район „Панчарево“, СО

Последни Най-четени Най-коментирани

Времето в София

Въздухът в София

Анкета

За кого ще гласувате за кмет на София на балотажа в неделя?
  • Васил Терзиев (43%, 187 Гласове)
  • Ваня Григорова (36%, 160 Гласове)
  • Не подкрепям никого (13%, 55 Гласове)
  • Ще отида за гъби (9%, 38 Гласове)
Общо гласували: 440 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 1133
Задържаха трима за обира пред хипермаркета на Цариградско шосе

МВР с позиция за футболната среща в с. Бистрица

Официална позиция във връзка с футболната среща между отборите на ПФК ЦСКА 1948 и ПФК ЦСКА-София, която е планирана да се проведе на стадион „Витоша“ в с. Бистрица на 12 март, изпратиха от МВР. Кметът на Панчарево настоява за пренасочване на мача ФК ЦСКА 1948 - ЦСКА- София След детайлен анализ на факторите - капацитет на селището, на спортното съоръжение, очаквано масово посещение от зрители, от МВР е преценено, че мероприятието носи висока степен на риск от нарушаване на обществения ред и безопасността на гражданите, се казва в позицията. Това становище е било представено на заседание на междуведомствената експертна работна група, включваща представители на ГДНП и БФС за определяне на степента на риск на срещите от футболните първенства и турнирите в България, проведена на 6 март. По същата причина от ръководството на СДВР на 6 март е изпратено писмо до Българския футболен съюз, последвано от друго, изпратено на 8 март от ръководството на ГДНП. И в двете писма категорично се заявява позицията подобни футболни двубои да се провеждат на съоръжения, отговарящи на регламента за рискови срещи, което би позволило гарантиране на сигурността на гражданите и обществения ред. Същата позиция е изразена и от ръководствата на двете дирекции на среща с БФС, проведена днес, 9 март, като протоколът от срещата на муждуведомствената група е подписан с „особено мнение“ от представителите на ГДНП-МВР.

comment 0
visibility 1411
-

Кметът на Панчарево настоява за пренасочване на мача ФК ЦСКА 1948 - ЦСКА- София

Кметът на столичния район Панчарево Николай Гюров настоява за пренасочване на футболната среща от 23-тия кръг на efbet лига между отборите на ЦСКА 1948 и ЦСКА-София. Това съобщават от районната администрация. Мачът е насрочен за неделя, 12 март, 16:45 часа на стадион „Витоша" в Бистрица. Както и в други подобни случаи районната администрация е извършила анализ на риска и оценка на въздействието, според които стадион “Витоша” в с. Бистрица не отговаря на стандартите за провеждане на дерби среща от футболния шампионат.  "Апелирам към всички отговорни институции, ангажирани с футбола в България, да пренасочат този мач към Националния стадион "Васил Левски" или друго подходящо съоръжение", призова Николай Гюров. По думите му стадионът в с. Бистрица е разположен в началото на населеното място, в непосредствена близост до неурегулирано кръстовище на основната пътна артерия между София, Бистрица, Самоков и редица туристически обекти в района. През уикенда трафикът към и от с. Бистрица е силно натоварен заради многобройните желаещи да се разходят и спортуват в планината. Кметът на Панчарево изтъква още няколко довода: - Няма паркинги, които да поемат всички автомобили, с които ще дойдат феновете.- Не е преценен рискът, а капацитетът и възможностите на стадиона не са съобразени с очаквания интерес от страна на феновете към мача. - При възникване на конфликти между феновете могат да пострадат невинни хора. До момента районната администрация не е информирана официално за провеждане на мача на територията на района. Не е ясно и има ли разработен план за охраняване на събитието и за регулиране на движението, отбелязва районният кмет.

comment 0
visibility 1314
Председателят на СОС: Светофарът на бул. "Самоковско шосе" ще бъде с „жълто

Председателят на СОС: Светофарът на бул. "Самоковско шосе" ще бъде с „жълто мигане“

Светофарът на бул. "Самоковско шосе" и ул. "Синя светлина" в София ще работи в режим на "жълто мигане" по време на ремонтните дейности на пътните настилки по бул. "Самоковско шосе" в посока околовръстния път. Това съобщи във Фейсбук председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев.   Вчера той се е срещнал с кмета на район Панчарево Николай Гюров и с екип на дирекцията за управление на трафика. „Гражданите с основание са недоволни заради големите задръствания, причинени от ремонтите на бул. "Самоковско шосе". Тази сутрин на кръстовището се бяха събрали хора от района, които твърдят, че светофарът „запушва трафика“. Те настояват съоръжението да бъде премахнато.

