Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Одобрявате ли именуването на улици и пространство в София в подкрепа на Украйна?
  • - Да, цяла Европа изразява своята солидарност (15%, 233 Гласове)
  • - Не, преименуването на алея пред Руското посолство е провокация (83%, 1275 Гласове)
  • - Не мога да преценя (2%, 36 Гласове)
Общо гласували: 1544 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 11487
Блок край метрото в "Сухата река" пропадна, комисия проверява на място

Разместени плочки в блок край метрото в "Сухата река" притесниха обитателите

Хора от блок 208 в "Сухата река" са сигнализирали, че имало леко пропадане на панелната конструкция на сградата. Забелязаните щети са в два от апартаментите на вход "В". И понеже блокът се намирал в близост до метрото собствениците се притеснили. От Столичната община започнаха проверка по случая, съобщи БНТ.   Представители на Столичната община са проверили  и двата обекта. От там съобщиха пред медията, че след огледа на място от екип на общински строителен контрол е съставен констативен протокол. Проверява се документацията на сградата. След проверките ще се установят причините, довели до проблема.   "Въз основа на получени сигнали от граждани е изпратена проверка на място от екип на общински строителен контрол, който е направил оглед на място. Проверява се и документацията на сградата. След проверките ще се установят причините, довели до проблеми с плочки и паркет в двата апартамента, казват от Столична община пред БНТ.   Както е известно движението на метрото по третата линия между станциите "Театрална" и "Хаджи Димитър" все още е спряно.   В един и същи ден живущите в два апартамента на 11-ия етаж във вход "В"" осъмват с повдигнати плочки в домовете си.    Още не е ясно, дали повдигането на плочките съвпада с надигането на релсите в метрото. "Ремонт ще си направя, защото опасността да се счупят плочките е голяма", допълни Чернев пред БНТ.   Ситуацията в съседния апартамент е сходна. Макар щетите да не са толкова големи, подът е повдигнат и в дома на Храбър Смочевски. Живее в този апартамент от 20 години. Преди около седмица установява, че плочките в трапезарията му са надигнати - в същия ден, когато и тези на съседа му Константин. Подобно нещо се случва за първи път и при двамата.   "Как да се почувствам, като знам, че ремонт ме чака?! Въпреки, че имам застраховка, но не знам застрахователят как ще реагира.Той ще иска някакво обяснение от какво е станало, а кой ще ми го даде, не знам", коментира Смочевски.      

comment 0
visibility 2775
Автобуси заменят метрото между "Театрална" и "Хаджи Димитър"

Автобуси заменят метрото между "Театрална" и "Хаджи Димитър"

Метростанция „Хаджи Димитър“ остава временно затворена. Обслужването на пътниците в участъка от метростанция „Театрална“ до „Хаджи Димитър“ се извършва с автобусен транспорт, съобщи БНТ. Не става дума за пропадане на релсовия път, както бе първоначалната информация. Проблемът е наводнение, което се е случвало неведнъж, обясняват очевидци на аварията. Откакто е открито метрото, няколко пъти се наводнява и го затварят за известно време, споделят редовни пътници. Авария на релси спря метрото между "Театрална" и "Хаджи Димитър" Вчера, когато възникна проблемът, никой от администрацията на станциите не е уведомил пътуващите какво налага да слязат от влаковете. До отстраняване на проблема за обслужване на пътниците се осигуряват автобуси, които ще се движат в участъка. Автобусите ще се движат с маршрут: от спирка „Театър София“ на ул.“Професор М. Бичев“, по бул. „Данаил Николаев“, гара „Подуене“, по ул.„Боян Магесник“, под жп. моста гара Подуяне, по ул.„Ал. Екзарх“, по ул. „Тодорини кукли“, по бул. „Владимир Вазов“ до автобусна спирка метростанция „Хаджи Димитър“, по ул. „Черковна“, надясно по бул. „Мадрид“ и до спирка „Театър София“ на ул. „Проф. М. Бичев“. Автобусите ще спират и на спирка ул. „Тодорини кукли“ по линия 120 в посока бул. „Вл.Вазов“.

comment 0
visibility 3663
Ремонтират 9 площадки в 92 ДГ "Мечта" в "Подуяне" за 125 000 лв.

