район „Панчарево“, СО

Последни Най-четени Най-коментирани

Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Кой от заместник-кметовете на Красно село да бъде избран от СОС за временно изпълняващ до местните избори?
  • Николай Веселинов (23%, 88 Гласове)
  • Веселин Кирев (12%, 45 Гласове)
  • Албена Белянова (65%, 250 Гласове)
Общо гласували: 383 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 1654
-

От есента детската градина в Казичене ще приема повече деца

7 месеца след откриването на строителната площадка, разширяването на детска градина № 3 „Детелина“ в с. Казичене е в почти завършен вид. Това установиха при посещението си на обекта кметът на район „Панчарево“ Николай Гюров, ръководството на районната администрация и кметът на Казичене Григор Григоров. До края на юли обектът трябва да бъде завършен и предаден на възложителя. Вече е закупено и оборудването. От новата учебна година децата от с. Казичене и с. Кривина ще влязат в новото цветно и красиво пространство, съобщават от районната администрация. По договор № РПН21-ДГ56-141 трябва да се дострои и оборудва пристройката към целодневна детска градина № 3 „Детелина“. Така се открива допълнителен капацитет за две яслени групи и физкултурен салон. „Трябва да се отбележи, че въпреки сложната икономическа ситуация, в която ставаме свидетели на все повече прекратени и неизпълнени договори за строителство в национален мащаб, избраният изпълнител “Аргогруп Екзакт” ООД, няма ден забавяне в изпълнението на проекта, както и допуснат компромис в качеството или обема на извършените дейности“, подчерта г-н Гюров.

comment 0
visibility 1952
-

Глобиха фирма за нерегламентирано изхвърляне на отпадъци в м. Камбаните

Фирма, ангажирана за озеленяване, е била глобена от Столичен инспекторат, съобщават от институцията. След извършване на услугата, озеленителите изхвърлили зелени отпадъци до контейнирите на ул. "Витошки камбани" в столичния район "Панчарево". Това е пореден акт за нерегламентирано изхвърляне на отпадъци в района на местността "Камбаните", отбелязват инспекторите. Задължение на фирмите, които събират трева след косене, клони и храсти, е да ги транспортират за собствена сметка до инсталацията за компостиране в "Хан Богров", напомнят от инспектората.

comment 0
visibility 2462
-

Преди празника: Уплътниха пътя към параклиса "Св. Георги" в Панчарево

Непроходимият път към параклиса "Св. Георги" в столичния район Панчарево беше уплътнен и вече е готов да посрещне желаещите да посетят параклиса за предстоящия празник. Това съобщи кметът на района Николай Гюров. Действията са по предложение на кмета на с. Пасарел Наталия Александрова. От района са организирали транспорт на фрезован асфалт за насипване и уплътняване на пътя. "След проведена комуникация от страна на районната администрация с представители на Областно пътно управление - София ни бе предоставен материал от ремонта на ул. „Самоковско шосе“, с който насипахме пътя към параклиса във връзка с очаквания увеличен поток от коли и хора за предстоящия на 6 май Гергьовден", написа Николай Гюров във Фейсбук.

Реклама
comment 0
visibility 2545
Санкционираха шофьор на бус заради отпадъци в с. Казичене

Санкционираха шофьор на бус заради изхвърлени отпадъци в с. Казичене

При текущ контрол в с. Казичене, район „Панчарево“, екипи на Столичния инспекторат са хванали шофьор на бус, който изхвърля различни отпадъци на обществено място. Със съдействието на полицията на нарушителя е съставен акт. По закон, когато в домакинствата се извършват големи строителни ремонти, гражданите са длъжни да събират отпадъците в наети от тях специализирани контейнери. „Контейнерите се предават на лица, притежаващи документ, издаден по реда на Закона за управление на отпадъците. Забранено е разпиляването на отпадъците и замърсяването на места за обществено ползване“, напомнят от Столичния инспекторат.