Реклама
comment 0
visibility 1155
Санкционираха строители за замърсяване на улици в с. Кокаляне

Санкционираха строители за замърсяване на улици в с. Кокаляне

Служители на Столичния инспекторат са съставили актове заради замърсяване с отпадни води на кръстовището между улица "Теменуга" с ул. "Портин дол" в с. Кокаляне, район "Панчарево", съобщават от ведомството. Работници от строежа са изпомпвали събралите се отпадни води от строителната площадка директно на уличното платно. Техническият ръководител на обекта е санкциониран и за липса на плътна  предпазна строителна ограда. При проверката е оказано съдействие от служители на 8 РУ - СДВР, а  изтичането на води по улицата е преустановено непосредствено след това.

comment 0
visibility 1541
-

Училищата в Бистрица и Железница - иновативни методи и интересни специалности

С иновативни методи и интересни специалности привличат ученици училищата в район "Панчарево" в столицата. За иновациите в училищата в близост до София разказаха пред БНР от екипите на две от тях - в селата Бистрица и Железница. 191 основно училище "Отец Паисий" в с. Железница е сред първите в София и в цялата страна, започнали работа през 2017 г. по проект "Пилотна Монтесори класна стая". Паралелката, която работи по метода Монтесори е сборна и е предназначена за ученици от 1 до 4 клас. В нея се държи на индивидуален подход към всеки ученик, прилага се и метод за самооценка на учениците и проследяване на постиженията и уменията им. „Следваме принципите на Монтесори философията и педагогиката – детето да е в центъра на обучението. В нашата паралелка се обучават 24 ученици, които идват от София и от нашето населено място. За нас е изключително важно продължаването на иновацията. Интересът на родителите към метода е голям“, разказа Савина Игнатова, директор на училището. Училището в с. Бистрица вече е Иновативно Средно училище по дигитални изкуства в турисрическата анимация. В 192 СУ “Христо Ботев” е разработен план и учебна програма за предмета “Дигитални изкуства в туристическата анимация”, разказа директорът Снежанка Нешева. Предметът се изучава по 2 часа седмично в 4 модула - WEB Дизайн, Филмови изкуства, Звукозапис и аудио изкуства и Фотография. През II учебен срок, учениците ще бъдат разделени на екипи на база техните интереси, успеваемост и препоръки от учителите. Екипите ще са 4, като отговарят на модулите, застъпени през първия срок. Работейки на проектен принцип чрез проекто-базирано обучение и следвайки основен проблем за разрешаване, чрез методите на обърнатата класна стая, учениците ще работят по 4 подпроекта на основния проект. Те ще целят създаване на уебсайт, видео, аудио и графични изображения, свързани с туризма. Училището е първото на територията на област София, в което се изучава професията "Аниматор в туризма". Сред интересните професионални предмети, включени в обучението на бъдещите аниматори, са и народни танци, културна и национална идентичност, сценично поведение, два чужди езика, мениджмънт в туризма и др.

comment 0
visibility 1466
Глобиха багерист за разкопаване на улица в столичното с. Лозен

Глобиха багерист за разкопаване на улица в столичното с. Лозен

Екипи на Столичния инспекторат са констатирали, че се извършва разкопаване без разрешителни документи и замърсяване на улица в с. Лозен, район „Панчарево“. Установено е, че при разкопаване на почвата багерист замърсява с кал пътното платно на ул. „Самоковски път“. При вида на инспекторите, водачът на багера се опитал да избяга, но със съдействие на служителите на 8 РУ- СДВР е спрян на място. Проверката е установила, че теренът, на който са се извършвали дейностите, е общински. Съставени са два акта на нарушителя за разкопаване без разрешителни документи и замърсяване на пътното платно. Дадено е предписание за почистване.

comment 0
visibility 1101
Санкции в „Панчарево“ заради замърсяване на улица и тревни площи

Санкции в „Панчарево“ заради замърсяване на улица и тревни площи

Софиянец получи акт за установяване на административно нарушение заради изхвърлени кашони близо до жилищни постройки на ул. „Илия Велинов“ в с. Казичене, съобщават от Столичен инспекторат. Инспекторите се хванали на място нарушителя, който изхвърлял отпадъците в тревни площи. Проверяващите са уведомили в писмен вид и кмета на район „Панчарево“, за да бъдат предприети необходимите действия и мерки. Друго нарушение е констатирано в с. Бистрица. При текущ контрол на строителните обекти е установено, че има замърсяване на ул. “Цар Асенов път“. След съставяне на акта работници от строителната фирма са почистили замърсения участък.