Ремонтират 9 площадки в 92 ДГ "Мечта" в "Подуяне" за 125 000 лв.

Детските площадки в 92 детска градина "Мечта", жк Левски Г, район Подуяне, ще бъдат изцяло ремонтирани и обновени по проект "Красива България. Комисията по образование и култура на СОС днес одобри доклада за 53% съфинансиране от страна на Столична община. Проектът предвижда ремонт на двора на детска градина 92 "Мечта" на ул. Поручик Георги Кюмюрджиевв жк Левски Г по проект "Красива България" - Подобряване на социалната инфраструктура. Съфинансиране от старан Столична община с  53% би увеличило шансовета да бъде класиран проекта, обясни кметът на Подуяне Ева Митова пред комисията. Максималното финансиране по "Красива България" на проект е 120 000 лв., а минималното от кандидата е 50% от общия бюджет на проекта. Бюджетът на проекта за 92 детска градина е на стойност 125 595,88 лв. с ДДС, а съфинансирането от Столична община ще е 66 656,81 лв., се посочва в доклада. Предвижда се да се ремонтират детски съоръжения, паркова мебел и алейни настилки в границите на УПИ-то. "Така детските площадки на градината ще отговарят на изискванията за безопасност, а пространството ще има устойчива свързаност и достъпност", аргументират се вносителите на доклада. А целта е обновяване на двора на детска градина "Мечта", който в момента не е в задоволително състояние, обясни Митова. Проектът е подкрепен и със становище на финансовия зам.-кмет на Столична община Дончо Барбалов, стана ясно на заседанието на комисията по образование и култура.  

Реклама
comment 0
visibility 4289
След дъжда: Езера се появиха на ул. Васил Петлешков и ул. Филип Тотю (СНИМК

След дъжда: Езера се появиха на ул. Васил Петлешков и ул. Филип Тотю (СНИМКИ)

След дъжда, паднал тази нощ в София, в столичния квартал се появиха огромни локви. Езерата се намират на кръстовището на ул. Васил Петлешков и ул. Филип Тотю , видя Столица. bg. Пресичането на кръстовището е истинско предизвикателство за майките, които водят децата си в 173 ЦДГ, филиал "Алиса". „Този проблем не е от сега. Мисля, че няма шахти и затова са тези локви,“ обясни живуща в квартала. Изпочупени клони на тротоара на ул. Васил Петлешков пък затрудняват движението на пешеходците. „Налага се майките с колички да излизат на уличното платно. Плочките пред Агенция за социално подпомагане-Оборище са разбити. Ремонтираха началото на тротоара и дотам,“ споделят столичани.

comment 0
visibility 5890
Метростанция Хаджи Димитър протече, разбити и кални плочки спъват софиянци

Метростанция Хаджи Димитър протече, разбити и кални плочки спъват софиянци (СНИМКИ)

Метростанция "Хаджи Димитър" протече. Снимка бе публикувана в социалната мрежа във фейсбук групата "Видяно в София" и предизвика лавина от коментари. Положението около спирката на метростанцията също е плачевно. Изпочупени плочки на стълбите до новооткритата спирка на метрото са истинско предизвикателство зимно време, видя Столица. bg. Огромни локви и гъста кал покриват плочките. Живеещи в района разказват, че е невъзможно преминаването на майки с колички. Възрастните столичани също изпитват затруднение да се катерят и слизат по разбитите стълби. Сега като се покрият със сняг, някой може сериозно да се контузи, споделят живущи в квартала. 

comment 0
visibility 2246
type-photo.svg
Почистват се дъждоприемните шахти в "Подуяне" и по "Южната дъга"

Почистват се дъждоприемните шахти в "Подуяне" и по Южната дъга (СНИМКИ)

Механизирано се чистят дъждоприемните шахти по Южната дъга и в "Подуяне". Това става след проверка от Столичен инспекторат. От общо заявените 300 шахти на Южната дъга, над 80 са вече са почистени, а над 40 шахти са почистени на  бул. "Ботевградско шосе".   По регистър на инспектората общият брой  на дъждоприемните шахти на територията на Столична община е над 34980 бр. Почистването на вертикалната част се прави координирано от фирмите, с които Столична община има договор за поддържане на чистотата. Проводимостта на връзките на дъждоприемните шахти с канализационната мрежа се осигурява от „Софийска вода“ АД.   

