район „Панчарево“, СО

Последни Най-четени Най-коментирани

Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Одобрявате ли именуването на улици и пространство в София в подкрепа на Украйна?
  • - Да, цяла Европа изразява своята солидарност (13%, 144 Гласове)
  • - Не, преименуването на алея пред Руското посолство е провокация (85%, 949 Гласове)
  • - Не мога да преценя (2%, 20 Гласове)
Общо гласували: 1113 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 2546
Децата в Панчарево вече имат интерактивна площадка за безопасност

Децата в Панчарево вече имат интерактивна площадка за безопасност (СНИМКИ)

Интерактивна площадка за безопасност на движението по пътя беше открита на велоалеята около Панчаревското езероч след трибуните в посока към с. Герман. Съоръжението е изградено по проекта на районната администрация „Учи, играй, движи се безопасно“, финансиран от Столичната община. Децата в район Панчарево вече имат на разположение модерна и цветка площадка, на която ще се научат да пресичат безопасно. На нея ученици между 7 и 9 години от училищата в район  “Панчарево”-Столична община, както и всички деца, разхождащи се с родителите си по алеята, имат възможност да научат как да се движат безопасно по пътищата, какви са правилата за движение, какви пътни знаци трябва да познават. Проектът предвижда да се въведе обучителна програма за безопасно улично движение за учениците в 1-ви и 2-ри клас от училищата в район „Панчарево“. В екипа по реализиране на проекта са включени отдел „Образование, култура, социални дейности, спорт и интеграция“ и комуналното звено на районната администрация, директорите, учителите и родителите на децата. На официалното откриване на интерактивната площадка, днес, медицинско лице и служители на МВР следиха за безопасността на участниците. Децата днес имаха обучителна беседа на тема „Правилно движение по пътищата“, в която се дискутираха законите за движение по пътищата, изнесена от служител на МВР. В практическите занимания са включени игра, в която участниците приложиха на практика наученото по време на теоретичната част и малчуганите се радваха на истински регулировчик - служител на МВР. След това имаше викторина и накрая и всички деца получаиха образователни книжки по безопасност на движението. През лятото интерактивна площадка бе открита и в Южния парк.

comment 0
visibility 2875
На алеята до Панчаревското езеро ще се направи площадка по безопасност на д

На алеята до Панчаревското езеро ще има площадка по безопасност на движението

На пешеходно-велосипедната алея около езерото Панчарево ще се направи интерактивна площадка по безопасност на движението. Там ученици между 7 и 9 години от училищата в район “Панчарево”, както и всички деца, разхождащи се с родителите си по алеята, ще могат  да научат как се пресича безопасно, какви са правилата за движение, какви пътни знаци трябва да познават. Това съобщават от Столична община и дават повече информация.    Изграждането на площадката е част от цялостна програма, предвидена в проект „Учи, играй, движи се безопасно“ на районната администрация, одобрен за финансиране от Столичната община.   Ще бъдат изградени пътни трасета, хоризонтална пътна маркировка и ще бъде създадена цялостна организация на движението, съобразени със Закона за движение по пътищата и възрастта на децата.   Администрацията на район „Панчарево“ осигурява терена, върху който да се изгради интерактивната площадка с озвучаване и цялостната организация.   Освен изграждането на площадката, проектът предвижда да се въведе обучителна програма за безопасно улично движение за учениците в 1-ви и 2-ри клас от училищата в район „Панчарево“. Ще се организира и викторина, в която децата ще могат да покажат своите знания .      

comment 0
visibility 5470
Казичене се обедини да помогне на семейство, пострадало от мълния

Казичене се обедини да помогне на семейство, пострадало от мълния

Казичене се обедини да помогне на младо семейство, което остана без покрив. Мълния падна и разруши къщата им в събота. Инициативата бе подета от кмета на село Казичене, район Панчарево-Столична община. В социалната мрежа кметът призова местните жители да подкрепят пострадалото семейство, за да може по-бързо да възстановят дома си за есента и зимата. "Здравейте, обръщам се към вас с една молба. Едва ли вече има човек в Казичене, който да не е разбрал за инцидента в събота и за това как едни прекрасни, млади хора останаха без дома си. Аз, моето семейство и кметство Казичене се организираме и обединяваме около каузата за събиране на парични средства с цел финансово подпомагане на това младо семейство. Нека покажем солидарността си към нашите съграждани и всеки, който има възможност да им помогне. Силно вярвам, че когато сме единни, винаги ще бъдем по-силни, независимо от предизвикателствата, застанали на пътя ни.Ще бъдат поставени 4 кутии за събиране на средства, една в администрацията на Кметството, друга в кафето на Албена, третата ще бъде в денонощният магазин на Теди и последната в месарския магазин. Открита е и банкова сметка на името на Лили Чолакова: BG41UNCR70001521400391", призова за подкрепа местните кметът Григор Григоров. За щастие природното бедстиве е засегнало само къщата и щетите са само материални.

