализирането на тези намерения е свързано със запазването на правото на собственост на общината върху банята, което е възможно да загубим поради неизвършени ремонтни дейности. Намеренията са сградата да бъде използвана по предназначение.

Каква е историята?

С решение на Министерски съвет от 2017 сградата и терена на минералната баня в Горна баня е гласувано да бъдат прехвърлени безвъзмездно от държавата на общината за нуждите на Регионалния исторически музей – София, в качеството му на партньор с проектно предложение по Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ с цел реновиране на недвижима културна ценност. Но проектът не е одобрен за финансиране, а общината не е отделила средства за ремонт, поради което можем да загубим правото на собственост според чл. 54 от Закона за държавната собственост (ЗДС).

Това ще възпрепятства предприемането на каквито и да било действия от страна на Столичната община и разрушаването на банята ще продължи. Затова общинските съветници Заркин и Петров предлагат Столичният общински съвет да възложи на кмета Васил Терзиев да предприеме всички необходими действия пред Областния управител на София СО да запази правото си на собственост за нов петгодишен срок.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
 • Да, ще избере (21%, 33 Гласове)
 • Няма да избере (28%, 44 Гласове)
 • Да, на ротационен принцип (12%, 19 Гласове)
 • Ще има нови избори (29%, 46 Гласове)
 • Ще почакаме до пролетта (11%, 18 Гласове)
Общо гласували: 160 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Почистват нерегламентираното сметище на ул. Житница в столичния "......

Нерегламентираното сметище, намиращо се на ул. „Житница“ в участъка на "Овча купел", за пореден път ще бъде ...

Прочети още keyboard_arrow_right