Във вилна зона Бистрица сами изградиха отводнителна канализация

-

Снимка: кадър БНТ


Живеещите във вилна зона Бистрица са принудени сами да изградят отводнителна канализация за отвеждане на подпочвените води, разказаха самите те пред БНТ. Така обаче те се превърнаха в нарушители и ги заплашва санкция. Улиците се заливат ежедневно от отпадни води и казусът не се решава от години.

Незаконно изградената тръба спасява жителите от две улици от постоянни наводнения, тъй като отвежда дренираните подпочвени води от терена на квартала. Постоянният теч по улиците на вилната зона е причинен от тръба, която се запушва и поврежда, като причинява заледявания през зимата и силната миризма през лятото. Присъединени са и мръсни канали, заради което по улицата при авария текат фекални води. Отпадните води влизат в дворовете и мазетата на хората.

Това е нещо незаконно, признават жителителите на квартала, но е единственият начин да си решим проблема.

Проверката на общинските власти констатира, че всичките разрешения за строеж за къщите са издадени с водоплътни изгребни ями, обясниха пред БНТ от район Панчарево. Ямите трябва да се почистват редовно, а правилата - да се спазват. Всеки жител има изградена яма в дома си, но тя просто не се използва, обясни Главен инженер Николай Цеков. Затова по най-лесния начин, много собственици са се включили в изградената от другите жители незаконна тръба.

Вилната зона е част от землището на квартал Симеоново. Столичната община е сезирана за необходимостта улицата да бъде включена в проект за изграждане на канализация и трябва да се върви изцяло по законовия ред, отбеляза зам.-кметът по строителството към район Панчарево Ирина Войнова.

От Столична община отговориха за БНТ, че е изготвен проект "Регионално прединвестиционно проучване за водоснабдяване и канализация за територията на Столична община", което е необходимо условие за финансиране на проекти за изграждане на ВиК инфраструктура.

"През настоящия програмен период на ОП „Околна среда 2014 – 2020г.“ допустими за финансиране са проекти за агломерации с население над 10 000 жители. Общата стойност на всички проекти, които е необходимо да бъдат реализирани, за да се постигне пълно съответствие с европейските директиви за определените агломерации е около 1,3 млрд. лева.

Към настоящия момент във в.з. „Малинова долина“ има частично изградена разделна канализационна мрежа. Доизграждането на канализацията във вилна зона „Малинова долина“ е планирано в етап 2 поради необходимост от провеждане на устройствени и процедури за отчуждаване", се казва още в отговора на общината.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Одобрявате ли именуването на улици и пространство в София в подкрепа на Украйна?
 • - Да, цяла Европа изразява своята солидарност (13%, 150 Гласове)
 • - Не, преименуването на алея пред Руското посолство е провокация (85%, 968 Гласове)
 • - Не мога да преценя (2%, 21 Гласове)
Общо гласували: 1139 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Санкция за нарушител, изхвърлил отпадъци в район Панчарево...

Строителна фирма получи акт заради изхвърляне на отпадъци край с. Долни Пасарел, съобщават от Столичния инспекторат. Нар...

Прочети още keyboard_arrow_right