comment 0
visibility 3227
В "Сухата река": Кучета, заключени в апартамент без храна, притесняват хора

В "Сухата река": Кучета, заключени в апартамент без храна, притесняват цял блок

Хората от бл. 21 в столичния квартал "Сухата река", район "Подуяне",  се опитват да намерят решение на казус с кучета, заключени без храна и елементарни грижи в един от апартаментите в блока. Хората се оплакват от непоносима миризма и шум от животните, разказват от Нова телевизия.    Съседите обвиняват собственичката на животните в нехуманно отношение и липса на каквато и да е грижа за тях. Резултатът – безсънни нощи за живущите заради непрестанен лай и лоша миризма от апартамента, в който се намират. Подавани са жалби до всички институции. До този момент обаче решение на проблема с животните няма.    Според гражданите проблемът е от години и вместо да се решава, той се задълбочава. Собственичката на кучетата има имот в блока, но не живее в него. Затова не полага достатъчно грижи за домашните си любимци.   „Мисля, че в боксониерата ѝ се отглеждат четири кучета, и то в тежки условия. Тормозът върху тях продължава 7-8 години. Животните не се извеждат и се държат гладни. Не са кастрирани и се размножават. Големите кучета, които гладуват, изяждат малките. В апартамента няма нормални условия”, посочи пред камерата Калина Тошева. И допълни, че в блока се чува непрестанен вой.    „Първият сигнал е получен през 2019 г. При проверка е установено е, че се отглеждат две кучета, които видимо бяха в много добро състояние. В жилището обаче не бяхме допуснати”, обясни пред медията екологът на район „Подуяне“ Хризантема Тошева.   

comment 0
visibility 2996
Паяк налази автомобил в Сухата река (СНИМКИ)

Паяк налази автомобил в Сухата река (СНИМКИ)

След сигнал на столичани, паяк вдигна неправилно паркирал автомобил в столичния квартал „Сухата река“. Колата бе спряла на тротоара, близо до блок 85А. От ЦГМ реагираха светкавично и вдигнаха нарушителя. Живущи в квартала коментират, че ежедневно водачи на автомобили не спазват правилата и паркират по тротоари и зелени площи. Други се оплакват, че не достигат местата на паркингите в квартала и софиянци са принудени да оставят колите си където намерят. 

comment 0
visibility 2565
Глоби за управители на автосервизи в "Подуяне" заради изхвърлени гуми

Глоби за управители на автосервизи в "Подуяне" заради изхвърлени гуми

Управителите на два автосервиза в "Подуяне" получиха глоби от Столичен инспекторат. Причината-нерегламентирано изхвърлени излезли от употреба гуми в зелените площи. Отпадъците са от два автосервиза на ул. "Гаврил Кръстевич" и ул. "560" в кв. Левски В.    От Инспектората отново напомнят, че автосервизи, пунктове за смяна на гуми, дърводелски работилници и други потенциални източници на замърсяване на въздуха се проверяват с приоритет през есенно-зимния сезон. От управителите се изискват договори за предаване на излезлите от употреба гуми, отработени моторни масла, както и приемо-предавателни протоколи с фирми, на които са ги предали. В обектите се проверява и начина на отопление, използваното гориво, както и чистотата на прилежащата територията.

comment 0
visibility 2854
type-photo.svg
Два дни акция за махане на изоставени автомобили в "Подуяне"

Два дни акция за махане на изоставени автомобили в "Подуяне" (СНИМКИ)

  Два дни в "Подуяне" ще се проведе поредната акция срещу изоставените автомобили. На 9 и 10 ноември ще бъдат махнати нови 10 изоставени леки коли, съобщават от администрацията на района в социалната мрежа.     Ул. "Синчец" в Световрачене стана пристанище (СНИМКИ)От началото на годината са вдигнати или преместени от собствениците им общо 82 превозни средства. Стикери са сложени на 254 коли, като 154 са от август до момента. За автомобилите, които не са отстранени или преместени от собствениците, все още текат задължителните административни срокове и процедури.  

comment 0
visibility 5573
type-photo.svg
Махнати са нови 20 незаконни гаража в "Хаджи Димитър"

Махнати са нови 20 незаконни гаража в "Хаджи Димитър" (СНИМКИ)