comment 0
visibility 1305
-

Отново актове в район "Панчарево" за изсипване на земни маси

В столичният район "Панчарево" отново бяха съставени актове за нерегламентирано изхвърляне на земни маси. Нарушението е констатирано днес в покрайнините на с. Герман, в района на в.з. Врана, съобщават от Столичния инспекторат. На извършителите е бил съставен акт за нерегламентираното изсипване на земни маси. Проверки в района се извършват ежедневно, както и по сигнали, предупреждават от инспектората. Акт е съставен след текущ контрол и в с. Кривина в същия район, този път нарушението е било изхвърляне на едрогабаритни и строителни отпадъци в страни от пътя.

comment 0
visibility 1544
-

Жителите на с.Герман в защита на велоалея

Жителите на софийското село Герман събират подписи в защита на пешеходна и вело алея, предоставяща пешеходен достъп на жителите до с. Кокаляне. Жителите се противопоставят на идеята да бъде сменен статута на алеята, която е изградена с европейско финасиране, и на нейно място да бъде изградена улица. Подписката цели свикване на Местен референдум, с който да бъде решено дали да бъде издадено разрешение за строеж на хотелски комплекс, попадащ в чашката на езерото Панчарево. В искането за строеж на хотелския комплекс е предвидено и искане за предоставяне на достъп до бъдещият строеж, който достъп да се осъществи чрез промяна статута на пешеходната и вело алея в улица. Според жителите на Герман изграждането на хотел и прилежащите му постройки и спортни съоръжения ще повиши нивото на шум и прах от множеството преминаващи през селото автомобили и тежкотоварни превозни средства и ще наруши екоравновесието в района на езерото "Панчарево". Не на последно място, те настояват да се запази пешеходната и велоалея. Днес, 6 февруари е последният ден, в който желаещите да подкрепят каузата могат да се подпишат в петицията. След това подписите ще бъдат предоставени на Столична община от кмета на Герман.

comment 0
visibility 2513
-

Столична община взема за 25 години управлението на минералната вода в Казичене

Столичния общински съвет прие решение, с което дава съгласие кметът на Столична община да предприеме действия пред Министерството на околната среда и водите за безвъзмездно предоставяне за ползване и управление на обособен участък от находище на минерални води № 31 „Казичене-Равно поле“. Столичният кмет ще подаде писмено заявление за срок 25 години. Докладът е внесен от името на арх. Здравко Здравков, Главен архитект на София и Николай Гюров, кмет на район "Панчарево". Приемането му е свързано с осъществяването на основната цел на Стратегията за използване и управление на потенциала от минерални води на територията на Столична община - „Развитие на София като БАЛНЕОЛОЖКИ ЦЕНТЪР НА ЕВРОПА чрез възраждане, утвърждаване и модерно продължение на античната хидротермална култура и традиция“. В Казичене изграждат чешма с 4 чучура на минерален извор и зони за отдих (СНИМКИ)"Искаме управлението на находището, за да може този ценен ресурс - минералната вода да се ползва свободно от гражданите и гостите на София", каза пред Столица.bg кметът Николай Гюров. Изворът се намира зад жп линията. Минералната вода в момента си тече неспирно и наоколо е станало блато. В Казичене има 11 минерални извора и нито един не се ползва по предназаначение, разказват местните жители пред Столица.bg. Преди 2 години по иницатива на кметът Григор Григоров около единият извор бе издигната беседка, направена красива чешма и зоната се превърна в място да отдих. Добротворци: Минерален извор обедини жителите на Казичене, изградиха си нова чешма и зона за отдих (СНИМКИ) Минералните води на София са важен фактор за устойчивото развитие на града и околоградския район, поради което приоритетна задача на Столична община е устойчивото използване и оползотворяване на ресурсите от 8-те типа минерални води на територията на София и Софийски регион, посочват от направление "Архитектура и градоустройство" на СО. За успешното използване на ресурсите от лековити води с висока минерализация и повишено съдържание на силиций в участък „Казичене“ предстои да извършим сериозен обем работа за обследване актуалното състояние на вододобивните съоръжения и възстановяване експлоатацията на нестопанисвани/занемарени повече от 30 години сондажи с дълбочини 630 м–680 м, извеждащи на повърхността най-топлите минерални води на територията на Столична община с температура 60°-80° С. Съгласно предвижданията на Стратегията тези води ще са основата за изграждането на извънградски балнеоложки център в подножието на Лозенската планина, за междуселищни рекреационни комплекси в района Казичене-Кривина, както и за отопление на училище и детска градина в Казичене.  