comment 0
visibility 3245
Пак свлачище на пътя София - Самоков, няма пострадали

Пак свлачище на пътя София - Самоков, няма пострадали

Свлачище отново затрудни дивжението по пътя София - Самоков в района на Кокаляне тази сутрин. Около обяд платното бе разчистено и преминаването е нормално. Сигналът за падналите камъни е подаден сутринта около 9 часа, съобщи Нова телевизия. За безопасността на пътуващите временно беше затворено едното платно в посока Самоков. От падащите камъни няма пострадали автомобили. В района на кокаляне имаше голямо задръстване. Свлачищата по пътя София - Самоков не са нещо необичайно, а напротив известно е, че цялото Кокаляне и рисково за свлачища.  Общински съветник от СОС пише на регионалния министър за свлачището до Кокаляне (СНИМКИ) И въпреки това пътят не е обезопасен с мрежи и редовно има паднали скали, които създават предпоставка за инциденти. Пътят е под управлението на АПИ, но мерки за обезопасяване досега не са взети, коментираха жители на район Панчарево. "Много дъждове имаше и камъните са паднали", каза пред Нова телевизия Кенал Синан, служител на фирмата, която поддържа пътя. Според него реална е опасността от още свличания на земна маса и е наложително да се направи голям ремонт. Местните жители са категорични, че пътят е в лошо състояние, постоянно има свличане на камъни и свлачища, и много хората са имали инциденти с автомобилите си. "Това си е ежедневие, свикнали сме с това. Колко писма сме писали, никаква реакция", казва местните.

comment 0
visibility 2241
Фирма за озеленяване в „Панчарево“ получи акт заради изхвърлени отпадъци

Фирма за озеленяване в "Панчарево" получи акт заради изхвърлени отпадъци

Служители на Столичния инспекторат в район „Панчарево“ са хванали работници на фирма за озеленяване, които изхвърлят от бус клони, храсти и други биоразградими отпадъци. Нарушението е извършено на ул. „Витошки камбани“ и  ул. „Малък резен“. Инспекторите са съставили акт на фирмата. „За пореден път напомняме, че фирмите, които извършват озеленителна дейност, са длъжни да транспортират събраните зелени отпадъци след почистване на частни терени в инсталацията за компостиране в "Хан Богров“, съобщават от Столичния инспекторат. Още една глоба е била наложена на частно лице, което вчера привечер е хванато да изсипва от камион строителни отпадъци в контейнери за битови. Нарушението е станало на ул. „Смреката“ в с. Герман.

comment 0
visibility 2837
Деца от Панчарево помагат с благотворителност на болно момче (СНИМКИ)

Деца от Панчарево помагат с благотворителност на болно момче (СНИМКИ)

Децата от 66. ДГ "Елица" – с. Панчарево доказаха, че за добротата и съпричастността няма възраст. Малчуганите, техните родители и възпитатели организираха благотворителна изложба-базар в помощ на болно момче. Инициативата беше подкрепена от столичния район „Панчарево“ и НЧ "Виделина-1908".Присъстващите имаха възможност да разгледат и да си купят атрактивни робо костюми, изработени от децата. Наред с базара се състоя и музикална програма, в която се включиха децата от ДГ 180 „Зайченцето бяло“ – с. Герман, ДГ 143 „Щурче“ – с. Бистрица и ДГ 66 „Елица“ – с. Панчарево. Зам.-кметът на район „Панчарево“ Паолина Петракиева поздрави децата и родителите им за креативните идеи и благодари за съпричастността.

comment 0
visibility 2344
Санкционираха нарушители, изхвърляли отпадъци в район Панчарево

Санкционираха нарушители, изхвърляли отпадъци в район Панчарево

Екипи на Столичния инспекторат санкционираха двама нарушители в район „Панчарево“ заради изхвърляне на едрогабаритни отпадъци край пътя. Едното нарушение е установено на ул. "Витошки камбани", а другото в с. Казичане на ул. "Илия Велинов". Инспекторите са открили нарушителите по регистрационните номера на превозните средства, от които са изсипвани строителните отпадъци.

