район „Панчарево“, СО

Последни Най-четени Най-коментирани

Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Одобрявате ли именуването на улици и пространство в София в подкрепа на Украйна?
  • - Да, цяла Европа изразява своята солидарност (15%, 233 Гласове)
  • - Не, преименуването на алея пред Руското посолство е провокация (83%, 1275 Гласове)
  • - Не мога да преценя (2%, 36 Гласове)
Общо гласували: 1544 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 2264
Глобиха нарушители за горене на открито в с. Казичане

Глобиха нарушители за горене на открито в с. Казичане

Глобиха нарушители за горене на отпадъци на открито в село Казичене. Те са били запалили огъня с цел извличане на метал в двора на частен имот на ул. „Дякон Стоил“, съобщават от Столичен инспекторат. Горенето е било преустановено след съставяне на акта. Извършени са и 47 проверки в автосервизи, пунктове за метали, смяна на масла и други. Също така за замърсяване от строителство са направени 28 проверки, като са съставени 6 акта на строителни фирми и са изпратени още 3 покани за съставяне на актове. Проверките са обхванали районите „Надежда“, „Искър“, „Панчарево“, „Лозенец“, „Триадица“, „Сердика“ и „Възраждане“, Овча купел“, „Връбница“ и др.

comment 0
visibility 2510
-

Район "Панчарево" с електронен портал за провеждане на срещи

Срещите с кмета на столичния район "Панчарево" вече могат да се провеждат онлайн. Това съобщиха районната администрация и кмета Николай Гюров. Приемът на граждани беше преустановен със заповед на кмета на района на 7 януари, поради утежнената епидемична ситуация в столицата. За да се заяви среща, е необходимо да се регистрирате в портала с e-mail адрес и парола. На сайта на СО - район “Панчарево” http://www.pancharevo.org/ трябва да се влезе в модула ONLINE ПРИЕМНО ВРЕМЕ, където можете да заявите час за онлайн среща. Виртуално можете да се срещнете и да разговаряте с кмета, заместниците му, секретаря на района, главния архитект, главния инженер и със служители на отделите “Правно нормативно обслужване и човешки ресурси”, “Управление на общинската собственост, жилищния фонд и регистрация и контрол на търговската дейност”, “Инженерна инфраструктура, благоустройство и екология” и “Контрол по строителството”. Срещата трябва да бъде потвърдена от съответния служител, с когото искате да се видите. Ако той приеме срещата с Вас, ще получите потвърждение по мейла, в което ще има и видео клип, който ще ви покаже нагледно целия процес по заявяване и провеждане на срещата. В деня на срещата, известно време преди нейното осъществяване, на екрана на компютъра Ви ще се появи съобщение за предстоящата среща. В него ще видите бутон, който трябва да натиснете, за да влезете в онлайн срещата. Има вариант срещата Ви да бъде отказана. В съобщението за отказ ще бъде посочена и причината, поясняват от общинската администрация. “Смятам, че по този начин ще отговорим на интереса на жителите на района за пряк контакт с представителите на районната администрация. Освен това чрез дигитализирането на още услуги, които предоставя администрацията, ще направим сериозна крачка към електронното управление”, коментира кметът на района г-н Гюров.

comment 0
visibility 2815
Започна ремонта на стадиона в Казичене, монтираха врати и прозорци

Започна ремонтът на стадиона в Казичене, монтираха врати и прозорци (СНИМКИ)

Село Казичене ще се похвали с обновен стадион през пролетта. Усилията на кмета Григор Григоров се увенчаха с успех и той получи зелена светлина за ремонта на спортното съоръжение и средства от Столична община. От днес започна монтажа на дограма и смяна на прозорците на малката сграда на сатдиона в селото. Досега то бе потънало в разруха и мръсотия. Все още личат вандалски набези на изкъртени врати и разрушени стени. На стадиона днес бяха докарани и монтирани нови врати и прозорци, за да се затвори сградата и да продължи ремонта вътре. Така местният отбор, един от най старите в София, създаден 1929 г. ще бъде възстановен и футболистите ще имат база - съблекални, бани и добри условия за тренировки и мачове, а също и децата ще има къде да тренират и спортуват. Иначе Григор Григоров не спира да се грижи да се поддържа в добро състояние тревата и целогодишно се коси.    