Реклама
comment 0
visibility 2597
Добротворци:  Младежи от Бистрица покриха с мрежа футболно игрище

Добротворци: Младежи от Бистрица покриха с мрежа футболно игрище (СНИМКИ)

На обновено футболно игрище в двора на училището се радват в Бистрица. Добротворци се събраха и покриха с мрежа съоръжението. Миналата седмица те поставиха мрежа, която да спира футболните топки да летят към частните имоти в съседство на спортното съоръжение. Първо поставят мрежа над съществуващата ограта за спортната площадка, а после опъват и отгоре, така че топката да не излиза извън игрището. Първоначално покриването започват Самуил Чавдаров,Боян Нешев и Краси Гюров. "Останах много приятно изненадан от Ивайло Алексов, Самуил Генков, Росен Ситнилски, Християн Петков и други млади хора, които идваха и питаха "с какво да помогна" и се включиха в начинанието. Заедно сме сила!", написа в социалната мрежа Самуил Чавдаров.

comment 0
visibility 2552
type-photo.svg
Глобиха работник за изхвърлени отпадъци в зелени площи в с. Кокаляне

Глобиха работник за изхвърлени отпадъци в зелени площи в с. Кокаляне (СНИМКИ)

Работник от строителна фирма бе глобен преди ден от екип на Столичен инспекторат- "Панчарево" за изхвърляне на  смесени отпадъци в зелените площи в с. Кокаляне  на ул."Димитър Благоев". При съставянето на акта са оказали съдействие служителите на полицията. След даденото предписание, строителната фирма от своя страна е предприела  действия по почистването на замърсените терени.   

comment 0
visibility 2615
Санкции за ветеринарна клиника заради изхвърлени до кофите отпадъци в Панча

Санкции за ветеринарна клиника заради изхвърлени до кофите отпадъци в Панчарево

Екипи на Столичен инспекторат са открили лицата, които са изхвърлили неправомерно отпадъци до контейнерите в с. Панчарево, м. Детски град. Оказали се служители на ветеринарната клиника в близост.  Инспекторите са направили акт на управителя на клиниката.  Контейнерите, които са предназначени за живущите, са обслужени от фирмата, а мястото почистено.    

comment 0
visibility 1960
В с. Кривина е направен акт на човек, изхвърлил купища с отпадъци на улицат

В с. Кривина е направен акт на човек, изхвърлил купища с отпадъци на улицата

В село Кривина, район "Панчарево",  е установен човек, който е изхвърлил купища с отпадъци на улица "Искър". Сигналът е подаден до Столичен инспекторат от кмета на селото.  Благодарение на бързата реакция, на извършителя на нарушението е съставен акт. Дадено е предписание за събиране и почистване на мястото. Инспекторите ще проверят дали  предписанието е изпълнено в дадения срок.      

comment 0
visibility 5531
Добротворци:  Минерален извор обедини жителите на Казичене, изградиха си но

Добротворци: Минерален извор обедини жителите на Казичене, изградиха си нова чешма и зона...