comment 0
visibility 5809
-

Лозен на втори протест срещу ферма за насекоми

Жителите на софийското село Лозен за втори път излизат на протест срещу намеренията за изграждане на ферма за отглеждане на насекоми на територията на селото. Протестът ще се проведе в неделя, 3 април, от 10,30 часа. Като сборен пункт е посочено кръстовището на Цариградско шосе и Стар Лозенски път. Хората от селото са категорични, че не желаят проектът да се осъществява на територията на селото. Подписката срещу фирма "Насекомо" е подкрепена от почти 4000 души. Сред исканията им е и оставката на министъра на околната среда и водите Борислав Сандов, който според тях подкрепя проекта по всякакъв начин. "Според доклад на инспектората на МОСВ има над 11 нарушения на процедурата, а за Сандов Насекомо са „Добри момчета“. Стопира процедурата за нов ОВОС, без аргументи! Този човек не е слуга на народа, а слуга на тесни корпоративни интереси, обвързани с евросредства и рушвети!", заявяват от сдружение "Развитие за Лозен", които организират протестните действия. Протестиращите настояват и за незабавна реакция от Столична община и Столичен общински съвет и оттегляне на издаденото от район "Панчарево" разрешително за преустройство на бившата мебелна фабрика ОРТ в пилотна ферма за ларви и насекоми, което според тях е "миришещо на корупция". "Насекомо" вече се опита да развива дейност на територията на Елин Пелин, но беше принудено да търси ново място. "Ние хората от Лозен никога няма да позволим в пределите ни да се настани производство застрашаващо качеството на живот и въздуха на китното ни село!", категорични са организаторите на протеста.      

comment 0
visibility 2337
-

Установиха нарушител, изхвърлял зелени отпадъци в м. "Камбаните"

Лицето, което във вчерашния ден, 24 март, изхвърли от бус огромно количество зелени отпадъци в м. Камбаните в столичния район "Панчарево", е установено по административен път. За това съобщават от Столичен инспекторат. Извършителите са избягали след пристигане на инспекторите, но по регистрационния номер на превозното средство е предоставена информацията, която е необходима за съставяне на акт за нарушението. С настъпване на периода, в който хората започват да почистват градини и междубокови пространства, припомняме че: - зелените отпадъци от домакинствата се събират разделно и се оставят в чували до контейнерите за битови отпадъци;- фирмите, които извършват дейности по почистване и поддържане на частни имоти/ косени на треви, подрязване на храсти и дървета и др/ са задължени също да събират разделно зелените отпадъци и да ги транспортират до инсталацията за биологично тертиране "Хан Богров". Нарушителите подлежат на санкция.  

comment 0
visibility 2148
-

Глобиха водач на камион за изхвърляне на строителни отпадъци в "Панчарево"

При текущ контрол в столичния район "Панчарево" инспектори са установили нарушение, за което е съставен акт на извършителя. Това съобщиха от Столичен инспекторат. Проверяващите установили, че на края на ул. "Индустриална" в район "Панчарево" от камион се изхвърлят строителни отпадъци. За нарушението е съставен акт и е дадено предписание за почистване на терена. Съгласно правилиника, строителни материали като тухли, бои, хоросан, и т.н. не се взимат от почистващите фирми. В този случай гражданите трябва да наемат контейнер срещу заплащане и да платят тротоарно право за дните, в които съдът е поставен на улицата. Строителните отпадъци се транспортират от лица, регистрирани по реда на чл. 12, ал. 4 от ЗУО в РИОСВ - София, и притежаващи направление с определен маршрут за транспортиране и изисквания за транспортните средства.

comment 0
visibility 2941
Специализираната болница „Панчарево“ има свободни легла за украинци

Специализираната болница „Панчарево“ има свободни легла за украинци

Специализираната болница за продължително лечение и рехабилитация в „Панчарево“ разполага със свободни легла, на които биха могли да се настанят възрастни украински граждани, нуждаещи се от медицински грижи, съобщават от Столична община. От болницата уточниха, че няма да се изписват неизлекувани пациенти, които в момента са на лечение. Лечебното заведение е известно с едни от най-добрите специалисти за физиотерапия. Болницата е най-голямото общинско специализирано здравно заведение за физиотерапия и рехабилитация, в която работи класифициран медицински персонал.Ръководството на лечебното заведение дава допълнителни разяснения на своите пациенти и техните близки.