Реклама
comment 0
visibility 3495
Направиха първата копка от новата детска градина в Бистрица

Направиха първата копка от новата детска градина в Бистрица

Бившият директор на „Пирогов“, проф. Асен Балтов, участва със зам.-кмета на София Мирослав Боршош и кмета на район Панчарево Николай Гюров в първата копка на новата детска градина в Бистрица. Той написа във Фейсбук, че това е и неговия избирателен район и че с Божията благословия е започнато едно добро дело. Срокът за изпълнение на проекта е 280 дни до пълното изграждане и оборудване, пише Балтов. Новата детска градина ще се състои от 4 групи за 100 деца. Строителната площадка на обекта - детска градина  с капацитет от 4 групи в с. Бистрица, е в в изпълнение на договор за инженеринг, който включва - проектиране, изпълнение на СМР, авторски надзор, изготвяне на екзекутивна документация, включително оборудване и обзавеждане, съобщиха от район Панчарево. "Днешното събитие беше дълго очаквано както от жителите, така и лично от мен. Работя за това още от времето, когато бях кмет на селото. От първия ден в качеството си на районен кмет с екипа ми правим всичко зависещо от нас да осигурим места в детски заведения за всички деца в район “Панчарево”. Тези ни усилия ще продължат и през настоящата година", коментира кметът на СО - район "Панчарево" Николай Гюров. За да започне строителството в с. Бистрица, беше необходимо да бъде преместена здравната служба. От първите дни на 2022 година д-р Валентина Петрова приема в новия си кабинет до кметството.

comment 0
visibility 2449
Коледарите от Казичене дариха 2130 лв. за Българската коледа

Коледарите от Казичене дариха 2130 лв. за Българската коледа

Коледарите в с. Казичене дариха 2130 лв. на Българската Коледа. Мъжката фолклорна група успя да събере сумата в навечерието на Рождество Христово. Десетимата във фолклорната формация спазиха родната традиция и пяха коледарски песни и пожелаваха здраве и берекет от къща на къща в селото. Събраните средства те дариха на инициативата, която е в помощ на нуждаещите се от лечение български деца. "Благодарим на всички които на 24 декември отвориха своите врати и ни приветстваха в домовете си. Благодарим ви за топлото посрещане, за даровете и за усмивките с които ни приветствахте и изпращахте. Без вас нашата кауза нямаше да се осъществи. Извиняваме се на всички през които не успяхме да минем в празничната нощ. Бъдете добри хора! Дарявайте част от себе си на някой друг, за този някой тази частица може да означава много. Още веднъж благодарим, че подкрепихте нашата кауза. Светли празници желаем на всички ви и весело посрещане на новата 2022 година", благодариха в социалната мрежа десетимата коледари от с. Казичене.  

comment 0
visibility 3100
Мъж получи акт за замърсяване на улица в село Бистрица

Мъж получи акт за замърсяване на улица в село Бистрица

След проверка в с. Бистрица, беше установено замърсяване на улица „Цар Асенов“, съобщават от Столичен инспекторат. На нарушителя е съставен акт и е дадено предписание да се почисти замърсяването, което е причинено от кални гуми на тежкотоварна техника, излизаща от строеж.

comment 0
visibility 2149
Казичене в София се сдоби с нов храм

Казичене в София се сдоби с нов храм

Нов храм „Преображение Господне“ отвори врати за вярващите миряни в Казичене в София. В храма всеки вярващ ще намери утеха, ще измоли здраве и благополучие. Гражданите на квартала си пожелаха да им е честит и да е притегателна сила за всички вярващи. Натоварен съм от името на църковното настоятелство, а също и от мое име да изкажа благодарност на един голям родолюбец, православен християнин и човек милеещ за добруването на Казичене, заяви отец Стефан при откриването на храма. Господин Григоров, приемете нашите най-искрени благодарности за стореното добро което направихте с поставянето на храм Преображение Господне в Казичене. Всеки православен християнин, ще може и в този храм да изпроси здраве и благословение за себе си и своите близки, както и да благодари на Бог за благодеянията и Божието благословение на домът му! Въпреки трудностите и многото препятствия, Вие успяхте и това дело да доведете до успешен край, каза отец Стефан. Призовавам Божието благословение над Вас, вашето семейство и всички които носите в сърцето и мислите си, а Вие доказахте за пореден път, че Казичене и казичанци имат огромно място и в двете, сподели още отец Стефан.  