През май 2021 обещано, през юли 2021 изпълнено! Това се случва в село Казичене, район Панчарево-Столична община. През май т. г. кметът Григор Григоров обеща, че ще обнови цялата зона около извора с лековита минерална вода в селото. И днес вече е факт. Доброто дело обединява и събира местните жители и всички заедно с доброволен труд, с финансови дарения и много желание ремонтират изцяло зоната около извора. Освен една църкарищата тръба, кал и боклуци там не е имало нищо друго. Минерална вода в с. Железница се излива в река Егуля (СНИМКИ) Всъщност селото е спечелило финансиране по ПУДОС, мястото да се облагороди и да се изгради дървен навес. Заедно с това обаче местните подкрепят идеята на кмета и се заемат едновременно с това да се направи цялостното обновяване на зоната, която вече е прекрасно място да разходки и почивка. Навесът вече е издигнат, с пейки, перголи и маси, където хората могат да отидат на пикник, защото в зоната вече има и барбекю. С доброволен труд чешмата е изградена от Емил Григоров. Местни жители също полагат доста труд, а бизснесмени даряват 40 кубика хидробетон. Също така са събрани пари - около 2000 лв., за да се плати на бригадата, която е направила кофража и после е шлайфала бетона. В Казичене изграждат чешма с 4 чучура на минерален извор и зони за отдих (СНИМКИ) "Новият кът за отдих около минералния извор е готов! Много хора помогнаха, няма как да изброявам имената им, за да не пропусна някой. За пореден път доказахме, че когато сме обединени, нищо не може да ни спре. Огромно Благодаря за съдействието! Честито Казичене!!!", похвали се кметът Григор Григоров в социялната мрежа и благодари на всички помогнали за пространстровото около минералния извор.

comment 0
visibility 2764
Столичен инспекторат глоби нарушител, изхвърлил зеле от камион в „Панчарево

Столичен инспекторат глоби нарушител, изхвърлил зеле от камион в „Панчарево“ (СНИМКИ)

Столичен инспекторат глоби лице за нерегламентирано изхвърляне на биоотпадъци. След получен сигнал в районен инспекторат "Панчарево" за изхвърляне на зеле от камион, както и дървени щайги в канавката на пътя  за с. Лозен, м. Крива река, инспекторите са реагирали моментално. Чрез  подадения регистрационен номер на превозното средство, нарушителят е установен и ще получи покана за съставяне на акт. Инспекторите са организирали своевременно почистване на мястото, като биоразградимия отадък е събран и транспортиран до МБТ "Хан Богров", а дървените щайги до депо "Враждебна". Сигнали могат да се подават в Оперативен център на Столичен инспекторат/ 24/7/ на тел. 02 987 55 55 и в районните инспекторати.  

comment 0
visibility 2618
type-photo.svg
От риболовен клуб "Приятели" събраха над 100 чувала с боклук около яз. Искъ

От риболовен клуб "Приятели" събраха над 100 чувала с боклук около яз. Искър (СНИМКИ)

  Повече от 30 човека от Риболовен клуб "Приятели" заедно с техните близки почистиха около яз. Искър в "Панчарево".  Преди старта на риболовния сезон бяха събрани и извозени над 100 чувала с отпадъци, изоставени гуми и други ненужни предмети, хвърлени от недобросъвестни посетители. Част от отпадъците бяха извадени от самия язовир с лични лодки, разказват от Столичен инспекторат- "Панчарево".  Инспекторите са помогнали на доброволците с чували за различните видове отпадъци, ръкавици, както и бързото транспортиране на събраните боклуци. Хората от клуба не само участват в почистването на терените около язовира, но и в неговото опазване и зарибяване.

comment 0
visibility 2346
Глобиха нарушител за изхвърляне на клони и трева в село Бистрица

Глобиха нарушител за изхвърляне на клони и трева в село Бистрица

Нарушител е глобен за изхвърляне от камион на зелени отпадъци в м. Камбаните в с. Бистрица. Чувалите с трева и клони са били събрани в каросерията на камиона, след като човекът е извършвал услуги в частни имоти в квартали в район "Витоша", съобщават от Столичен инспекторат- "Панчарево".  За нарушението е направен акт. А глобата  в Закона за управление на отпадъци е от  300 до 1000 лв. Извършителят е събрал обратно чувалите в камиона, като му е дадено и  предписание да ги транспортира до инсталацията за механично и биологично третиране  в Хан Богров.  

comment 0
visibility 3167
Площадка за фитнес на открито радва младите хора в с. Кривина