comment 0
visibility 2095
Район „Панчарево“ отбелязва Сирни заговезни с празника Поклади

Район „Панчарево“ отбелязва Сирни заговезни с празника Поклади

Жителите и гостите на столичния район „Панчарево“ ще имат възможност да отбележат Сирни заговезни с празника “Поклади в с. Панчарево”. Инициативата ще се състои тази неделя – на 6 март, от 18:30 пред сградата на районната администрация. Организатори на събитието са Администрацията на столичния - район “Панчарево”, кметството на с. Панчарево и НЧ “Виделина -1908 г.” Самодейците от читалището и сурвакарската група от с. Черна гора ще направят възстановка на традициите и обичаите, характерни за празника в региона. Сирни заговезни са известни още като Неделя Сиропустна, Прошка, Поклади. Това е празник, който се чества винаги 7 седмици преди Великден. С него се слага начало на Великия пост. Този ден е свързан с много обичаи, които жителите на район “Панчарево” спазват и обичат.По традиция по-младите искат прошка от по-старите – деца от родители, младоженци от кумове. След това се палят се огньове, около които се играят хора и се пеят песни. За прогонване на злите сили от къщата се правят факли от слама, наречени оратници. На този ден за последно се ядат млечни продукти и яйца, след което започва Великият пост, който продължава чак до Възкресение Христово. Прието е на трапезата да се слагат баница със сирене, варени яйца, варено жито, халва с ядки. Забавен момент от празника е т.нар. хамкане. На червен конец се завързва бяла халва или варено яйце и децата се опитват да го уловят с уста. Вярва се, че който успее да се справи с това, ще бъде жив и здрав през цялата година. Част от незабравимото преживяване са срещите с кукерските дружини от маскирани мъже, облечени с кожи и накичени със звънци, които обикалят по домовете и благославят за здраве и плодородие. Кметът на СО - район “Панчарево” Николай Гюров, екипът на районната администрация и НЧ “Виделина - 1908” канят жителите на с. Панчарево на празника край огъня и призовават да се спазват противоепидемичните и противопожарните мерки за безопасност.

comment 0
visibility 3136
Сдружение за Панчарево и Кокаляне се опитва да спаси проект за 180 000 лв.

Сдружение за Панчарево и Кокаляне се опитва да спаси проект за 180 000 лв.

Ще се изчисти ли Панчаревското езеро, след като държавата даде 180 000 лв. и вече има готов идеен и работен проект? Отговор на този въпрос очакват от Сдружението за развитие на Панчарево и Кокаляне. Вчера те се срещнаха със зам.-министъра по екология Тома Белев. Местните хора настояват реално да се изпълни проекта и чашката на водоема да се изчисти от наноси. Парите за поректа са отпуснати от Министерство на земеделието преди повече от година. И сега накъде? питат от Сдружението. В МОСВ те запознаха Тома Белев, бивш общински съветник в СОС, че има изготвен работен проект и потърсиха подкрепа за придвижване на процедурите по реализирането. Зам.-министърът им обещал да разговаря с отговорните лица в МЗХГ и Напоителни системи, тъй като те са възложителите и тях зависи да инициират последващите процедури. Втора седмица хората очакват насрочване на среща със зам.-министъра на земеделието Атанас Добрев, в чийто ресор е Напоителни системи.  Именно от МЗ трябва да поискат ОВОЗ от МОСВ за проекта и едва тогава да се премине към действия. "След всички писма, срещи, скандали репортажи, които инициирахме и целия труд, който положихме, за да се обърне внимание на лошото състояние на езерото, няма да позволим усвоените 180 000 лв., които бяха похарчени за изготвянето му да потънат в някое чекмедже", написаха от Сдружението в мрежата.