comment 0
visibility 2150
13 водачи на камиони в „Панчарево“ са получили актове за замърсяване

13 водачи на камиони в „Панчарево“ са получили актове за замърсяване

След получен сигнал от Венцислав Игнатов, кмет на с. Кривина за камион, замърсил пътното платно на ул. „Искър“, са взети незабавни мерки. Инспектори в съдействие с екип на 8 РУ-СДВР са съставили акт на водача, карал с неуплътнена каросерия и причинил замърсяването, съобщават от Столичен инспекторат. Общо 13 водачи на тежкотоварна техника са получили актове за нарушения като разпиляване на земни маси, поради липса на чергило или неуплътнена каросерия. Също така за липса на направление за превозване на земни маси и спазване на маршрут, както и отклонения от него.

comment 0
visibility 3253
Санкционираха водач на камион в "Панчарево" за отпадъци от каросерия

Санкционираха водач на камион в "Панчарево" за отпадъци от каросерия

На улица „Младен Ангелов“ в края на село Бистрица е бил съставен акт на водач на камион, който е транспортирал необезопасен товар, без предпазна мрежа и уплътнена каросерия. Това съобщиха от Столичен инспекторат. Инспекторите в район „Панчарево“ извършват контрол на това пространство,за да не става обект на нереглантирано изхвърляне на отпадъци.

comment 0
visibility 2931
Глобиха два магазина за смесване на отпадъци в с. Казичене

Глобиха два магазина за смесване на отпадъци в с. Казичене

При проверка в търговски обекти за смесване на отпадъци в с. Казичене, район „Панчарево“, са глобени два магазина. Причината е, че е допуснато смесване на кашони и отпадъци от опаковки в контейнери за битови отпадъци. Това съобщиха от Столичен инспекторат. Смесването на различните видове отпадъци е нарушение и подлежи на санкция. Проверките продължават.

comment 0
visibility 2777
-

Във вилна зона Бистрица сами изградиха отводнителна канализация

Живеещите във вилна зона Бистрица са принудени сами да изградят отводнителна канализация за отвеждане на подпочвените води, разказаха самите те пред БНТ. Така обаче те се превърнаха в нарушители и ги заплашва санкция. Улиците се заливат ежедневно от отпадни води и казусът не се решава от години. Незаконно изградената тръба спасява жителите от две улици от постоянни наводнения, тъй като отвежда дренираните подпочвени води от терена на квартала. Постоянният теч по улиците на вилната зона е причинен от тръба, която се запушва и поврежда, като причинява заледявания през зимата и силната миризма през лятото. Присъединени са и мръсни канали, заради което по улицата при авария текат фекални води. Отпадните води влизат в дворовете и мазетата на хората. Това е нещо незаконно, признават жителителите на квартала, но е единственият начин да си решим проблема. Проверката на общинските власти констатира, че всичките разрешения за строеж за къщите са издадени с водоплътни изгребни ями, обясниха пред БНТ от район Панчарево. Ямите трябва да се почистват редовно, а правилата - да се спазват. Всеки жител има изградена яма в дома си, но тя просто не се използва, обясни Главен инженер Николай Цеков. Затова по най-лесния начин, много собственици са се включили в изградената от другите жители незаконна тръба. Вилната зона е част от землището на квартал Симеоново. Столичната община е сезирана за необходимостта улицата да бъде включена в проект за изграждане на канализация и трябва да се върви изцяло по законовия ред, отбеляза зам.-кметът по строителството към район Панчарево Ирина Войнова. От Столична община отговориха за БНТ, че е изготвен проект "Регионално прединвестиционно проучване за водоснабдяване и канализация за територията на Столична община", което е необходимо условие за финансиране на проекти за изграждане на ВиК инфраструктура. "През настоящия програмен период на ОП „Околна среда 2014 – 2020г.“ допустими за финансиране са проекти за агломерации с население над 10 000 жители. Общата стойност на всички проекти, които е необходимо да бъдат реализирани, за да се постигне пълно съответствие с европейските директиви за определените агломерации е около 1,3 млрд. лева. Към настоящия момент във в.з. „Малинова долина“ има частично изградена разделна канализационна мрежа. Доизграждането на канализацията във вилна зона „Малинова долина“ е планирано в етап 2 поради необходимост от провеждане на устройствени и процедури за отчуждаване", се казва още в отговора на общината.