comment 0
visibility 1482
Санкции заради насипване на земни маси в с. Лозен

Глоби заради насипване на земни маси в с. Лозен

Служители на Столичния инспекторат за пореден път установиха нерегламентирано насипване на земни маси в с. Лозен, район „Панчарево“. Нарушението е констатирано в края на ул. „Извор“, съобщават от Инспектората. Със съдействието на полицията е съставен акт на извършителя. Преди няколко дни за същото нарушение на същото място друг водач получи акт. Инспекторите следят за такива нарушения, а освен това реагират и на сигнали на граждани. За последната седмица са съставени актове за нерегламентирано изсипване на земни маси и нерегламентирано изхвърляне на смесени отпадъци, посочват от Столичния инспекторат.

comment 0
visibility 691
Софийска вода временно спира водата в част от столичния Курило

Временно няма да има вода в част от "Панчарево"

На 18 януари (сряда) 2023 г. във връзка с изпълнение на инвестиционен проект за реконструкция на уличен водопровод по ул. „Околовръстна“, с. Кокаляне се налага спиране на водоподаването от 09:00 до 21:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на: в.з. „Китката“, в.з. „Дебело гуно“, в.з. „Бяла нива“, в.з. „Терасите“ и в.з. „Свлачището“. При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода“ ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: ул. „Кръстан Младенов“ № 1 /пред кметството/.

comment 0
visibility 1131
Почистват крайпътните участъци в софийското с. Лозен

Почистват крайпътните участъци в софийското с. Лозен

Започна почистването на крайпътните участъци в софийското с. Лозен. Дейностите обхващат участъците от кръговото кръстовище на Околовръстния път по протежението на ул. "Лозен" до ул. "Съединение", съобщава кметът на столичния район „Панчарево“ Николай Гюров. Ако метеорологичните условия позволяват, работата ще приключи в рамките на 10 дни. Дейностите включват: профилиране на откоси на земна канавка; почистване на банкети от растителност; повдигане короните на дърветата, премахване на храстовидна и издънкова растителност; почистване на натрупани земни маси и др.  Крайната цел е да се отводни пътят, да се подобри видимостта и да се повиши пътната безопасност. „Подобно почистване не е извършвано от десетилетия. Инициативата и възлаганото на дейността е на СО - район “Панчарево”. Извиняваме се за временното неудобство, което може да изпитат преминаващите през пътните участъци в обхвата на заданието.“, казва кметът Гюров.

comment 0
visibility 1015
Автоизложение край Кокаляне помага на 9-годишния Тео

Автоизложение край Кокаляне помага на 9-годишния Тео

Изложение на спортни, състезателни и тунинг автомобили ще събере жителите и гостите на столичния район „Панчарево“. Инициативата е с благотворителен характер и има за цел да подпомогне лечението на 9-годишния Теодор Стоянов, който страда от детска церебрална парализа. Събитието ще се състои утре – 10 декември, от 11:00 до 17:00 ч. на паркинга при ВЕЦ Кокаляне, съобщава Николай Гюров - кмет на район „Панчарево“. Инициативата се организира от Георги Димитров и Ема Сервинова, с подкрепата на СО – район “Панчарево”. Входната такса е 5 лв., а  събраните средства ще бъдат дарени за операциите на Тео, които предстоят. В проявата ще вземат участие състезателният отбор на Техническия университет, съмишленици и спонсори, професионалисти и любители.

comment 0
visibility 1156
-

Прочистиха канали, дерета и речни корита в район "Панчарево"

