Започна възстановяването на банята в Овча купел (СНИМКИ)

photo_library
 • -

  Снимка: Столица.bg

 • -

  Снимка: Столица.bg

 • -

  Снимка: Столица.bg

 • -

  Снимка: Столица.bg

 • -

  Снимка: Столица.bg

 • -

  Снимка: Столица.bg

След дълги години на разруха, днес беше поставено началото на реалните дейности за възстановяване на банята в столичния квартал "Овча купел".

"Повече от 40 години тази емблематична сграда тъне в разруха. Дълги години тя е държавна собственост, но по инициатива на кмета на София в началото на този мандат е прехвърлена от държавата на общината. Веднага бяха предприети мерки съвместно с Музея за история на София и със Софийския университет да се кандидатства за финансиране, за да може да бъде възстановен този архитектурен шедьовър", разказа председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев.

"Днес представяме две победи - на първо място, възстановяваме емблематична сграда, недвижима културна ценност без аналог, за която без съмнение трябва да се полагат грижи. Втората цел на проекта е възстановяването на съоръжението като баня с всички съвременни удобства", каза още той.

По думите му успешен модел има - такъв е възстановяването на банята в Банкя. В момента тя се ползва от гражданите, след като беше успешно възстановена. Близо 5 000 са посещенията месечно, отбеляза председателят на СОС.

"Имаме изключително богатство - минералните води на София, които трябва да бъдат достъпни за гражданите", припомни Георгиев.

Планът за реконструкцията предвижда една част от сградата да бъде използвана за научна работа."На горните нива на банята се предвижда да се правят изследвания, свързани с въздействието на минералната вода. Най-подходящото място за това е именно тази сграда", каза доц. Венета Ханджийска, директор на РИМ-София, който е възожител на проекта.

Банята е отворена и започва да функционира през 1933 г. Дело е на арх. Георги Овчаров, припомни доц. Ханджийска. Съоръжението функционира до края на 80-те години на XX-ти век, след което е затворено и оттогава поради неподдържане се руши.

Планът предвижда фасадите и емблематичните фасетирани тавани да бъдат запазени изцяло. Басейните в сградата също ще останат в оригиналния си вид, а минералната вода ще се използва с гъвкав режим, за да може да се захранва и банята, и намиращата се в близост болница. Градинката около банята и околното пространство ще бъдат възстановени в следващ етап, каза още доц. Ханджийска.

"Това е поредният обект на архитектурното наследство, който спасяваме", подчерта Георгиев. Той съобщи, че реновирането и възстановяването на банята ще струва близо 8 млн. лева. По-голямата част от тях - над 4,4 млн. лв. са осигурени от бюджета на Столична община с решение на СОС. Останалите 3 319 912 лв. са безвъзмездна финансова помощ по ОП „Наука и образование за интелигентен растеж“ към Изпълнителната агенция “Програма за образование“.

Бюджетна комисия на СОС одобри 4,4 млн. лв. за възстановяване на банята в Овча купел

Изготвеният и одобрен проект за „Адаптация и реставрация на минерална баня Овча купел като рекреативен център с използване на минерална вода“ включва обособяване на две зони в сградата – зона „Рекреация“, в сутерена и на партерния етаж, и зона „Наука“, на първия и подпокривния етажи.

В рекреативния център на посетителите ще се предлагат разнообразни процедури с минерална вода. Запазват се функциите на големите басейни, като се добавят две зони с по- гореща вода, ще продължат да функционират курните и душовете. Предвидено е изграждане на релакс-зона, парна баня, инфрачервена сауна, арома сауна, финландска сауна, студен шоков басейн и ледена стая. В сутеренния етаж са проектирани помещения за солен релакс, за провеждане на терапии за лице и за коса, за масаж с локална баня и други технически помещения.

В зона „Наука“ (Център за върхови постижения) са ситуирани музикална зала, визуална зала за VR-демонстрации с интерактивни екрани, заседателна и конферентна зали.

На подпокривния етаж ще се помещават изследователските лаборатории „Социални иновации, рекреативен хюмън дизайн и нишов туризъм“ и „Анализ, дигитализация и реставрация на аудиовизуално наследство“, както и Център за продължаващо образование.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
 • Да, ще избере (21%, 31 Гласове)
 • Няма да избере (25%, 37 Гласове)
 • Да, на ротационен принцип (12%, 18 Гласове)
 • Ще има нови избори (31%, 45 Гласове)
 • Ще почакаме до пролетта (11%, 16 Гласове)
Общо гласували: 147 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Общински съветници: Столичната община да задържи банята в Горна б......

Предложение за удължаване на правото собственост на Столичната община върху минералната баня в Горна баня беше внесено з...

Прочети още keyboard_arrow_right