Срутване на скали затвори алеята край Панчаревското езеро

Финансиране на дейности за решаването на този проблем, касаещ всички столич

Снимка: Район Панчарево

Финансиране на дейности за решаването на този проблем, касаещ всички столичани и гости на София, не е отпуснато, жалват се от районното кметство

Алеята край Панчаревското езеро е затворена и преминаването е ограничено със заповед РПН21-РД09-117/ на кмета на СО - район “Панчарево”. Забраната е заради опасността от поредното срутване на скална маса от ската над алеята и от вчера 12 октомври от там преминаването по пешеходно-велосипедното трасе е ограничено.

Затворен е участъка от ресторант “Трибуните” до гребна база “Академика”, съобщиха от столичния район Панчарево. “Този нов инцидент доказва необходимостта от трайно решение на проблема, за който алармирам, откакто съм кмет на района", коментира кметът Николай Гюров.

Въпреки, че алеята официално не е предадена за стопанисване на СО - район “Панчарево” от Столичната община, районната администрация включи укрепването на ската в предложението си за инвестиционна програма за 2021 г., което бе внесено за одобрение СО. Финансиране на дейности за решаването на този проблем, касаещ всички столичани и гости на София, не е отпуснато, жалват се от район Панчарево.

Като отговорни стопани на комуналното звено към районното кметство служителите са ежедневно ангажирани с поддържането на алеята и разчистването на падащите камъни, партньори на районната администрация помагат с предоставяне на техника и т.н. Но всеки път обилните валежи активизират срутищните процеси и опасността се увеличава.

Със заповед на кмета Николай Гюров бе съставена комисия от зам.-кмета по строителството инж. Ирина Войнова, Николай Цеков, главен инженер на СО - район “Панчарево” и Красимир Димитров, директор на дирекция “Аварийна помощ и превенция” към Столичната община, която установи на място състоянието на алеята и определи необходимия обем от дейности и мерки за аварийно обезопасяване, разчистване и ограждане на проблемната зона.

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Санкция за нарушител, изхвърлил отпадъци в район Панчарево...

Строителна фирма получи акт заради изхвърляне на отпадъци край с. Долни Пасарел, съобщават от Столичния инспекторат. Нар...

Прочети още keyboard_arrow_right