comment 0
visibility 2586
-

За пореден път разчистиха скалната маса от велоалеята в Панчарево

Служители от комуналното звено към районната администрация на "Панчарево", доброволци и партньори почистиха крайпътните канавки, улиците и велоалеята край езерото, разказа кметът на района Николай Гюров. Комуналното звено на СО - район Панчарево беше ангажирано с почистването на новоизградените тротоари и прилежащите зелени площи и в с. Лозен. По разпореждане на кмета в района започна ръчно метене на улиците, по които минава масовият градски транспорт и улиците с обществена значимост. Беше разчистена срутилата се за пореден път скална маса по велоалеята край Панчаревското езеро. Заповедта за забрана за преминаване през опасния участък от ресторант "Трибуните" до гребната база “Академика” обаче остава в сила, тъй като в района продължават да падат камъни. Възстановени са бетонните пирамиди и тръбнорешетъчните ограждения, съобщи още кметът на района. Кметът апелира за спазване на заповедта, за да бъдат избегнати инциденти.

Район Панчарево

Район Панчарево езеро

Разположение на район Панчарево

Столичният район Панчарево се разпростира на 364 743 дка площ и на практика е най-големия административен район в София.

Той е любимо място за релакс, спорт и туризъм не само за столичани, но и за гостите на София. Територията на район Панчарево обхваща част от лоното и склоновете на планината Витоша, Плана планина, както и на Лозенската планина. Район Панчарево заема и част от планинския участък на река Искър. Тук се намира и впечатляващия Панчаревски пролом.

Район Панчарево община

В пределите на район Панчаревовлизат селата Панчарево, Бистрица, Лозен, Казичене, Кривина, Герман, Кокаляне, Долни Пасарел, Железница и Плана. Освен това район Панчарево включва местностите Камбаните, Детски град, тридесет вилни зони и няколко жилищни комплекса от затворен тип.

Административен център на район Панчарево е едноименното село. Разбира се, всички други села в пределите на район Панчарево имат свои кметове, а село Плана е с кметски наместник.

Район Панчарево снимка от хълм

Административен център на район Панчарево

Както вече споменахме, адмистративен център на столичния район Панчарево е село Панчарево. То е със статут на балнеолечебен курорт. Този статут селото получава още през 1963 г. Административнията център на район Панчарево се намира на 12 км от централните части на столицата в югоизточна посока. Ако трябва да сме максимално точни, Панчарево се намира към края на Панчаревския пролом, точно между Лозенска планина и Витоша. Под Панчарево тече Бистришката река и се влива в Панчаревското езеро.

Има сведения, че още в дълбока древност на територията на район Панчарево и неговия административен център е имало живот. Тук са живели траки и римляни. Основна причина да има население тук, в бъдещия район Панчарево, толкова рано е наличието на термални извори. Местопложението на землището на район Панчарево също е допринесло значително – то се намира на кръстопът. Древното рударство е било добре развито.

Още в древността било известно, че има злато във всички реки, идващи от Витоша. Траките добре познавали лечебните свойства на минералните извори от територията на район Панчарево. Те обособили селище до тях и го нарекли Риляник, което в превод означава „изобилен извор“. В римско време изворите вече носели името Бани Чезаре. Аристокрацията се ползвала от тях.

В административния център на съвременния район Панчарево римляните построили минерална баня със седем басейна.  

Район Панчарево гребна база

Панчаревското езеро в район Панчарево

Район Панчерево е благословен с Панчаревското езеро всъщност е обособен язовир в горното течение на река Искър. Тъй като е съвсем близо до София, а и природата в района е прекрасна, езерото в район Панчаревое любима точка за отдих и забавления сред природата. Езерото е край курорта Панчарево и Минералните извори.

За построяването на Панчаревското езеро в район Панчарево водеща роля има столичният кмет инж. Иван Иванов, заемал поста от 1934 до 1944 г. Бил изграден бент, за да се обособи езерото. Завиряването се осъществило от 1954 до 1957 г.