Завърши програмата на столичният район "Панчарево" за прочистване на канали, дерета и речни корита на територията на района, съобщи кметът Николай Гюров. "Последните три села, в които бяха извършени дейности по премахване на растителност, наноси и отпадъци, бяха Пасарел, Бистрица и Панчарево", съобщи той. В с. Пасарел бяха прочистени:-1500 м участък от р. Ракита от начало на населеното място до вливането й в река Искър, в местата с достъп. -100 м участък по ул. “Момин камък” от дере Момин камък. В с. Панчарево бяха прочистени: - 800 м участък от ул. “Самоковско шосе”, дере по ул. “Гауди”, срещу течението. В с. Бистрица бяха прочистени:- 1200 м участък от Янчовска река, от вливането на Стара река срещу течението до края на регулацията. - 1500 м участък от Стара река от границата с ПП “Витоша” до вливането в Янчовска река. В с. Казичене:- участък от края на ул. “Освобождение” до връзката му с по-големия отвеждащ канал – 650 м.- участък от кв. Видните, от ул. “Крайезерна” по течението – 600 м.- участък зад общежития “Стела Благоева” по течението – 400 м.- участък от 200 м. преди и след мост на ул. “Троянов път” – 400 м. - участък от кръстовището на ул. “Цар Борис III” и ул. “Васил Левски” по течението до началото на с. Кривина - 2000 м. с. Кривина:- Отводнителен канал - участък от кръстовището на ул. “Стара река” и ул. “Розова градина” срещу течението до ул. “Римска ракла” – 750 м. с. Лозен:- Дере Димовска бара - участък успоредно на ул. “Иван Пешев” по течението – 300 м.- Блазно дере - участък от 100 м. преди и след ул. “Полуврак” – 200 м.- Безименно дере - участък от храм “Св. Николай Чудотворец”, срещу течението 300 м.- Дере Сопохска бара в с. Лозен, участък от края на ул. “Извор” по течението – 550 м. с. Герман:- Отводнителен канал - участък след ул.”Патриарх Герман”, успоредно на стадиона на с. Герман – 400 м.- Дере по ул. “Смреката” - участък от дере на Гробищния парк по ул. “Смреката” – 300 м. с. Кокаляне:- Дере - участък от ул. “Слатин дол” 6 до ул. “Слатин дол”20 – 100 м.- Дере - участък по ул. “Държов дол” – 500 м. в.з. Бункера:- Река Кална - участък до “Фризомат” – 1600 м.- Дере - участък от ул. “Бистришко шосе” до ул.”8-ма” – 500 м.

Район Панчарево

Район Панчарево езеро

Разположение на район Панчарево

Столичният район Панчарево се разпростира на 364 743 дка площ и на практика е най-големия административен район в София.

Той е любимо място за релакс, спорт и туризъм не само за столичани, но и за гостите на София. Територията на район Панчарево обхваща част от лоното и склоновете на планината Витоша, Плана планина, както и на Лозенската планина. Район Панчарево заема и част от планинския участък на река Искър. Тук се намира и впечатляващия Панчаревски пролом.

Район Панчарево община

В пределите на район Панчаревовлизат селата Панчарево, Бистрица, Лозен, Казичене, Кривина, Герман, Кокаляне, Долни Пасарел, Железница и Плана. Освен това район Панчарево включва местностите Камбаните, Детски град, тридесет вилни зони и няколко жилищни комплекса от затворен тип.

Административен център на район Панчарево е едноименното село. Разбира се, всички други села в пределите на район Панчарево имат свои кметове, а село Плана е с кметски наместник.

Район Панчарево снимка от хълм

Административен център на район Панчарево

Както вече споменахме, адмистративен център на столичния район Панчарево е село Панчарево. То е със статут на балнеолечебен курорт. Този статут селото получава още през 1963 г. Административнията център на район Панчарево се намира на 12 км от централните части на столицата в югоизточна посока. Ако трябва да сме максимално точни, Панчарево се намира към края на Панчаревския пролом, точно между Лозенска планина и Витоша. Под Панчарево тече Бистришката река и се влива в Панчаревското езеро.

Има сведения, че още в дълбока древност на територията на район Панчарево и неговия административен център е имало живот. Тук са живели траки и римляни. Основна причина да има население тук, в бъдещия район Панчарево, толкова рано е наличието на термални извори. Местопложението на землището на район Панчарево също е допринесло значително – то се намира на кръстопът. Древното рударство е било добре развито.

Още в древността било известно, че има злато във всички реки, идващи от Витоша. Траките добре познавали лечебните свойства на минералните извори от територията на район Панчарево. Те обособили селище до тях и го нарекли Риляник, което в превод означава „изобилен извор“. В римско време изворите вече носели името Бани Чезаре. Аристокрацията се ползвала от тях.

В административния център на съвременния район Панчарево римляните построили минерална баня със седем басейна.  

Район Панчарево гребна база

Панчаревското езеро в район Панчарево

Район Панчерево е благословен с Панчаревското езеро всъщност е обособен язовир в горното течение на река Искър. Тъй като е съвсем близо до София, а и природата в района е прекрасна, езерото в район Панчаревое любима точка за отдих и забавления сред природата. Езерото е край курорта Панчарево и Минералните извори.

