На Urban Development Forum 2020: Национален стадион в Панчарево, има 180 декара общински

На Urban Development Forum 2020: Национален стадион в Панчарево, има 180 де

Снимка: Фейсбук

"Алианц Арена" и "Ноу камп" са на по-малка площ, аргументира се кметът на района Николай Гюров

Да си изгради национален стадион в район Панчарево, извън центъра на София. Общината разполага със 180 декара общински терен, което е от решаващо значение за строителството на грандиозен спортен обект, какъвто трябва да бъде националиня стадион в една столица.

Това предложи кметът на района Николай Гюров вчера пред участниците на  Urban Development Forum 2020. Форумът за градоустройството на столицата бе организиран от Градът Медия Груп, а на него присъсаха главинят архитект Здравко Здравков, зам.-кметътъ по финанси на Столична община Дончо Барбалов, общински съветници, ивнеститори, архитекти, поректанти, инженери, урбанисти и експерти в планирането и строителството.

Пред участниците в Urban Development Forum 2020 Гюров направи сравнение със стадион "Алианц Арена", който е разположен на 115 дка, а "Ноу камп" в Барселона е на 105 дка. "Мястото е на входа на града. Представете си национален стадион, отговарящ на световните стандарти, на това място и метрото, стигащо до пътен възел "Лозен"", аргументира се кметът на район Панчарево.

Той предлага да се създаде мозъчен тръст от партньори и съмишленици за обсъждане възможностите за реализация на идеята.

Кметът на район Панчарево и арх. Румен Несторов представиха визията си за развитието на един от най-богатите на природни дадености район на Столична община, но със стара инфраструктура, както и стратегическо значение на "Панчарево".

Оказва се, че населените места в района са привлекателни за много млади семейства, но предизвикателствата са доста, като например дефицити на инженерна социална, здравна, културна и образователна инфраструктура.

В район Панчарево има очевиден дисбаланса между засилен инвеститорски интерес за строителство на жилищни сгради с частен капитал и сериозно изоставане на публичните инвестиции в инфраструктура, аргументира се кметът на Панчарево.

Той сподели увереността си, че завършването на стратегическата пътна връзка между "Младост" и пътен възел Лозен по Софийския околовръстен път ще допринесе за развитието на "Панчарево" и всички ще могат да се възползват от потенциала на района.

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Одобрявате ли именуването на улици и пространство в София в подкрепа на Украйна?
 • - Да, цяла Европа изразява своята солидарност (12%, 116 Гласове)
 • - Не, преименуването на алея пред Руското посолство е провокация (86%, 832 Гласове)
 • - Не мога да преценя (2%, 16 Гласове)
Общо гласували: 964 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Глобиха фирма за нерегламентирано изхвърляне на отпадъци в м. Кам......

Фирма, ангажирана за озеленяване, е била глобена от Столичен инспекторат, съобщават от институцията. След извършване на ...

Прочети още keyboard_arrow_right