През годините водите на едноименното езеро в район Панчаревоса били използвани за практикуване на водни спортове, напояване и водоснабдяване. Първата гребна база в район Панчарево се появява през 1966 г.През 1968 г. вече съществува Национална гребна база. За времето си тя е най-модерната в цялата страна. Езерото в район Панчарево има капацитета да поеме организацията и провеждането на състезания с олимпийски ранг. Край езерото в бъдещия район Панчарево се издигат трибуни и кула за наблюдение. Прави се разширяване на обиколната алея, за да може да се направи път, по който да се снимат състезания и да има добра видимост върху 2100 метровото трасе.

Район Панчарево ресторант Лебед

Корабчето „Созопол“ се е движило през 80-те години на миналия век по водите на езерото в район Панчарево и забалявало туристите там. То е поемало до 20 човека на борда си за разходка в езерото. Уникалният ресторант „Лебед“, който през 1987 – 1988 г е бил домакин на вторито по рода си в Европа вариете, е истински хит в район Панчарево. Сцената, на която българските естрадни певци се преставяли, била плаваща.

Крепостта Урвич в район Подуяне

Не случайно район Панчарево е обект на голям туристически интерес. Не само минералната вода и Панчаревското езеро са привлекателни за туристите. Почитателите на историческите забележителлности има какво да видят в район Панчарево. Близо до село Панчарево е разположена крепостта Урвич. Отдалечена е на 20 км от централната част на столицата. Педполага се, че крепостта е издигната около 9 -10 век, но е спомента официално през 13 – 14 век, когато е съществувала Втората българска държава.

Знае се, че тази крепост в район Панчаревое била със стратегическа роля при защита на София. Свързва се с цар Иван Александър и синовете му. В народното творчество битуват песни за цар Ясен, за който се предполага, че е най-малия син на цар Иван Асен.  

Район Панчарево минерален басейн

Минерални извори в район Панчарево

Минералното находище в район Панчарево се намира на брега на едноименното езеро. Благодарение на него район Панчарево вече години наред е в списъка на предпочитаните балнеологични курорти. Водата от това находище е собственост на държавата. Свойствата ѝ са били известни на древното население по тези земи и се е използвала с лечебни цели. Основните характеристики на минералната вода в район Панчарево са: температура 47.7 градиса, слаба минерализация, хидрокарбонатнокалциева и магнезиева. В район Панчарево идват да се лекуват хора със заболявания на периферната нервна система, опорно-двигателния апарат, стомашно-чревни и бъбречни проблеми.

Район Панчарево водна пречиствателна станиця Бистрица

Урвички манастир в район Панчарево

Урвичкият манастир „Свети Николай Летни“ е познат в район Панчарево и с името Панчаревски манастир. Манастирът е действащ иняма монаси. Разположен е на 8 км. от село Панчарево. В миналото манастирът е бил от най-големите в района на София. Характерно за късното Средновековие било около крепостите да се издигат големи манастири. Крепостта, черквата към крепостта „Св. Илия“, Кокалянския манастир и Урвичкия манастир сформирали т.нар. Урвичкикрепостен комплекс. Манастирът е бил унищожен след нахлуването на турците, а монасите му били изгорени.

Кокалянски манастир в район Панчарево

Кокалянският манастир в район Панчарево се нарича „Свети Архангел Михаил“ и е мъжки манастир. Намира се в Плана планина, на 4 км от с. Кокаляне. Манастирът е издигнат по времето на зар Смауил, в 9 век. Манастирът е бил книжовно средище по време на Турското робство.

От всичко казано до момента е видно, че район Панчарево предлага разнообразни начини за приятно прекарване на свободното време и рехабилитация. Прекарасната природа, историческите и културни забележителности, както и минералните извори ще задоволят всяко предпочитание.

Разположение на район Панчарево

Административен център на район Панчарево

Панчаревското езеро в район Панчарево

Крепостта Урвич в район Подуяне

Минерални извори в район Панчарево

Урвички манастир в район Панчарево

Кокалянски манастир в район Панчарево

Прочетете още