Откриха къща с огнище за преработка на желязна руда на Кокалянски Урвич (СНИМКИ)

photo_library
 • Откриха къща с огнище за преработка на желязна руда на Кокалянски Урвич

  Снимка: Столица.bg

 • Откриха къща с огнище за преработка на желязна руда на Кокалянски Урвич

  Снимка: Столица.bg

 • Откриха къща с огнище за преработка на желязна руда на Кокалянски Урвич

  Снимка: Столица.bg

 • Откриха къща с огнище за преработка на желязна руда на Кокалянски Урвич

  Снимка: Столица.bg

Приключи поредният успешен етап от проучването, на финалното събитие присъства и кметът на Панчарево Николай Гюров

Приключи тазгодишният успешен етап от проучването на Средновековната крепост и манастир Кокалянски Урвич в сряда. Кметът на район Панчарево-Столична община Николай Гюров и зам.-кметът Даниела Христова участваха във финалното събитие на терена на разкопките. Районната администрация традиционно подкрепя археологическия проект.

Благодарение на финансирането на проект на НИМ по Програма за теренни археологически проучвания и теренна консервация на Министерството на културата за 2020 г. и по програма “Култура” на Столична община арх. Виолина Кирякова от НИМ и арх. Филип Петрунов, представител на Средоновековната секция към Националния археологически институт на БАН, продължиха археологическите разкопки за десета поредна година.

Те са възстановени преди време от екипа на доц Бони Петрунова, сега изпълнителен директор на НИМ, и доц. д.и.н. Николай Овчаров, който през 2016 г. делегира дейностите на Филип Петрунов. Археолозите работят в сектор, чието проучване през 70-е години на 20 в. е започнато от проф. Димитър Овчаров.

Находките представляват откъслечни следи от средновековния живот през XIII - XIV и XV - XVII век. Работата в последно време е насочена към проучване на пространството на манастира и южно от него, в комплекс, който е функционирал успоредно с манастира. В него е открита къща с огнище, в което са се преработвали железни руди и се е добивало желязо.

Открити са и кухненски инструменти, което доказва, че животът и работният процес са се случвали на едно и също място. Откриват се дребни накити, шлаки, инструменти за преработка на руда и метали.

“По всяка вероятност тук е функционирал Самоков като 50-е по цялото протежение на Искъра, документирани от Карел Шкорпил”, съобщи археологът Филип Петрунов. При разкопките се намират доказателства, че тук са дошли хора от Търново, пренесли монети на цар Иван Шишман, цар Иван Александър.

Държавата прехвърля на Столична община крепостта "Урвич" за управление (СНИМКИ)

Всички тези открития потвърждават пасажа от История славянобългарска на Паисий Хилендарски: "И седем години стоял цар Шишман в Средец и покрай Искър. Имал манастир Урвич със силна крепост…". Много от намерените в Кокалянски Урвич артефакти могат да се видят в редица музейни експозиции в София.

В РИМ - София има експозиция с находки от миналогодишните проучвания. В НИМ могат да се видят стенописи от църквата “Св. Илия” в манастира от проучванията на проф. Овчаров. В Националния военно-исторически музей също има постоянна експозиция с находки от Кокалянския Урвич.

В постоянната експозиция на Националния археологически институт е отделено специално място на един прекрасен булчински накит от цветно стъкло, за който също се предполага, че е от Кокалянски Урвич. Той е бил откупен от британски учител и е върнат на българската държава. През следващата година предстои разработването на верижна сграда, дълга около 50 м между мелницата и манастира.

“Благодарни сме на всички институции, които подкрепят работата ни!Благодарение на личната ангажираност на кмета на Столична община - район “Панчарево” Николай Гюров, с подкрепата на доц. д-р Тодор Чобанов, зам.-кмет на София, и неуморния труд на озеленителното звено към районната администрация бе почистен манастирът и се откриха нови терени за проучвания”, подчерта г-н Петрунов и изрази намерението си работата по проучването на комплекса Урвич и през 2021 г.

Анелия Баклова

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Кой от заместник-кметовете на Красно село да бъде избран от СОС за временно изпълняващ до местните избори?
 • Николай Веселинов (23%, 93 Гласове)
 • Веселин Кирев (14%, 56 Гласове)
 • Албена Белянова (64%, 264 Гласове)
Общо гласували: 413 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Водач на камион получи три акта за изхвърляне на отпадъци в Кокал......

За пореден път нарушения бяха констатирани при проверка в столичния район Панчарево, съобщават от Столичния инспекторат....

Прочети още keyboard_arrow_right