На улица "Сопот" в "Хаджи Димитър" са махнати нови 20 гаражни клетки. Това е част от програмата на район "Подуяне" за отстраняване на незаконните гаражи.    След махането на гаражите, теренът ще се почисти и ще се освободят над 30 места за паркиране, информират от "Подуяне" в социалната мрежа.    До момента в района са вдигнати около 500 клетки, като трябва да бъдат премахнати още приблизително толкова.   На следващия етап предстои поставянето на асфалт върху новия паркинг.  

comment 0
visibility 3237
Превърнаха детска площадка в „Сухата река“ в паркинг

Собственик на кола паркира насред детска площадка в „Сухата река“

Собственик на автомобил паркира най-нагло насред детска площадка в столичния квартал „Сухата река“. Площадката се намира зад блок 100. Софиянец публикува в социалната мрежа кадър на нарушителя. Снимката предизвика множество иронични коментари. Някои предложиха играещите деца да изрисуват с боички и маркери новата катерушка. Други бяха учудени, че във въпросната градинка има само един паркирал автомобил. От години там е обичайна гледка да паркират неправилно по няколко коли.  Сигналът е подаден до столичния район „Подуяне“ и ще бъде извършено както обезопасяване на детската площадка, така и санкциониране на нарушителя.

comment 0
visibility 3450
Нова библиотека отвори врати в Левски В (СНИМКИ)

Нова библиотека отвори врати в Левски В (СНИМКИ)

Жителите на столичния квартал Левски В вече могат да се похвалят с нова библиотека. Тя се намира в Народно читалище “Иван Вазов - 2014” и вече очаква най-нетърпеливите читатели. Точният адрес на библиотеката е: кв. Левски В, бл. 5, вх. А (след аптека Марешки). Тя ще работи от понеделник до петък от 12:00 до 18:30 ч. От новата библиотека обясниха и условията за ползване: Представяне на лична карта Годишна такса от 5,00 лв. За деца и ученици до 18 г. се изисква Декларация от родител/настойник Всеки читател има право да взима до три книги едновременно Срокът за ползване е до един месец

comment 0
visibility 3123
Две нови детски градини ще се построят в "Подуяне"

Две нови детски градини ще се построят в "Подуяне"

Две нови детски градини ще се посторят в район "Подуяне", съобщи кметът Ева Митова. Те ще бъдат на терени на ул. "Арчарица" и ул. "Скакля".  В района също има сериозен недостиг на места за градини и особено за ясли. Регулацията на двата терена ще влезе заедно с ПУП-а на "Хаджи Димитър" за приемане. В момента в "Подуяне" се изгражда разширение на 177 детска градина "Лютиче", в която ще има още 4 нови групи. С две групи се разширавя и 20 детска градина "Жасминов парк".

comment 0
visibility 5392
"Зелен пояс" стартира със засаждането на 30 дръвчета в столичното 42 ОУ "Ха

"Зелен пояс" стартира със засаждането на 30 дръвчета в столичното 42 ОУ "Хаджи Димитър" (С...

Зелена и висока стена от дръвчета ще си има след около 5 години столичното 42 Основно училище "Хаджи Димитър" в район Подуяне на Столична община. Там днес бяха засадени 30 дръвчета, които са по цялото продължение на оградата на училищния двор. Петметровите ясени и чинари ще предпазват децата, които играят навън да не дишат вредните емсии от автомобилния трафик. Първото дръвче днес засади кметът на София Йорданка Фандъкова и директора на "Хаджи Димитър" Фиданка Лазарова със сръчната подкрепа на малчугани от първи клас. Същото направи и кметът на район Подуяне Ева Митова, зам.-кметът по екология Десислава Билева и директорът на "Зелени Системи" Димитър Данчев. "Започваме кампанията "Зелен пояс" и ще ще бъдат засадени около 1000 дръвчета в училища и детски градини в различни райони на София. Целта е да предпазим децата, докато играят от емисиите на автомобилите. Продължаваме с дърветата  и до края на тази година ще бъдат засадени в 26 училища във всички столични райони. В Триадица и във Връбница има по две училища. Тази кампания е и част от работата ни за по-чист въздух в София. Продължаваме и с Новата гора на София и през октомври и ноември също ще се засаждат дървета, както и по улици, булеварди и спирки на градския транспорт", каза столичният кмет. Има 30 паралелки в училището и всяка една ще отговоря за дръвче . Децата ще се грижат да ги поливат, допълни директорът Фиданка Лазарова. А малчуганите се радваха на младите дръвчета, ентусиазирано с лопатите хвърляха пръст да ги засадят и обещаха да ги поливат редовно. В 42 основно училище "Хаджи Димитър" учат 780 деца от първи до седми клас. Това е едно от най-добрите училища в квартала, хвалят се живеещи в района. Огромният училищен двор и със спортни игрища, с площадка за обучение по Безопасност на движението и с цветни интерактивни игри. В улилището има хоеографски паралелки и изобразително изкуство. "Много е приятно да си наоколо, когато учениците извадят тонколоните и започват да танцуват на двора", разказа възрастна дама, която живее в отсрещния блок.    