Площадка за фитнес на открито вече радва младите хора в с. Кривина

Площадка за фитнес на открито вече радва младите хора от село Кривина в район "Панчарево", съобщават от Столична община. Проектът е финансиран по програма ПУДОС. Новото съоръжение е  разположено до изграденото  през 2019 година мини футболно игрище с изкуствена трева. Кметът на Кривина Венцислав Игнатов сподели, че игрището се ползва и от жителите на Казичене и Бусманци и на него през всичките тези три години е  провеждан турнирът за Купата на кмета. Той очаква новата стрийтфитнес площадка също да се ползва активно и да се пази в добро състояние.    На откриването присъстваха кметът на София Йорданка Фандъкова и зам.-кметът Дончо Барбалов      

comment 0
visibility 3133
Доброволец реши проблема с теч от стадиона в Бистрица

Доброволец реши проблема с теч от стадиона в Бистрица

Запушено отводнително съоръжение от години създаваше проблеми с упорит теч в с. Бистрица, район Панчарево-Столична община. При влизане в планинското село се лееше вода, замръзваше и създаваше допълнителни затруднения през зимата. От дни течът е спрян. Героя е доброволецът Митко Златев. Именно той прави изкоп с дълбочина над 1,5 м, открива затрупания с пръст отводнител и успява да го отпуши, разказа пред Столица.bg кметът на Бистрица Самуил Попов. Отводнителят е при стадион "Витоша-Бистрица" и повече от 5 години е бил затрупан и не поема идващите скатни води през зимата. След оплаквания на граждани кметът решава да започне да се копае, за да се открие проблема. Преди тома възрастни бистричани го съветват къде да се копае. Отводнителят е открит и изчистен. съоръжението е било запушено при прекарване на кабели, като сред "майсторите" са и военни, опъвали оптичен кабел преди години. наред с отпушването от кметството в Бистрица ще инвестират и в канавката, за да бъде направена както трябва и да поема водите. Една от следващите ни инициативи ще бъде ремонт на стълбите от пощата към читалището, обещава кметът на планниското селце.  

comment 0
visibility 3389
type-photo.svg
6, 78 тона отпадъци събраха доброволци при почистването край Панчаревското

6,78 т. отпадъци събраха при чистенето край Панчаревското езеро (СНИМКИ)

6,78 тона отпадък събраха доброволци при днешното почистване край Панчаревското езеро. Боклуците бяха извозени с 2 самосвала и 8 контейнера. Чистенето днес даде и старт на инициативата на кмета на "Панчарево" Николай Гюров и екипа му “Да изчистим район “Панчарево” заедно”. Датата не е избрана случайно. Днес се отбелязват и  Световният ден на климата и Международният ден на семейството.   Над 400 жители и гости на района,  служители на администрацията, спортисти, телевизионни лица, IT специалисти, представители на петролни компании и БЧК дойдоха на четирите входни пункта, където получиха чували, ръкавици, и инвестираха част от почивния си ден в даване на положителен пример. По време на почистването случайно бе открито гигантско незаконно сметище под Трибуните. Под железобетонната конструкция са складирани отпадъци от десетилетия. “Още в понеделник ще сезирам всички отговорни институции”, категоричен бе кметът на района.   Пролетно почистване започна в различни части на София (СНИМКИ)   На 15 май ще има чистене на зоната край Панчаревското езеро    По време на инициативата bTV даде от Панчарево старт на своята национална кампания “Добрият пример”. Талисманът на кампанията Зеленко беше атракция за участващите в почистването деца. Алпинистът Димитър Бакалов се включи в почистване на отпадъци в недостъпните участъци по ската от велоалеята към езерото. Сред най-ентусиазираните участници в кампанията бе олимпийската шампионка по гребане Светла Оцетова.  Дирекция “Аварийна помощ и превенция” към Столичната община се включи в инициативата, осигурявайки шатри и участници в почистването. Консорциум “Титан София Изток-1” организира разполагане на допълнителни контейнери в точките, определени за събиране на чувалите, и извозването на всички отпадъци.             

comment 0
visibility 7621
В Казичене изграждат чешма с 4 чучура на минерален извор и зони за отдих

В Казичене изграждат чешма с 4 чучура на минерален извор и зони за отдих (СНИМКИ)