comment 0
visibility 2107
София

Близо 200 дървета бяха засадени в район Панчарево

В четири села четири села от район "Панчарево" Казичене, Пасарел, Кокаляне и Кривина, бяха засадени 197 дървета. Това е компенсация за изграждането на околовръстния път от пътен възел „Цариградско шосе“ до пътен възел „Младост“, съобщи кметът на района Николай Гюров. Фирмата-изпълнител „ГБС – ИСД“ АД имаше ангажимент да засади висока дървесна растителност. Решението за компенсаторното залесяване е съгласувано с кметовете на селата. В с.Казичене бяха засадени 120 чинари, сребристи явори, каталпи, върби и пауловнии в парцел, определен за градски парк. 47 бр. чинари, червенолистни брези, сребристи явори, южни копривки и офики бяха засадени в парцел за озеленяване и църква на ул. „Старата река“ в с. Кривина. В с. Кокаляне в парцел с предназначение “Детски комбинат” са засадени 15 дървета от видовете офика, чинар, бреза и ясен, а в зелената площ по продължение на ул. „Искър“ в с. Пасарел бяха засадени 15 нови липи и офики. "С извършването на компенсаторното залесяване продължаваме политиката си не само да се грижим за опазване на красивата природа, сред която е разположен районът, но и да разнообразяваме растителните видове и да правим населените места в СО - район "Панчарево" по-приветливи и красиви", заяви Гюров, като благодари на кметовете за тяхното активно участие в процеса.

comment 0
visibility 2718
Деца от район „Панчарево“ откриха плажния волейбол днес

Деца от район „Панчарево“ откриха плажния волейбол днес

Деца от район „Панчарево“ откриха плажния волейбол днес. Това се осъществи по проекта на СО-район „Панчарево“ „Насърчаване към физическа актовност и здравословен начин на живот“,  финансиран от Столична община. Реализацията на проекта е в партьорство със спортен комплекс „Sofia Beach“ в Панчарево. Покани за участие са били отправени към всички училища в района, целта е децата да се запознаят с този спорт и да се създаде навик в тях за здравословен начин на живот. Учениците от 191 ОУ „Отец Паисий“, с. Железница, 201. ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“, с. Лозен и 71 СУ „П. Яворов“, с. Казичене направиха първите си тренировки по плажен волейбол, при спазване на всички противоепидемични мерки.  Всички, които са участвали в тренировките са получили, тениски, шапки, сандвичи,плодове, здравословни барчета и минерална вода, а победителите награди. По проекта е бил осигурен транспорт, който е превозил учениците от училището им до спортния комплекс и обратно. Училищата, които не са успели да се включат заради епидемичната обстановка ще получат видеа, снимки и информация за правилата на плажния волейбол, а също така и волейболна топка като подарък.

comment 0
visibility 2858
Финансиране на дейности за решаването на този проблем, касаещ всички столич

Срутване на скали затвори алеята край Панчаревското езеро

Алеята край Панчаревското езеро е затворена и преминаването е ограничено със заповед РПН21-РД09-117/ на кмета на СО - район “Панчарево”. Забраната е заради опасността от поредното срутване на скална маса от ската над алеята и от вчера 12 октомври от там преминаването по пешеходно-велосипедното трасе е ограничено. Затворен е участъка от ресторант “Трибуните” до гребна база “Академика”, съобщиха от столичния район Панчарево. “Този нов инцидент доказва необходимостта от трайно решение на проблема, за който алармирам, откакто съм кмет на района", коментира кметът Николай Гюров. Въпреки, че алеята официално не е предадена за стопанисване на СО - район “Панчарево” от Столичната община, районната администрация включи укрепването на ската в предложението си за инвестиционна програма за 2021 г., което бе внесено за одобрение СО. Финансиране на дейности за решаването на този проблем, касаещ всички столичани и гости на София, не е отпуснато, жалват се от район Панчарево. Като отговорни стопани на комуналното звено към районното кметство служителите са ежедневно ангажирани с поддържането на алеята и разчистването на падащите камъни, партньори на районната администрация помагат с предоставяне на техника и т.н. Но всеки път обилните валежи активизират срутищните процеси и опасността се увеличава. Със заповед на кмета Николай Гюров бе съставена комисия от зам.-кмета по строителството инж. Ирина Войнова, Николай Цеков, главен инженер на СО - район “Панчарево” и Красимир Димитров, директор на дирекция “Аварийна помощ и превенция” към Столичната община, която установи на място състоянието на алеята и определи необходимия обем от дейности и мерки за аварийно обезопасяване, разчистване и ограждане на проблемната зона.  

