В "Овча купел" 2 протестират срещу строеж на нов блок

-

Снимка: Facebook

Гражданите от бл. 29 в столичния квартал "Овча купел"2 се събраха на протест срещу започващ строеж на нова жилищна сграда в района.

Притесненията им са свързани с презастрояването на квартала и липсата на зелени площи, паркоместа и места в детските градини в "Овча купел". Гражданите отбелязват, че в последните 10 години на терена нищо не е построено, но с пускането в действие на третата метролиния "на практика се строи на всеки зелен ъгъл".

Районният кмет Ангел Стефанов се срещна с недоволните и обясни, че действащият подробен устройствен план (ПУП) за имота е приет на 29.01.2009 г. При проведеното през 2008 г. обществено обсъждане на ПУП не е имало възражения, а след обсъждането са подадени 17 възражения срещу плана, като нито едно от тях не засяга въпросните имот и квартал. Визата за проектиране на имота е издадена през 2017 година, поясни още районният кмет, като отбеляза, че отстоянието на надземната част на бъдещата сграда в най-тясната си част е 22 метра, което е над изискуемия минимум.

Премахването на растителността в имота във връзка с предстоящия строеж е съгласувано от Постоянната комисия по опазване на околната среда, земеделие и гори към СОС след публично заседание, на което отново няма възражения, отбелязва още Ангел Стефанов.

"След тези процедури, изготвен от независима фирма доклад за съответствие и след проверка на инвестиционния проект спрямо нормативната уредба, главният архитект на район Овча купел е длъжен да издаде разрешение за строеж. Разрешението е издадено на 15.03.2023 г.", казва районният кмет. Той призова гражданите да адресират възраженията си в правилния момент от процедурата и в точната посока.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Почистват нерегламентираното сметище на ул. Житница в столичния "......

Нерегламентираното сметище, намиращо се на ул. „Житница“ в участъка на "Овча купел", за пореден път ще бъде ...

Прочети още keyboard_arrow_right