Нова зона за отдих, разходки, празненства и игра на малчуганите съвсем скоро ще има в село Казичене, район Панчарево-Столична община. Красиво място се оформя в пространството около старата чешма на един от многото минерални извори в селото. Там вече се работи по изграждането на нова чешма с 4 чучура в четирите посоки на света и дървен навес. Ще има още дървени пейки, маси, осветление, детска площадка и зона за релакс, потвърди пред Столица.bg кметът Григор Григоров. Доскоро местните си наливаха вода за пиене от очуканата и разкъртена чешма. С паднала облицовка и локви около нея. Цялото зелено пространство ще бъде обновено и облагородено по проеект, който се изпълнява от Казине по програма ПУДОС. Ще се изгради и навес от дърво с маси и пейки, така че хората да могат да се събират на празници. ще има барбекю и високи перголи, над които ще се издигат перголи. Детската зона така е предвидена, че малчуганитеот село Казичене да могат да си празнуват рождените дни на открито със игри и забавления. В селото има общо 14 минерални извора, а течат само 3. Този, на който ще се изгражда нова чешма е с много лековита вода и тече от 80-те години. към нея  епроявил интерес известен учен, професор, който пише книга и за чудодейната вода в Казичене. Според изследванията и хората, които са я ползвали водата лекува ефективно кожни заболявания и рани. Тя е с висока температура и само в сапарева баня е по-топла от нея, обясни кметът Григор Григоров. Преди две седмици в селото кметът стартира инициатива за озеленяване и лично той и други местни жители засадиха 20 броя декоративни дървета Каталпа, които ще засадим по новия тротоар в началото на Казичене. Голяма болница с 3 корпуса и хеликоптерна площадка ще се строи в Казичене "Дърветата са личен подарък от семейството на Георги Дринов от Казиченска скара Pit Stop, които не са никак евтини, и се надявам този пример, да предизвика и други желаещи, които да закупят дървета от същия вид, за да променим изцяло входовете на Казичене", написа в социалната мрежа кметът на Казичене. Както Столица.bg съобщи в селото ще има голяма нова болница с хелкоптерна площадка. В лечебното заведение ще има и отделение за рехабилитация.

Район Панчарево

Район Панчарево езеро

Разположение на район Панчарево

Столичният район Панчарево се разпростира на 364 743 дка площ и на практика е най-големия административен район в София.

Той е любимо място за релакс, спорт и туризъм не само за столичани, но и за гостите на София. Територията на район Панчарево обхваща част от лоното и склоновете на планината Витоша, Плана планина, както и на Лозенската планина. Район Панчарево заема и част от планинския участък на река Искър. Тук се намира и впечатляващия Панчаревски пролом.

Район Панчарево община

В пределите на район Панчаревовлизат селата Панчарево, Бистрица, Лозен, Казичене, Кривина, Герман, Кокаляне, Долни Пасарел, Железница и Плана. Освен това район Панчарево включва местностите Камбаните, Детски град, тридесет вилни зони и няколко жилищни комплекса от затворен тип.

Административен център на район Панчарево е едноименното село. Разбира се, всички други села в пределите на район Панчарево имат свои кметове, а село Плана е с кметски наместник.

Район Панчарево снимка от хълм

Административен център на район Панчарево

Както вече споменахме, адмистративен център на столичния район Панчарево е село Панчарево. То е със статут на балнеолечебен курорт. Този статут селото получава още през 1963 г. Административнията център на район Панчарево се намира на 12 км от централните части на столицата в югоизточна посока. Ако трябва да сме максимално точни, Панчарево се намира към края на Панчаревския пролом, точно между Лозенска планина и Витоша. Под Панчарево тече Бистришката река и се влива в Панчаревското езеро.

Има сведения, че още в дълбока древност на територията на район Панчарево и неговия административен център е имало живот. Тук са живели траки и римляни. Основна причина да има население тук, в бъдещия район Панчарево, толкова рано е наличието на термални извори. Местопложението на землището на район Панчарево също е допринесло значително – то се намира на кръстопът. Древното рударство е било добре развито.

Още в древността било известно, че има злато във всички реки, идващи от Витоша. Траките добре познавали лечебните свойства на минералните извори от територията на район Панчарево. Те обособили селище до тях и го нарекли Риляник, което в превод означава „изобилен извор“. В римско време изворите вече носели името Бани Чезаре. Аристокрацията се ползвала от тях.

В административния център на съвременния район Панчарево римляните построили минерална баня със седем басейна.  

Район Панчарево гребна база

Панчаревското езеро в район Панчарево

Район Панчерево е благословен с Панчаревското езеро всъщност е обособен язовир в горното течение на река Искър. Тъй като е съвсем близо до София, а и природата в района е прекрасна, езерото в район Панчаревое любима точка за отдих и забавления сред природата. Езерото е край курорта Панчарево и Минералните извори.