comment 0
visibility 1906
Водосвет на детско заведение в Казичене

Официално започна строителството на детска градина в Казичене

В сряда, 6 октомври, се състоя водосвет и официално откриване на строителната площадка за изграждане на детско заведение в с. Казичене, съобщава Николай Гюров, кмет на район Панчарево, в социалната мрежа. Детското заведение ще обслужва жителите на Казичене и Кривина. Тя ще реши проблема с липсата на свободни места в детските градини за децата от двете села, подчерта Гюров. Фирмата – изпълнител разполага с 280 дена за приключване на строежа, оборудването и обзавеждането на пристройката към  целодневната детска градина “Детелина”.

Район Панчарево

Район Панчарево езеро

Разположение на район Панчарево

Столичният район Панчарево се разпростира на 364 743 дка площ и на практика е най-големия административен район в София.

Той е любимо място за релакс, спорт и туризъм не само за столичани, но и за гостите на София. Територията на район Панчарево обхваща част от лоното и склоновете на планината Витоша, Плана планина, както и на Лозенската планина. Район Панчарево заема и част от планинския участък на река Искър. Тук се намира и впечатляващия Панчаревски пролом.

Район Панчарево община

В пределите на район Панчаревовлизат селата Панчарево, Бистрица, Лозен, Казичене, Кривина, Герман, Кокаляне, Долни Пасарел, Железница и Плана. Освен това район Панчарево включва местностите Камбаните, Детски град, тридесет вилни зони и няколко жилищни комплекса от затворен тип.

Административен център на район Панчарево е едноименното село. Разбира се, всички други села в пределите на район Панчарево имат свои кметове, а село Плана е с кметски наместник.

Район Панчарево снимка от хълм

Административен център на район Панчарево

Както вече споменахме, адмистративен център на столичния район Панчарево е село Панчарево. То е със статут на балнеолечебен курорт. Този статут селото получава още през 1963 г. Административнията център на район Панчарево се намира на 12 км от централните части на столицата в югоизточна посока. Ако трябва да сме максимално точни, Панчарево се намира към края на Панчаревския пролом, точно между Лозенска планина и Витоша. Под Панчарево тече Бистришката река и се влива в Панчаревското езеро.

Има сведения, че още в дълбока древност на територията на район Панчарево и неговия административен център е имало живот. Тук са живели траки и римляни. Основна причина да има население тук, в бъдещия район Панчарево, толкова рано е наличието на термални извори. Местопложението на землището на район Панчарево също е допринесло значително – то се намира на кръстопът. Древното рударство е било добре развито.

Още в древността било известно, че има злато във всички реки, идващи от Витоша. Траките добре познавали лечебните свойства на минералните извори от територията на район Панчарево. Те обособили селище до тях и го нарекли Риляник, което в превод означава „изобилен извор“. В римско време изворите вече носели името Бани Чезаре. Аристокрацията се ползвала от тях.

В административния център на съвременния район Панчарево римляните построили минерална баня със седем басейна.  

Район Панчарево гребна база

Панчаревското езеро в район Панчарево

Район Панчерево е благословен с Панчаревското езеро всъщност е обособен язовир в горното течение на река Искър. Тъй като е съвсем близо до София, а и природата в района е прекрасна, езерото в район Панчаревое любима точка за отдих и забавления сред природата. Езерото е край курорта Панчарево и Минералните извори.