Район Подуяне

Територия на район Подуяне

Район Подуяне съществува като административна единица в столицата от 1988 г. – в началото като община, а по-късно като район.

Район Подуяне обхваща бул. „Сливница”, Владайската река, околовръстната жп линия, северната и източната граница на регулацията на ж.к. Левски – зона Г, бул. „Владимир Вазов”, бул. „Ботевградско шосе”, северната граница на летищния комплекс, ул. „Летоструй”, ул. „Стоян Попов” и бул. „Данаил Николаев”. Район „Подуяне” граничи с районите: „Сердика”, „Кремиковци”, „Слатина” и „Оборище”. Площта, която заема район Подуяне е 10 704 дка. Район Подуяне не е благословен като някои други столични райони с минерални извори.

Интересното по отношение на разположението му е, че район Подуяне е ограден от железопътни линии. Две реки минават през територията на район Подуяне–Слатинска и Перловска. Границата му с район Сердика е Владайската река.

Район Подуяне детска площадка

Население на район Подуяне

Район Подуяне се нарежда на трето място сред столичните райони по брой на населението. Днес броят на жителите на район Подуяне надхвърля 86 000. Според статистиката населението на район Подуяне е предимно застаряващо.

Район Подуяне подлез гара Подуяне

История на район Подуяне

Исторически данни за съществуването на селище в землището на район Подуянечерпим от археологическите разкопки и тракийските могили. През 1984 г в центъра на Подуяне е разкрито селище на около 6 000 години.

Първи писмени данни за село Подуяне се срещат в данъчни турски регистри от 1447 – 1480 г.   Село Подуяне влиза в пределите на столицата през 1895 г.

През 1988 Указ определя Подуяне като една от столичните общини. През 1995 г. са определени границите на район Подуяне.

Район Подуяне спирка гара Подуяне

Транспорт в район Подуяне

 На разположение на жителите на район Подуяне са две автогари - автогара „Подуяне”, намираща се в жк „Суха река” и автогара „Изток”, разположена в кв. „Левски”.

Общественият транспорт в район Подуяне е отлично развит. Живеещите в район Подуяне могат да разчитат на трамвай 22, тролеи 1, 2, 4 и автобуси 11, 12, 14, 72, 78, 79, 85, 86, 90, 100, 117, 118, 119, 120 , 305 , 404 , 413.

Медицинско обслужване в район Подуяне

В район Подуяне функционират достатъчно добри здравни заведения.

ДКЦ 18 гарантира качествено медицинско обслужване на столичани. През 1994 г. тя стартира като 18-та поликлиника. През 2000 г е преобразувана в ДКЦ 18. Здравното заведение в район Подуянеразполага с модерна медицинска апаратура и квалифициран персонал. Опитът и отдадеността на медиците осигуряват високо качество на медицинските услуги в район Подуяне. В ДКЦ 18 се извършват профилактични прегледи, диагностика на алергии, тестове, консултации, лечение, диагностика и др. Медицинското заведение разполага с мамологичен център с модерна техника. От 2001 г. към ДКЦ 18 функционира и Диабетен център.

На първия етаж в сградата на ДКЦ 18 врайон Подуяне се намира„Специализирана очна болница за активно лечение Акад. Пашев”. Това е първата очна болница в столицата. Болницата в район Подуянеразполага в модерно оборудване и квалифицирани специалисти. Болницата е със статут Университетска очна клиника.