За построяването на Панчаревското езеро в район Панчарево водеща роля има столичният кмет инж. Иван Иванов, заемал поста от 1934 до 1944 г. Бил изграден бент, за да се обособи езерото. Завиряването се осъществило от 1954 до 1957 г.

През годините водите на едноименното езеро в район Панчаревоса били използвани за практикуване на водни спортове, напояване и водоснабдяване. Първата гребна база в район Панчарево се появява през 1966 г.През 1968 г. вече съществува Национална гребна база. За времето си тя е най-модерната в цялата страна. Езерото в район Панчарево има капацитета да поеме организацията и провеждането на състезания с олимпийски ранг. Край езерото в бъдещия район Панчарево се издигат трибуни и кула за наблюдение. Прави се разширяване на обиколната алея, за да може да се направи път, по който да се снимат състезания и да има добра видимост върху 2100 метровото трасе.

Район Панчарево ресторант Лебед

Корабчето „Созопол“ се е движило през 80-те години на миналия век по водите на езерото в район Панчарево и забалявало туристите там. То е поемало до 20 човека на борда си за разходка в езерото. Уникалният ресторант „Лебед“, който през 1987 – 1988 г е бил домакин на вторито по рода си в Европа вариете, е истински хит в район Панчарево. Сцената, на която българските естрадни певци се преставяли, била плаваща.

Крепостта Урвич в район Подуяне

Не случайно район Панчарево е обект на голям туристически интерес. Не само минералната вода и Панчаревското езеро са привлекателни за туристите. Почитателите на историческите забележителлности има какво да видят в район Панчарево. Близо до село Панчарево е разположена крепостта Урвич. Отдалечена е на 20 км от централната част на столицата. Педполага се, че крепостта е издигната около 9 -10 век, но е спомента официално през 13 – 14 век, когато е съществувала Втората българска държава.

Знае се, че тази крепост в район Панчаревое била със стратегическа роля при защита на София. Свързва се с цар Иван Александър и синовете му. В народното творчество битуват песни за цар Ясен, за който се предполага, че е най-малия син на цар Иван Асен.  

Район Панчарево минерален басейн

Минерални извори в район Панчарево

Минералното находище в район Панчарево се намира на брега на едноименното езеро. Благодарение на него район Панчарево вече години наред е в списъка на предпочитаните балнеологични курорти. Водата от това находище е собственост на държавата. Свойствата ѝ са били известни на древното население по тези земи и се е използвала с лечебни цели. Основните характеристики на минералната вода в район Панчарево са: температура 47.7 градиса, слаба минерализация, хидрокарбонатнокалциева и магнезиева. В район Панчарево идват да се лекуват хора със заболявания на периферната нервна система, опорно-двигателния апарат, стомашно-чревни и бъбречни проблеми.

Район Панчарево водна пречиствателна станиця Бистрица

Урвички манастир в район Панчарево

Урвичкият манастир „Свети Николай Летни“ е познат в район Панчарево и с името Панчаревски манастир. Манастирът е действащ иняма монаси. Разположен е на 8 км. от село Панчарево. В миналото манастирът е бил от най-големите в района на София. Характерно за късното Средновековие било около крепостите да се издигат големи манастири. Крепостта, черквата към крепостта „Св. Илия“, Кокалянския манастир и Урвичкия манастир сформирали т.нар. Урвичкикрепостен комплекс. Манастирът е бил унищожен след нахлуването на турците, а монасите му били изгорени.

Кокалянски манастир в район Панчарево

Кокалянският манастир в район Панчарево се нарича „Свети Архангел Михаил“ и е мъжки манастир. Намира се в Плана планина, на 4 км от с. Кокаляне. Манастирът е издигнат по времето на зар Смауил, в 9 век. Манастирът е бил книжовно средище по време на Турското робство.

От всичко казано до момента е видно, че район Панчарево предлага разнообразни начини за приятно прекарване на свободното време и рехабилитация. Прекарасната природа, историческите и културни забележителности, както и минералните извори ще задоволят всяко предпочитание.

Разположение на район Панчарево

Административен център на район Панчарево

Панчаревското езеро в район Панчарево

Крепостта Урвич в район Подуяне

Минерални извори в район Панчарево

Урвички манастир в район Панчарево

Кокалянски манастир в район Панчарево

Прочетете още