За построяването на Панчаревското езеро в район Панчарево водеща роля има столичният кмет инж. Иван Иванов, заемал поста от 1934 до 1944 г. Бил изграден бент, за да се обособи езерото. Завиряването се осъществило от 1954 до 1957 г.

През годините водите на едноименното езеро в район Панчаревоса били използвани за практикуване на водни спортове, напояване и водоснабдяване. Първата гребна база в район Панчарево се появява през 1966 г.През 1968 г. вече съществува Национална гребна база. За времето си тя е най-модерната в цялата страна. Езерото в район Панчарево има капацитета да поеме организацията и провеждането на състезания с олимпийски ранг. Край езерото в бъдещия район Панчарево се издигат трибуни и кула за наблюдение. Прави се разширяване на обиколната алея, за да може да се направи път, по който да се снимат състезания и да има добра видимост върху 2100 метровото трасе.

Район Панчарево ресторант Лебед

Корабчето „Созопол“ се е движило през 80-те години на миналия век по водите на езерото в район Панчарево и забалявало туристите там. То е поемало до 20 човека на борда си за разходка в езерото. Уникалният ресторант „Лебед“, който през 1987 – 1988 г е бил домакин на вторито по рода си в Европа вариете, е истински хит в район Панчарево. Сцената, на която българските естрадни певци се преставяли, била плаваща.

Крепостта Урвич в район Подуяне

Не случайно район Панчарево е обект на голям туристически интерес. Не само минералната вода и Панчаревското езеро са привлекателни за туристите. Почитателите на историческите забележителлности има какво да видят в район Панчарево. Близо до село Панчарево е разположена крепостта Урвич. Отдалечена е на 20 км от централната част на столицата. Педполага се, че крепостта е издигната около 9 -10 век, но е спомента официално през 13 – 14 век, когато е съществувала Втората българска държава.

Знае се, че тази крепост в район Панчаревое била със стратегическа роля при защита на София. Свързва се с цар Иван Александър и синовете му. В народното творчество битуват песни за цар Ясен, за който се предполага, че е най-малия син на цар Иван Асен.  

Район Панчарево минерален басейн

Минерални извори в район Панчарево

Минералното находище в район Панчарево се намира на брега на едноименното езеро. Благодарение на него район Панчарево вече години наред е в списъка на предпочитаните балнеологични курорти. Водата от това находище е собственост на държавата. Свойствата ѝ са били известни на древното население по тези земи и се е използвала с лечебни цели. Основните характеристики на минералната вода в район Панчарево са: температура 47.7 градиса, слаба минерализация, хидрокарбонатнокалциева и магнезиева. В район Панчарево идват да се лекуват хора със заболявания на периферната нервна система, опорно-двигателния апарат, стомашно-чревни и бъбречни проблеми.

Район Панчарево водна пречиствателна станиця Бистрица

Урвички манастир в район Панчарево

Урвичкият манастир „Свети Николай Летни“ е познат в район Панчарево и с името Панчаревски манастир. Манастирът е действащ иняма монаси. Разположен е на 8 км. от село Панчарево. В миналото манастирът е бил от най-големите в района на София. Характерно за късното Средновековие било около крепостите да се издигат големи манастири. Крепостта, черквата към крепостта „Св. Илия“, Кокалянския манастир и Урвичкия манастир сформирали т.нар. Урвичкикрепостен комплекс. Манастирът е бил унищожен след нахлуването на турците, а монасите му били изгорени.

Кокалянски манастир в район Панчарево

Кокалянският манастир в район Панчарево се нарича „Свети Архангел Михаил“ и е мъжки манастир. Намира се в Плана планина, на 4 км от с. Кокаляне. Манастирът е издигнат по времето на зар Смауил, в 9 век. Манастирът е бил книжовно средище по време на Турското робство.

От всичко казано до момента е видно, че район Панчарево предлага разнообразни начини за приятно прекарване на свободното време и рехабилитация. Прекарасната природа, историческите и културни забележителности, както и минералните извори ще задоволят всяко предпочитание.

Разположение на район Панчарево

Административен център на район Панчарево

Панчаревското езеро в район Панчарево

Крепостта Урвич в район Подуяне

Минерални извори в район Панчарево

Урвички манастир в район Панчарево

Кокалянски манастир в район Панчарево

Прочетете още