За построяването на Панчаревското езеро в район Панчарево водеща роля има столичният кмет инж. Иван Иванов, заемал поста от 1934 до 1944 г. Бил изграден бент, за да се обособи езерото. Завиряването се осъществило от 1954 до 1957 г.

През годините водите на едноименното езеро в район Панчаревоса били използвани за практикуване на водни спортове, напояване и водоснабдяване. Първата гребна база в район Панчарево се появява през 1966 г.През 1968 г. вече съществува Национална гребна база. За времето си тя е най-модерната в цялата страна. Езерото в район Панчарево има капацитета да поеме организацията и провеждането на състезания с олимпийски ранг. Край езерото в бъдещия район Панчарево се издигат трибуни и кула за наблюдение. Прави се разширяване на обиколната алея, за да може да се направи път, по който да се снимат състезания и да има добра видимост върху 2100 метровото трасе.

Район Панчарево ресторант Лебед

Корабчето „Созопол“ се е движило през 80-те години на миналия век по водите на езерото в район Панчарево и забалявало туристите там. То е поемало до 20 човека на борда си за разходка в езерото. Уникалният ресторант „Лебед“, който през 1987 – 1988 г е бил домакин на вторито по рода си в Европа вариете, е истински хит в район Панчарево. Сцената, на която българските естрадни певци се преставяли, била плаваща.

Крепостта Урвич в район Подуяне

Не случайно район Панчарево е обект на голям туристически интерес. Не само минералната вода и Панчаревското езеро са привлекателни за туристите. Почитателите на историческите забележителлности има какво да видят в район Панчарево. Близо до село Панчарево е разположена крепостта Урвич. Отдалечена е на 20 км от централната част на столицата. Педполага се, че крепостта е издигната около 9 -10 век, но е спомента официално през 13 – 14 век, когато е съществувала Втората българска държава.

Знае се, че тази крепост в район Панчаревое била със стратегическа роля при защита на София. Свързва се с цар Иван Александър и синовете му. В народното творчество битуват песни за цар Ясен, за който се предполага, че е най-малия син на цар Иван Асен.  

Район Панчарево минерален басейн

Минерални извори в район Панчарево

Минералното находище в район Панчарево се намира на брега на едноименното езеро. Благодарение на него район Панчарево вече години наред е в списъка на предпочитаните балнеологични курорти. Водата от това находище е собственост на държавата. Свойствата ѝ са били известни на древното население по тези земи и се е използвала с лечебни цели. Основните характеристики на минералната вода в район Панчарево са: температура 47.7 градиса, слаба минерализация, хидрокарбонатнокалциева и магнезиева. В район Панчарево идват да се лекуват хора със заболявания на периферната нервна система, опорно-двигателния апарат, стомашно-чревни и бъбречни проблеми.

Район Панчарево водна пречиствателна станиця Бистрица

Урвички манастир в район Панчарево

Урвичкият манастир „Свети Николай Летни“ е познат в район Панчарево и с името Панчаревски манастир. Манастирът е действащ иняма монаси. Разположен е на 8 км. от село Панчарево. В миналото манастирът е бил от най-големите в района на София. Характерно за късното Средновековие било около крепостите да се издигат големи манастири. Крепостта, черквата към крепостта „Св. Илия“, Кокалянския манастир и Урвичкия манастир сформирали т.нар. Урвичкикрепостен комплекс. Манастирът е бил унищожен след нахлуването на турците, а монасите му били изгорени.

Кокалянски манастир в район Панчарево

Кокалянският манастир в район Панчарево се нарича „Свети Архангел Михаил“ и е мъжки манастир. Намира се в Плана планина, на 4 км от с. Кокаляне. Манастирът е издигнат по времето на зар Смауил, в 9 век. Манастирът е бил книжовно средище по време на Турското робство.

От всичко казано до момента е видно, че район Панчарево предлага разнообразни начини за приятно прекарване на свободното време и рехабилитация. Прекарасната природа, историческите и културни забележителности, както и минералните извори ще задоволят всяко предпочитание.

Разположение на район Панчарево

Административен център на район Панчарево

Панчаревското езеро в район Панчарево

Крепостта Урвич в район Подуяне

Минерални извори в район Панчарево

Урвички манастир в район Панчарево

Кокалянски манастир в район Панчарево

Прочетете още