Столична библиотека открива филиал в „Овча купел“

Столична библиотека открива филиал в „Овча купел“

Снимка: pixabay

Столичната градска библиотека да открие свой филиал в район „Овча купел“. Това предлагат зам.-кметовете Мирослав Боршош и Дончо Барбалов в доклад до СОС.

Инициативата е в изпълнение на Стратегията за развитие на културата в София 2013-2023 г., като включва създаване на нови интерактивни образователни места и програми за гражданите.

Столичният общински съвет ще разгледа предложението в четвъртък, а днес то беше одобрено от постоянната комисия по образование и култура.

През тази пандемична година, освен 70-те хиляди постоянни читатели на Градска библиотека, има още 15 000 нови, заяви директорът на библиотеката Юлия Цинзова, която е инициатор на идеята за нов филиал в „Овча купел“.

Библиотеката в столицата, разполага с уникални книжни и дигитални ресурси и услуги. През последните години тя разкрива нови арт-пространства, дигитални центрове, лаборатории и платформи. До момента културния институт развива дейност и в своите филиали в районите „Студентски“, „Сердика“ и „Люлин“.

Много инициативи, като „Зелени библиотеки“, се реализират през топлите месеци в софийските паркове и Витоша, както и от мобилната библиотека-Библиобус.

Помещението, където ще се намира новия филиал е предоставено от кметството и се намира в бл. 415 в ж.к „Овча купел 1“. Вече има проект за обновяване и оборудване на библиотеката, в която грежданите от района ще получат достъп до всички книги с които Градската библиотека разполага. Ще се открият нови възможности за обогатяване на културния календар в района с различни инициативи.

Всички читатели ще могат да заявят и онлайн книги от фонда на Столичната библиотека, да се възползват от безплатен достъп до образователната платформа „Уча се“, чрез абонамент за филиал „Овча купел“. За децата са предвидени активности, съобразени с възрастовите групи, интересите, учебния процес и ваканциите, като работилница за начална дигиталнра грамотност, уъркшоп 3D технологии и други събития, които са част от календара на Столична библиотека.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Одобрявате ли именуването на улици и пространство в София в подкрепа на Украйна?
 • - Да, цяла Европа изразява своята солидарност (13%, 169 Гласове)
 • - Не, преименуването на алея пред Руското посолство е провокация (85%, 1071 Гласове)
 • - Не мога да преценя (2%, 27 Гласове)
Общо гласували: 1267 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Доброволци разчистиха зелени площи в "Овча купел", кметът благода......

Граждани инициираха и разчистиха храстите и клоните около оградата на спортната площадка в зелената площ между болница "...

Прочети още keyboard_arrow_right