В район Подуяне се намира филиал на Медицински център „Здраве“. В него се оказва извънболнична специализирана помощ на столичани. В центъра пациентите могат да разчитат на прегледи и изследвания в областта на гинекологията, акушерството, гастроентерология, нефрология, хирургия, детска и съдова хирургия, медицинска онкология, пулмология, ортопедия, травматология, психиатрия и др.

В район Подуяне функционира частна медицинска лаборатория „Кандиларов“. В лабораторията в район Подуяне се извършват множество изследвания в областите хематология и имунохематология, коагулация, биохимия, имунология, хормонални изследвания, туморни маркери, вирусология, микробиология, паразитология, уринен анализ, мониторинг на медикаменти и молекулярна диагностика.

Друга лаборатория, която функционира на територията на район Подуяне е Медицинска лаборатория „Лозенец”. Лабораторията използва най-новата високоспециализирана апаратура за клинично-лабораторни анализи. В лабораторията има и уникален хематологичен брояч.

В пределите на район Подуяне работи и ДКЦ 23.

В Самостоятелна медико-диагностична лаборатория „Д-р Добринов”, район Подуяне, се правят прегледи с помощта на спирален компютърен томограф.

Район Подуяне Виваком Арена Георги Аспарухов стадион Герена

Спортна дейност в район Подуяне

Спортните дейности в район Подуяне са изцяло свързани със спортен клуб „Левски“.  Стадион „Георги Аспарухов“ се намира в район Подуяне и е на практика третият стадион на футболния клуб Лески. Днес стадионът е познат сред футболните фенове с името „Герена“.

Факт е, че спортен клуб „Левски“ е един от най-старите в страната. В него членуват 40 спортни клуба от различни сортове като аеробика, баскетбол, бадмингтон, бокс, борба, самбо, кеч, бойни изкуства, бридж, боулинг, вдигане на тежести, волейбол, гребане, спортна гимнастика, джудо, бойни спортове, кану-каяк, карате, културизъм, кърлинг, конен спорт, лека атлетика, плуване, ръгби, спортна стрелба, водна топка, скокове във вода, синхронно плуване, скейт борд, скуош, скокове батут, спортни танци, сумо, тенис, тае-куон-до, художествена гимнастика, хокей и хокей на трева.

Футболен клуб „Левски“ е също един от най-старите отбори в страната. Нестихващите финансови затруднения и скандали около него в последните години сякаш нямат край.

Район Подуяне

Забележителности в район Подуяне

В м. Чурешка махала, район Подуяне, има разкрити 2 надгробни могили. Освен тях, има и 7 тракийски надгробни могили, находящи се в северната част на квартал „Левски“, район Подуяне. При изграждането на бул. „Иван Вазов“ е била разкопана едната от могилите през 1983 г. С това се е заела К.Григорова от Музея за история на София. Три са в парковата среда в ж.к. “Левски“ Г.

През 1966 г. в район Подуяне, в м. „Подуенско пладнище“ при изграждане на жилищни блокове е открита римска вила от 5 век. Открити са 6 стопански и жилищни сгради. Наред с тях е намерена и семейна гробница във вид на засводен мавзолей от 3 век. Монетно съкровище е намерено в една от жилищните сгради на римската вила. Гърнето с 250 римски сребърни монети е било скрито по време на готското нашествие през 250 -251 г. в Тракия.

Район Подуяне гара Подуяне

ЖП гарата в район Подуяне

Гарата в район Подуяне  е строена от арх. Панайот Калчев през 1930 г. Тя е една от първите гари в София и е с подчертан индустриален дизайн, същевременно с обособени граждански функции. През гарата днес минават стотици пътници. Започва ремонт на гарата като ще се реставрират декоративните фасадни елементи, орнаментите по стените в чакалнята. Павилионът, вграден в чакалнята, ще остане. Обновяването ще е съобразено с изискванията за енергийна ефективност, достъпна среда и техническа безопасност.

Район Подуянее един от най-старите и големи райони на столицата. Екипът на районното кметство се стреми да осигурява удобства на жителите си.

Територия на район Подуяне

Население на район Подуяне

История на район Подуяне

Транспорт в район Подуяне

Медицинско обслужване в район Подуяне

Спортна дейност в район Подуяне

Забележителности в район Подуяне

ЖП гарата в район Подуяне

Прочетете още